Spring 2013 www.HungarianCatholicMission.com

LELKIPÁSZTORI ÜZENET

Kedves Tagjai és Barátai a Magyar Katolikus Missziónak!

Áldott új évet kívánok 2013-ra mindnyájatoknak és családjaitoknak. Hogy repül az idõ! Mintha csak tegnap lett volna, hogy Karácsonyt ünnepeltük és már a böjti idõszakba léptünk és készülünk Húsvét misztériumának ünneplésére. Ahogy hamvazószerdával megkezdjük a böjti idõszakot, emlékezzünk a Jó Isten kegyelmébõl kapott sok-sok áldásra és gondoljunk azokra, akik nélkülöznek.

Az elmúlt hónapokban örömmel konstatáltam, hogy a Magyar Katolikus Misszió milyen sokat tett és tesz a kultúra, a hit és mások szolgálatában. Aktív közösségünk több jelentõs lépést is tett:

  • Közösségünk fokozatosan növekszik köszönhetõen annak az egyre több és több fiatal párnak, akik ránk találnak és csatlakoznak hozzánk. Legutóbbi hírlevelünk óta négy új fiatal taggal bõvültünk, akik a Keresztség Szentségében csatlakoztak hozzánk.
  • A vasárnapi szentmiséken való részvétel is egyre nagyobb számot ér el még több lelki gazdagságot adva.
  • úgyszintén sikeres weboldalunk, mely egyre jobban felhívja a figyelmet küldetésünkre. Rajta keresztül egyre több pénzbeli adományt és önkéntes segítséget kapunk, hogy segíteni tudjuk a rászorulókat.
  • A legfiatalabbak és szüleik részére indított játszóházunk is sikeres és növekszik, valamint sok nagyszabású kulturális rendezvényünk aratott osztatlan sikert.

Isten áldása kíséri munkánkat, de az adományokat továbbra is várjuk különös tekintettel a jótékonysági tevékenységekre. öt jótékonysági alapítványt hoztunk létre melyek közül egy (a Déva Alapítvány) nagyon jól müködik hála a sok lelkes önkéntesnek. Annak érdekében, hogy ki tudjuk használni lehetõségeinket, még több önkéntesre lenne szükségünk, hogy biztosak lehessünk abban, hogy folytatni tudjuk rászoruló testvéreink megsegítését. Ezért arra buzdítok és kérek mindenkit, hogy Isten munkáját segítve csatlakozzon. Akár csak pár óra önkéntes részvétel is hatalmas segítséget jelent.

A Jó Isten áldjon meg benneteket, jutalmazza meg kedvességeteket, és tartson meg mindnyájatokat az õ szeretõ gondoskodásában.

Németh Maurus atya
A Magyar Katolikus Misszió lelkipásztora

HABEMUS PAPAM!

Imádsággal és szeretettel fogadjuk új szentatyánkat, Ferenc pápát. Bünbánattal készülve húsvétra, megváltásunk nagy ünnepére az õ szavaiból is merítsünk egyre mélyülõ bizalmat a megbocsátó Isten irgalmassága iránt.

(A Pápa beszédébõl a Magyar Kurír fordítása alapján idézünk, néhány kisebb rövidítéssel.)

Ha isten nem bocsátana meg mindent, a világ nem létezne. – Ferenc pápa elsõ úrangyala imádsága

A több mint 150 ezer hívõ már a reggeli óráktól folyamatosan érkezett a Szent Péter térre, hogy részt vegyen Ferenc pápa elsõ nyilvános úrangyala imádságán és meghallgassa tanítását.

"Kedves Testvérek! Jó napot kívánok! A szerdai elsõ találkozás után most ismét köszönthetlek mindnyájatokat. örülök, hogy vasárnap van, az úr napja! Nagyböjt ötödik vasárnapján az evangélium a házasságtörõ asszonyról szól, kit Jézus megment a halálos ítélettõl. Jézus szavában nem érezzük a megvetést, az ítélkezést; csak a szeretet, az irgalom szavait halljuk, amelyek a megtérésre szólítanak.

"én sem ítéllek el. Menj, de többé ne vétkezzél!" Kedves Testvérek, Isten arca egy irgalmas Atyáé, aki mindig türelmes. Gondoltatok-e már Isten türelmére mindannyiunk iránt? Ez az õ irgalmassága. Mindig türelmes velünk, megért minket, vár ránk s nem fárad bele, hogy megbocsásson, ha képesek vagyunk bünbánó szívvel visszatérni hozzá. "Nagy az úr irgalma".

A pápa ezután így folytatta: "Ezekben a napokban egy bíboros, Kasper bíboros könyvét olvashattam el, amit az irgalmasságról írt. Nagyon jót tett nekem az a könyv. Kasper bíboros azt írja, hogy ez a szó: irgalmasság, mindent megváltoztat. A legjobb, amit hallhatunk: megváltoztatja a világot. Egy kis irgalmasság kevésbé hideggé és igazságosabbá teszi a világot. Nagyon fontos, hogy jól megértsük Istennek ezt az irgalmassá-gát, ezt az irgalmas atyát, akinek oly nagy a türelme. Emlékezzünk Izajás prófétára, aki azt állítja, hogy ha büneink skarlátvörösek lennének is, Isten szeretete hófehérré változtatná azokat.

Ferenc pápa ezután felidézett egy személyes emléket: Nem sokkal azután, hogy kineveztek püspökké, 1992-ben Buenos Airesbe érkezett a Fatimai Szüzanya, és ünnepélyes szentmisét mutattunk be a betegek számára. én gyóntattam azon a szentmisén. A szertartás vége felé felálltam, mert ki kellett szolgáltatnom a bérmálás szentségét. Egy nagyon egyszerü, idõs asszony odajött hozzám, már 80 év felett volt. Ránéztem és így szóltam: "Nagymama – mert nálunk így hívják az idõs asszonyokat – gyónni kíván?" õ igennel válaszolt. "De hátha ön nem is vétkezett" – mondtam neki. "Mindnyájan vétkeztünk" – felelte az idõs asszony. "De talán az úr nem bocsátja meg büneinket" – tettem hozzá. õ nagy biztonsággal így válaszolt: "Az úr mindent megbocsát". Honnan tudja? – kérdeztem tõle – folytatta a Szentatya. Az idõs asszony válasza így hangzott: "Ha az úr nem bocsátana meg mindent, a világ nem létezne". Kedvem támadt megkérdezni tõle: "Mondja, hölgyem, ön nem a (Pápai) Gergely Egyetemen tanult? Mert ez az a bölcsesség, amit a Szentlélek ad: a bensõ bölcsesség az isteni irgalmasságról. Isten soha nem fárad bele, hogy megbocsásson, – soha!

Hát akkor hol van a probléma? – kérdezte az asszony. "Az a probléma, hogy mi fáradunk el, hogy bocsánatot kérjünk. Soha ne fáradjunk el! Isten a szeretõ Atya, ki mindig megbocsát, akinek irgalmas a szíve mindnyájunk irányában. Mi is tanuljunk meg irgalmasak lenni mindenkivel. Fohászkodjunk a Szüzanya közbenjárásáért, aki karjai között tartotta az emberré lett isteni Irgalmasságot.

Az úr áldjon meg benneteket, a Szüzanya õrködjön felettetek s ne feledjétek: az úr soha nem fárad bele, hogy megbocsásson! Mi vagyunk, akik elfáradunk, hogy bocsánatot kérjünk."

Missziónk Tagjainak és Barátainak lelki békességben és örömben gazdag Húsvétot kívánunk.

A misszió vezetõsége és papjai

BESZÁMOLÓ A TÉLI HÍRLEVÉL ÓTA TÖRTÉNT ESEMÉNYEKRÕL

Visszatekintés

November 3-án ismét nagy sikerrel került megrendezésre a már hagyományos "Disznótoros" Vacsora.

Beszámoló:

November 3-án rendeztük meg az ezévi Disznótoros Vacsoránkat. Díszvendégünk Tárczy-Kovács Erzsébet énekmüvésznõ volt. Az estbõl befolyt jövedelmet a San Francisco Környéki Magyar Kulturális Események támogatására fogjuk felhasználni.

Megtisztelt bennünket Magyarország új Los Angelesi Konzulja dr. Pintér Olivér, dr. Voissin éva Magyarország Tiszteletbeli Konzulja, Matsik Gyögy és kedves felesége a Los Angelesi Magyar Napló Fõszerkesztõje, Sapszon Bálint a Magyar-Amerikai Zenei Szövetség Elnöke, zongoramüvész, zeneszerzõ, Tóth Péter zongoramüvész, Magyari-Köpe Gábor a Magyar Református Gyülekezet Lelkésze, és San Francisco jeles családjainak képviselõi is.

A vendégek azért jöttek, hogy megint megkóstoljak a Misszió híres itt készített disznótoros vacsoráját. Az idén is nagyon finom volt a házi hurkából, kolbászból, oldalasból, lilakáposztából, illetve petrezselymes tört burgonyából álló vacsora.

A vacsora után együtt ünnepeltük meg Tárczy-Kovács Erzsébet müvésznõ több mint ötven éves munkásságát, amit a Kalifornia-i magyarság érdekében tett, terjesztve és ápolva a magyar kultúrát. A San Francisco-i Operaháztól kezdve, minden magyar rendezvényen, nemzeti ünnepen fellépett Erzsike, sõt kettõ évig még külön rádió müsora is volt itt kint. Minden évben õ szervezte meg az Augusztus 20-i Szent István ünnepséget a San Francisco-i Golden Gate Parkban. A nagy nevü es sikerü müvésznõnek igen sokat köszönhet a magyarság.

Ezt a köszönetét fejezte ki a Misszió a vacsora után egy szép Elismerõ Oklevél formájában Erzsike részére. Dr. Pintér Olivér Konzul úr is átadta neki a Los Angelesi Fõkonzulátus Díszoklevelét, melyben Magyarország részérõl is elismerésüket fejezték ki Erzsike 50 éves munkásságáért.

A kétszáz vendég nagy meglepetésére, a Magyar Katolikus Misszió új kórusa gyönyörü magyar népdalokból összeállított müsorral köszöntötte Erzsikét. Elmondhatom, hogy a teremben levõ magyarok együtt énekelték velünk a csodás népdalokat Sapszon Bálint zongorakíséretére. Erzsike igen meghatódottan vette át a két kitüntetõ oklevelet és az 50 szál rózsát, Erzsike kislánya Ildikó, Imre fia és Julia barátnõje, Marika húga és férje Dávid jelenlétében.

A finom desszert után következett a mindig nagy sikerü tombola. A szerencsések igen értékes díjakkal mehettek haza.

A Misszió fáradhatatlan, sok munkát végzõ tagjainak és természetesen Maurus Atyának mondhatunk köszönetet a vacsora sikeréért.

Csodálatos esténk volt!

Köszönettel és szeretettel:
Zentai Ildikó, a Misszió Elnöke

November 25-én mise után tartottuk a már Missziós tradícióvá vált Hálaadó ünnepséget nagyszerü közösségi ebéddel egybekötve.

December 2-án Cserkészeink Mikulás ünnepségére került sor a Priory színháztermében több mint 250 gyermek es szüleik részvételével. A siker óriási volt.

December 16-án a Szentmise után volt Cserkeszeink Betlehem bemutatója a szokásos nagy sikerrel. Mindenki megilletõdve, örömmel eltelt szívvel hallgatta cserkeszeink szépen elõkészített és elõadott betlehemi játékát.

December 24-én este 8 órakor, zsúfolásig megtelt templommal ünnepeltük az úr Jézus születését az éjféli Szentmise keretében, amit a Diák ebédlõben baráti fogadás követett.

December 30-án, az év utolsó vasárnapján évvégi hálaadó Szentmisét mutattunk be a Tedeum eléneklésével.

Február 10-én, a vezetõségi gyülésen, a Misszió vezetõsége elfogadta a Magyar Katolikus Misszió felújított alapító okiratát amin az elmúlt félévben dolgoztak.

Február 24-én tartottuk meg Missziónk évi közgyülését, amelyen elhangzott a Lelkipásztor (Maurus atya), az Elnök (Zentai Ildikó) és a Pénztáros (Kóbor ádám) éves beszámolója és megtörtént a vezetõség megújítása.

Pénztárosi beszámoló az évi közgyülésrõl (összefoglaló):

Kedves atya, Elnök asszony és a Magyar Katolikus Misszió tagjai!

Elõször is köszönetet szeretnék mondani mindannyiuknak és minden adományozónak akik hozzájárultak a Misszió tevékenységéhez. Szintén örömmel számolok be arról, hogy megalakult egy Pénzügyi Bizottság Eva Etter és Chuck Berls közremüködésével, melynek szintén résztvevõi Maurus atya, elnökünk Zentai Ildikó és pénzügyi tanácsadónk David Maigret. A Bizottság a költségvetési terv elõkészítéséért és az alapítványi pénzek szétosztásáért felel és jelentéssel tartozik a Misszió Tanácsa felé . Köszönetem szeretném kifejezni Nekik és úgy szintén mindazoknak, akik nagyon sok segítséget nyújtottak a Misszió pénzügyi munkájához beleértve volt Pénztárosainkat Kovács árpádot és Borbély Istvánt valamint Kovács évát és Fritz Lászlót is. Szintén köszönet Szoboszlay árpádnak könyvelési programunk, a QuickBooks software szponzorálásáért.

Missziónk áttért a Július 1-tõl Június 30-ig tartó pénzügyi évi ciklusra mely jobban igazodik az Egyesült államok intézményeiben használt pénzügyi ciklushoz. így a Misszió február 24-i éves ülésén tett jelentés tulajdonképpen egy évközi kimutatás, mely a 2012. július 2-tõl 2013. június 30-ig tartó pénzügyi év elsõ 8 hónapját takarja. Ugyanakkor a kimutatás lefedi a teljes 2012-es naptári évet így nem marad ki jelentés nélküli idõszak. Ahogy haladunk elõre idõben, úgy fogjuk kidolgozni a hivatalos folyó pénzügyi éves jelentést június 30-ig bezárólag.

Ami a 2012-es naptári évet illeti, a Missziónak a megtakarítása jócskán meghaladja az elõzõ évekét. Ez fõleg annak köszönhetõ, hogy a létrehozott alapítványaink részére tartalékot kell képeznünk a jövõbeni célok hatékony elérése érdekében.

Szeretnék megkérni mindenkit, hogy ha még nem tette meg, kérem adományával járuljon hozzá az ez évi "éves tagdíj" adományhoz. Ez egy önkéntes tagdíj, mely 100 dollár családonként, de természetesen a Misszió kevesebb, vagy több adományt is hálás köszönettel fogad mindenkitõl lehetõségeihez mérten.

A Magyar Katolikus Misszió nevében mégegyszer szeretnék köszönetet mondani egész éves nagylelkü támogatásaikért.

Kóbor ádám
Pénztáros

Március 17-én ünnepeltük meg Nemzeti ünnepünket. Ezen alkalommal került bemutatásra a Marica Grófnõ operett a Los Angeles-i Szoboszlai Sándor színtársulat elõadásában. A bemutató fergeteges és osztatlan sikert aratott.

Beszámoló:

Az ünnepi napot a Woodside Priory kis kápolnájában kezdtük, ahol a Magyar Szentmisén imádkoztunk a Szabadságharcban elesett hõsökért. Ezt követte a finom ebéd a misén résztvevõknek. Utána a nagyszínházban délután 1órakor megkezdtük a Március 15-i ünnepi müsort.

A müsort mint minden évben az Elsõ Kaliforniai Huszárok és a cserkészek zászló ceremóniájával nyitottuk meg. Maurus atya nyitó imája után hallhattuk a 9 éves kis Kobor Annát, aki elszavalta nekünk a Magyar vagyok, magyarnak születtem címü Posa költeményt. Majd Sármási áron zongorán játszotta el Liszt Ferenc: Szerelmi álmok címü gyönyörü müvét. ünnepi szónokunk ez évben Dr. Pintér Olivér, Magyarország Los Angelesi fõkonzul helyettese volt, aki felolvasta nekünk Magyarország Miniszterelnökének, Orbán Viktornak ünnepi üzenetét is. Ezt követõen konzuli kitüntetéseket adott át a magyarságért sokat tevõk részére. Hallhattuk Zina Bozzay székely népdalát, majd a 20 fõs Mazsola gyermek népi tánccsoport adta elõ az “Aprók Tánca" címü produkcióját fergeteges sikerrel.

Ezután a fellépõk idevarázsolták elénk a Múzeum kertben folyt kiemelkedõ eseményeket, verseket, énekeket. Magyari-Köpe Gábor tolmácsolta Petõfi: Föltámadott a tenger címü költeményét, utána következett “A 12 Pont" felolvasása Dr. Egyed Zoltán elõadásában. Különleges produkciót láthattunk és hallhattunk Szabó Gyulától, aki Petõfi : Nemzeti Dal címü gyönyörü költeményét énekelte, és gitározta el nekünk, a Misszió kórusával, hatalmas taps kíséretében. Cserkészeink Gerõ Jolán, Gerõ Luca, Messer Sophie, Vinella Danielle elszavalták Petõfi: Csatában címü gyönyörü költeményét. A 20 fõre szaporodott Eszterlánc Magyar Népi Együttes “Mezõségi táncok" címü produkciója hatalmas siker volt. Az ünnepi müsort Magyari Köpe Gábor, Református Lelkész záró imája zárta. Ezt követte Maurus Atya köszönete a müsor közremüködõi felé, illetve a Magyar Himnusz.

Az ünnepi müsort követte a Szoboszlai Sándor Dél-Kaliforniai Magyar Színház színtársulatának vendégjátéka itt nálunk a Woodside Priory Színházában, ahol közel 400 vendég gyült össze. Ez évben Kálmán Imre: Marica Grófnõ címü magyar operettet hozták el a számunkra, két felvonásban. A fantasztikus díszletek, a zene, a kosztümök, a fellépõ kiskutya, a szereplõk, a müsor olyan színvonalas volt, hogy a közönség többször is megszakította az elõadást tapsával. El kell mondani, hogy a gyermek közönség tátott szájjal nézte a magyar elõadást, s meg sem mukkantak, annyira élvezték a müsort. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezzel a színházi müsorral kaptak a gyerekek egy magyarórát, egy történelemórát, magyar zene és táncórát a fõleg itt az USA-ban született csemetéknek, akik többsége még soha nem látott magyar színházat. A operett végén a közönség álló ovációval köszönte meg a színészeknek a nívós müsort.

S még mindig nem volt vége a napnak. A Marica Grófnõ operettet követte egy finom Csirkepaprikás vacsora nokedlivel, s ahogy meg van írva a nagy könyvben, piros es fehér borokkal füszerezve, fent a diák ebédlõben. A terem zsúfolásig telve volt emberekkel. Több mint 200 adag vacsorát fogyasztottak el a kedves vendégek igen jóízüen. Mindenki errõl a csodás napról beszélt, a szebbnél szebb programokról, és a finom ételekrõl.

Jó volt magyarnak lenni ezen a napon, a kokárda, az ünnep, a finom magyaros ennivalók, a jó hangulat nagyon összehozták a San Francisco öböl környéki magyarságot itt nálunk, a Woodside Prioryban, a Magyar Katolikus Misszió szervezésében. úgy érzem, hogy szépen teljesítettük a Misszió céljainak második pontjában leírtakat, vagyis ezen a napon lehetõséget biztosítottunk a magyar nyelv ápolására, a magyar hagyományok és a magyar kultúra életben tartására.

Köszönöm, hogy olyan sokan eljöttek hozzánk, hogy együtt ünnepeljünk ezen a csodálatos márciusi napon.

Zentai Ildikó, a Magyar Katolikus Misszió Elnöke

KERESZTELÕK

Utolsó hírlevelünk óta Isten kegyelmébõl három új tagot fogadhattunk az Egyház és a Misszió közösségébe a Keresztelés szentségében.

November 18-án kereszteltük Peter Mark Galambost, Galambos Ludvig es Marta kisfiát, második gyermeküket és fogadtuk Krisztus Egyházába.

November 25-én kereszteltük Eva Viktoria Thompsont Todd and Roseanna kislányát és fogadtuk Isten családjába és közösségünkbe a keresztség szentségében.

Január 13-án kereszteltük Maxton Bela Dihen, Ildiko Dihen kisfiát és fogadtuk az Egyházba a keresztség szentségében.

HALOTTAINK

Utolsó hírlevelünk óta közösségünk két kedves tagja adta vissza lelkét Teremtõjének.

Lázár János testvérünk január 12-én tért vissza teremtõjéhez. Emlékmiséje február 10-én volt, amit barátai által adott fogadás követett az õ tiszteletére.

Avvakumovits Erzsébet január 15-én tért vissza teremtõjéhez. Emlékmiséje február 2-án, szombaton délelõtt 10 órakor volt a Priory kápolnájában nagyszámú barátai jelenlétével. A Szentmisét fiai által adott fogadás követte a Diák ebédlõben az õ tiszteletére.

A magyar bencések közül ez év elsõ negyedében három atyát hívott magához az úr nyolcvanas éveikben: a gyõri Perjelségbõl Jáki Teodózt és Kühár Edét, a Tihanyi Apátságból pedig Gõcze Tiboldot. (Pius atya kortársai s barátai voltak.)

ÉVFORDULÓK

Száz éve született Hites Kristóf atya

Ez év augusztusában ünnepelhetjük meg Kristóf atya születésének századik évfordulóját. évtizedeken át fáradságot és csüggedést nem ismerve szolgálta magyar népét a nemzettestrõl leszakított kisebbségben, majd az emigrációban. Szervezte és évekig szolgálta és igazgatta a Woodside Priory iskoláját és tanításával és példájával nevelte az ifjúságot. Missziónkat évekig lelkészeként tartotta össze. Sorsának alakulását pannonhalmi nyugalmi éveiben is figyelemmel kísérte 1999-ben bekövetkezett haláláig. Mind társadalmi, mind egyházi téren sok barátja és tisztelõje volt. Energiája, munkabírása sokakat bámulatba ejtett.

A jeles évforduló nyilvános megünneplésének elõkészítésére egyelõre nem történtek lépések. Egy késõbbi megemlékezést viszont érdekesebbé tehetne, ha személyes emlékeket is gyüjtenénk Kristóf atyáról, hogy megoszthassuk õket egymással. Minden írásos és szóbeli ötletet köszönettel fogadunk.

Ötven éve Kaliforniában...

Németh Béla, a késõbbi Maurus atya közel 50 éve, az 1963. év második felében jött át Kanadából Kaliforniába, egyenesen a Woodside Prioryba, ahol nyomban megkezdte próbaévét, elõkészületül a bencés szerzetesi, papi és tanári pályára. A bencés rendbe 1965-ben nyert felvételt a Woodside Priory keretében. Noviciátusát vagyis újoncévét a Collegeville-i St. John bencés apátságban végezte s ugyanott végzett a papságra elõkészítõ egyetemi tanulmányokat is; ezeket késõbb a Menlo Park-i St. Patrick szemináriumban folytatta. Itteni tanulmányai mellett már mint kispap részt vállalt a Priory iskolájának müködésében is. 1972-ben szentelték pappá. életét azóta is sokoldalú s bámulatos szervezõkészséggel párosuló tevékenység tölti ki, gazdagítva ezt lelkipásztori munkájával a Katolikus Magyar Misszió szolgálatában, melyet tanári nyugalomba vonulása óta fokozott buzgósággal folytat. Jeles évfordulójához szeretettel gratulálunk és kérjük a jó Istent, hogy számos további gyümölcsözõ és jó egészségben élvezett esztendõt adjon eddigi éveihez.

Gyertyagyújtás - Ima a betegekért

Kérünk mindenkit, hogy imádkozzunk a betegekért, az öregekért, a haldoklókért és különösen azokért, akik egyedül töltik az ünnepeket. Az úr adjon nekik és közösségünk minden tagjának gyógyulást, erõt és kegyelmet.

A Misszió weboldalán a Gyertyagyújtás résznél kifejezhetjük együttérzésünket, megoszthatjuk gondolatainkat és imádkozhatunk az úrhoz. Ez egy nagyszerü lehetõség arra, hogy kérjük Isten segítségét és áldását saját és közösségünk életére.

A linkre kattintva meggyújthatunk egy virtuális gyertyát és leírhatjuk imánkat, melyet lehetõség van nyilvánosan vagy a nyilvánosság kizárásával kezelni.

A mások által nyilvánossá tett imákat elolvashatjuk és ezek a nyilvános könyörgések a vasárnapi miséken felolvasásra kerülnek.

Kérünk mindenkit, ha lehetõsége van, látogasson el a weboldalunkra és ajánlja imáját a szükséget szenvedõkért. Köszönjük az imádságokat!

Gyertyagyújtás link: Gyertyagyújtás

ELÕRETEKINTÉS

Március 24. – Virágvasárnap, a nagyhét kezdete. Hagyományos ünnepi liturgia, helyi szokásunknak megfelelõen barkák helyett olajágak szentelésével. A mise után húsvéti gyónási lehetõség.

Húsvéti gyónásunkat legkönnyebben a virágvasárnapi szentmise után végezhetjük el . Papjaink szívesen gyóntatnak más idõben is.

A nagyböjt folyamán gondoljunk betegeinkre is imáinkban és abban, hogy hozzásegítjük õket a húsvéti lelki elõkészülethez. Idõsek és betegek bízvást kérhetik a szent kenet feladását is. Ne riasszon vissza bennünket a régebben használt utolsó kenet kifejezés.

Nagyhét három nagy napján kápolnánkban nem lesz magyar nyelvü liturgia. A bencés atyák azonban szívesen látnak mindenkit az angol nyelvü istentiszteleteiken. Nagycsütörtökön d.u. 5 órakor, Nagypénteken d.u. 3 órakor és Nagyszombaton este 8 órakor.

Március 31. – Húsvét Vasárnap – a mise után a szokásos Agape/ételáldás.

Május 5-én Mindszenti Bíborosra emlékezünk a Szentmise keretén belül.

Május 12-én Anyák napja, az édesanyákat ünnepeljük közösségünkben. A fogadást, tradíciónknak megfelelõen, a férfiak készítik.

Május 20-án Pünkösdöt ünnepeljük.

Május 26. – Memorial Day – Hõseinkre emlékezünk a Szentmisében.

Június 2-án lesz a Cserkész évzáró. A színházban a cserkészek évvégi bemutatója lesz, amit Cserkész vacsora követ a Diák ebédlõben.

EGYÉB EGYHÁZI ESEMÉNYEK

Ebben az évben Maurus atya távolléte alatt Christinel (Krisztián) Vorniku atya fogja ellátni a Misszió lelkipásztori teendõit, megtartani a magyar miséiket és rendelkezésre állni más lelki szükségletekben. Krisztián atya Erdélybõl jön hozzánk.

Krisztián atya a Bencés közösség és a Misszió vendége lesz július 1 – augusztus 3-ig.

Magyar Szentjei ennek a negyedévnek

Minden negyedévi hírlevelünkben két magyar szentrõl emlékezünk meg. Ezek a szentek példát mutatnak erényeikkel, valamint az úr és az emberek iránti odaadó szolgálatukkal. Vegyünk példát és merítsünk erõt életükbõl.

Árpádházi Szent Margit

Élt: 1242 - 1270
Szenté avatása: 1943
Ünnepnapja: Január 19

Életrajza:

IV. Béla magyar király és Laszkarisz Mária bizánci császári hercegnõ leánya, Szent Erzsébet unokahúga. A mongol invázió (1241-42) miatt a szülei Dalmáciába menekültek. Ott, Klissza várában született Margit leányuk 1242. január 27-én. Szülei a tatároktól elszenvedett vereség miatti kétségbeesésükben felajánlották õt Magyarország megmentéséért. Margit ennek megfelelõen négy éves korában 1245-ben a veszprémi domonkos apácákhoz került, és ott gondos nevelésben részesült. Hat évvel késõbb a Nyulak szigetén (ma Margit sziget) lévõ zárdába került át, amelyet apja építtetett. Itt került sor Margit fogadalomtételére 1254-ben. A kolostor romjai még ma is láthatóak. Itt töltötte egész életét a vallásnak szentelve önmagát és ellenállt apja kísérletének, amellyel politikai házasságra kellett volna lépnie II. Ottokár cseh királlyal. 18 évesen ünnepélyes fogadalmat tett. Kijelentette, hogy õt semmilyen trón nem érdekli, csak a mennybéli. Ezután nagy áhítattal folytatta addigi életét, sõt még buzgóbb vallásossággal mint elõtte. Az önfegyelmezés és keresztény szeretet példaképe. A legalacsonyabb rendu munkát is szívesen végezte és a legrosszabb ruhákban járt. Napjait munkában, éjszakáit imádságban töltötte. 1270. január 18-án halt meg.

Szent Adalbert

Élt: 939 - 997
Szenté avatása: 999
Ünnepnapja: Április 23

Életrajza:

Adalbert Csehországban, Libice várában, az elõkelõ Szlavnik családba született, s a Wojtech nevet kapta. 16 évesen a híres magdeburgi érseki iskola tanulója lett, Magdeburg érseke bérmálta õt és kapta az Adalbert nevet. õ lett Prága második püspöke. Megpróbált változtatni a nép erkölcsi életén, de a kudarcok arra késztették, hogy elhagyja püspökségét, és Rómába menjen. XV. János pápa megértéssel fogadta és támogatta abban is, hogy kolostorba vonuljon és szerzetesként éljen. A mainzi érsek sürgetésére 992-ben visszatért egyházmegyéjébe, de prágai püspökségének ez a második idõszaka sem volt sokkal eredményesebb, mint az elõzõ, ezért újra visszatért Rómába. A magyar nép ezekben az években kezdett a kereszténység felé fordulni. Adalbert misszionáriusként elment közéjük és Esztergomban megkeresztelte Géza fejedelmet és fiát, I. Istvánt. Ezután Lengyelországba utazott, ahol megkeresztelte a lengyeleket és elfoglalta az érseki széket Gnesenben. Hamarosan lemondott érseki posztjáról és Poroszországba indult hittérítõként. Az erõfeszítései eleinte sikerrel jártak, de a pogányokkal szembeni erõszakos fellépése irritált néhány oroszt, akiknek kezdeményezésére pogány papok 997-ben megölték. Bátor Boleszláv, a lengyelek fejedelme, temette el Gnizeo-ban, Lengyelországban. 1039-ben a csehek kifosztották a katedrálist, és Szent Adalbert ereklyéit magukkal vitték Prágába.

JÓTÉKONYSÁG

Köszönjük a Magyar Katolikus Misszió alapítványai javára tett nagylelkü felajánlásokat. Fontos hogy lássuk a 2011-es és a 2012-es év bevételeinek összehasonlítását. Ahogy látjuk, az adományok fõleg a Déva Alapítványt érintették és köszönhetõen Dominic Gallello nagylelkü felajánlásának, 10.000 dollárral tudtuk támogatni a Dévai Müszaki Iskolát.

Célunk, hogy 50%-át az adományoknak alapítványaink javára fordítsuk. A maradék 50% a Magyar Katolikus Misszió számláján marad. Szándékunk, hogy a számlán lévõ pénzt növeljük, hogy a jövõben gyorsabban, hatékonyabban és még több segítséget nyújtva tudjuk támogatni a rászoruló magyarokat.

Ha ön eddig még nem adományozott alapítványainknak, arra buzdítjuk, hogy nézze meg weboldalunkon azokat, hogy képet kapjon arról mit is csinálunk és mit vállalunk. Weboldalunkon mind a hat alapítványunkról talál bemutató kisfilmeket és online hozzájárulást tehet. Nagylelkü adományával sokat tehetünk a nélkülözõ magyarok megsegítésében.

A VILÁGEGYHÁZ ÉLETÉBÕL

A kubai Katolikus Egyház visszakapta ingatlanjainak egy részét

Még január 26-án tudatták, hogy a kubai kormány visszaadta az 1961-ben elkobzott egyházi ingatlanok töredékét.

A havannai érsekség adatai alapján katolikusnak vallja magát a jelenleg 11,2 millió kubai lakos 60 százaléka. Ehhez képest a szigetország 650 templomában csak 340 pap és mintegy 600 nõvér teljesít szolgálatot.

Magyar Kurír

Az Európai Parlamentben tanácskoznak az európai életvédõ szervezetek

(Rövidítve a fõbb gondolatok kiemelésével)

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának elnöke elõadásában kiemelte, hogy Európa jövõjét jelentik az anya szíve alatt megfogant életek. Mindannyiunk közös feladata az, hogy õket védelmezzük...

Az Egy közülünk az egyik elsõ regisztrált polgári kezdeményezés az Európai Unióban. Célja, hogy lényegesen elõmozdítsa az emberi élet védelmét a fogantatástól kezdve. Minthogy az emberi embriót az emberi lény fejlõdésének kezdeteként definiálja az Európai Bíróság a Brüstle-ügy kapcsán (Brüstle vs. Greenpeace), az Egy közülünk kezdeményezés révén indítványozzák a kezdeményezõk, hogy az EU fejezze be minden, emberi embriók feltételezhetõ elpusztításával járó tevékenység finanszírozását, különösen a kutatás, fejlesztési támogatások és közegészségügy területén.

...nagyon fontos, hogy a nõ és a férfi megélhesse hivatását, és egészséges családokban tudjon gyermeket vállalni és nevelni. ...az elmúlt két hétben New Yorkban, az ENSZ nõk elleni erõszak megszüntetésére létrehozott bizottságának ülésén a hivatalos témával ellentétben az abortuszhoz való jogról és a homoszexuálisok jogairól esett a legtöbb szó. A társadalmunk alapjait támadja az, aki a családot, a nõt és férfit természetes identitásában kezdi ki. Alapvetõ érdekünk az, hogy az emberi élet, a család értékét felmutassuk ma Európának.


Hungarian Catholic Mission Faith Hungarian Catholic Mission Culture Hungarian Catholic Mission Charity Hungarian Catholic Mission Donate


Hungarian Catholic Mission





Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Privacy Policy Hungarian Catholic Mission Hungarian Catholic Mission Site Map Hungarian Catholic Mission NBR Computer Consulting, LLC