2014
Nyhedsbrev Nr.107
Jordbær
  

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

Hvad er fordelene ved at holde sig sund?

Korrekt ernæring og fysisk aktivitet er vigtigt for at reducere risiko for sygdom og død. Ud over at holde taljen slank, er en fysisk aktiv hverdag med indtag af en ren og sund kost, afgørende for dit helbred. Sundhed - både fysisk, følelsesmæssigt og mentalt - kommer med en række livslange fordele.

Velvære og glæde er en stor del af de fordele vi kan høste, men behandler vi krop og sind med respekt, og med forståelse for hvor simpelt det rent faktisk kan gøres, er gevinsten et langt og sygdomsfrit liv.

Selvom daglig motion er at foretrække, ved vi at blot en halv time om ugen kan forlænge dit liv. Et nyere studie har tydeligt vist at motion på et højt/moderat niveau (450 minutter om ugen), kan forlænge livet med 4,5 år. Og blot 30-75 minutters om ugen forlænger livet med 1,8 år. Kombineret med en sund kropsvægt kan de 4,5 år komme helt op på 7,2 år, sammenlignet med overvægt og fedme!!

Når vi taler sund mad så har vi en 40% højere chance for at forlænge livet ved at spise sundt (defineret som indtag af mejeriprodukter med lavt fedtindhold, frugt, grøntsager, fjerkræ, fisk og fuldkorn). Der er en 37% højere risiko for at dø tidligere, ved et højt indtag af kulhydrater (slik, desserter, sodavand osv.), og en 21% øget risiko ved forhøjet indtag af kød, stegte fødevarer og alkohol, sammenlignet med indtag af den sunde kost.

Desværre siger statistikkerne stadig at trods en øget risiko for sygdom og tidlig død, så foretrækker langt de fleste mennesker at fylde sig med det vi opfatter som "lækkerier", nemlig fedt, salt og sukker!

Vi skal have ændret billedet af hvad der er "lækkert" og tage ansvar for hvad der sundt. Det er nemlig ikke alle i fødevareindustrien der har interesse i vores sundhed.

Og så skal vi overveje om vi har brug for ekstra hjælp, i form af kosttilskud, enten fordi vores individuelle kost ikke er optimal, fordi vi har manglesymptomer og ekstra behov eller simpelthen fordi det er en god investering i forebyggelse af sygdom og opnåelse af et langt, sundt og aktivt liv.


I denne udgave
God fordøjelse - God sundhed
Faste regenere immunforsvaret
Fiskeolie konservere hjernen
Omega-3 sænker trang til tobak
D-vitamin og kræftprognose
D-Vitamin og for tidlig død
D-vitamin og HIV
Vindruekerneekstrakt og kemobehandling
Multivitmain nedsætter risiko for grå stær
Kanel virker leverbeskyttende
Resveratrol forbedre blodsukkerregulering
Kan prutter kurere cancer?
Links

Like me on Facebook 

 

Follow me on Twitter 

 

 Visit my blog 
En god fordøjelse er basis for en god sundhed

Det er vigtigt at give fordøjelsen noget at arbejde med, så både tarmperistaltik og stofskifte motioneres. Spis korn, groft brød, gryn og fuldkornspasta, der er fyldt med kostfibre, som giver masser af fylde til tarmen, presser mod Theago Tab; tarmvæggene og sætter skub i tarmenes sammentrækninger. Resultatet er en forbedret fordøjelse, hvor madresterne hurtigere transporteres igennem systemet.

Vi skal sørge for at bevare en sund bakterieflora i tarmene. Undgå eller begræns sukker (nyeste anbefalinger fra WHO er 25 gram sukker dagligt), der oftest resultere i overflod af svampe og bakterier.

Drik masser af vand, især hvis indtaget af kostfibre pludselig øges.

Hvis maven går i stå, så anvend altid først naturlige midler før de konventionelle midler, der kan have ubehagelige bivirkninger. Brug tørret frugt som svesker, dadler, figner og abrikoser i morgenmaden, kan du oftest få sat gang i systemet igen.

Naturlige midler som Thea-Go, hvis maven er gået helt i stå eller

De fleste af os har stor gavn af et periodevis- eller dagligt tilskud af mælkesyrebakterier, som f.eks. Maxiflor der indeholder 11 forskellige mælkesyrebakterier (4 milliarder frysetørrede levende mælkesyrebakterier per kapsel).

Læs mere om Maxiflor

Et andet spændende tilskud der bør nævnes her er Glucomannan. I Glucomannan Complex finder du de effektive glucomman fibre fra konjakroden i en sammensætning med inulin (cikorierod) og hybenpulver.

Her får du en betragtelig mængde fibre der ud over at hjælpe til udrensning og sund tarmperistaltik, også bidrager til sund vægt og kolesterolniveau.

3-4 kaspler 3 gange dagligt med masser af væske - helst vand, og gerne indtaget 30 minutter før et måltid, især hvis vægttab ønskes. Vandopløselige fibre optager deres egen vægt flere gang i i væske. Herved dannes en gele. Der fylder mavesækken, således at mæthed hurtigere opstår.

 

Faste regenerere immunsystemet
Måske er sommersæsonen ikke lige tidspunktet hvor vi tænker på faste, men efteråret som følger herefter er et godt tidspunkt at få renset lidt ud i systemet, og af gode grunde. Faste har nemlig vist sig at have en foryngende effekt på immunsystemets celler.  
Når man sulter, forsøger systemet at spare på energien, hvilket blandt kan gøres  ved at genbruge en masse af de immunceller, der ikke er nødvendige, især dem, der er beskadiget. Man har set, både hos mennesker og dyr, at mængden af de hvide blodlegemer går under langvarig faste. 

 

Når vi så indtager mad igen, gendannes mængden af blodceller.

Reduktionen af immunsystemets celler udløser en stamcelle-baseret regenerering af nye celler. Faste nedsætter det enzym der hedder PKA, der når det sænkes, forlænger levetiden af simple organismer.

PKA er nøglegenet, der skal lukkes ned for at få disse stamceller til at skifte til en regenerativ tilstand. Det giver "grønt lys" for stamcellerne til at

begynde celledeling og genopbygge hele systemet.
Den gode er, at kroppen under fasten slipper af med de dele der er gamle, beskadiget, og ineffektive.

Forskerne mener at hvis man faster, f.eks. efter en kemobehandling, hvor immunforsvaret er helt kørt ned, eller ved for tidlig aldring, vil man kunne regenerere og bogstaveligt set starte ud med et nyt sundt immunsystem.

Man undersøger nu muligheden for, om disse effekter er anvendelige til mange andre forskellige systemer og organer, og ikke kun immunsystemet.

Fiskeolie konservere hjernen 

Et nyt studiebekræfter tidligere lignende studier i fiskeolies beskyttende virkning og generel vedligeholdelse af hjernens volumen og kognitiv funktion hos ældre mænd og kvinder.

Den pågældende undersøgelse omfatter 193 patienter med Alzheimers sygdom, 397 personer med mild kognitiv svækkelse (MCI) og 229 kognitivt normale individer, alle deltagere i et femårigt studie (Alzheimers Disease Neuroimaging Initiative), designet til at evaluere ændringer i kognition og hjernens struktur hos mænd og kvinder i alderen 55 til 90 år. Patienterne gennemgik en neuropsykologisk test og magnetisk resonans af hjernen ved indskrivning og igen med seks til tolv måneders mellemrum. Analysen omfattede 117 patienter, som regelmæssigt anvendte tilskud af fiskeolie ved forsøgets start, hvoriblandt en Krill betydelig procentdel rapporterede fortsat brug ved den efterfølgende opfølgning. Selvom volumen af både hippocampus (ansvarlig for indlæring og hukommelse) og hjernebarkens grå substans (der styrer de fleste af kroppens funktioner som syn, hørelse, tale, tænkning, bevægelser osv.), faldt over tid i gruppen som helhed, var der klare fordele ved indtag af fiskeolie. 

Ved den efterfølgende opfølgning af studiet, havde de der fortsat intog fiskeolie, generelt gennem hele forsøgsperioden, en bedre kognitiv funktion, så ingen tvivl om at regelmæssig brug af fiskeolie over længere tid, er det der virker mest optimalt. Dette studie er et af de første der undersøger mulighederne for effekten af længerevarende indtag af fiskeolie og dets virkning på bevaring af hjernens volumen og kognition og dermed hele spektret af normal aldring og neuro-degeneration. Studiet er lavet med henblik på forebyggelse af kognitiv degeneration hos middelalderende og ældre, men andre studier har tidligere forslået at tilskud af fiskeolie til børn og unger, kan hjælpe dem til bedre indlæring, ro og udvikling generelt. 
20. juni
2014 Alzheimers & Demens, Lori A Dainello, Brown University

 

Læs mere om Antarktisk Krill - en bæredygtig olie

 

Indtag af Omega-3 fedtsyrer sænker trang til tobak

Godt nyt til rygerne der ønsker at stoppe!

Resultatet af et studie med oralt indtag af eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), viser en reduktion i trang til rygning og tobak blandt dem, der indtager de pågældende fedtsyrer som kosttilskud. Otteogfyrre regelmæssige rygere fik 2710 mg EPA og 2040 mg DHA, eller placebo i en måned. Trang til tobak og antallet af cigaretter røget per dag, blev vurderet forsøgets start og slutning, og 30 dage efter forsøgets afslutning.
Deltagere, der modtog omega-3 fedtsyrer havde betydeligt mindre trang til tobak ved slutningen af forsøget sammenlignet med de oprindeligt vurderede niveauer. Selvom trang til tobak var stigende ved opfølgningen en måned efter forsøgets afslutning, var trangen stadig lavere end den oprindeligt var blandt dem, der fik EPA og DHA.

Placebodeltagerne havde stort set den samme trang  
til tobak under hele forsøget igennem.  

De deltagere der indtog omega-3, røg i gennemsnit 11,2% færre cigaretter efter en måned i forhold til den mængde af cigaretter de røg i begyndelsen af studiet.

Fald i niveau af omega-3 fedtsyrer kan påvirke dopamin neurotransmissionen, hvilket har en negativ indvirkning funktionen af hjernens systemer der er forbundet med belønning og afhængighed. Dette fald i funktion kan øge tobakstrangen, hvilket gør det mere vanskeligt at holde op med at ryge. Det er antaget, at genetablering af niveauet af flerumættede fedtsyrer i den aktuelle undersøgelse reducerede trangen til tobak ved at påvirke dopamin-transmissionen kompromitteret af ryge-induceret lipidperoxidation. Fremtidige studier bør fokusere på om tilskud af flerumættede fedtsyrer påvirker rygeadfærd og dens relation til subjektiv stress via biotilgængeligheden af flerumættede fedtsyre i serum og metabolisme, og skal forsøge at bestemme de neurale mekanismer, der muligvis har spillet en rolle i faldet af trangen der blev observeret i denne undersøgelsen.

4. juni 2014 Journal of Psychopharmacology, Sharon Rabinowitz af Haifa University

 

Læs mere om FlaxOmega3

Højere niveau af D-vitamin er forbundet med bedre kræftprognose

D-vitamin har tidligere vist sig af stor betydning i forebyggelse af udvikling af kræft. Nu bekræftes det at højere niveau af D-vitamin ikke blot er forbundet med en lavere risiko for at dø af enhver årsag i løbet af de opfølgende undersøgelser, men også med en reduktion i risikoen for at dø af kræft blandt tidligere kræftpatienter.
Forskerne har analyseret data fra syv kohorter tilhørende "Konsortiet om sundhed og aldring", Netværket af Kohorter i Europa og USA, og data fra deltagere fra den tredje amerikanske Nationale Sundhed-og Ernærings Undersøgelse. Forsøgspersoner blev begrænset til rygere hvor der var data om niveau af serum 25-hydroxyvitamin D [25 (OH) D] tilgængeligt. D vitamin group

Blandt de 6.695 dødsfald, der skete i løbet af de efterfølgende 15,8 års opfølgning, skyldtes 2.624 hjertekarsygdomme og 2.227 kræft.
For mænd og kvinder, hvis serum D-vitamin niveau var blandt den laveste 1/5, var der en 57% højere risiko for at dø af enhver årsag i sammenligning med dem, hvis niveau var blandt top fem. Blandt de deltagere med de laveste vitamin niveauer, der ikke havde en baggrund med tidligere hjerte-kar-sygdomme, var risikoen for kardiovaskulær mortalitet 41% større end personer, hvis niveau var højest, og for de med tidligere rapporteret kardiovaskulær sygdom, var risikoen 65% højere.
Når risikoen for at dø af cancer blev undersøgt, opstod et andet billede.

Blandt patienter med tidligere kræftsygdom, havde de med et lavt niveau af D-vitamin, en 70% større risiko for at dø af kræft, sammenlignet med de patienter der havde det højeste niveau af D-vitamin.

Forskere har konkluderet at tilskud af D3-vitamin spiller en betydelig rolle i forbedring af prognosen for udvikling af- og død grundet kræftsygdom.

På trods af at niveauet af 25 (OH) D er stærkt varierende mellem patienter i forskellige lande, vores køn og årstiden, er forbindelsen mellem niveau af 25 (OH) D-niveau, og dødelighed bemærkelsesværdigt konsekvent.

British Medical Journal, Meta-analyse af 17 Juni 2014.07.23

 

Læs - D-vitamin Forhindre Kræft

 

I Danmark har der været forvirring om hvorvidt man skal have sit D-vitamin tilskud i tablet eller i kapselform blandet med olie. D-vitamin gå ganske vist under de fedtopløselige vitaminer, hvilket blot betyder at man bør tage sit D-vitamin tilskud med et fedtholdigt måltid, hvilket på ingen måde er vanskeligt, da alle vores hovedmåltider bør indeholder sunde fedtstoffer. Der er altså ingen grund til at søge udenlands for at finde og købe dyrere fedtholdige D-vitamin præparater.

 

Højere D-vitamin niveauer er forbundet med en reduceret risiko for tidlig død
Resultaterne af en systematisk analyse netop offentliggjort, bekræfter hvad en længere række undersøgelser foretaget over de sidste ti år har antydet; Et højere niveau af D-vitamin serum er forbundet med en lavere risiko for at dø tidligt. 32 udvalgte studier, der leverede data om i alt 566.583 mænd og kvinder, deltog i analysen.

Data fastslog, at et D-vitamin niveau på 30 ng / mL kan reducere risikoen for dødelighed med 50 procent, hvilket sås ved ni års opfølgning, set i forhold til de personer med de lavere niveauer. Lederen af forskningen Dr. Garland, der er professor på Institut for Familie-og Sygdomsforebyggelse ved UC i San Diego, bemærkede at serum niveauer af D-vitamin der er lavere end 30 ng / mL skønnes at eksistere hos 2/3 af den amerikanske befolkning.
For tre år siden konkluderede Institute of Medicine (IOM) i USA, at et alt for lavt niveau af D-vitamin i blodet er farligt. Denne undersøgelse understøtter denne konklusion, men går et skridt videre. De 20 nanogram per milliliter (ng / ml) der var den grænse man arbejde med, i IOM rapporten var udelukkende baseret på forbindelsen mellem af lavt D-vitamin og risiko for knoglesygdom. 

Dette nye fund er baseret på forbindelsen mellem lavt D-vitamin og risiko for tidlig død af alle årsager, ikke bare knoglesygdomme.
Denne undersøgelse burde give det medicinske fællesskab og det offentlige en væsentlig forsikring om, at D-vitamin er vigtigt og sikkert at anvende i passende doser. I dette studie anses en massende dosis som værende op til 4.000 internationale enheder (IE)/100mcg per dag. Det er selvfølgelig altid klogt at konsultere læge eller anden professionel behandler, hvis man ændre sit indtag af enkelte næringsstoffer betragteligt, så i dette tilfælde kan det anbefales at få målt niveau af 25-hydroxyvitamin D i blodet en gang årligt.

Fremtidige kliniske forsøg vil tilbyde mere information om D-vitamins effekt resultatet af risikoen for dødelighed, men ingen tvivl mere om at sunde D-vitamin niveauer i enhver alder gør en forskel for vores helbred og livslængde.

 

12. juni 2014 American Journal of Public Health, Cedric Garland, DrPH og kolleger ved University of California, San Diego

 

 

D-vitaminmangel associeret med udvikling af HIV

Et rapport udviklet ud fra studiet (PEARLS) foretaget påhiv-positive mænd og kvinder, der gennemgår anti-retroviral behandling, afslører en beskyttende virkning både mod sygdommen og for tidlig død, ved høje niveauer af D-vitamin.
Den aktuelle undersøgelse sammenlignede deltagere, med HIV i stadie 3 eller 4 (defineret ved avancerede eller svære symptomer af  World Health Organization) eller døde, med de der ikke udviklede lignende resultater. Lavt niveau af serum 25-hydroxyvitamin D [25 (OH) D], i dette studie defineret som mindre end 32 nanogram per milliliter (ng / ml), blev fundet i et gennemsnit på 49% af deltagerne. Deltagere med lav D-vitamin havde mere end en fordoblet risiko for at udvikle stadie 3 eller 4 HIV eller død, indenfor 96 uger sammenlignet med de der havde tilstrækkeligt D-vitamin niveau. Af de patienter, der udviklede stadie 3-4 HIV eller døde, havde 59% et lavt niveau af D-vitamin, og den gennemsnitlige tid hvorunder udvikling af sygdom stod på, var kortere sammenlignet med gruppen der havde for lave D-vitamin niveauer.
I en særskilt analyse af virologisk svigt, defineret som to på hinanden plasma HIV-1 RNA målinger højere end 1.000 eksemplarer per milliliter, ved eller efter undersøgelsens 16 ugers opfølgningsbesøg, havde de med lavt D-vitamin, en dobbelt så stor risiko sammenlignet med dem der havde tilstrækkelige niveauer.

Forskerne af dette studie

mener at det er første gang at lave 25-hydroxyvitamin D er blevet associeret med hiv-virologisk svigt og dermed repræsenterer en ny risikofaktor for virologisk svigt.
Konklusionen er at et lavt niveau af 25 (OH) D er en indikator for dårlige kliniske resultater blandt HIV-smittede voksne af forskellige geografiske, økonomiske og kulturelle baggrunde. Resultatet af dette studie støtter andre studier på vigtigheden af D-vitamin, som en billig og sikker terapeutisk tilføjelse i behandling af HIV-smittede personer. 

 

5. maj 2014 Journal of Infectious Diseases

D-vitamin - en multihelbreder  

 

Article Headline

Vindruekerner beskytter mod skadelige virkninger af kemo og øger dens effektivitet

Vindruekerneekstrakt har i en årrække været kendt som lidt af en multihelbreder nok primært fordi det er en af de stærkeste antioxidanter vi kender pt., og er blandt andet anvendt som supplerende behandling ved flere kræfttyper.

I starten af året, konkluderede man at vindrueekstrakt beskytter mod de skadelige virkninger af kemoterapi der er kendt som mucositis. Tilstanden er karakteriseret ved inflammation og sårdannelse i mave-tarmkanalen, der især påvirker munden og tyndtarmen. I dette laboratorieforsøg gav man én-tre doser henholdsvis vand eller vindruekerneekstrakt i en periode på 8 dage, hvor man også injicerede med kemoterapi (5-fluorouracil) eller saltvand. På dagen efter afslutningen af behandlingsperioden undersøgte man for tilstedeværelsen af intestinal skade og inflammation. Activin
Ved sammenligning med dem, der modtog 5-fluoruracil alene, havde de der modtog vindruekerneolie mindre tarmbeskadigelse og op til 55% mindre inflammation. Når vindruekerneolie blev administreret sammen med 5-fluorouracil til dyrkede humane tyktarmscancer-celler blev lægemidlets evne til at hæmme vækst af kræft, boostet med 26% i forhold til de hvor man kun gav medicinsk behandling.

Dette er den første undersøgelse, der peger på vindruekerneekstrakts evne til at hjælpe et af det mest effektive og anvendte kemo-præparaters effekt.

Den pågældende undersøgelse har vist at vindruekerneekstrakt reducerer kemoterapi-induceret betændelse og skader, og bidrager til at beskytte raske celler i mave-tarmkanalen.   

Mens denne effekt er meget lovende, var man oprindeligt bekymret for at vindruekerneekstrakt ville nedsætte effekten af behandlingen med kemo, men ganske overraskende fandt man at vindruekerneekstrakt ikke kun  

hjælper effekten af kemoterapien i den evne til at dræbe kræftceller, men at vindruekerneekstrakt rent faktisk også er mere potent end selve kemoterapien.
I modsætning til kemoterapi, virker vindruekerneekstrakt selektivt kræftceller og efterlader de raske celler nærmest upåvirket.

Som en potent antioxidant har ActiVin® vindruekerne ekstrakt vidtrækkende fordele for vores sundhed. I tillæg til den antioxidanten virkning, og måske netop på grund af denne, kan ActiVin® vindruekerneekstrakt bruges effektivt til:

  • reduktion af oxideringen af cellemembranernes lipider   
  • forebyggelse og behandling af hjertesygdomme    
  • styrkelse af kredsløbet gennem styrkelse af blodkarrene og de røde blodlegemers fleksibilitet
  • forebyggelse af kapillærsvaghed og tilbøjelighed til blå mærker   
  • diabetes og hermed forbundne nethindelidelser   
  • macular-degeneration,     
  • behandling og forebyggelse af åreknuder    
  • sårheling   
  • stimulering af immunsystemet
  • kræftbehandling

Januar 2014 udgave af tidsskriftet PLoS ONE, Dr. Ker Yeaw Cheah, University of Adelaide School of Agriculture, Food and Wine

Vindruekerneekstrakt dræber kræftceller   

 

Multivitamin tilskud forbundet med nedsat risiko for grå stær

Et dagligt tilskud af et multivitamin-og mineral præparat, kan forebygge udvikling af grå stær hos midaldrende mænd. Dette konkluderes i et studie (Physician's Health Study II) foretaget på 14.641 amerikanske mænd i alderen 50 år og ældre. Deltagerne blev randomiseret til at modtage et dagligt multivitamin tilskud eller et placebo i begyndelse af 1997. Over en gennemsnitlig Maximum1 opfølgningsperiode på 11,2 år blev 1.817 diagnosticeret med grå stær.
Hos den gruppe af mænd, der modtog vitamintilskud fandt man en 9% lavere risiko for udvikling af grå stær i sammenligning med placebo-gruppen. Når nukleargrå stær (der udvikler sig i øjets midte) blev undersøgt, var risikoen 13% lavere i gruppen af mænd med vitamin supplement.
Resultaterne er i overensstemmelse med to andre forsøg foretaget på effekten af multivitamin tilskud til forebyggelse af grå stær. Tilsammen viser resultaterne i henholdsvis Physician's Health Study II og to tidligere forsøg, at et langvarigt dagligt tilskud af et multivitamin præparat, kan have en lille til moderat gavnlig effekt på risikoen for grå stær, især nukleargrå stær. Selv beskedne 9 procent, der umiddelbart kan ses som en temmelig lille reduktion, vil uden tvivl have en stor indvirkning på folkesundheden som helhed. Dertil kommer alle de andre sygdomme, mangel på energi og velvære, et multivitamin tilskud kan have effekt på, når indtaget kontinuerligt.

Februar 2014 udgave af tidsskriftet Oftalmologi, Brigham and Women 's Hospital og Harvard Medical School, Harvard Medical School forsker William C. Christen, ScD.

 

  

  

 

Kanel virker leverbeskyttende

Kanel forbedrer leverenzymer og andre faktorer i ikke-alkoholisk fedtlever sygdom, afslører en gruppe iranske forskere.

Ikke-alkoholisk fedtlever sygdom (NAFLD) omfatter steatose, ikke-alkoholisk steatohepatitis (NASH), fibrose, cirrose og hepatocellulært carcinom, og kan resultere i død, hvis ubehandlet.
Forsøget omfattede halvtreds mænd og kvinder i alderen 20-65 år, alle diagnosticeret med NAFLD. Deltagerne blev randomiseret til at modtage to stk. 750 milligram kapsler af kanel eller et placebo dagligt i tolv uger. Blodprøver Insucomplex

taget før og efter behandlingsperioden blev analyseret for fastende blodsukker, lipider, leverenzymer og C-reaktivt protein, sidstnævnte en markør for inflammation.
Blandt dem, der fik kanel, sås en væsentlig reduktion i glukose, total kolesterol, insulinresistens, insulinfølsomhed, triglycerider, C-reaktivt protein og leverenzymer, mens tallene stort set var uændret blandt dem, der fik placebo.  
Selv om virkningerne af kanel på diabetes og dens relaterede blod parametre og lipid profil er blevet undersøgt i adskillige forsøg med modstridende resultater, er dette umiddelbart den første undersøgelse med angivelse af de terapeutiske virkninger af kanel på NAFLD.  
De største mekanismer i udvikling af NAFLD og NASH, og deres efterfølgende ilt arter, er insulinresistens, oxidativ stress, lipidperoxidering, og det er derfor ganske sansynligt at kanel har en gavnlig indflydelse på NAFLD behandling.

Denne undersøgelse har vist, at et tilskud af 1,5 g kanel i 12 uger forbedre NAFLD karakteristika og kunne være et godt adjuverende behandlingsvalg af denne sygdom.

Kanel bruges også som et fordøjelsesstyrkende middel og til behandling af forhøjet blodsukker-, blodfedt- og kolesterolniveau i blodet.

Februar 2014 udgave af tidsskriftet Nutrition Research

 

Læs om Kanel - et stærkt krydderi med mange egenskaber  

Resveratrol forbedre blodsukkerregulering og insulinfølsomhed hos diabetikere

Resveratrol, antioxidanten vi kender fra især røde druer og vin, ser ud til at kunne forbedre blodsukkerregulering og insulinfølsomhed hos mænd og kvinder med diabetes, uden at påvirke glykæmiske niveauer hos personer der ikke er diagnosticeret med diabetes.
Forskere fra Chongqing i Kina, udvalgte elleve randomiserede, kontrollerede forsøg på tilskud af resveratrol, der i alt omfattede 388 deltagere. Daglig dosis af resveratrol varierede fra 8-1500 milligram over en periode på to uger til seks måneder. Tre af forsøgene involverede diabetikere.
Mens resveratrol ikke påvirker glukose- og insulinniveau, insulinresistens eller Rødvinsresveratrol hæmoglobin A1C hos ikke-diabetikere, sås disse alle forbedret blandt deltagere med diabetes. Resveratrol har tidligere vist sig at aktivere ekspression af sirtuin 1, hvilket gavner blodsukkerreguleringen.

Resveratrol er medvirkende til at øge mængden af den insulin-afhængige glukose-transporter GLUT4 og aktiverer glukoseoptagelse i fravær af insulin.
Laboratorieforsøg har vist at resveratrol hæmmer insulinsekretion. Ved at aktivere mængden af Akt (protein kinase B), kan resveratrolregulere insulin-signaleringen. Desuden hjælper resveratrol til beskyttelse mod betændelse via flere mekanismer.
Resveratrol forbedrer blodsukkerregulering og insulinfølsomhed hos personer med diabetes, men påvirker altså ikke glykæmiske foranstaltninger hos ikke-diabetiske personer, konkluderer forskerne.

American Journal of Clinical Nutrition Juni 2014 

Resveratrol anvendes i behandling af svampe- og mikrober, visse cancer typer, kredsløbsforstyrrelser og inflammation, og har muligvis også en indvirkning på mængden af β-amyloid plakved Alzheimers.

Indholdet af resveratrol i 1 Rødvins Reveratrol Complex kapsel svarer til 4-5 glas rødvin og er alkoholfri.

Resveratrol og forskellige sygdomme  

 

Kan prutter kurere cancer?

Der har været en bølge af historier spredt på internettet om en undersøgelse, der angiveligt har konkluderet, at ildelugtende prutter kan nedsætte risikoen for kræft, slagtilfælde, gigt, erektil dysfunktion, demens, og flere andre lidelser.

Ikke dårligt hvis det var 100% sandt, hva'?

Men taget ud af kontekst kommer her en lidt nærmere forklaring, der nok vil skuffe nogle og glæde andre!
Hydrogensulfid er en gas der er forbundet med den modbydelige lugt af rådne æg eller menneskelig flatulens, der kan være dødelig i store mængder. Men den menneskelige krop bruger enzymer til at skabe små mængder af gas til cellulær signalering. En gruppe af forskere ledet af Matthew Whiteman fra University of Exeter har skabt et molekyle under navnet AP39 der leverer hydrogensulfid til

mitokondrier i epitelceller for at bevare cellernes funktion, og muligvis hjælpe til bekæmpelse af sygdom. Resultaterne af undersøgelsen blev offentliggjort i tidsskriftet Medicinal Chemistry Communication med en opfølgende rapport offentliggjort i The Nitrogenoxid Journal.

Mitokondrier er organeller, kaldes ofte "cellens kraftværker", fordi de producerer hovedparten af cellens adenosintrifosfat (ATP), der rummer kemisk energi

Det har også sin egen genom, der gives videre fra moderen. Hvis mitokondrie-DNA eller organel selv bliver beskadiget, har cellen en formindsket kapacitet til at kontrollerer inflammation og mister sin vigtigste energikilde der kan føre til celledød.   

Bevarelse af det fuldstændige mitokondrie kan forhindre spredning og sygdomsudvikling.

Når cellerne bliver stresset af sygdom, henter de enzymer til for at generere små mængder af hydrogensulfid. Dette holder mitokondrier i gang og tillader cellens overlevelse. Hvis dette ikke sker, dør cellerne og de mister evnen til at regulere overlevelse og kontrollere inflammation.I forskningen har man udnyttet denne naturlige proces ved fremstilling af en forbindelse, kaldet AP39, som langsomt afgiver meget små mængder af denne gas specifikt til mitokondrierne. Resultater tyder på, at hvis stressede celler behandles med AP39 beskyttes mitokondrierne og cellerne holde sig i live.
AP39 er blevet anvendt på celler in vitro under en række forskellige forhold, og indtil videre har de celler påvist en markant nedsættelse i negative virkninger. Forskere arbejder i øjeblikket hen imod at bringe AP39 til brug i humane kliniske undersøgelser.
Det er vigtigt at understrege, at stoffet henter enzymer til for at producere hydrogensulfid i mitokondrierne, og der er absolut ingen tegn på, at tilførsel fra ekstern kilde, som fra stinkende prutter, har lignende fordele for cellernes funktion.
Så for enhver, der har udsat sine kære for en øget mængder af ildelugtende flatulens og oveni købet fortalt dem, at det er godt for dem; er en undskyldning helt på sin plads! 

 

Marianne

Marianne Honoré,
Grundlægger af Naturewise og bosiddende på Long Island, NY, USA.

Jeg er uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning.

Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere.

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. 

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc