2015
Nyhedsbrev #116

NatureWise.info

 

 

Kære læser

Vi vil have mere energi - ikke kun om vinteren når det er mørkt og koldt, men hele tiden. Stress og jag, både på arbejde og hjemmefront har øget behovet for og udbuddet af produkter der tilbyder dig mere energi. Energi-barer, energi-drikke, kaffe, sodavand og sukker, er vores "go-to", når batteriet er fladt. Problemet er at de energi-givende fødeemner vi oftest har trang til, selv i den sundere øko-form, ikke løser behovet i særlig lang tid. Oftest sender de vores blodsukker ud på en heftig rutsjetur, der på sigt skaber et ustabilt blodsukker. Resultatet bliver adrenale ubalancer - et udmattet og stresset hormonsystem, der sender kroppen ind i en tilstand der er langt værre end udgangspunktet.

Der er absolut ingen mangel på produkter der lover dig hurtig energi, men med korrekt kost og eventuelt hjælp fra naturens såkaldte adaptogener, kan du få lige den energi du har brug for i en given situation/periode, og samtidig styrke kroppens immunforsvar.

Lad endelig energi-drikke som Vitamin-vand, Red Bull, Cult og Monster stå på hylderne - de er oftest fyldt med sukker og/eller diverse syntetiske stoffer, som vi endnu ikke ved nøjagtig hvor skadelig en effekt har.

Hvis du ikke kan skrue ned for de aktiviteter, der stresser dig, så giv i det mindste kroppen noget brugbart at arbejde med, nemlig en sund og varieret kost, motion og rene sunde urter og næringsstoffer.  

Din krop vil belønne dig med en stabil energi og et stærkt immunforsvar.

I denne udgave
Stress og mangel på energi
Hvad er Adrenal Stress?
Symptomer på adrenal ubalance
Adaptogener
Hvornår bør vi bruge adaptogene urter?
Hvordan virker adaptogenerne?
Vælg de adaptogener der passer dig
Adaptogener og kontraindikationer
B-vitamin - Stressvitaminet!
Er du sukkerjunkie?
Slip sukkerafhængigheden
Links

Like me on Facebook 

 

Follow me on Twitter 

 

 Visit my blog 
Stress og mangel på energi

Ordet stress (at stringere) er nærmest umuligt at undgå i daglig samtale. Vi bruger ordet ligeså snart hverdagen ser en anelse uoverskuelig ud og selvom stress på ingen måde skal negligeres, skal vi passe på at vi ikke dyrker det og ser det som en selvfølge fordi alle andre har det. Over halvdelen af den danske befolkning, vil på et tidspunkt i deres liv udsættes for stressede perioder i deres liv, men stress som kronisk tilstand menes at ramme 10-12% af befolkningen.

Stress er primært et problem fordi vi stiller for store krav til os selv og hinanden. Tempo, arbejdspres, vold, konflikter, familieliv, traumer, uklar adskillelse af arbejde og fritid m.v., er alt sammen med til at skabe stressende situationer, der kan påvirke krop og psyke. Når vi ikke længere kan følge med, mister vi energi og bliver udmattede og måske endda modløse og deprimerede.

Stress handler i den grad om at sætte grænser, lave tilvalg og sørge for at behandle og styrke krop og sind så vi kan modstå de pressede situationer som vi ganske givet vil blive udsat for gennem livet.

Hvad er Adrenal Stress?
Vores krop har et stressrespons system, der er sat op til beskytte os mod fare. Hovedbasen for denne beskyttelse er vores adrenale kirtler/binyrerne, der er de bittesmå organer, der sidder på toppen af nyrerne, og har stor effekt på en hel masse funktioner, med indflydelse på vores sundhed, lige fra blodsukker til hormoner til vores humør.Systemet har eksisteret lige så længe vi har været her og er oprindeligt beregnet til at sætte kroppen i flugt-eller kampberedskab alt efter den pågældende fare. Når binyrerne går i aktion, pumper det adrenalin og kortisol ud i blodet. Dette kan resultere i en stigning i blodsukkeret, en øget puls og ilt til musklerne, så vi får den energi og kraft der skal til for at flygte eller kæmpe = klare en given stress situation der ligger foran os. Herefter følger et øget insulinniveau så kroppen kan rydde op i blodsukkeret efter krisen er overstået. Immunreaktioner aktiveres så eventuelle skader forebygges eller minimeres og når faren er overstået slipper vi forhåbentligt blot med skrækken - der er ingen varig skade sket. Ved kontant stress derimod, er binyrer og dermed også bugspytkirtel, immunsystem m.v. konstant på overarbejde. Der opstår binyretræthed (det 21. århundredes stress-syndrom), systemerne brænder sammen og vi bliver syge.
Symptomer på adrenal ubalance
Her er blot nogle af de mange fælles symptomer og sundhedsproblemer der opstår på grund af adrenale ubalancer:

