2014
Nyhedsbrev Nr.114
  fruit-basket.jpg
  

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

 

Overvægt, forhøjet blodtryk- og kolesterol - efterhånden et allemandsproblem, selv blandt en vis gruppe der reelt er underernærede. Og nej, det handler ikke "bare" om for meget fedt - ikke at fedt i uhensigtsmæssige mængder er sundt, men det handler primært om sukker.

Fedtfattig kost og statiner løser ikke det stigende antal af hjertelidelser vi oplever, så længe vi fylder på med uhensigtsmæssige mængder af sukker og kunstige sødemidler.

Her USA hvor jeg bor, fodres problemet af, at forarbejdet mad, der nærmest uanset om det er morgenmadsprodukter, brød eller suppe, indeholder en eller anden form for sødestof - produkter der sammen med sukkerholdige drikke, kager og snacks er langt billigere end ren uforarbejdet mad som frugt og grønt og endda ganske almindeligt vand, som her ofte må købes på flaske. American Heart Association mener at omkring 75 millioner amerikanerne lige nu lider af hjertelidelser, 20 millioner af diabetes og 57 millioner er godt på vej til en diabetes diagnose. Gammelmandssukkersyge ses hos 7-8 årige børn - børn som risikere at dø før deres forældre. 25% af den amerikanske befolkning behandles med statiner og råd om at følge en fedtfattig kost - alligevel vil flere end nogensinde før dø af hjertelidelser. Kost uden fedt er opskriften på sygdom, men fedtfattig kost suppleret med tilskud af statiner kan betyde døden, viser flere undersøgelser.

Heldigvis ser det ud til at også lægerne er ved at forstå at behandling med statiner og fedtfattig kost gør mere skade en gavn. Vi står med en epidemi af både fedme og diabetes, ikke kun i USA men også i flere europæiske lande, der har uhørlige økonomiske og menneskelige konsekvenser.

Et sundt hjerte- og kredsløb og en sund kropsvægt skabes af en sund og varieret kost med fedt af rette kvalitet...den virkelige synder her er sukker.

Og så er julen er over os igen...julefrokoster, gaveindkøb, og diverse festivitas er i fuld gang. Stress og jag burde ikke være en del af forberedelserne til "hjerternes fest", men fakta er at det er det for rigtig mange. Følg et par hurtige råd til god energi, ernæring og mindre stress.

 

God Jul og Godt Nytår!

 

I denne udgave
Fedt gør dig ikke fed
Spis fedt
Forhøjet kolesterol
Hvordan sænker jeg forhøjet kolesterol
Kost og levevis ved forhøjet kolesterol
Sund vægt med L-Caritin
Forebyg tør vinterhud
De virkelige årsager til diabetes
8 råd til at slippe af med type 2 diabetes
Alfa-liponsyre til behandling af diabetes
Mangel på K-Vitamin
Nul julesul -og stress
Links

Like me on Facebook 

 

Follow me on Twitter 

 

 Visit my blog 
Fedt gør dig ikke fed, men sukker gør!
Hvis du føler dig helt forvirret over, om du bør skære fedt fra din kost, er du ikke alene. Fakta er at fedt gør dig ikke syg, tværtimod så skal vi have de rigtige fedtstoffer for at holde sygdom væk.
Så hvad er skyld i at mange mennesker tror, at fedt er dårligt og forårsager hjerteanfald?
Det hele startede tilbage i 1940'erne da forskerenAncel Keys (Seven Countries Study), undersøgte risikoen for hjerte-karsygdom baseret på kost- og livsstil.Han fandt, at i de lande, hvor kosten indeholdt mest fedt, især mættet fedt var der flere tilfælde af hjertesygdomme, og konkluderede herefter at det var fedt der forårsagede hjertesygdom. Men her er problemet med denne undersøgelse: korrelation er ikke nødvendigvis årsagssammenhængende.
B
Krillare fordi både fedtindtag og antal af hjertesygdomme var højere hos samme  befolkningsgruppe, er ikke ensbetydende med at hjertesygdom er forårsaget af indtaget af fedt. Det kan sammenlignes med at du går i seng hver aften og det bliver mørkt, men selvom dette skulle ske på samme tid, så er det at du går i seng om aftenen ikke det der får solen til at gå ned og skabe mørke. En sådan undersøgelse, vil ganske vist vise en 100% korrelation mellem de to begivenheder, men det ville være forkert at konkludere, at det er dig der forårsager mørkets komme.
På grund af undersøgelser og konklusioner som Ancel Keys i Seven Countries Study, bliver vi ledt ud på et sidespor, der får os til at tro at mættet fedt forårsager hjertesygdomme. Men i virkeligheden har vi de seneste år, med stigende enighed blandt topforskere indenfor ernæring, erkendt at sukker er den sande synder, ikke fedt. En gennemgang af al forskning på mættet fedt, offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, har vist
at der ingen sammenhæng er mellem indtag af mættet fedt og hjertesygdomme. En nylig artikel i British Journal of Medicine maner også fuldstændig myten om fedt som årsag til fedme og hjertesygdomme, til jorden. Forskere har fundet og konkluderet, at selv om det er sandt, at en sænkning af mættet fedt i kosten kan sænke Total Kolesterol, så er det faktisk det gode kolesterol, HDL man sænker.
Når folk spiser mindre fedt, har de tendens til at kompensere ved at spise mere stivelse eller sukker, hvilket øger niveauet af det farlige kolesterol, LDL, der forårsager hjerteanfald. Faktisk viser undersøgelser, at 75% af de der ender på skadestuen med et hjerteanfald har et normalt samlet kolesteroltal. Hvad de til gengæld har, er præ-diabetes eller type 2-diabetes, ofte uden at vide det.
Så hvad er konklusionen her? Dette er en ganske forenklet beskrivelse af fedt kontra sukker/stivelses indflydelse på fedme, diabetes og hjerteproblemer, men vi ved i dag at indtag af en sund kost indeholdende fedt og protein af god kvalitet, forebygger fedme og (præ)-diabetes hvorimod indtag af sukker og raffinerede kulhydrater forårsager diabetes, fedme med øget risiko for hjertesygdomme.  
Beskyttelse med Flax Omega-3
Spis fedt - det skal hverken skylles eller skæres af!

Gode kilder til sunde fedtstoffer er:
* Avocado
* Nødder - valnødder, mandler, pekannødder og macadamia nødder - en nylig undersøgelse har vist at en håndfuld nødder dagligt kan reducere risiko for død af alle årsager med 20%.
* Frø - græskar, sesam, chia, og hamp.
* Fede fisk, herunder sardiner, makrel, sild og vilde laks, der er rige på omega-3 fedtstoffer - også gerne tilskud af Krill-olie.
* Ekstra jomfru olivenolie (en stor undersøgelse vist at de der indtager mest olivenolie sammenlignet med de der indtager mindst, har en 30 procent nedsat risiko for hjerteanfald).
* Nyd græs-fodret eller animalske produkter af bæredygtigt opdræt.
* Du kan endda spise mættet fedt som ekstra jomfru kokos smør, hvilket er en stor plante-baseret kilde til mættet fedt, der har mange fordele. Det fungere som brændstof til dine mitokondrier, virker anti-inflammatorisk, og skaber ikke negative ændringer i kolesteroltallene; tværtimod kan det hjælpe med at balancere kolesteroltallene. Der er set mange tilfælde hvor patienter bedres når de indtager en kost med et højere fedtindtag, vel og mærket af god kvalitet.

Forskere fra Joslin Diabetes Center, har udtalt at de fedtfattige anbefalinger til diabetikere, der anbefales af den amerikanske diabetesforening faktisk er en skadelig rådgivning der forværre risikoen for diabetes! Deres nye forskning viser, at diabetikere bør skifte til en kost, fordelt med ca. 30% fedt, 30% protein, og omkring 40% indhold af lav-stivelsesholdige grøntsager og frugter (kulhydrater) - forskning der vender op og ned på den gamle viden og rådgivning.

Fedt gør dig ikke fed, men sukker gør, så spis gode sunde fedtstoffer sammen med en ren og varieret, overvejende vegetabilsk kost, så forebygger du megen sygdom.

...og som Uffe Ravnskovs (dr.med., docent) har udtalt "Det er lige så dumt at tro, at man bliver fed af at spise fedt, som at tro, at man bliver grøn af at spise grøntsager"

Forhøjet kolesterol (Hyperkolesterolæmi)
Kolesterol omtales primært som noget negativt, der gør os syge hvis vi ikke lever sundt og dropper fedt og æg. Fakta er at kolesterol er livsvigtige fedtstoffer, der findes overalt i kroppen, i vores cellevægge, hjernen og nervesystem og de er essentielle for dannelse af hormoner.Kolesterol er en samlet betegnelse for flere af kroppens fedtstoffer (lipider), der sammen med et andet fedtstof, triglycerid, er livsvigtige for vores eksistens og optimale sundhed. Hvor meget kolesterol vi har i kroppen, afhænger af vores kost og hvor meget vi selv producere i leveren.Kolesterol suser rundt i vores blod bundet til proteiner/æggehvidestoffer af forskellig art, og udgøres af HDL-kolesterol og LDL-kolesterol.LDL-kolesterol (low density lipoprotein) i blodet kaldes også det skadelige -eller det "lede" kolesterol, og et forhøjet niveau af LDL-kolesterol kan føre til udvikling af åreforkalkning. HDL (high density lipoprotein), som også kaldes det gavnlige eller "hjertevenlige" kolesterol, har en beskyttende effekt på hjerte- og kredsløb. Forholdet mellem de to former for kolesterol, har betydning for vores hjertesundhed, herunder udvikling af åreforkalkning og blodpropper. Det høje kolesterol er ikke i sig selv farligt, men udvikles der åreforkalkning, øges vores risiko for blodpropper og død.Når kolesterolindholdet måles i en blodprøve, måles mængden af de forskellige kolesterolformer. Officielt defineres kolesterol niveauerne således:Ideelt: Kolesterolindhold i blodet mindre end 5,0 millimol per literLet forhøjet kolesterolniveau 5,0 - 6,0 millimol per literModerat forhøjet kolesterolniveau 6,1 - 7,0 millimol per literUdtalt forhøjet kolesterolniveau over 7,1 millimol per literMængden af kolesterol i blodet er som reglen stigende med alderen. Det menes at omkring 50% af den danske befolkning ældre en 45 år har forhøjet kolesteroltal (over 5,5 millimol per liter), og mindre end 10% har et kolesteroltal under 4,5 millimol per liter.Forhøjet kolesterol kan forårsages af flere faktorer. Omkring 10.000 danskere menes at have den arvelige form for forhøjet kolesterol (familiær hyperkolesterolæmi (FH)), så arv og miljø er en af de store årsager. Sammenlignet med Asien og Sydeuropa, ser vi højere niveauer af kolesterol i de nordeuropæiske lande, hvilket menes at have med kost og generel levevis at gøre. Forhøjet kolesterol ses også ved sygdomme som diabetes (det er her indtag af sukker kommer ind), sygdomme i nyrerne, nedsat stofskifte og alkoholisme.
Hvordan sænker jeg forhøjet kolesterol?
Omkring 500.000 dansker tager dagligt kolesterolsænkende lægemidler, også kendt under navnet statiner. Men statiner (simvastatin, pravastatin, lovastatin, fluvastatin, atorvastatin og rosuvastatin) er kendt for at kunne have bivirkninger så kraftige at ulemper overstiger fordele. Almindelige bivirkninger er muskelsvaghed og muskelsmerter, men langt mere alvorlige bivirkninger som udvikling af rhabdomyolyse (opløsning af musklerne og ødelæggelse af nyrerne). Visse tilskud har vist sig at have en positiv effekt på både forebyggelse of helbredelse af forhøjet kolesterol.

Q1030mg

Q10 - co-enzym Q10, et vitaminlignende stof, der er i familie med kolesterol, og tager blandt andet del i cellernes stofskifte. Q10 hjælper cellerne med at producere energi og fungerer samtidig som antioxidant, der beskytter kroppens celler mod frie radikaler, der kan skade cellernes arvemateriale (DNA). Q10 er en betingelse for et optimalt immunforsvar.

Statiner "æder" Q10 og et lavt niveau af Q10 menes at være en af årsagerne til de bivirkninger der ses ved indtag af statiner.

Vælger man at tage statiner, bør man indtage tilskud af Q10, da undersøgelser har vist at muskelsmerter kan mindskes med op til 40% ved et samtidigt indtag af Q10. Q10 findes i kød og fisk. Desuden findes der Q10 i Mega C nødder, bælgfrugter, spiseolier og visse kornprodukter. Det menes at vi får cirka 4-6 mg dagligt via kosten.

 

C-vitamin hæver mængden af det gode kolesterol der modvirker at blodkarrene indsnævres af plak. C-vitamin er en kraftig antioxidant der forhindrer iltning af LDL.

C-vitamin og åreforkalkning

  

E-vitamin - øger koncentrationen af det gode kolesterol (HDL) der forebygger forkalkning. E-vitamin har antioxidant virkning og beskytter ligesom C-vitamin herved mod den iltning som bevirker at kolesterol beskadiger kredsløbssystemet)

Cell-E

 

B-vitaminer - B6-vitamin har antioxidant virkning og beskytter mod forhøjet homocystein, aminosyren der ødelægger blodkarrene. Også B12-vitamin og folinsyre har en indvirkning på homocystein/forhøjet kolesterol. B3-vitamin kan sænke kolesterol ved indtag af høje doser. Dette skal ske i samråd med en professional behandler, hvor dosis gradvist bygges op og holdes i en periode, B complex hvorefter nedtrapning sker igen.

 

Selen - beskytter arterierne ved at forebygge sammenklumpninger af blodplader der kan fremme dannelsen af blodpropper. Selen har antioxidant virkning.

 

Krom - er essentielt for fedt- og kulhydratstofskiftet og er sat i forbindelse med en øget blodsukkerkontrol hos diabetikere og bedre kontrol med hypoglykæmi (for lavt blodsukker). Forsøg på patienter fra ni forskellige lande viser, at de forsøgsdeltagere, som havde det højeste niveau af krom, havde en 40% reduktion i risikoen for hjerteanfald sammenlignet med dem, der havde det laveste niveau. Har yderligere vist at kunne sænke total kolesterol med 5-6 %, og LDL niveau med 14 %.

Maxi-chrom

   

Kolesterol Protect Plus - er et nyere spændende produkt på det danske marked. Indeholder en kombination af kanel, risklidekstrakt og det interessante olivenekstrakt Hytolive®, der har vist sig at beskytte LDL-kolesterol mod oxidering. Hytolive®, er et olivenekstrakt indeholdende naturligt hydroxytyrosol, udvundet uden brug af opløsningsmidler/tilsætningsstoffer. Det er det største og mest aktive orto-difenolstof (en gruppe af stoffer der hæmmer frie radikaler) fra olivenfrugten, der kan eliminere de frie radikaler. Effekt kræver et dagligt indtag på 5 mg hydroxytyrosol dagligt. Kolesterol Protect Plus indeholder 5 mg hydroxytyrosol og 20 policosanol med 4 mg octacosanoler.

Kolesterol Protect Plus

 

Ingefær - kapsler eller frisk - Hindrer sammenklumpning af blodpladerne og sænker kolesterol.

 

Fibre - har en dokumenteret effekt på forhøjet kolesterol da det sænker niveauet af det farlige LDL-kolesterol. Der findes forskellige standardiserede produkter. Indtag mellem 15-20 g dagligt. Brugen skal være ledsaget af kraftig væskeindtag og først indtages 1-2 timer efter indtag af andre lægemidler.

Fibre med pektin kan binde stoffer i fordøjelsesvæskerne fra lever og galdeblære. Nogle af disse stoffer, galdesaltene, dannes ved hjælp af kolesterol. Normalt genoptages galdesaltene i kroppen, når de har været brugt i fordøjelsen. Men når pektin binder sig til galdesaltene, kan disse ikke genoptages, og derfor udskilles de. Det betyder, at kroppen må bruge af sit kolesterolforråd for at danne nye galdesalte. Fibre stimulere fordøjelsen og giver en bedre mæthed.

Resultat Plus

 

Et andet fiber produkt der kan anbefales til balancering af en sund vægt og et sundt kolesterolniveau, er Glucomannan Complex kapsler. Glucomannan indeholder fibre fra konjakroden samt inulin fra cikorierod og hybenpulver.

For ønsket vægttab anbefales 3 kapsler 3Xdaglig før et måltid eller 1 måleske 3 gange daglig før et måltid. Øget effekt opnås ved indtag ca.30 min før måltidet.

Produktet skal indtages med rigelig væske (1-2 glas), så det når helt ned i mavesækken. Vandopløselige fibre optager deres egen vægt flere gange i væske. Herved dannes en gele, der fylder mavesækken, så man hurtigere føler sig mæt.

Glucomannan Complex fås i kaspler og i pulver.

For normalisering af kolesterolniveau anbefales 4 kapsler 3Xdaglig, igen sammen med rigelig vand eller anden væske eller 1 måleske 4 gange daglig.

Pulveret skal oprøres/rystes op i væske eller yoghurt og indtages umiddelbart efter. Suverænt som tilskud inden måltiderne for øget mæthed eller kolesterol sænkende, da den trækker galdesalte med ud og dermed hjælper kroppen til at forbruge sit eget kolesterol.Hertil skal bruge C- vitamin, hvilket findes i produktets indhold af hindbærekstrakt og hyben.

Kost og levevis ved forhøjet kolesterol

Kost, søvn og motion - hvordan styrker og beskytter du dit hjerte lige her og nu? Svaret er ganske enkelt - ved at føre en sund livsstil. Selv små ændringer kan gøre en stor forskel og fakta er at mindst 90% af de hjertefald der registreres, kunne være undgået med enkelte livsstilsændringer. En kost baseret på frugt, bær og grøntsager, fuldkorn, fisk og bælgfrugt i kombination med moderate Grøn te kapsler mængder alkohol (eller indtag af resveratrol), motion, opretholdelse af sund kropsvægt og nul tobaksrygning, giver en 92% nedsat risiko for hjerteanfald sammenlignet med de der har en mindre sund levevis. En amerikansk undersøgelse har vist at vegetarkost kan sænke kolesteroltallet dobbelt så meget som en konventionel fedtfattig kost. Brug gerne krydderier som chili, ingefær og hvidløg samt gode olier som olivenolie og palmeolie.

Grøn te har også vist kolesterolsænkende tendenser og er også en yderst kraftig antioxidant.

Grøn Complex kapsler 

 

Nødder og plante-steroler
Dit hjerte vil elske dig, hvis du dagligt spiser nødder. Blot en lille håndfuld valnødder før/i forbindelse med frokost og aftensmad, eller drysset på morgenmaden, kan gøre en stor forskel. Valnødder er rige på omega-3 fedtsyrer, som bidrager til at mindske betændelse i arterierne omkring dit hjerte, så dit hjerte fungerer optimalt. Valnødder og nødder i al almindelig, giver også en god mæthed, så du er mindre tilbøjelig til at overspise. Maxiflor
Andre nødder, såsom jordnødder, macadamia nødder og mandler er en rig kilde til plantesteroler, der blokerer optagelse af kolesterol i tarmene. Undersøgelser har vist, at kost beriget med plantesteroler sænker LDL kolesterol. Bare 2-3 gram om dagen sænker LDL kolesterol med 6-15%, uden at det påvirker HDL-kolesterol eller triglycerider. Steroler findes i alle vegetabilske fødevarer, men de højeste koncentrationer findes i uraffinerede olier, såsom planteolier og nødder.  Sørg også for at have en velfungerende tarm - fibre og probiotika som Maxiflor kan være nødvendigt i perioder for at opretholde eller etablere en sund tarm.

 

Mindre salt giver lavere blodtryk 

Forhøjet blodtryk er en stor risikofaktor for hjertesygdom, og reduceret indtag af salt kan medvirke til at sænke blodtrykket. Kog med urter i stedet for salt, og sørg for at læse varedeklarationer for at se, hvor meget salt der er tilsat de tilberedte fødevarer.

Målet bør være at indtage mindre end 2,3 gram salt om dagen.

 

Eliminer Stress - stress påvirker både blodtryk og kolesterol og kan bevirke en stigning af begge. Modsat virker omsorg og kærlighed sænkende på blodets kolesterolindhold. Prøv eventuelt yoga og/eller meditation.

Optimal kapsler Optimal Kaspler - stress og uro  

 

Sov dig hjerteglad

Folk, der sover mindre end syv timer om natten, har øget risiko for forhøjet blodtryk og højere niveauer af stresshormonet kortisol, hvilket gør arterierne mere sårbare overfor ophobning af plak. Faktisk viser de seneste forskningsresultater at folk, der ikke får nok søvn er mere end dobbelt så tilbøjelige til at dø af hjertesygdom sammenlignet med de der sover rigeligt.

Prøv at undgå koffein efter aftensmad og find et stress-fri ritual inden sengetid. For eksempel er det bedre at tage et langt bad end at betale dine regninger lige før sengetid.  

Sov godt med Roli*nat 

Dr. Nieca Goldberg, MD, forfatter og medicinsk direktør ved New York Universitets "Dame Heart Program".

 

Frisk luft og sol

- solen omdanner fedt i blodet til D-vitamin og den friske luft gør godt for både sind og krop.  

 

Motion - virkerafstressende, frigiver "feel good" hormoner, giver energi og styrker kredsløbet.

Sund vægt med L-carnitin 

L-carnitin der i Danmark forhandles under navnet Carnimax (link indsat) er en naturligt forekommende aminosyre i kroppen.

Carnitin virker som et transportmiddel af frie fedtsyrer det sidste stykke ind til mitokondrierne (cellernes forbrændingsanlæg), hvor carnitins rolle er at hjælpe til at omdanne fedt til energi. På denne måde optimere carnitin cellernes funktion. Carnitin

Carnitin har også en positiv indvirkning på kolesterolniveauet og fremmer hjerte- og hjerneaktivitet. Øger kroppens forbrænding, antioxidant, forbedre kolesterolværdier, hjælper til øget koncentration og energi, herunder også ved fysisk aktivitet og ekstrem sport. Forbedre genopbygningen af muskelvæv og hindrer kroppens produktion af mælkesyre. Indtaget sammen glutamin og forgrenede aminosyrer BCAA (Leucin, Valin, Isoleucin), som f.eks. findes i Valleprotein, opnås en effektiv kontrast af kortisons indvirkning lige efter træning. Overproduktion af kortisol kan hindre muskelopbygningen, og væske kan opsamles i kroppen og hæmme vægttab.

Carni-Max

Udvikling af åreforkalkning
Ophobning af fedt og kalk i de inderste lag af arterierne fører til åreforkalkning når vi er i underskud af antioxidanter og sunde fedtstoffer, der kan modvirke iltning og inflammation. Åreforkalkning er en langsom proces, der klinisk kan påvises fra 30 års-alderen. Det udvikles af LDL-molekyler - det "lede kolesterol", der iltes af frie radikaler. Immunsystemet reagerer på disse skader ved at Curcuma opbygge plak, som begynder at indsnævre arterierne, dvs. de blodkar, der fører iltholdigt blod til hjertet og andre dele af kroppen. Med tiden vil denne plak hærdes, gå i stykker og forårsage blodpropper, som hurtigt lukker af for blodstrømmen, hvilket fører til iskæmi eller hjerteanfald.Inflammation øges ved: rygning, stegning af mad, indtag af dårlige fedtstoffer (transfedtsyrer), sukker, arachidonsyre (oksekød, mælkeprodukter, indmad), insulin, kunstige tilsætningsstoffer, og forhøjet homocystein. Vi kan forebygge og opløse inflammation ved at supplere med: Vitaminer som folinsyre, B6- og B12, Antioxidanter, herunder selen, C-og E-vitamin, fiskeolier, flax, krill og olivenolie, artiskok, policosanol og krydderier som kanel, chili og curcumin.
 
Curcumin -  også effektiv ved diabetisk neuropati.
De virkelige årsager til diabetes
Hele spektret afdiabetes,herunder alle dens komplikationer-,forhøjet- blodsukker, -blodtryk og kolesterol, er alle symptomer, der skyldes ubalance i vores kost, livsstil og miljømæssige toksiner der interagerer med vores unikke arveanlæg. Årsagen til disse kost-og livsstils faktorer medfører diabetes fordi de skaber en tilstand kendt som insulinresistens. I modsætning til hvad de fleste mennesker tror, er Type 2-diabetes en sygdom med for meget, og ikke for lidt, insulin. Insulin er den reelle drivkraft for problemer ved diabetes
Når din kost er fuld af tomme kalorier og en overflod af hurtigt-absorberede sukker,flydende kalorier og kulhydrater (som sodavand, brød, pasta, ris og kartofler), bliver dine celler langsomt resistente over for virkningerne af insulin og har brug for mere og mere til at udføre det samme arbejde for at holde dit blodsukker stabilt.Således udvikler vi insulinresistens. Et højt insulinniveau er det første tegn på diabetes.Des højere insulinniveauet er, jo værre en insulinresistens. Kroppen begynder at ældes og nedbrydes.Faktisk er insulinresistens det vigtigste fænomen, der fører til hurtig og tidlig ældning sammen med  dens andre tilhørende sygdomme, herunder hjertesygdomme, slagtilfælde, demens og cancer. 
Et stigende insulinniveau resultere i en appetit, der er ude af kontrol, hvilket kan give vægtøgning omkring maven, mere inflammation og oxidativt stress, og myriader af negative effekter, herunder forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, lavt HDL, høje triglycerider, vægtøgning om maven, fortykkelse af blodet og øget risiko for cancer, Alzheimers og depression. Disse er alle et resultat af insulinresistens og for meget insulin. Forhøjet blodsukker er ikke kilden til problemet. 
Fordi insulinresistens (og Type2 diabetes) er et direkte resultat af kost og livsstil, er betingelsen 100 procent reversibel i langt de fleste tilfælde. De fleste mennesker bør simpelthen "bare" eliminere de faktorer, der er skyld i kroppens ubalance, lære hvad der er nødvendigt for at hjælpe kroppen til at afbalancere sig selv. De fleste der laver de nødvendige ændringer der kræves for at omvende en diabetes, vil opleve at det er ekstremt enkelt og overordentligt effektivt.
8 råd til at slippe type 2 diabetes

De korrekte tests - De fleste læger fokuserer på fastende blodsukker. Dette er faktisk en dårlig indikator for diabetes. Den bedste test er en insulin respons test (glukose tolerance test), hvor insulinniveau måles på en fastende patient og derefter igen henholdsvis 1 og 2 timer efter indtagelse af glukose (75mg oral dosis af glukose). Denne test bør kræves fra din læge.
Få styr på din ernæring - Trods forvirring skabt af medier og den tilsyneladende forvirring blandt læger, er den grundlæggende ernæring ganske enkel. Eliminer sukker og forarbejdede kulhydrater, spis rene fødevarer som magert protein (kylling eller fisk), grøntsager, frugt, nødder, frø, bønner, fuldkorn og gode fedtstoffer.
De rigtige kosttilskud - Ind imellem opstå der negative rapporter om kosttilskud. De fleste af dem er ubegrundede og virker mere som skræmmekampagner. Kosttilskud er en vigtig del af behandlingen af diabetes. En god multivitamin, D-vitamin, fiskeolie og særlige blodsukker balancerende næringsstoffer som Alfa-liponsyre, krom, biotin, kanel, grøn te (catechiner) og glucomannan bør også indgå.
Slip stress - Stress er en stor bidragyder til insulinresistens og ubalance i blodsukkeret. Tryk på din pauseknap et par gange om dagen og brug et par minutter på dyb vejrtrækning, visualisering, yoga og andre afspændingsteknikker.
Motion - Bortset fra kostændringer, er motion formentlig den bedste medicin mod diabetes. Gå tur 15-30 minutter hver dag. 30-60 minutter energisk aerob motion 4-6 gange om ugen kan være nødvendig indtil man har fået sin diabetes under kontrol.
Lev grønt - Miljømæssige toksiner har også vist sig at bidrage til diabetes. Sørg for at drikke rent vand, brug "grønne" rengøringsmidler og undgå unødvendige stoffer i kosmetik og generelle omgivelser.
Gå i dybden af din tilstand - mens størstedelen af ovenstående punkter kan vende omkring 80 procent af diabetestilfælde, kan det være nødvendigt at optimere centrale områder af din egen individuelle biologi. Har du biologiske ubalancer der kan øge risikoen for diabetes eller være direkte årsag til den? Se på mulighederne og løs dem.
Skab kontakt og brug dit netværk  - Forskningsresultater viser, at vi får større succes når vi involvere vores nærmeste i vores målsætninger. Invitér venner, familie og naboer til at ændre deres kostvaner og livsstil sammen med dig.

Alfa-liponsyre til behandling af diabetes og diabetisk neuropati

Da diabetes også kan være årsagen til hjerteproblemer er det vigtigt både at forebygge diabetes og kontrollere en eventuelt diagnosticeret diabetes.

Alfa lipon syre, (Alpha lipoic acid eller ALA ), er en antioxidant der laves af kroppen og findes i alle celler hvor den hjælper med at omdanne glukose til energi. Som antioxidant er ALA med til at bekæmpe affaldsstoffer og uønsket materiale (frie radikaler), der kommer til når kroppen omdanner mad til energi. Frie radikaler starter skadelige kemiske reaktioner der skader cellerne og svækker immunforsvaret, organer og væv. Modsat andre antioxidanter  som kun fungere sammen med vand eller fedt, er alfa lipon syre opløseligt i begge (vand-og fedtopløseligt). Dette betyder at den kan udnyttes og virke overalt i hele kroppen.

 ALA har vist sig at kunne "genoplive" sig selv efter at have kæmpet mod frie radikaler og samtidig stimulere reparation af C-og E vitamin.

ALA tilstedeværelse i hele kroppen, også i de fedtholdige membraner og lipo proteiner og er kendt for sin evne til at sænke kolesterol og regulere blodsukkeret.

ALA er lever beskyttende og beskytter herved leveren mod skader forårsaget af de kemikalier kroppen udsættes for på daglig basis; herunder også allergi og candidiasis. I USA er ALA blevet mange professionelle behandleres fortrukne valg i behandling af leverbetændelse og virale angreb.

Uden for Danmark har ALA i mere end 30 år været anvendt som en medicinsk godkendt behandling for diabetes. I 1970 viste undersøgelser udført på University of Pennsylvania, at ALA øger den hastighed kroppen tager om at omdanne sukker til energi, og samtidig forsinker skader hos diabetikere såsom grå stær (en af hovedfunktionerne ved ALA, er at fremme og beskytte glutathionproduktionen i cellerne, og katarakt væv har lave niveauer af glutathion) og neuropati. Med hensyn til grå stær væv, så viser en undersøgelse fra 1995 af Dr. Lester Packer at ALA virker ekstremt beskyttende mod grå stær hos diabetikere netop fordi ALA er både vand-og fedtopløselig er det i stand til at trænge dybt ind i vævet af øjets linse og udføre sin mission at ødelægge frie radikaler.

(Packer, L., et al. Alpha-liponsyre som biologisk antioxidant. Free Rad Biol Med. 19:227-250, 1995.)

 

Alfa-liponsyre

Hvis du tager statiner mod forhøjet kolesterol, skal du klart overveje at tage ALA. ALA er så banebrydende i dets positive effekt på både kolesterol og blodsukker og sammenlignet med de sidste års viden omkring statiners bivirkninger, ikke mindst på vores nervesystem neuropati, så bør et alternativ som ALA overvejes.

Faktisk har flere undersøgelser vist at ALA er så effektiv på blodsukkeret at dette bør overvåges, så blodsukkeret ikke bliver for lavt.

Tilbage i 1999 offentliggjordes en undersøgelse i Diabetic Medicine, der viste signifikante bedringer af nerveskader forårsaget af diabetes ved 600mg ALA dagligt. Nerveskader eller neuropati er en af de mest ødelæggende komplikationer ved diabetes. Et beskadiget nervesystem gør os modtagelige for hjertesygdomme, dårlig sårheling og infektioner. Det menes at diabetikere med neuropati har en fem gange større risiko for at dø for tidligt sammenlignet med de patienter der har et rask nervesystem. Neuropati påvirker mere end 50% af alle diabetikere og der har ikke før været nogen effektiv medicinsk behandling mod det.

Diabetic Medicine, (16 (12): 1040-1043) 1999

En nyere undersøgelse (Diabetes Care) har vist ALA kan genoprette diabetisk nervefunktion efter kun fire måneders højdosis (300mg 3X dagligt) oral behandling.

Generelt set anbefales ALA hvor der er hjertesygdom tilstede og især ved forhøjet kolesterol.
dette fordi ALA har en sænkende funktion på kolesterol i sig selv, men også fordi det stimulere E-vitamin der tidligere i en lang række undersøgelser har vist sig at kunne sænke kolesterol med 40% i blodet og 45% i aortavævet.

ALA har evnen til at beskytte det genetiske materiale DNA i cellekernen, og kan derfor være en potent betydning for beskyttelse mod nedarvede svagheder. Beskyttelse af gener så disse kan reproducere og regulere uden skader, har konsekvenser for både ældning og cancer. 

 ALA er absolut et vigtigt supplement til den daglige kost, og mens små mængder er tilgængelige i vores kost, er et supplement nødvendigt hvis man vil se positive resultater i behandling mod neuropati, diabetes forhøjet kolesterol m.v.

Den generelt anbefalede beløb er 50 mg dagligt, men om oplyst her er anvendes doser på 300-600mg som terapeutisk dosis. Rådfør med professionel behandler før indtag af høje doser ALA. Dette gælder også indtag af ALA under graviditet.

Der er andre spændende forsøg der viser en lovende effekt af ALA mod Alzheimers sygdom. Og nedbrydning af brusk i forbindelse med leddegigt.

Alfa-lipon er i Danmark godkendt til ernæringsmæssig behandling af mangel på alfa-liponsyre ved diabetisk neuropati.

www.vitasearch.com/get-clp-summary/36936 , MS (multiple sclerose)

PMID: 9916881 [PubMed - indekseret for MEDLINE]

Van der Goes A, Brouwer J, Hoekstra K, Roos D, van den Berg TK, Dijkstra CD.
Institut for Cellebiologi og Immunologi, Det Medicinske Fakultet, Vrije Universiteit, BT Amsterdam, Holland.

(Lee EY, Lee CK, et al, Reumatologisk International, 2007; 27 (3): 225-233).

Mangel på K-vitamin?

K-vitamin er nødvendigt for normal blodstørkning og for at opretholde optimal knoglesundhed, men det kan også medvirke til at nedsætte eller fjerne allerede eksisterende åreforkalkning. Et højere indhold af K2-vitamin i blodet giver lavere risiko for inflammation.

Dette fedtopløselige næringsstof kræves kun i ganske små mængder for at kunne udføre sine vigtige funktioner i kroppen, og er normalt ikke anbefalet som et supplement i store doser. K1
En sund kost, rig på bladgrøntsager som grønkål, persille, rosenkål og spinat, samt broccoli (kogt), blomkål, lever og hvedeklid er alle fødevarer med et naturligt rige på K-vitamin, der burde opfylde kroppens krav på K-vitamin for de fleste af os.
K2-vitamin modvirker forkalkning af pulsårerne ved at sikre, at kalken i blodet havner i knoglerne og ikke i de bløde væv.

Indtag af K-vitamin(fra kosten og /eller kosttilskud) bør nøje overvåges og reguleres, hvis der tages antikoagulantia eller blodfortyndende medicin, da de terapeutiske virkninger af mange af disse stoffer påvirkes af K-vitamin.


Læs mere om K-vitamins fordele her

Nej tak til julesul- og julestress
Hurtige tips til forebyggelse af stress og jag i jule-og nytårsmånederne.  
Spis! Spring ikkemåltider over fordi du skal ud til julefrokost og er bange for at overspise. Overspisning sker primært når vi har gået for længe uden mad og blodsukkeret er i bund. Overhold hovedmåltiderne og spis eller cirka hver 3. time i de vågen timer., og sørg for at der er protein af god kvalitet i alle
målt
Maximum1ider. Drik godt med vand mellem måltiderne.  
Find balance i din kost - du skal ikke springe kulhydrater over, men sørg for at få dem i en god kvalitet - frugt, grønt og fuldkorn. 
Spis overvejende basisk når du kan - økologisk bladgrønt og citrusfrugt, er effektivt til at balancere sukker og syreholdig/dannende mad som konfekt, alkohol og flæskesteg. Det er også med til at skabe et venligere miljø for de gode bakterier (probiotika). 
Supplér din mad med kvalitetstilskud der stimulere din fordøjelse-for eksempel ingefær, gurkemeje, og kanel.   
Når vi er trætte beder kroppen ofte om sukker - hvis du virkelig er træt, så sov - sørg generelt for at få nok søvn eller læg dig bare 10 minutter. Et langt varmt bad kan også gøre underværker.

Hold dig fra unødvendige omgange af søde desserter og slikskåle, og bevæg dig når du kan - hop på dansegulvet, tag trapperne, gå en tur, eller lav gymnastik/yoga - bare bevæg dig.
Hvis du allerede nu føler dig stressset over julen, så snup en hurtig "kur" for  stress kan påvirke dit helbred, din søvn, og hele din følelse af velvære: Et multivitamin tilskud sammen med en B (nervesystemet/beroligende),- C (immunforsvar)- og D-vitamin (immunforsvar), Calcium-Magnesium (beroligende) og Omega3-fedtsyrer (stress, humør, koncentration). Har du svært ved at sove så tag for eksempel en Roli*nat/Baldrian en halv time før sengetid.

Når krop og sind får lov at slappe af, forebygges sygdom.

Et skud Guarana kan holde dig kørende hvis du trænger til en lille "opstrammer". Det er trods ikke altid man kan lægge sig til at sove eller sætte sig og meditere.

Roli*nat 

Marianne

Marianne Honoré,

Grundlægger af NatureWise og bosiddende på Long Island, NY, USA.

Jeg er uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning.

Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere.

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. 

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc