NatureWise Nyhedsbrev  
I denne udgave
Hvad er candida?
Sådan bekæmper du svamp
Ipe Roxo - svampedræberen
Farvel til oppustedhed
En sund tarm er et sundt immunforsvar
En stærk svampedræber
Hvidløg - naturens antibiotika
Olivenbladsekstrakt og svamp
Anti-svampe kur
Svampehæmmende kost
Brød til din candidakur
 
Links
Like us on FacebookFollow us on TwitterView our profile on LinkedInVisit our blog

Join Our Mailing List
Kur™
The Scandinavian Bite-Size Bar


 

#117
2015
spoon with dietary supplements on fruits background
Kære Læser,

Symptomer kan være svære at læse, fordi de kan være tegn på alverdens ubalancer og hvad skal man så sætte ind med af kost- og livsstilsændringer og supplement af kosttilskud?

Vi vil jo nødig gå igennem for mange ændinger og undvære diverse lækkerier hvis det ikke er nødvendigt?

En af de tilstande, hvis symptomer er mangeartet er candida.

Stress, indtag af medicin og P-piller, et svækket immunforsvar og dårlig kost, er alle tilstande der gør os sårbare overfor overvækst af svampe der igen kan forårsage at utal af ubehagelige symptomer og resultere I alvorlig sygdom; Hud og negle svampeinfektioner, træthed og udmattelse, fibromyalgi, fordøjelsesgener som oppustethed, forstoppelse, eller diarré. Autoimmune sygdomme, såsom Hashimotos thyroiditis, reumatoid artritis, colitis ulcerosa, lupus, psoriasis, scleroderma eller multipel sklerose. Koncentrationsbesvær, dårlig hukommelse, manglende fokus, ADD, ADHD og omtåget fornemmelse. Eksem, psoriasis, nældefeber og udslæt. Irritabilitet, humørsvingninger, angst eller depression. Vaginale infektioner, urinvejsinfektioner, rektal kløe eller vaginal kløe. Alvorlige sæsonbetonet allergi eller kløende ører. Stærk trang til sukker og raffinerede kulhydrater.

Listen er lang og har du en eller flere af disse symptomer, så er det værd at finde ud af om du har overvækst af svamp.

Jo længere tid svampene har til at formere sig og udvikle sig patogent, des sværere er det at slippe af med dem og skabe en god og sund balance.

Naturen har nogle simple og effektive midler til genopretning af en sund balance mellem kroppens mikrober.

Med rette levevis, kost og kosttilskud kan du igen skabe en sund balance og du vil med tydelighed mærke når balancen er genoprettet!

Hvad er Candida?

Candida albicans er en hvid, encellet gærsvamp, som normalt findes i vores tarmsystem og holdes under kontrol af alle de sunde tarmbakterier, der findes i vores tarm.

Nutidens stress og levevis, kan imidlertid medvirke til, at candida- gærsvampen, udvikler sig til aggressiv svamp, der hurtigt breder sig og giver mangeartede symptomer. I denne form, lever den som en snylter der spiser af indholdet i vores tarm og udskiller alkohol og kultveilte, der giver os luft i maven, et af mange symptomer.

Hver tredje af os, er i kortere eller længere tid ramt af candida svampen i sin fæle form, med eller uden symptomer.

Primære årsager til candida i den aggressive form, er gentagne behandlinger med antibiotika, indtag af hormon-præparater, som kortison og P-piller, hormonforstyrrelser, overforbrug af sukker og raffinerede kulhydrater som f.eks. hvedemel, for lidt mavesyre, smitte via kønsorganer, mangel på næringsstoffer, der svækker immunforsvaret i tarmen og giver gode vækstbetingelser til candida, og brug af medicin, som NSAID (Ibuprofen m.fl.) og ved graviditet.

En uhæmmet vækst af candica albicans, forårsager udskillelse af giftstoffer, der igen kan udløse et hav af symptomer. Disse symptomer kan skyldes andre årsager, men har du flere af følgende, bør du overveje at få testet om der er tale om candida. De første klassiske symptomer er diarré, forstoppelse, følelse af oppustethed og luft i tarmen. Dertil kommer en lang liste der inkluderer udslæt, kløe, infektioner, træthed, hovedpine, allergi, vægtproblemer, muskelsmerter, PMS, manglende libido, ufrivillig barnløshed, skede- og mavekatar, irritabilitet og depression, nedsat immunforsvar, hvide belægninger i mund og hals med tørhed og dårlig ånde. Candida-svampen trives bedst i et mørkt, varmt og fugtigt miljø, hvorfor vi oftest oplever svampe-infektion i mund, på fødder, i fordøjelseskanalen og i skeden.

Naturen tilbyder heldigvis mange effektive midler til bekæmpelse af candida albicans.

 

Sådan bekæmper du svamp 

En hårdnakket candida-infektion kræver en betydelig indsats, hvis man skal slippe af med den. Kostændringer, vitamintilskud og antimykotika, er nogle af midlerne til at bekæmpe overvækst af candida, men ofte slår det ikke til og vi er nød til at få hjælp fra supplerende tilskud.

Her får du en god håndfuld effektive naturmidler, der hver især og gerne i kombination, har bevist deres værd som svampehæmmende- og dræbende, både ved udvortes og indvortes svamp.

Først bør du begrænse, og i visse tilfælde helt udelukke, sukker, hvidt mel, gerne alle glutenholdige fødevarer, alkohol, slik, sodavand og chokolade.

Sørg for et højt indtag af mælkesyrebakterier, specielt i tilfælde hvor du har brug for behandling med antibiotika.

På denne måde forhindres antibiotikaen i at slå tarmens mikroflora i stykker og danne yderligere grobund for uhæmmet vækst af svampe. Ud over mælkesyrebakterier og B-vitaminer er hvidløg, perikon, kanel, propolis og Ipé Roxo (Pau Daco) yderst effektive midler.


Ipe Roxo -
Urskovens ukronede svampedræber
 

Ipe Roxo er et planteekstrakt fra den indre bark af træet Tecoma impetiginosa, som vokser i den sydamerikanske regnskov.

Traditionelt set anvendes Ipe Roxo mod infektioner, Ipe Roxo Pebermynte fordøjelsesproblemer og hudsygdomme, men i mere end 35 år har forskere verden over undersøgt øvrige virkninger af Ipe Roxo. I moderne forsøg har planten vist sig at have antibakterielle, antivirale og svampedræbende egenskaber. Desuden er den blevet undersøgt for anti-neoplastiske (svulstreducerende) egenskaber og bruges i behandling af visse cancertyper.

Citral Lemongræs -
Farvel til oppustethed her og nu! 
 

Citral Lemongræs - farvel til oppustethed her og nu!

En af de ubehagelige gener en svampeinfektion ofte føre med sig, er luftdannelse og generende oppustethed.

Et middel der giver hurtig lindring og samtidig virker på bakterie- og svampedræbende er de æteriske olier i lemongræs.

Lemongræs (Cymbopogon citratus) vokser naturligt i

Citral Lemongræs
Citral Lemongræs

tempererede og tropiske regioner i Sydøstasien, hvor den anvendes

både som stimulerende krydderi, forfriskende te( frisk og tørret), men også som æterisk olie. Den har en skøn og frisk citrusagtig duft og smag.

Ud over den bakterie- og svampedræbende effekt, har Lemongræs også antioxiderende, antiinflammatoriske, og kemo-beskyttende egenskaber.Citral-Lemongræs har vist sig at have stærke svampebekæmpende egenskaber over for følgende svampe:Candida albicans, Candida oleophila, Hansenula anomala, Saccharomyces cerevisiae, Schizosaccharomyces pombe, Saccharomyces uvarum, Metschnikowia fructicola, Alternaria alternata, Aspergillus niger, Fusarium oxysporum, og Penicillium roquefortii.

En sund tarm er et sundt immunforsvar

Når kost og livsstil forstyrre bakteriebalancen i tarmen, nedsættes vores immunforsvar. 
Antallet af skadelige forrådnelsesbakterier øges og det samme gælder antallet af svampesporer, herunder de patogene former af candida. Dette kan modvirkes med tilskud af bakteriearter der kan
Maxiflor
Maxiflor
genoprette tarmens naturlige sunde balance.

 

Regelmæssig brug af de såkaldte mælkesyrebakterier, som Maxiflor, sikre at

tarmkanalen kontinuerligt tilføres 11 forskellige mælkesyre bakterier, der hjælper til genoprettelse og vedligeholdelse af en sund balance i tarmfloraen.  

 

Det er ikke altid vi kæder symptomer sammen med den reelle årsag. Kroniske svampeinfektioner i mave/tarm kan være årsagen til en lang række alvorlige lidelser som mave-tarmplager, allergier, astma, infektioner, muskelsmerter og diverse psykiske problemer.

Med tilskud af Kanne Brottrunk, der er et probiotika

Brottrunk
Brottrunk

fremstillet af specialbagt surdejsbrød fra biologisk dyrket korn (hvede, rug, hav­re), tilføres bioaktivt gær og levende laktobaciller sammen med et naturligt indhold af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Brottrunk virker svampedræbende, betændelseshæmmende, afgiftende, rensende, aktiverende, og regulerende.

Brottrunk har en pH-værdi på 2,9 og indeholder i gennemsnit 4 mio. kolonidannende mælke­syre-bakterier pr. ml, hvilket alt sammen gør denne drik til et effektivt middel til hurtig genoprettelse af balance ved candida-infektion og oppustet tarm.

 

Grapefrugtkerne-ekstrakt - stærkt svampedræbende 

 

Her i USA er indvortes såvel som udvortes brug af grapefrugtkerneekstrakt almindeligt anvendt til behandling af svampeangreb. I Europa er dette effektive svampedræbende middel desværre kun godkendt til udvortes brug, hvilket selvfølgelig er bedre end ingenting.

Grapefrugtkerneekstrakt virker som et na­turligt, bredspektret antibiotikum mod en række sygdomsfremkaldende elementer, herunder svampe, parasitter og virus som f.eks. herpes simplex. Den bitre grapefrugtkerne-ekstrakt virker basisk og rensende.

 

Da vi i Danmark er nød til at forholde os til udvortes anvendelse af grapefrugtkerne-ekstrakt, kan vi fokusere på ekstraktets effektivitet mod udvortes angreb som f.eks. vaginal candidiasis.

Et lille forsøg foretaget på 20 personer, alle med candida infektion i skeden, vaskede sig to gange dagligt med en svag fortynding af grapefrugtkerne-ekstrakt (5 dråber i 2.5 dl destilleret vand), i 3 på hinanden følgende dage, hvilket udgjorde en fuld behandling. Ud af de 20 skulle 4 patienter gennem behandlingsforløbet 2 gange, og 1 patient gentog

Citridal
Citridal

behandlingen 3 gange, men resultatet var at 15 personer var helbredt. Et resultat der er yderst tilfredsstillende, specielt fordi der ingen bivirkninger er ved udvortes behandling med grapefrugt-kerneekstrakt.

Universidad Autonoma de Nuevo Leon i Monterry, Mexico.

 

Citridal dråber, der består af et ekstrakt af grapefrugtkerner i glycerin-opløsning, er effektiv ved udvortes behandling af svampeinfektion. Indeholder 33% Citrus grandis/Citrus paradise (grapefrugtkerneekstrakt),  67% vegetabilsk glycerin og , Ascorbinsyre.

Anvendelse: Kan indgå som bakteriocis/antiseptisk faktor i kosmetik, badevand og mundskyllevand. Anvend gerne lige dele Citridal og vand - brug vat el. lign.

Hud og hår: 5-15 dråber i vand eller shampoo. Brug aldrig Citridal ufortyndet. Undgå kontakt med øjnene. Sker det alligevel, skyl da med vand i 10 min.

Hvidløg - naturens antibiotika

 

Anvendt some både forebyggende og i behandling af kredsløbsforstyrrelser, blodpropper, forhøjet kolesterol, infektioner, orm, svamp og parasitter, finder vi hvidløg, også kaldet natures antibiotika.

Hvidløg er kendt for sin bredspektret virkning mod bakterier, vira, svampe og parasitter, bl.a. kan det

Candolic
Candolic

hæmme staphylococcus aureus, streptococ-cus, E. coli, salmonella, citrobacter, klebsiella pneumoniae og mycobacteria og bekæmpe svampe som f.eks. candida.

Candolic hvidløgskapsler er en dokumenteret og velkendt naturlig bakterie- og svampedræber, som ikke bør udelukkes i behandling af svamp.

Er du til brug af frisk hvidløg, så prøv denne opskrift på en effektiv og velsmagende te, der med garanti vækker dit immunsystem! To fed hvidløg, skåret i mindre stykker sammen med lidt frisk ingefær. Hæld kogende vand over og lad trække et par minutter. Suppler eventuelt med friske citronskiver og en god kvalitet honning, efter smag og behag.

Løg har en lidt svagere svampedræbende virkning end hvidløg, men under­støtter i høj grad regenerationen af de velgørende tarmbakterier. Et råt løg pr. dag har også vist sig at mindske risikoen for mavekræft.

 

Olivenbladsekstrakt
 
Olivir
Olivir

Olivenblade (Olea europaea L.

Brugen af olivenblade som medicin går langt tilbage i historien, hvor de typisk har været anvendt til behandling af sår og betændelsestilstande.

I USA er olivenblade ekstrakt i gennem flere år anvendt i behandling mod herpes og det vides i dag at det er olivenbladenes aktive stof oleuropein, der står for den svampehæmmende, anti-inflammatoriske, anti-virale og anti-bakterielle effekt. Ekstrakt af olivenblade bruges i dag i behandling mod kronisk træthed, infektioner, vira som herpes, HIV, influenza og forkølelser, kønssygdomme, sår og hepatitis.

 

En effektiv kur mod svampeinfektion
 

Ipe Roxo: Ipe Roxo indtages i form af te, 2-6 kopper om dagen. Kog l tsk. i 10-15 minutter, og lad den trække i yderligere 10 minutter. Til behandling af candida og betændelse i skede og livmoderhals kan tamponer dyppes i afkoget. Skift tampon mindst en gang i døgnet, indtil sygdommen er forsvundet.

 

Citridal ekstrakt/dråber: Afvask inficeret område to gange dagligt med en svag fortynding af grapefrugtkerne-ekstrakt (5 dråber i 2.5 dl destilleret vand) - ved kraftig infektion, kan ekstrakt/vand anvendes 1:1.

Vælger du at anvende grapefrugtkerneekstrakt indvortes, bør du gøre det i samråd med en professionel behandler.  

 

Citral Lemongræs kapsler: Pr. kapsel: 370 mg. lemongræs-ekstrakt 20:1 med 1,5% CITRAL. Daglig dosis: 1-4 kapsler, svarende til 370-1480 mg. lemongræs-ekstrakt med 5,5-22 mg citral.

Citral-Lemongræs te: drikkes og bruges til siddebade ved vaginal candidiasis.

 

Brottrunk: en halv kop efter hvert måltid. Også ved ubalancer i vaginalfloraen kan Brottrunk være nyttig. Direkte udskylning og vask kan regulere forstyrrelser i skedemiljøet.

 

MaxiFlor: 2-3 kapsler dagligt ved øget behov for tilførsel af mælkesyrebakterier til tarmen.

1 kapsel dagligt for tilførsel af mælkesyrebakterier til hjælp for vedligeholdelse af normal tarmflora.

Candolic Hvidløgskapsler: 1 kapsel 1-3 gange dagligt

 

Olivenbladsekstrakt:

3 kapsler 3 gange dagligt, og når svampene er bekæmpet, kan man nøjes med 1 kapsel eller tablet 2 gange dagligt for at forebygge tilbagefald.

Svampehæmmende kost 

 

Det er næsten umuligt at komme en svampeinfektion til livs, hvis ikke du spiser en sund kost, der udelukker svampevækst.

Det handler om at "sulte" svampen, så den svækkes.

Undgå så vidt muligt følgende kostemner under udrensningen, der normalt varer 1-1½ måned afhængig af individual infektion. 
Svampen svækkes, når næringen tages fra den, så hvis du undgår følgende fødevarer, vil svampen "sulte ihjel":  
* Sukker, soda- og saftevand, chokolade, honning, hvedemel, kager, slik m.m.
* Svampe (champignon, skimmelost, gærprodukter m.m.).
* Alkohol - herunder gærdrikke som øl og vin.
* Dressinger, ketchup, eddiker og marinader.
* Tørret og umoden frugt.
* Sort te, kaffe og tobak.
* Svine- og oksekød.
* Hold igen med visse mælkeprodukter (mælk, ost og fløde). Mælk kan erstattes m. ris,- mandel,- havre- el. soyadrik.

Spis gerne under kuren og meget gerne også efterfølgende:
 
* Drik rigeligt med vand, gerne urtete (IpeRoxo), grøn te og rooibos-te.

* Koldpresset jomfru olivenolie i madlavningen (2-3 spsk. dagligt)
* Surdejsbrød bagt på speltemel (uden gær og alm. Hvedemel) - og meget gerne groft.
* Rodfrugter (gulerødder, kartofler, selleri, rødbede m.fl.).
* Grøntsager (porrer, broccoli, grønkål, spinat, løg m.fl.).
* Moden frugt (dog højst et stk dagligt), gerne dansk eller økologisk så det er uden overfladebehandling og sprøjtegifte.
* Bønner, ærter og linser.
* Korn og gryn - brune ris, hirse, quinoa, amaranth, chia m.fl. til brød og grød..

Nødder og kerner.
* Fjerkræ og fisk.

* Lammekød i moderate mængder - højst 2 gange under kuren som et hovedmåltid.

Steviasød
Stevia Sød

 

Stevia kan anvendes som sødemiddel under kuren uden problemer.
Derimod bør aspartam og diverse andre kunstige sødemidler undgås.

Du bør vedligeholde et sundt tarmmiljø og gentage candida-kuren med jævne mellemrum - på sigt vil du mærke den positive effekt det har på din sundhed og slet ikke have lyst til at indtage de fødevarer og leve med vilkår der fodrer din svamp.
Brød der ikke fordre din candida
Noget mange savner når candida svampen skal udsultes, er godt brød.
Vi er så vant til at spise hvedebrød og mange har svært ved at undvære brød i hverdagen.
En nem opskrift er denne økologsike stenalder-brød blanding, hvor du blot skal tilsætte æg og olie.
Blandingen indeholder mandler, græskarkerner, hørfrø,
Stenalder Brødmix
Stenalderbrødmix
sesamfrø, solsikkekerner, hampprotein, chiafrø og brændenældemel sammenlignet med andre stenalder-brøds blandinger, har jeg ikke set andre der kan matche den samme næringsrige sammensætning.

Opskrift:
1 Pk Økologisk Stenalderbrød Blanding

Tilsættes:
1 dl. Økologisk raps- eller olivenolie
6 økologiske æg, 
havsalt efter smag.

Sådan gør du:
1. Pisk æg, olie og salt sammen i en skål.
2. Tilsæt hele posens indhold, og rør det godt sammen.
3. Kom dejen i en rugbrødsform, beklædt med bagepapir.
4. Bages ved 160 grader (varmluftsovn) i 70 minutter.

Marianne Honoré,

Grundlægger af NatureWise og bosiddende på Long Island, NY, USA. 
Uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, Marianne zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning. 
Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere. 
Marianne er også medejer af KurSuperfoods, et dansk/amerikansk firma, der tilbyder sunde snacks. 
 
Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller har spørgsmål.  
Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

De Bedste Hilsner,   
Marianne

Biopat/Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP 
Naturewise Inc