2014
Nyhedsbrev Nr.104

  

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser
Nyder du foråret?

Vi kan ikke klage over den start foråret fik i Danmark, trods et fald i temperatur og lidt regn, får forårsvejret, som de fleste har set frem til, danskerne ud i det fri, så de blege lemmer kan få lidt tiltrængt sol.
Vi benytter enhver chance for at nyde det gode vejr, og med denne nydelse høre gerne indtag af god mad og drikke. Grillen kommer frem til årets første grill-menu og hertil kommer selvfølgelig et godt glas vin eller øl. Vi samles om god mad og vin - det er så stor en del af vores kultur, der helst ikke skal pilles ved. Men hvad hvis alkohol var en ny opfindelse? Ville det så overhovedet være lovligt? Vi ved at indtag af alkohol har en positiv effekt på vores hjerte- og kredsløb, og rødvin har efterhånden en lang liste af gavnlige funktioner for vores sundhed. Dog kan alkohol gøre mere skade end gavn, hvis forbruget er for stort. Forskningen nærmer sig heldigvis forståelsen af hvad det er der gavner os og hvor meget vi kan og skal indtage, før vi opnår hendholdsvis positiv og negetativ effekt. Og ved at isolere de gavnlige stoffer fra blandt andet rødvin, kan vi styrke vores sundhed uden at skulle indtage for store mængder alkohol. Nyd det gode vejr og alt det tilhørende med måde - for lidt sol gør dig trist og træt, mens for meget øger din risiko for hudskader.
Et glas god rødvin, kan gøre underværker for dit helbred - (og humør), mens en flaske kan skabe ulykke.
Mad og drikke bør nydes i moderate mængder - lidt men godt og gerne af bedste kvalitet.

I denne udgave
Er rødvin virkeligt sundt?
Hvorfor er rødvin anderledes end andet alkohol?
Alkohol børn nydes med måde eller slet ikke?
Polyfenoler fungerer som aktiv dødshjælp
Er Resveratrol livsforlængende?
Resveratrol effekt på fedme
Reveratrol og Alzheimers
Rødvin som hjertebeskytter
Vin gavner dine nyrer
Hvor finder vi polyfenolerne?
Top 10 fødevarer for bedre sundhed
Hvorfor bliver vi ældre?
Links

Like me on Facebook 

 

Follow me on Twitter 

 

 Visit my blog 
Er rødvin virkeligt sundt?
Afhængighed, alkoholisme, depression, ulykker og selvmord...nej, alkohol ville nok ikke være lovligt hvis ikke det var for det faktum at det er så stor en del af vores kultur og sociale samvær! Men vi nyder alkohol, specielt til maden, og til festlige lejligheder og i visse kulturer, som den franske, hvor vin nærmest introduceres via modermælken, er alkohol en helt naturlig del af hverdagen, selv for børn og unge. Netop Frankrig og det "franske paradoks" har ofte givet anledning til diskussion til for lidt og for meget - hvordan nyder vi alkohol og vin og de gavnlige stoffer uden at lave skade på krop og psyke?Når vi taler om indtagelse af alkohol, er rødvin stadig det sundeste valg. Selvom indtagelse af alkohol i for store mængder er relateret til sygdom, så er rødvin i moderat mængde en undtagelse.Det "franske paradoks" blev officielt anerkendt i 1992, efter at forskere fandt, at franskmænd, på trods af en kost med et højt indhold af mættet fedt, havde 40% lavere risiko for dødsfald forårsaget af hjerte- og kredsløbssygdomme. Kunne det virkeligt være franskmændenes indtagelse af rødvin, der gjorde forskellen? Det viste sig at være tilfældet omend det nok er en kombination af livsstil, kost og indtagelse af rødvin.Senere har studier også vist, at moderat indtagelse af rødvin kan være medvirkende til forebyggelse af cancer, reducere risikoen for aldersbetingede sygdomme, inflammationer, Alzheimers, Parkinson, diabetes og fedme. Rødvin anbefales også til behandling af astma, gigt og sygdomme i tandkødet.
Hvad gør rødvin anderledes end hvidvin, øl og anden alkohol?
Druer indeholder polyfenoler, en forbindelse med en stærk antioxidant effekt. Polyfenolerne findes i druernes skind og kerner og udtrækkes under den gæringsproces, der resulterer i dannelsen af alkohol. Ved produktion af hvidvin fjernes skind og kerner, og der er derfor ikke den samme mængde polyfenoler tilbage som i rødvin. En af de vigtigste polyfenoler, hvis ikke den vigtigste, når vi taler om sundhed, er resveratrol. Blot for at vise forskellen på rød- og hvidvin, så indeholder hvidvin kun 1-5 % af den mængde resveratrol, der findes i rødvin.
Når du spiser røde og lilla/blå vindruer eller drikker vindruesaft, får du også en vis mængde af den helsefremmende resveratrol og undgår samtidig alkohol, hvis dette er ønsket. Sørg for at købe økologiske druer og druesaft af økologiske druer, så resveratrol og andre gode stoffer ikke ødelægges af sprøjtemidler.

Også jordnødder, te, blåbær og tranebær er rige på resveratrol, men det vides stadig ikke, hvor stor forskel der er på effekten af resveratrol, ved indtagelse af bær og nødder sammenlignet med rødvin.

Rødvin indeholder antioxidanter, heraf de mest kendteresveratrol, og to varianter af flavonoider, nemligflavanologantocyanidin, der er kemiske stoffer der beskytter kroppens celler mod iltning og dermed nedbrydning af kroppen.

Resveratrol fra fødevarer og vin kan variere meget, så ønsker du at være sikker på at indtage en mængde, der sikrer dig resveratrols sunde effekt, bør du vælge at supplere med et resveratrol kosttilskud. Kosttilskud bør dog aldrig erstatte eller afholde dig fra at spise den ægte vare: økologisk frugt og grønt, ej heller forhindre dig i at nyde et dagligt glas rødvin, hvis dette er en nydelse for dig og du tåler det.

Der findes dog andre stoffer end polyfenoler (resveratrol) i alkohol, og der er delte meninger om, hvorvidt andre former for alkohol kan have den samme effekt som rødvin. På nuværende tidspunkt er det rødvinens resveratrol og dens effekt, vi ved mest om og kan nyde effekten af.

Det er er altså resveratrols stærke antioxidante effekt, der hjælper til at neutralisere produktionen af frie radikaler. Hvis ikke vi stopper de frie radikaler, vil iltningsprocesser resultere i celleødelæggelse og specielt hjerte- og kredsløbsproblemer, som blodpropper og slagtilfælde.

På et tidspunkt mente forskere, at det måtte være en kombination af rødvin og den kost som rødvinsnydere oftest indtager, som gavner vores helbred. Et studie fra 2006 viser nemlig, at rødvinsnydere generelt lever sundere end f.eks. øldrikkere. Forskere besluttede sig derfor at finde ud af, om det var rødvinen alene, der gjorde forskellen, eller kombinationen af kost og rødvin.

Et studie fra Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston søgte svaret og fandt, at mænd med sund livsstil, der indtog mellem 1 ½ og 2 glas rødvin dagligt, havde 40-60 % lavere risiko for hjerteanfald end de, der levede tilsvarende sundt men ikke indtog alkohol.

INSERM, Paris
 
 
Alkohol bør nyder med måde eller slet ikke?

Det er nok ikke nødvendigt at gøre opmærksom på, at hvis du i forvejen ikke drikker alkohol, bør du ikke starte blot for at opnå en sundhedsmæssig fordel. Sundhed kan hurtigt vendes til belastning når det gælder indtagelse af alkohol, og den mængde vi hver især kan tåle er meget individuel.

Alkohol er en stimulans, der kan skabe afhængighed og gøre langt mere skade end gavn; for højt blodtryk, leverskader, fedme, cancer, depression for ikke at tale om ulykker grundet nedsat reaktionsevne m.v. Gravide og mennesker med hjerteproblemer bør ikke nyde alkohol overhovedet. Selv om forskningen peger på 1-3 glas rødvin dagligt, bør de fleste kvinder ikke nyde mere end en genstand dagligt og mænd ikke mere end 2 genstande. Mænd er fysisk større end kvinder og har normalt et større antal enzymer til nedbrydelse af alkohol.

En drink defineres som: 335ml øl (én dåse øl), 148ml vin eller 44ml 40 % alkohol (gin, vodka osv).

Men hvad med alkohols negative sider? Forskning viser, at modsat andre former for alkohol, har rødvin ikke den samme negative effekt på vores immunforsvar.

 

Forskere fra Institute of Nutritional Physiology, i Tyskland, har bevist at moderat indtagelse af rødvin, ingen skadelig effekt har på vores immunceller.

"Moderat" bør selvfølgelig ikke overdrives, da rødvin ellers vil have den modsatte effekt på vores helbred, men 1-2 glas god rødvin dagligt, gerne økologisk eller biodynamisk, kan nydes med ekstra god samvittighed.

Mount Sinai of medicine - Cabernet Sauvignon Red Wine Reduces the Risk of Alzheimer´s Disease. http://fusion.mssm.edu/media/content.cfm?storynum=303

Fred Hutchinson Cancer Research centre - A Glass of Red Wine a Day May Keep Prostate Cancer Away http://www.fhcrc.org/about/ne/news/2004/09/22/red_wine.html

American Heart Association, National Heart, Lung, and Blood Institute.

Polyfenoler fungerer som aktiv dødshjælp på cancerceller

Ifølge flere studier skal der en ganske lav koncentration af polyfenoler til for at hinde cancerceller i at formerer sig. Den traditionelle kemoterapi er baseret på en gruppe af cellegifte, hvis succes måles på, om cellegiftene slår cancercellerne ihjel, før de slår patienten ihjel! Polyfenolerne har ingen bivirkninger og er derved giftfrie, så hvad er det lige nøjagtigt der forhindrer cancerceller i at formere sig og slår dem ihjel? En af teorierne om polyfenolernes effekt på cancerceller er, at det er fænomenet apoptose, der er tale om. Apoptose er programmeret celledød, hvor celler med ødelagt DNA, der ikke kan repareres, destruerer sig selv. Det menes, at polyfenolerne (resveratrol) i rødvin, fungerer som en slags aktiv dødshjælp - en assistent, der tvinger cancercellerne til at begå selvmord.

På Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, USA har studier vist, at risikoen for at udvikle prostatacancer kan halveres ved at drikke blot 1 glas rødvin hver dag. Resveratrol har vist sig mest effektiv mod den mere aggressive form for prostatacancer.

Folk der dagligt nyder alkohol, kan reducere risikoen for kolorektal cancer (cancer i tyktarm, blindtarm og endetarm), hvis rødvin udgør 1/3 eller mere af det ugentlige alkoholindtag, viser et dansk studie.

Andre polyfenoler som f.eks. quercetin er testet i behandling mod cancer, men ekstrakt af rødvins polyfenoler har vist sig langt mere effektivt, når det gælder cancer; måske fordi rødvin indeholder mere end 200 forskellige polyfenoler! Grøn te er en anden sund drik, der kommer tæt på den effekt, som rødvin har på cancer og hjertesygdomme.

1 hel flaske rødvin giver ca. 2mg rødvinspolyfenoler - ønskes rødvinens sundhedsfremmende effekt, bør du ikke nyde mere end 1-3 glas rødvin pr. dag - alt efter køn og evne til at forbrænde alkohol!

Clinical & Experimental Research, 2009

Er resveratrol livsforlængende?

Med i den evindelige jagt på livsforlængende stoffer, er stoffet resveratrol, eller rødvinspillen og der er uden tvivl udsigt til mange spændende resultater på resveratrols sundhedsmæssige effekt.

Resveratrol har været i mediernes søgelys de sidste 15 år, og selvom man ikke er helt enig om hvordan og hvor meget, så tyder flere og flere studier på resveratrols effekt på visse sygdomme. Allerede i 2000 publicerede Danmark et studie foretaget på data fra 257.865 personer. Resultatet var, at indtag af rødvin er livsforlængende, når det gælder hjertesygdomme, og at 1-3 glas vin dagligt kan nedsætte risikoen for cancer med 20 % i forhold til personer, der ikke nyder rødvin.

Mange af de tidligere resultater - både positive og negative, har været bygget på dyreforsøg og da det som bekendt tager tid at gennemføre veldokumenterede studier, er man først nu virkelig begyndt at se samme positive effekt på visse tilstande og sygdomme hos mennesker, der tidligere kun er observeret i dyreforsøg.

Man er konstant på udkik efter effektive måder at forebygge eller behandle cancer på, og tidligere studier har vist, at indtag af visse frugter og grønt har fordele, når det gælder forebyggelse af cancer. Opdagelsen af resveratrol og de øvrige polyfenoler i rødvinder ud til at være et af nyere tids mest interessante områder, når det gælder cancerforskning.

Morten Grønbæk, Copenhagen Centre for Population Studies.

Der er meget der tyder på at resveratrol gavner vores sundhed på en lang række områder, og er medvirkende til, at nedsætte risiko for sygdom. Det er dog vigtigt, at man ikke sætte alt på et stof uanset hvilke resultater forskningen kommer med. Kroppen er en kompleks "maskine", der fungere på et samspil mellem ernæring, motion, kærlighed, livssyn, spiritualitet, søvn osv. - er man god til, at mærke disse behov, og opfylde dem, kan man opnå et langt og sundt liv. 

Rødvins-resveratrol kan muligvis forebygge og behandle fedme 

Resveratrol reducerer antallet af fedtceller.

Ved tidligere dyreforsøg har man fundet, at resveratrol beskytter mus på fedtrig kost mod overvægt ved at efterligne effekten af kalorierestriktion.

Et tysk forskerhold fra Ulm Universitet har efterfølgende afprøvet resveratrols effekt på fedtceller fra mennesker. Forsøget viste også her, at resveratrol forhindrer fedtcellerne i at udvikle sig til det man kalder "modne" fedtceller. Samtidig fandt man ingen ophobning af fedt, og det mest interessante var, at resveratrol reducerede produktionen af visse cytokiner (interleukins 6 og 8), der kædes sammen med udvikling af fedmerelaterede sygdomme som diabetes og blodpropper. Samtidig har man fundet at resveratrol stimulerer til dannelse af et protein, der sænker risikoen for hjerteanfald. Fedme sænker normalt produktionen af dette protein, der hedder adiponectin. Flere andre studier har vist at resveratrol øger insulinfølsomheden, og man har set positive resultatet ved behandling med resveratrol i forbindelse med fedme hos ældre med stofskifteproblemer.

Source: The Endocrine Society, Pamela Fischer-Posovszky, PhD, pediatric endocrinology research fellow in the university's Diabetes and Obesity Unit

Resveratrol og Alzheimers
Forskere på Mount Sinai School of Medicine, New York City, USA har testet resveratrols (testede rødvinen Cabernet Sauvignon) forebyggende effekt på Alzheimers. I forsøget testede man effekten af indtagelse af henholdsvis rødvin, vand og ethanol - ethanol fordi vi ved at alkohol i sig selv, i rette mængde, kan have en sundhedsfremmende effekt på visse områder. Det er igen resveratrol, der menes at have en hæmmende effekt på det forhøjede niveau af amyloid-beta-protein, der ses hos demens- og Alzheimerspatienter.Studiet støtter andre resultater, der igen anbefaler, at kvinder drikker 1-2 glas rødvin vin om dagen og mænd 2-3 glas rødvin. Blandt andet konkluderede et studie fra 2005, (Litwin-Zucker Research Center, NYC), at resveratrol sænker niveauet af amyloidbetaprotein.Alzheimers er som bekendt en form for demens, der gradvis ødelægger hjerneceller og vores evne til indlæring, kommunikation, hukommelse og håndtering af de mest basale ting i hverdagen.World Alzheimer Report anslår at omkring 115 millioner mennesker vil være ramt af demensrelateret sygdom i 2050, så der er stor interesse i at finde naturlige og gerne billige måder at forebygge og behandle demens, herunder Alzheimers.
Rødvin og resveratrol som hjertebeskytter
Igen henvises til det Franske Paradoks, og det relativt lave antal af hjerte-kredsløbssygdomme trods indtag af mættet fedt fra smør, ost og kød. Resveratrol er ifølge forskerne årsagen til rødvins hjertebeskyttende egenskaber - og dermed en del af forklaringen på det Franske Paradoks.

Alkohol, uanset hvorfra den kommer, har i rette mængde en vis sundhedsfremmende effekt på vores hjerte.

Alkohol hæver HDL (high density lipoprotein kolesterol) - det gode kolesterol, og reducerer formationen af blodpropper og forebygger arterieskader forårsaget af forhøjet LDL kolesterol (low density lipoprotein - det "lede" kolesterol).

Vin gavner dinnyrer-sundhed

Forskning frisk fra fad konkludere at moderate mængder vin virker nyrestyrkende.

Og for patienter der allerede lider af en nyresygdom, med risiko for at udvikle hjerte- og karproblemer, fungerer vin som en forebyggende faktor.

De forsøgspersoner (med raske nyrer), der drak mindre end et glas vin om dagen, havde en 37% lavere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom end de der ingen vin drak.

Forsøgspersoner med kronisk nyresygdom, der drak ½-1 glas om dagen havde en 29 procent lavere risiko for kardiovaskulære hændelser sammenlignet med de der ikke drak vin.

Data er indsamlet for årerne 2003-2006 og inkludere omkring 6.000 mennesker hvoraf 1.000 havde en kronisk nyresygdom.
Kronisk nyresygdom øger vores risiko for udviklimg af hjerte-og karsygdomme. Omkring 26 millioner amerikanere lider af en kronisk nyresygdom, ofte forårsaget af diabetes og højt blodtryk. (National Kidney Foundation). Tidligere forskning har vist, at moderat indtagelse af vin, specielt rødvin og dets indhold af resveratrol, har visse hjertevenlige fordele.
Præcis hvorfor vin har en indvirkning på nyrerne, er ikke helt sikker. Man ved at indtag af vin sænker niveau af protein i urinen. Nyrepatienter der har forhøjet niveau af protein i urinen, har en øget risiko for forværring af deres sygdom.

Forskerne mener at det er vinens indhold af polyfenoler, der med deres anti- inflammatoriske og antioxidante egenskaber, skaber den positive effekt på udvikling af sygdom.
Denne undersøgelse skelner ikke mellem indtag af rød og hvidvin, men forskerne mistænker rødvin for at være mere effektiv, hvilket bygger på resultater fra tidligere studier.

Forskerne søger nu at se langtidsvirkningen på hvordan nyrerne reagere på indtag af alkohol, så man kan konkludere hvor meget vin/alkohol der er sikkert at indtage.

Indtil videre hedder det et moderat indtag, hvilket ligger sig op af alle andre studier med 1-2 glas (rød)vin dagligt.  
23 april, 2014 ( healthday News) Gary Curhan , MD, Sc.D. , professor , medicin, Harvard Medical School og Harvard School of Public Health , Boston ; Tapan Mehta , MD, renal fyr , University of Colorado Denver, Anschutz Medical Center , Aurora ; April 23, 2014 , National

 

Hvor finder vi ellers polyfenoler/ flavonoider?

Nu skal vi ikke glemme at der er mange andre vigtige polyfenoler, som vi finder i te, frugt, bær og grønt. Den kommende årstid er helt fantastisk når det gælder frisk indtagelse af polyfenoler. Prøv at kombinere kilderne til polyfenolerne og se hvor mange farver du kan ende med på dagens menu.

Flavonoider inddeles ofte i 5-6 undergrupper:

Antocyanidiner:
Cyanidin, Delphinidin, Malvidin, Pelargonidin, Peonidin, Petunidin, findes i: røde, blå og lilla bær samt røde og lilla druer og rødvin.
Flavanoler/Flavan-3-ols: ORAC 21

1) Monomers (Catechiner): Catechin, Epicatechin, Epicatechin gallate og Epigallocatechin gallate- findes specielt i grøn og hvid te.

2) Dimers og Polymers: 
Theaflavinser og Thearubiginer; findes i sort te og Oolong te.

Proanthocyanidins findes i chokolade, æbler, bær, røde (lilla) druer og rødvin.

Flavanoner: Hesperetin, Naringenin og Eriodictyol findes i citrus frugt- citroner, lime, grapefrugt osv. og i juice fremstillet af citrusfrugt.
Flavonoler: Quercetin, Kaempferol, Myricetin og Isorhamnetin findes i bl.a. løg, kål, broccoli (mørkegrønne grøntsager), æbler, bær, te og almindelig hyld (sambucus nigra).
Flavoner: Apigenin og Luteolin, findes i: persille, timian, selleri og stærke peberfrugter som chili.
Isoflavoner: Daidzein, Genistein og Glycitein findes i sojabønner og bælgplanter generelt. Grøn te kapsler

Non-flavonoid: Resveratrol - ud over vin og vindruer finder du resveratrol naturligt i en række bær som blåbær, brombær og tranebær samt i jordnødder.

En lignende gruppe af vigtige antioxidanter, som vi også finder i planteføde, er karotenoiderne. Karotenoiderne er opløselige i fedt, hvorimod plantefenolerne/polyfenolerne er vandopløselige.

For at få optimal udnyttelse af polyfenolerne og mange andre næringsstoffer, bør vi stile efter en sund og varieret, gerne økologisk, kost bestående af masser af grøntsager, gerne de mørkegrønne, frugt, bælgplanter, olivenolie, fisk og gerne rødvin i moderate mængder.

Er du nervøs for ikke at få polyfenoler nok i din kost og/eller er du ikke nyder af rødvin, så findes der tilskud indeholdende resveratrolekstrakt samt andre stoffer fra frugt og grønt.

I flere af de forsøg, der er lavet, bruges der doser af resveratrol, der svarer til, at vi skulle drikke mellem 100 og 1000 flasker rødvin dagligt; derfor kan tilskud være nødvendigt, gerne i kombination med den ægte vare.

Top 10 føde for bedre sundhed og skønhed

Det er i vores kost, vi finder den rette næring til at vedligeholde den sunde krop med rette kropsvægt og energi. En korrekt sammensat kost i rette mængde er fyldt med antioxidanter og antiinflammatoriske næringsstoffer, der forebygger celleskader, som igen kan føre til hjerteproblemer, diabetes, for tidlig aldring, cancer og autoimmune sygdomme.

Også under sygdom er mad oftest den bedste medicin. 

 

1) Blåbær er på listen over superfoods; fyldt med antioxidanter og stærkt  antiinflammatorisk. Bruges i salater, i smoothies, på morgengrøden eller blot "as is" som en lækker snack.

BlueVision

 

2) Æbler perfekt erstatning for den mere eksotiske frugt. Æbler kan fås året rundt i vores del af verden og er fyldt med antiinflammatoriske og cancerhæmmende plantenæringsstoffer, som bl.a. quercetin. Desuden indeholder æbler en god portion fibre, der holder vores fordøjelse i gang og hjælper til at vedligeholde en sund kropsvægt.

  

3) Vildlaks har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, der er vigtig for   hormoner, hjerte og hjerne; forebygger depression og holder vores hud elastis  k og sund. Vildlaks indeholder også stoffet astaxanthin, et carotenoid, der både er en Arginin Max kraftig antioxidant og antiinflammatorisk. 

 

4) Nødder, specielt valnødder, hasselnødder og mandler, er gode kilder til  plantebaseret omega-3 fedtsyrer. Nødder indeholder også aminosyren arginin, der har indflydelse på et sundt kolesterol og immunforsvar samt evnen til at skabe ren muskelmasse og forbrænde fedt. Hvis du lider af forkølelsessår (herpes simplex), bør du holde igen med nødder, da arginin kan fremprovokere denne virus.

ArgininMax

Krill-olie

 

5) Mørkegrønne grøntsager som grønkål og spinat indeholder bl.a. karotenoider, der kan reducere risikoen for hjertesygdomme, neutralisere cancerfremkaldende stoffer, styrke immunforsvaret samt øjne og hud. Karotenoider kan hæmme  inflammation forårsaget af overdrevent sollys, der ellers kan føre til hud cancer og for tidlig ældning af huden. Sørg for at indtage to portioner salat hver dag primært bestående af mørkegrønne grøntsager.Krill

 

6) Asparges, fiberrig grøntsag der indeholder rutin (tidligere vitamin F), et bioflavonoid, der forebygger og reparerer ødelagte kapillærer. Rutin indeholder også enzymet og antioxidanten glutathione. 

 

Flavonoid kapsler, 110mg

 

7) Olivenolie er en potent antiinflammatorisk fødevare, der også fungerer som antioxidant. Essentielle fedtsyrer, der også kan bruges direkte på huden som massageolie. 

 

8) Grøn te indeholder polyfenoler, der forebygger cancer, hjertesygdomme, inflammationer, og som generelt styrker vores immunforsvar. Grøn og hvid te er at foretrække, men også sort te har sine sundhedsfremmende fordele.

 

Grøn te assorteret

 Flavonoider

9) Rødvin har som beskrevet en pæn mængde af antioxidanter og polyfenolet resveratrol.

Druen Cabernet Sauvignon er den drue, der indeholder mest resveratrol, så er du vindrikker, kan denne drue nydes med ekstra god samvittighed, specielt hvis du holder dig til 1-2 glas dagligt.

 

10) Chokolade, specielt mørk chokolade med 80 % kakao og lavt sukkerindhold, indeholder antioxidanter, der beskytter mod sygdom. Chokolade stimulerer vores gode humør via signalstoffet dopamin.

Tænk at kunne nyde et stykke chokolade med god samvittighed velvidende, at du samtidig styrker dit immunforsvar og sender humøret helt i top!

 

Vælg dine fødevarer med omhu, bedst mulig kvalitet og gerne økologisk eller biodynamisk. Mange vine har i årevis været dyrket biodynamisk - spørg din vinhandler til råds, hvis du er i tvivl.

 

Hvorfor bliver vi ældre?
Forskere er ikke helt enige om hvorfor vi bliver ældre. En teori går på at vores krop er udstyret med en form for biologisk ur, der gør at vores celler kun kan dele- og forny sig et vist antal gange for til sidst at dø og dermed opstår ældning af kroppen og dens funktioner. En anden teori er skabt ud fra at hele formålet med mennesket er reproduktion. Når mennesket når en alder hvor det ikke er i stand til at reproducere sig mere - omkring 40-årsalderen - vil vi begynde at vise tegn på alderdom. Dette er dog ikke grundet celledød, da vores celler sjældent deler sig så mange gange at de opbruger deres evne til deling. Derudover har mennesket mere end 200 forskellige typer celler i kroppen, hvoraf blot omkring 30 gennemgår celledelingsprocessen.

Homeodynamik kaldes den teori der altså afviser at celledød og aldring skyldes nedsat evne til celledeling. Maximum1

Menneskets formål er at reproducere - at føre egne gener videre, en teori der kaldes "Det Homeodynamiske Rum", der er et system der som alle andre systemer i den menneskelige krop gennemgår processer og samarbejder med andre systemer.

Vi fødes med et homeodynamisk rum, der blandt andet er baseret på gener og modens i takt med at vi vokser og modnes. Det tidspunkt hvor systemet stopper sin vækst, er ifølge denne teori, det tidspunkt hvorpå vi er mest sunde og stærke med bedst mulig evne for overlevelse og reproduktion!

Evnen til reproduktion finder sted i perioden mellem kønsmodning og til vi fysisk ikke er i stand til at reproducere os. Denne periode kaldes "den essentielle livsperiode". Når vores evne til reproduktion og dermed eksistens begynder at svinde ind, bliver det homeodynamiske rum mindre og vores immunforsvar reduceres i styrke, hvilket resultere i alderdomstegn.

Så størrelsen på det homeodynamiske rum afgør vores velvære - sundhed og sygdom.  

Det homeodynamsiske rum er sammensat af hundredvis af gener, der sammen med faktorer som kost og ernæring, fysisk aktivitet, infektioner m.v., afgør hvor effektiv kroppen er til at reparere sig selv.

Tager man hensyn til alle faktorer, kan man hæmme visse aldringstegn, men det ændre ikke ved den teori at når vi er færdige med at formere os, så har vi reelt udført vores opgave som menneske.

Videnskab.dk

Suresh Rattan, biogerontolog og lektor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet

 

Maximum  

Marianne

Naturewise er grundlagt af

Marianne Honoré, bosiddende på Long Island, New York, USA.

Marianne er uddannet Naturopath, akupressur massør, zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Hun har mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning.

Samtidig nyder Marianne at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere.

Marianne er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. 

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc