De NatuurApotheek
NatuurApotheek Extra
De 52ste editie
december 2013 - editie 52
In deze editie
Sign Up
Interessante links
Beste lezer,

Hierbij ontvangt u de 52ste editie van NatuurApotheek Extra. In deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte over interessante ontwikkelingen op het gebied van Oosterse en Westerse Fytotherapie en Orthomoleculaire geneeskunde.


2013 is voorbij gevlogen. Dit jaar heeft wederom het voltallige NatuurApotheek team weer haar uiterste best gedaan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn en hoogwaardige receptuur af te leveren.

Wij danken u hartelijk voor de fijne samenwerking afgelopen jaar. Wij wensen u fijne dagen en ook in 2014 staan wij weer met veel plezier voor u klaar!
De NatuurApotheek

Op maat bereide natuurlijke en orthomoleculaire geneesmiddelen van de hoogste kwaliteit

De NatuurApotheek is een bijzonder bedrijf, een erkende apotheek, welke als doel heeft de hoogste kwaliteit geneesmiddelen tegen de laagste prijs aan te bieden. Onze filosofie is dat een effectieve therapie voor de patiŽnt alleen gewaarborgd kan zijn na tussenkomst door een specialist. Wij verwijzen patiŽnten altijd naar een gespecialiseerde voorschrijver voor het stellen van de diagnose en het bepalen van de medicatie. De NatuurApotheek maakt vervolgens een bereiding op maat op natuurlijke of orthomoleculaire basis. Door continue de voorgeschreven therapie bij de patiŽnt te volgen kan de specialist bepalen of het wenselijk is de therapie te herhalen of bij te stellen. Door deze werkwijze - bereiding op maat op voorschrift van een specialist - streeft de NatuurApotheek ernaar de patiŽnt zo snel mogelijk terug te brengen in een gezonde balans.

Achtergrond

Onze grondleggers en vorige eigenaren, de apothekers Charles en Nicole Wauters, hebben in de eerste 30 jaar van het bestaan van de NatuurApotheek de hele wereld afgezocht naar betrouwbare leveranciers van natuurlijke- en orthomoleculaire grondstoffen (ruwe kruiden, droge en vloeibare extracten, tincturen, hydrofiele niet-alcoholische concentraten, droge plantaardige en dierlijke granulaten, vitamines, mineralen, aminozuren, eiwitten, en gemalen aseptisch gekweekte paddenstoelen). Uiteindelijk hebben ze meer dan 2.500 verschillende grondstoffen van de hoogste kwaliteit kunnen selecteren. Deze grondstoffen worden in de apotheek in Pijnacker op voorraad gehouden.

Kwaliteit

Omdat de NatuurApotheek een erkende apotheek is voldoen onze bereidingen ook aan de eisen die de geneesmiddelenwet stelt aan farmaceutische producten. Zo stelt de geneesmiddelenwet duidelijke eisen aan bijvoorbeeld de toegestane afwijking van de hoeveelheid werkzame stoffen in een bereiding, t.o.v. de opgegeven hoeveelheid. In de NatuurApotheek werken wij volgens de richtlijnen van een reguliere bereidende apotheek zodat onze bereidingsvoorschriften per productiecharge controleerbaar zijn, inclusief de analysecertificaten van de gebruikte grondstoffen. Wij garanderen daarmee de hoogst haalbare kwaliteit van al onze bereidingen, en zijn daarbij volledig transparant voor iedere voorschrijver.

De natuurlijke en orthomoleculaire grondstoffen die wij inkopen zijn de sterkst werkzame en zuiverste grondstoffen die wereldwijd beschikbaar zijn, en voldoen bovendien aan de Europese zuiverheidseisen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat er gegarandeerd geen limieten voor resten van pesticiden en zware metalen worden overschreden. Bovendien betrekken wij onze grondstoffen per grondstof steeds van dezelfde leverancier, zodat steeds van een vergelijkbaar therapeutisch effect kan worden uitgaan.

Medicatiehistorie en interacties

Wij onderhouden een farmaceutisch patiŽntendossier van alle door ons geleverde medicatie. Te allen tijde kun je via ons nagaan of een patiŽnt jaren geleden een bepaald geneesmiddel al eens heeft gehad. Ook bewaken wij op verzoek van de voorschrijver of patiŽnt op interacties van natuurlijke of orthomoleculaire middelen met synthetische geneesmiddelen. Soms is het gebruik van sommige plantenstoffen gecontra-indiceerd bij bijvoorbeeld zwangerschap, of indien iemand ook antistollingsmedicatie gebruikt. Om hierop te kunnen controleren beschikken we over 2 apothekers, een volwaardig apotheek informatie systeem en een uitgebreide bibliotheek met medische, farmaceutische en natuurgeneeskundige naslagwerken.

Levering en facturering

Je hoeft bij ons niet vooraf te betalen. Als arts of therapeut kun je kiezen voor een maandfactuur, waarbij je eens per maand een overzichtsfactuur ontvangt zonder automatische incasso, met een betalingstermijn van 2 weken.

Bedenk wel dat als je zelf een eigen voorraad aanhoudt, je volgens de Warenwet detailhandel bent geworden en daarmee een bedrijf dat waren in de handel brengt. Je dient dan officieel te werken met een zogenaamd HACCP plan ('Hazard Analysis and Critical Control Points' plan, een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen). Dit betreft een kwaliteitssysteem waarmee je kunt aantonen dat je slechts veilige producten in de handel brengt. Bij het houden van een eigen voorraad weten wij niet aan wie je een middel hebt geleverd, en beschikken wij daardoor niet over een compleet patiŽntendossier.

Wil je niet aan de HACCP eisen voldoen, maar toch gebruik maken van onze maandrekening dan kan dat ook. Je kunt dan op het recept van een patiŽnt aangeven dat de factuur naar jouw praktijk gestuurd mag worden, en het pakje met de middelen rechtstreeks naar de patiŽnt. Het grote voordeel van deze optie is dat we dan wel een patiŽntendossier kunnen bijhouden. Op onze maandrekeningen vind je voor ieder besteld product de advies-patiŽnten-prijs die wijzelf als patiŽnten-prijs hanteren.

Wil je liever helemaal geen administratieve sores dan kun je per patiŽnt ervoor kiezen de factuur en het pakje naar de patiŽnt te laten sturen. Ook dan houden wij het patiŽntendossier bij. Dit is de meest voorkomende optie gekozen door artsen en therapeuten. Een variant op deze laatste optie is het pakje met de factuur op naam van de patiŽnt te laten bezorgen in je praktijk om tijdens het consult direct te overhandigen.

Kortom, er zijn vele mogelijkheden. Wel is het administratief wenselijk te kiezen voor 1 optie voor alle afleveringen aan 1 patiŽnt. Vraag ernaar bij een van mijn collega's van de NatuurApotheek.

Met vriendelijke groeten,

Drs Edwin G. Lipperts, apotheker
Mycologie, de studie naar zwammen, schimmels en paddenstoelen, neemt de laatste jaren een enorme vlucht en is ťťn van de meest intrigerende onderzoeksgebieden binnen de natuurlijke gezondheidszorg. Ook voor de allopathie is het een interessant onderzoeksgebied.

Door: Evelien Dommerholt, tcm-therapeut

Wetenschappelijke onderbouwing

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont de positieve additieve medicinale werking aan van diverse soorten paddenstoelen, zoals Coriolus versicolor, Cordyceps, Ganoderma lucidum, Grifola frondosa, Agaricus blazei, Hericium erinaceus, Auricularia auricula, Lentinula edodes, Poria cocos, Polyporus umbellatus, Pleurotus ostreatus, Inonotus obliquus, en Phellinus linteus [1]. De paddenstoel wint de laatste jaren snel terrein, ook in Europa. Immers, in Japan en China worden bepaalde paddenstoelen, zoals de hierboven genoemden, al eeuwen lang gebruikt als medicijn. Ze worden onder andere ingezet als versterker van het immuunsysteem, wat bij kankertherapieŽn wenselijk kan zijn. Soms worden ze ingezet als bloeddrukverlager, bij patiŽnten met een te hoog cholesterolgehalte in het bloed of bij ontstekingen.

Knellende vragen

Het is de hoogste tijd om een aantal knellende vragen te stellen, de werking te analyseren en het beloftevolle spectrum aan (on)mogelijkheden van deze medicinale paddenstoelen onder de aandacht te brengen. Hieronder vindt u een opsomming van de vragen die we voor een klein deel al kunnen beantwoorden in dit artikel. Wat zijn paddenstoelen? Waar is de werking van paddenstoelen op gebaseerd? Welke stoffen zorgen voor een verandering in de celstructuur, waarmee een verandering in het lichaam en daarmee een therapeutisch effect kan optreden? Welke is de beste (combinatie van) paddenstoel(en) bij een specifieke aandoening? Hoe valt de brede inzetbaarheid van paddenstoelen ten aanzien van onze gezondheid te verklaren? En hoe kunnen paddenstoelen(extracten) nog veel meer worden ingezet tegen de hedendaagse aandoeningen en ziekten, want er valt nog veel te ontdekken? Wat is de aanbevolen dosis per toediening en per dag? En wat valt er te zeggen over de gebruiksduur? Wat is het best werkzame preparaat of gedeelte van de paddenstoel - een extract of hele paddenstoel, het mycelium of het hele lichaam? En bestaan er gestandaardiseerde, veilige preparaten? Waar zijn deze te vinden, en wie houdt zich daar in Nederland en BelgiŽ mee bezig? Zijn er bijwerkingen, interacties met andere stoffen en contra-indicaties? En welke paddenstoelen zijn gevaarlijk, want er bestaan ook giftige en hallucinerende vormen?

Wilt u het volledige artikel van Evelien Dommerholt lezen? Klik dan op onderstaande link.

(Onderaan deze nieuwsbrief vindt u tevens een link naar een interessant artikel over 'Paddestoelen tegen kanker'. Dit artikel is onlangs verschenen in de nieuwsbrief van Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker.)

Het kerstkado voor de fytotherapeut!!

Jeremy Ross is opgeleid in plantkunde, wetenschappelijk onderwijs, acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde en westerse fytotherapie. Hij is o.a. auteur van het boek Combining Western Herbs and Chinese Medicine, dat wereldwijd door steeds meer behandelaren wordt gebruikt.

Hij volgde zijn acupunctuur opleidingen onder meer op Birmingham University, in San Francisco met Efrem Korngold, de colleges van Dick van Buren, Jack Worslay en Royston Low, in het Chinese Canton bij professor Wu Xin Jin, de gevorderde acupuntuur cursus georganiseerd door Giovanni Maciocia in Nanjing waar hij ook heeft gestudeerd met Dr. Su Xin Ming. Studies in kruidengeneeskunde heeft hij gevolgd in San Francisco met Michael Tierra en op het College of Phytotherapy met Hein Zeylstra. Chinese kruidengeneeskunde studeerde hij bij Ted Kaptchuk, in Nanjing voltooide hij een gevorderde training waar hij zich specialiseerde in hartziektes, gynaecologie en kindergeneeskunde.

U kunt nu Jeremy's boek: ''Die Rezepturen'' - Der sichere Weg zur individuellen Verschreibung bij ons bestellen.

Klik op het bestelformulier rechts om deze als PDF te openen.

Meer weten over Jeremy Ross?
In 2014 begint de Basis TCM-opleiding - de systeemgeneeskundige methode. De opleiding wordt gegeven door Yan SchroŽn.

10 januari - 15 november 2014 12:00 - 18:00 uur

De Chinezen bekeken vanuit hun DaoÔstische achtergrond voortdurend de natuur en het universum en zagen hoe alles onderdeel was van dat ene grote dynamische complexe systeem. Zij deden dat op een andere manier dan zoals wij dat tegenwoordig in het westen doen. Volgens de moderne westerse wetenschap zou alles zich op een bepaalde wetmatige manier gedragen.

De Chinezen hebben duizenden jaren geleden met de kennis die ze toen hadden, begrepen dat alles uiteindelijk ťťn onlosmakelijk geheel is en dat al het zichtbare en onzichtbare met elkaar verbonden is volgens natuurlijke patronen, waarvan ze zich de universele krachten en eigenschappen konden voorstellen door de natuur om zich heen zorgvuldig te analyseren en zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven.
Dermatology in Chinese Medicine - A Clinical Perspective door: Mazin Al-Khafaji

1 en 2 maart 2014 - 10:00 - 17:00 uur

Een uitdieping van alle primaire en secundaire laesies van de huid (bv. puistjes, huidknobbels, pustels, eczeem, atrofie, schilfers etc.), en hun betekenis en belang in de Chinese geneeskunde. Er zal worden ingegaan op de details van huidonderzoek, met inbegrip van de betekenis van de verspreiding, samenstelling en morfologie.

Er zullen vele cases uit de praktijk van Mazin worden gepresenteerd. Zij vormen de kern van deze 2-daagse cursus, met ziektegeschiedenis, voor- en na afbeeldingen en uitgebreide details van de gebruikte formules, bespreking van individuele geneesmiddelen, hoe en waarom aanpassingen worden gedaan, externe behandelingen etc.

Wat is Colostrum?

Colostrum (ofwel Biest) is de eerste koemelk na het kalven. Het versterkt als gevolg van de unieke samenstelling van immuunstoffen, groeifactoren, vitaminen en mineralen de lichaamseigen natuurlijke afweer van de pasgeborene. Colostrum van de koe biedt echter een voordeel voor iedereen en niet voor alleen de pasgeborene. Al vele jaren wordt runder colostrum gebruikt voor ondersteuning voor het menselijke immuunsysteem, omdat runder colostrum een 40 maal hogere concentratie immuunstoffen bevat ten opzichte van menselijke. Colostrum biedt zo een natuurlijke ondersteuning voor gezondheid en welzijn.

De productie van Phytotreat Colostrum

De vloeibare colostrum komt rechtstreeks van biologische melkveehouderijen uit het alpengebied en wordt eerst ontvet. De volgende stap is het verwijderen van caseÔne, dit melkeiwit wordt later gebruikt voor de productie van kaas. Mede door dit proces en omdat Colostrum nagenoeg gťťn lactose bevat wordt PhytoTreat Colostrum ook zeer goed verdragen door mensen met een koemelkallergie (Lactose intolerantie). Wat na het verwijderen van de caseÔne overblijft is een biest-wei, die nog steeds alle componenten met een hoog molecuul gewicht bevat. Dit zou bij een directe steriele filtratiemethode niet mogelijk zijn en maakt PhytoTreat Colostrum uniek in zijn soort.

Na het voorgaande proces wordt de wei micro gefilterd, alleen de allerkleinste bestanddelen kunnen het filter passeren. Dit zijn de waardevolle componenten als immunoglobulines (antistoffen), groeifactoren, cytokines, interferon, interleukins, enz. Omdat bacteriŽn dit filter met een maximale grootte van 0,2 Ķ niet kunnen passeren, blijven zo alle waardevolle inhoudsstoffen bewaard en ontstaat een steriel Colostrum extract. Dit extract wordt vervolgens gevriesdroogd. In dit proces wordt de biest onder een vacuŁm gebracht en komen de temperaturen tijdens het proces niet boven de 38į graden Celsius, hierdoor behoudt PhytoTreat Colostrum zijn maximale werkzaamheid omdat hogere temperaturen de inhoudsstoffen zouden afbreken.

Bij sproeidrogen wordt de biest tot zelfs 150į graden Celsius verhit zodat de waardevolle eigenschappen van de Colostrum deels verloren gaan. Gesproeidroogde colostrum laat zich gemakkelijk herkennen door de meelachtige structuur, terwijl gevriesdroogde Colostrum kristallijn is en gemakkelijk in water oplost.

De nauwkeurige selectie van biologische melkveehouders uit het alpengebied en de zorgvuldige wijze waarop de Colostrum wordt bereid maakt dat PhytoTreat Colostrum de best mogelijke kwaliteit Colostrum voor groot en klein biedt.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11312068

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17456621

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10205201

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11352778
Recentelijk zijn er diverse namen van Kan Herb formules gewijzigd. Hierboven het overzicht met de gewijzigde namen.
Nutrisan lanceert PermeaVit, een product met doordachte synergie.

De formule van PermeaVit is uiterst zorgvuldig samengesteld en bestaat uit een doordachte synergie van planten, aminozuren, mineralen en vitaminen ter ondersteuning van de darm. Het preparaat bevat ingrediŽnten van een uitzonderlijke kwaliteit die afkomstig zijn van de beste bedrijven wereldwijd. Een normale dagdosering bevat een relevante hoeveelheid aan werkzame inhoudsstoffen.

AloŽ vera en heemst bevorderen de spijsvertering en zijn goed voor de darmwerking. AloŽ vera draagt ook bij tot de inwendige reiniging van het lichaam. Verder dragen AloŽ vera, selenium, foliumzuur, vitamine B6, zink en vitamine C bij tot de normale werking van het immuunsysteem.

Onlangs verscheen in de nieuwsbrief van Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker een interessant artikel over 'Paddestoelen tegen kanker'.

Klik op de afbeelding voor het gehele artikel.

Heeft u vragen en/ of opmerkingen naar aanleiding van deze NatuurApotheek Nieuwsbrief. Heeft u een interessant onderwerp voor onze nieuwsbrief? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Wilt u de nieuwsbrief niet meer ontvangen ? Druk dan hieronder op SafeUnsubscribe.

Met vriendelijke groet,


Het NatuurApotheek Team

Telefoon 015-3614477