NFG logo

Links
  
Suggesties voor PSC Magazine?
Heeft u suggesties voor PSC Magazine? Wellicht heeft u een interessant artikel geschreven of zou u het willen schrijven om te delen met uw collega's? Laat het ons weten! Stuur een email naar: psc@inspiredcommunications.nl

Uw bijdrage voor de NFG Nieuwsflits?

Naast de NFG nieuwsbrieven en de PSC verschijnt onregelmatig de NFG nieuwsflits. Deze wordt door medewerkers van het NFG-secretariaat in elkaar gezet. Uw bijdrage kunt u sturen naar het NFG-secretariaat: info@de-nfg.nl Informeert u eerst naar de voorwaarden.

 

Nederlandse Federatie Gezondheidszorg Nieuwsflits nr. 15

Geachte lezer,

Onlangs ontvingen wij bericht van de RBNG dat de UVIT steeds vaker websites van therapeuten bezoekt om te controleren of de behandelingen/therapieŽn die zij geven wel curatief zijn. Dergelijke berichten hebben wij inmiddels ook over andere zorgverzekeraars gehoord.

Hierbij wijzen wij onze therapeuten erop dat zij duidelijk op hun website moeten aangeven welke therapieŽn curatief zijn en eventueel voor een vergoeding in aanmerking komen en welke niet. Ontspanningstherapie, previ-yoga, mediation bij echtscheiding, afslanken, opvoeding van kinderen, preventieve- en stoelmassage wordt door de zorgverzekeraars niet als curatief beoordeeld en komt dus ook niet (meer) voor vergoeding in aanmerking.

Uit deze informatie blijkt dan ook direct dat uw website niet meer alleen het visitekaartje voor uw cliŽnten is, maar voor zorgverzekeraars ook bepalend is voor het beeld dat zij krijgen van onze beroepsgroep. Wij raden onze therapeuten dan ook dringend aan om hun site goed onder te loep te nemen en deze ook door het oog van de zorgverzekeraar te bekijken. Bedenk hierbij of uit uw website duidelijk wordt dat u HBO-geschoold bent in het psychosociale en/of natuurgeneeskundige werkveld. En nogmaals... wordt uit uw site duidelijk dat u curatief handelt?

 

Wanneer u eens door een professional naar uw site wilt laten kijken dan kunnen wij u hiervoor de juiste mensen aanleveren. Uiteraard zit hieraan dan wel een kostenplaatje, maar deze mensen (tekstschrijvers, neerlandici) zullen voor een gereduceerd tarief hun diensten aan NFG-leden aanbieden. Neemt u hierover gerust contact met ons op.

Contributie 2012

Ook het afgelopen jaar is de groei van de NFG bestendigd. Om deze reden zijn we verhuisd naar een groter kantoorpand en hebben we extra personeel moeten aannemen om onze leden zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en blijven. Helaas is het noodzakelijk om de contributie in 2012 licht te verhogen. De nieuwe jaarcontributie bedraagt:

A-leden: 195,-- per jaar
B-leden: 225,-- per jaar

C-leden: 60,-- per jaar

Gastcollege najaar 2011

Op 4 oktober a.s. heb je de gelegenheid om een prikkelend gastcollege bij te wonen van:

 
Prof. Dr. J.J.L. (Jan) Derksen

 

Deze klinische psycholoog, die al 30 jaar als therapeut werkzaam is binnen een groepspraktijk, heeft zich gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen. Hij publiceerde hierover nationaal en internationaal. Aan 32 boeken is zijn naam verbonden en hij schrijft regelmatig over actuele (psychologische) onderwerpen in dag- en weekbladen.

Hij gaat een college geven met de titel: "We zijn allemaal meer narcistisch geworden: wat betekent dit voor jouw cliŽnt en voor jezelf?"

Dit college wordt door NFG met twee registerpunten gehonoreerd.
 

Meer informatie over de inhoud van het gastcollege volgt via de website van Psychodidact. 

 

Het gastcollege vindt plaats op 4 oktober 2011, in het gebouw van HAS Hogeschool (voorheen STOAS) in 's-Hertogenbosch, van 18:30 tot 21:00.

 

Aanmelden

Deze week volgt er een aankondiging op de website van Psychodidact met daarin de informatie hoe je je kunt aanmelden. In verband met de beperkte beschikbaarheid mag je maximaal 1 introducť inschrijven. Het tarief voor de introducť is gelijk aan dat van jou.

Inschrijving op volgorde van binnenkomst en alleen via de website die in de aankondiging zal worden medegedeeld.

Kosten: 39,50 per persoon

Intervisiegroep gezocht

Ik ben op zoek naar mensen voor een intervisiegroepje.

Mijn naam is Annette Diekamp en ik ben pedagoge. Ik werk als kinder- en jeugdcoach en geef ouderbegeleiding. Ik zoek mensen die met dezelfde doelgroep werken. Ik woon in de buurt van Nijmegen.

De intervisiegesprekken zouden via Skype kunnen worden gevoerd. Dat scheelt reistijd. Bij interesse mail naar contact@pepnijmegen.nl (website www.pepnijmegen.nl)  

Boek: 'Buitengewoon': het opvoedproces van een kind met een handicap

Auteur: Lot Steenberghe-Blokpoel (NFG-lid)
 

Het leven van ouders die een kind met een handicap hebben gekregen en opvoeden zit vol dynamiek. Dit geldt niet alleen voor de dagelijkse concrete opvoeding en zorg, maar tevens speelt deze dynamiek een grote rol bij de innerlijke psychische-, en sociale belevingswereld van deze ouders. Voor vele is dit een onbekend terrein hetgeen nogal eens onbegrip en mis­kenning in de hand werkt bij de omgeving. In 'Buitengewoon' zijn deze psychische- en sociale processen in 10 stappen in kaart gebracht.

 

ISBN 978 90 334 8390 5 voor meer informatie: www.lotsb.nl / lotsb@lotsb.nl 

Praktijk Ont-moet organiseert de cursus "De taal van tekeningen: beelden van het onbewuste"

Ont-moet

In de Jungiaans analytische therapie neemt de analyse van tekeningen een belangrijke plaats in. Tekeningen drukken namelijk uit wat er onbewust leeft. Daarmee zijn ze vergelijkbaar met dromen. Het is een erg boeiend proces om te ontdekken wat een (uw) tekening uitdrukt. In drie avonden gaat u op ontdekkingstocht naar de taal van tekeningen. De eerste avond is op 11 oktober van 19.30u - 22.00u te Beek (Lb.) minimaal 4 maximaal 6 deelnemers. Meer informatie kunt u vinden op de nieuwspagina van Ont-moet: www.ont-moet.com

In drie stappen mindfulness integreren in je werk en het leven
IMVT

In het 3 stappen programma leer je mindfulness toe te passen in je eigen (werk)leven. Je ervaart meer ruimte en vrijheid in je doen en laten. Na de training kun je mindfulness krachtig inzetten in werk en het leven. Voor meer innerlijke rust, mentale vitaliteit en creativiteit, voor persoonlijke en werkgerichte ontplooiing. We werken met methoden uit de cognitieve gedrag training, NLP, lichaamswerk, aandachtstraining, ACT, geleide meditaties/ visualisaties en praktiseeropdrachten.
Het programma bestaat uit 6 dagdelen verdeeld over

3 dagen.
Data: 10, 11 en 12 november 2011
Locatie: Retraite en studiehuis Zenderen

Investering: € 675,- per persoon, incl. materiaal, verblijf en alle maaltijden.
Informatie en aanmelding: www.imvt.nl

12 NFG registerpunten

Kennismakings workshop Wonder Yoga
Zonzijn

Wonder Yoga bestaat uit holistisch psychomotorische lessen in levenskunst. Door gebruik van speels bewegingsspel en bewustwording leer je omgaan met je instrumenten en kompas, de ander en het leven. Bij Wonder Yoga staat niet het volgen van de leraar of een vaste vorm centraal, maar je eigen autonomie en spontaniteit.

Wonder Yoga is leuk en leerzaam is voor kinderen en volwassenen en toepasbaar in je eigen leven, het onderwijs, training en de therapie. De kennismakingsworkshop is speciaal voor therapeuten en docenten en zal zich in het bijzonder richten op kinderen en jongeren en het versterken van de 3 krachten van je persoonlijkheid en het contact met jeZelf.

 

Docente: Claudia Theunisz

Data: Vrijdag 23 sept. 2011 van 18:30 tot 21:30 (mogelijk extra workshop 30 sept.)

Locatie: CALO, Campus 2-6 Zwolle

Kosten: € 5,-

Opgave: Netwerk rondom bewegen: 't Web: minnykramer@gmail.com / 06-20034948

Registratie: NFG-leden krijgen 2 punten voor de herregistratie (1 dagdeel)


Claudia Theunisz heeft een praktijk in Deventer: ZONZIJN. Ze geeft yogalessen, workshops, psychomotore- en yogatherapie aan kinderen, jongeren, volwassenen en het gezin. In binnen- en buitenland geeft ze bijscholing in de Japanse Yoga en voor levensschool deVoorde verzorgt ze met haar team programma's in levenskunst voor jongeren van 15-19 jaar. Ze ontwikkelde Wonder Yoga, een yogastijl die leuk en helend is voor jong en oud. Zie: www.zonzijn.nl

Intervisiegenoten gezocht
Intervisiegroepje Wijdemeren zoekt nog 2 Š 3 kandiaten die met ons mee willen doen!
Wij werken allen in de psychosociale hulpverlening, werk jij dat ook of kom je uit een andere hoek en denkt een bijdrage te kunnen leveren ben je van harte welkom.
Informatie bij Kitty de Haan 06-22418787

Heleen Hoezen, psychomotorisch en creatief kindertherapeut en docent creatieve middelen,

organiseert: 

Workshops therapeutisch tekenen met kinderen.

Data:

17-9-2011, 1-10-2011, 5-11-2011, 14-1-2012, 25-2-2012, 21-4-2012, 19-5-2012.

Adres:

Zamenhofstraat 108, unit 111 1022 AG Amsterdam

 

WORKSHOPS tekenen met kinderen, ontdek en gebruik de kracht van het beeld!

Creatief werken en met kinderen en het interpreteren van hun werk, biedt bij uitstek een mogelijkheid om inzicht te krijgen in de ontwikkeling en de behoeften van een kind. De workshops bieden inzicht in de belevingswereld van het individuele kind en de eventuele problematiek. Daarnaast krijg je handvaten om kinderen verder te helpen. Een serie van 7 workshops: Zieke kinderen en rouwverwerking, helend tekenen. Prikkels !?!? drukke kinderen, uitleven en inleven. Sprookjes, de symbolische werking. Mandala's, de magische cirkels. Sensitieve integratie, wat voel ik, naar binnen richten. Non-verbale communicatie, sociale interactie. Hoogbegaafde kinderen, complex en kwetsbaar.
De groepen bestaan uit maximaal 10 personen en zijn geschikt voor iedereen die met kinderen werkt of ze opvoedt. De serie van 7 kost 600 euro, losse workshops 90 euro.

Meer informatie: www.hhkindertherapie.nl

Presentaties " Zelfwerkzaamheid"

De Zonnebloem verzorgt 3 interactieve presentaties op de volgende woensdagavonden 28 sept. 19 okt. en 30 nov. 2011.

Locatie en aanmelding: www.delezing.nl te Heemstede.

 

Op deze avonden zal er uitleg gegeven worden over het belang van Zelfwerkzaam zijn om in deze zo snel veranderende tijden mee te

kunnen bewegen.

 

De volgende thema's worden met elkaar besproken:

  • Positief denken
    Stopzetten van zich herhalende ervaringen en herinneringen uit het verleden.
  • Het belang van vergeving, loslaten en dankbaarheid.
  • De actieve rol van het hart als steun bij innerlijke veranderingsprocessen.
  • Bloesem remedies BRN, wat kunnen ze betekenen voor onze groeiprocessen?
  • Kleurpotloden meenemen bij de eerste presentatieavond.

De opbrengst is voor een goed doel.

 

www.zonne-bloem.nl

Ellen van Elk

De medewerkers van het NFG-secretariaat zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van ingezonden artikelen, overgenomen berichten en brieven. De NFG nieuwsflits is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Noch de samenstellers, noch de NFG stellen zich aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van vermeende adviezen, onjuistheden en/of onvolledigheden.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de NFG; behoudens de door de wet gestelde uitzonderingen.