2014
Nyhedsbrev Nr.103

  

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

Hvis du lider af pollen allergi, så kan foråret være en blandet fornøjelse.

 

Forårets udspring af træer som elm, hassel og birk giver desværre anledning til allergiske reaktioner hos omkring hver femte af os.

Kost, motion og kosttilskud kan forebygge eller lindre de allergiske reaktioner, men hvis du ikke allerede har forberedt dig, så er det nu!

 

De første varme forårsdage får os nordboere til at kaste overtøjet og suge solens stråler til os.  

Hvis du har tendens til forkølelser og forkølelsessår, så kik på de natulige måder at styrke dit immunforsvar på.

Og så er det også nu du skal lurer af om du har den facon du er komfortable med at vise frem i årets badeudstyr. Det handler jo ikke om at ligner modemagasiners modeller, men om at være tilfreds med det du ser i spejlet og måden din krop melder sin tilstand på. Træthed, deller og appelsinhud, slap i energi og hud???  

 

Trænger du til at smide lidt vinterfedt, så tag aktion nu - lav en plan over hvor meget motion du kan snige ind som en del af dagsrytmen, skal der ske ændringer i din kost og hvordan står det i øvrigt til med kærligheden, både til dig selv og dine opgivelser?  

Vi skal jo ikke glemme at al ting ser lidt lysere ud når vi har styr på de tætte relationer.  

Det handler alt sammen om hvad der får os til at føle os godt tilpas på alle niveauer!

 

I denne udgave
Forår og sommer uden allergi
Ophold i sol og varme
Herpes - forebyggelse med rette tilskud
Flad mave på rekordtid - kan det lade sig gøre?
Arginin kan hjælpe dig af med mavefedtet
Kosttilskud - en del af en sund livsstil
Links

Like me on Facebook 

 

Follow me on Twitter 

 

 Visit my blog 
Forår og sommer uden allergi

Omkring hver femte dansker lider af allergi, heraf primært pollenallergi.

Allergi er udtryk for et svækket immunforsvar. Uanset om allergi er opbygget gennem årerne, årstidsbestemt, varer hele året, eller er arveligt betinget, er det kroppens måde at fortælle os, at noget ikke er som det skal være.

Allergi kan være arveligt, men det kan også være et tegn på at man har været udsat for det pågældende allergen i for kraftige mængder over længere tid. Af en eller anden årsag kan kroppens immunforsvar simpelthen ikke kan klare mere af den pågældende "forurening", som ofte er stoffer i vores nære omgivelser der normalt ville være ganske harmløse. Maximum1

En allergisk reaktion udløses ved at kroppen danner større mængder antistof i et forsøg på at bekæmpe det uønskede. Overproduktionen af antistof resulterer i symptomer som nysen, kløe i mund, svælg og øjne, hududslæt, eksem og fødevareallergi der kan være så kraftig at det i værste tilfælde kan være livstruende.

Nogle udvikler pollenallergi eller høfeber i en sådan grad at der udvikles astma.

Der er mange relevante næringsstoffer og urter der har en styrkende indvirkning på vores immunforsvar og dermed forebyggende og helbredende virkning på allergi.

Nogle kostændringer og kosttilskud, er ifølge min mening, et "must" og andre kan være relevante alt efter det enkelte individs tilstand og symptomer.

Grundlaget for forebyggelse og helbredelse af alle disse tilstande er dog, et multivitamin-og mineral tilskud, som basis for eventuelle andre tilskud og for at eliminere de fleste mangeltilstande af primære næringsstoffer.

 

Probiotics og fordøjelsesenzymerMaxiflor

Et sundt immunforsvar hænger voldsomt sammen med et sundt tarmsystem, da omkring 80% af vores forsvar udspringer herfra! Vi bærer simpelthen rundt på flere hundrede forskellige arter af tarmbakterier der tilsammen udgør 1.5-2 kg. Det er sammenspillet mellem alle disse trillioner af bakterier der skal være i  symbiose for at vi kan opnå optimal sundhed.

Hvorfor er vores fordøjelse dårlig?

Der er en lang række årsager til at fordøjelsen kan være dårlig;

Stress, bekymringer, nervøsitet, for stort sukkerindtag, indtag af mad vi ikke tåler, for lidt indtag af vand, for meget kaffe, tobak, alkohol og medicin, manglende motion, for lidt frugt og grønt og generelt for lidt grov og fiberrig kost Uregelmæssige måltider, sluger sin mad uden at tygge den grundigt, mangel på søvn - eller uregelmæssig søvn og dårlig fødevarekvalitet, specielt forarbejdet mad, slik og sodavand/energidrikke. Brottrunk

Man siger, at man er hvad man spiser, men det er nærmere; Vi er hvad vi optager.