* Ustabilt blodsukker, insulinresistens 
* Omtåget, koncentrationsbesvær 
* Søvnproblemer - eller føles træt om morgenen 
* Fordøjelsessymptomer 
* Træthed, kronisk træthedssyndrom 
* Følelse af overvældelse - selv ved almindelige hverdagsopgaver  
* Trang til bestemt mad, især for sukker, kulhydrater, og fed mad, -
   trang til sukker og koffein, specielt om eftermiddagen. 
* Hyppige forkølelser, infektioner 
* Højt blodtryk, højt kolesteroltal, diabetes 
* Hormonelle ubalancer, PMS, fertilitetsproblemer, ubehag ved    
   menopause  
* Inflammation, ledsmerter, fibromyalgi 
* Irritabilitet, angst eller depression 
* Vægtøgning (især "bildæk" og "sidehåndtag").
  
Hvis du har nogen af disse symptomer eller tilstande, er det vigtigt at være fokusere på dine binyrer og se at få genoprettet balance.

 

Adaptogener - gammel medicin til moderne tider  

 

Adaptogener er en særlig klasse af plantelægemidler, der er blevet anvendt i traditionel kinesisk og ayurvedisk medicin i århundreder til at fremme en følelse af velvære. Indenfor både kinesisk og ayurvedisk medicin, betragtes disse urter som de rener konger og dronninger af urtemedicin når det kommer til at genoprette sundhed, vitalitet, immunitet, udholdenhed og fremme levealderen. Udtrykket adaptogen refererer til urternes unikke evne til at hjælpe dig til at tilpasse dig den stress-situation du befinder dig i. Adaptogener er nemlig i stand til både at stimulere og hæmme de kropslige funktioner, alt efter behov. Dette skyldes primært at adaptogener indvirker på de overordnede regulationssystemer i hjernen og nervesystemet, immunsystemet og det hormonale system. Adaptogener øger således modstandskraften overfor stress af både fysisk og psykisk art samt infektioner. Energiniveauet øges når det er nødvendigt og nattesøvnen bliver mere dyb og afslappet. Adaptogene urter normaliserer eller regulerer den adrenale stress-respons - og styrker altså binyrernes funktion.
Adaptogener hjælpe din krop til at klare hverdagens krav mere effektivt uden at dræne kroppens ressourcer og lave varig skade. De giver en vedvarende følelse af ro, samtidig med at de øger din energi, og med undtagelse af kinesisk ginseng, er de ikke-stimulerende.
Ud over deres indvirkning på tilpasning af diverse stresstilstande, har adaptogener dybtgående antioxidant og anti-inflammatoriske virkninger, der beskytter dine celler mod skader fra en række forskellige kemiske eksponeringer. Der ud over er adaptogener ikke-toksiske, selv ved langvarig brug. Du kan stole på disse urter for en sikker og blid effekt, både forebyggende og helende.

Så hvad definere en adaptogen urt? 
En adaptogen urt er en der:

-       øger og støtter kroppens tilpasningsevne - herunder også modstandskraften og normalisere kroppens funkioner

-       den adaptogene effekt kan måles overalt i kroppen og ikke blot i bestemte områder/organer

-       adaptogener er sikre til indtagelse - de har ingen bivirkninger og er ikke-toksiske


Hvornår er det relevant at bruge adaptogene urter?

Adaptogene urter er effektive når vi lider at stress, søvnproblemer, modløshed, depression og angst/nervøsitet. De øger både den fysiske og mentale ydeevne, så også ved eksamenslæsning og sportspræstationer, eller andre fysisk krævende præstationer, kan de være relevante at tage som kosttilskud. Som forebyggelse af infektioner eller ved gentagne både virale- og bakterielle angreb, kan adaptogenerne øge vores immunforsvar og virke forebyggende. Adaptogener bør også anvendes ved afgiftning af toksiner som alkohol, medicinrester, sprøjtegifte og tilsætningsstoffer og ved general træthed og udmattelse.

Hvordan virker Adaptogenerne?
Adaptogerne er virkelig bemærkelsesværdige ved deres indhold af kemiske stoffer, der normalisere binyrebarkfunktionen. De beroliger og "fodre" binyrerne, og støtter de processer, som kontrolleres af binyrerne - fra blodsukker og regulering af immunsystemet, til regulering af hormoner og blodtryk. De adaptogene urter øger cellernes evne til både at danne og udnytte energi i forbindelse med såvel akut som kronisk fysisk og psykisk stress hvor vi har brug for ekstra energi.Energi danner vi ved forbrænding af protein/aminosyrer, kulhydrater og fedtsyrer. Under denne proces dannes ATP (adenosin trifosfat). ATP fungere som et brændstof og er grundlaget for de biologiske processer, herunder nervecellernes evne til at kommunikere optimalt, og musklernes evne til at trække sig sammen og slappe af. Vi har brug for stoffet glukokinase for at kunne fremstille ATP, og meget tyder på at det er de adaptogene urters indhold af fenyl-glykosider, der stimulere dannelse af glukokinase.Adaptogener hjælper ikke kun med at tilpasse kroppen en stresstilstand, men også vores individuelle biokemiske behov. Adaptogenerne virker uanset om du er i balance (forebyggende) eller dine binyrer er overbelastet og udmattede (binyretræthed). Adaptogenern arbejder, om du oplever binyre-overstimulering eller binyretræthed!Adaptogener virker også som anti-oxidanter, der beskytter mod de frie radikalers negative effekt på vores sundhed, herunder celleskader og i værste fald celledød. Af de stoffer der er indeholdt i flere adatogene urter, er lignaner som forskningen har påvist har en anti-oxidav effekt der er halvtreds gange kraftigere end E-vitamins. Adaptogener øger proteinsyntensen (RNA) under stress. RNA- proteinet har indflydelse på kvaliteten af kopiering af DNA under celledeling. Adaptogene urter, som f.eks. ginseng har vist at kunne ændre maligne celler således at de ved fornyet celledeling ændre sig til benigne celler.
Mens nogle adaptogener virker hurtigt over blot få timer- eller dage, opbygges de fleste adaptogeners optimale effekt over måneders regelmæssig brug - det værende uanset om vi tager dem i kapsler, tinkturer eller som tabletter.

Vælg de Adaptogener der er bedst for dig
Oftest er det en fordel at tage flere adaptogener sammen, men det kommer an på det specifikke behov og graden af stress.Det kan være i form af kombinationsprodukter eller en kombination af 2-3 forskellige enkelt-urter, hvoraf en del er nævnt herunder.
Adaptogener fungerer bedst, når det tages i mindst 3 måneder men gerne længere.
Husk også at der er mere til et afbalanceret liv end indtag af urter. Disse botaniske vidundere kan hjælpe dig med at genoprette din balance, dit helbred, og din følelse af velvære, men du bør samtidig tage hånd om de faktorer der stresser dig.
 
Astragel-rod (Astragalus membranaceus) 
Astragalus er kendt som en alment styrkende urt/adaptogen der forebygger sygdomme forårsaget af stress.
Astragalus
Astragalus 
Bruges også til forebyggelse af infektion bl.a. forkølelse og influenza. Styrker et svækket immunsystem med påvist nedsat niveauaf hvide blodlegemer. Bruges ved forhøjet blodtryk, hjertebanken, arytmier og åndenød, kroniske bakterie-og virusinfektioner, mavesår ogkroniske sårdannelser, kronisk udmattelse - primært forårsaget af virus eller bakterie infektion.Styrker produktionen af andrenalin, styrker og beskytter fordøjelse, stimulere forbrændingen, og er stærkt energigivende. Studier på Astragalus har analyseret og fundet at planten indeholder talrige aktive stoffer der støtter hinanden. I fællesskab fremmer de produktion af immunforsvarets makrofager og lymfocytter.Astragalus bruges ydermere til behandling af kræft og aids/HIV, smitsom leverbetændelse og der er studier der tyder på at urten styrker kroppens eget indhold af interferon (immunstimulerende stoffer).
Dosering:
3 kapsler indtaget med et glas vand
-
375 mg astragalus ekstrakt (4.1) svarende til 1,5 g astragalus urt. Der ud over indeholder Astragalus Complex grøn te pulver(Chung Mee)(Camellia sinensis (L.)Kuntze), sojaekstrakt (Glycine max(L.)Merr.), astragalus ekstrakt (Astragalus membranaceus(Fisch.)), gelatine, vindruekerneekstrakt (Vitis vinifera L.) 

Schizandra chinensis

Øger modstandskraften overfor stress og sygdom og forbedrer evnen til udholdenhed. Schizandra indeholder lignaner der giver den status som en effektiv antioxidant. Lignaner har også vist sig at have en
Schinzandra 
Kinesisk Schizandra
positiv effekt på leverens glykogen- og proteinsyntese. Schizandra beskytter leveren mod giftige kemikalier ved at øge dannelsen af kemikalienedbrydende enzymer (Cytokrom P 450) i leveren. Cytokrom P 450 øger udskillelsen af kræftfremkaldende stoffer via leveren, og hertil skal kroppen bruge antioxidant gluthation. Schizandra øger syntesen af gluthation. Schizandras indhold af gomisin A er med til at modvirke iltning/harskning af fedtstoffer og stimulere samtidig udskillelse af leverens kræftfremkaldende stoffer. Ud over at styrke energi og modstandskraft, er schizandra kendt for at stimulerer nerve- og hjernefunktion, forbedre koncentration, hukommelse, og vores indlæringsevne, fremme både syn og hørelse, og modvirker natteblindhed. Anvendes også til behandling af nedtrykthed og depression. 
Er kendt som en adaptogen urt der er effektiv mod den kroniske stress, der har ophobet sig gennem længere tid...måske over år.  

Dosering: 1-2 kapsler 1-3 gange daglig.  

Schizandra  

Rhodiagra

 

Rhodiola/Rosenrod
Virker beroligende og angstdæmpende. Den støtter den
mentale  ydeevne, virker styrkende på immunforsvaret og hormonbalancen. Ved angst er rosenrod en yderst vigtig adaptogen fordi den både forbedre den fysiske og psykiske udholdenhed, så man får mere energi samtidig med at angst, nervøsitet og irritabilitet mindskes. Søvnen forbedres og immunforsvaret styrkes således at tendens til infektioner, forkølelser og inflammation forebygges. Rosenrod bruges til behandling af nedsat sexlyst, både hos mænd dog kvinder, kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi. Kan også være gavnlig ved nedsat appetit, og ved stress relateret hovedpine/migræne.

Dosering: 1-2 kapsler ½ time før større ydelser eller 1-3 kapsler daglig.


Ginseng/Panax Ginseng C.A. Meyer  
Ginseng er stadig i de fleste lande enerkendt som en adaptogen urt, men fordi den har evnen til både at hæve og sænke henholdsvis blodtryk og energiniveau, er man blandt ernæringsforskere/terapeuter i Danmark, uenig om den virkelig er en adaptogen.
Jeg nævner den alligevel, da den har mange
Ginseng G1000 
Ginsing G1000
sundhedsfremmende egenskaber.
Lider du af henholdsvis forhøjet eller for lavt blodtryk, og er i tvivl om ginseng er godt for dig, så tal med din læge eller anden professionel behandler, før du starter indtag af denne ellers fantastiske urt/rod. Ginseng øger resistensen overfor stress og giver øget energi. Ginseng fremmer også reaktionsevnen under stress. Er også kendt for sin evne til at forbedrer kognitive funktioner, hukommelse, indlæringsevne og give ro og klarhed. Ginseng styrker immunforsvaret ved at blandt andet at øge produktionen af lymfocytter, makrofager, antistoffer og interferon. Styrker ligeledes den føromtalte proteinsyntese (som schizandra) og fremmer energi-produktionen - nedsætter blandt andet forbruget af glukose). De aktive stoffer panaquilion, panacen, panaxin og panaxadiol har desuden effekt på henholdsvis hormonproduktion og kirtelsystemet, nervesystem, musklernes funktion, stofskifte, og henholdsvis hæver blodtrykket og øger energi eller sænker blodtryk samt beroliger - alt efter hvilken tilstand kroppen er i og hvad behovet er.
Dosering: 1-3 kapsler dagligt eller 1/2 spsk. tonikum 2 gange daglig.  

Der findes også andre interessante planter med betydelig positiv effekt på stress og energi. De er ikke umiddelbart anerkendt som adaptogener, selvom de mere eller mindre opfylder definitionen på et adaptogen. Af disse kan nævnes Ginkgo (Ginkgo biloba L.) Havtorn (Hippophae rhamnoides L.) og Aloe Vera, hvoraf studier på sidstnævnte har vist interessante resultater mod visser former for kræft.  

Adaptogener og kontraindikationer 

Der er forsat tvivl om visse adaptogener og deres anvendelse ved bestemte tilstande. Er du i tvivl bør du kontakte professionel behandler, herunder phytoterapeut eller anden lægeurt-kyndig.

Tilstande du skal være opmærksom på er graviditet og amning, autoimmun sygdom og akut infektion med feber.

Stress-vitaminet over dem alle 

Vitaminer du skal være speciel opmærksom på ved stress, er B-vitamin gruppen.

B-vitaminer er essentielle for nervesystemets optimale funktion, omdannelse af kulhydrat til energi og nedbrydning af proteiner og fedtstoffer. Adskillige studier har påvist mangel på B-vitamin hos patienter med kronisk stress, angst og nervøsitet.

Gruppen af B-vitaminer tæller primært B1 Thiamin, B2 Riboflavin, B3 Niacin, B5 Pantotensyre, B6, Biotin, Folsyre og B12. Alle har de forskellige funktioner, men et fælles træk er blandt andet deres vigtighed for vores nervesystem og energiniveau.
I en undersøgelse af en gruppe mennesker med panikangst, OCD og depression har B-vitamin vist sig lige så effektiv, og med langt færre bivirkninger, end en anti-angst medicin.
B1-vitamin er vigtigt for blodsukkerkontrol, og det har stor betydning ved angst. Vitamin B3 er involveret i mange enzymatiske processer og spiller en central rolle i syntesen af serotonin. Doseringer på helt op til 1.000-3.000 mg dagligt, anvendes i behandling af angst. B5-vitamin er meget vigtigt for binyrerne og dermed hjælper til regulering af stress.  

Folinsyre og B12-vitamin er vigtige ved depression, og på grund af sammenhængen mellem angst og depression, er disse to B-vitaminer nyttige ved angst. De understøtter også hjerte-sundheden, hvilket er vigtigt, hvis du lider af angst eller panikanfald, der påvirker hjertet.

 

Specifikke B-vitaminer har vist sig at være mangelfuld i patienter med agorafobi (panik anfald).
Gode mad-kilder til B-vitaminer omfatter kød, indmad som lever, kalkun, fuldkorn, kartofler, bananer, chili, bælgfrugter, gær og melasse.

Hvis du tager individuelle B-vitaminer, bør du også også tage et godt B-kompleks tilskud, således at du forhindre ubalancer mellem disse vitaminer, der arbejder sammen.

 

Super B-Complex er et nyt meget STÆRKT B-vitamin produkt, på det danske marked med en helt unik sammensætning af B-vitaminer og alle de fantastiske adaptogene urter - astragalus, schisandra, russisk

Super B-Complex
Super B-Complex

rod og rosenrod; En sammensætning der beskytter og normalisere nervesystemet og som netop kan bringe kroppen i balance igen i forbindelse med stress.

Dosering: 3 kapsler dagligt. Kapslerne indtages fordelt på 1-3 gange. 

Indeholder: Astragelekstrakt (Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge), schisandraekstrakt (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.), russisk rod ekstrakt (Eleutherococcus senticosus (Rupr. & Maxim.) Maxim.), rosenrodekstrakt (Rhodiola rosea L.), vitaminer (nikotinamid, thiaminmononitrat, calcium-D-pantothenat, riboflavin, pyridoxinhydrochlorid, nikotinsyre, pteroylmonoglutaminsyre, D-biotin, cyanocobalamin), overfladebehandlingsmiddel (magnesiumsalte af veg. fedtsyrer).

Er du sukkerjunkie?
Sukker i for store mængder svækker immunsystemet. Er du afhængig af sukker, og indtager mere end kroppen har brug for, så dræner du faktisk kroppen for energi i stedet for at tilføre energi. Den er ikke kun Karius og Baktus vi skal bekymre os om mere. For i takt med at vores sukkerforbrug er steget voldsomt, er vores viden om den såkaldte "hvide gift" og dens negative effekt steget. I den vestlige verden indtager hver af os et sted mellem 40 og 60 kilo sukker årligt! Sukker er af sundhedseksperter udråbt som det 21. århundredes
Steviasød
Steviasød
største sundhedstrussel. Ydermere er sukker med til at ælde kroppen.
Det er ikke kun slik, kager og sodavand vi skal holde os fra, men det "skjulte sukker" i din mad - specielt fødevarer som frugt yogurt, brød, juice og suppe. Fødevareindustrien har nemlig for længst fundet ud af at de kan skabe en afhængighed og dermed et øget behov ved at tilsætte sødme til fødevarerne.

Når vi indtager sukker udskiller vi serotonin i hjernen. Serotonin er et af kroppens signalstoffer og kaldes også et "lykkestof", fordi vi får en umiddelbart, om end kortvarig lykkefornemmelse og energi-boost.

Indtag af sukker for kroppen til at producere og udskille insulin, der får kroppens celler til at optage sukkeret fra blodet. Når kroppens niveau af sukker i blodet falder, falder også serotonin-niveuet, vi bliver hermed trætte og får trang til at fylde mere energi/sukker på. Der rækker ud efter en energi-drik eller en plade chokolade og energi/udmattelses-rutsjeturen er i fuld sving.

Slip sukkerafhængigheden!

Når du slipper din sukkerafhængighed, vil du med garanti mærke en øget energi.

Ekstra og unødvendig sukker kan bedst undgås hvis du helt og aldeles undgår forarbejdet mad. Spis frisk frugt og grønt, kød og mejeriprodukter og lav din mad selv. Hermed undgår du alle de unødvendige ingredienser og tilsætningsstoffer, der ofte er skjult under navne vi ikke forstår ej heller kan udtale.

Birkesød
Birkesød

Lige med hensyn til sukker så kik på de varer du køber og hold øje med indhold af sukrose, maltose, glukose, - eller invertsirup, maltekstrakt og majssirup.

Sukkertrang er ofte et resultat af dehydrering, så sørg for nok vand gennem dagen - gerne en gennemsnit på 8 glas.

Din kost bør bestå af masser af fibre, protein af god kvalitet og ellers fødeemner med et lavt glykæmisk indeks (Low GI). Ved at spise mad med et lavt glykæmisk indeks, kan du modvirke meget af ubehaget- fuldkorn, havregryn, kikærter, linser, bønner, klidprodukter, søde kartofler, rugbrød, og brune ris fødemener med lavt GI. Du bør generelt undgå hvidt brød og pasta, da disse fødeemner gør dit blodsukker ustabilt.  

 

Læs mere om Glykæmisk indeks 

 

Grøn te
Grøn te

Spis godt med protein - kød, fisk og kerner og nødder

og fedtstoffer i form af hørfrø-, oliven- og tidselolie. Gode fedtstoffer og godtprotein tager trangen til søde sager. Spis

mindre men flere måltider i løbet af dagen.

Igen brug det glykæmiske indeks til at guide dig til at fortage sunde valg der holder dit blodsukker og din energi stabil.

Og er du flad selvom du mener at have spist sundt, så snup en kop varm te, et stykke frugt eller tag en halv time i frisk luft, så kommer energien igen.

 

Marianne Honoré,

Grundlægger af NatureWise og bosiddende på Long Island, NY, USA.

Uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning.

Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere.

 

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller har spørgsmål. 

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

De Bedste Hilsner,  

Marianne 


Biopat/Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc