NatureWise Nyhedsbrev  
I denne udgave
Kan man tage for meget D-vitamin?
Klar til solen
Spis dig til solbeskyttelse
Spar ikke på solcremen
Forkølelsessår, solforbrændinger og insektbid
Lav din egen myggeolie
80/20 - plads til det hele
Article Headline
Det er ikke for sent at forberede huden til solen
 
Links
Like us on FacebookFollow us on TwitterView our profile on LinkedInVisit our blog

Join Our Mailing List


Mød HelseBixen

Med mere end 11.000 produkter er Helsebixen Danmarks største udbyder af helserelaterede produkter.
Køb online til gunstige priser.
Få nyheder på bloggen og vind gavekort på 1.000kr.
   


Mød Helsam Online

Helsam's webshop er et supplement til de fysiske helsebutikker.
Helsam A/S beskæftiger ca. 70 medarbejdere. Virksomheden er markedsledende indenfor helse-branchen og tilbyder de bedste produkter indenfor helsekost, personlig plejeprodukter og økologiske varer.


#121
2015
spoon with dietary supplements on fruits background
Kære læser,

Vejret i Danmark er på grund af landets beliggenhed, kendt for at være lettere upålideligt, og vi har derfor ikke megen tid til at slikke årets varme solstråler. Vi higer efter solens varme, går i let panik og bliver små-deprimerede når varmen lader vente på sig. Netop sådan et forår har vi haft i år. Vejret driller med et par gode solrige dage og så kommer blæst, regn og kulde tilbage.

Så hvordan fodre vi humøret når vejret ikke er med os?

Vi sørger for at få lys og frisk luft. Og når solen får sit tag - og det kommer forhåbentligt, så skal så megen aktivitet som muligt foregå udenfor - løb og lej, skovturer og strand. Ud og sug solens stråler til dig så krop og sind kan få glæde af den humør- og immun-booster det er at opholde sig udenfor.

Og har du stadig brug for hjælp til at holde energien oppe, eller drager du til fremmede himmelstrøg og vil gerne forebygge ferie-maven eller nyde sommers lækkerier uden vægtøgning, så brug nogle simple råd og grib natures tilbud - der er masser af dem.  

 

God Sommer!

Kan man tage for meget D-vitamin?
Nu hvor sommeren er her, skal vi så tage ekstra D-vitamin og får man så ikke bare for meget?  

Under normale omstændigheder, er der en større risiko for ubalancer forårsaget af mangel på D-vitamin, end ubalancer forårsaget af overdosering ved indtag af D-vitamin. Forgiftningssymptomer forårsaget af D-vitamin ses yderst sjældent. Det konkludere et 10-årigt studie fra Mayo Clinic i USA. Ud af en gruppe på 20.308 personer, havde 1.714 personer et 25-hydroxyvitamin D [25 (OH) D] niveau højere end 50 nanogram per milliliter (ng / ml). Blandt de 1.714 var der kun fire, hvor man fandt forhøjede serum calcium (en indikator for mulig toksicitet). Man konkluderede at selv de med høje niveauer af D-vitamin (over 50 ng / ml), var der ikke en øget risiko for hypercalcæmi. Hen over forsøgsperiode på 10 år, så man en stigning af personer med niveau over 50 nanogram per milliliter (ng / ml), hvilket kan skyldes den stigende fokus på D-vitamins effekt på vores helbred.Forskeren peger på at den svage stigning i dødeligheden blandt deltagerne forbundet med forhøjet 25 (OH) D niveau, nærmere bør tilskrives virkningen af den kroniske mangel, der gik forud for behandling med D-vitamin, snarere end det øgede D-vitamin niveau i sig selv.

D vitamin group

På nuværende tidspunkt anses overdosering af D-vitamin som en sjælden medicinsk tilstand og skyldes typisk tilsigtet eller utilsigtet indtagelse af ekstremt høje doser af D-vitamin, konkludere forskerholdet bag dette studie.

 

Det daglige anbefalede dosis af D-vitamin er i Danmark sat til 7,5 microgram for mænd og kvinder op til 60 år, og til ældre, gravide og ammende bør indtaget være 10 microgram pr. døgn.

D-Vitamin Rådet (Vitamin D Council - oprettet af læge John Cannell) i USA, anbefaler 125 mikrogram dagligt, hvilket bakkes om af en stigende række studier.

 

 

John Cannell omkring indtag af 5.000 IE /125mcg D-vitamin (video er på engelsk).
John Cannell omkring indtag af 5.000 IE /125mcg D-vitamin (video er på engelsk).

 

Begrundelsen for en dosis på 125mcg i stedet for de 7,5-10mcg, er opstået på baggrund af analyse af studier; herunder blandt andet effekten af D-vitamin-niveauet hos befolkningsgrupper der udsættes for stærk sol året rundt. Samtidig har man udregnet den optimale mængde af D-vitamin, vi bør indtage i mcg per kilo legemsvægt.

Det mest naturlige er altså at lade sig eksponere for sol. Dette er måden vores forfædre har fået deres D-vitamin og kan lade sig gøre hvis man har dagligt udendørsarbejde som håndværker, livredder eller gartner. Dog opholder de fleste af os på vores breddegrader primært indendørs i vores daglige arbejde, og solens stråler er ikke lige kraftige året rundt.

Den hidtil bedste undersøgelse, jeg er bekendt med, undersøgte D-vitamin niveau hos forskellige befolkningsgrupper, viste at jægere-samlere, der lever omkring den afrikanske ækvator (hvor det menes at mennesket er udviklet) har et gennemsnitligt D-vitamin-niveau på 46 ng / ml. Til sammenligning har den nuværende amerikanske befolkning et gennemsnitlig niveau på 24ng/ml.

Ved forebyggelse af livsstilssygdomme sygdomme som diabetes og cancer, tyder det på at vi skal sørge for at have et konstant niveau af D-vitamin i kroppen på 75-100ng/ml.

D-vitamin Rådet i USA udtaler at ved dagligt at indtage 125mcg D3-vitamin, vil man kunne få 97% af befolkningen op over 30 ng / ml, og se et flertal af befolkningen med en niveau på 40-50 ng / ml., og der vil ikke være nogen risiko for forgiftning.

D-vitamin Rådet mener også at man som med andre næringsstoffer, bør indtage D-vitamin i forhold til kropsvægt. Jo mere du vejer, des mere D-vitamin skal du indtage.

En voksen person af normal vægt skal ifølge udregningerne indtage 5.000 i.e. / 125mcg dagligt for at kunne opretholde et niveau på 40 ng / ml. Naturligvis spiller andre faktorer som basis niveau, ophold i sol og genetik. I udgangspunkt bør man gå efter 70-80 i.e./1,75-2mcg per kg legemsvægt.

 

Jo mindre sol man udsættes for og jo mindre D-vitaminrig kost man indtager (fed fisk som sild, makrel, og laks, kød, mælk og æg), des højere niveau af D-vitamin bør man indtage i form af kosttilskud (D3). Danskere menes i gennemsnit at indtage 4,3mcg D-vitamin dagligt og 90% af befolkningen menes at være i underskud.  

 

Anbefalinger for indtag af D3-vitamin og optimalt niveau af D-vitamin (25-hydroxyvitamin D [25 (OH) D]) i blodet, variere blandt forskere, men som udgangspunkt kan følgende mål anvendes.

0-30 ng / ml = svær underskud

31-39 ng / ml = let underskud

40-80 ng / ml = optimal niveau

> 150-200 ng / ml = toksisk  

 

D-vitamin-niveau kan måles ved en simpel blodprøve hos en praktiserende læge.

Hvad bruger vi D-vitamin til i kroppen?
Ganske forenklet, anvendes D-vitamin i sikringen af et sundt immunforsvar, er involveret i

insulinproduktion, beskytter mod autoimmune sygdomme som Type 1 diabetes, har en indvirkning på vores generelle humør- og energiniveau, og har stor D-vitaminbetydning for regulering af calciumkoncentrationen i vores blod, hvilket igen har betydning for vores tænder- og knoglers sundhed.

Igennem de senere år har et stigende antal studier også dokumenteret D-vitamins betydning for forebyggelse af og effekt på udviklingen af visse kræfttyper. 

D-vitamin beskytter mod lungekræft
Der findes mange studier der peger på D-vitamins betydning for vores immunforsvar, herunder beskyttende effekt mod flere cancerformer. I sidste måned (Maj 2015), offentliggjorde en gruppe forskere fra Beijing, forskningsresultater, der foreslår at D-vitamin nedsætter risikoen for udvikling af lungekræft. Studiet involverede i alt 288.778 mænd og kvinder og belyste primært D-vitamins betydning (niveau i serum i forbindelse med indtag af D-vitamin) på udviklingen af lungekræft. Højere D-vitaminstatus, bestemt ved kostindtag eller målt i serum, var forbundet med en 16% lavere risiko for lungekræft sammenlignet med lav status af D-vitamin. Når undersøgelser der evaluerede niveau af D-vitamin i serum blev analyseret separat, fandt man at risikoen for at udvikle lungekræft, blandt de deltagere hvis D-vitamin niveau var blandt de højeste 20%, var 17% lavere end for personer, hvis niveauer var blandt de laveste 20%. Ved indtag af D-vitamin via kosten, var risikoen 11% lavere blandt den øverste femtedel af deltagerne. 
Man fandt også af D-vitamin har en inhiberende virkning på cancercelle-proliferation og udvikling af metastaser. Desuden så man en øget evne til at forebygge angiogenese (dannelse af nye blodkar) og migration af kræftceller, blandt de med de højeste indtag/indhold af D-vitamin.

4. maj 2015 Cellular Physiology and Biochemistry, Liqun ZhangBeijing Military Region General Hospital of PLA

Kræft i bugspytkirtlen kan skyldes utilstrækkelig D-vitamin

Udsættelse for sol, og dermed aktivering og udnyttelse af D-vitamin, hænger stærkt sammen med hvilke breddegrader vi befinder os på. Man ved i dag at mangel på sol giver mangel på D-vitamin og lever man i områder der kun har høj sol få måneder om året og med større skydække, har man tendens til mangel på D-vitamin og dermed en højere risiko for et nedsat immunforsvar der kan lede til udvikling af sygdom. En nyt studie har bekræftet en sammenhæng mellem udvikling af bugspytkirtel kræft og mangel på sol/D-vitamin.

Kræft i bugspytkirtlen, er en af de kræft typer der nu knyttes til et utilstrækkeligt niveau af D-vitamin. Ved en analyse af data fra 107 lande fandt man at risikoen for at udvikle kræft i bugspytkirtlen er seks gange større blandt beboere i lande med lav UVB bestråling sammenlignet med lande med høj indstråling, selv efter justering for andre risikofaktorer, herunder alkoholforbrug, overvægt og rygning. Mens andre faktorer altså også bidrager til øget risiko for udvikling af sygdom, fandt man en stærk sammenhæng mellem mangel på sol/D-vitamin og udvikling af bugspytkirtelkræft.

April 30, 2015 in the Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, Cedric F. Garland, DrPH, University of California San Diego. Data fra 2008 GLOBOCAN.

D-vitamins virkning på kirurgiske procedurer
Seneste nyt i forskningen af D-vitamin, viser en tydelig sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og post-operative komplikationer. Ved analyse af 31 undersøgelser (16.000 operationer), viste det sig at der i de 26 var en sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og efterfølgende udvikling af sygdom eller andre komplikationer. Én undersøgelse viste en 8% højere risiko for kræft efter nyretransplantation i forbindelse med hver enkelt nanogram per milliliter (ng / ml) reduktion af serum 25-hydroxyvitamin D [25 (OH) D]. En anden undersøgelse afdækkede risikoen for forsinket nyresvigt, der var otte gange højere hos dem med D-vitamin-mangel i forhold til patienter med højt niveau af D-vitamin. Hos lungetransplanterede patienter, var der hos de med D-vitamin mangel og som vedblev af være i underskud i op til et år efter transplantation, en fem gange højere risiko for at dø sammenlignet med modtagere, der ikke var i underskud af D-vitamin.Forskerne er ikke i tvivl om at optimale niveauer af D-vitamin har stor betydning for både heling og beskyttelse mod komplikationer i forbindelse med operation. D-vitamin kan øge patientsikkerheden og man bør sørge for at patienter med et planlagt operationsforløb, har optimale niveauer af D-vitamin inden operation.
30 April 2015 Patient Safety in Surgery, Paul J. Iglar og Kirk J. Hogan fra University of Wisconsin School of Medicine.

Forebyggelse af "feriemave"

For nogle er "feriemave" ensbetydende med diarré eller forstoppelse og for andre er det en vægtøgning forårsaget af sommerens nydelser.

Begge dele kan forebygges med et par simple råd.

Mange kan godt lide at have lidt med hjemmefra, der kan klare en omgang maveonde, diverse insektbid og en solskoldning.

Personligt rejser jeg så simpelt og let som muligt. Jeg tager ikke til udlandet for at spise leverpostej og rugbrød, men nyder gerne de fremmede himmelstrøgs kulinariske tilbud. Dog er mælkesyrebakterier/probiotika en del af mit rejseapotek, der suppleres med et par andre klassikere alt efter om turen byder på fremmede bakterier, varme eller kulde.

En simpel opskrift på en problemfri ferie, i hvert fald helbredsmæssig, kan se således ud:

 

Mælkesyrebakterier/probiotics sørger for balance i vores fordøjelse og kan bruges både forebyggende og helbredende mod forstoppelse og diarré. Brottrunk en brøddrik fremstillet af surdejsbrød fra økologisk dyrket korn. Som flydende drik kan du bruge Brottrunk til at duppe på insektbid, forbrændinger og til behandling af sår. Ved halsonde eller mundproblemer kan du skylle munden i Brottrunk og efterfølgende synke drikken, så den gavner fordøjelsen.

Hvis en flaske Brottrunk er for besværligt at rejse med, så medbring Fermentkorn kapsler, der er fremstillet på stort set samme måde som Brottrunk, men som findes i tørret form og med mælkesyrebakterier i en langt højere koncentration. Et godt tilskud af mælkesyrebakterier har ved at styrke tarmen, indflydelse på udvikling af mange andre sygdomme herunder allergi, astma, psoriasis, fedme, depression, stress, fibrofyalgi og mange flere.

Maxiflor indeholder pr. kapsel 4 milliarder Maxiflor frysetørrede levende mælkesyrebakterier fra forskellige grupper.

Anbefalet daglig dosis for Maxiflor er 1 kapsel daglig for tilførsel af mælkesyrebakterier til hjælp til vedligeholdelse af en normal tarmflora. 2-3 kapsler dagligt ved øget behov for tilførsel af mælkesyrebakterier til tarmen.

 

Maxiflor med på rejsen

 

Læs mere om Brottrunk og Fermentkorn kaspler

 

Lider du af oppustethed, så prøv  

Citronmelisse  som te eller kapsler. Den har en næsten omgående effekt på det ubehagelige spænding i mave og tarmregion.

 

Aloe vera, til alle former for sår, rifter, forbrændinger, halsbrand, forkølelsessår, og insektbid.

 

Citronelle olie, 8-10 dråber blandet i en lille flaske ren planteolie, som f.eks. mandel-, jojoba-, eller avocadoolie, er yderst effektiv mod insektbid. Du kan eventuelt komme et par dråber tea tree oil i også, så du samtidig har en olie med desinficerende effekt.

 

Drik når du er tørstig!

Optimalt væskeindtag kan forebygge megen ubehag ved ophold i sommervarmen.

Vi har tendens til at spise, selvom det faktisk er væske vi har brug for.

Spørg dig selv, om du virkelig er sulten - tørst kommer før sult og må ikke ignoreres, specielt ikke når det er varmt. Drik mindst 8 glas vand dagligt og gerne mere ved ophold i stærk varme. Tilfør gerne friske eller frosne bær, agurk, ingefær eller citrusfrugt for smag og næring.  

 

Elektriske Spormineraler er suveræne til at erstatte tabte elektrolytter i varmen.  

Elektrolytter er vigtige for cellernes funktion og for opretholdelsen af den normale syre-base/(pH)-balance. Den rigtige elektrolyt-balance er bl.a. væsentlig for den korrekte væskebalance, herunder væsketrykket i cellerne samt blodtrykket. Moderne forskning har vist, at elektrolyt-mangel kan spille en vigtigere rolle for udviklingen af for højt blodtryk end forkerte spisevaner og anden negativ levevis.


80/20 - giver plads til det hele

For mange er forår ensbetydende med slankekure for vi skal jo være "bikini-klar". Det sundeste for kroppen er at leve så man er "bikini-klar" (hvad det så end er for den enkelte), hele året, så man undgår den uhensigtsmæssige og ofte skadelige yoyo-vægt, forårsaget af pludselige og voldsomme slankekure.

Hvis din krop ellers er sund og stærk, så gør det bestemt ikke noget at man ikke ligner bikini-modeller, der er baseret på nogle idealer kun de færreste kan leve op til...og samtidig have det godt med rent sundhedsmæssigt.

I min verden skal der være plads til nydelse og forkælelse. Jeg kan derfor godt lide 80/20 princippet, hvor man lever sundt 5 ud af ugens 7 dage, men giver sig selv et par dage til at "synde".

Det er disse små justeringer i hverdagen, der kan gøre en kæmpe forskel på vores vaner, målsætning og dermed sundhed.

- Drop drikkevarer med tomme kalorier

Vi har ofte ingen fornemmelse af hvor mange (tomme) kalorier vi indtager dagligt i form af drikkevarer. Sodavand, juice og de såkaldte energidrikke.

Drop sodavand og juice af koncentrat...og nej, det er ikke ok at drikke light produkter. De er fyldt Grøn te med kemi, vores kroppe slet ikke kan kapere og realiteten er at siden de såkaldte "light" og "diet" produkter blev introduceret, er vi kun blevet federe og mere syge!

Skift din "cafe latte" ud med en kop kaffe af god kvalitet eller endnu bedre, te - gerne grøn te. Det er nemlig som sådan ikke kaffen i sig selv der som sådan er usund, men alt det vi hælder i af sødemidler, mælk osv.

Der kan ikke siges nok rosende ting om den grønne tes sundhedsmæssige egenskaber, så er du ikke allerede nyder af grøn te, så er det på tide.  

Er den grønne te for "grøn" i smagen til dig, så bland urter i du kan lide, eller lav en kande grøn te og tilføj citron, ingefær, friske mynte blade eller anden smag du kan lide. Der er ikke noget så forfriskende som en grøn iste på en varm sommer dag.

Vil du gerne nyde et glas juice, så invester i en juicer så du virkelig kan udnytte naturens rene ressourcer.

- Spis et stykke frugt eller grønt hver formiddag 

Bliver du ofte sulten i tidsrummet mellem morgenmad og frokost, så snup et stykke frugt eller grønt - du skal jo alligevel op på 6 stk. dagligt!

Tag eventuelt en håndful nødder samtidig.

Det sørger for stabilt blodsukkeret, holder sulten i skak, så du ikke overspiser til frokosten og giver en masse nyttige næringsstoffer.

 - Slut med indkøb af tomme kalorier og junk

Jeg høre ofte den der med " hvis jeg har det i huset så spiser jeg det bare" - jamen, det er da nemt - så lad være med at købe det!!

Stop indkøb af chips, kage, slik o. lign. - væk med fristelser du ikke kan modstå og brug pengene på køb af rigtig mad.

- Kage og snackbarer? Bag dem selv! Det er hyggeligt at bage selv, og så ved du helt nøjagtigt hvad der er i.

 - Slik? Nødder, tørret - og frisk frugt og grønt er et skønt alternativ.

Det er dog ikke forbudt at nyde når du er ude og bliver budt på de såkaldte lækkerier. Efter kort tid på sunde alternativer, vil du indse at du slet ikke kan lide de gamle vaner mere. Din smag vil ændre sig og du vil bestemt bemærke at din krop ikke længere ønsker de usunde sager.   

 - Frisk fisk fra fad

Fisk er en lunken sag fordi vi nu skal bekymre os om tungmetaller, dyrevelfærd, forurening osv., men det er også en skøn nydelse og kilde til mange essentielle næringsstoffer; vitaminer, mineraler, og sunde fedtstoffer. Snak med din lokale fiskehandler om kvalitet! Det er ikke en billig nydelse, men om muligt bør fisk være en del af vores måltider mindst 2-3 gange ugentligt.   

- Spar på sukkeret! 

Som beskrevet i et tidligere nyhedsbrev, er vi fra tiderens morgen ikke udstyret til at kunne omsætte de enorme mængder sukker vi indtager i form af tilsætninger, søde drikkevarer, is, slik osv. 

Sukker er snart i alle færdigvarer, og her i USA slås vi yderligere med det sygdomsfremkaldende HFCS (High Fructose Corn Syrup). Et sødemiddel vi heldigvis ikke skal slås med i Europa, og Steviasød forhåbentligt aldrig kommer til.

Kvinder bør maks. få 50 g sukker om dagen, og mænd maks. 65 g sukker om dagen. 

Vælg derfor morgenmadsprodukter med maks. 15 g sukker pr. 100 g af produktet. Skær ned på slik og kager og stop med at have sodavand og saftevand i huset. Lav dine egen saft. Har du en juice eller blender, kan du her i sommerperioden lave skønne is-pinde af friskpresset juice eller smoothies. 

Undgå "light" produkter - som skrevet tidligere - disse produkter indeholder måske ikke sukker, men effekten af de kemikalier der skal erstatte den søde smag fra sukker, er omend endnu værre end sukker.

Hvis du har behov for at nyde en glas købe-juice eller saft ind imellem, så bør det ikke indeholder mere end 10gram sukker pr/dl. og gå efter dem med grøntsager i og ikke kun frugt.

 

Læs mere om sukkers påvirkning og de "søde" alternativer

 

- Vand

Indtag af rent vand er det bedste du kan gøre for din krop, når det kommer til drikkevarer.

Drik mindst 1,5 - 2 liter vand pr. dag. Lidt mere i varmt vejr og ved fysisk aktivitet. Ved dyrkning af hård motion, skal du regne med en liter vand pr. time du motionere.

Sluk altid tørsten i vand, så kan du nyde andet ind imellem, hvis behovet er der.

Kaffe, te og andre koffein-holdige drikke, virker vanddrivende, så sørg for at drikke vand ind imellem kopperne.

Lav en kande iste på de varme dage, og ønsker du at tilsætte smag til dit vand, så lav en kande tilsat agurk, bær, ingefær, mynteblade, citrusfrugt, alt efter ønsket smag.  

- Alkohol feder!

Hvis du gerne vil smide et par kilo, eller vedligeholde en sund kropsvægt, så bør du vide at alkohol indeholder temmelig mange kalorier. Desuden nedsætter alkohol forbrændingen af den mad du eventuelt indtager sammen med alkoholen.

Nyd et godt glas vin, helst rødvin eller en cocktail, men begræns det.

Du kan lave nogle lækre, farverige non-alkoholiske drinks, med frugt og grønt, der vil gøre alle andre misundelige lige på stedet.

 - Træt og udkørt klokken tre? 

Snup en Medova te og en pose slik? - Næh, snup en kop grøn te med en håndfuld nødder, et stykke frugt eller et stykke mørk chokolade, og du vil mærke energien vende tilbage for fuld tryk.

Lidt energi på dette tidspunkt af dagen vil forhindre dig i at overspise til aftensmad.  

- Portionsstørrelse - det er mængden der gør det!

Selv om vi bør spise så ren mad som muligt, er det stadig tilladt at "synde" hvis det kan gøres uden skyldfølelse. Værre er det med mængden af mad vi indtager, for vi skal kunne forbrænde mere end vi indtager for at kunne holde en sund kropsvægt, og specielt hvis vi ønsker at opnå et vægttab.

Mange overfyldes i forbindelse med aftensmad. Vi har måske ikke sørget for at spise lidt mellem frokost og aftensmad, så nu er maven tom, energien flad og trangen til alt det usunde er stor. Det er meget nemt at tage en ekstra portion for mætheden tager som reglen lidt tid inden den indtræffer, og én portion synes ikke nok. Drik et stort glas vand eller te inden aftensmaden - evt. mens du laver mad, og spis eventuelt en gulerod eller et par mandler.

- Natmad - Nej tak!
Mange har for vane at spise, inden de går i seng. Hvad enten det skyldes sult eller ren vane, så er det en dårlig idé. Hvis du ellers har spist et fornuftigt aftensmåltid, vil natmad være overflødige kalorier, du ikke har brug for. Når du sover skal kroppen ikke bruge energi på at fordøje natmad. Den skal reparere og forny sig og gøre klar til en ny dag, hvor du føler dig udhvilet. Der må gerne gå 3-4 timer fra aftensmaden til du falder i søvn.

Igen - er du sulten, så se om en kop te eller vand kan gøre det. Et par nødder eller en håndfuld kerner/frø kan også gøre det.

Er du til grill-mad? 

Mange af os ynder at flytte sommerens menu udenfor på grillen, men er det sundt at grille?

Det er et spørgsmål der kan diskuteres for på den ene side er grillmad og udendørs spise med familie og venner lig med sommer og det smager jo fantastisk, men samtidig er der sundhedsmæssige ved grillning, der dog kan undgås med ganske få gode råd. Madlavning på grill sker ved høj temperatur, der kan resultere i kemiske forandringer i det kød vi griller. Disse forandringer kaldes stegemutagener (polycycliske aromatiske hydrocaroner (PAH)), kan skade vores immunforsvar og arveanlæg og er dokumenteret kræftfremkaldende. Jo højere temperatur og længere tid på grillen, des større risiko for dannelse af stege mutagener. Er dit kød eller dine grønsager branket så skær det væk - det er her du med garanti kan finde de sundhedsskadelige stoffer.Hvis du gerne vil marinere dit kød med olie, så pak det ind i folie eller sørg for at olien ikke kan dryppe ned på kul og briketter. Når fedtstof rammer det varme kul, udvikles der tjæreholdig røg der øger vores risiko for kræft. Indpakning vil samtidig forhindre grill-os i at sætte sig i kødet. Det er specielt vigtigt at du vælger grillkul- og briketter der belaster både sundhed og miljø mindst muligt. Når du køber kul og briketter der er mærket SIS eller VAREFAKTA, er du sikret at der er stillet krav til indhold. Disse efterlader kun lidt aske. Hvis de også er FSC-mærkede, sikre du også at der er kontrol med skovdrift, så du ikke støtter rydning af skovområder uden at vide det. Briketter varmer længere end kul, hvilket er en fordel ved langtidsstegning, men kul har det laveste indhold af tungmetaller, hvorfor disse fortrækkes. Råt og stegt bør altid holdes adskilt, så risiko for smitte af bakterier som salmonella forhindres. Det gælder også skærebræt, grilltænger og andre køkkenredskaber - hav to sæt til henholdsvis råt og stegt, til rådighed eller vask grundig mellem håndtering. Husk at bakterier som kampylobakter og salmonella ikke kun kan overføres fra råt til stegt kød, men også sagtens kan overføres til andre fødevarer som brød, frugt og grønt. Sørg altid for at kød, fisk og fjerkræ er gennem-, men ikke overstegt! Rengør altid din grill, så der ikke sidder gamle brændte rester på risten. Dette undgås også ved at pakke fedtholdige fødevarer som kød ind i folie under tilberedelsen.

 

Kan du ikke leve uden den klassiske smag af grill og de fine grill-striber i dit kød, så vær ekstra opmærksom på vigtigheden af god rengøring.

 
Det er ikke for sent
Hvis du har svært ved at tolerere solen - let bliver forbrændt eller får soleksem. 

Solklar, der er en nyhed på det danske marked,består af betacaroten, et forstadie til A-vitamin (pro A-vitamin), der omdannes til A-vitamin i det omfang kroppen har brug for det, granatæble og ellaginsyre. En super kombination af næringsstoffer og antioxidanter til styrkelse og vedligeholdelse af en sund og stærk hud, specielt ved ophold i sol, sommer som vinter.

Daglig dosis: 1 kapsel daglig i forbindelse med et måltid.   

   

Et andet godt middel ved ophold i sol - til påsmøring før og efter sol, er
Nigella/sort kommen olie. Nigella olien er 
specielt velegnet til at styrke immunforsvaret og ved hudbelastninger som f.eks. forbrændt hud efter ophold i sol, der måske endda har resulteret i skræmmende hudforandringer.

 

Hudforandringer som f.eks. et sår der ikke vil hele eller en knude på huden, der vokser og undertiden bryder op og væsker eller bløder, skal altid tilses af en specialist, men brug endelig Nigella olien til at styrke huden ved ophold i sol.    

 

I forbindelse med huden bruges Nigella også ved neurodermitis, psoriasis og acne.  Desuden anvendes olien til luftvejsproblemer, ledproblemer, infektioner og allergier.
Nigella fås i flydende olie og kaspler til indvortes brug.   

 
 

 

Marianne Honoré,

Grundlægger af NatureWise og bosiddende på Long Island, NY, USA. 
Uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, Marianne zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning. 
Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere. 
Marianne er også medejer af KurSuperfoods, et dansk/amerikansk firma, der tilbyder sunde snacks. 
 
Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller har spørgsmål.  
Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

De Bedste Hilsner,   
Marianne

Biopat/Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP 
Naturewise Inc