NatureWise Nyhedsbrev  
I denne udgave
Sommertid
Klar til solen
Spis dig til solbeskyttelse
Spar ikke på solcremen
Forkølelsessår, solforbrændinger og insektbid
Lav din egen myggeolie
Gammel viden holder stadig
 
Links
Like us on FacebookFollow us on TwitterView our profile on LinkedInVisit our blog

Join Our Mailing List


Mød HelseBixen

Med mere end 11.000 produkter er Helsebixen Danmarks største udbyder af helserelaterede produkter.
Køb online til gunstige priser.
Få nyheder på bloggen og vind gavekort på 1.000kr.
   


Mød Helsam Online

Helsam's webshop er et supplement til de fysiske helsebutikker.
Helsam A/S beskæftiger ca. 70 medarbejdere. Virksomheden er markedsledende indenfor helse-branchen og tilbyder de bedste produkter indenfor helsekost, personlig plejeprodukter og økologiske varer.


#120
2015
spoon with dietary supplements on fruits background
Kære læser

Om ganske kort tid, nemlig d. 12 juni, har Danmarks ældste naturlægemiddel virksomhed Natur-Drogeriet A/S, 70 års jubilæum!

 

I den anledning lægger det mit hjerte ganske nært at kunne være med til at hylde et firma, inkl. dets grundlæggere, indehavere og personale (herunder et par søde veninder), for deres grundlæggende betydning for den danske helsekostbranche, helt fra før der overhovedet var noget der hed en helsekostbranche; For i 70 år at have rådgivet og hjulpet så mange mennesker til mere energi og bedre velvære; For de mange kæmpe kæmpet for helsebranchen, når retten til at bibeholde effektive produkter og formidling af information til forbrugeren har været truet af de myndigheder der burde værne om vores sundhed.

 

Min spæde introduktion til Natur-Drogeriet, startede i min farmors hjem.

Jeg elskede mine besøg hos farmor for hun var nemlig klog og kærlig og duftede skønt af beroligende urter (kamille) og hendes køkkenskabe var fyldt med alverdens teer og frø for i hendes verden kunne stort alt kurerens med naturens midler. Min farmor blev født under 1. verdenskrig og som så mange andre børn af den tid, led hun på grund af mangel på næringsrig mad, af vitamin- og mineralmangel. Hun var det man kaldte et "svageligt" barn og det var hos hende

jeg første gang stiftede bekendtskab med og hørte historier om hvordan "den kloge mand", Naturopat og M.D. Axel O. Hansen gennem en årrække hjalp hende med det skrantende helbred.
Denne "kloge mand" grundlagde i 1945 Drogeriet, det vi i dag kender som N
atur-Drogeriet, firmaet som stadig sælger nogle af Danmarks første- og mest effektive kosttilskud, til priser hvor alle kan være med.

Min farmor har med garanti haft indflydelse på min passion for urter- og planters helende effekt, og som Naturopat og tidligere medindehaver af helsekostforretninger, har jeg nydt at kunne rådgive udfra de 2000+ af Natur Drogeriets naturlægemidler, kosttilskud og urter, og vide at baggrundsforskning og kvalitet er i højsæde. Netop i denne forbindelse bør en ekstra hyldest gå til kosttilskuddet Urtepensil, - solgt siden 1976 og stadig er et af de mest populære kosttilskud i de danske hjem.

 

Det er skønt, at følge et dansk firma, der selv under økonomiske kriser, har formået at fejre 25, 50 - og nu 70 års jubilæum. Et firma der har vundet flere priser både som arbejdsplads og for sine kvalitetsprodukter og er fundet et kongeligt besøg værd...ja, H.K.H. Prins Henrik, der selv blandt andet bruger Maximum som sit daglige multivitamin-tilskud, var nemlig i 2009 forbi og hilse på.

 

Et stort tillykke til Natur Drogeriet A/S!

 

P.S. Min farmor blev trods alle odds 88 år, og jeg tror inderligt på at hendes gode humør, tro og den "kloge" A.O. Hansen var hendes vej til et langt og godt liv.

Duften af A.O. Hansens 103 - bukkehorn- og hørfrø, vil altid sende mig direkte hjem i farmors køkken igen.

Sommertid

På trods af regn og svingende temperaturer, er vi på rette vej mod den varme vi har hungret efter så længe.

Vi bruger i gennemsnit 90 % af vores tid indenfor og ganske forståeligt suser vi ud og suger solens stråler til os, så snart solens varme slår igennem og vi kan se vores snit til det, dog ofte uden først at have forberedt kroppen på denne pludselige mega dosis af sol og følgerne deraf.

De fleste af os er enige om at vi føler os sundere og bedre tilpas, har mere energi og ser bedre ud når vinterens bleghed udskiftes med sommerens gyldne glød.

Det er også nu vi kan udnytte en af naturens kilder til D-vitamin, da energi fra solens UV-B stråler er stærkest fra maj til september, her på vores breddegrad.  

Soldyrkelse er den største årsag til hudcancer, en cancer form der desværre har vist sig stigende over årerene, trods større viden om forebyggelse.

Det er vigtigt at forstå fordele og ulemper når vi udsættes for solens stråler og hvad vi kan gøre for at forebygge den skadelige del af soldyrkelse.

Herpes, herunder også forkølelsessår, er en anden tilstand som solen kan stimulere til udbrud og som kan forebygges så du kan nyde solen uden at være bekymret for et pludseligt udbrud.

Hertil kommer diverse solforbrændinger, sår, rifter, forbrændinger og insektbid samt hvad sommerens udendørs liv ellers kan byde på; Alt sammen udfordringer der kan forebygges eller lindres med naturens egne midler.

Med lidt sund fornuft og respekt for solen, er det forsat vigtigt at vi kommer ud og nyder solen - hvis det kan lade sig gøre så snup for eksempel frokostpausen udenfor.

Det er igen årstid for mere energi, lys, varme og motion i det fri.

Klar til solen   

Der er vist ingen der er i tvivl om vigtigheden af at beskytte huden mod solens UV-stråler. Ikke desto mindre har vi tendens til at kaste os ud i solen ved synet af de første varme stråler, uden at Curcuma forberede huden på den voldsomme bestråling.   

Solen er den største årsag til hud cancer og forekomst er desværre fortsat stigende i vores del af verden.

Sol i rette mængde er nødvendig for at kunne danne det yderst vigtige D-vitamin og de fleste af os kan godt lide at have lidt farve, men hvis du er soldyrker bør du beskytte  huden og derved forebygge skader der forårsages af solens stråler. 

Tilskud som betacaroten, kalcium, magnesium og flerumættede fedtsyrer i kombination har i mange år været god beskyttelse mod soleksem og forbrændinger. Senere er stoffer som resveratrol (rødvin, druer og jordnødder), curcumin (turmeric) og quercetin, som du kan spise dig til i løg, te, rødvin, broccoli og tomater, kommet til med loven  de resultater når det gælder beskyttelse mod den nedbrydning af kroppens celler der blandt kan skyldes sol og andre frie radikaler.  

Der er ingen tilskud der ændre det faktum at ophold i sol bør kontrolleres med solcreme, hat, briller og tøj, alt efter hudtype og varighed af ophold i solen.

 

Activin og de frie radikaler

 

Solklar, der er en nyhed på det danske marked,består af betacaroten, et forstadie til A-vitamin (pro A-vitamin), der omdannes til A-vitamin i det omfang kroppen har brug for det, granatæble og ellaginsyre. En super kombination af næringsstoffer og antioxidanter til styrkelse og vedligeholdelse af en sund og stærk hud, specielt ved ophold i sol, sommer som vinter.

Daglig dosis: 1 kapsel daglig i forbindelse med et måltid.

Spis dig til solbeskyttelse

Ud over solbeskyttelse i form af creme og lotion kan du udnytte de fødevarer der er rige på antioxidanter og derved beskytter din hud mod solskader.

Flere af dem er netop tilgængelige på denne årstid og smager oven i købet skønt.

 

 - Spis farverige fødeemner som tomater, Lycopen gulerødder, rød, gul og orange peber der indeholder antioxidanter som carotenoider (f.eks. betacaroten og lycopen).

Et studie har vist at et dagligt indtag af 40gram (3spsk.) tomatpuré og 10 gram (2tsk) olivenolie i en periode på mere end 10 uger, styrker huden således at der er 40 % lavere risiko for solskoldning.

Olie blev tilsat for at bedre optagelse og udnyttelse af antioxidanterne fra tomat.

Husk at der er mest lycopen at hente i tomatkoncentrat frem for friske tomater og er du ikke tomat spiser så kan du altid benytte dig af tilskud af Lycopen.  

Carotenoider og lycopen

 ORAC 21

- Spis grønne grøntsager som broccoli, kål og  spinat. 

Et dagligt indtag af grønne grøntsager rige på antioxidanter nedsætter risiko for hud cancer med op til 50 %, har tidligere studier vist 

I broccoli er det specielt stoffet sufforaphane der øger kroppens naturlige produktion af de enzymer der beskytter huden mod solen.

ORAC-Max 21

 

ORAC-Max 21 er en praktisk hjælp til mere frugt og grønt - hver dag.

Med et indhold af ekstragt fra mere end 21 forskellige frugter og grønsager samt grøn te, der i sig selv indeholder 40% naturlige antocyaniKrilldiner, flavonoider og polyphenol-antioxidanter, der gavner vores sundhed. 

 

- Spis masser af fisk og udnyt de gavnlige Omega  n-3 fedtsyrer fra fisk, krill og hørfrø

Fedtsyrerne virker antiinflammatoriske og beskyttende på huden.

Ørred, makrel, sardiner, sild, laks, krill, hør- og chia frø, er gode kilder til omega-3.

Chia

 

 Krill - det lille skaldyr fuld af omega-3

 

- Grøn og sort te indeholder også de kraftigt beskyttende polyfenoler.

Journal of American Academy of Dermatology har publiceret et studie der konkludere at personer der drikker minimum to kopper grøn eller sort te dagligt har 30 % lavere risiko for hud cancer sammenlignet med de der slet ikke drikker te.

Studiet viste at de der havde drukket te Grøn te kapslerkontinuerligt over en årrække, havde en nedsat  risiko for at udvikle hudcancer, med helt op til med 51 %. 

Af grøn og sort te er det den grønne te der har det højeste indhold af polyfenoler. Det er specielt den kraftige antioxidant EGCg (epigallocatechin-3-gallat) der er til stede i stor mængde i den grønne te.

Grøn te

Spar ikke på solcremen 
Det er nemlig her de fleste begår en fejl. Vi vil spare på solcremen, eller synes det er irriterende at smøre på - børnene står aldrig stille os. En voksen af gennemsnitsstørrelse, skal bruge cirka 40 ml, eller en god håndfuld creme, for at beskytte hele kroppen. Et barn skal smøres med cirka 20 ml for at dække hele kroppen. Sørg for at smøre alle dele af kroppen der ikke er dækket af tøj. Husk også næse, nakke, fødder og det øverste af ørerne. Hudkræft mellem tæerne er, tro det eller ej, et stort problem fordi vi ikke beskytter disse områder ordentligt! Det kan være fornuftigt at benytte en creme med en højere faktor på de mere udsatte områder, såsom næsen og ører. Har du købt en af de såkaldte "vandfaste" solcremer, så husk at de fleste af dem halveres i styrke, når du har været i vandet og det er derfor en god ide at påsmøre igen i rigelige mængder når huden er blevet tør. Det gode gamle råd med at søge skygge midt på dagen kl. 12 og 15, hvor solen står højest på himlen, er stadig gældende. 
Husk også at kikke på datoen på din solcreme. Er den udløbet så smid den væk og køb en ny - hellere være på den sikre side når det gælder risiko for forbrænding.

 

 

D vitamin group

 

Vores daglige tilskud af D-vitamin, kan opnås ved

blot 10-15 minutter i solen, derefter bør du sørge for beskyttelse af huden.

 

Er man nervøs for at få for meget sol, men for lidt D-vitamin, kan tilskud af D3-vitamin tages for at modvirke mangel.

Forkølelsessår, solforbrændinger og insektbid

Forkølelsessår, solforbrændinger og insektbid er tre af sommerens plager, mange lider under, men som med ganske simple midler kan forebygges og/eller lindres.

Forkølelsessår, (Herpes simplex) er en virus infektion der kan opdeles i HSV1 (labialis/mund og læber) - den der provokeres til udbrud af solens stråler og HSV2 (genitalis/kønsorganer). Der er størst forekomst af HSV1, den herpesform vi også kalder forkølelsessår. Begge typer kan også lave udbrud på kønsorganerne.

Man skønner at 50-80 % af os vesterlændinge har HSV1 antistoffer i sig og at 2-5 % lider af udbrud af kortere eller længere interval og varighed.

Det menes at 50% og de resterende smittes gennem videre opvækst.

HSV2 er at finde hos 30-40 % af voksne i 30-40 års alderen.

Inkubations tid er 4-7 dage og smitter via berøring af slimhinder på læber, mund og omkring kønsorganer og ved hul på huden.

Udbrud og symptomer kommer ved immunsvækkelse og kommer til udtryk ved svie, prikken og smerter, ansamling af vesikler (blærer) og overfladiske smertefulde sår. Et ubehandlet udbrud kan vare op til tre uger.

Resistensudvikling sker sjældent og det er derfor vigtigt at holde kroppen fri for faktorer der påvirker virus, så er du først smittet med herpes virus har du sygdommen i dig for altid også selvom du ikke har umiddelbare udbrud. Virus "gemmer" sig i nervecellerne hvor det ligger beskyttet mod kroppens immunforsvar. Herfra dannes udbrud, hvis kroppens immunforsvar provokeres til det.

Der er forskning der tyder på at disse ubehagelige, men umiddelbart uskadelige udbrud, er årsag til mange langt værre sygdomme og betændelsestilstande som hjernehindebetændelse, betændelse i luftveje, blære, lever, rygmarv, bindevæv- og hornhinde. Flere cancer former som cancer i mundhule og underliv sættes også i forbindelse med herpesvirus.

Typiske faktorer der fremkalder herpes er:

UV-beståling fra sol og solarium, vejrforandinger, hormonændringer, infektioner, allergi, stress, kost med mangel på basale næringsstoffer.

Vigtige næringsstoffer ved forebyggelse af herpes

Generelt bør indtag af alkohol, tobak og sukker undgås eller minimeres kraftigt.

Undgå fødevarer som nødder, chokolade, appelsiner og gelatine. Undgå også kornsorter som hvede, havre, byg og majs. Og så skal du holde dig fra sukker!

Quinoa, bønner og fisk, fjerkræ, lam, ost og mælk, for de der nyder animalske fødeemner, kan hjælpe til at holde rette aminosyre balance.

Det er, med min erfaring ganske muligt, via en korrekt sammensat kost i kombination med antivirale kosttilskud som urter og næringsstoffer, at "udsulte" herpesvirus og hæmme nye udbrud.

- B-vitaminer (specielt B2, B3 og B6 da de arbejder sammen med aminosyren lysin, der virker hæmmende på herpes virus).

Beskytter generelt mod stresstilstande og infektioner og spiller enkeltvis eller som gruppe en rolle i stort set alle kroppens processer.   

 

En nyhed på det danske marked er Super B-Complex, der er en unik blanding af B-vitaminer og urterne astragalus, schisandra, russisk rod og rosenrod, der alle er adaptogene. Adaptogene urter indeholder plantestoffer, der er i stand til både at stimulere og hæmme de samme funktioner i kroppen, alt afhængigt af det aktuelle behov. Super B-Complex beskytter immunforsvar og normaliserer nervesystemet og er et godt supplement til den travle hverdag.

Dosis: 3 kapsler dagligt. Kapslerne indtages fordelt på 1-3 gange.  

- C-vitamin 1,000-2,000 mg gerne indtaget sammen med bioflavonoider.

Styrker immunforsvaret mod infektioner, betændelser, forgiftninger, allergi og stress.

- E-vitamin 300-400 mg

Styrker hud, kredsløb, muskler og hormonsystem og hæmmer infektioner, cancer og heMaxiflorrpes simplex.

- Zink 22,5 mg  

Beskytter mod stress, infektioner, allergi, hudproblemer, spiseforstyrrelser, sukkersyge, styrker immunforsvaret og forebygger sygdomme i prostata.

- Mælkesyrebakterier

Hjælper til gendannelse og opretholdelse af god og sund balance i tarmens bakterieflora og dermed kroppens immunforsvar. Har du tendens til af få "rejsemave" når du rejser under fremmede forhold, så brug tilskud af mælkesyrebakterier/probiotika forebyggende.

Maxiflor   

 

- Olivenblade (Olea europaea L.) Olivir

Brugen af olivenblade som medicin går langt tilbage i historien, hvor de typisk har været anvendt til behandling af sår og betændelsestilstande.

I USA er olivenblade ekstrakt i gennem flere år anvendt i behandling mod herpes og det vides i dag at det er olivenbladenes aktive stof oleuropein, der står for den svampehæmmende, anti-inflammatoriske, anti-virale og anti-bakterielle effekt. Ekstrakt af olivenblade bruges i dag i behandling mod kronisk træthed, infektioner, vira som herpes, HIV, influenza og forkølelser, kønssygdomme, sår og hepatitis.  

 

- Colostrum (råmælk) - vigtigheden af modermælk for nyfødte pattedyr er ikke ny viden, men Muno Colostrum råmælkens indhold af essentielle næringsstoffer studeres med stigende interesse. Råmælk er den første fede og proteinholdige mælk der dannes indenfor de første 24-48 timer efter at et pattedyr har født. Mælken er fyldt med næringsstoffer som vitaminer, mineraler, spormineraler og aminosyrer og immunfaktorer som immunoglobuliner (IgG, IgM, IgA, IgE), immunregulatorer (zytokin, lactoferrin og interleukin) samt vækstfaktorer der stimulerer til vækst af væv (IGF1, IGF2, TGF, EGF) m.v.

Naturen har skabt råmælken for at beskytte den nyfødte, der er født med et umodent immunforsvar og disse stoffer virker beskyttende mod vira, bakterier og inflammationer.

Tilskud af colostrum bruges i dag til behandling mod alt fra gentagne forkølelser til cancer, HIV, kronisk træthedssyndrom, candida albicans og herpes.

Muno Colostrum  

 

Et studie foretaget med det ønske at finde effekten af colostrum mod herpes simplex, viste at 62 % havde markant færre udbrud samtidig med at registrerede udbrud var af kortere varighed. Antal af tilfælde faldt fra et gennemsnit på 12 pr. år til 3,5 pr. år. De der havde de længste og værste udbrud oplevede en halvering i antallet af udbrud.

Lignende studie viste at indtag af colostrum som dagligt forebyggende tilskud, i gennemsnit kan tredoble længden af perioden uden udbrud.

Lactoferrin er en af immunregulatorerne i råmælk, der vides at have en stor del af ansvaret for den immunstimulerende og anti-virale, anti-bakterielle og anti-inflammatoriske effekt. I sin isolerede form er lactoferrin et af de stoffer der forskes grundigt i, som et relevant tilskud mod nedsat immunforsvar generelt.

En måde at få ekstra lactoferrin på, er via valleprotein der indeholder både lactoferrin og  immunoglobulin.

 

- Aloe Vera

De fleste mennesker kender aloe vera som et lindrende middel mod solskoldninger og forbrændinger, men faktisk er anvendelsesmulighederne uendelige, hvilket ikke er så underligt når man ser på plantens Aloe Vera gel indholdsstoffer. I dag ved man at det er indholdet af polysakkarider der har ansvaret for de fleste af aloe veras egenskaber, men kombinationen af alle de mange næringsstoffer kan også tænkes at have stor betydning når man ser på aloe vera saftens evne til at hele og lindre samt hæmme vira, bakterier og svampe.

En normal daglig dosering er 2-3 spiseskefulde, men i tilfælde af herpes udbrud kan et dagligt tilskud på 2x100ml anbefales. Kan med fordel indtages op til et måltid.  

Aloe veras aktive indhold er essentielle næringsstoffer som vitaminer,  mineraler og aminosyrer. Enzymer, plantesteorider, antrakinoner (fx aloin), saponiner, lignin(cellulose) og polysakkarider (sukkerstoffer) hvor forskningen mere og mere peger i retning af, at det er sidstnævnte polysakkarider der har hovedansvaret for alle de gavnlige egenskaber her primært evnen til at fremme kroppens helingsprocesser. 

Dog er alle indholdsstoffer i aloe planten kendte stoffer der hver især stimulerer stofskifte, cellefornyelse, hæmmer uønsket vækst af bakterier, svampe og vira., plantehormoner virker sårhelende og anti-inflammatoriske og enzymerne stimulere fordøjelsen til bedre udnyttelse af den maden der indtages.

Aloe vera har anti-oxidant effekt, er anti-viral, anti-bakteriel og har svampe hæmmende effekt.

Bruges i dag effektivt både indvortes og udvortes mod hudproblemer som eksemer, forbrændinger, solskoldninger, insektbid/stik, sår og rifter, fordøjelsesgener og sarte slimhinder.

Det er også dokumenteret at aloe vera øger optageligheden af de to antioxidanter C- og E-vitamin.

Aloe vera kan med stor være en fordel af vores husapotek. Den er suveræn til lindring af sommerens solforbrændinger og insektbid for ikke at glemme lindring af de fordøjelses gener, sommerens grillmad og det øgede indtag af alkohol har tendens til at skabe.

 

Andre enkelte råd ved herpes udbrud: Ipe Roxo orange

- Hold området omkring udbrud rent og tørt

- Undgå berøring af området, så smitte ikke spredes

- Undgå yderligere stress påvirkning

- E-vitamin olie og tea tree oil kan lindre og fremme helingsprocesser.

- Ipe Roxo - te, dråber eller kaspler 

Lav din egen myggeolie

Insekt stik- og bid er i bedste fald blot lettere irriterende, men kan være til stor gene. Der findes masser af anti-insekt midler, men de er ofte fyldt med diverse giftstoffer, som vi bor undgå.

Lav din egen velduftende anti-insekt olie, som hele familien med god samvittighed kan anvende.

8-10 dråber eukalyptus eller citronelle olie (eller en blanding), blandet i en lille flaske ren planteolie, - f.eks. mandel-, jojoba-, eller avocadoolie, er effektivt forebyggende mod insektbid med en virketid på 2-3 timer, hvorefter man kan påsmøre igen.

Gammel viden holder stadig 

I anledning af Natur Drogeriet's 70 års jubilæum, må også en hyldest gå til to produkter der i talrige anledninger har bevist deres værd.

Axel O Hansen's 103, solgt siden 1947, anvendes stadig til betændelsestilstande, udvortes som indvortes.

A.O.Hansens 103's yngre søster Urte-Pensil, der  også indeholder bukkehornsfrø, men som yderligere indeholder 5 andre effektive urter, er solgt siden 1974, er danskerens go-to kosttilskud når alt fra almindelige forkølelser til kroniske tarmbetændelser melder sig.

Urte-pensil er også kendt som det naturlige penicillin, og har mange gange ydet samme helende effekt på bakterielle infektioner som penicillin, men uden penicillins ubehagelige bivirkninger.

I 2010 vandt Urte-Pensil en pris givet at helsekostbranchen, men orderne: " Virksomt - enkelt - genialt - vanskeligt at undvære for store som for små".

Urte Pensil er nok Danmarks mest populære og altså et af de ældste kosttilskud, som bruges når kroppen skal styrkes infektion forebygges eller lindres.

Urtepensil 

 

Marianne Honoré,

Grundlægger af NatureWise og bosiddende på Long Island, NY, USA. 
Uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, Marianne zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning. 
Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere. 
Marianne er også medejer af KurSuperfoods, et dansk/amerikansk firma, der tilbyder sunde snacks. 
 
Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller har spørgsmål.  
Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

De Bedste Hilsner,   
Marianne

Biopat/Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP 
Naturewise Inc