2014
Nyhedsbrev Nr.102
 

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

Mens Danmark har været præget af en mild vinter, har vi i store områder af USA oplevet en omgang kulde og sne der har forstærket min ønske om at kunne gå i dvale og vågne op når lys og tegn på forår vender tilbage.

De fleste af os er klar til de lyse, længere dage, varme i kroppen og lidt sol på næsen, så vi kan sætte en stopper for vinterens snotnæser og den slappe energi.

Omkring 80% af os er, på denne årstid,  i underskud af D-vitamin, - solens stråler kan afhjælpe, men et tilskud kan være nødvendigt.

En god håndfuld nye studier på D-vitamin er netop offentliggjort, og endnu engang bekræftes D-vitaminets essentielle effekt på vores sundhed og vigtigheden af at vi ikke er i underskud.

Forår bringer kådheden frem hos størstedelen af os. Men hvad med dem der oplever lige det modsatte - at foråret skaber depression og udmattelse? Vidste du at hver fjerde oplever mere træthed og depression når sæsonen skifter fra vinter til forår?

Livsstil, kost og motion tilpasset den enkeltes behov, kan heldigvis oftest rette op på mangler og symptomer, før sygdom udvikles, specielt hvis du sætter ind når de første tegn på ubalance viser sig.

 

 

Med udsigt til et par snestorme mere, kan jeg kun sige at foråret er mere end velkommen her hos mig - må den første lille spire snart skyde op ad jorden!

I denne udgave
Forårets komme er ikke for alle
D-vitamin og kognitive evner
D-vitamin og MS
D-vitamin nedsætter dødsfald forårsaget af prostatakræft
D-vitamin giver smertelindring ved fibromyalgi
D-vitamin og svangerskabsforgiftning
D-vitamin under gravditet har betydning for vores alderdom
Hvad har du brug for under graviditet?
E-vitamin reducere udvikling af Azheimers
Undersøgelser af vitaminers effelt er ikke korrekt udført
Forskere læner sig op ad gammelt råd
Links

Like me on Facebook 

 

Follow me on Twitter 

 

 Visit my blog 
Forårets komme er ikke lige velkommen af alle

Forår betyder for mange, øget glæde, energi og overskud, men sådan er det ikke for alle.

Faktisk oplever hver fjerde af os, at vi bliver mere trætte og endda deprimerede når sæsonen skifter fra vinter til forår. Tristheden og trætheden menes at Perikon kapsler skyldes at vi manipulere med vores naturlige søvnrytme. Gardiner om morgen, så morgenlyset ikke lukkes ind og elektrisk lys og LCD-skærme om aftenen, når der burde være mørkt, er med til at ødelægge vores naturlige døgnrytme.

Lyskilderne kan give os så kraftig en stimulans, at det påvirker hjernen i en sådan grad at vi bringes i ubalance og forårskådheden udebliver.

Samtidig sover vi op til en time mindre, hvilket ikke, rent videnskabeligt burde være noget vi skal tilpasse os, men det gælder altså ikke for alle.

Det er noget rent biologisk - nogle springer ud med fornyet energi og interesse i det andet køn,  i takt med at blomsterne springer  ud, mens andre tager et par skidt tilbage før det går fremad igen.

Poul Jennum, Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital

 

Depression skal tages alvorligt og behandles med professional hjælp, men har du blot brug for et skub til energien for at kunne nyde den kommende årstid i fulde drag, så  benyt dig at et eller flere at de effektive midler naturen tilbyder - nemt, effektivt og uden bivirkninger.   Rolinat

Perikon er et af de midler der har hjulpet mange gennem perioder med et tungt sind.   

 

 

Perikon mod depression 

 

Optimal - hjælp mod nedtrykthed 

 

 

God søvn med Rolinat 

 

Manglende sexlyst 

Mangel på D-vitamin svækker vores kognitive evner

Vi vil gerne leve længe og godt og takket være teknologi og bedre levevilkår, har vores levealder være opadgående i mange år.

Men et langt liv uden skavanker kræver blandt andet at vi sørger for at få de næringsstoffer kroppen har brug for i forhold til den alder vi har.

Mangel på D-vitamin har i tidligere studier vist at have en negativ indvirkning på vores kognitive funktioner så som indlæring, hukommelse, visuel forståelse, demens osv., især hos ældre mennesker. I et nyt studie netop offentliggjort, ønskede man at belyse hvor stor en effekt D-vitamin har på nogle af vores ældste, nemlig befolkningen over 95 år.

Undersøgelsen sammenlignede 253 mænd og kvinder (Ashkenazi Jøder) i alderen mellem 95 og 109 år med 2.451 deltagere involveret i projektet NHANES III - (National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) III), hvor alderen var fra 70 år og opefter.  Forskellige testmetoder blev anvendt til at vurdere kognitiv funktion samtidig med at man målte indhold af serum 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] i blodet. D vitamin group

Hos begge grupper fandt man en stigning i mangel på Serum 25 - hydoxyvitamin D [25 (OH )D] i takt med stigende alder og ved fald i Serum 25 sås stigning i kognitiv svækkelse.

Blandt de ældste af Ashkenazi jøderne, sås mangel på niveau med deltagere i NHANES III, der var op til 25 år yngre.
Højere D-vitamin niveau ser ud til at være en markør for forsinket aldring, fordi det er forbundet med bedre kognitiv funktion hos individer der opnår exceptionel lang levetid, konkluderes der i dette studie.

Det er et resultat der føre til en bedre forståelse af de mekanismer, der medierer aldring og kognitiv tilbagegang og kan resultere i tiltag, der ville hjælpe med at opretholde god kognition gennem hele livet - også hos den almindelige ældre befolkning, der ikke nødvendigvis runder de 100 år.

Tilskud og sund opretholdelse af D-vitamin niveau er klart at anbefale.

2. Januar 2014. Journal of American Geriatri Society, New Yorks Albert Einstein College of Medicine

 

Højere D-vitamin niveauer kan hæmme udvikling af tidlig MS 

Et højere serum 25-hydroxyvitamin D niveau ved indledende episode af MS (multiple/dissemineret sklerose) kan reducere chancen for yderligere udvikling eller andre tegn på sygdomsprogression.  

I den pågældende undersøgelsen samlede man data fra 465 deltagere i et forsøg der skulle sammenligne forskellen mellem tidligt og sen medicinsk behandling (interferon beta-1b) hos patienter med en førstegangs episode af neurologisk dysfunktion; en af indikationerne for udvikling af MS.

 

Forsøgspersonerne blev fulgt i op til fem år, hvor man foretog magnetisk resonans scanning (MRI) kvartalsvis i 12 måneder, og derefter igen ved 18,24, 36, 48 og 60 måneder.

For den aktuelle undersøgelse, undersøgte man  sammenhængen mellem risikoen for sygdomsprogression og niveau af serum 25-hydroxyvitamin D.

Resultatet viste at et højere serum niveau af D-vitamin er forbundet med nedsat risiko for udvikling af MS.

Ved slutningen af opfølgningsperioden efter 60 måneder havde patienter med serum 25-hydroxyvitamin D koncentrationer højere end 50 nmol/l [20 ng/mL], en 4 gange lavere ændring i T2 læsion volumen, en 2-fold lavere atrofi (hjernesvind) og generelt mindre handicap sammenlignet med de forsøgspersoner der havde serum 25-hydroxyvitamin D niveau lavere end 50 nmol /L.

Forskerne konkludere at det er vigtigt at identificere og korrigere mangel på D-vitamin i det tidlige stadie af MS.

20. januar 2014, American Medical Association tidsskrift JAMA Neurology.

Betaferon/Betaseron in Newly Emerging multiple sclerosis for Initial Treatment (BENEFIT) trial.

Dr.Alberto Ascherio , MD, DrPh Vitamin D levels predict reduced rate of progression in early MS.

 

D-vitamin nedsætter antal af dødsfald forårsaget af prostatakræft

Resultatet af en ny undersøgelse konkluderer at der er en positiv association mellem højere D-vitamin niveau og prostatakræft overlevelse.

Deltagere i forsøget var alle diagnosticeret med prostatakræft før 2007. Gruppen blev testet for niveau af D-vitamin.

Efter 5 år var 27.9% af mændene døde som resultat af deres sygdom. De indledende blodprøver viste mangel på D-vitamin hos mere end 1/3 af de deltagende. Efterfølgende tests viste at tallet af deltagere i underskud var faldet til 20%, efter at flere deltagere havde påbegyndt behandling med D-vitamin.

De der oprindeligt afslørende mangel på D-vitamin, havde en 6% lavere mulighed for at overleve prostatakræft sammenlignet med de mænd der ikke var i underskud. Hos de der stadig var i underskud, var mulighed for overlevelse 9% lavere. Lycopen

Der konkluderes at D-vitamin status- og kontrol er forbundet med betydelige resultater i overlevelse af prostatakræft, hvor det er vitaminets indflydelse på cellulær invasion, angiogenese (kardannelse) og metastase, samt dets evne til at hæmme vækst af prostatakræftceller.

Der er flere tungtvejende grunde til at teste og behandle patienter med prostata kræft med D-vitamin. En anden undersøgelse har nemlig også vist, at behandling med 2.000 enheder/50mg D-vitamin, mod metastatisk prostatakræft både hæmmer udviklingen af kræft, lindre knoglesmerter og giver øget muskelstyrke.

Forskere bag dette forsøg anbefaler at alle patienter med prostatakræft blive ordineret minimum 50mg D3-vitamin dagligt. Dosering justeres på baggrund af den enkeltes tilstand og udvikling af kræft.

 

D-vitamin giver smertelindring ved fibromyalgi
Fibromyalgi er forbundet med kraftige, ofte kroniske smerter. Det er derfor interessant, at en rapport for nylig har offentliggjort D-vitamins evne til at lindre smerter. Resultatet er baseret på 30 patienter diagnosticeret med fibromyalgi syndrom og lavt serum 25 - hydroxyvitamin D niveau (mindre end 32 nanogram per milliliter). Deltagerne blev opdelt i to grupper hvoraf halvdelen fik 1200IE/30mcg eller 2400IE/60mcg D3-vitamin og den resterende halvdel fik et placebo tilskud i en periode på 24 uger. Serum D-vitamin niveau blev målt før behandling og igen ved 5 og 13 uger ligesom man også noterende niveau af smerte, generel livskvalitet, angst og MSM pulver depression samt andre sygdomsrelaterede fysiske faktorer ved start af studie og igen i uge 5, 13, 15 og 49. Hos de patienter der fik tilskud af D3-vitamin, sås en betydelig reduktion i smerte gennem test perioden, mens smerte hos placebogruppen forblev uændret. Generel livskvalitet var også højere hos D3-vitamin gruppen sammenlignet med placebogruppen.

Fibromyalgi syndrom er en meget komplekst symptom, der ikke kan forklares af D-vitaminmangel alene. Dog kan D-vitamin betragtes som en sikker behandling af patienter diagnosticeret med fibromyalgi og er samtidig en særdeles omkostningseffektivt alternativ eller supplement til de dyre farmakologiske behandlinger. Konklusionen er at niveau af D-vitamin bør overvåges regelmæssigt hos fibromyalgi syndrom patienter, især i vinterperioden og derefter doseres efter behov.

17. januar 2014 tidsskriftet Pain, Florian Wepner, Center of Excellence, Ortopædisk Pain Management, Speising, Østrig.

 

Læs også om MSM mod gigt, ledsmerter og nedsat immunforsvar

D-vitamin mangel øger risikoen for svær svangerskabsforgiftning 

Øget risiko for svær svangerskabsforgiftning kædes sammen med mangel på D-vitamin. Svangerskabsforgiftning er karakteriseret ved protein i urinen og en stigning i blodtrykket, der kan øge risikoen for dødsfald under graviditeten.  

I en undersøgelse målte man serum 25-hydroxyvitamin D niveau i serum indsamlet hos 3.703 gravide kvinder op til 26. graviditetsuge. Mild svangerskabsforgiftning blev efterfølgende diagnosticeret hos 560 kvinder og svær svangerskabsforgiftning hos 157 kvinder af de deltagende. Kvinder, hvis D-vitamin niveau var højere end 20 nanogram/ml eller 50 nanomol per liter, havde en 40% lavere risiko for at udvikle alvorlig svangerskabsforgiftning, sammenlignet med de kvinder der havde lavere niveauer af D-vitamin.

Forskerne mener, at både svær og mild grad af svangerskabsforgiftning er forårsaget af dybereliggende faktorer. Den svære form udgør langt højere sundhedsmæssige risici for mor og barn, så er der bare det mindste bevis for at et sundt niveau af D-vitamin kan forhindre udvikling af svangerskabsforgiftning, så er det en billig og nem måde at forbygge og behandle på og bidrage til en sund graviditet.

Svangerskabsforgiftning (præeklampsi) er en kombination af for højt blodtryk og udskillelse af æggehvidestof i urinen.

Omkring 3 % af alle gravide udvikler tilstanden i en eller anden grad. De fleste har ingen symptomer og får stillet diagnosen ved rutineundersøgelse hos læge eller jordemoder. Symptomer kan være brystsmerter, hovedpine, synsforstyrrelser, åndenød eller mavesmerter. Tilstanden kan også føre til eklampsi/ fødekramper, som er krampeanfald der kan føre til bevidstløshed hos den gravide. Behandling af svangerskabsforgiftning er blodtryksbehandling og igangsættelse af fødslen.

22. januar 2014 tidsskriftet Epidemiology,

Lisa M. Bodnar , PhD , MPH, RD

Mark A. Klebanoff , MD, MPH, Center for Perinatal forskning på Research Institute, Nationwide Childrens Hospital og Department of Pediatrics, The Ohio State University College of Medicine.

 

 
Højere D-vitamin niveau under graviditet gavner baby

Børn født af mødre med et sundt niveau af D-vitamin under graviditet, har større muskelstyrke, viser en ny rapport.

Undersøgelsen omfattede 678 gravide deltagere hvis serum 25 - hydroxyvitamin D niveauer blev målt op til 34. uge af svangerskabet .

Da deres børn var fire år gammel, testede og vurderede man hændernes gribestyrke, generel muskelmasse og fysisk aktivitet.
Man fandt en relation mellem højere serum 25 - hydroxyvitamin D niveauer og øget håndgrebs styrke. En yderligere association blev fundet mellem øget total muskelmasse og øget koncentration af D-vitamin.
Disse associationer mellem moderens niveau D-vitamin og børnenes muskelstyrke, menes meget vel at kunne have konsekvenser for børnenes senere sundhed. Muskelstyrke topper ret tidligt i vores voksenliv, hvorefter styrken er faldende. Nedsat gribestyrke i voksenalderen har tidligere været forbundet med dårligt helbred , herunder diabetes,  fald og knoglebrud.

Det er sandsynligt, at den større muskelstyrke der blev observeret ved fire års alderen hos børn født af mødre med højere D-vitamin niveau, kan betyde nedsat sygdom forbundet med tab af muskelmasse, langt ind i alderdommen.

Så igen - sørg for at opretholde et sundt D-vitamin niveau - hvis ikke for dig selv, så for dine børn!

England Medical Research Council, Epidemiology Unit, University of Southampton. January 2014.
Hvad mere har vi brug for under graviditet?

Når nu forskningen siger at vi bliver mere kåde i forbindelsen om foråret, så er det måske på sin plads med en oversigt over de næringsstoffer vi skal sørger for at have styr på, under graviditet.

D-vitamin er nemlig ikke det eneste næringsstof vi have nok af under graviditet, om end det er et af de vigtigste. A-vitamin

De fleste vitaminer og flere mineraler spiller en vigtig rolle i både babys udvikling og moderens tilstand under graviditeten.

Her får du en hurtig oversigt af de mest essentielle næringsstoffer moderen har brug for før, under og efter graviditeten samt i hvilke fødevarer du finder dem.

Har man svært ved at spise sig til dem, så sørg for at tage et dagligt tilskud - især af D-vitamin og folin-syre.

A-vitamin
Bruges til celleudvikling, dannelse af tandanlæg og knoglevækst.
Grønne blad-grøntsager, orange-gule grøntsager (såsom gulerødder), squash og sødmælk indeholder A-vitamin.
Anbefalet daglig mængde: 1.200 mikrogram.

B-vitaminer er vigtige og kan for manges vedkommende tages som via et kombineret tilskud for alle B-vitaminer er tilstede og supplere hinanden. Dog er nogle mere vigtige end andre når det drejer sig om graviditet.

Thiamin (B1-vitamin) 
Hjælper kroppen med at fordøje kulhydrater. Nødvendigt for ner
B complexvesystemets normale funktion.
Kerne- eller beriget brød og morgenmadsprodukter, fisk, svinekød, fjerkræ, magert kød og mælk indeholder Thiamin.
Anbefalet daglig mængde: 1,6 mg.

Riboflavin (B2-vitamin)
Hjælper kroppen med at afgive energi til cellerne. Fremmer sund hud og øjne.
Mælk, kerne- eller beriget brød og morgenmadsprodukter, lever og grønne blad-grøntsager indeholder Riboflavin
Anbefalet daglig mængde: 1,7 mg.

Niacin (B3-vitamin)
Fremmer sund hud, nerver og fordøjelse. Hjælper kroppen
til at udnytte kulhydrater.
Kød, lever, fjerkræ, fisk og morgenmadsprodukter med hele eller berigede kerner indeholder Niacin.
Anbefalet daglig mængde: 20 mg. 
B6-vitamin
Hjælper med til at danne røde blodlegemer. Uundværligt til omdannelse af kulhydrater og fedt. Laver DNA.
Kød, bananer, æggeblommer, hele kerner og bælgfrugter indeholder B6-vitamin.

 Anbefalet daglig mængde: 1,5 mg.

Folinsyre - tidligere B9-vitamin

Nødvendig for cellevækst, celledeling og cellefunktion og produktion af protein og blod. Hjælper til dannelse af hæmoglobin. DNA og RNA syntese.Fol
 Lever, æg, grønne blad-grøntsager, gær, bælgfruB12gter, hele kerner, nødder, frugter, grøntsager og appelsinjuice indeholder Folinsyre.
 Anbefalet daglig mængde: 400 mikrogram.
 B12-vitamin  
Er nødvendig til dannelse af røde
blodlegemer og hjælper med at bevare et sundt nervesystem.
Lever, kød, fisk, fjerkræ, mælk (findes kun i animalske fødevarer - vegetarer bør tage det som tilskud) indeholder B12-vitamin.
Anbefalet daglig mængde: 2,6 mikrogram.
C-vitamin
Helingsprocesser. Forøger modstandskraften overfor betændelse. Hjælper med at lave collagen i det forbindende væv. Bygger stærke celler. Hjælper kroppen med at optage jern, calcium og folinsyre.
Citrusfrugter, broccoli, grøn peber, jordbær, kål, tomater, cantaloupe melon og kartofler indeholder C-vitamin.
Anbefalet daglig mængde: 90 mg.
D-vitamin
Hjælper kroppen med at optage kalcium og fosfor. Nødvendigt for et stærkt immunforsvar, general sygdom, godt humør, stærke knogler og tænder.
Beriget mælk, grønne blad-grøntsager, æggeblommer, fiskeolier, smør, lever og i solens stråler, når huden udsættes for sollys.
Anbefalet daglig mængde: 10 mikrogram - men mange undersøgelse
E_Vitamin r tyder på at vi bør tage højere dosis.
E-vitamin
Frugtbarhedsvitaminet! Har vist sig effektiv i kombination med andre tilskud ved  uønsket barnløshed forårsaget af hormonelle ubalancer og mangel på relevante næringsstoffer.

Forhindrer blodmangel hos for tidligt fødte børn. Vigtig som antioxidant.
Vegetabilske olier, morgenmadsprodukter med hele kerner, hvedespirer og grønne blad-grøntsager indeholder E-vitamin.
Anbefalet daglig mængde: 11 mg.

Kalcium
Styrker knogler og tænder. Hjælper blodet til at størkne. Opbygger muskel- og nervereaktion.
Mælk, ost, yoghurt, grønne blad-grøntsager, muslinger, østers, mandler, bælgfrugter samt blødgjorte ben i dåsefisk som sardiner, makrel og laks indeholder Kalcium.
Anbefalet daglig mængde: 1.000-1.200 mg i forbindelse med graviditet.
Kobber
Jern
Hjælper kroppen med at optage jern. Hjælper til ved kalorieforbrænding.
Lever, skaldyr, nødder, bælgfrugter og vand indeholder kobber.

Anbefalet daglig mængde: 0.9 mg
Jod
Nødvendig for den forøgede basale omsætning i moderens krop.
Alt godt fra havet samt iodiseret salt (salt tilsat jod) indeholder jod.

Anbefalet daglig mængde: 150 mcg
Jern
Fører ilt rundt i blodet, forhindrer blodmangel (hos gravide mødre), forøger modstandskraften mod infektion. 
Lever, kød, tørret frugt, berigede og hele kerner, bælgfrugter og grønne blad-grøntsager indeholder jern.
Anbefalet daglig mængde: 18-21 mg.
Magnesium
Zink
Skal bruges til nerve- og muskelfunktioner. Hjælper kroppen med
at danne kulhydrater.
Bælgfrugter, morgenmadsprodukter med hele kerner, mælk, kød og grønne blad-grøntsager indeholder magnesium.
Anbefalet daglig mængde: 280 mg.
Kalium
Opretholder ordentlig muskel- og væskebalance.
Kartofler, bananer, sveske-juice, yoghurt og rosiner indeholder kalium.
Fosfor
Bruges ved opbygningen af fosterets skelet og tænder. Forøget kalcium og fosfor omsætning i moderens krop.
Mælk og mælkeprodukter, kød, fjerkræ, fisk, morgenmadsprodukter med hele kerner samt bælgfrugter indeholder fosfor. 
Anbefalet daglig mængde: 900 mg.
Zink
Nødvendig til at producere insulin. Hjælper med protein syntesen, DNA og RNA.
Østers, alt godt fra havet, kød, lever, æg, hele kerner og hvedespirer indeholder Zink.
Anbefalet daglig mængde: 11 mg.

E-Vitamin reducere udvikling af Alzheimers

Patienter med Alzheimers i mild til moderat grad kan hæmme udviklingen af den funktionelle tilbagegang forårsaget af Alzheimers, ved at tage et dagligt tilskud af E-vitamin.

Deltagende patienter i dette forsøg, indtog dagligt 1.300 mg E-vitamin eller placebo igennem en gennemsnitlig periode på 2,3 år.

Forsøgspersonerne blev løbende vurderet ud fra deres evne til at udføre hverdags aktiviteter som madlavning, påklædning og evnen til at samtale. Kognitiv funktion, hukommelse, sprog, psykologiske og adfærdsmæssige problemer og behov for pleje blev også vurderet.

Mens man hos de patienter der fik placebo ikke så nogen positiv effekt, kunne man hos de der indtog E-vitamin se en forsinkelse i udviklingen af sygdommen på 6,2 måneder. De der fik tilskud af E-vitamin havde også mindre brug for plejehjælp.
Den aktuelle undersøgelse, hvor effekten af behandling med E-vitamin mod mild til moderat Alzheimers, er blandt et af de længste og største forsøg.  

 

Den årlige dødelighed (alle årsager medregnet) var 7.3% for E-vitamin gruppen mod 9.4% for placebo-gruppen.  
Det er så vigtigt for livskvaliteten at kunne klare sig selv så længe som muligt, trods sygdom og denne undersøgelse viste at behov for assistance i hjemmet, kunne nedsættes med op til 2 timer dagligt for nogle patienter.
Omkring 35 millioner mennesker lider verden over af demens, og Alzheimers er den mest almindelige type. I USA, er omkring 5 millioner mennesker diagnosticeret med Alzheimers. Der er p.t. ingen kur eller aktuel medicin der kan helbrede.
Forskerne ved ikke nøjagtigt, hvordan E-vitamin hjælper, men E-vitamin er en kraftig antioxidant, der hjælper med beskytte cellerne mod de skader vi ved bidrager til demens, blandt andre sygdomme.

 

Tidligere studier har vist E-vitamins positive effekt på demens og Alzheimers, men vitaminet faldt for nogle år siden i unåde fordi et studie viste at indtag højere end 270mg, øgede dødeligheden. Til det siger andre forskere, at E-vitamin har så positiv en effekt på visse tilstande og er en yderst stærk antioxidant, så de vil ikke anbefale at udelukke tilskud af E-vitamin. Tilskud af E-vitamin bør ikke selvdoseres og specielt i større doser i behandling af kraftige mangler og sygdom, bør man derfor konsultere en professionel behandler så der er opsyn og man undgår at forstyrre eventuelt indtag af blodfortyndende-, kolesterol - eller anden medicin.

Realiteten er jo, at hvis man får rettet op på kroppens sundhed, blandt andet ved at sørge for at have nok E-vitamin og andre anti-oxidanter, korrekt kost og motion, så ville man ikke have brug for at tage medicin for forhøjet blodtryk og kolesterol!

Mange fødevarer såsom nødder, frø, korn, bladgrøntsager og vegetabilske olier indeholder E-vitamin, men dog ikke nær de mængder der anbefales i behandling af demens.

1 januar, 2014, Journal of American Medical Association ( JAMA ), Veterans Affairs Medical centre.

Dr. Sam Gandy Mount Sinai School of Medicine i New York.

 

(D-alpha-tocopherylsuccinat med hvidtjørnblade og -blomster)

 


Undersøgelser af vitamines effekt er ikke altid korrekt udført

Langt de fleste studier og artikler vi læser, der omhandler virkning og betydning af tilskud af næringsstoffer, er positive og bakker op om det fakta, at mange af os har gavn af et dagligt tilskud af vitaminer, mineraler, fedtsyrer m.fl. 

Dog støder vi fortsat på artikler, der kan virke skræmmende fordi de beskriver hvordan kosttilskud i bedste fald er penge ud af vinduet og i værste fald kan føre til dødsfald.

Hvorfor viser nogle studier at vi ikke har brug for næringsstoffer, når vi så tydeligt kan se på menneskets udvikling af sygdom, at vi er i mangel? Maximum1

I december 2013 udgaven af tidsskriftet" Nutrients", påpeger en forsker fra Linus Pauling Instituttet i USA, flere af de fejl der foretages når forskere undersøger og vurderer effekten af vitamintilskud.

Et af de åbenlyse problemer er, at de fleste store, kliniske undersøgelser af vitaminer, hvis resultater anvendes verden over, er udført med grupper bestående af læger og sygeplejersker. Det er dermed forsøgspersoner der alle er uddannet indenfor sundhed og sygdom, er vel-informeret, har råd til sundere mad og generelt har en bedre kost standard end det offentlige som helhed.

Et af forsøgets forskere Dr. Frei , der er en international ekspert på C-vitamin og antioxidanter generelt, pointere at mere end 90 procent af den voksne amerikanske befolkning, er i underskud af D- og E vitaminer, og dermed den mængde der skal til for at undgå mangelsymptomer. Mere end 40 procent får ikke nok C-vitamin, og 50% er i underskud af vitamin A, calcium og magnesium.

Rygere, ældre, overvægtige, syge eller tilskadekomne har et øget behov for vitaminer og mineraler.

Det er selvfølgeligt fint at fortælle folk at de skal spise sundere, men ganske tåbeligt at foreslå, at en multivitamin, som i øvrigt er en nem og billig måde at forebygge sygdom, ikke er nødvendig, når det så tydeligt er det blot fordi man undersøger en gruppe der ikke repræsentere gennemsnittet. Perfect balance

Forskere tilføjer at det største forsøg der nogensinde er lavet på tilskud af multivitamin- og mineraler, viste en betydelig reduktion i risiko for sygdomme som grå stær og flere former for cancer. Der ud over så man god grundlæggende sundhed hos de der tog tilskud, hvilket menes at være den generelle styrkelse af kroppens normale funktioner - herunder stofskifte og vækst.

Hvis man havde fundet en lignende effekt af et medicinsk præparat, ville det blive betragtet som uetisk at tilbageholde det fra offentligheden. Forskerne her konkludere derfor at det er uetisk at fraråde befolkningen at tage tilskud af essentielle næringsstoffer, når så mange af os er i underskud og der er kraftige beviser for at indtag af tilskud kan forebygge livstruende sygdom.

I teorien kan der sagtens være nogle af os, der ikke behøver at tage nogen former for kosttilskud, men virkeligheden er at de fleste af os er i mangel af flere stoffer der alle har større eller mindre betydning for vores velbefindende og for hindring af sygdom. Ingen næringsstoffer er ubetydelige, da det handler om samspil - mangles et, går det ud over andet og ubalance opstår.

Jeg mener ikke at der skal være tvivl om at tilskud af næringsstoffer og urter, skal indtages som anbefalet eller som ordineret af professionel behandler. Selvdosering og dermed risiko for overdosering af visse stoffer, kan medfører bivirkninger, men fakta er dog stadig at flertallet af os har svært ved at spise os til den næring vi har brug set i forhold til den  tilstand vi er i, enten på grund af sygdom eller livsstil.

Et dagligt "basis" tilskud, indeholdende et multivitamin-mineral tilskud, D-vitamin, essentielle fedtsyrer og eventuelt mælkesyrebakterier, er for mig et godt og absolut sikkert basis tilskud til forebyggelse af mangeltilstande. Har vi symptomer på mangeltilstande, så skal der selvfølgelig tages højde for det og det er her professionel vejledning kan være relevant.  

Alexander J. Michels og Balz Frei fra Oregon State University Linus Pauling Institute

Forskere læner sig op ad ældgammelt råd
"Et æble om dagen, holder lægen fra døren" -

er et godt gammelt ordsprog der stadig viser sig at holde stik.

Indtag af et æble dagligt, ser ud til at have samme positive effekt på reducering af kardiovaskulære sygdomme, som behandling med statiner, dog uden de ofte voldsomme bivirkninger statiner er kendt for at have. Risiko for bivirkninger fra behandling med statiner; muskel sygdomme, diabetes og slagtilfælde m.fl., er bestemt værd at undgå hvis der findes en enkelt, sundt og oveni købet velsmagende alternativ lige foran næsen af os.  Ved hjælp af matematiske modeller, har britiske forskere beregnet, at hvis 70% af de 22 millioner mænd og kvinder over 50 år, bosat i England, overholdt anbefalingen om "et æble om dagen", kan man forebygge 8.500 kardiovaskulære dødsfald, herunder dødsfald forårsaget af hjerteanfald og slagtilfælde. ORAC 21

 

Til sammenligning mener forskerne at hvis man indførte forebyggende behandling med statiner for alle over 50 år, så ville man kunne forebygge 9.400 dødsfald forårsaget af kardiovaskulære sygdomme, men til gengæld ville bivirkninger medføre 1000 flere tilfælde af muskelsygdom og mindst 12.000 flere tilfælde af diabetes.

Anbefaler man et æble om dagen allerede fra 30 års alderen, er beregningerne i reduktion af kardiovaskulære sygdomme endnu større.

Selvom dette er matematiske beregninger, giver det en ret klar ide om at små ændringer i kosten kan have en enorm positiv effekt på vores helbred.

Om du vælger at tage statiner eller ordinere dem til dine patienter/klienter, så bør vi altså samtidig kikke på kosten og sørge for at der indtages rigelige mængder frugt og grønt.

Er det svært at få de mindst 6 stykker frugt og grønt dagligt - så supplér med et tilskud der kan tilføre nogle af de essentielle stoffer/antioxidanter frugt og grønt tilfører.

The British Medical Journal, Studie fra University of Oxford, Dr. Adam DM Briggs

ORAC-MAX21

 

Marianne

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også meget  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc