Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Daglenzen
Cornea Topografie
Droog Oog & Allergie
Going Dutch
Nieuws van de Sponsor
Hot Seat
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Juni 2016
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen (archief).
Column
Vanuit dat Oogpunt Gezien

Photo_ Eric
Kennis, meningen, visies - het volgt elkaar allemaal razendsnel op en komt tot ons. Op basis van al die informatie proberen we het beste voor de lensdrager te selecteren en te presenteren. Waar we soms misschien een heel klein beetje aan voorbijgaan is: hoe is dat voor een lensdrager? Zeker als die voor het eerst lenzen gaat dragen: hoe ervaart diegene dat? Ik zit zelf als lensdrager wel eens op de stoel en achter de spleetlamp (er echt áchter dus). En vanuit dat oogpunt zie en ervaar je dingen toch weer wat anders dan als je ervóór zit. Voor een kind - eventueel met betrekking tot myopie-controle, zoals uitgebreid bericht in de vorige editie van CNNederland - is het misschien goed (bijna letterlijk) om het vanuit het oogpunt van een kind te bezien, en om eens te kijken hoe die alles zou kunnen ervaren. Zie ook een column hierover van David Kading The First Contact Lens Fit, From a Patient's Perspective in Contact Lens Spectrum. Zijn take-home-message is: voor de lensdrager in de stoel is het géén routine.
Eef van der Worp
Daglenzen
De Dagelijkse Gang van Zaken 

Uit de Euromcontact cijfers gepubliceerd in mei 2016, blijkt dat daglenzen inmiddels 'dagelijkse gang van zaken' zijn. De markt voor zachte lenzen in Europa is bijna doormidden gehakt in daglenzen (47.9%) versus wekelijkse/2-wekelijkse en maandelijkse vervangingslenzen (gezamenlijk 51.1%). Volgens Andrew Pucker in Contact Lenses Today vervangen daglensdragers vaker op de aanbevolen tijd hun lenzen vergeleken met mensen met 2-wekelijkse en maandelijkse vervangingslenzen. Toch is er een percentage van tussen de 15% en 18% van de daglensdragers die niet dagelijks hun lenzen vervangt. Het probleem hierbij is natuurlijk: wat doen ze dan? Dragen ze de lenzen dóór gedurende de nacht? Of hergebruiken ze de lenzen, waarbij toch weer vloeistoffen nodig zijn? Dat laatste (afwezigheid van een verzorgingssysteem) is juist een van de grote voordelen van daglenzen. En wellicht belangrijker: ze zijn meestal niet, of niet voldoende, geïnstrueerd over het belang van het gebruik van vloeistoffen daar dit in principe overbodig is. Grote kans dat de overspelige daglensdrager zijn lenzen voor de 2e dag in de lensblister gaat bewaren in de daar aanwezige vloeistof zonder desinfecterende werking, met alle mogelijke gevolgen van dien. Informatie & educatie in de dagelijkse praktijk lijken van het grootste belang.
Corneatopografie
Voor de Vorm  
  
Randy Kojima en Barry Eiden publiceerden in mei een artikel in Review of Cornea & Contact Lenses over 'What Corneal Shape Reveals About Corneal Health'. In het artikel dat in zijn geheel beschikbaar is online, beschrijven ze hoe we de corneatopograaf beter kunnen benutten. Het instrument heeft enorm veel potentie - als er op de juiste manier gebruik van wordt gemaakt. Dit artikel kijkt naar het gebruik van verschillende schalen en het gebruik van verschillende mappen (tangentiaal versus axiaal) en hoe bijvoorbeeld keratoconus het best kan worden gedetecteerd. Het artikel kijkt daarbij ook naar verschillende indexen: bijvoorbeeld om keratoconus van PMD te kunnen onderscheiden. Het kijkt ook naar het aanpassen van contactlenzen op basis van de corneatopograaf - en hoe hoogteinformatie hierbij van pas kan komen. Bij een irregulaire cornea met minder dan 350 micron elevatieverschil bijvoorbeeld werkt een corneale vormstabiele lens vaak prima - daarboven is een scleralens wellicht geïndiceerd. Zie de link hieronder voor het hele artikel. 
Droog Oog
Ocular Allergy meets Dry Eye

Onder bovenstaande titel schreef Arthur Epstein een artikel voor de meiuitgave van Contact Lens Spectrum. Afzonderlijk zijn het irritante en oncomfortabele aangelegenheden voor patiënten - maar wat als ze samen voorkomen? Beide aandoeningen vallen onder de noemer 'ocular surface disease' schrijft Epstein. Terwijl meestal vooral naar de omgevingsfactoren wordt gekeken, is het ook zaak dus om naar het oculaire oppervlak te kijken en die toestand te managen. De traanfilm speelt hierbij een essentiële rol volgens Epstein. Het doorspoelen van tranen en zo het verdunnen van de hoeveelheid allergenen is van belang bij allergieën. Dit kan de contacttijd van de allergenen met het oog verminderen. Een goede traanfilm - en doorstroming - is dus belangrijk; zowel voor droge ogen als voor allergieën. Voor een overzicht: zie het volledige artikel online via de link hieronder.
Going Dutch
Keratoconus in Utrecht 

Een serie publicaties gerelateerd aan keratoconus van de Universiteit Utrecht zijn te vinden in de internationale literatuur. Robert Wisse promoveerde op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht. De meeste publicaties zijn gerelateerd aan corneale crosslinking (CXL): een nieuwe behandelmethode voor keratoconus om de progressie van keratoconus te remmen. Predictors for treatment outcomes after corneal crosslinking for keratoconus: a validation study kijkt naar klinische factoren die een rol spelen bij een succesvolle uitkomst. En het artikel Nationwide reduction in the number of corneal transplantations for keratoconus following the implementation of cross-linking stelt dat er significant minder corneatransplantaties bij keratoconus werden uitgevoerd in Nederland sinds de introductie van CXL. In Comparison of Diaton transpalpebral tonometer with applanation tonometry in keratoconus kijkt Wisse naar het meten van de intraoculaire druk bij mensen met keratoconus.
Nieuws van de Sponsor
Veranderende Tijden

De ontwikkelingen in de markt en binnen de contactlensindustrie volgen elkaar snel op. Veranderingen lijken ook steeds sneller te gaan en dat is iets waar we allemaal mee te maken krijgen. Niet alle veranderingen zijn voor iedereen even interessant, maar uiteindelijk moet wel iedereen mee. Ook Johnson & Johnson Vision Care is voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, waarvan u dit jaar al twee voorbeelden heeft gezien: 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL en ACUVUE® OASYS® 1-DAY. In het najaar zullen wij hier een geheel nieuwe contactlens aan gaan toevoegen: de ACUVUE® VITA maandlens. Naast deze nieuwe producten zijn wij ook bezig om onze dienstverlening aan te passen, waarbij wij gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden die deze tijd te bieden heeft. In het najaar zullen wij van start gaan met een serie 'virtual classes'. Diverse onderwerpen komen hierin aan bod en u kunt direct 'live' vragen stellen aan experts. Interesse? Houd uw mailbox in de gaten.
Hot Seat
Programma
Congressen & Lezingen
Aanmelden of het opgeven van een
nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.

Coverfoto Eef van der Worp: Eric Weber in opdracht voor Eyeline Magazine.