NFG logo

In deze nieuwsbrief
Psycho Sociale Courant wordt vernieuwd
'PIEP zei de muis' helpt kwetsbare kinderen
Infofyto.nl: betrouwbare informatie over fytotherapie en kruidengeneesmiddelen
Visolie activeert anti-diabetesgenen
Dag v/d Natuurlijke Gezondheidszorg 2011
Relatiedipje? Drink samen een glaasje (of 2)
Links
  
Suggesties voor PSC Magazine?
Heeft u suggeties voor PSC Magazine? Wellicht heeft u een interessant artikel geschreven of zou u het willen schrijven om te delen met uw collega's? Laat het ons weten! Stuur een email naar: psc@inspiredcommunications.nl
Nederlandse Federatie Gezondheidszorg - Nieuwsbrief
Juni 2011 - editie 1

Geacht NFG-lid,

 
Met veel plezier sturen wij u hierbij de 1ste editie van de vernieuwde NFG-nieuwsbrief! Een van de initiatieven van uw beroepsorganisatie in 2011 om u als lid nog beter te informeren en van dienst te zijn. Via deze nieuwsbrief houden wij u regelmatig op de hoogte over interessante nieuwsfeiten en ontwikkelingen op uw vakgebied. 
De 
Psycho Sociale Courant wordt vernieuwd
en gaat heten: 'PSC Magazine'
  

PSC magazine editie 1 2011

Een onderdeel van de nieuwe communicatiestrategie binnen de NFG is de 'update' van onze gedrukte uitgave.

 

Jarenlang heeft de Psyco Sociale Courant een uitstekende rol vervuld als nieuwsbron binnen de NFG. Na uitvoerig overleg en inventarisatie van op- en aanmerkingen van leden, is er besloten om van het krant format af te stappen en te gaan werken aan een vernieuwde, frisse en eigentijdse uitstraling. De informatie en inspiratiebron voor NFG-leden.

 

De 1ste editie van PSC magazine valt eind augustus bij u op de deurmat en we zullen al een klein tipje van de spreekwoordelijke 'sluier' oplichten. De coverstory van editie 1 gaat over ADHD, een andere benadering. Redactrice Sandrine Baaij heeft een diepgaand interview met oprichtster Judith Nieuwpoort van ADHD Factory over haar 'andere' visie op ADHD en bijzondere behandelmethodiek.   

 

PSC Magazine wordt in opdracht van de NFG uitgegeven door Inspired Publishing de uitgeverij van Sacha van den Ende, bekend als hoofdredacteur van het vaktijdschrift Arts, Therapeut & Apotheker en van 2008 tot eind 2010 als hoofdredacteur verantwoordelijk voor het Vakblad voor de Natuurgeneeskundige. We houden u op de hoogte!

'PIEP zei de muis' helpt kwetsbare kinderen
 

Kind

Onderzoek van het Trimbos-instituut laat zien dat de interventie voor kwetsbare kinderen 'PIEP zei de muis' deze groep goed weet te bereiken en effect sorteert.

 

'PIEP zei de muis' is een interventie voor kinderen in achterstandswijken met ouders met psychische of verslavingsproblemen. De interventie wordt mogelijk gemaakt door de goede samenwerking tussen regionale partijen.

 

Resultaten onderzoek
De resultaten van het effectonderzoek naar de interventie werden op 19 mei gepresenteerd door Trimbos onderzoekers Petra Havinga en Marien Abspoel op een bijeenkomst van 50 professionals in Amersfoort. Het onderzoek is uitgevoerd in 12 groepen met in totaal 112 kinderen in Amersfoort en Den Helder. Doel van het onderzoek is het versterken van de onderbouwing van de interventie.
Lees meer 

Infofyto.nl:  betrouwbare informatie over fytotherapie en kruidengeneesmiddelen

infofyto
Infofyto.nl is een zeer interessante website met zeer uitgebreide informatie over fytotherapie en kruidengeneesmiddelen.

 

Deze website is in 2010 gemaakt door de NVF (Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie, de onafhankelijke wetenschappelijke vereniging op het gebied van kruidengeneesmiddelen en fytotherapie) tijdens het project Medicijnen uit de Kas dat samen met SIGN is uitgevoerd. Dit project werd gefinancierd door het InnovatieNetwerk LNV .


Tegenwoordig nemen mensen de regie voor hun eigen gezondheid in eigen hand. Zij kiezen daarbij vaak voor natuurlijke middelen, zoals kruiden, met of zonder begeleiding. Daardoor groeit de betekenis van fytotherapie voor de volksgezondheid. Er zijn echter veel middelen op de markt waarover, vooral op internet, van alles beweerd wordt. Wat is daarvan waar, van welke middelen is de werkzaamheid nu echt aangetoond, en voor welke moet je (wanneer) oppassen?

 

Om hierover duidelijkheid te verschaffen is de website

www.infofyto.nl opgestart. Een naam van een plant is nog geen medicijn, ook een potje waar op staat "goed voor de maag" zegt weinig. Daarom bespreken zij alleen plantenbereidingen die volgens wetenschappers bij zowel WHO als ESCOP als EMA van nut kunnen zijn. 

Visolie activeert anti-diabetesgenen
  

omega 3Visolie kan het risico van diabetes verkleinen en de insulinegevoeligheid verbeteren. 

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat de activering van bepaalde genen door omega 3-vetzuren hierin een rol spelen. De peroxisome-proliferator-activated receptor γ (PPARγ) speelt een rol bij de differentiatie van vetcellen en de insulinegevoeligheid. Hiervoor moet PPARγ echter eerst geactiveerd worden door een verbinding te vormen met een andere stof. Om de rol van omega 3-vetzuren in deze activering te onderzoeken, kreeg een groep transgene muizen met PPARγ van varkens in hun skeletspieren vier maanden lang een voeding rijk aan verzadigde vetten of visolie voorgeschoteld. Bij de muizen op het visoliedieet werd een toename in de expressie van de genen van invloed op de vetcellen en glucoseopname waargenomen. Als gevolg hadden deze muizen een lagere bloedsuikerspiegel. Bovendien trad er een toename op van de expressie van GLUT4, een koolhydraattransporter, in de spieren. Dit kan leiden tot een verhoogd glucoseverbruik.
 

Omega 3-vetzuren uit visolie zijn dus in staat PPARγ te activeren door aan deze receptor te binden. Hierdoor verbetert het glucoseverbruik en de opname ervan. Bron 

 

VERSLAG:
Dag v/d Natuurlijke Gezondheidszorg 2011
  

Voorzitter Stichting RBNG op Dag van de Zorg:


'Wij doen veel meer dan certificeren en registreren'

 

Voorzitter Willem van der Kolk heeft tijdens zijn openingwoord op de Dag van de natuurlijke Gezondheidszorg 2011 nog eens onderstreept dat de Stichting RBNG veel meer doet dan alleen maar registreren en certificeren van therapeuten.


"Wij verlenen onze diensten aan beroepsverenigingen, waarbij de therapeuten zijn aangesloten en we komen op voor de belangen van al die therapeuten", sprak hij in hotel Van der Valk in Houten.

 

De voorzitter had nog een belangrijke mededeling voor het hele veld van de complementaire zorg, want het bestuur van de RBNG heeft op 9 juni een gesprek op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

De uitnodiging voor dit gesprek is een gevolg van de uitgebreide brief, die onlangs naar de minister is gestuurd en waarin de RBNG aandacht vroeg voor een aantal zaken binnen de natuurlijke gezondheidszorg. Deze onderwerpen komen tijdens het overleg op 9 juni allemaal op tafel. Lees meer 

Relatiedipje? Drink samen een glaasje (of 2)
 

Samen genieten van een glaasje wijn kan de band tussen jou en je partner verbeteren, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.

 

Alcohol kan, al naargelang de ingenomen hoeveelheid, zowel positieve als negatieve effecten op je relatie hebben. Aan het onderzoek namen 69 heteroseksuele koppels deel, van gemiddeld 20 tot 21 jaar. De meerderheid had een stabiele vaste relatie en 7 van de koppels waren getrouwd. Uit het onderzoek komt naar voren dat een hoge consumptie van alcohol niet in alle gevallen schadelijk is voor een relatie. Samen drinken is namelijk beter voor je relatie dan apart. Lees meer

De Nederlandse Federatie Gezondheidszorg, opgericht in 1986, is een onafhankelijke federatie die poogt een inspirerend en tegelijkertijd realistisch alternatief te bieden voor de hedendaagse gezondheidszorg.