2014
Nyhedsbrev Nr.113
  fruit-basket.jpg
  

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

 

Når temperaturen falder og vinterens mørke og kulde tager over, er det fristende at krølle sig sammen på sofaen med et lunt tæppe og en skål

favorit hygge-mad.    

 

Den kolde sæson er ofte ensbetydende med at vi slipper de gode sundere vaner og overgiver os til "komfort" mad og dovenskab.   

Dette kan især være svært omkring helligdagene,  men det er nu du skal holde fast i hvor vigtigt det er at sikre, at alle i familien fortsætter med at spise sundt, får frisk luft og tilpas med fysisk aktivitet.

 

Ved at følge nogle enkelte  ernærings-råd, kan hele familien nyde vinteren, med et stærkt immunforsvar.  

 

Det er en god investering og du vil elske dig selv for ikke at skulle starte forfra med sunde kostvaner og intens motion, når de lyse og varme dage slår til igen og bikini-sæsonen nærmer sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

I denne udgave
Spis efter Årstiden
Vinterens Vitaminer
De Vigtige Mineraler
Sunde Vinterbørn
Immunboostere til børn
Problemer med bihulerne?
Manglende Sollys påvirker humøret
Forebyg tør vinterhud
Links

Like me on Facebook 

 

Follow me on Twitter 

 

 Visit my blog 
Spis efter årstiden - Naturen ved bedst!

I de kolde vintermåneder, der ligger lige foran os, har vi tendens til at kræve flere kulhydrater end normalt. Dette er der en god grund til: med færre timer af sollys, kan niveauet af  serotonin - et af vores "feel-good" signalstoffer, der er lagret i din hjerne blive udtømt. For at kompensere for et faldende serotonin niveau, fortæller din hjerne din krop at den har brug for mere, hvilket resulterer i en øget trang til kulhydrat-fyldt, såkaldt "hygge" mad, der øger produktionen af serotonin. Børn vil sandsynligvis føle den samme trang, så det er vigtigt at hjælpe dem med at undgå simple kulhydrater såsom sukkerholdige snacks, men præsentere dem for fødevarer med komplekse kulhydrater, der vil tage længere tid at nedbryde og giver et længere, mere vedvarende energiniveau og bedre mæthedsfornemmelse. 

Når vi planlægger måltider skal vi tænke på sæsonbetonede fødevarer; gode kulhydrater som efterår og vinter kan levere er grønkål, rødkål, hvidkål, spidskål, blomkål, selleri, pastinak og jordskokker, kål, selleri, porrer, løg, kartofler og gulerødder. Også græskar, squash og søde kartofler, kan nydes om vinteren.

Find opskrifter med indhold af disse grøntsager - gerne suppe og gryderetter, hvor du kan lave til flere dage ad gangen. Du kan krydre med frisk ingefær, hvidløg og diverse tørrede eller friske krydderurter.

 

Prøv for eksempel denne lækre Græskarsuppe: (4 personer)

1 stort butternutgræskar
2 store kartofler (gerne søde)
2 store gulerødder
2 fed hvidløg (pillet og hakket)
1 liter god hønse- eller grøntsagsbullion (fortyndet)
1 rød chili, uden kerner og hakket
Et bundt hakket koriander
1 dåse kokosmælk
Saft fra en appelsin
Evt. cayennepeber

Skær græskarret i fjerdedele. Fjern kernerne og skrallen. Skær kødet i lunser. Skræl kartofler og gulerødder og skær dem i grove stykker. Læg kartofler, gulerødder og græskar på et stort stykke stanniol sammen med hvidløg og chili og fordel en smule olie over det hele. Luk pakken og bag den i ovnen ved 200 grader i cirka. 30 minutter.

Kom herefter grøntsagerne i en blender og miks med krydderier og hønsefond (fortyndet). Blend det sammen til en puré. Hæld puréen i en gryde, tilsæt kokosmælken og lad det småkoge, til det er gennemvarmet. Er suppen for tyk, tilsættes lidt vand. Smag suppen til med salt, peber og appelsinsaft. Kan eventuelr tilsættes cayennepeber, hvis du vil have lidt mere "bid" i.

Servér med et par skiver ristet brød.

(opskrift fitliving.dk)

Vinterens Vitaminer - og andre boostere

Der er ingen garanti for at du ikke render ind i en forkølelse eller influenza, men ved at styrke dit immunforsvar, kan du gøre dit til at forhindre bakterie-og virusbetinget sygdom i den kolde sæson. Undersøgelser på indtag af naturlige tilskud, har vist at vi kan nedsætte risiko for sygdom, relateret til den Maximum1 vintersæsonen, med helt op til 70%. Du kender dig selv og din krop bedst og er du god til at mærke efter ved du også om du har brug for at sætte ind med ekstra hjælp så du kan gøre dit til at forebygge ubehag som f.eks. forkølelse, bihule-og halsbetændelse, influenza og belastende luftvejsinfektioner.

Maximum - multivitamin-mineraltilskud  

 

Vitamin D - Færre lyse timer og koldere temperaturer, får os til at holde os indendørs, hvilket kan resultere i mangel på D-vitamin. Af denne grund, skal du sikre, at hele familien får nok D-vitamin om vinteren. Kilder til D-vitamin, ud over solen, er fisk, kød, æg og mælkeprodukter, men da det kan være svært at spise sig til det nødvendige niveau, især hvis man i forvejen er i underskud, eller er veganer eller vegetar, bør man overveje at tage et dagligt tilskud af D3 vitamin.

Anbefalet dagligt indtag er 10mcg. De fleste danskere får 2-4 mcg D-vitamin fra kosten, så resten skal hentes fra solen eller via kosttilskud.

Overordnet bruges D-vitamin til at øge optagelse af mineraD vitamin grouplet calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. D-vitamin regulerer nøje calciumkoncentrationen i blodet. Er calciumkoncentrationen i blodet for lav, kan det blandt andet medføre muskelkramper. 

Om vinteren lægges der vægt på D-vitaminets vigtige rolle for vores immunforsvar, og studier peger også på vitaminets effekt på vores humør og energiniveau samt forebyggende effekt på visse former for kræft.

D3-vitamin


C-vitamin -
"Ved at indtage mellem 3.200 og 12.000 mg C-vitamin dagligt, ville vi kunne forlænge vores liv med 12-18 år", sådan udtalte  den amerikanskeNobelpristager og kemiker Linus Pauling for mange år siden. Han indtog selv efter sigende 18.000 mg dagligt og døde i en alder af 93 år. Flere undersøgelser har efterfølgende bakket op om hans udtagelse.

Indtag afC-vitamin som kosttilskud har gentagne gange vist sig både at kunne forebygge forkølelse, men også at kunne lindre og afkorte en forkølelse. Blandt andet har en amerikansk undersøgelse vist at 1 g vitamin C indtaget hver time i minimum 6 timer, både forebygger og lindrer alle symptomer på forkølelse og influenza, med op til 85%. 

C-vitamin findes i blandt andet i citrusfrugter, hyben, friske grøntsager og kartofler.

Et andet tip er at spise masser af probiotika, de sunde tarmbakterier, der kan beskytte kroppen mod infektion.

Et sundt immunforsvar er afhængigt af et sundt tarmsystem, da mere en 80% af vores forsvar befinder sig i tarmsystemet! 

Er tarm og fordøjelse ikke velfungerende med det rette samspil af gode og mindre gode bakterier, skabes der grobund for svamp, virus og bakterier med risiko for sygdom. Probiotika finder vi i visse yoghurt-produkter, hvilket kan være en god del af vores morgenmad, hvis man tåler eller spiser mælkeprodukter. For at få nok at disse gavnlige bakterier, kan det være nødvendigt at tage et dagligt tilskud som f.eks. Brottrunk eller  Maxiflor kapsler. 

 

Læs mere om Probiotika  

 

Kost som kål, broccoli, citrusfrugter, søde kartofler og spinat, indeholder også C-vitamin og beta-caroten, begge antioxidanter, hvor sidstnævnte også er et effektiv tilskud til styrkelse af immunforsvaret.

 

A-vitamin - styrker immunforsvaret og lindre irriterede slimhinder.

Terapidosis, når sygdom er i udbrud er 25.000-50.000 i.e. (5.000-10.000 mcg). Tilskud af A-vitamin bør kombineres med ekstra zink og høje doser bør overvåges af en professionel behandler.

 

Essentielle Fedtsyrer - Studier har påvist, at indtag af de essentielle fedtsyrer eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), som begge er n-3 fedtsyrer og findes i fiske- og krillolie, har en positiv effekt på immunsystemet og giver en mere balanceret immunologisk respons. For at opnå de ønskede anti-inflammatoriske effekter anbefaler flere kliniske studier på et forhold mellem n-3 og n-6 fedtsyrer på 1:2-1:4.

De essentielle fedtsyrer EPA og DHA, hæmmer produktion af de inflammationsfremkaldende kemikalier i kroppen (prostaglandin E2 og cytokiner) og kan reducere både allergiske og inflammatoriske reaktioner. Desuden er der en direkte sammenhæng mellem indtag af omega-3 fedtsyrer og lindring af astma. Krill

Dosis: Ved svære tilfælde af inflammation/allergi ses dosis på 10-20gr EPA/DHA omega-3 fedtsyrer.

Ved en dosis så høj anbefales det at vælge flydende olie eller i en kombination af flydende og kapsler, da et indtag på f.eks.18 gelatine kapsler kan give irritation hos en allergiker.

De flydende olier kan også integreres i madlavningen som f.eks. salatdressing, i yoghurt, grød og smoothies.

1-3 spsk. hørfrø olie dagligt og/eller en håndfuld valnødder er også

en god kilde til omega-3 fedtsyrerne.

 

Krill Omega-3

 

E-vitamin - er en antioxidant og booster immunforsvaret, specielt hos ældre mennesker. Et forsøg foretaget på en gruppe ældre plejehjemsbeboere og effekt af tilskud af E-vitamin viste, at det nedsætter risikoen for forkølelse. Et dagligt tilskud på 500 mg er at anbefale - Terapeutdosis der skal gives under opsyn af professionel behandler er500-2.000 mg dagligt.

E-vitamin findes i vegetabilske olier, æg, hvedespirer, sojabønner, grønne bladgrøntsager og fuldkornsprodukter.

 

E-Vitamin   

 

B-vitaminerne - tag et tilskud i samlet flok, enten som en del af dit multi-vitamin-og mineral tilskud eller som et samlet B-vitamin tilskud. Der er flere anti-oxidanter blandt gruppen af B-vitaminer og gentagne undersøgelser har bevist deres beskyttende effekt på vores immunforsvar.

Fødevarer som lever, nyre, æg, grønne bladgrøntsager, fuldkornsprodukter, nødder, ærter, bønner, kylling, fisk, bananer, gær, og mejeriprodukter er rige på B-vitaminer.

 

Hvis en forkølelse eller influenza allerede har fået taget i dig, er løsningen at handle så hurtigt - gerne ved allerførste symptom.

En lyn-kur der kraftigt kan anbefales ved akutte symptomer er:

Hvidløg: 300mg - 4 gange dagligt.

Zink: 15-30 mg dagligt. Candolic

Magnesium: 200-400mg dagligt.

C-vitamin: 1 gram C-vitamin hver time i minimum 8 timer, og derefter 1 gram 4 gange dagligt indtil man har været symptomfri i en uge, efterfulgt af 2 dage med 1 gram dagligt.

Drik suppe eller bouillon i løbet af dagen og læg dig under en godt lag af dyner, så du kan svede sygdommen ud - sauna kan anbefales om muligt.

Candolic Hvidløgskaspler 500mg

 

Hvis du har en saftpresser/juicer, så lav dig et glas friskpresset grønsagssaft dagligt. Brug de grøntsager du har men tilsæt meget gerne kål, af enhver art, rødbede, gulerødder, broccoli, agurk og spinat sammen med en grapefrugt eller ½ citron med skræl (husk økologisk hvis du juicer skællen med). Hertil kan varmt anbefales at tilsætte ingefær og/eller hvidløg. Mangler du lidt sødme, så tilsæt appelsin eller æble efter smag. Du skal ikke smide pulpen væk - den er fyldt med gode fibre som du kan bruge til at bage med i boller eller knækbrød. Du kan eventuelt fryse pulpen ned til du har en bagedag.

De vigtige mineraler 

Moderne og intensiv landbrugsdyrkning har blindt fokuseret på storproduktion og konventionelle landbrug og gartnerier bruger ikke produktionsmetoder, der tager hensyn til bevarelse af næringsstoffer. Det har resulteret i at næringsindholdet i vores jord og dermed afgrøder, hen over de sidste 50 år er faldet drastisk.

Vi glemmer ofte vigtigheden af mineraler og især de oversete spormineraler, fordi fokus primært er på de stoffer vi umiddelbart har brug for i større mængder.

Det er dog super vigtigt at få rette mængde af alle stoffer, da alle indgår i kroppens synergi for at opretholde eller opnå optimal sundhed.

Det er fint at der forskes meget i C-, D - og E-vitamin, men hvad nu hvis du er i underskud af molybdæn, vanadium, selen eller zink? Disse stoffer, er blot få af en lang liste af stoffer, der lider hårdt under vores overdyrkede og udpinte jord.

Hvis du har den fulde forståelse for hvad en sund og balanceret kost er og sørger for kun at indtage rene fødevarer som økologisk- eller biodynamisk dyrkede fødevarer, så er der en chance for at du får næringsstoffer nok. Dog er det sådan at de fleste af os går rundt med mangelsymptomer af den ene eller anden karakter. Disse kan afhjælpes med relevante tilskud.

Mineraler er vitale for alle mentale og fysiske processer. De er essentielle faktorer i opretholdelsen af alle fysiologiske processer og er basis for tænder, knogler, væv, blod, muskler og nerveceller. De optræder som ioniserede ledere af kroppens elektriske strøm - en nødvendighed for, at kroppen kan fungere overhovedet.

Mineraler virker som katalysatorer og aktiverende processer for andre næringsstoffer og er blandt andet byggesten for enzymer, hormoner og andre naturlige substanser i organismen. Mineraler har en udlignende og afbalancerende virkning, der har stor betydning for kvalitet og mængde af kropsvæsker, væskepres og pH-værdi.

Mineraler har en livsvigtig betydning for vores fordøjelse og evnen til at optage næringsstoffer.

Nogle mineraler har meget individuelle specifikke funktioner hvor andre menes mere at indgå i et samspil med andre næringsstoffer, men alle har de en funktion! Det menes yderligere at tungmetaller har lettere ved at hobe sig op i kroppen, hvis vi er i mangel af bestemte spormineraler.

Det er svært at skulle fremhæve et minerals vigtighed frem for et andet, men når det kommet til antioxidant effekt, vil jeg alligevel nævne to, zink og selen, hvoraf specielt selen har lidt stærkt under nutidens dyrkningsmetoder og forurening.

 

Zink - findes i alle kroppens celler, men er især koncentreret i hjerne, øjne, hår, hud, negle, hypofyse, binyrer, kønsorganer, skjoldbruskkirtlen, lever, nyrer, knogler og blod. Zink

Det anvendes i kroppen i over 200 enzymer, der blandet andet indgår i omsætningen af kulhydrater, fedt og protein. Dette betyder at zink er vigtigt for omdannelsen af dem mad vi indtager således at kroppen har den energi der skal bruges overalt i vores system. Herudover har zink en væsentlig funktion i forbindelse med "oversættelsen" af DNA, der betyder at zink spiller en væsentlig rolle i forbindelse med vækst og vævsdannelse. Zink er også vigtig for generel sårheling og forebyggelse af infektioner og vira. Almindelige manglesymptomer er dårlig sårheling, gentagne infektioner, hårtab og nedsat appetit.

Du finder zink i grønsager, østers, kød, fisk, lever, ølgær, benmel, bønner, nødder, hvedekim, æg, mælk, fuldkornsprodukter, ris, gulerødder og rødbeder. Det anbefales, at kvinder indtager 7 mg zink om dagen, mens mænd bør indtage 9 mg zink om dagen, men meget tyder på at en daglig dosis på 15mg er mere relevant. Ved nedsat immunforsvar er det relevant med terapeutdoser på 30-60 mg alt efter indhold i multi-vitamin-og mineraltilskud. Store mængder af zink - over 25 mg dagligt, kan forstyrre kobbers funktion i kroppen, så har du brug for terapeutiske doser, så rådfør dig med en professionel behandler.

Nogen mineraler er især vigtige for bestemte grupper af mennesker, og zink er et af disse mineraler. Børn i puberteten samt gravide skal være særlig opmærksomme på at få nok zink.

Læs mere om Zink og immunforsvaret  

 

Selen - er et grundstof, der findes i cellemembranerne (cellens væg) i alle vores celler. Selen er en kraftig antioxidant der indgår i komplekser der eliminere frie radikaler. Dermed beskytter selen vores celler mod angreb og nedbrydning. Selen spiller også en vigtig rolle i visse enzymer, der er vigtige for dannelsen af stofskiftehormonerne T3 og T4. Nyere forsøg forstærker tidligere studier i selens forebyggende effekt mod visse typer af kræft, og selen anvendes i dag terapeutisk i behandling af nedsat immunforsvar og en lang Selen række kræftsygdomme. Der ses også en god effekt med tilskud af selen til kræftpatienter der modtager kemobehandling, da selen ser ud til at kunne sænke risiko for de bivirkninger og ubehag der er ved traditionel kræft behandling, herunder kemobehandling. Desuden anvendes selen i forebyggelse eller behandling af hjertefejl og slagtilfælde, forhøjet blodtryk, seksuel funktion, infektioner, udrensning af giftstoffer, led-lidelser og gigt, synsproblemer herunder specielt grå stær, hud og hår - herunder også psoriasis og eksem. På grund af sin beskyttende effekt, menes tilskud af selen af kunne forhindre tidlige aldersbetingede tilstande.

Selen findes i fisk, fjerkræ, ris, skaldyr, fuldkornsprodukter, sojabønner og æg, lever og mælkeprodukter. Det anbefales, at kvinder indtager 40 mcg selen dagligt, mens mænd bør indtage 50 mcg selen om dagen. Terapeutisk anvendes doser op til 300mcg.

 

Læs - Selen er livsnødvendig for kroppen

 

I kroppen har vi elektrolytter, der er opløselige mineraler der findes i vores kropsvæsker og blodstrøm. Når vi sveder eller har væsketab generelt, går disse mineraler tabt, og bør derfor løbende erstattes. Hvis elektrolyt-niveauet ikke opretholdes, mister vi energi, nøjagtig på samme måde som et batteri gør det. Tabet går ud over vores muskel- og nervefunktioner og evnen til at klare stress-belastninger, og dermed kan immunforsvaret svækkes. Erstattes de tabte elektrolytter, kommer energien tilbage.   null

Med Elektriske Spormineraler har du et suverænt mineraltilskud, der specielt er relevant ved sport, væsketab under sygdom (f.eks. ved feber/diarré/influenza) og hvis du har svært ved at drikke nok vand eller simpelthen har tendens til at glemme det. Mange går rundt og er konstant dehydrerede og vil have stor glæde af et dagligt tilskud af spormineraler.

Elektriske Spormineraler er et superkoncentreret mineraltilskud fra den Store Saltsø i Utah, med let-og hurtig optagelighed. Vandet i Salt Lake indeholder de samme mineraler som havvand, men på grund af fordampningen er koncentrationen af mineraler 6-10 højere, og behandlet således at det skadelige natriumklorid (kogsalt) er elimineret fra vandet.

Generelt siger man at mineraltilskud fremstillet af havalger kan betragtes som ideelle på grund af den slående lighed mellem sammensætningen af mineralerne i henholdsvis havvand og menneskets blod.

 

 Elektriske Spormineraler 

 

Sunde Vinterbørn

Børn og sund kost går ikke altid som vi gerne vil, men prøv alligevel at følge en række gode råd, der måske kan hjælpe til sundere vaner og sjove stunder. Det handler om at få nok af de næringsstoffer og den friske luft, der kan forebygge årstidens snot-næser.

1. Spis "regnbuens farver". Det er en sjov måde for børnene at holde styr på farver og tælle hvad der ligger på tallerken.

2. Vis dig som rollemodel - familier der samlet går ind for en sund livsstil har en langt højere succesrate.

3. Få børnene involveret. Når børn er med til at planlægge madplaner, er de mere tilbøjelige til også at vil spise måltiderne. Skab begejstring!
4. Indarbejd 30 minutters fysisk aktivitet sammen dagligt. Måske cykler I sammen hjem til/fra skole. Tager trapperne i stedet for elevatoren, eller hele familien går tur med hunden, også når det er mørkt, blæsende og koldt. Alle mand sover godt ovenpå lidt frisk luft i kinderne inden sengetid.

5. Forsøg så vidt muligt at spise økologisk. Dette behøver hverken at være dyrt eller upraktisk; undersøgelser tyder på, at økologiske produkter kan indeholde op til 40% flere antioxidanter end ikke-økologiske, og du undgår de skadelige pesticider der nedbryder vores immunforsvar og som børn er ekstra sårbare overfor.
6. Introducér dine børn for nye fødevarer regelmæssigt, og giv ikke op, hvis de ikke umiddelbart er et hit. Jo mere du tilbyder nye fødevarer, jo større en vifte af fødevarer vil dit barn sandsynligvis spise....på et tidspunkt...vær tålmodig.
7. Lad dit barn træffe valg. Så længe der vælges mellem ernæringsrigtige fødevarer, er det okay at lade børnene vælge frit, også selvom det betyder, at de spiser en bestemt fødevare igen og igen i en periode. Mad skal aldrig være en kamp.
8. Spis altid (eller så ofte som muligt) samlet som en familie. Undersøgelser viser, at et samlet måltid fremmer sunde spisevaner og nedsætter risikoen for fedme og fedmerelaterede sygdomme hen ad vejen. Samtidig er den en fantastisk mulighed for at dele tanker, oplevelser og ideer - eventuelt lave en ny madplan.
9. Tilbyd sunde snacks. Hvis dit barn ikke er en stor spiser under hovedmåltiderne, kan du tilbyde et nærende mellemmåltid, såsom frisk frugt, grøntsager, eller fuldkornskiks. Også i madpakken, bør der være sund mad så børnene kan holde en god energi der skærper koncentration og indlæringsevne.
10. De gyldne regler for en god energi: Gå aldrig mere end fire-fem timer uden at spise, og sørg for at alle måltider indeholder protein - tun salat, ost eller nødder. Sørg for at have sunde fødevarer i køleskab og skabe - når sund mad og snacks er lettilgængelig, kan vi bedre holde os fra "junk", også når vi er på farten.
Andre immunboostere for børn

Frem med uldundertøjet - det er skift i vejret der gør os og især de yngste, med et umodent immunforsvar, modtagelige overfor sygdom. Undgå at blive kold når der leges i udenfor i naturen og pas på med svømning når det er koldt - det er årstiden for øreinfektioner. For nogle børn kan det anbefales at svømning sættes i bero i de koldeste måneder. En god gammeldags varmedunk i sengen om natten er en fantastisk måde at varme op hurtigt.

Søvn - er vigtigt for både børn og voksne, men især de yngste skal have regelmæssig søvn og gerne 10 timer. Selvom det er flere måneder siden børnene startede i skole efter en lang sommerferie, kan de første måneder, især for de nystartede, være fyldt med stress og spænding. Søvn styrker vores immunitet, og humør. Put barnet med sin yndlingsbamse, - bløde venner som mange børn elsker at putte sig med, øger den mentale sundhed og forbedre søvnen.

Har barnet svært ved at sove, så prøv med en kop kamillete og en god historie inden sengetid.
Minimer sukker - Sukker kan undertrykke immunsystemet, så undgå at give børn sukkerholdige føde- og drikkevarer. Tilbyd i stedet vitaminrige frugter som godbidder i stedet.

Probiotika er også en glimrende måde at styrke immunforsvaret ved at øge antallet af sunde tarmbakterier, og holde de dårlige i skak.

Kefir smoothies er en god måde at tilføre probiotika til barnet, hvis han eller hun

vel og mærke tolerere mælkeprodukter.   
En kapsel Maxiflor kan åbnes og tilsættes i maden hvis barnet ikke kan sluge en kapsel.
Hold ørerne rene - ørerne kan også være en indgang for sygdomsforårsagende bakterier, sørg for at holde dem rene.     

 

Æteriske olier - kan hældes i karbadet. F.eks. et par dråber eukalyptus- eller kanelolie kan hjælpe til at lukke op for tilstoppede bihuler. Også japansk pebermynteolie er effektivt på brystet ved luftvejsproblemer. Æterisk lavendel- og kamilleolie virker beroligende.  

BAMSE BOMSTÆRK
BAMSE BOMSTÆRK

   

Multi-vitamin-og mineral tilskud - bør gives året rundt, men specielt i de kolde måneder og altid ved småt-spisende børn- og unge.

Giv børnene en multivitamin-mineral tablet og styrk eventuelt deres immunforsvar med nogle dråber af rød solhat i en varm kop te, således at dråbernes indhold af alkohol fordamper. Dråberne kan også blandes i varm havregrød.

Vitaminer - Bamse

 

Problemer med bihulerne?

Mange lider af mere eller mindre kroniske bihuleproblemer, der ofte forværres når det bliver koldt i vejret.

Kroniske infektioner i bihulerne kræver ikke nødvendigvis medicin eller kirurgi, men kan afhjælpes med kost og livsstil.

Udover

at undgå forurenede, støvede og røgfyldte miljøer (og passiv rygning), kan du prøve følgende for at hjælpe med at reducere symptomerne på kronisk sinus problemer:
1. Eliminer mælk og alle mejeriprodukter fra din kost. Dette kan føre til dramatiske forbedringer efter cirka to måneder.
2. Tag Astragalus (Astragalus membranaceous), roden af en kinesisk plante, der øger immunsystemets funktion. Den sædvanlige dosis er tre kapsler fordelt på dagen.
3. Hvis du tager antibiotika for sinus infektioner, skal du sørge for at tage et tilskud af probiotika så du at gendanne de gavnlige bakterier, der bebor fordøjelseskanalen og som oftest udslettes af antibiotika, og dermed blot nedsætter dit immunforsvar yderligere.
4. Undgå tobaksrygning - også den passive rygning

 

 Astragalus

Den mørke tid kan påvirke vores humør


Vinterens kulde og mørke menes at påvirke omkring hver tredje kvinde og hver femte mand negativt. Man ved ikke hvorfor at flere kvinder end mænd føler sig triste, trætte og deprimerede om vinteren.

Manglen på dagslys er hovedårsagen til vinterdepression og vintertræthed. Det lysfølsomme hormon melatonin og signalstoffet serotonin spiller begge en vigtig rolle. Hjernen udskiller melatonin om natten, og under de lange vinternætter udskilles der ekstra meget melatonin, som kan gøre os mere trætte. Omvendt produceres der mindre af det vigtige signalstof serotonin. Og det kan påvirke vores humør negativt.

Det kan anbefales at bruge mindst 15-30 minutter udenfor midt på dagen, hvor lyset er kraftigst. Dertil kan man forsøge sig med indendørs lysterapi, og/eller tilskud af gamle kendte lægeurter som perikon, hjertensfryd og baldrian, der kan lindre symptomerne. Er man i tvivl om man er deprimeret, bør man kontakte sin læge.

 

Optimal - naturlig hjælp bedre søvn og godt humør

 

Rosenrod - stress og dårligt humør 

 

Lysterapi - forebyg SAD - vinterdepression


Forebyg tør vinterhud

Kokos - eller palmeolie, er et par af mine favoritter når det kommer til behandling af tør hud og især forebyggelse af den tørre, skællende vinterhud.

Brug olien som fugtighed til både ansigt og krop.

Vask dit ansigt med palmeolie morgen og aften. Det forhindre tør hud og min erfaring er, at tendens til uren hud mindskes eller forsvinder helt.

Palmeolie er også den perfekte øjenmake-up fjerner. En ganske lillPalmeoliee mængde olie på en let våd vaskeklud eller vatrondel, fjerner øjenmake-up og makeup hurtigere end andre, ofte meget dyre make-up fjernere.

Brug også palmeolie som barbercreme, dette gælder både mænd og kvinder. Det efterlader huden langt blødere end almindelige barbercremer og fungere samtidig som fugtighedscreme eller "aftershave" creme.

Også til behandling af tørt hår eller hårspidser, er palmeolie fantastisk. Cirka en gang om måneden, især hvis du har langt hår, kommer du palmeolien i dit  nyvaskede våde hår og lader det sidde i så lang tid du synes passende, for eksempel natten over. Næste morgen kommer du shampoo i først og skyller efterfølgende godt igennem. Det kan være at du skal vaske af et par omgange for at håret ikke føles fedtet, men bagefter har du det lækreste silkebløde hår.

Og så et råd, som de fleste vil have glæde af om vinteren, palmeolie som læbepomade! Kom lidt palmeolie over i en lille beholder og brug den som læbepomade efter behov. Palmeolie har et smeltepunkt på 33-40 grader, er halvfast ved stuetemperatur og derfor nem at håndtere som creme og læbepomade om vinteren. Palmeolie

Da både kokos- og palmeolie har vist sig at have en forebyggende effekt på mund- og tandbakterier og dermed karies, kan det anbefales at børste tænderne i olien efter almindelig tandbørstning med tandpasta. Tænder og mund føles fantastisk rene bagefter.

Ved brug af ren palmeolie kan du have god samvittighed, der er nemlig ingen tilsætningsstoffer overhovedet, så der er ingen grimme unødvendige stoffer der får lov at trænge igennem din hud, som ved mange andre hudplejemidler og cremer. 

Jeg anbefaler stærkt at du køber en økologisk kvalitet som for eksempel Rød Palmeolie fra Vitaquell, der meget vigtigt også er RSPO-certificeret. RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) organisationen, er garant for at produktion af palmeolie foregår under forhold som tager mest muligt hensyn til miljøet. Der bliver dermed ikke fældet eller afbrændt  regnskove for at give plads til palmeplantager. I stedet beplantes udelukkende områder som også tidligere er blevet anvendt til landbrug. En certificeret producent vurderes løbende af RSPO for at sikre at de til stadighed opfylder certificeringskravene.

Palmeolie laves af oliepalmens frugter (Elaesis Guineensis) er rig på E-vitamin og linolsyre. Tåler høj opvarmning og kan bruges i madlavning.

 

Marianne

Marianne Honoré,

Grundlægger af NatureWise og bosiddende på Long Island, NY, USA.

Jeg er uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning.

Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere.

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. 

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc