NatureWise Nyhedsbrev  
I denne udgave
Hvad forårsager inflammation?
Hvordan reducere du inflammation?
Tilskud der hæmmer og bekæmper inflammation
 
Links
Like us on FacebookFollow us on TwitterView our profile on LinkedInVisit our blog

Join Our Mailing List
Kur™
The Scandinavian Bite-Size Bar


 

#118
2015
spoon with dietary supplements on fruits background
Kære læser

Når vores immunforsvar reagere på diverse stimuli, kan det skabe en tilstand af inflammation. Inflammation kalder vi også betændelser og her tænker de fleste på tilstande som halsbetændelser, sår, bumser og måske en bullen tå, men inflammation er meget mere end det.

Akut betændelse er kroppens naturlige og nyttige immunrespons en vævsskade. Når du falder af cyklen og slår hul på dit knæ, så bløder det, bliver hævet og rødt, hvilket er en sund og normal immunreaktion på en akut betændelsestilstand. Immunsystemet udfører lynhurtigt sin opgave effektivt ved at sende hvide blodlegemer til skadesstedet og reparere vævet. I denne situation, er inflammation vores ven og vi kan ikke fungere uden.

Kronisk inflammation er en helt anden snak. Her opstår irritation og hævelse, men selve helingsprocessen kommer aldrig i gang, og ofte opstår der symptomer i fordøjelsen, med det resultat at vi oplever smertefuld synlig oppustethed, skiftevis diarré og forstoppelse og luft i tarmene.

Inflammation er involveret i en stor del af de (livsstils)sygdomme vi rammes af gennem livet, hvoraf gigt, herunder blandt andet slid- og leddegigt, hjerte- og kredsløbssygdomme, diabetes, kræft, overvægt og demens, kan nævnes.

 

Hvad forårsager inflammation?
Der er mange årsager til inflammation. De akutte, som jo ofte opstår fordi vi slår os, løser normalt sig selv, andre bliver kroniske og kræver en kraftig indsats og ændringer i kost- og livsstil for at kunne hele 100% eller blot holdes i bero.

Følelsesmæssig stress 
Psykisk stress i form af et panikanfald, hurtig puls eller nattesved er et tegn på en kortisol-provokeret inflammation. Kortisol er dit "kamp eller flugt" hormon, der "skydes" ud fra binyrerne, når noget opfattes som en trussel. Reaktionen resulterer i udvidede blodkar, der tvinger blod til dine organer for at forberede flugt eller angreb. Denne "kamp eller flugt" respons bliver en normal tilstand hvis vi går rundt med vedvarende stress og derved opstår der kronisk inflammation fordi dit immunforsvar og binyrerne konstant er overarbejde.

Fysisk stress 
Kroppen reagerer på samme måde, når stress er fysisk. Tag for eksempel et "angreb" af hypoglykæmisk (lavt blodsukker). Denne fysiske "panik" i kroppen udløser en immunrespons og en kronisk betændelse der kan skabe ubalance i dit tarmsystem, der igen kan vise sig som hudproblemer - akne, eksem osv. I værste tilfælde kan kroppen nærmest lukke ned. Når du igen begynder at fokusere på at gendanne balance i kroppen med nødvendige næringsstoffer, elektrolytter og anden essentiel næring, vil der normalt skabes balance igen. Ved fysisk stress, er det også vigtigt at spise regelmæssigt og overholde et godt søvnmønster.

Ubalance i fordøjelsen

Fordi kronisk inflammation stammer fra fordøjelsessystemet, giver det mening at ubalancen i fordøjelsessystemet faktisk er selve kilde til betændelsestilstanden. Ofte vil en simpel anti-inflammatorisk kost, rig på essentielle fedtsyrer og probiotika, gerne suppleret med tilskud af stimulerende helende urter, mælkesyrebakterier, vitaminer og mineraler, i kombination med daglig motion, hjælpe tarmkanalen tilbage til optimal funktion.  


Dårlig kost  

Når vi spiser et måltid der er overvældende "rig" på belastende stoffer, har vores fordøjelse brug for at arbejde ekstra hårdt for at opretholde en effektiv fordøjelse. Dette sker oftest, hvis vores kost overvejende består af sukkerholdige, forarbejdede fødevarer. Når stofskiftet og mave-tarmkanalen er overbelastet, er der øget risiko for kronisk inflammation.  

 

Insulinniveau
Insu Complex
Insu Complex
Insulin-og glukose niveauer menes også at have en sammenhæng med udvikling af til kronisk inflammation. For eksempel ser man ofte at kraftigt overvægtige personer, der er tilbøjelige til at udvikle type 2 diabetes, har problemer med kronisk inflammation.


Fødevareallergi
Specifikke udløsere af fødevareallergi, som f.eks. kasein (der findes i mejeriprodukter) og gluten (fra hvede) kan forårsage en inflammatorisk reaktion i fordøjelseskanalen hos følsomme individer. Den eneste måde man umiddelbart kan forhindre betændelsens udvikling, er ved at eliminere det udløsende allergen fra kosten, eller ved at tage probiotiske kosttilskud for at øge niveauet af "gode" bakterier og støtte en velfungerende fordøjelse.

  

Hormoner 
Inflammation forbindes også med ubalance i niveauer af visse hormoner, som østrogen, progesteron og testosteron. Det er derfor, kronisk inflammation ofte ses hos kvinder i overgangsalderen, der er medvirkende til sygdomme som knogleskørhed, vægtøgning, og voksen-akne. 
Syntetiske stoffer i hverdagen 
Visse personer kan opleve en inflammatorisk reaktion på bestemte syntetiske fibre, der findes i produkter som latex, lim, og plast. Ofte findes disse syntetiske udløsere på vores arbejdsplads eller i hjemmet og forårsager ubalance i kroppen uden at vi er bekendt med årsagen.

Kemikalier 
Kemiske rengøringsmidler, kosmetik og luftfriskere er andre almindelige kilder til inflammation, især hvis der er kemikalier i luften eller irriterende stoffer, der absorberes direkte gennem huden. Selv en lav eksponering af disse provokerende kemikalier, der kan eksistre i hjem, på arbejdsplads og i den luft vi indånder og det vand vi drikker, kan udløse kronisk inflammation.

 

Desuden ved man at følgende faktorer har indflydelse på udvikling af inflammation: Arachidonsyre (oksekød, mejeriprodukter, indmad), ubalance i mængde af forskellige fedtsyrer, sukker og fødevarer med et højt glykæmisk indeks, insulin, forhøjet homocystein, tobaksrøg, overskud af jern i kroppen, overbelastning af muskler, led og sener, stress og udmattelse og manglende motion.

Hvordan reducere du inflammation? 
 

Det første vi skal gøre er at se på vores livsstil. Hvor kan vi foretage positive

ændringer uanset om det er kost, motion eller eliminering af kemikalier i hjem og opgivelser. Vores krop går altid i

alarmberedskab, når vi indtager giftige
kemikalier og pesticider, der jo skal igennem fordøjelseskanalen og/eller huden, så sørg for at spise økologiske fødevarer når det er muligt og vælg hudpleje og kosmetik der
er fri for belastende indholdsstoffer.   

Dr. Weil Anti-Inflammatorisk Mad Pyramide
Dr. Weils Anti-Inflammatorisk Mad Pyramide

  

Spis grønt og groft  

Spis flere plantebaserede, grove,

næringsrige fødevarer  

 

og gerne økologisk. Slip de inflammatoriske fødevarer beskrevet tidligere (raffineret sukker og mel,  

ORAC-Max 21
ORAC-Max 21

forarbejdet junk, animalske produkter osv.) ved at tilføje en rækkeplante-baserede fødevarer til din kost. Dissefødevarer vil fylde din krop med vitaminer,

mineraler, kræft-bekæmpede fytokemikalier, antioxidanter og fibre der er nødvendige for at komme sig efter en kronisk inflammation. Mad med lavt glykæmisk indeks (grønsager, grov kost, højt indhold af kostfibre) hæmmer risiko for inflammation. Undgå også fedtstoffer som margarine (for meget omega-6 og transfedtsyrer), spis mindre kød og undgå stærk opvarmning af fedt (friture).

 

Sund kropsvægt  

Kolesterol Protect Plus
Kolesterol Protect Plus

Overvægt forbindes med inflammation, så ved o

vervægt bør man fokusere på at nå en sund kropsvægt og dereftervedligeholde den. Lav en motionsplan der er realistisk og sørg for at forbrænde et højere kalorieantal end du indtager.Hold blodsukkeret i ro med en lav glykæmisk kost, fibre, mindre men regelmæssige måltider og vand. Ved forhøjet kolesterol, bør dette sænkes - igen med kost og motion og gerne med hjælp fra relevante kosttilskud, som Kolesterol Protect PLUS og Omega-3 Fedtsyrer fra f.eks. Krill- eller hørfrø olie.  

 

Glucomannan Complex
Glucomannan Complex

Glucomannan Complex indeholder fibre fra konjakroden bidrager til vægttab og til at vedligeholde et normalt kolestero

lniveau i blodet.

Generelt bør man også beskytte sig med antioxidanter fra et godt multivitamin-og mineraltilskud.


Fokus på tarmens sundhed  

Vores immunforsvar sidder overvejende i vores fordøjelse, så det er indlysende at det er her vi skal give fordøjelsen

Maxiflor
Maxiflor

noget opmærksomhed for at reducere kronisk inflammation. Hvis din tarm er i ubalance, vil dit immunsystem også være det. En god måde at forbedre tarmens tilstand er ved at tilføre probiotika - et dagligt tilskud af mælkesyrebakterier, styrker tarmen og dermed også immunforsvaret.

 

Læs mere om probiotika her

 

Fødevareallergi 
Identificér og bekæmp eventuel fødevareallergi og kronisk (eller skjult) infektion. 
Kampen mod inflammation er forgæves hvis du ignorererpotentiellefødevarer følsomhederog /eller infektioner. Hvis din kroparbejder på athåndtereog bekæmpedisse udfordringerhver dag,kanduvære sikker på, atdusmider ildpå inflammationsbåletpå regelmæssigbasis. 
Gluten,soja, mejeriprodukter, æg og gærer almindelige fødevareallergener, der kan belaste dit immunforsvar, hver gang du sætter dig nedtil et måltid der indeholder en eller flere af disse. Disse allergier kan identificeres ved en blodprøve.

Få styr på dine symptomer
Kun du kanafgøre hvordandu reagere, nårdu spiser eller har spist og på denne måde kan du finde ud af hvad du bør prøve at fravælge i kosten i en periode. Normalt vil man holde sig væk fra diverse fødevarer/stoffer der er under mistanke i f.eks. 6 uger og så langsomt genindføre dem én efter én. Man roterer dem derefter ind i sin kost, så genindførelsen sker langsomt.  
Candolic
Candolic
En anden mulighed der er værd at undersøgeer kronisk infektion forårsaget afbakterier, vira, gær, parasitter. Disse fyre kan gemme sig i din krop og trække dit immunforsvar ned. Du har et par muligheder for at teste alt efter hvor de gemmer sig, men blodprøve og afføringsprøve er oftest effektive til bestemmelse af årsag til infektion. Disse analyser vilidentificereparasitter, unormale bakterier, gær og andre gastro-intestinale problemer, som vil hjælpe dig eller din behandler til at lægge en behandlingsplan
En utæt tarm er også en tilstand, som kan resultere i skader på tarmens slimhinde. Når dette sker, kan bakterier, ufordøjet mad og andre toksiner bogstaveligt talt  "lækkes" i din blodbane, udløse en autoimmunreaktion og igangsætte et væld af smertefulde inflammatoriske symptomer. Der findes simple tests der kan afgøre om du har en utæt tarm. 

 

Læs mere om gærsvampe og bekæmpelse af dem

 

Slap af og hvil mere

Din krop erhårdt arbejde om natter når du sover, hvor den reparere og genopretter dine celler. De fleste læger anbefaler syv til otte timers søvn per nat og nye studier

Rolinat
Rolinat

tyder på at vi faktisk bør have 8-10 timers uforstyrret søvn. Hvis du får for lidt søvn, snyder du dit immunforsvar, hvilket betyder at det igen kommer på overarbejde i forsøget på at holde dig frisk og sygdomsfri. Desværre øger det blot risikoen for udvikling af inflammation.
Stress går hånd i hånd med mangel på søvn. Hvis vi er stressede hele tiden, producere vi også mere af hormonet kortisol - inflammationens bedste ven! Det er indlysende, at du nemt kan reducere kronisk inflammation ved at fokusere på stress reduktion, uanset om det er gennem mere søvn, yoga, meditation, lange gåture, mindre teknologi eller en tiltrængt ferie.


Reducer toksiner i din mad, hjem og personlig pleje
Undgå den stress det giver når din krop skal forholde sig til giftige kemikalier og pesticider gennem fordøjelseskanal og hud. Spis økologisk fødevarer vælg rene produkter til personlig pleje og rengøring.

 

Tilskud der hæmmer og bekæmper inflammation
Der er mange effektive kosttilskud der naturligt og uden bivirkninger kan supplere og forstærke andre k
Curcuma
Curcuma
ost- og livsstilsændringer ved behandling af inflammation.

Sørg først for et tilskud af vitaminer- og mineraler, herunder især antioxidanterne C-vitamin (gerne 1-2 gram dagligt), Selen (200 mcg dagligt), magnesium (600 mg om aftenen), E-vitamin (600-800mg), D3-vitamin (minimum 100 mcg), K1 og K2 Vitamin.

B-vitamin - primært folinsyre, B6 og B12, der hæmmer homocystein, men gerne en multi-B som Super-B Complex, der er en unik blanding af B-vitaminer og adaptogene urter rosenrod, astragalus, scizandra og russisk rod.

 

Policosanol Complex
Policosanol Complex

Af urter der hæmmer inflammation kan nævnes:

*Artiskok

*Chili

*Ingefær

*Hvidløg

*Boswellia serrate (Virak)

*Policosanol (Policosanol Complex)

*Curcumin (Curcuma kapsler)

*Brændenældeekstrakt

 

Fedtsyrer som omega-3 fedtsyrer (fiskeolie, hørfrøolie, nødder, frø og mandler), Gammalinolensyre (GLA) (natlysolie) og brug gerne olivenolie i madlavning.

 

Marianne Honoré,

Grundlægger af NatureWise og bosiddende på Long Island, NY, USA. 
Uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, Marianne zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning. 
Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere. 
Marianne er også medejer af KurSuperfoods, et dansk/amerikansk firma, der tilbyder sunde snacks. 
 
Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller har spørgsmål.  
Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

De Bedste Hilsner,   
Marianne

Biopat/Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP 
Naturewise Inc