2015
Nyhedsbrev #115

NatureWise.info

 

 

Kære læser

Godt Nytår!

 

Med et nyt år, kommer nye trends og ofte nye mål for vores sundhed og levevis.

 

Er du nysgerrig efter, hvilke fødevarer der kommer på listen som "super" i 2015?

  

Vil grøntkålen stadig være helt i top over sunde grønne vækster ? Og overhales quinoa mon af andre gamle kornsorter?

  

Fik du lavet nytårsfortsætter og er kommet godt i gang?    

  

Er bedre sundhed, sundere kost og vægttab nogle af dine mål? Så skal du nemlig overveje at give din mave- og tarm opmærksomhed. Med milliarder af tarmbakterier, gode som mindre gode, og det meste af dit immunforsvar placeret i tarmen, så er det nemlig en fordel at være god ved din fordøjelse og fodre systemet med sund kost, med fokus på de fødeemner der enten tilfører eller støtter de gode bakterier i mave-og tarm.  

 

Og hvad skal vi med mad fra fjerne lande når nu den nordiske mad ser ud til at være mindst lige så sund - kan vi leve af det der gror der hvor vi bor...og samtidig støtte op om den bæredygtighed vi har brug for, så vi alle kan nyde sund mad af god kvalitet.   

  

 

 

 

Velkommen til 2015 - et nyt år med spændende muligheder og nye tilvalg!

I denne udgave
Sunde Tendenser i 2015
Tarmens Bakterier
Spis dig til en sund tarm
Tarmbakterier og angst
Det sunde bakteriemiljø og immunforsvaret
Alger øger vægttabet
Vigtigheden af protein ved vægttab
Vægttab og mangel på nutrienter
Sundt fedt skal der til, også under vægttab
Er Nordisk kost den sundeste?
Links

Like me on Facebook 

 

Follow me on Twitter 

 

 Visit my blog 
Sunde tendenser i 2015

Hvad der sker i USA, spreder sig som reglen til Europa, især når det gælder sundhed og fitness. Så hvad har amerikanerne på "tallerken" for 2015? Her får du en god håndfuld sunde tendenser, som sundhedseksperterne spår vil fylde i det nye år.

Fermenterede fødevarer - i takt med at forskningen beviser sammenhængen mellem tarmens mikrobiom og vores immunfunktion og generelle sundhed, vokser interessen omkring fermenterede fødevarer: miso, kimchee, kefir, "gør-det-selv" fermentering og lovprisningen af fødevarer og kosttilskud rige på probiotika, er kommet for at blive og får stigende fokus i det nye år.

Bønner - rige på protein, fibre og næringsstoffer i massevis, vinder bønner ind på  restaurant-menuer, online opskrifter og årets top-kogebøger. Bønner og linser vil komme til fylde mere på tallerken, og forhåbentligt fortrænge de raffinerede kulhydrater, der skaber kaos i vores krop.
Knogle-Bouillon - En traditionel bouillon fremstillet af knoglemarv og krydderier, er ikke for alle og kan skabe røre hvis man er veganer/vegetar, men indenfor visse holistiske kredse, har denne klassiker vundet stor indpas igen. Rost for sine mange fordele, er knogle-bouillon blevet kendt for sin støtte af knoglesundheden, densafgiftende, anti-inflammatoriske og immunstyrkende

egenskaber, har sendt knogle-bouillon ind på listen af "super-foods".  

 

Her er hvad den seneste forskning siger om sundhedsfordelene: Bouillon er sundt for tarmene og dermed fordøjelsen - gelatinen i bouillon beskytter og helbreder slimhindebelægningen på fordøjelseskanalen. Bouillon kan reducere ledsmerter og inflammation - bouillon indeholder blandt andet et meget højt indhold af de antiinflammatoriske aminosyrer glycin og prolin - og indholdet af glucosamin i bouillon stimulerer væksten af nyt kollagen, der reparere beskadigede led og mindsker betændelse og smerter, samtidig med at indhold af mGrøn teagnesium, og fosfor har sin indvirkning på knogleopbygning-, styrke og reparation. Bouillon bekæmper infektioner som forkølelse og influenza ved at reducere antallet af hvide blodceller, og man mener at indhold af kollagen, der styrke styrker hudens og neglenes celleproduktion, er med til at give en smuk hud, stærke negle og et glansfuldt hår. Indkøbt bouillon kan have et højt indhold af salt/sodium, (du må maks. få 5-6 gram dagligt), så hold øje med det eller lav din egen bouillon.

Grøn te - denne grønne drik, rig på smag og næringsstoffer fortsætter med at  vinde frem og finder ny vej ind i andre produkter. Det bedste er dog stadig indtag af den rene grønne te, enten som varm, kold eller i kapselform, for der er snart ingen grænser for hvad disse blade kan gøre for vores sundhed.  
De gamle kornsorter - Selvom quinoa stadig er en vigtig aktør i rækken af gamle kornsorter, så vil der komme fokus på sorter som hirse, Teff (afrikansk) og Kaniwa (sydamerikansk). Forbrugere søger også at købe lokalt korn,
Steviasødog støtter de gamle bageopskrifter. Mange lokale gårde i USA, tilbyder "aktier" i kornet, hvor man via sin andel kan afhente en vis mængde korn efter aftale.
Nej tak til hvedemel - der eksperimenteres kraftigt med andre ko
rnsorter, da hvede, som stadig er den absolut mest anvendte kornsort, er på "nej tak" listen blandt andet på grund af den gluten-fri trend, der fortsætter. Alternative meltyper som mandel, hasselnød, kokos, kikærter, fava-bønne med flere, vinder frem.

Røgede fødevarer - Fra røget kød til røgede krydderier, tendensen til krydret mad er stigende. Sunde opskrifter bruger røget paprika som en måde at tilføje dybde af smag og "kød" til en ret uden brug af røget kød med højt fedtindhold

Selv slik, og især de nødderige protein-barer, er i USA nu Kalettes krydret med navne som "Hickory Smoked" og "Honey Smoked BBQ".

Naturlige sødestoffer - de kunstige sødemidler, almindelige sukker og her i USA, HFCS, skiftes langsomt ud med naturlige sødemidler, hvor der også i år er fokus på stevia.

De "grimme" grøntsager - dem vi ikke altid ved hvad vi skal gøre med, kommer på grund af deres næringsindhold ind i varmen. Der er stigende fokus på grøntsager som kålrabi, knoldselleri, artiskok og glaskål, fordi forbrugeren søger fødevarer med mere næring i.

Hybrid-grøntsager - et af resultaterne på vores søgen efter næringsrige  fødevarer, er kalettes. En "hydrid" grøntsag, der er en blanding af grønkål og rosenkål, to af de mest næringsrige grøntsager vi kender. Kalettes er skabt i  England og kom til USA i løbet af 2014, og er stærkt på vej frem. Jeg tror nu stadig godt vi kan regne med at grønkål er øverst på listen af sun

deste spiser lidt endnu.  

 

 

Nødder fortsætter med at være på top 10 over daglige sunde tiltag, sunde fedtstoffer og protein, ligesom produkter hvori protein delen udgøres af insekter, finder sin plads på hylderne her.

 
Tarmens bakterier
Omkring hver fjerde dansker døjer dagligt med fordøjelsen. Men med ganske simple midler kan vi sørge for at maven og dens gode bakterier har den mængde gode bakterier der skal til for at holde fordøjelse og immunforsvar opti
Citral-Lemongræs
Citral-Lemongræs
malt. Tarm floraen - tarmsymbiosen, eller som det hedder nu, tarmens mikrobiom, handler om de mikroorganismer, bakterier, svampe og protester, der findes i mave-og tarmkanalen. Bakterierne i tarmen, udgår langt størstedelen af kroppens mikrobiom, med 1,5-2 kilo bakterier eller 100 milliarder bakterier siddende i mave-og tarm, fordelt på mere end tusinde
forskellige arter - en blanding af neutrale, gavnlige og skadelige bakterier.

Den del af de gavnlige bakterier, vi bedst kender i dag, er mælkesyrebakterier, der er vigtige fordi de er med til at holde de skadelige bakterier i skak, opbygger slimhinden i mave- og tarm, stimulere immunforsvaret og optagelse af livsvigtige næringsstoffer.

Vi er født med nogle gavnlige tarmbakterier, men alt hvad vi spiser fra vi bliver født, har en enten gavnlig eller skadelig effekt på vores tarmflora. Den sunde og velfungerende tarm holder mange sygdomme væk, hvor er tarmfloraen bragt i ubalance, kan der opstå problemer med immunforsvaret, der kan resultere i betændelse, irritation, smerte, betændelse, og resultere i alvorlige sygdomme som cancer. Der er stor forskel på sammensætningen af det individuelle menneskes tarmflora, men generelt tales der om 3 forskellige typer tarmflora eller
Ipe Roxo Orange
Ipe Roxo
økosystemer/enterotyper, der anses for at være dominerende: Bacteroides, Prevotella og Ruminococcus.
Tarmfloraen har en aktiv og vigtig rolle i omsætning og optagelse af den mad vi indtager, den har en stimulerende effekt på immunforsvaret og hjælper blandt andet til at slippe sygdomsfremkaldende stoffer. Ud over at levere livsvigtige stoffer som vitaminer og hormoner, har tarmfloraen en uundværlig rolle i bekæmpelse af sygdom, herunder fedme. Forstoppelse og diarré er de gener der fylder mest i de danske maver. Mere end hver fjerde kan rapportere om regelmæssig enten forstoppelse, diarré eller et miks af begge. Oftest fordi vi spiser forkert og ikke lytter til de reaktioner kroppen giver os på de forskellige fødevarer.
Citral-Lemongræs
-midlet mod svamp, oppustedhed og nedsat immunforsvar

Ipé Roxo
 - antimikrobial virkning og immunstyrkende
 
Spis dig til en sund tarm
Som nævnt tidligere, er der en stigende interesse for fermenteret mad. Det er blandt andet på grund af den gærede mads gavnlige effekt på mave- og tarm. Tåler du mejerprodukter, så kan de syrnede produkter som Cultura, A38, Acido og surmælksproduktet Kefir være en hjælp, men ellers er det kefirfementeret
Miso Suppe Lima
kål - Sauerkraut, Kimche og den japanske sojabønne pesto Miso, du skal sørge for at arbejde ind i din daglige kost.
Vi skal dagligt sørge for at indtage mælkesyre bakterie, også kaldet probiotika. Og kan man ikke spise sig til dem via kosten, må man tage dem som kosttilskud. Det tager kun få uger for kroppen at miste sine gavnlige bakterier, hvis ikke de tilføres dagligt.

Spis groft

Mælkesyrebakterierne kalder vi probiotika men gavnligt er også fødevarer der tilfører præbiotika. Præbiotika fodre de probiotiske bakterier og er de ufordøjelige kostfibre vi får fra grøntsager og fuldkorn. Havre, rug og byg er gode kilder til de ufordøjelige fibre og af grønt er porrer, løg, hvidløg, asparges, artiskok, og jordskokker gode kilder. Husk også frugt hvor især bananer tilfører gode fibre der støtter de probiotiske bakterier.

 

Det overraskende link mellem tarmbakterier og angst

I de seneste år er hjerneforskere blevet mere interesseret i den idé, at der kan være en stærk sammenhæng mellem den menneskelige hjerne og tarmbakterier.
Ny lovende forskning fra neurobiologer ved Oxford University tilbyder nogle foreløbige beviser der peger på en sammenhæng mellem tarmbakterier og mental sundhed hos mennesker. Forskerne fandt, at kosttilskud sammensat med det formål at fremme sunde bakterier i mave-tarmkanalen kan have en anti-angst virkning, ved at have en indvirkning på den måde mennesker omsætter følelsesmæssig information.

Maxiflor
Maxiflor


Som nævnt tidligere er probiotika stammer af gode bakterier, primært fra fermenterede fødevarer og visse mejerprodukter, og præbiotika er kulhydrater, der fungerer som næring for de probiotiske bakterier. Nu hvor man har dokumentation for, at tarmbakterier kan udøve en vis indflydelse på hjernens funktion og mentale sundhed, vil forskerne undersøge probiotika og præbiotika til potentiel lindring af symptomer forbundet med symptomer på angst og depression.
Som Oxford neurobiologen Dr. Philip Burnet forklarer, så er præbiotika kostfibre (korte kæder af sukkermolekyler), som de gode bakterier nedbryder, og bruger til at formere sig. De fungere simpelthen som "mad" for de gode bakterier der allerede er tilstede i tarmen. Præbiotika øger derfor antallet af alle arter af gode bakterier i tarmen.
Resultaterne af disse seneste studier viser ganske forenklet at når vi med rette tilskud opretter en sund balance mellem præ- og probiotika, opleves en mindre opmærksomhed på negativ information men mere opmærksom på positive oplysninger, sammenlignet med de der ikke har en sundt bakteriemiljø. I det pågældende studie oplevede gruppen med den sunde tarmflora, mindre angst, når de konfronteredes med negativ stimuli. Denne virkning svarer til den, der observeres blandt personer, der tager antidepressiva eller angstdæmpende medicin.
Forskerne fandt også at der var lavere niveauer af kortisol, et stress hormon der forbindes med angst og depression, i patienternes spyt, når de vågnede op om

Brottrunk
Brottrunk

morgenen. Dette fandt man ikke hos test-gruppen.
Mens tidligere forskning har dokumenteret, at en sund sammensætning af tarmbakterier har en tilsvarende angst-reducerende effekt hos mus, viser denne nye undersøgelse, som en af de første, at dette fænomen også virker hos mennesker.

En undersøgelse foretaget sidste år på UCLA fandt, at kvinder, der tager probiotika ved regelmæssigt at spise yoghurt havde en ændret hjernefunktion både i hvilende tilstand og når de udførte en opgave der fremkaldte en følelsesreaktion.

Indsamlet data viser også at mange patienter ikke følte hverken angst eller depression før de begyndte at have problemer med deres fordøjelse. Forskere har stor interessere i tilskud af præ- og probiotika som supplerende behandling til de konventionelle behandlingsmetoder der allerede anvendes ved psykisk sygdom.

Dertil kommer den gavnlige effekt tilskud af præ-og probiotika vil have ved metaboliske og/eller ernæringsmæssige komplikationer ved psykisk sygdom, der kan være forårsaget af langvarig brug af de nuværende konventionelle lægemidler.

Tidskriftet Psychopharmacology.

 

Maxiflor 

Brottrunk 

Et sundt bakteriemiljø holder forkølelse og influenza virus væk

Ifølge et stigende antal undersøgelser, giver indtag af probiotika, færre forkølelser, mindre forbrug af antibiotika, og færre sygedage.
Forskere har allerede vist, at probiotika ikke kun forebygger men også gavner dem, der allerede er syge, og bakterierne menes at styrke immunsystemets reaktion på angriberne.

Forkølelses og influenza sæsonen er i fuld gang. Måske har du allerede fået en influenza vaccine, eller måske overvejer du - dog skal vi huske at det oftest giver mest mening at booste vores eget system med god mad, motion og frisk luft og naturlige midler om nødvendigt. Du behøver ikke en vaccine for at undgå influenza! Probiotika er et af de tilskud der markant kan sænke vores risiko for sygdom, herunder influenza og forkølelse.

Urtepensil
Urte-Pensil


Firs procent af dit immunforsvar ligger i dit fordøjelsessystem, - det giver god mening, at probiotika ville være meget effektiv til at afværge forkølelse og influenza virus. Et stærkt immunsystem er det bedste forsvar mod alle sygdomme, og for at holde det immunforsvar optimalt, du skal have en sund balance mellem gode og dårlige bakterier i din tarm (den optimale balance menes at være omkring 85 procent "gode bakterier" og 15 procent "dårlige").

 

I en undersøgelse fandt man tydelige fordele ved probiotika hos 3-5-årige børn, som fik enten en enkelt stamme eller en kombination af probiotika-stammer to gange om dagen i seks måneder. Sammenlignet med placebo-gruppen, havde gruppen der fik enten enkelte eller kombinations-probiotika,  en reduktion i feber med henholdsvis 53% og 73% og hoste faldt med henholdsvis 41% og 62%, og løbe-næser faldt med henholdsvis 28% og 59%. Brug af antibiotika faldt med 68% og 84% hvilket er en stor gevinst i sig selv, da  antibiotika generelt overdoseres til børn og bidrager til udbredelsen af antibiotikaresistente bakterier.

 

Mærker man de første symptomer på snue, så sørg for tilskud af probiotika, gerne i kombination med immunstyrkende og symptom-lindrende urter.

Urte-Pensil 

Sæt skub i vægttabet med alger  


Både chlorella og spirulina her vist sig effektive når vægttab eller bedre fordøjelse ønskes. Begge alge-typer er rige på et utal af essentielle næringsstoffer og har i århundrede været anvendt i Asien til at stimulere immunforsvaret, forebygge og hæmme allergiske, beskytte leveren mod

Grøn Chlorella
Grøn Chlorella

giftstoffer, som f.eks. kviksølv (er begge effektive anti-tømmermænds-midler), sænke blodtrykket og lindre mave- og tarmsygdomme som mavesår, ulcerøs colitis og chrons, er effektiv ved forstoppelse, dårlig ånde- og kropslugt, og har på grund af sine næringsstoffer en generel cellebeskyttende effekt på kroppens celler. Også svamp- og bakterier i fordøjelsen har disse blågrønne alger en positiv effekt på, ligesom de anvendes som et led i behandling af hjerte- og kredsløbsproblemer.

 

Chlorella og Spirulina omtales ofte som super foods på grund af det meget høje indhold af letoptagelige næringsstoffer såsom vitaminer og mineraler, essentielle omega-3 fedtsyrer, højt indhold af protein (50 % protein med samtlige aminosyrer), klorofyl, fibre, antioxidanter og bioflavonoider. Et suverænt tilskud som en del af en afgiftningskur, et vægttab eller som et dagligt tilskud til vedligeholdelse af en sund krop.

  

Grøn Chlorella

Spirulina

Vægttab? Så husk valleprotein!
Ønske om vægttab er en del af mange menneskers mål for det nye år. Resultaterne af et nyt studie, der udkom den syttende December 2014, viser valleproteins beskyttende rolle mod det tab af muskler der kan forekommer under slankekure. Studiet der foregik på Canadas McMaster University, og involverede 19 mænd og 21 kvinder, alle overvægtige eller fede, modtog i en periode på fjorten dage en lav-kalorie- kost suppleret med 27 gram valleprotein eller 26 gram sojaprotein (svarende til en indtagelse af et gennems
Valleprotein
Valleprotein
nit på 1,3 gram protein pr kg per dag), eller suppleret med kulhydrat der gav det tilsvarende antal kalorier som i protein tilskuddet. Myofibrillær proteinsyntese (et mål for vedligeholdelse af muskelmasse) og lipolyse (der måler fedttab) blev vurderet under faste og efter et måltid, før og efter perioden på to uger.
Forud for starten af diæten fandt man at myofibrillær proteinsyntese blev stimuleret ved brug af valleprotein sammenlignet med soja eller kulhydrat indtagelse.
Mens alle grupper oplevede et tilsvarende fald i myofibrillærproteinsyntese, mens de var fastende, var faldet mindre blandt dem, der fik valleprotein efter et måltid. Blandt dem, der modtog kulhydrater, var der et fald i den postprandiale myofibrillær syntese med et gennemsnit på 31%, sammenlignet med 9% og 28% hos personerne der indtog henholdsvis valle- og sojaprotein.Tilskud af valleprotein under slanke-diæt, med fokus på et lavt indtag af kalorier, stimulerer altså myofibrillær proteinsyntesen og vedligeholder den postprandiale myofibrillær proteinsyntese.
Resultatet af denne undersøgelse viser virkningen af proteinets kvalitet på myofibrillær proteinsyntese under begrænsning af energi-indtag, og kan være af betydning for udviklingen af ernæringsmæssige strategier til at fremme en højere kvalitet af vægttab, som indebærer omsætning af fedt til ren muskelmasse.
Valleprotein

17 december , 2014 - Journal of Nutrition 

Vægttab kan resultere i mangel på nutrienter
Vægttab kan resultere i mangel på nutrienterFedme er stigende i store dele af verden, og antallet af bariatriske operationer, der udføres er også stigende. I forbindelse hermed ses også en stigning i tab af livsvigtige nutrienter, hvis ikke man sørger for dagligt at få tilført de nødvendige næringsstoffer, hvor
Maximum
Maximum
mangeltilstand kan opstå på grund af fedmekirurgi, såsom gastrisk banding (sammensnørende bånd omkring mavesækken) og gastrisk by-pass. Der ses bivirkninger i omkring 50% af disse malsorptive operationer har en øget risiko for at udvikle mangel på næringsstoffer som kan munde ud i symptomatiskhypovitaminose, hvis tilskud gives korrekt.
Nedsat fødeindtagelse, opkastning og en ensidig kost, kombineret med reduceret absorption, resultere i utilstrækkelige niveauer af en række vigtige næringsstoffer, herunder vitaminerne A, B1, B12, C, D, E og K, folinsyre, og mineralerne jern, selen, zink og kobber.
Mangel på A-vitamin, er en fælles faktor, der ses hos patienter der har gennemgået fedmekirurgi.
Mangel på essentielle næringsstoffer ses også ved almindelige slankekure, så man bør være opmærksom på at specielt ved en kraftig reduktion af det daglige kostindtag, bør man supplere med vitaminer, mineraler og fedtstoffer af god kvalitet.

26. november 2014 tidsskriftet Obesity Surgery


Maximum

*Fedme og måling af taljeomfang: Måling af taljen sker midt mellem hoftebenet og nederste del af brystkassen. Den abdominale fedmegrænse i Europa defineres med et taljemål på 80 cm for kvinder og 94 cm for mænd og i USA ved 88 og 102 cm. 

Sundt fedt skal der til - også under vægttab 

Med mange års fedtforskrækkelse, har vi stadig tendens til  

at skære fedtet væk når vi ønsker at tabe os. Du skal passe på med

Krill
Antarktisk Krill Omega-3

ikke at skære for me

get i det daglige indtag af fedt. Hvis kroppen mangler de

sunde fedtsyrer, vil det nemlig have den modsatte  effekt; du vil få svært ved at tabe dig. 

For lidt fedt vil resultere i hormonforstyrrelser. Ønsker du et vægttab skal du sørge for at omkring 25% af dine 

kalorier kommer fra fedt.

 

Det sunde fedt får du dagligt ved at bruge oliven- og eller rapsolie til madlavning. Drys kerner og frø på din morgenmad og i salater - solsikkefrø, græskarkerner, sesamfrø, chiafrø, hørfrø m.v.
Spis gerne en halv avokado som mellemmåltid eller snup en håndfuld (ca. 10) nødder som mandler eller valnødder.  

Fed fisk på et stykke groft brød eller et tilskud af fiske- eller krillolie dagligt, kan også anbefales.  

 

 

Flax  

 

Er Nordisk kost den sundeste?
Det spørgsmål stiller ernæringsforskere nu over hele verden. I mange år har det været Middelhavskosten, der har ligget øverst på listen over sund og livsforlængende kost, men med kost trends som f.eks. de seneste års stenalderkost, har man kikket lidt nærmere på hvad det egentligt er vi har brug for. Det viser sig nemlig at en kost bestående af fødeemner som rugbrød, fisk, kål, havregryn, rodfrugter og frugter som æbler og pærer, kan være nøjagtigt lige så sundt som den sydeuropæiske olivenolie, salat og fisk. Og nyere forskning har vist at mennesker med en høj indtag af nordisk mad (fødeemner som nævnt), har en næsten 40% lavere dødelighed end de der ligger
Nordisk Mad
Nordisk Mad
lavest på indtag af disse fødeemner. Opskriften ser cirka sådan ud:
Dagligt minimums indtag(mænd/kvinder):
Fisk: 41 g / 35 g
Kål: 15 g / 16 g
Æbler og pærer: 56 g / 71 g
Rodfrugter: 16 g / 29 g
Rugbrød: 63 g
Havregryn: 21 g

Det er specielt fuldkorn og fibres sundhedsfremmende effekt der menes at forklare den klassiske nordiske kosts fordele på vores helbred.
Rart at vide at man som dansker kan nøjes med at spise hvad der gror der hvor vi bor. Vi skal åbenbart slet ikke se os om efter fremmede fødeemner, for vi har det bedste lige i egen "baghave".  
Friske lokale råvarer der bruges i nye og originale retter, med inspiration fra fortidens madlavning er "in". Så bliver det da næsten ikke nemmere at være sund og bæredygtig i en og samme omgang.
Af andre sunde nordiske fødevarer kan nævnes:
Forskellige slags bær, såsom blåbær, tyttebær, multebær, ribs og solbær.
Frugter og grøntsager som æbler og pærer, bønner, hvidkål, bladbeder og nælder.

Fisk som laks, sild, makrel og helleflynder, rig på sunde fedtsyrer.

Olie fra raps peges der på fordi den indeholder mindre mættet fedt, mere enkelt-umættet fedt og mange flere omega 3-fedtsyrer end olivenolie.
Kartofler og rodfrugter, som rødbeder, kålroer, knoldselleri og pastinak giver stivelse i en sund form.

Vegetabilsk protein fra bælgplanternes brune bønner og tørrede gule og grønne ærter.
Kornsorterne havre, byg og rug med deres sunde fibre dyrkes ikke så mange andre steder i verden.

Det grønne drys: dild, purløg, peberrod, kommen og fennikel - måske endda fra egen urtehave.

The Journal of Nutrition.

 

Quiz dig selv på Samvirke.dk om Nordisk Mad

 

Marianne Honoré,

Grundlægger af NatureWise og bosiddende på Long Island, NY, USA.

Uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning.

Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere.

 

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller har spørgsmål. 

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

De Bedste Hilsner,  

Marianne 


Biopat/Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc