Beste lezer,
  

De eerste zonnestralen, de vogeltjes die fluiten, de natuur die weer kleur krijgt, communies & lentefeesten, de eerste barbecues,... jawel, de maand mei is aangebroken!

  

Tijdens de eerste maanden van 2015 waren wij druk in de weer om alles op punt te stellen voor ons nieuw subsidiesysteem. Deze nieuwsbrief staat dan ook voor een groot deel in teken van vorming voor nieuwe dienstenchequemedewerkers, maar ook Werkbaarheid binnen de dienstenchequesector en Diversiteit komen aan bod. Nieuwsgierig? Lees dan zeker verder.

Neem gerust contact op, indien u nog vragen of opmerkingen heeft over deze onderwerpen.

 

Wij wensen u veel leesplezier!

 

Het Vorm DC-team

 

 

 
lanceringsysteemLancering Subsidiesysteem
Opleiding van nieuwe dienstenchequemedewerkers
  

Eind maart 2015 lanceerde Vorm DC het online subsidiesysteem voor nieuwe dienstenchequemedewerkers. Met meer dan 300 bedrijven en bijna 4.000 ontvangen dossiers mogen we spreken van een succes.

  

We merken dat heel wat bedrijven enorme inspanningen leveren voor hun nieuwe medewerkers. Mocht u nog geen toegang hebben of vragen hebben met betrekking tot de werking van deze applicatie, aarzel dan niet om uw sectorconsulent te contacteren. Zij komen graag langs om u verdere uitleg te geven.

  

Klik hier voor de link naar de applicatie.

Klik hier voor een kort introfilmpje.

 
deadlineDeadlines opleidingsplannen-en dossiers
Dien tijdig uw dossiers en plannen in zodat u geen subsidies misloopt!
  

Heeft u opleidingen georganiseerd in 2014 en heeft u hiervoor nog geen opleidingsplan ingediend? Heeft u daarentegen wel al een opleidingsplan ingediend, maar heeft u nog geen terugbetaling aangevraagd (opleidingsdossiers) voor de georganiseerde opleidingen?

 

 

Gelieve volgende deadlines in acht te nemen:

 • 20/05/15: indienen van opleidingsplannen voor 2014
 • 30/06/15: indienen van opleidingsdossiers voor opleidingen georganiseerd in 2014

 Plannen en dossiers die na deze data ingediend worden, worden onontvankelijk verklaard.

 

faqFAQ opleidingsdossiers

Aandachtspunten voor een snelle en efficiënte verwerking van uw dossiers.
 

Wij raden u aan om rekening te houden met volgende aandachtspunten. Een correct ingebracht dossier wordt sneller behandeld!

Opleidingsplan:

Breng een opleidingstraject (bv. 9u) in verschillende blokken (sessies) van enkele uren (zoals het wordt georganiseerd) in. Bijvoorbeeld: 2 x 4u30 of 3 x 3u.

Deze manier van inbrengen, zorgt voor een correcte terugbetaling. Vergeet niet om per sessie een andere aanwezigheidslijst op te laden.

Opleidingsdossiers:

 1. Wees aandachtig bij het inbrengen van de datum van indiensttreding van uw werknemer. Dit kan niet meer worden aangepast en beďnvloedt het volledige terugbetalingsproces.
 2. Gelieve per opleiding één dossier aan te maken. In een dossier kunnen meerdere deelnemers toegevoegd worden.
 3. Aanwezigheidslijst:
  • Maak een duidelijk onderscheid tussen nieuwe en ervaren werknemers die deelgenomen hebben aan de opleiding. De subsidies voor de nieuwe medewerkers worden terugbetaald door Vorm DC en die voor de ervaren medewerkers door uw regionaal opleidingsfonds. Opmerking: niet markeren in fluostift, de tekst wordt onleesbaar in een scan.
   • Klik hier voor een voorbeeld van een aanwezigheidslijst.
  • De titel van de opleiding moet overeenkomen met de titel aangegeven op het opleidingsplan.
 4.  Factuur van externe opleider:
  • Belangrijk is om de kost per deelnemer in te brengen en niet het totale bedrag van de factuur. Bijvoorbeeld: stel dat de factuur € 300 incl. btw bedraagt en er 6 deelnemers aanwezig zijn.
   • € 300/6 = € 50 (bedrag dat u dient in te vullen). Het systeem berekent automatisch de totale kost in functie van het aantal deelnemers.
  • Ter herinnering: de btw wordt terugbetaald door Vorm DC. Kosten zoals de verplaatsing, de huur van de zaal,... daarentegen komen niet in aanmerking voor terugbetaling.
 5. Indien een werknemer het bedrijf verlaat alvorens hij/zij de min. 9u opleiding heeft bereikt, is het aangeraden niet te snel een aanvraag voor geforceerde uitbetaling (opleidingsdossier) in te dienen. Eén keer dat de aanvraag is ingediend, kunt u geen enkele opleiding meer indienen voor deze werknemer.
 
esfESF-project Werkbaarheid
Meet de werkbaarheid binnen uw bedrijf.

  

  

Vorm DC is al een tijdje, achter de schermen, aan het werken aan een ESF-project rond werkbaarheid in de sector. De nood aan een toegankelijk instrument om de werkbaarheid binnen de eigen organisatie te meten (meten is weten), werd al snel duidelijk.

Samen met enkele geëngageerde bedrijven zijn we op zoek gegaan naar een aangepast instrument om de werkbaarheid te meten én naar manieren om de werkbaarheid in de sector te verbeteren. Zodoende kreeg de werkbaarheidsscan Vorm.

 

Deze scan is een spiegel voor uw organisatie en helpt u inzicht te krijgen in uw beleid, kan u helpen de motivatie van uw personeel te verhogen, de werkstress te verlagen en de relatie werk-privé optimaal in balans te houden. U kan zelfs nagaan hoe uw organisatie zich verhoudt tot de rest van de sector!

 

Aan de resultaten van deze scan koppelden we bovendien enkele interessante, bestaande en nieuwe, instrumenten. Allen voortgevloeid uit een doorgedreven bevraging van de bedrijven uit de sector.

 

Ook u kan aan de slag met deze interessante tool gemaakt door en voor de sector dienstencheques. Surf snel naar www.dcwerkbaarheid.be en registreer u alvast op dit vernieuwend instrument voor de sector. Op die manier kan u ook werken aan werkbaar werk in de sector!

 

De resultaten van dit project, het hoe en waarom, leggen we graag aan u voor tijdens een informerende en interactieve sessie. Deze sessies gaan door in Oost-en West-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen. De data en exacte locaties worden later meegedeeld.

 

Neem gerust even contact op met uw sectorconsulent voor meer informatie.

 
diversiteitProject Diversiteit
Rondetafelgesprek
  
Graag nodigen wij u uit voor een rondetafelgesprek over diversiteit in Brussel! Uw kennis over de dienstenchequesector interesseert ons...
 
Momenteel werken Vorm DC en de Cel Diversiteit van Actiris samen aan een diversiteitsproject specifiek voor de dienstenchequesector. Wij organiseren een bijeenkomst waar u de mogelijkheid krijgt uw persoonlijke ervaringen omtrent diversiteit en discriminatoire situaties aan te kaarten.
Een expert van Het Interfederaal Gelijkekansencentrum zal de discussie begeleiden.
 
Dankzij uw ervaring en expertise kunnen wij een opleiding op maat en een gids over diversiteit ontwikkelen voor het PSC 322.01. Deze tools helpen u bij het managen van diversiteit binnen uw bedrijf.
 • Wanneer? Woensdag 17/06/2015 van 10u tot 11u30
 • Waar? Tour&Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel bij Federgon (3de verdieping)
 • Voor wie? De Brusselse bedrijfsverantwoordelijken en/of het omkaderend personeel.
 • Hoe deelnemen? Schrijf u via deze link in. Gelieve u vóór 29/05 in te schrijven.
  Let op: er is slechts plaats voor 10 personen.
 • Heeft u nog vragen? Contacteer Güllay Külahci, uw sectorconsulent voor Brussel.
 
jobentaalJob-en taalcoaching
Verbeter de communicatie met de klant!
  
Kent u het ook? Anderstalige poets- en huishoudhulpen die sterk gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan maar voor wie hun taalachterstand een barričre vormt?
 
Dankzij job- en taalcoaching krijgen ze de kans om op dit punt te groeien, een kans die ze met beide handen grijpen.
Veel dienstenchequebedrijven deden vorig jaar een beroep op dit aanbod om nieuwe medewerkers extra ondersteuning te geven.
Met resultaat ! De taalcoaching is zeer praktijkgericht en focust op het aanleren van de woorden en zinnen die nodig zijn voor het uitoefenen van de job. En zo verbetert de communicatie met de klant.

 

Ook in 2015 kunt u beroep doen op een job- en taalcoach uit uw regio.
Op
www.jobentaalcoaching.be vindt u hierover alle informatie. Voor kortgeschoolden en werknemers met een niet-Europese nationaliteit is de coaching bovendien gratis.

 
snorkoMobiliteitsproject SNORKO
Op weg naar werk.
  

SNORKO is een mobiliteitsproject van de stad Kortrijk.
Mobiliteit blijft een grote drempel voor onze huishoudhulpen: Project SNORKO in Kortrijk biedt hierop een antwoord. Tijdens zijn 7-jarig bestaan heeft SNORKO al meer dan 360 mensen geholpen op weg naar werk.

 

Voor wie?

 • Min. leeftijd 18 jaar
 • Wonen of werken in Groot Kortrijk
 • Voor personen die werken, opleiding of stage volgen

Kostprijs

 • € 1/dag
 • € 100 waarborg (cash)
 • Helm, slot en verzekering zijn bij de huurprijs inbegrepen

Huurtijd

 • Max. 3 maanden
 • Met kans op verlenging van max. 3 maanden

Informatief

 • Snorfietsen rijden 25 km/u
 • Geen rijbewijs nodig

Contact

 • Werkwinkel Kortrijk
 • Tel. 056 266 760

 

Sectoraal Vormingsfonds Dienstencheques
Havenlaan 86C bus 302 - 1000 Brussel - T: 02 421 15 89 - info@vormingdienstencheques.be