Beste lezer,
  
De maand maart is aangebroken...de winterdagen liggen bijna achter ons. Nog even en we kunnen onze sjaals en mutsen opbergen in de kast...nog even en de natuur komt weer tot leven. Niets anders dan goede vooruitzichten, ook wat betreft Vorm DC.
 
Zo organiseren wij in 2016 de opleiding "Hoe omgaan met discriminatie in de dienstenchequesector" en lanceren wij later dit jaar een diversiteitsgids voor consulenten.
Onlangs breidde Vorm DC zich uit met een nieuwe sectorconsulent en een administratieve kracht die ons o.a. zal ondersteunen met het behandelen van opleidingsplannen-en dossiers voor de subsidies van nieuwe medewerkers.
 
Dit brengt ons naadloos bij volgend belangrijk punt: de deadline voor het indienen van opleidingsdossiers van 2015 komt steeds dichterbij. Vraag nu de terugbetaling aan voor de opleidingen die u vorig jaar hebt georganiseerd!
 
Graag stellen we u nogmaals onze 2 nieuwe schoonmaakgidsen en onze allernieuwste tool, de taal ondersteunende planner (T.O.P.), voor. Deze tools werden eind vorig jaar reeds voorgesteld tijdens de roadshows en werden enthousiast onthaald.
 
Nieuwsgierig? Lees meer over onze nieuwe collega's en projecten in deze nieuwsbrief.
Neem gerust contact op, indien u nog vragen of opmerkingen heeft over deze onderwerpen.
  
Wij wensen u veel leesplezier!
  
Het Vorm DC-team
  
 
AanwinstenAanwinsten bij Vorm DC
Maak kennis met Sabine en Cindy!  
   
 
Is uw bedrijf actief in de provincies Luik en/of Luxemburg? Onthoud dan alvast de volgende naam! Sabine Ternovszky vervoegde ons team in november vorig jaar als sectorconsulent. U kan haar steeds contacteren met al uw vragen omtrent de opleiding van uw personeel. Zij zal u met veel enthousiasme en professionalisme verderhelpen.
 
  
We stellen u ook graag voor aan ons nieuwste teamlid, Cindy Nitelet!
Zij ondersteunt ons in het behandelen van opleidingsdossiers en opleidingsplannen voor nieuwe dienstenchequemedewerkers.
Op deze manier hopen wij u nog beter van dienst te kunnen zijn.
Heeft u een vraag over een dossier of opleidingsplan? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Cindy, zij helpt u graag verder.
U kan alle voormiddagen, behalve op woensdag, bij haar terecht.
 
Klik hier voor hun contactgegevens.
 
deadlineDeadline opleidingsdossiers 2015
Dien uw dossiers tijdig in zodat u geen subsidies misloopt!
  
De laatste maand voor het indienen van opleidingsdossiers voor het jaar 2015 is aangebroken!
 
U heeft nog tot 31 maart dit jaar om opleidingen voor startende dienstenchequemedewerkers, gegeven in 2015, in te dienen via de webapplicatie. Na deze datum is het niet meer mogelijk om dergelijke dossiers in te dienen en dus een terugbetaling aan te vragen.
  
Tot onze grote vreugde hebben al heel wat bedrijven een opleidingsplan voor 2016 ingediend. Heeft u nog geen plan ingediend en had u hierbij graag ondersteuning gewenst?
Neem dan contact op met uw regionale sectorconsulent.
Ook voor informatie omtrent het indienen van opleidingsdossiers staan wij u graag met raad en daad bij.
 
roadshowRoadshows 2015
Bedankt voor de talrijke opkomst!
   
Vorm DC heeft uw hulp nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen!
Wij willen u graag nogmaals bedanken voor uw aanwezigheid en enthousiasme tijdens onze roadshows van 2015. Deze netwerkmomenten met de dienstenchequebedrijven blijven belangrijk voor ons!
 
Vernieuwende opleidingen, de opleidingskalender, de zichtbaarheid van het opleidingsaanbod, nieuwe gidsen, discriminatie,... zijn een greep uit de thema's die van belang zijn voor u en die eveneens onze leidraad doorheen 2016 vormen.
  
 
schoonmaakgidsenNieuwe schoonmaakgidsen
Ontdek de gidsen Ergonomisch schoonmaken & Wassen en strijken bij de klant!
  
Heeft u onze twee nieuwe schoonmaakgidsen al gespot?
Met veel trots stellen wij u de gidsen "Ergonomisch schoonmaken" en "Wassen en strijken bij de klant" voor.
  
  
  
Voor Ergonomisch schoonmaken hebben we beroep gedaan op twee échte huishoudhulpen, die in de fotostudio omgetoverd werden tot ware fotomodellen. Zij tonen hoe je ergonomisch kan schoonmaken. Bij deze willen wij onze modellen Mo en Ionela nog graag eens bedanken voor hun enthousiasme en topwerk.
  
  
  
  
 
Wij hopen dat deze gidsen een leidraad kunnen vormen tijdens uw interne en/of externe opleidingen. De gidsen werden vertaald in de drie landstalen en kunnen (enkel) besteld worden via onze site. Nog een goede raad die wij u willen meegeven: bestel uw gidsen steeds goed op voorhand, zo beschikken wij over voldoende tijd om uw bestelling te behandelen en het transport in te plannen.
 
  

TOPT.O.P.
De taal ondersteunende planner voor anderstalige huishoudhulpen
  
 
 
De T.O.P. is een visueel communicatiemiddel, dat bestaat uit kaarten. Deze kaarten zijn speciaal ontwikkeld door Vorm DC en helpen de huishoudhulp bij het begrijpen van de huishoudelijke taken.
 
 
 
 
Doel?
  • De communicatie tussen klant en huishoudhulp optimaliseren door het gebruik van duidelijke opdrachten.
  • Verhogen van de tevredenheid, doordat de huishoudhulp beter de verwachtingen begrijpt.
  • 1 beeld zegt meer dan 1000 woorden.
  • De huishoudhulp zich comfortabeler laten voelen, efficiënter laten werken en niet onbelangrijk, ondertussen de taal aanleren.
Hoe gebruiken?
  
Er zijn 3 soorten kaarten: Ruimtekaarten, Objectkaarten en Taakkaarten.
Leg de kaarten van de te poetsen ruimte of het object op tafel. Leg de uit te voeren taken bij de ruimte- en/of objectkaart.
  
Enkele voorbeelden:
  
- Voor de huishoudhulp is het nu duidelijk dat de dampkap dient gepoetst te worden en alsook de afwas dient te gebeuren.
 
  
- In dit geval hoeft de huishoudhulp de TV/HIFI niet te poetsen:
 
 
- Met deze kaart geeft u de huishoudhulp een complimentje:
 
 
 
Hoe bestellen? 
 
U kan de T.O.P. bestellen via onze website.
  
discriminatieNon-discriminatie in de dienstenchequesector
Zeg ja tegen diversiteit!
   
Om erkend te worden, moet de onderneming zich ertoe verbinden alle wettelijke en reglementaire voorwaarden na te leven, voorzien in de wetgeving en de reglementering op de dienstencheques. Een van deze voorwaarden houdt in dat de onderneming zich ertoe verbindt geen werknemers en klanten direct of indirect te discrimineren zoals bedoeld in de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie.
  
Een goed begrip van de anti-discriminatieregelgeving blijkt dus essentieel te zijn in de dienstenchequesector. Om u over dit thema voldoende te informeren en u bij te staan bij een goede toepassing hiervan binnen uw onderneming:
  1. heeft VORM DC een opleiding "Hoe omgaan met discriminatie in de dienstenchequesector?" ontwikkeld;
  2. en stellen wij eveneens een gids tot uw beschikking in het najaar van 2016.

Samen met u gaan we de discriminatie binnen de sector tegen!

  
agendaAgenda
  
Ook in 2016 staan er tal van interessante en leerrijke opleidingen, infosessies, jobdates,... op de agenda.
Sectoraal Vormingsfonds Dienstencheques
Havenlaan 86C bus 302 - 1000 Brussel - T: 02 421 15 89 - info@vormingdienstencheques.be

Vormingsfonds DC | Havenlaan 86C bus 302 | 1000 | Brussels | Belgium