Er tarm og fordøjelse ikke velfungerende med det rette samspil mellem gode og mindre gode bakterier, skabes der grobund for svamp, virus og bakterier med risiko for allergi og andre sygdomme.

Ved pollenallergi og andre allergier bør tilskud af probiotiske produkter og eventuelt enzymer, kraftigt overvejes.

 

Brottrunk - Genvej til en sund tarm  

 

Essentielle fedtsyrer

De essentielle fedtsyrer EPA og DHA, som vi finder i fiskeolie og hørfrø, hæmmer produktionen af prostaglandin E2 og cytokiner, de inflammationsfremkaldende kemikalier i kroppen. Disse fedtsyrer kan reducere og forebygge både allergi og inflammatoriske tilstande. Der ses også en direkte sammenhæng mellem indtag af omega-3 fedtsyrer og lindring af astma, der igen ofte er udviklet på grund af års problemer med allergi.

Man skal ikke spare på indtaget af de essentielle fedtsyrer ved svær allergi.

Dosis: Ved svære tilfælde af allergi ses dosis på 10-20gr EPA/DHA omega-3 fedtsyrer.

Ved så høj en dosis, kan de anbefales at vælge flydende olie eller en kombination af flydende olie og olie i kapsler, da et indtag på f.eks.18 gelatine kapsler kan resultere i irritation hos en allergiker.

De flydende olier, kan også integreres i den daglige madlavning som f.eks. salatdressing, i yoghurt, grød og smoothies.

1-3 spsk. hørfrøolie dagligt og/eller en håndfuld valnødder, er ogsåA-vitamin

en god kilde til omega-3 fedtsyrer.

A-vitamin

A-vitamin styrker immunforsvaret og de irriterede, hævede slimhinder.

Terapidosis: 25.000-50.000 i.e. (5.000-10.000 mcg) 

Mangelsymptomer: Allergier, infektioner, hudproblemer, natteblindhed, migræne og træthed.

Tilskud af A-vitamin bør kombineres med ekstra Zink.

Zink bruges også ved nedsat immunforsvar så ekstra tilskud på 30-60mg alt efter indhold i multi-vitamin og mineraltilskud.

C-vitamin

C-vitamin har en mild antihistamin virkning og kan derved reducere symptomerne på allergi, uden de bivirkninger de traditionelle anti-histaminer kan give.

Allergi mod pollen, fødevarer, støv, og svamp kan markant nedsættes med et dagligt tilskud af C-vitamin. Dog har flere placebo kontrollerede studier vist, at tilskud af C-vitamin under 2gram ikke reducerer symptomerne. Mega C

Ved lettere allergier tages 3-10gram fordelt på dagen og ved svære allergier kan det være nødvendigt at tage 30-50gram! Behandling med doser over 10gram bør sker under supervisering af læge eller anden professionel behandler!

Optrap gradvist dit indtag af C-vitamin indtil du mærker lindring i symptomer og stop når kroppen har nået sin evne til at absorberer C-vitamin. Grænsen er nået når afføringen bliver løs! Den høje acceptable dosis bør holdes i en periode der kan være individuel, så igen er det en god ide at samarbejde med en professionel behandler.

Mangelsymptomer: Infektioner, stress, blå mærker, næseblod, blodudtrædninger, kar sprængninger i huden, parodontose, dårlig fordøjelse og visse cancertyper.

E vitamin

Flere studier har igennem årerne bevist E-vitamins effekt på allergisymptomer.

Et dagligt tilskud af 500mg E-vitamin kan reducerer de værste symptomer med 23%,  i en sammenligning med patienter der enten har indtaget placebo eller traditionel medicinsk behandling mod pollenallergi. 

E-vitamin er en vigtig antioxidant og dermed vigtig for vores immunforsvar.

Terapidosis: 500-2.000mg

Mangelsymptomer: Allergi, eksem, hudproblemer, hormonelle problemer som PMS og menstruationsbesvær og muligvis uønsket abort. Kredsløbsproblemer som åreforkalkning, åreknuder, årebetBetacarotenændelse og hjerteproblemer.

Carotenoider

Carotenoider en del af planternes farvepigmenter, hvoraf de fleste kender beta-caroten bedst. 

Der findes ikke umiddelbart nogle gode studier der beviser carotenoidernes effekt på høfeber, men hos mennesker med en carotenoid-fattig kost ser man oftere tendens til inflammationer i luftvejene.

Da carotenoider er gavnlige for så mange andre tilstande, fungere som forstadie til A-vitamin, forebygger soleksem, solforbrænding, cancer m.m., kan det anbefales at integrere carotenoiderne i den daglige kost.

Gode kilder til carotenoider er kål, spinat, gulerødder, græskar, sød kartoffel og abrikoser.

MSM  (methyl sulfonylmethan)

MSM er en naturlig forekommende svovl-forbindelse der findes i alle levende organismer og er hos mennesket det ottende mest udbredte mineral. MSM pulver

I forbindelse med allergi har man fundet at mangel på MSM gør vores celler hårde og stive, hvilket hæmmer den naturlige udveksling og udskillelse af frie radikaler, allergener og fremmede proteiner.

Flere studier har vist signifikant reduktion af gener i både øvre og nedre luftveje forårsaget af pollenallergi, ved at indtage 1300mg MSM 2Xdagligt i 30 dage. I dette pågældende studie, havde ingen af deltagerne gener ved indtagelse af MSM i den pågældende dosis og der var ingen af de velkendte bivirkninger som sløvhed og svimmelhed, som ofte opleves ved brug af traditionel medicin mod pollenallergi.

Dosis:2-6gr. pulver oprørt i væske.

MSM anvendes også til: Astma, gigt, inflammationer og smerter i forbindelse med inflammation, hudproblemer, eksem og cancer; specielt tyktarms- og bryst cancer.

LignisulMSM

 

Allergisk reaktion/histamin

Histamin tilhører en gruppe af stoffer, der benævnes biogene aminer. Øvrige stoffer i denne gruppe er fx tyramin, phenylethylamin, dopamin, tryptamin, serotonin, putrescin, cadaverin, spermidin, spermin og agmatin. Histamin frigøres ud fra immunreaktioner der reagerer uhensigtsmæssigt.

Histamin findes i vores væv i små ansamlinger og aktiveres når antistoffer kobler sig på antigener. En række reaktioner sættes herved i gang og de små kapillærer udvides og gør karvæggene gennemtrængelige for plasma.

Slimhinder og hud reagerer med kløe og ødemer, hvilket  skyldes histaminets irritation af nerveenderne.

Akut kraftig udskillelse af histamin kan føre til anafylaktisk chok, et allergisk anfald så kraftigt at det kan medføre døden.

Biogene aminer

findes naturligt i mange fødevarer. Lave mængder af biogene aminer er normalt ikke en sundhedsmæssig risiko for mennesker, men hvis man spiser fødevarer med højt indhold af disse stoffer, kan man få akutte symptomer på forgiftning.

Histamin og andre biogene aminer kan forekomme i forhøjede mængder i f.eks. rødvin, ost, spegepølse, surmælksprodukter og visse fisk.

Ophold i sol og varme

Det er ikke helt sommervejr endnu, men vi har det med at suse ud i den første varme solstribe foråret bringer og pludselig når varmen for alvor slår til...forhåbentligt...kaster vi tøjet i håb om at forvandle den blege vinterhud til en gylden sommerteint. Mange føler sig sundere og mere friske med den sommerbrune hud, men kunsten er at blive brun og ikke branket!

 

Solens UV-stråler har givet anledning til megen forvirring. UVA er det  ultraviolette lys, der giver huden den umiddelbare flotte og sunde kulør, men som samtidig står for ødelæggelse af hudens DNA; ældning af huden og i værste fald udvikling af hudkræft. UVB-stråling derimod giver huden rødme, og gør huden solbrændt og skoldet. Både UVB-stråler og UVA-stråler kan være årsag til kræft i huden, selv om det menes at være UVA-strålerne der udgør den største risiko. Hudkræft er den hyppigste form for kræft i Danmark. Omkring 75.000 danskere er ifølge Kræftens Bekæmpelse diagnosticeret med hudkræft, der årligt koster cirka 240 mennesker livet. Vi ved at vi har brug for solens UV-stråler for at danne det yderst vigtige immunstyrkende D-vitamin, men omvendt kan vi udvikle hudkræft hvis vi for meget sol! Så hvad gør man når det der gør godt og gør skade? Dolomit

Blot 10-20 minutters ophold i direkte sol, er reelt nok til at danne og aktivere den mængde D-vitamin der skal til for at vedligeholde et optimalt niveau. Herefter bør vi beskytte huden mod forbrændinger. Det skal gøres med rigelige mængder solcreme eller tøj der dækker udsatte områder. 

Det er nemlig her de fleste begår en fejl. Vi sparer på solcremen fordi er dyrt, eller synes det er irriterende at smøre på, når ungerne snor sig me  ns man forsøger at dække alle udsatte områder. En voksen af gennemsnitsstørrelse, skal bruge cirka 40 ml, eller en god håndfuld creme, for at beskytte hele kroppen. Et barn skal smøres med cirka 20 ml for at dække hele kroppen. Sørg for at smøre alle dele af kroppen der ikke er dækket af tøj. Husk også næse, nakke, fødder og det øverste af ørerne. Hudkræft mellem tæerne er, tro det eller ej, et stort problem fordi vi ikke beskytter disse områder ordentligt! Det kan være fornuftigt at benytte en creme med en højere faktor på de mere udsatte områder, såsom næsen og ører. Har du købt en af de såkaldte "vandfaste" solcremer, så husk at de fleste af dem halveres i styrke, når du har været i vandet og det er derfor en god ide at påsmøre igen i rigelige mængder når huden er blevet tør. Det gode gamle råd med at søge skygge midt på dagen kl. 12 og 15, hvor solen står højest på himlen, er stadig gældende. Krill

Husk også at kikke på datoen på din solcreme. Er den udløbet så smid den væk og køb en ny - hellere være på den sikre side når det gælder risiko for forbrænding.

Solcreme opdeles i dag i grupper med beskyttelse der er "lav", "mellem", "høj" eller "meget høj". Jo lysere din hud er, des højere beskyttelse bør du bruge. Faktor 15 anbefales som et minimum og de fleste af os kan godt klare os med denne under ophold i den danske sol og hvis solcremen påføres i rigelige mængder. Rejser til fremmede himmelstrøg kan være en anden sag ligesom ophold i solen midt på dagen kan kræve højere faktor. Blot husk, at en faktor 30 beskytter ikke dobbelt så meget som en faktor 15. Den vil blot forhindre lidt flere stråler i at trænge igennem. Din solfaktor skal desuden både indeholde UVA og UVB filter, hvilket skal stå på emballagen. Forskere i solbeskyttelse hælder primært mod af vi skal bruge solcreme med fysiske filter. Solcreme findes med kemiske eller fysiske solfiltre og forskellen er, at det kemiske filter trænger ind i huden og opsuger solens stråling, mens det fysiske filter lægger sig som et hvidligt lag på huden og reflekterer strålingen. Der har været for og imod, men pt. hælder forskningen altså klart mod fordelene ved det fysiske filter.

 

Du kan styrke din hud og forebygge soleksem med gode tilskud af næringsstoffer som beta-caroten, calcium, magnesium, fedtsyrer, lycopen og pycnogenol. Spis masser af friske økologiske gulerødder. Vand er igen en vigtig faktor, specielt hvis man er sart overfor varmen. Hvis kroppen ikke kan håndtere varmen, kan man få hedeslag, der i værste fald kan føre til et hjerteanfald.

 

Brun men ikke branket

Dunaliella  

Dolomit

Perfect Balance

 

Du kan også styrke din hud, både mod solforbrænding og soleksem, ved at spise og udnytte defødevarer der er rige på antioxidanter og derved beskyttende mod solskader. Lycopen

- Spis farverige fødeemner

som tomater, gulerødder, rød, gul og orange peber der indeholder antioxidanter som carotenoider (f.eks. betacaroten og lycopen).Et studie har vist at et dagligt indtag af 40gram (3spsk.) tomatpuré og 10 gram (2tsk) olivenolie i en periode på mere end 10 uger, styrker huden således at der er 40% nedsat risiko for solskoldning.

 

Olie blev tilsat for en optagelse og udnyttelse af antioxidanterne. 

Husk at der er mest lycopen at hente i tomatkoncentrat frem for de friske tomater. Er du ikke tomat spiser så kan du altid benytte dig af tilskud som Lycopen Complex.

- Spis grønne grøntsager som broccoli, kål og spinat.

Et dagligt indtag af grønne grøntsager , som er rige på antioxidanter nedsætter risiko for hud cancer med op til 50%. ORAC 21

I broccoli er det specielt stoffet sufforaphane der øger kroppens naturlige produktion af de enzymer der beskytter huden mod solen.

ORAC-Max 21

er en praktisk hjælp til mere frugt og grønt - hver dag.Med et indhold af ekstragt fra mere end 21 forskellige frugter og grønsager samt grøn te, der i sig selv indeholder 40% naturlige antocyanidiner, flavonoider og polyphenol-antioxidanter, der gavner vores sundhed.

ORAC-Max 21

 

- Spis masser af fisk og udnyt de gavnlige Omega n-3 fedtsyrer.

Omega-3 fedtsyrer virker anti-inflammatoriske og beskyttende på huden.

Ørred, makrel, sardiner, sild og laks er gode kilder til omega-3.

 

PerfectBalance

Krill  

 

- Grøn og sort teGrøn te kapsler

er rig på de beskyttende polyfenoler.Et minimum på to kopper grøn eller sort te  dagligt giver en 30% lavere risiko for hudkræft sammenlignet med de der slet ikke drikker te.

 

Hvis teen er indtaget kontinuerligt over en årrække, ses en nedsat risiko for udvikling af hudkræft, med helt op til med 51%.

Af grøn og sort te er det den grønne te der har det højeste indhold af polyfenoler. Det er specielt den kraftige antioxidant EGCg (epigallocatechin-3-gallat) der er til stede i stor mængde i den grønne te.

 

 Herpes - forebyg med sund kost og rette kosttilskud 

En anden af sommerens plager, er herpes eller de såkaldte forkølelsessår.

Herpes simplex er en virus infektion der kan opdeles i HSV1, som findes på labialis/mund og læber) og provokeres af solens stråler, og HSV2 der findes på  genitalis/kønsorganerne. Der er størst forekomst af HSV1, den herpesform vi også kalder forkølelsessår. Begge typer kan lave udbrud på kønsorganer.

Man skønner at 50-80 % har HSV1 antistoffer i sig og at 2-5 % lider af udbrud med kortere eller længere interval og varighed.

HSV2 er at finde hos 30-40 % af voksne i 30-40 års alderen.

Inkubations tid er 4-7 dage og smitter via berøring af slimhinder på læber, mund og omkring kønsorganer og ved perforering af huden. Muno Colostrum

Udbrud og symptomer kommer ved immunsvækkelse og udtrykkes ved svie, prikken og smerter, ansamling af vesikler (blærer) og overfladiske smertefulde sår. Et ubehandlet udbrud kan vare op til tre uger.

Resistensudvikling sker sjældent og det er derfor vigtigt at undgå de faktorer der fremprovokere virus. Er du først smittet med herpes virus, har du sygdommen i dig for altid også selvom du ikke har udbrud. Virus "gemmer" sig i nervecellerne hvor det ligger i dvale, beskyttet mod kroppens immunforsvar. Herfra dannes udbrud, hvis kroppens immunforsvar provokeres til det.

Der er forskning der tyder på at disse ubehagelige, men umiddelbart uskadelige udbrud, er årsag til mange langt værre sygdomme og betændelsestilstande som hjernehindebetændelse, betændelse i luftveje, blære, lever, rygmarv, bindevæv- og hornhinde. Flere cancer former som cancer i mundhule og underliv sættes også i forbindelse med herpesvirus.

Typiske faktorer der fremkalder herpes er: 

UV-bestråling fra sol og solarium, vejrforandringer, hormonændringer, infektioner, allergi, stress og kost med mangel på basale næringsstoffer.

Vigtige næringsstoffer ved forebyggelse af herpes

Generelt bør indtag af alkohol og tobak undgås eller minimeres kraftigt.

Undgå fødevarer som nødder, chokolade, appelsiner og gelatine. Undgå også kornsorter som hvede, havre, byg og majs.

Og så skal du holde dig fra sukker!

Quinoa, bønner og fisk, fjerkræ, lam, ost og mælk for de der nyder animalske fødeemner, kan hjælpe til at holde den rette aminosyre balance.

Det er, med min erfaring ganske muligt, via en korrekt sammensat kost i kombination med antivirale kosttilskud som urter og næringsstoffer, at styrke immunforsvaret og "udsulte" herpesvirus, så udbrud kan hæmmes.

Man skal være opmærksom på at have gode sunde niveauer af følgende næringsstoffer:

- B-vitaminer

(specielt B2, B3 og B6 da de samarbejder med aminosyren lysin, der hæmmer herpes virus).Beskytter generelt mod stresstilstande og infektioner og spiller enkeltvis- eller som gruppe en vigtig rolle i stort set alle kroppens processer.

- C-vitamin Ipe Roxo Pebermynte

1-2gram gerne indtaget sammen med bioflavonoider.Styrker immunforsvaret mod infektioner, betændelser, forgiftninger, allergi og stress.

- E-vitamin 300-400 mg

Styrker hud, kredsløb, muskler og hormonsystem og hæmmer infektioner, cancer og herpes simplex.

- Zink 22,5 mg

Beskytter mod stress, infektioner, allergi, hudproblemer, spiseforstyrrelser, sukkersyge, styrker immunforsvaret og forebygger sygdomme i prostata.

- Mælkesyrebakterier

Hjælper til gendannelse og opretholdelse af god og sund balance i taOlivirrmens bakterieflora - altid vigtigt når der er tale om at opretholde et sundt og stærkt immunforsvar.

- Olivenblade (Olea europaea L.)

Brugen af olivenblade som medicin går langt tilbage i historien, hvor de typisk har været anvendt til behandling af sår og betændelsestilstande.

I USA er olivenblade ekstrakt i gennem flere år anvendt i behandling mod herpes og det vides i dag at det er olivenbladenes aktive stof oleuropein, der står for den svampehæmmende, anti-inflammatoriske, anti-virale og anti-bakterielle effekt. Ekstrakt af olivenblade bruges i dag i behandling mod kronisk træthed, infektioner, vira som herpes, HIV, influenza og forkølelser, kønssygdomme, sår og hepatitis.

- Colostrum (råmælk)

- vigtigheden af modermælk for nyfødte pattedyr er ikke ny viden, men råmælkens indhold af essentielle næringsstoffer studeres med stigende interesse. Råmælk er den første fede og proteinholdige mælk der dannes indenfor de første 24-48 timer efter at et pattedyr har født. Mælken er fyldt med næringsstoffer som vitaminer, mineraler, spormineraler og aminosyrer og immunfaktorer som immunoglobuliner (IgG, IgM, IgA, IgE), immunregulatorer (zytokin, lactoferrin og interleukin) samt vækstfaktorer der stimulerer til vækst af væv (IGF1, IGF2, TGF, EGF) m.v.Naturen har skabt råmælken til at beskytte den nyfødte, der er født med et umodent immunforsvar.  De pågældende stoffer i råmælken virker beskyttende mod vira, bakterier og inflammationer.

 

Tilskud af colostrum bruges i dag til behandling mod alt fra gentagne forkølelser til cancer, HIV, kronisk træthedssyndrom, candida albicans og herpes.

Olivir  

MunoColostrum 

IpeRoxo

Maxiflor

 

Et studie foretaget med det ønske at finde effekten af colostrum mod herpes simplex, viste at 62 % havde markant færre udbrud samtidig med at registrerede Valleprotein udbrud sås at være af  kortere varighed. Antal af tilfælde faldt fra et gennemsnit på 12 pr. år til 3,5 pr. år. De der havde de længste og værste udbrud oplevede en halvering af udbrud.

 

Lignende studie viste at indtag af colostrum som dagligt forebyggende tilskud, i gennemsnit kan tredoble perioden uden udbrud.

Lactoferrin er en af immunregulatorerne i råmælk, der vides at have en stor del af ansvaret for den immunstimulerende og anti-virale, anti-bakterielle og anti-inflammatoriske effekt. I sin isolerede form er lactoferrin et af de stoffer der forskes grundigt i, fordi man ser en mulighed for at kunne bruge det i behandling af et nedsat immunforsvar og sygdomme relateret hertil.

En måde at få ekstra lactoferrin på, er via valleprotein der indeholder både lactoferrin og  immunoglobulin.

Valle Protein

  

- Aloe Vera

De fleste mennesker kender aloe vera som et lindrende middel mod solskoldninger, forbrændinger og soleksem, men faktisk er anvendelsesmulighederne uendelige, hvilket ikke er så underligt når man ser på plantens indholdsstoffer. I dag ved man at det er indholdet af polysakkarider der har ansvaret for de fleste af aloe veras egenskaber, men kombinationen af alle de mange næringsstoffer kan også tænkes at have stor betydning når man ser på aloe vera saftens evne til at hele og lindre samt hæmme vira, bakterier og svampe.

En normal daglig dosering er 2-3 spiseskefulde, men i tilfælde af herpes udbrud kan et dagligt tilskud på 2x100ml anbefales. Kan med fordel indtages op til et måltid. Aloe Vera gel

Aloe veras aktive indhold er essentielle næringsstoffer som vitaminer,  mineraler og aminosyrer. Enzymer, plantesteorider, antrakinoner (fx aloin), saponiner, lignin(cellulose) og polysakkarider (sukkerstoffer) hvor forskningen mere og mere peger i retning af, at det er sidstnævnte polysakkarider der har hovedansvaret for alle de gavnlige egenskaber her primært evnen til at fremme kroppens helingsprocesser.

Dog er alle indholdsstoffer i aloe planten kendte stoffer der hver især stimulerer stofskifte, cellefornyelse, hæmmer uønsket vækst af bakterier, svampe og vira., plantehormoner virker sårhelende og anti-inflammatoriske og enzymerne stimulere fordøjelsen til bedre udnyttelse af den maden der indtages.

Aloe vera har anti-oxidant effekt, er anti-viral, anti-bakteriel og har svampe hæmmende effekt.

Bruges i dag effektivt både indvortes og udvortes mod hudproblemer som eksemer, forbrændinger, solskoldninger, sår og rifter, fordøjelsesgener og sarte slimhinder.

Det er også dokumenteret at aloe vera øger optageligheden af de to antioxidanter C- og E-vitamin.

Aloe vera kan med stor være en fordel af vores husapotek. Den er suveræn til lindring af sommerens solforbrændinger og insektbid for ikke at glemme lindring af de fordøjelses gener, sommerens grillmad og det øgede indtag af alkohol har tendens til at skabe.

Aloe Vera

 

Andre enkelte råd ved herpes udbrud:

- Hold området omkring udbrud rent og tørt

- Undgå berøring af området, så smitte ikke spredes

- Undgå yderligere stress påvirkning

- E-vitamin olie og te træ olie kan lindre og fremme heling.

Flad mave på rekordtid - kan det lade sig gøre?

Hvor ofte har du set den slags overskrifter i diverse magasiner?

Forårets magasiner er fyldt med billedrige artikler, der fortæller dig hvordan du nemt smider de uønskede kilo så du er strandklar om ganske få uger!

Der findes ingen løsninger på vægttab, i hvert fald ikke som er sunde, der ikke involvere viljestyrke og mådehold.

Motion, kost og kost i rette mængde er opskriften, omend man godt kan sætte lidt fut i stofskiftet og hjælpe det på vej.

Små men hyppige måltiderer lettere fordøjelige og giver en god mæthedsfornemmelse uden overspisning og luftdannelse.

Vand skal der til i rigelige mængder. Drik gerne løbende igennem hele dagen og nyd eventuelt én til flere kopper te; gerne af urter der gavner fordøjelsen som f.eks. grøn te, fennikel, pebermynte eller en blandings-te som 8401-Fordøjelseste, der indeholder bukkehornsfrø og knuste hørfrø.

Mad dagbog kan anbefales at holde, så du kan se nøjagtig hvad du går og hælder indenbords. Når man skriver alt hvad der spiser og drikkes ned, bliver det ligesom mere virkeligt, og du vil hurtigt kunne se om der er uhensigtsmæssig indtag af bestemte føde- eller drikkevarer. Skriv også hvordan du føler dig efter de forskellige måltider. Det giver en god fornemmelse af om du tåler visse fødevarer bedre end andre, hvad gør maden ved dit humør o.s.v.

Fedstoffer er overvægtens synder synes mange stadig at tænke, og det er delvist korrekt, selvom kulhydrater synes at have taget over. Et studie fra John Hopkins universitetet i USA, har vist at et højt indtag af mættet fedt, som for eksempel fedtrig kød og mejeriprodukter, øger deponeringen af fedt omkring maven. Et af de steder det mættede fedt sætter sig, er mellem vores tarme, hvilket kan resulterer i en usund mængde fedt rundt om maveregionen.

 

Modsat har en kost rig på flerumættede fedtsyrer, som f.eks. planteolier, vist sig at mindske fedtdeponeringer i maveregionen.

Her er altså ikke tale om at vi ikke skal indtage mættet fedt, men at vi skal sørger for fokusere på plantefedt, da det mættede har tendens til at fylde mest. Vi må ikke glemme at med mindre man er vegetar/veganer, så er det nemmere at spise sig til de vigtige aminosyre, hvis rolle blandt andet er at fremme forbrænding af fedt på maven, via kød og mejeriprodukter.

Der er noget der tyder på at det giver mening at sørge for en fordeling der hedder 1/3 af hver af de mættede-, umættede- og flerumættede fedtsyrer.

Alkohol bør der spares på, og ganske interessant er det at det ser ud til at såkaldt binge drikkeri, hvor der drikkes massive mængder alkohol en sjælden gang resultere i mere fedt omkring maven, end hvis der indtages alkohol mere jævnt fordelt. Spiritus giver også mere fedt om maven end vin.

Stress bør elimineres - nemmere sagt end gjort, men jo mere stress, des større tendens til mavefedt og overvægt generelt. Dette skyldes højst sandsynligt en øget udskillelse af cortisol, et stresshormon, der udløses ved stress og får kroppen til at deponere fedt fra blodbanen omkring maveregionen. Reaktion på stress er forskellig og mens nogle hurtigt vender sig til den tilstand de er udsat for, og hormonerne finder et naturligt leje, har andre en næsten konstant øget udskillelse af stresshormon.  Sidstnævnte vil altid have sværere ved at tabe sig og vedligeholde en sund kropsvægt, hvis ikke stress elimineres.

Tobak er et no-go - kan intet godt sige om rygning - selv den der med at det er en det af vores sociale liv holder ikke mere. Det er usundt, dødbringende, dyrt og det stinker!

Søvn - kan ikke siges ofte nok - få din nattesøvn - gerne 8 timers uforstyrret søvn i mørke.

Motion er der ingen vej udenom. Kroppen er lavet til at arbejde - muskler og knogler skal bruges, ellers svinder de ind og bliver porøse. Find en kombination af kardio-træning og muskelstyrkende motion, så du får styrket hele kroppen. Mavebøjninger kan i øvrigt laves alle steder og tager kun få minutter et par gange om dagen. Smid dig på gulvet - med ungerne  eller foran TV'et og kom i gang - der er ingen undskyldning for ikke at  få rørt dig og det kræver ikke et dyrt medlemskab til fitnessklubben!

 

Udrensning via urter kan være en god hjælp til at slippe uønsket materiale der holder på uønsket fedt og sætte gang i stofskiftet og hjælpe dig af med de første kilo. Lemongræs er et eksempel på en urt der har været stor fokus på fordi den virker udrensende i mange sammenhænge.

 

Lemongræs har vist sig effektivt afgiftende på lever, bugspytkirtel, nyrer, blære og fordøjelseskanal. Dertil kommer at den har antibakterielle og svampedræbende egenskaber samt virker immunstyrkende.

At fordøjelseskanalen afgiftes, betyder en hjælp til problemer med fordøjelsen, gastroenteritis og bl.a. luft i maven.

Der er studier der tyder på at Lemongræs kan reducere cellulitis på grund af sin effekt på blodcirkulationen

Lemongræs har i mange år været anbefalet og anvendt til uren hud, mod svamp, influenza, forkølelser, forhøjet blodtryk, og er nu også i søgelyset hos forskerne som behandling mor tarmkræft.

Citral-Lemongræs

Arginin kan hjælpe dig af med mavefedtet
 ...men du skal stadig spise sundt OG dyrke motion!

 

Arginin er en af de 20 essentielle aminosyre, som  har vagt interesse hos fedme-forskere verden over.  Man har fundet en forbindelse mellem arginin og insulintolerance, og dermed også fedme.

Undersøgelser har vist, at arginin fjerner fedt fra maveregionen og sænker insulinfølsomheden via receptor aktivering (receptor protein GPRC6A). Det betyder, at arginin kan være et særdeles effektivt middel til behandling af både diabetes og fedme. Arginin Max

Arginin findes i mandler, flere typer nødder som jordnødder og hasselnødder, æggehvide, rå og gravad laks, sesamfrø og gelatine....og flæskesvær...er der virkelig stadig nogle der spiser flæskesvær?

Så hvorfor ikke bare spise en håndfuld nødder i ny og næ, de er jo sunde og kan tilmed nu også resultere i vægttab?! Fordi undersøgelser viser at du skal spise mindst 800gram nødder for at opnå det samme resultat, man har set ved forsøg med koncentreret arginin.

800 gram nødder vil nok ikke ligefrem resultere i et vægttab.

Arginin anbefales blandt andet også til impotens og seksuel dysfunktion hos kvinder! Relevant for de der har forårslyster, men brug for lidt hjælp til at gå fra tanke og lyst til at kunne fuldføre akten.  

Arginin fås i Danmark som Arginin-Max, hvor den anbefalede daglige dosis er  1-3 kapsler 3 gange dagligt.  

Arginin-Max

Kosttilskud - en del af en sund livsstil

En undersøgelse har konkluderet at mennesker der indtager kosttilskud som en del af deres livsstil, har større tendens til generelt at leve sundere i form af sundere kost, regelmæssig motion, opretholdelse af sund kropsvægt og ingen rygning.

Man skulle umiddelbart tro at de med dårlig kost, mangelsymptomer og manglende motion, ville investere i kosttilskud for at kompensere for de dårlige vaner, men data viser altså at brug af kosttilskud primært er en del af en generel samlet sund livsstil hos personer der har evnen til at indarbejde tilskuddene ind i deres hverdag som en naturlig del af et bredere fokus på sunde vaner og en sund levevis.

De vælger altså ikke tilskud fordi de lige læser om dem i magasiner eller fordi et bestemt tilskud er "in" lige nu, men inkorporere altså kosttilskuddene som en del af en langsigtet plan.

I undersøgelsen fandt man at de der kun får næringsstoffer via kost,  generelt lå under det anbefalede niveau indenfor talrige af de essentielle næringsstoffer. Denne status blev forbedret med over 50%, ved indtagelse af kosttilskud og/eller indtagelse af fødevarer beriget med næringsstoffer.

Andre lignende undersøgelser har vist hvor stor betydning det har at være kontinuerlig med indtag af kosttilskud, specielt de basale næringsstoffer.

6. februar 2014 Nutrition Journal, Dr. Dickinson, Douglas McKay , ND.

Alle produkter nævnt her er dansk producerede kosttilskud af høj kvalitet og med lav transport forurening.

Marianne

Naturewise er grundlagt af

Marianne Honoré, bosiddende på Long Island, New York, USA.

Marianne er uddannet Naturopath, akupressur massør, zoneterapeut og er certificeret Health Counselor fra Institute of Integrative Nutrition i New York. Hun har mange års erfaring med ernæringsterapi og arbejder til hverdag primært med overvægt, diabetes, sukkerafhængighed, optimal energi, passioner og målsætning.

Samtidig nyder Marianne at skrive om sundhed og velvære og dele erfaringer og forskningsresultater med en trofast skare af både danske og amerikanske læsere.

Marianne er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. 

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc