2014
Nyhedsbrev Nr.106
Jordbær
  

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser
Danskere er glade for kosttilskud, og bestemt ikke uden grund. Den sundhedsmæssige værdi af næringsstoffer, der efterhånden er særdeles veldokumenteret, tiltrækker mennesker der gerne vil tage ansvar for deres sundhed. Trods skræmmekampagner og enkelte negative udtalelser i ny og næ, menes det at hver anden dansker tager kosttilskud regelmæssigt, herunder specielt det daglige multivitamin-mineral tilskud. Kosttilskud skal tages med måde, skal være af god kvalitet og sammensættes så de dækker den enkeltes behov, og de er ikke en erstatning for den sunde, varierende kost vi bør prioritere først. Kosttilskud er et supplement så vi undgår mangeltilstande nar vi ikke kan spise os til det vi har brug for, men kosttilskud kan også behandle, - eller være en del af en behandling af symptomer og sygdom. De kan virke smertestillende og lindrende når anden behandling ikke hjælper. Så når forskere udtaler at køb af kosttilskud er penge ud af vinduet eller sundhedsskadeligt, så er det vigtigt at sige at der er muligvis mennesker der aldrig får brug for at supplere deres kost, og der er ingen tvivl om at kosttilskud kan være skadelige hvis man ikke anvender dem som beskrevet eller anbefalet, men som forsker må man bøje sig for at vi er op mod århundredes, ja endda årtusinders positive erfaringer når det gælder næringsstoffers effekt på vores sundhed, og de er ikke uden grund at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) for nylig kom med en ny EU lovgivning vedr. Sundhedsanprisninger, hvor en lang række næringsstoffer af vitaminer, mineraler, fedtsyrer, fibre m.v. er vurderet gavnlige for vores sundhed. Research, stil spørgsmål og tag ansvar for din sundhed! - Og har du i øvrigt husket at have styr på rejse- eller sommerapoteket?
I denne udgave
Ni Hotte Kosttilskud
At Rejse er at Leve
Drik din Frugt og Grønt
Links

Like me on Facebook 

 

Follow me on Twitter 

 

 Visit my blog 
Ni hotte kosttilskud

Som med alt andet ser man også trends indenfor brug af kosttilskud, og i starten af juni var der her i New York TrendIn messe - med fokus på ingredienser og produkter fra hele verden, deres effekt og indtagelse, og anvendelsesmuligheder for den enkelte forbruger.

Baseret på behov, forskningsresultater, udtalelser i medierne og effekt, udvalgte man 9 ingredienser/tilskud eller nærmere næringsstoffer, der er fuld fokus på for tiden.

De 9 pågældende næringsstoffer er ikke "in" fordi de er nye opdagelser, m  en fordi forskerne og producenter går dybere i deres effekt og dermed har en større forståelse for deres kunnen og betydning for vores behov og sundhed.

 
 1) Omega-3 fedtsyrer 
Omega-3 fedtsyrer er ikke længere blot et spørgsmål om fiskeolie. Udviklingen af talrige alternative kilder, den forbedrede bæredygtighed og  biotilgængelighed af forskellige former for omega-3 fedtsyrer, har gjort disse essentielle fedtsyrer endnu mere spændende.

Forbrugerne vil have omega-3, der er nemt og velsmagende at indtage, uden risiko for efterfølgende fiskebøvs og gerne med mulighed for at kunne indarbejde olien bekvemt i for eksempel madlavning, i bagværk, juice eller smoothies.

Som forbruger skal med sørge for at købe produkter, hvor producenten har fokus på renhed af olien, stabilitet, bæredygtighed og bedre holdbarhed med Perfect balance mindre risiko for oxidation.

Læs mere om Perfect Balance

Læs mere om Antartisk Krill Omega3 og bæredygtighed


2) Probiotika
Krill
Probiotika der generelt defineres som levende mikroorganismer (i de fleste tilfælde, bakterier), der ligner gavnlige mikroorganismer, og findes i den menneskelige tarm, kan give  sundhedsmæssige fordele for mennesker, når det gives i tilstrækkelige mængder. Probiotika benævnes også "venlige bakterier" eller "gode bakterier".

Af arter kan for eksempel nævnes Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) og Bifidobacterium lactis (B. lactis), men der findes en bakteriesammensætning i tarmen på mellem 500 og 1000 forskellige typer af bakterier, når tarmen er fuldt koloniseret.

globalt plan har man de sidste to år set en stigning på i løbet af de sidste to år79 procent i salget af probiotika, både som kosttilskud og som tilsætning i visse fødevarer. Maxiflor

Den stigende fokus skyldes forskernes beretninger om hvor stor betydning en korrekt sammensætning af disse tarmbakterier har på vores forsvar mod nedbrydning og sygdom, da tarmen trods alt står for omkring 80% af vores immunforsvar, men også rejse-diarré og en stigende forekomst af allergi, diarré, og nosokomielle infektioner.

Læs mere om Maxiflor


3) Aminosyrer

Der findes 20 kendte aminosyrer (essentielle og ikke-essentielle), der er nødvendige for opbygningen af muskelvæv.
Protein består af aminosyrer og kaldes livets byggesten. Generelt ved vi at proteiner blandt andet har indflydelse på vækst, reparation og nedbrydning af fødevarer, men de enkelte aminosyrer har specifikke roller, som er nyttige indenfor medicin, sport, ernæring og andre sundhedsområder.

Alle aminosyrer har deres specifikke virkeområder, men nogle skiller sig mere ud end andre. Carnitin

- Carnitin spiller en afgørende rolle i energiproduktion i mitokondriet og er koncentreret i væv som skelet-og hjertemuskulatur med højt behov for cellulær brændstof; forskning understøtter vigtigheden af carnitin i forhold til udvikling af muskelvæv og muskelstyrke, hjertesundhed og til at styrke immunforsvaret.

Læs mere om CarniMax

 

- Glutamin er den aminosyre vi har mest af i kroppen. Glutamin regulerer proteinsyntesen og afbalancerer pH-niveauer. Findes i overflod i tyndtarmen og er afgørende for en sund gastrointestinal (GI) tarmkanalen og immunsystemet.

Læs om Ærteprotein

 

Arginin Max - Arginin- har en lang række forskellige funktioner i kroppen, herunder sårheling  og opretholdelse af hormonfunktionerne (impotens og seksuel dysfunktion hos kvinder), men er bedst kendt for sin evne til at understøtte produktion af neurotransmitteren nitrogenoxid.

Læs mere om ArgininMax

 

- BCAA - de forgrenede aminosyrer består af leucin, isoleucin og valin. Anvendes til opbygning af protein i muskler og muligvis også til at reducerer nedbrydning af muskler, samtidig med at de støtte en sund neural signalering/kommunikation.  

Aminosyrer kan inkorporeres i tabletter, kapsler og pulvere, og tilbydes i visse lande også i drikkevarer, energi-barer, mejeriprodukter og andre levnedsmidler.

 

4) Protein

Mælkeprotein vinder fortsat anerkendelse som det bedst-optagelige protein, men flere og flere alternativer, såsom plantebaseret protein vinder ind.

Fødevareindustrien ser på protein produkter, som en del af løsningen på nogle af de globale udfordringer, herunder mangel på ernæring i udviklingslandene og bekæmpelse af ikke-smitsomme sygdomme som hjerte-kar-sygdom.

Talrige studier har vist, at tilskud af protein har en direkte sammenhæng med hjertesundhed, vægtkontrol og som igen - som til tilskud til befolkningsområder fattig på kalorie- og næringsindtag.

Mælk er den dominerende proteinkilde på verdensplan, men som kosttilskud er det valleproteinet der får mest opmærksomhed, primært tilknyttet sport og fitness.

De senere år er forbruget af de plantebaseret proteiner steget kraftigt, specielt sojaprotein vinder ind på valleproteinet. Hamp

Der ud over er ærte- og risprotein blevet populært ligesom chiafrø, (er også  kendt for sit høje indhold af Omega3) er blevet en del af manges kost som en del af det daglige proteinindtag.

Proteiner - Hvilke, Hvor mange og hvornår? 

 

5) Carotenoider

Livet omkring os præsenterer os for et kaleidoskop af farver. Levende organismer opnår med ganske få undtagelser deres farver fra naturlige pigmenter.

Ud over at give farve har de naturlige pigmenter mange vigtige biologiske funktioner.

Blandt de mest almindelige og mest kendte pigmenter findes carotenoiderne.

Carotenoiderne er en gruppe naturlige pigmenter, der primært er at finde i planter, alger, frugt og grønt. De findes også i visse bakterier og har blandt andet stor betydning for de bakterier, der indgår i fotosynteser. Derudover findes carotenoider i svampe og mug, hvor de har en beskyttende funktion mod skader fra lys og ilt. I dyreverden står carotenoiderne for mange af dyrenes smukke farver - et godt eksempel er flamingoen. Desuden giver carotenoiderne en beskyttende antioxidant funktion og fungerer som kilde til A-vitamin. 

Mere end 600 forskellige naturlige carotenoider er kortlagt, og flere er undervejs.Ud af de hundredvis af kendte carotenoider der findes i naturen tilhører de mest almindeligt kendte, en af to følgende grupper: xantofyler eller carotener, også kaldet provitamin A carotenoider, fordi de i kroppen kan omdannes  til A-vitamin(retinol).

Visse fødevarer og specielt kosttilskud indeholdende carotenoider, er kendte for deres koncentrerede sundhedsmæssige fordele, herunder beta-caroten, lycopen, lutein, zeaxanthin og astaxanthin.  

- Astaxanthin - fås fra to hovedkilder: mikroalgerne Haematoccous pluvialis og havdyr, der lever af mikroalgerne.

Astaxanthin reducerer oxidativ stress ved at neutralisere det ustabile såkaldte singlet oxygen molekyle, skadelige frie radikaler, og bekæmper betændelse.

- Beta-caroten er muligvis den mest kendte af carotenoiderne. Beta-caroten er ansvarlig for den orange farve i fødevarer. Beta-caroten har mange sundhedsmæssige fordele, og er almindeligt anvendt til behandling af hjertesygdomme, katarakter, alkoholisme, Alzheimers sygdom, depression, epilepsi, hovedpine, halsbrand, ufrivillig barnløshed, Parkinsons sygdom, artritis og psoriasis. Betacaroten bruges også i behandling af flere kræftfoBetacarotenrmer som f.eks. lunge-, prostata-, tyktarms-, mave-, livmoderhals- og hudkræft.

Sygdomme der alle har det tilfælles at de er opstået på grund af et nedsat immunforsvar og mangel på A-vitamin.

Betacaroten kaldes også "solvitaminet", og selv om det ikke indgår i familien af vitaminer, så fungerer det som et pro-vitamin til A-vitaminet.

Navnet "solvitaminet" har betacaroten fået, fordi det i mange år er anbefalet at tage betacaroten for at forberede og beskytte vores hud, inden vi skal i solen.

Betacaroten stimulerer hudens pigment og kan give huden en gylden kulør selv uden påvirkning af solen.

Relevant for denne årstid er også betacarotens effekt mod soleksem, hvor jeg altid vil anbefale at supplere med fedtsyrer (omega 3-6-9) og kalcium (kalk).

Dunaliella Alger med Betacaroten  

Det er generelt vigtigt at holde sin fordøjelse i form. Optimal optagelse og udnyttelse af næringsstoffer kræver et velfungerende tarmsystem og lever/galdefunktion.

Betacaroten kan omdannes til A-vitamin såfremt vores fordøjelse - herunder lever/galde og skjoldbruskkirtel, er velfungerende.

Betacaroten bør gives sammen med et multivitaminmineral tilskud og zink. Herved opnås den bedste optagelse.

Hvis du vælger at indtage betacaroten som et tilskud til din kost, kan det anbefales at vælge den naturlige betacaroten frem for den syntetiske.

Gode kilder er grønne grønsager, broccoli, gulerødder, peberfrugt, squash og abrikoser.

Den daglige dosis beta-caroten bør ikke være under 30 milligram, hvis der skal være en effekt, men selv ved lavere doser ændres hudens farve noget. Et højere indtag bør holdes i perioder op til, at man skal udsættes for kraftig sol, og et lavere resten af året. 30 mg er det ikke noget problem at få i sig via kosttilskud. Hvis man spiser gulerødder eller drikker gulerodsjuice, bør man få mindst 500 gram i sig om dagen.

- Lutein  hjælper med at blokere blåt lys i at nå nethinden, hvilket reducerer risiko for den iltning der forårsager aldersrelateret makulær degeneration (AMD/forkalkning). Specielt taget i samspil med zeaxanthin, zink, C- og E vitamin ses der signifikant positive effekt mod aldersbetinget nedsat syn. Makulær degeneration er den førende årsag til tab af syn blandt ældre mennesker i den vestlige del af verden. 

Lutein bruges også som hudbeskyttende. Det er almindeligt kendt at de forskellige lag i menneskets hud kan beskadiges, når de udsættes for miljømæssige påvirkninger om f.eks. forurening og sollys. Lutein kan muligvis med sin kraftige antioxidant-beskyttelse, beskytte gennem alle kroppens hudlag mod de frie radikaler, der opstår ved miljømæssige belastninger. 10-12 mg lutein menes at være den rigtige dagloge dosis, hvis man vil bevare en sund hud - og samtidig opnå den gode indvirkning på øjnene.

Det gule xanthophyll er orangerødt i høje koncentrationer, men anvendes ikke på nuværende tidspunkt fordi det er ustabilitet.

Læs mere om Lutein og beskyttelse af øjnene

 - Zeaxanthin er et carotenoid der udgør cirka 75 procent af den centrale makula, mens lutein findes  i den perifere nethinde. Selvom lutein og zeaxanthin har identiske kemiske formler, er deres fysiske strukturer forskellige.

Omkring 1/3 af alle 65-årige har nedsat syn grundet aldersbetingede faktorer.

De største årsager til nedsat syn er forkalkning og grå stær.

Lutein og zeaxanthiner er naturlige stoffer, som har vist sig yderst effektive til forebyggelse af aldersbetingede skader på vores syn. Flere studier viser, at lutein samtidig er styrkende på hud og kredsløb og har nu også vist at have en cancerhæmmende effekt.Lutein 

Båder lutein og zeaxanthin er carotenoider, der primært findes i gul  og orange frugt og grønt; majs, appelsiner, mandariner, gule squash, ferskner men kiwi og grøntsager som broccoli, spinat, grønkål m.fl. Begge stoffer er stærke antioxidanter, der beskytter kroppens - og i dette tilfælde øjets - celler mod nedbrydning. Samtidig virker de to stoffer som en slags indbygget solfilter mod lysets UV-stråler, der også med alderen nedsætter synet.

Doseringer af lutein med forebyggende effekt har vist sig at ligge fra 2,4-30mg/dagl. Zeaxanthin er 1-30mg/dagl.  

Lutein og Zeaxanthin beskytter vores syn - Tagetesekstrakt med 10 mg lutein og 0,8 mg zeaxanthin

 

En undersøgelse på Massachusetts Eye&Ear Infirmary, Boston, undersøgte 356 personer i alderen 55-80 år, alle med avanceret øjenforkalkning, og fandt en 43 % lavere forekomst af øjenforkalkning hos de der indtog flest carotenoider, primært via fødevarer rige på lutein og zeaxanthin, end hos de der indtog laveste mængde.

Et andet noget større studie, AREDS ( Age-Related Eye Disease Study) foretaget på 4.519 deltagere i alderen 60-80 år, viste en nedsat risiko for aldersbetinget øjenforkalkning på 27-55 %. Lycopen 

Jo højere indtag af lutein og zeaxanthin holdige fødevarer, des lavere forekomst af øjenforkalkning.

Seddon JM, Ajani UA, Sperduto RD, et al. Dietary carotenoids, vitamins A, C and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group. JAMA. 1994 Nov. 9;272 (18):1413-20.

SanGiovanni JP, chrew EY, Clemons TE, et al. The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E and C intake with age-related macular degeration in a case-control study: AREDS Report No. 22 Arch Ophthalmol. 2007 Sep; 125(9):1225-32.


- Lycopen er en ekstrem kraftig antioxidant og vi finder den i tomater, peberfrugter og grapefrugt. Lycopen er almindelig kendt for sin beskyttelse mod flere kræfttyper, herunder lunge-, mave-og prostatakræft. 

Lycopen er ikke et pro-A-vitamin som visse andre carotenoider.

Læs mere om Lycopen

 
6) E-vitamin

Vitamin E blev opdaget i 1923, og anses nok for et af de mest gavnlige vitaminer på markedet. E-vitamin og bruges både som kosttilskud og i kosmetik, og udgør det største segment i salget af vitaminer på global plan.
E-vitamin er en kraftig antioxidant, der beskytter kroppens væv og celler fra skader forårsaget af frie radikaler, der dannes, når kroppen omdanner mad til energi eller som absorberes via miljøet fra kilder såsom cigaretrøg, luftforurening og ultraviolet (UV) lys fra solen. E-vitamin findes i to former: tocopherol og tocotrienol. Inden for hver af disse to kategorier findes fire isomerer: alfa
-, beta-, gamma-og delta-tocopherol; og alfa-, beta-, gamma-og delta-tocotrienol, hver med forskellige niveauer af biologisk aktivitet.
Tocotrienoler findes udbredt i planter, såsom hvede, byg, rug og ris, og nogle olier, såsom palmeolie og risklid-olie, men i lave mængder. Tocopheroler, på den anden side findes i betydelige mængder i grønne bladgrøntsager, nødder, frø og vegetabilske olier. Her i USA, får befolkningen deres E-vitamin i form af gamma-tocopherol fra soja, raps, majs og andre vegetabilske olier og berigede fødevarer som korn/mel.

Som et fedtopløseligt vitamin, absorberes E-vitamin nemt henover cellemembranen for det beskytter fosfolipider mod oxidation. E_Vitamin

Det anbefales at tage tilskud af E-vitamin med et måltid for optimal optagelse.

E-vitamin bruges til forebyggelse og behandling af hjerte/kredsløbslidelser,

åreforkalkning (atherosklerose), svækkede hjertemuskler, blodpropper

(trombose), vindueskikkersyge (claudicatio intermittens), åreknuder,

årebetændelse, forstyrret hjerterytme, reducerer den dårlige kolesterol og

fremmer dannelsen af den nyttige kolesterol.

E-vitamin hjælper diabetikere mod følgesygdomme og andre patienter

med blodsukkerproblemer. E-vitamin hjælper mod allergi, styrker immunsystemet og modvirker dermed infektionssygdomme. E-vitamin bruges i behandling af visse kræfttyper. E-vitamin fremmer kropsvarme og -energi, og hjælper sportsfolk til bedre præstation og hurtigere rekonvalsens. E-vitamin fremmer sårheling, hæmmer blødninger, hindrer karsprængninger samt helbreder en form for blodmangel (hæmolytisk anæmi). E-vitamin kan genvinde frugtbarheden hos mænd og kvinder og mildner overgangsalderen for begge køn. E-vitamin hjælper mod eksem og akne, herpes simplex og herpes zoster (helvedesild). E-vitamin hjælper mod lever-, bugspytkirtel-, prostata- og galdelidelser samt cøliaki (gluten allergi).

E-vitamin kan med stor succes bruges godartede smertende brystknuder hos kvinder, og hjælper generelt mod flere kvindelige underlivsproblemer, PMS og for højt østrogenleje i kroppen. E-vitamin hjælper mod grå stær og andre øjenlidelser.

E-vitamin bruges i kosmetikken til at holde huden elastisk og ungdommelig.

E-vitamin kaldes, ikke uden grund, ungdomsvitaminet og har som beskrevet her et yderst bredt virkeområde.

Du finder E-vitamin naturligt i broccoli, rosenkål, spinat, fuldkornsmel, æg, og vegetabilske olier.

Billede af Stærkt Naturligt E-vitamin og CellE (Hvidtjørnblade og -blomster og E-vitamin (D-alpha-tocopherylsuccinat).

E-vitamin - hvad gør det?

 

7) Magnesium  - Af de 17 mineraler, der anses for afgørende for menneskers liv, er magnesium den der er bedst kendt for sin evne til at reducere stress og øge evnen til at slappe af. Dens sundhedsmæssige fordele spænder bredt fra sportsernæring til hjerte, lunge og hjerne sundhed. Det vurderes at 50% af den danske (og amerikanske befolkning) er i mangel af magnesium.

Magnesium er involveret i mere end 300 enzymatiske reaktioner. Dog er magnesium nok mest kendt for sit arbejde med at balancere og supplere calcium i hele kroppen.

Alle energiskabende enzymfunktioner behøver magnesium som hjælpersubstans.

Det griber ind i aktiveringen af genernes arvemateriale (DNA).

Magnesium er nødvendigt for normal produktion af kroppens egne byggestene, proteinerne, og for kulhydratstofskiftet. Magnesium

Den biokemiske energi der holder cellerne levende (pumper ioner ud), stammer fra cellernes kemiske energi (ATP). Den bliver løbende produceret i cellernes kraftværker, mitokondrierne. Det enzym der driver denne proces hedder kreatinfosfokinase, og er afhængigt af magnesium.

Magnesium er primært kendt for sin afslappende effekt på muskler og kramper (muskelkrampe, PMS osv.) , sit samspil med kalcium i forebyggelse af knogleskørhed, og sin effekt på kognitiv funktion, hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, diabetes og forebyggelse af slagtilfælde. Andre undersøgelser viser, at magnesium øger tolerancen over for fysisk aktivitet.

Af mangelsymptomer ses svimmelhed, styringsbesvær, hukommelsessvigt, depressioner og psykisk lammelse.

I sjældne tilfælde ses svære psykiske forstyrrelser, som desorientering, hallucinationer og forfølgelsesvanvid. null

Ved magnesiummangel forsøger kroppen at opretholde koncentrationen i blodet, ved at hente mineralet fra knoglevævsdepoter. Dermed frigøres magnesium og calcium fra knoglerne. Dette kan forklare, at man ofte ser overraskende meget kalk i blodet hos patienter med afkalkningsproblemer. I dette tilfælde handler det formentlig om afkalkning på grund af magnesiummangel. Da magnesiumkoncentrationen er svær at måle nøjagtigt, fokuseres der ikke nok på dette problem.

Daglig dosering er 700-1000mg. Magnesium finder vi naturligt i hørfrø, mandler, paranødder, valnødder, kokosnødder, bananer, appelsiner, grapefrugt, kartofler, mælk, grønne grønsager, rosenkål, æbler, rødbeder, rosiner, fuldkorn, spinat, gulerødder, løg, blommer, klid, bælgfrugt, figen, majs, ost, æggeblomme og svesker.

Magnesium - Kvindens mineral?

Læs også om Elektriske Spormineraler 

 

8) Sødestoffer - alternativer der vil ændre konsekvensen af vores misbrug af sukker. Et skift helt væk fra sukker er muligvis stadig år væk, men der en klar tendens i retning af lavere kalorieindhold og søges derfor efter sødemidler, uden sukkers skadelige virkning.

Alternativer skal have den søde smag men skal være kaloriefattige eller kalorie-fri.
Stevia der udvindes af den sydamerikanske plante Stevia rebaudiana), er en voksende bestanddel af vores fødevarer - specielt læskedrikke, slik og tyggegummi. Steviasød

ingen kalorieindhold, lavt glykæmisk sødestof; Det er mellem 200 til 250 gange sødere end rent sukker og er fri for kalorier (glykæmisk indeks på 0).

- Stevia fremmer desuden produktionen af mavesaft og stimulere dermed fordøjelsen. Stevia har muligvis en effekt på forhøjet blodtryk via sin effekt på de perifere blodkar, hvor man også har noteret at stevia øger hjertemuskulaturens styrke og virker normaliserende på hjertefrekvensen. Stevia har antidiabetisk virkning via sænkning af glukosemængden i blodet på 35-36%, Sænkningen indtræder efter et tidsrum, der varierer mellem 1 og 7 timer.

Læs om SteviaSød

 

- Xylitol,

en sukkeralkohol - Xylitol er en naturlig substans som findes i fiberrige grønsager og frugt samt i løvtræer som f.eks. birk. Det findes også i menneskekroppen, hvor vi producerer op til 15 gr. dagligt i det normale stofskifte. Xylitol smager og ser ud som sukker, men hvor sukker ødelægger kroppen, har xylitol en helende funktion på visse tilstande. Xylitol styrker immunforsvaret og har antimikrobial effekt (modvirker bakteriers formering). Hvor sukker er syredannende er Xylitol basedannende.
Xylitol reducerer plak og huller i tænderne med ca. 80 %, reducerer infektioner i mund og svælg, øger spytsekretionen, hvilket er gavnligt for personer der døjer med mundtørhed. Birkesød
Forskere har også fundet frem til, at Xylitol hæmmer væksten hos de bakterier som forårsager betændelser hos børn. To undersøgelser med over 1.000 børn viste at tilførsel af Xylitol reducerede forekomsten af mellemørebetændelse med op til 40 %, hvilket betød en stor nedgang i behovet for antibiotika.
Xylitol har 40 % færre kalorier end sukker og stoffet optages og omsættes langsomt. På det glykæmiske indeks hvor sukker står på 100 er Xylitol kun på 7, det er en naturlig insulinstabilisator og det bevirker at stoffet ikke er med til at skabe de store udsving som sukker er ansvarlig for. Tværtimod kan Xylitol være med til at afhjælpe trang til sukker og kulhydrater. Mad der er sødet med Xylitol vil ikke få insulinniveauet til at stige og det gør Xylitol til det perfekte sødemiddel til diabetespatienter og personer der vil tabe sig.   

 

Mere om Birkesød
Husk at være opmærksom på, at der er forskel på Xylitol der også kaldes Birkesød, den findes naturligt fremstillet og som E967.

Birkesød kan drysses på mad, bruges i bagværk og i kaffe og te.
Xylitol er omkring 70 % så sødt som sukker, og er ofte brugt i blandinger, så det ikke forårsager fordøjelsesubehag, hvilket kan opstå hos nogle mennesker (luftdannelse, uro i mave-og tarm og diarré). Xylitol anvendes bruges i begrænset mængde, da det kan forårsager fordøjelsesubehag (luftdannelse, kolik og diarré), hvilket kan opstå hos nogle mennesker, ved doser på over 20gram dagligt.

- Prebiotiske fibre - oligofructose og isomaltulose er langsomt fordøjelige fibre, der har 40-60% af sukkers sødme; de er nyttige i blandinger til at sænke og stabilise blodsukkeret, er gavnlige ved fordøjelsesproblemer og har sundhedsmæssige fordele, blandt andet fordi de tjener som føde for de gavnlige bakterier i tarmen.

Trendforskere mener at de næste 10 år vil have en enorm fokus på uskadelige alternativer til sukker.

Læs om FOS Inulin

 

Spændende NYT på det danske marked  - GlucomannanComplex med inulin

Bidrager til vægttab og normalt kolesterolniveau i blodet

334 mg glucomannan fibre fra konjakroden (Amorphophallus konjac K.Koch), hybenpulver (Rosa canina L.), inulin fra cikorierod (Cichorium intybus L.) 

9) Antoixidanter er på ingen måde gået af mode, tvært imod.

Der forskes i effekt og doseringer, samspil og nye stoffer, så man kan imødekomme efterspørgslen af disse sygdomsbeskyttende stoffer.
Antioxidanter findes i form af vitaminer (C og E), mineraler (selen, mangan og zink), enzymer (superoxid dismutase [SOD], katalase [CAT] og glutathionperoxidase [GPX]), karotenoider (lutein, zeaxanthin og astaxanthin), alfa-lipon og andre næringsstoffer som coenzym Q10 (CoQ10), polyfenoler, urinsyre og fytokemikalier. Alfa lipon

Vores generelle sundhed, hjerte, hud, øjne, led, hjerne og immunsystem drager alle fordele af antioxidanternes kraftigt forebyggende effekt.
Antioxidanter modvirke de skadelige virkninger af oxidation. Kroppen kræver en balance af antioxidanter og frie radikaler. Hvis kroppen producerer kemisk aktive atomer eller molekylære fragmenter, der har for mange eller for få elektroner - frie radikaler - og kroppen ikke har antioxidanter nok til at holde disse elektroner i skak, opstår der oxidativ stress.

Frie radikaler er meget ustabile på grund af deres uparrede elektroner, og de bekæmper kroppen ved at forsøge at stjæle elektroner fra celler, proteiner og DNA. Dette skader cellerne i kroppen og kan føre til sygdom. Eftersom alle celler kan blive beskadiget, har antioxidanterne mange anvendelser i kroppen.
Selv om det er umuligt at undgå skader fra frie radikaler, har vi muligheden for via tilskud af antioxidanter, at minimere disse skader på kroppens celler.

Læs om Alfa-Lipon - Superantioxidanten over dem alle 

At rejse er at leve

 

Sådan skrev H.C. Andersen for mange år siden, men hvad medbringer vi i bagagen, der helst skal nydes til fulde.  

Nogle tager af sted med så let en bagage som muligt og nyder alt det fremmede, hvad det end måtte bringe. Andre krydser ikke landegrænsen, uden at have sørget for dåseleverpostej, rugbrød og et rejseapotek, der minder om et mindre nødhospital. Vi pakker hvad der giver os tryghed på rejsen.

De fleste kan godt lide at have lidt med hjemmefra, der kan klare en omgang maveonde, diverse insektbid og en solskoldning.

Naturen kan med ganske enkelte midler klare de fleste ubehageligheder, der kan opstå når vi rejser som følge af fremmede bakterier, varme eller kulde.

Med mindre du lider af livsfarlige allergier o. lign., kan du med 2-3 midler i rejsetasken forebygge eller lindre de fleste af de oplevelser, mødet med fremmede bakterier, insekter og sol kan give.

Opskriften på en problemfri ferie får du her:

Mælkesyrebakterier; sørger for balance i vores fordøjelse og kan bruges både Brottrunk forebyggende og helbredende mod forstoppelse og diarré. Brottrunk er en brøddrik fremstillet af surdejsbrød fra økologisk dyrket korn. Som flydende drik kan du bruge Brottrunk til at duppe på insektbid, forbrændinger og til behandling af sår. Ved halsonde eller mundproblemer kan du skylle munden i brottrunk og efterfølgende synke drikken, så den gavner fordøjelsen.

Hvis du ikke vil rejse med en flaske, så medbring Fermentkorn kapsler, der er fremstillet på stort set samme måde som Brottrunk, men som findes i tørret form og med mælkesyrebakterier i en langt højere koncentration.  

Maxiflor med på rejsen 

  

Aloe vera, til alle former for sår, rifter, forbrændinger, halsbrand, forkølelsessår, og insektbid.

 

Citronelle olie, 8-10 dråber blandet i en lille flaske ren planteolie, som f.eks. mandel-, jojoba-, eller avocadoolie, er yderst effektiv mod insektbid. Du kan eventuelt komme et par dråber tea tree oil i også, så du samtidig har en olie med desinficerende effekt.

 

Og til sidst et råd der kan forebygge megen ubehag ved ophold i sommervarmen:

Drik når du er tørstig!

Vi har tendens til at spise, selvom det faktisk er væske vi har brug for.

Spørg dig selv, om du virkelig er sulten - tørst kommer før sult og må ikke ignoreres, specielt ikke når det er varmt. Drik mindst 8 glas vand dagligt og gerne mere ved ophold i stærk varme. 

 

Elektriske Spormineraler

- suveræne til at erstatte tabte elektrolytter i varmen.  

 

 

Drik din frugt og grønt

Sommeren er perfekt til kølige "smoothies", som kan fyldes med alverdens velsmagende næringsstoffer.

Vi har adgang til frisk frugt og grønt, og det er kun fantasien og smagsløgene, der sætter grænser for sammensætningen.

De fleste laver smoothies primært på frugt, men prøv at eksperimentere med flere grøntsager. Mange af de grønne grøntsager indeholder betydelige mængder vitaminer, mineraler og antioxidanter. Grønne smoothies er ren knoglenæring og giver masser af energi.

Visse grøntsager kan gøre din smoothie lidt bitter, så jeg anbefaler altid, at der blandes sød frugt i. Du skal stadig sørge for at spise frugt og grønt i løbet af dagen, da en smoothie ikke dækker vores daglige behov for frugt og Valleprotein grønt.

Prøv dig frem med opskrifter - det er også samtidig en perfekt måde at få brugt sine grønsagsrester på. Er du skeptisk, så start med et enkelt salatblad og arbejd videre derfra. Kunsten ligger i forholdet mellem frugt og grønt. 

Når du blander frugt og grønt i en smoothie, skal du altid blende frugten først. Jeg anbefaler selvfølgelig, at du bruger frugt og grønt af økologisk kvalitet.

Væske: frugt og grønsagsjuice (ikke koncentrat), usødet yoghurt, kefir, vand og isterninger. Fylde: bananer, vindruer, bær, citrusfrugt, rå eller kogte grøntsager, papaja, æbler, nødder, hørfrø, gedeost, og tofu. Tilsæt friske mynteblade eller reven muskat eller hvad der lige falder i din smag.
Har du svært ved at spise dig til protein af god kvalitet, så tilsæt en skefuld valleprotein.

 

Nedenstående smoothie opskrifter er beregnet til 1-2 personer.

 

1)1-2 stykker sød frugt, som fx æble eller pære, 1-2 stykker grønsagsfrugt som f.eks. agurk eller squash, en håndfuld salat, blandet salat eller spirer.

2)1 skive frisk ingefær, 2 håndfulde frisk spinat (120 gr. frossen ), 1 banan, 2 dl. gulerodssaft, saft af ½ citron, vand, evt. 3-4 græskarkerner.

3)2-3 kopper grønt af eget valg, 1 håndfuld friske mynteblade, Smoothies 2 kopper skåret papaja, 2 appelsiner, 3 dadler.

4)1 håndfuld salatblade, 1 håndfuld friske mynteblade, 2-4 bananer, ½ kop vand.

5)  4-5 grønkålsblade, 4 æbler, saft fra ½ citron, vand. 

6)Klassisk vintersmoothie - 1 kop friske eller frosne bær, 2 kopper frisk spinat, 1 tyk skive frisk ingefær, vand.

7)Frisk appelsinsaft, mango evt. frossen, 4-6 store grønkålsblade, 2 bananer - gerne godt modne.

8) ½ romaine salat, 1 kop jordbær, 2 bananer, vand.

9) 2 håndfulde babysalat, 2 pære, 2 kopper mango, 1 kop frisk eller frosne
blåbær.  

10) 2 kopper frisk spinat, 10-12 friske mynte blade, 2 bananer, 2 tsk. carob eller

kakao.

11) 1 håndfuld spinat blade, 2 kopper rucola (arugulasalat) , 2 selleristilke,
2 bananer, 2 pære, 1 æble, vand.

12) 1 håndfuld, spinat, 2 kopper arugula, 2-3 kopper mango, 1 kop vand.  

13) ½ romaine salat, 1 lille ananas, 1 mango, 1 tyk skive frisk ingefær.

14) 1 håndfuld vild salat, f.eks. mælkebøtteblade, 1 håndfuld, mynteblade,
3 kopper honningmelon.   

15) 1 håndfuld persille, 3 kopper papaya.

Du kan tilsætte frø og kerner efter behov (f.eks. chia - eller hørfrø), og hvis du vil bruge din smoothie til at tilføre ekstra protein, så tilsæt proteintype og -mængde efter behov. Når du tilsætter proteinpulver, skal du beregne at bruge mere vand eller saft fra frugt og grøntsager for at få en behagelig konsistens.

Du kan bruge vand og isterninger til at justere konsistensen af din smoothie, blot husk at jo mere vand du kommer i, des mere fortynder du dine fordøjelsesenzymer.

 

Hvis du ønsker, at tilfører dine smoothies endnu mere næring, så brug Grøn Intensity pulver (Grønne, unge hvede- og bygplanter (spirer), der er tørret og pulveri­seret) eller Super Spirulina pulver (fersk-vands alge der blandt andet indeholder vitaminer, mineraler og aminosyrer) - begge er ren cellenæring!

Læs mere om Grøn Intensity Pulver

 

God sommer... husk nu at nyde sæsonens frugt og grønt!

 

Marianne

Marianne Honoré,
Grundlægger af Naturewise og bosiddende på Long Island, NY, USA.

Jeg er uddannet Naturopath ibm, akupressur massør, zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Har efterhånden mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning.

Samtidig nyder jeg at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere.

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. 

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc