NatureWise Nyhedsbrev  
I denne udgave
Forebyg og helbred med udrensning
Hvordan udrenser jeg og med hvad?
Hvad bør jeg undgå mens jeg udrenser?
 
Links
Like us on FacebookFollow us on TwitterView our profile on LinkedInVisit our blog

Join Our Mailing List


Mød HelseBixen

Med mere end 11.000 produkter er Helsebixen Danmarks største udbyder af helserelaterede produkter.
Køb online til gunstige priser.
Få nyheder på bloggen og vind gavekort på 1.000kr.
   

#119
2015
spoon with dietary supplements on fruits background
Kære læser

"Detox" er en universal fællesbetegnelse for det vi før kaldte en faste eller en kur, når vi ønsker at slippe af med uønskede affalds- og giftstoffer i kroppen, som vi konstant udsættes for, eller slippe de overflødige kilo.

I dag "detoxer" vi os smukke, slanke og unge med raw kost og friskpresset juice og "detox" er nærmest blevet en livsstil i jagten på evig ungdom, i en sådan grad at det har skabt bekymring blandt visse ernæringsforskere.

Mens der intet forkert er i at undgå generelt belastende fødeemner, kan der skabes ubalance ved helt at gå over i den anden grøft. Hvis vi kan finde en balance hvor vores kost indeholder fedt, protein, kulhydrater og ikke mindst fibre i rette mængde og kvalitet - det værende uanset om du er til animalsk- eller 100% plantebaseret kost, har vi dybest set ikke brug for de radikale "detox" perioder.

Når det er sagt, så har mange af os brug for et skub, der sætter processerne i gang hurtigere, så vi ser og mærker resultater der skaber motivation til at prioritere krop og sinds behov.  

Føler du at din krop trænger til hjælp til at optimere immunforsvar og fordøjelse, så sammensæt en kost, der kan følges i hverdagen og få eventuelt i perioder hjælp fra urter og næringsstoffer, der kan kick-starte og styrke den udrensningsproces kroppen selv skal kunne klare, hvis vi ellers behandler den fornuftigt med sund mad og motion.

Foråret er den perfekte årstid til fornyelse!

Oprydning af kroppen

Forår er for mange årstiden hvor vi får en akut trang til at rydde op i krop, sind og hjem.

Vi trænger til en frisk begyndelse med lys, luft og fornyet energi og for nogle betyder det en kraftig oprydning i hjemmets gemmer hvor andre tager fat på livsstil i form af ernæring og motion.

Måske har vinteren sat sine spor i form af øget kropsvægt og manglende energi. Eller du kan mærke at stigende alder eller levevis skaber forandringer som kræver din opmærksomhed før der skabes mærkbare ubalancer.

De fleste af os gemmer på flere ting end vi har brug for. På samme måde har vi også tendens til at indtage fødemener vi ikke har brug for. Ligesom mange af de ting vi ophober i vores hjem, kan indtag af visse fødemener, ofte stimulanser som sukker, kaffe, alkohol og energi-drikke, giver os den der "hygge" - og tryghedsfornemmelse som danskere er så gode til...lidt for gode måske.

Der er intet i vejen med at bevare de gode mindre, men hvis du er nået til et punkt hvor der skal ryddes ud i det gamle for at skabe plads til nyt, så er forår og sommer en oplagt tid til fornyelse. Farvel til gammelt og goddag til nyt og frisk. Og ligesom det kan være en velsignelse at rydde ud i gammelt legetøj, rustne cykler, værktøj og det gamle slidte tøj, er det også dejligt, og ofte tiltrængt hvis man vil bevare optimal sundhed, at hjælpe kroppen til at slippe ophobninger af affald, inflammation, diverse trang til sødt og salt, og skabe nogle sunde kost-og motionsvaner, der styrker og (gen)opbygger kroppens immunforsvar.

Tag en pause fra mad og drikke der er belastende for kroppen at omsætte, og som ofte ikke har nogen næringsmæssig værdi. Spis en simple kost rig på frugt, grønt, og fuldkorn og drink masser af vand, te - gerne grøn te, og friskpressede saft- og grønsagsjuice og supper.

På denne måde skal kroppen ikke bruge megen energi på at fordøje og har derfor flere ressourcer til slippe de belastende skidt.

En udrensende- eller blot en mindre belastende kost, vil resultere i et styrket immunforsvar og fordøjelse samt en bedre koncentrationsevne og energi.

Og mens du er ved det, så smid lige diverse negative tanker ud af hjerte og sind.  

Der er ikke plads til den slags uro, hvis du vil opleve god stærk energi på alle planer.

Forebyg og helbred med udrensning   

Det er vigtigt at være opmærksom på at der er en verden til forskel, om du blot ønsker at rydde lidt op i kroppen efter en lang vinter eller om du er dissideret syg af giftstoffer (fra mad, miljø og medicin).

Symptomer som allergi, forandring af hud og hår, vægtøgning, oppustethed, PMS, hovedpine, nedsat energiniveau, tab af hukommelse, smerter, ledproblemer, luftvejsproblemer, diarré osv., er typiske tegn på at kroppen er belastet af giftstoffer og kan kræve at man konsultere en læge eller anden professionel behandler.

Sygdomme som f.eks. mononukleose, Epstein-Barr og hepatitis der har symptomer, der ligner forgiftningssymptomer (kronisk træthed, søvnproblemer, ændringer i appetit, hud, fordøjelse og søvnmønster) kan ikke klares med lidt kostomlægning, men bør behandles af en læge, så det er vigtigt at få hjælp til at klarlægge hvor symptomerne stammer fra, hvis disse forværres eller bliver kroniske.

Det er nemlig nærmest umuligt, uanset hvor sundt og grønt vi lever, at undgå at blive udsat for toksiner/giftstoffer. Pesticider, herbicider, radioaktivitet, konserveringsmidler i vand, mad og luft sætter vores krops naturlige "detox" system på lidt af en opgave, der kan resultere i sensitivitet. Hvornår den enkelte har fået nok af- og begynder at reagere med symptomer, er meget forskelligt. Det kan være alt fra lidt forårs-snue til den konstante fornemmelse af total udmattelse eller værre; gigt, depression og cancer.

Sund og ren mad - gerne økologisk, masser af vand, motion og eventuel tørbørstning, bør være en daglig rutine for at holde kroppens naturlige forsvarssystem intakt, så eventuelle toksiner kan elimineres for de skaber skade.

 

Læs mere om inflammation  

 

Hvordan udrenser jeg og med hvad?

I mit arbejde som professionel behandler ved jeg at en stor motivationsdræber er tanken om at skulle slippe det daglige indtag af diverse nydelser som tobak, alkohol, koffeinholdige drikke, herunder nutidens populære energidrikke som Cult, RedBull og Monster, slik og andre søde sager.

Mit svar er som reglen "alt med måde" - du behøver ikke undvære det "usunde", hvis du med garanti kan stå inde for at det er ensbetydende med øget livskvalitet for dig og ikke en afhængighed for at komme igennem dagen. Du skal dog være opmærksom på at mange af de ting vi indtager fungere som en ren sutteklud, vi tror vi ikke kan undvære. Tryghed og en umiddelbar glæde- og tilfredshedsfornemmelse, der blot skaber trang til mere og mere... 

Og hvis du ikke kan eller vil undvære visse stimulanser eller hvis din favorit-spise er fyldt med farvestoffer og konserveringsmidler, så skal vi forstå at vi blot skaber et stigende behovet for at styrke kroppen yderligere med tilskud at næringsstoffer, der kan kompensere for det kroppen forbruger af gode ting for at holde det dårlige i skak.

Er det så pludselig værd at fylde sig med stimulanser på daglig basis? Det spørgsmål er op til dig selv og dermed også hvad du vil gøre for at nå målet, hvis dette stadig er at opnå sund sind og krop.

 

Ved udrensning af eventuelle toksiner i kroppen eller for styrke og optimere den generelle sundhed og livsstil, er det svært at komme uden om de mange fantastiske urter der findes og som ganske effektivt kan afhjælpe nedbrydning forårsaget af toksiner og som generelt styrker vores forsvar mod sensitivitet.

 

Vores hud, nyrer, lever og tarmsystem, er det vi bedst kender som kroppens detox/udrensningssystem, så det er vigtigt at udnytte de bitre urters evne til at styrke vores lever og det gastro-intestinale system (GI)/tarmsystemet.

Planter som mælkebøtte, marietidsel, glat burre og hvidløg er suveræne at indtage med jævne mellemrum, så diverse giftstoffer ikke når at skabe skade, eller anvend som kosttilskud som en del af en afgiftningsbehandling.

 

Mælkebøtte/løvetand (taraxacum Officinalis/løvetand) - med sin smukke gule farve springer mælkebøtten frisk frem om foråret for desværre oftest at få hældt spandevis af ukrudtsbekæmpelse over sig. Lige så hadet mælkebøtten er af haveejere, ligeså elsket er den af herbalister og andre alternative behandlere. Ligesom med rødLøvetands kapsler solhat/echinacea, bruges både rod og blade i medicinsk behandling. Mælkebøtte er rig på bitterstoffer, bl.a. stoffet cholegogue, der virker stimulerende på produktion af galde i leveren og selve galdesekretionen fra galdeblæren; mineraler som kalium og kalcium og vitaminer som A- og C-vitamin samt flere enzym-lignende stoffer, der stimulere både lever og nyrer. Mælkebøttens rod har et højere næringsindhold end mange andre planter, blandt andet indeholder mælkebøtteroden mere A-vitamin end gulerødder.
Galde har en beroligende effekt på mave-tarm-kanalen, der normalt forhindre forstoppelse og det hjælper til en korrekt fedt-fordøjelse. Netop derfor anvendes mælkebøtte ofte ved forstoppelse og ved symptomer på belastning af leveren. Mælkebøtte virker vanddrivende og bruges i behandling af forhøjet blodtryk og ødemer/væskeophobning. Dens tørre blade og rod kan købes og anvendes som te, kapsler og tinktur. Har du usprøjtede mælkebøtteblade i din have, så brug dem endelig i dine salater eller giv dem til kaniner eller marsvin hvis du har den slags kæledyr. Det er en fantastisk næringsgivende og velsmagende spise. 

 

Glat Burre (arctium lappa) - endnu en bitter plante der er god til en "oprydning". Glat Burre stimulere sekretion af fordøjelsesenzymer og galde og ses ofte givet i kombination med blandt andet mælkebøtte og andre bitre urter.

Glat Burre er effektiv mod hudlidelser som tør skællet hud, psoriasis og eksem, akne og bumser, men også flere former for muskel- og ledsygdomme.

De trævlede rødder menes at være beskyttende mod nedbrydende giftstoffer og flere former for cancer.

Glat Burre fås som tørret rod eller som den friske rå rod, der skæres i skiver og bruges i supper og salater.

 

Hvidløg - er lige så stærk i sin vitalitet som i sin duft! Med sin anti-virale, anti-septiske, galde-stimulerende, og Candolic blod-udrensende effekt, befinder hvidløg sig i den gruppe af udrensende og stærkt beskyttende urter der har en bred terapeutisk virkning og er sikkert at bruge over lange perioder. Talrige studier har bevist hvidløgs positive effekt på vores immunforsvar, beskyttende effekt mod plak i arterierne og som et kolesterol sænkende middel. Også hvidløgs antimikrobielle effekt er med til at holde vores tarmflora sund og stærk og bør indgå i enhver form for behandling af svampeinfektioner.

Hvidløg er nærmest uundværlig i madlavning, men har man brug for den terapeutiske effekt bør man supplere med ekstrakt i kapselform.

 

Marietidsel (silybum marianum) - Marietidsel der har været anvendt i mindst 2.000 år som lægeplante, er fantastisk og nærmest uundværlig som leverstøttende urt. Det er det aktive stof, flavonoidet silymarin, der har den vigtige beskyttende effekt på leveren. Silymarin er en antioxidant, der beskytter leveren mod frie radikaler, øger leverens evne til at skille sig af med toksiner og regenerere ødelagt væv samtidig med at det øger produktion af Cardulon marietidsel leverenzymer og syntesen af gluthathion. Silymarin er anticarcinogen. Marietidsel og ekstrakt af silymarin bruges i behandling af inflammation i galdeblære og galdekanal, leverbetændelse, skrumpelever og fedtlever forårsaget af overdreven alkohol indtag.

Marietidsel har vist sig at kunne sænke insulinresistens, hvilket er meget relevant i en verden hvor der bliver flere og flere diabetikere og patienter med skrumpelever.

 

Indtag af marietidsel/silymarin bør doseres gradvist, så man ikke overstimulere lever og dermed produktion af galde, der kan føre til irritation af tarmen og give diarré.

Stort set alle dele af planten kan bruges i den daglige madlavning; prøv stilken i stedet som alternativ til asparges, blomsten i stedet for artiskok (den ligner faktisk en artiskok) og bladene i stedet for spinat. Selv rødderne og frøene kan fint spises. Frøene (det er i disse du finder det aktive stof silymarin) kan du lægge i vand natten over og derefter spise dem hele, drikke dem som te eller drysse over salater eller på grød.Artiskok

 

Artiskok - Når man har sagt marietidsel kan man ikke komme udenom artiskok. Artiskok indeholder det aktive stof cynaropirin (cynara) , der blandt andet giver artiskok sin velkendte bitre smag.  

Som med Marietidsel, har Artiskok evnen til at fremme regenerationsprocesser i leveren, men den øger også blodgennemstrømningen i leveren, hvilket giver et bedre og hurtigere gennemstrømning i dette udrensningsorgan.

Artiskok nedsætter fosforlipider- og kolesterol i blodet og virker vanddrivende.

 

Pilantus (Pilantus Complex/Pulveriseret Quebra-Pedra/Phyllanthus niruri L.),

fremstilles af en etårig plante fra regnskovene ved Amazonas, Behamas, Kina og Sydindien. Planten vokser i revnerne på sten og har i generationer været brugt som naturlægemiddel mod galde- og nyresten samt andre sygdomme og skavanker, som som slimhindebetændelse, diabetes, dysenteri, kolik, influenza, dyspesi og vaginitis.
Pilantus Complex har krampeløsende, vandrivende, bakteridræbende, leverafgiftende, virusdræbende, febersænkende og blodsukkernormaliserende egenskaber og anses desuden for at være smertestillende, appetitstimulerende, menstruationsstimulerende og mavestyrkende.

Anbefalet dosis: 2-4 kapsler 2 gange daglig, eller efter anvisning.

 

Lakridsrod (Glycyrrhiza glabra) - en lægeplante med en lang liste af funktioner anvendt i store dele af verden gennem mange generationer.

Måske mest anvendt som en middel mod luftvejsproblemer (astma, bronkitis og hoste), har lakridsrod dog også en lang tradition som et effektivt middel mod virus- og bakterieinfektioner, sår og inflammation i mave- og tarm, hudproblemer (inflammation), gigt, cancer og generel stress.

Som leverbeskyttende har lakridsrod både en antioxidant effekt, er virusbekæmpende, øger produktionen af interferon, antistoffer og T-celle aktivitet. Flere studier har påvist lakridsrods evne til at beskytte mod nedbrydning fra de kemiske substanser vi udsættes for, herunder blandt andet bivirkninger forårsaget af kemoterapi.

I en undersøgelse af patienter med leversvigt forårsaget af hepatitis, viste lakridsrod at kunne mere end fordoble overlevelsesprocenten sammenlignet med de der ingen lakridsrod indtog.

Lakridsrod er et suverænt supplement til marietidsel, men bør superviseres da for høj dosis kan give diarré og forhøjet blodtryk. Har man i forvejen forhøjet blodtryk, er behandling med lakridsrod måske ikke den rette før blodtryk er under kontrol.

Lakridsrod smager dejligt som te, gerne blandet med andre urter. Lakridspulver kan nemt tilsættes smoothies.

 

Indisk Gurkemeje (Indisk gurkemejerod - Curcuma longa) - har leverbeskyttende virkninger, der minder om både marietidsels og lakridsrods. Det er specielt jordstænglerne (rhizomerne) der anvendes, da disse indeholder harpiks og bitterstoffer samt æterisk olie bestående af blandt andet turmeron og zingiberen (sidstnævnte findes også i ingefær). Det er også her i jordstænglen at Curcuma antioxidanterne findes, herunder blandt andet curcuma, den mest anvendte del af gurkemejerod som også er den du finder i kosttilskud.

Curcumin er en stærk antioxidant, som modvirker frie radikaler og dermed beskytter mod sygdomme som cancer, betændelser, hjerte/karsygdomme og ældningsprocesser. Curcumin øger kroppens egen produktion af antioxidanten glutathion og virker hæmmende på inflammation. Curcumin virker også hæmmende på visse proteinstoffer, herunder NF-KappaB som har betydning for levercellernes levetid i forbindelse med angreb fra bakterier, toksiner og sågar alkohol og som også har betydning for betændelsestilstande som leddegigt. Curcumins antioxidant effekt har i flere studier vist sig at være effektivt i behandling af hukommelsesproblemer, herunder Alzheimers.

Gurkemeje har været anvendte både medicinsk og som krydderi i mere end 4.000 år. Medicinsk har specielt inderne brugt gurkemeje mod cancer i bryst, lunger, tyktarm og prostata (hæmmer celle vækst). Gurkemeje har antikoagulerende effekt, virker hæmmende på forhøjet kolesterol, bakterie og inflammations hæmmende, krampeløsnende og kredsløbsstimulerende samt stimulerende på sekretion af galde.

Du kan snildt bruge gurkemeje forebyggende i din mad, 10 mg tørret, pulveriseret rod giver en stærk antioxidant effekt og beskytter dermed kroppen mod oxidation og nedbrydning. Desuden giver gurkemeje en fantastisk flot gul farve og en dejlig smag til maden.

 

Nigella Sativa ( olie af sort spidskommen frø) er en af de tidligst dyrkede planter i menneskets historie. Olien blev i gamle dage omtalt som "en kur mod alting". Den er blevet brugt gennem årtusinder i den Ayurvediske og traditionelle kinesiske medicin mod alt lige fra migræne til diabetes og kræft. Men gennem de senere år, har flere videnskabelige undersøgelser bekræftet de længe rapporterede sundhedsmæssige fordele ved Nigella olien. Effektiviteten af Nigella olie viser sig typisk ved forebyggelse eller behandling af bakterier, svampe, parasitter, vira, sår, diabetes, kronisk inflammation, ved sygdomme i leveren og i bugspytkirtlen og ved livstruende sygdomme, herunder flere kræftformer.

En af de aktive ingredienser i Nigella olie er thymoquinon, der har vist sig effektiv i forhold til at reducere størrelsen af eksisterende tumorer. Undersøgelser på rotter og mennesker har vist at behandling med olien kan hæmme tumorvækst med op til 50%, har og en evne til at deaktivere og/eller dræbe visse typer af kræftceller, øger vækst af sunde knoglemarvsceller med 250%. Nigella olien har kraftig anti-bakteriel og anti-inflammatorisk egenskab og forebygger kroppen mod skader fra kemoterapi og strålebehandling. Nigellafrøet indeholder over 100 kemiske forbindelser hvoraf flere stadig mangler at blive undersøgt for deres funktion. Den vigtigste aktive ingrediens i Nigella olie er ud fra nuværende viden, krystallinsk nigellone. Olien indeholder også beta-sitosterol, thymoquinon, myristinsyre, palmitinsyre, stearinsyre, palmitoleic syre, oliesyre, linolsyre, arachidonsyre, proteiner , vitaminerne B1, B2 og B3 og mineralerne calcium, folsyre, jern, kobber, zink og fosfor.

 

Olien indeholder ligeledes et højt antal phytosteroler, som er nødvendige for den menneskelige krops naturlige produktion af hormoner, provitamin D og galdesyre, der er medvirkende til forebyggelse af endokrine/hormonelle sygdomme, hjertekar-sygdomme og immundefekter. Dens aktiverende egenskaber af immunsystemet og aktive forbindelser har vist sig at være medvirkende til bekæmpelse af en uendelig liste af sygdomme og autoimmune sygdomme, fordi den styrker kroppens immuncelle produktion, knoglemarv og naturlige interferon.

 

Af nyreregulerende, beskyttende og drænerende planter, er der et par stykker der med sikkerhed kan give nyrerne en effektiv udrensning samt et energi-boost.

 

Gyldenris (Solidago Virguarea) - almindelig kendt som en effektiv urt mod væskeophobning.

Den indeholder flere aktive stoffer som flavonoider, saponiner, garvestoffer (bitterstoffer) og æteriske olier, der ud over den vanddrivende effekt har følgende  egenskaber; betændelseshæmmende, nyrestyrkende, antiseptisk, sveddrivende, beroligende og slimhindestyrkende. Gyldenris er almindelig anvendt mod blære- og nyrebetændelse, men bør også tages i betragtning ved behandling af luftvejslidelser som astma og bronkitis, næse-og mundkatar, bihulebetændelse, høfeber og influenza.

Det er en suveræn urt at "skylle" uønsket materiale bort med og kan klart anbefales som del af en udrensningsprogram.

 

Astragalus (Astragalus Membranaceus) - en plante der styrker det generelle immunsystem med en fremmende effekt på antistoffer som IgA, IgE og IgM. Har virus - og Astragalus bakterie hæmmende effekt og bruges i behandling af infektioner, kroniske sår, udmattelse, for tidlig ældning, cancer og hjertekredsløbsproblemer. Astragalus er vanddrivende og blodtrykssænkende og har vist sig at have en signifikant positiv effekt på nyrecellenekrose forårsaget af kemikalier/toksiner.

Astragalus bør ikke anvendes ved akut infektion eller ved sygdom med varme og inflammation som f.eks. akut allergisk reaktion, men er suveræn som en "gennemskylning" af nyrerne.

 

Ingredienser i Astragalus Complex: Grøn te pulver(Chung Mee)(Camellia sinensis (L.)Kuntze), sojaekstrakt (Glycine max(L.)Merr.), astragalus ekstrakt (Astragalus membranaceus(Fisch.)), vindruekerneekstrakt (Vitis vinifera L.)

Anvendelse: 3 kapsler daglig fordelt på dagen. Indtages med et glas væske. 

 

Vi kan ikke lave en udrensning af kroppen uden at sørge for at rense ud i tarmsystemet også. Sørg for en ordentlig skud af mælkesyre bakterier og brug en eller flere urter til at styrke og stimulere tarmsystemet. Vi bør huske at størstedelen af vores immunforsvar sidder i tarmen. Det er derfor ekstremt vigtigt at denne er velfungerende. Lider man af diarre og/eller forstoppende skal der tages ekstra høje for dette, men ellers er her er par urter som er gode til en generelle udrensning og forebyggende effekt.

 

Ingefær (Zingiber Officinalis) - almen kendt i behandling af kredsløbslidelser og gigt, men kan så meget mere.

Ingefær indeholder æteriske olier, herunder zingiberen som nok er det mest kendte aktive stof i ingefær.

Hæmmer syntesten af prostaglandiner, er Ingefær inflammationshæmmende og derfor effektiv ved muskel- og led problemer som slidgigt og reumatisme, men også kroniske luftvejslidelser som astma, er ingefær effektiv mod. Ingefær stimulere det perifere kredsløb og hæmmer sammenklumpning af blodplader. På fordøjelsen har aktive stoffer i ingefær, en stimulerende effekt på tarmens tonus og peristaltik. Ingefær har vist sig at være kvalmestillende og anvendes både ved graviditetskvalme (spørg din læge først) og som ikke-sløvende middel ved transportsyge. Ingefær har en antiseptisk, sved- og slimdrivende effekt, der gør den effektiv i behandling af infektioner i luftveje.

Virker varmende og er derfor også velegnet ved forkølelser og influenza. (NB - husk at de fleste problemer med luftvejene har en sammenhæng med ubalancer i tarmsystemet).

Ingefær er værd at prøve ved menstruationskramper og manglende menstruation forårsaget af ophobet blod i kønsorganerne.

Ved udrensning og ved terapeutisk behandling, bør man anvende ingefær kapsler, men brug gerne frisk skåret ingefær dagligt i din mad. Ingefær tilsat drikkevand og gerne sammen med friske skiver citron, giver en frisk smag med en fordøjelsesstimulerende effekt.

 

Morgenfrue (Calendula Officinalis) - en stærk plante når det gælder inflammationer og infektioner, men også hudkløe og eksem, som ofte er årsagen til at vi beslutter os for at lave en udrensning.

Morgenfrue har en god håndfuld aktive stoffer, herunder saponiner, carotenoider, xanthophyll, æteriske olier, bitterstoffer og polysakkarider. Det er en effektiv plante ved svampeinfektioner, bakterier i mund, øjne, hud og skede. Virker desinficerende og blodkoagulerende på blødende sår og kan bruges til alle former for sår, både de akutte som hudafskrabninger og kroniske som f.eks. skinnebenssår.

Hæmmer inflammation som eksem, psoriasis og kløende hud - også solskoldet hud.

Bitterstofferne i morgenfrue stimulere fordøjelsen ved at øge strømmen af galdespyt. Også indvortes har morgenfrue en antiseptisk, antiinflammatorisk og helende egenskab og kan fint anvendes ved mavesår og sår i mavetarmkanalen.

Drik teen eller lav afkog og anvend på sår og hudproblemer som eksem og kløe. Økologisk kvalitet kan anbefales.

 

Probiotika/Mælkesyrebakterier - Stress, forkert kost, angst, medicin og almene ældningsprocesser kan være medvirkende til ubalancer i tarmsystemets mikroflora. Vi har en ganske fin balance mellem gode og dårlige bakterier (tarmsymbiosen) og forstyrres denne, opstår diverse symptomer, hvoraf flere er beskrevet her. Foruden de drænerende og genopbyggende urter bør man opbygge og/eller forebygge med tilskud af probiotika; de såkaldte "venlige" tarmbakterier, der har så stor en betydning for vores immunforsvar og velvære.

Mælkesyre bakterier (LAB) og bifidobakterier er de mest almindelige typer af mikrober, der anvendes som probiotika, men visse gær og bakterier er også gavnlige. Probiotika indtages almindeligvis som en del af gærede fødevarer hvortil specielt aktive/levende kulturer er tilsat; yoghurt og kosttilskud er eksempler herpå. Der skal dog spises ekstremt meget yoghurt for at opnå den samme mængde probiotika du får i kosttilskud - så meget at du måske vil gøre mere skade end gavn.

 Maxiflor

Maxiflor er et eksempel på et kosttilskud bestående af 11 forskellige mælkesyrebakterier. Et tilskud som Maxiflor indeholder 4 milliarder frysetørrede mælkesyrebakterier fra Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus casei, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus  plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactococcus lactis og Streptococcus thermophiles.

1 kapsel indtages dagligt som forebyggende behandling og ved øget behov, som f.eks. under en udrensning eller ved diarré/forstoppelse, tages 2-3 stk. dagligt.

Mælkesyrebakterier bør være en del af rejseapoteket, skulle man få en reaktion på indtag fremmede bakterier fra vand og mad.

 

Kanne Brottrunk er et andet probiotika fremstillet af Brottrunk specialbagt surdejsbrød fra biologisk dyrket korn (hvede, rug, hav­re), tilføres bioaktivt gær og levende laktobaciller sammen med et naturligt indhold af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Brottrunk virker svampedræbende, betændelseshæmmende, afgiftende, rensende, aktiverende, og regulerende. Brottrunk har en pH-værdi på 2,9 og indeholder i gennemsnit 4 mio. kolonidannende mælke­syre-bakterier pr. ml, hvilket alt sammen gør denne drik til et effektivt middel til hurtig genoprettelse af balance ved candida-infektion og oppustet tarm.

Hvad bør jeg undgå mens jeg udrenser?

Med en "lettere" kost menes en kost der ikke belaster vores fordøjelse og dermed immunforsvar. Tag en pause medhvede eller endnu bedre; glutenholdige fødevarer generelt, mejeriprodukter, kød (specielt rødt kød), alkohol og sukker.

Med mindre du er vegetar eller har allergi overfor æg, så er æg stadig en god og nem måde at få protein på.

Mælkeprodukter kan erstattes med nøddemælk som hasselnød- og mandelmælk eller man kan bruge soja, ris eller kokosmælk. Soja bør ikke fylde for meget, da denne kan være højallergen for en del mennesker, så bedre med nøddemælk. Lima-3 Drik

Det er vist ikke helt politisk korrekt at kalde disse plante drikke for "mælk", da indhold af næringsstoffer ikke er den samme som i komælk, men det er gode alternativer til mælk blot man stadig sørger for at få nok protein via bønner, linser, frø og nødder.

 

Lima-3 Drik - økologisk drik baseret på ris, havre og soja. Kan f.eks. bruges der hvor du normalt vil anvende mælk.

 

Brug gerne frugt-og/eller grønsagsjuice og smoothies som måltider eller mellemmåltider. Dette er en nem og effektiv måde at "drikke" sine næringsstoffer på. I smoothies kan man nemt tilsætte proteinpulver som valle, hamp, ris- eller sojaprotein og man kan snildt tilsætte lecithin granulat (phosphatidylcholin) et kosttilskud, der almindeligvis udvindes af sojabønner og som er et af de mest vigtige næringsstoffer for leveren (og hjernen). Lecitin beskytter leveren mod alkoholskader, virus, toksiner, forurening og bivirkninger fra medicinindtag. Effektivt tilskud der holder hjernen i form.
Lecitin øger leverens helbredelsesproces signifikant og giver en letoptagelig form af den essentielle næringssubstans cholin, der er en del af det vigtige B-vitamin kompleks. En typisk daglig dosis ligger omkring 800 mg. og granulatet gør det nemt at tilsætte smoothies og grød m.v.

 

Og de generelle råd:

 • Undgå rygning. Tobak indeholder 4.000 forskellige giftstoffer.
 •  Undgå eller drik mindre alkohol. Alkohol skader leveren, som er dit vigtigste afgiftningsorgan.
 • Spis overvejende økologisk, så du slipper du for de værste belastende sprøjtemidler og tilsætningsstoffer skyl også grøntsager, så du slipper for sprøjtegifte på overfladen. 
 • Fedt er relevant men ofte bør vi spise mindre mættet fedt. Hold igen med de fede mejeriprodukter og det røde kød med synlige fedtkanter og fedtmarmorering. Mættet dyrefedt har tendens til at ophobes som giftstoffer. Også her er økologiske produkter at foretrække.
 • Fisk er fantastisk pga sit indhold af essentielle fedtsyrer, men hold igen med fisk som tun, helleflynder og sværdfisk, der opsamler tungmetaller, pcb og dioxin fra havforureningen.
 • Drik masser af vand - omkring 2 liter væske i døgnet (ikke 4-5 liter, som nogle detoxfortalere anbefaler - herved udskylles vigtige vitaminer og salte ud af kroppen).
 • Spis masser af kostfibre fra især de grove grøntsager. Vælg altid fuldkornsvarianter af brød, pasta og ris. Den grove kost sætter gang i maven, så indholdet passerer hurtigere igennem og får affaldsstofferne ud af kroppen.
 • Alle former for fysisk aktivitet sætter også gang i maven og modvirker forstoppelse og samtidig styrkes kredsløbet i hele kroppen, så blodet og lymfen bedre kan fjerne affaldsstoffer.
 • Motion og fysisk aktivitet sætter også gang i Maximum svedproducktion der igen hjælper til udrensning gennem huden.
 • Undgå yoyo-slankekure. Hver gang du taber en portion fedtvæv, så afgives de ophobede fedtopløselige giftstoffer til blodet. Find en kost og et indtag der holder din vægt stabil.
 • Søvn - 8-10 timer uforstyrret søvn er den bedste måde at restituere både fysisk og psykisk. Sluk for diverse elektroniske gadets mindst en time før sengetid.
 • Multivitamin- og mineraltilskud - som sædvanlig kan det daglige multivitamin- og mineral tilskud stærkt anbefales og ja, det bør tages året rundt hvis dine dårlige vaner mere eller mindre konstante eller hvis du allerede har symptomer på stress og sensitivitet af kroppens immunforsvar.
Start dagen med frisk citronsaft

Der er ikke noget som at starte dagen med et glas vand med friskpresset citronsaft! 

Forfriskende og velsmagende og med masser af sundhedsfordele - specielt i perioder hvor du ønsker at hjælp kroppen af med affaldsstoffer.

For mange bliver det at få nok væske, vel at mærke af den sunde slags, nemmere hvis der er smag tilsat.

Friske mynteblade, agurk, jordbær og limeskiver smager skønt og har bestemt også sundhedsmæs sige fordele, men hvad er det lige der er så godt ved citronsaft?

Citroner er fyldt med næringsstoffer, herunder vitamin B- og C-vitaminer, calcium, jern, magnesium, kalium og fiber. (de indeholder faktisk mere kalium end æbler og vindruer!)

Immunstyrkende

C-vitamin er immunforsvarets booster vitamin og citronsaft er fuld af det. Niveauet af C-vitamin i dit system styrtdykker, når du er stresset, hvilket er grunden til ernæringseksperter anbefaler at vi indtager ekstra C-vitamin under særligt stressende perioder.

Fremragende kilde til kalium

Som nævnt er citroner rig på kalium, hvilket er godt for hjertets sundhed, samt hjerne- og nervefunktion.

Styrker og lindre fordøjelsen

Citronsaft fremmer ikke kun en sund fordøjelse ved at løsne giftstoffer i fordøjelseskanalen, det hjælper også til at lindre symptomer på fordøjelsesbesvær såsom halsbrand, bøvsen og oppustethed.

Renser dit system

Citronsaft hjælper til at udskille kroppens uønskede giftstoffer blandt andet ved at øge enzym-funktion, og stimulere leveren.

Frisk ånde

Vand med citronsaft kan lindre tandpine og tandkødsbetændelse og er medvirkende til at give frisk ånde. For at citron kan have sin effekt på tand- og mundhygiejnen, skal du enten børste dine tænder før du drikker citronvand eller vente lidt med at børste tænder efter du har indtaget dit glas med citronsaft.

Citronsaft kan være hård ved tandemaljen, og det er derfor vigtigt at citronsaften fortyndes med lunken vand.

Ren hud med citron

Antioxidanter i citronsaft hjælp til ikke kun at mindske hudens urenheder, men mindsker også rynker! Det har også vist sig at kunne reducere grimme ar og de såkaldte gammelmandspletter. Citrons blod-afgiftende effekt kan styrke og bevare din huds udstråling.

Vægttab

Citroner stimulere fordøjelsesprocesser og indeholder pektin fiber, der virker sulthæmmende.

Inflammation

Hvis du regelmæssigt, og gerne dagligt, drikker vand med frisk citronsaft, vil det mindske surhedsgraden i din krop. Vi indtager generelt alt for meget syre eller syredannende fødeemner, og vi ved at ophobning af syre giver anledning til inflammation. Citronvand hæmmer urinsyreophobning i leddene, der er en af de kraftige årsager til inflammation.

Energiindsprøjtning

Et glas lunken vand med citronsaft på en tom mave, vil uden tvivl give dig følelse af velvære og et energi-boost. Bare duften af friskpresset citron, virker på samme tid både forfriskende og beroligede. Undersøgelser har vist at indtag af citron, kan reducere angst og depression.

Nedsæt indtag af koffein

Prøv at erstatte morgenkaffen med et glas lunken vand med frisk citronsaft.

Du vil opleve en skøn energi og du "vælter" ikke på samme måde som når kaffens energigivende koffein ikke virker mere - dine nerver vil takke dig for denne morgenrutine!

Infektioner

Lunken citronvand er den mest effektive og billige måde at forebygge eller mindske virkningen af virusinfektioner (f.eks. ondt i halsen).

 

Drik citronvand som det første om morgenen, på tom mave - gerne 15 til 30 minutter før morgenmad. Dette vil hjælpe dig fuldt ud at udnytte fordelene af citronsaften, der er angivet her.

Den friske saft fra en halv citron er fint til en person på op til 68-70 kilo. Vejer du mere bør du bruge saften fra en hel citron. Du kan fortynde med vand i en mængde der passer dig.

Du kan eventuelt tilsætte lidt cayenne pulver, hvis du ønsker at sætte ekstra gang i forbrændingsprocessen.

 

Marianne Honoré,

Grundlægger af NatureWise og bosiddende på Long Island, NY, USA. 
Uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, Marianne zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning. 
Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere. 
Marianne er også medejer af KurSuperfoods, et dansk/amerikansk firma, der tilbyder sunde snacks. 
 
Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller har spørgsmål.  
Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

De Bedste Hilsner,   
Marianne

Biopat/Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP 
Naturewise Inc