2014
Nyhedsbrev Nr.101

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

Beklager meget at den første email kom ud med forkerte links - denne gang skulle du gerne kunne nyde al information.

Tak! 

 

 

Måske er årsskiftet blot endnu en dag for dig, men for mange er det en motivationsfaktor til at få taget liv, karriere, parforhold og sundhed op til revision - få ændret de gamle dårlige vaner til nye gode vaner.
Ifølge Gallup og GFK har omkring 20% af den danske befolkning planlagt et eller flere nytårsforsætter.

På top 5 listen over ønsker finder vi: 1) Leve sundere/Vægttab, 2) Dyrke mere motion,

3) Arbejde mindre, 4) Mere tid til det vigtige/Nærvær og 5) Mindre stress.

 

Uanset hvornår du beslutter dig for forandring i dit liv, så kan det være rart og måske endda nødvendigt med noget eller nogen at støtte sig til.

Opbakning fra venner og familie eller et sæt tips, der har hjulpet andre til at nå lignende mål.

Hvis du ønske at gå med dine ønske om forandring for dig selv, så er det en god ide med en holdbar plan. Det er som reglen sværere at holde sig til nye vaner, specielt hvis de er udfordrerende, når man ikke har andre end sig selv at stå til regnskab for. Deler du med andre kan de både heppe på dig, rose og krammer dig alt efter dine behov!  

Vores personlige resultater har oftest indflydelse på vores omgivelser. Succes giver os nemlig en dejlig selvtillid og energi, der smitter af på vores medmennesker og måske endda motivere dem til forandring.

Så har du ønske om forandring, så kom i gang - der er ingen grund til at vente til næste mandag, næste måned eller næste år. Dårlige undskyldninger har ingen plads i dit liv.

Accepter det du ikke kan ændre og saml mod og styrke til at ændre det du kan!

Godt Nytår!

I denne udgave
Mål med succes!
Gang i vægttabet
Krydderier og urter er essentielle
Proteiner skal der til
Energi eller vinterhi?
D3 Vitamin eller influenza vaccine?
Hvad sker der i 2014?
Links

Like me on Facebook 

 

Follow me on Twitter 

 

 Visit my blog 
Mål med success!  

En undersøgelse fra University of Bristol, der involverede 3.000 personer har vist at kun 22% af de der sætter sig mål for det nye år, får succes.

Vi starter godt ud, men mister hurtigt pusten. Af de der når deres mål viser det sig at mænd har bedst succes ved at sætte sig små mål og tage et skridt af gangen mens kvinder opnår deres mål bedst ved at offentliggøre deres planer og få støtte af nærmeste omgivelser.  

Hvis du er mester i udsættelse og overspring, så prøv at følge et par tips der kan bringe dig sikket i mål. Ret ryggen og tag en dyb indånding - og drop alle dårlige undskyldninger!

Hvad vil du opnå med dit mål?

Det er det forventede resultat og udbytte der skal være din hoved motivation. Og der er kun dig til at tage ledelsen og ansvaret for resultatet.

Ambitiøs og målrettet - Du skal være ambitiøs, men realistisk - gør det der har vist sig at virke - start med mindre mål og byg gradvist på, så undgår du de store fald og fiasko.

Stå til regnskab - Der er næsten intet mere frygtindgydende end at fortælle omverden om dine nye, modige tiltag.

Der er to måder at tackle det på 1) du annoncere dine mål alle de steder hvor du kan blive gjort til regnskab for dine handlinger og din succes. Fortæl dine nærmeste, dine venner og familie hvad du har planlagt. Del det via sociale medias, på din blog, i e-mails, sæt post-it's op på spejlet o.s.v.  Det er en suveræn måde at holde sig motiveret på. Eller 2) holde målene for sig selv, involver kun de allernærmeste- og overrask alle når målet er nået.

Det er undersøgelser der taler for og imod når det gælder om at offentliggøre sine mål - det er selvfølgelig ekstra hårdt at have delt sine mål, hvis man så ikke når dem, men på den anden side kan det være lige netop den motivationsfaktor der skal til for dig!

Forbered dig - Afhængig af hvad dine mål er, så kan forberedelse være en god ide.

Hvis du ønsker at dyrke motion 5 gange om ugen, kan de være fint at starte med 2-3 gange om ugen og så sætte en dato for hvornår du skal optrappe.

Vægttab, en anden af de helt store nytårsforsætter, handler om kontrol af portionsstørrelser, kvaliteten af den mad og drikke vi indtager i kombination med fysisk aktivitet. Også her bør man planlægge så man ikke nødvendigvis går fra 500grams bøffer til salat og sesamfrø fra den ene dag til den anden.
Lyt til andre der har fået succes og lad dig støtte af venner og familie.
Lad teknologien være din ven - som før nævnt har jeg et had-kærligheds forhold til nutidens teknologi i form af smartphones, apps og sociale medier. Diverse "gadgets" kan være tidskrævende og skabe usunde vaner, men de kan også blive din bedste ven hvis du forstår at udnytte dem. I dag er der en overflod af apps, der hjælper os med at organisere og holde styr på vores mål. Måske er det noget der duer for dig, men det må ikke skabe nye dårlige vaner, hvor du forsvinder væk og ikke kan finde tilbage til "nuet".

Giv dig selv belønninger - selv voksne har brug for belønninger for god opførsel og gode resultater!

Opstil små belønninger til dig selv med noget godt når du har bevist at du kan holde dit nye mål. Ros dig selv dagligt!
Vær ikke hård ved dig selv - Den sidste ting vi ønsker, er at falde i vandet og efterfølgende give op uden af nå de ønskede resultater. Lad ikke en enkelt tur i vandet, ødelægge dit hårde arbejde. Tillad dig selv at lave fejl, vær tålmodig - det behøver ikke at være en "alt-eller-intet" erfaring, så bare op på hesten igen og videre.

Hold fast - Vores hjerne er indrettet så den vil fortælle dig at de gamle vaner var bedre, mere behagelige og trygt. Netop derfor er det vigtigt at holde fast og hele tiden minde dig selv om hvad du får ud af at opnå det ønskede resultat! -

Mere energi, mere nærvær, mindre stress, en sund og stærk krop og masser af glæde! 

Du er på vej, har styr på det og kan snart sætte det næste mål!

Få sparket det ønskede vægttab i gang! 

Det er vinter, koldt men du vil gerne smide nogle kilo og ønsker at ende med det der skal blive din nye sunde og stabile vægt.

Kan man kickstarte et vægttab?

Ja, det kan man som reglen godt og det kan gøres ved hjælp af forskellige remedier, alt efter hvad der passer til dit behov.

Der tales i øjeblikket meget om effekten af at give kroppen en "detox" eller afgiftning både med det formål at slippe gammelt belastende skidt, men også for at kickstarte et ønsket vægttab.

En god detox for mig, handler primært om at juice, men det er ikke juicen alene der afgifter - det den bør gøre er at give kroppen ro og styrke til at afgifte og restituere. Det vil sige at du skal vælge grøntsager, frugt, krydderurter og rødder der stimulere kroppens egne udrensningsorganer således at disse bedre kan gøre deres arbejde.

Lever og nyrer er ofte på overarbejde, hvis vi fylder os med forarbejdet mad, junkfood, sodavand, slik, alkohol og tobak. Når du giver kroppen en uge med rene - gerne økologiske fødevarer, der er nemme at fordøje og samtidig stimulere kroppens organer til udføre det de er lavet til uden at indtage noget der kan belaste, så kommer der gang i fornyet energi og vægttab.

Efter en udrensning, der kan være af få til mange dages varighed, skal du sørge for at have en plan over hvordan du så bevarer resultatet.

Lav eventuelt en madplan med sunde opskrifter og passende portionsstørrelser.

Lad være med at kaste dig over sukker og kaffe igen, men nyd hvad du har gennemført, hvad det har gjort for dig lige umiddelbart men også de muligheder det har skabt for din fremtidige sundhed - nye vaner - ny forbedret udgave af dig!  

Krydderier og urter er essentielle ved udrensning og vægttab 

Chili er fantastisk at varme sig med i den kolde årstid og kan samtidig anbefales hvis du gerne vil sætte lidt ekstra skub i dit stofskifte eller nyder andre af chiliens sundhedsstyrkende egenskaber.

Chili har igennem de seneste år fundet sin plads i det skandinaviske køkken og har du selv prøvet at tage en bid af en frisk chili, så kender du også fornemmelsen at gå fra en svag prikken på tunge og læber til ren flammehav med efterfølgende svedetur.

 

Hvis du får samme reaktion af at spise chili som Dan Rachlin gør her under sin chilismagning, så kan det anbefales at indtage chili i kapsel form.  

 

 

Chilismagning med Dan Rachlin

 

Det er det aktive stof capsaicin, der er årsagen til både varme og sundhedsfordele der er ved at indtage chili.  

Flere undersøgelser styrker hinanden i chilis evne til at øge vores stofskifte og lægge en dæmper på appetitten, hvilket har gjort chili populær i kampen mod de ekstra kilo.   

Selve chilifrugten indeholder en betydelig mængde antioxidanter, herunder beta-karoten og C-vitamin, hvilket blandt andet også har gjort chili egnet som forebyggede mod infektion og forkølelse. 

Trods den påstand at man skal undgå stærke krydderier når man har for megen mavesyre og mavesår, så er chili faktisk beskyttende på maveslimhinden og anvendes ved sår i både mave og tarm.

Chili har også vist sig at kunne sænke forhøjet blodtryk- og kolesterol. BodyHeat

Capsaicin anvendes i mange salver og cremer primært anbefalet til ledsmerter for eksempel forårsaget af gigt.

Også kræftforskningen har interesse i chili og det aktive stof capsaicin. Der er en mulighed for at capsaicin har en hæmmende effekt på visse typer af kræftceller.

 

Chili kan varmt anbefales og er fantastisk på denne kolde årstid, tilsat din mad eller taget som kosttilskud -  Body Heat - eller nyd en skøn kop ChiliForm te, bestående af chili m/frø, anis, lakridsrod, kakaoskaller, krusemynte, ingefær, pebermynte, brændenælde, sort peber, fennikel, kanel, kardemomme og nelliker.

Også ren hvidløg og ingefær, frisk i madlavning eller som tilskud er fantastiske om vinteren til at holde diverse infektioner i skak, stimulere fordøjelse og holde muskler og led fri for smerter og stivhed.

Body Heat  

 

En anden af mine ynglinge når kroppen skal have lidt hjælp til at udskille uønsket materiale, er ÆgteVenustorn.

Venustorn, også kendt som Djævleklo, er ganske forenklet yderst effektiv ved Leddegigt, podagra (urinsur gigt), slidgigt. Lindre inflammation, smerte og hævelse. Virker beroligende, krampeløsnende og vanddrivende samt stimulerende og styrkende ved nedsat immunforsvar. Venustorn bør overvejes ved forstoppelse, dårlig mave og generel dårlig fordøjelse og ved sygdom i lever, galdeblære og nyrer. Venustorn

Det er rødderne eller knoldene, der bruges i naturlægemidlet Ægte Venustorn.

Rødderne består af iridoidglykosider (harpagoside, harpagide og procumbine), der menes primært at have ansvaret for alle de gode egenskaber. Derudover består Ægte Venustorn af sukkerstoffer, gummiharpiks og beta-sitosterol.
Laboratorieundersøgelser har vist at ÆgteVenustorn har en smertestillende og en betændelseshæmmende effekt. Den kan derfor anvendes ved smerter i forbindelse med slidgigt og er godkendt til lettere smerter i ømme led og muskler.

Venustorn er en plante med et højt indhold af bitterstoffer, der gavner leveren og sandsynligvis hæmmer overproduktion af urinsyre. Vi ved at venustorn virker stærkt udrensende på syreophobninger og gamle medicinrester i kroppen.

Bemærk at din urin godt kan skifte farve og blive ildelugtende når du indtager Venustorn. Ligeledes kan din sved også lugte anderledes. Dette er blot tegn på udrensning.

Venustorn

 

En anden skøn plante til udrensning er bukkehorn - et gammelt middel, der på mange måder supplere venustorn. 

Bukkehorn er en grøn urt, der ligner alfalfa og dyrkes nogenlunde som hvede. Du kender den også på duften - en aromatisk, skarp duft du finder i karry, som jo blandt andet består af bukkehorn  og som du også genkender fra indisk mad. 

Bukkehorn blev tilbage i det gamle Egypten anvendt til igangsættelse af fødsler, men også som røgelse og til balsamering. Som med Venustorn, er også bukkehorn effektivt ved fordøjelsesproblemer, mavesår, og for megen mavesyre. Bukkehorn har vist sig at kunne sænke forhøjet kolesterol- og blodsukker. Som grødomslag er bukkehorn stadig et af de mest effektive råd mod hud infektioner, inflammation, urinsur gigt, muskelsmerter og sår.

Og så er bukkehorns naturlige indhold af opløselige fibre anvendelige ved ønske om vægttab.

Bukkehornsfrø har et usædvanligt højt indhold af proteiner (ca. 20-30%), hvoraf en af aminosyrerne, 4-hydroxyisoleukin, er specielt interessant fordi den menes at kunne stimulere udskillelse af insulin. Fedtsyresammensætningen er på 5-10%  - med en overvejende grad af linolsyre, linolensyre, oleinsyre og palminsyre. Det mest usædvanlige ved planten er dens kulhydratindhold - af de tilbageværende 45-65% kulhydrat er ca. 15% den opløselige fiber galactomannan. Ud over disse makronæringsstoffer indeholder bukkehornsfrø også flavonoider, kumariner, saponiner (1,3%), samt mere kalk, fosfor, jern, zink og mangan end de fleste grønsager!

Bukkehorn fås rent enten som hele eller knuste, som A.O. Hansen 103 kapsler eller som en del af klassikeren UrtePensil. Vil du lave grødomslag, blander du blot knuste bukkehornsfrø med vand - for eksempel 3 spsk. knuste bukkehornsfrø til ca. 4 spsk. næsten kogende vand, der røres sammen til en grødmasse. Efter et par minutter, når det er kølet lidt af, kan du forme grødmassen til en flad klump og lægge det på det område der er betændt.

A.O Hansen 103 og bukkehornsfrø 

Proteiner skal der til

Tilskud af protein er vigtigt hvis du vil tabe dig. Hvis ikke du formår at spise dig til en god kvalitet eller er ny-udsprunget vegetar/veganer og ikke helt har styr på protein-sammensætningen endnu, skal du sørge for at tage tilskud af en god kvalitet af protein. Proteiner er sammensat af forskellige aminosyrer og det er disse aminosyrer, du skal sørge  Brottrunk for at få i rette mængde og sammensætning. Korrekt Maxiflorsammensætning af bønner, linser, soja, tempeh, nødder, frø m.v. er nødvendig for at opnå den nødvendige sammensætning af aminosyrer/protein.

Valle- og ris protein er gode let-optagelige proteintyper, men også hamp, ærte- og soja protein er gode kilder. Brug dem i madlavning eller find dine smoothie favoritter og start dagen med en protein-booster.

Kan også med fordel indtages efter motion, hvor dine muskler skal restituere.

 

Sørg for at din fordøjelse er velfungerende. Forstoppelse er ikke vejen til vægttab eller sundhed generelt. Hvis du lider af en træg fordøjelse eller diarre, så tag et tilskud af mælkesyrebakterier.

 

Det fleste af os har glæde af en udrensning, men ønsker måske ikke ligefrem at gennemgå faste- eller juicekure. Her er de grønne alger som Chlorella eller Spirulina, en suverænt  løsSkallin Kapslerning med mange fordele. Brug dem som en kur 1-2 gange årligt med høj dosis eller i lavere dosis, som en del af dine daglige tilskud. Ganske kort har de evnen til at absorbere uønsket materiale samtidig med at de tilfører livsvigtige  næringsstoffer. Har en fantastisk effekt på fordøjelsen.

Chlorella  

Er din fordøjelse helt gået i stå, så sørg for godt med fibre og tag eventuelt, en kort periode,  en naturlig igangsætter, som for eksempel naturlægemidlet Thea-Go eller Mavens Ven.  

Husk ALTID rigeligt med væske ved træg fordøjelse - helst vand - specielt når der indtages ekstra tilskud af fibre!

Mavens Ven

Energi eller vinterhi?

Det er fristende at blive indendørs når det er mørkt og koldt udenfor, men hvis du vil have en sund og energifyldt vinter, så må du op af sofaen og skabe grundlaget for det der giver dig en god energi. Husk at bakterier har svære ved at tackle kulden, så luft godt ud og kom ud når du kan - gerne i de lyse timer. ORAC 21

De lange mørke aftener kan bruges til at dyrke familie, venner og romantik. Luk ned for TV og mobiltelefoner. Tænk positivt, ryst alle tanke om sygdom af dig, også selvom kollegaerne nyser og hoster omkring dig.

Dyrk motion, dans, sørg for om muligt at komme udenfor i løbet af de få lyse timer eller  køb dig en lyslampe eller de specielle lyspærer, der giver samme virkning som det naturlige dagslys.

Du skal forsøge at finde den samme energi og livslyst vi ser hos mindre børn når de komme hjem efter en lang skoledag og stadig har energien til at hoppe, danse og lege - det er den energi du skal finde når sofaen trækker. Find det indre barn frem igen og har du mindre børn eller børnebørn, så hop, dans og leg med dem, også selvom det kun bliver til få minutter i en travl hverdag. Kvalitet er oftest bedre end kvantitet.

Søvn er super vigtigt! Regelmæssig uforstyrret søvn, gerne 8-10 timer i et veludluftet mørkt rum, er at foretrække.

Nyd de mange vintergrøntsager, som kål og rodfrugter. Der er fordele ved at spise efter årstiderne, men jeg undlader nu ikke at bruge friske urter eller frugter og bær i Ginseng kapslermin smoothie eller når jeg juicer, også selvom det er uden for sæson. De indeholder så mange vigtige næringsstoffer og antioxidanter, der klart mindsker risikoen for sygdom, herunder forkølelse og influenza. Også deres anti-inflammatoriske effekt er perfekt for de, der i kulden oftere lider af led- og muskelsmerter.

Laver du smoothies kan du også nemt snige blade fra grønkål og spinat i efterfuldt af olie og en håndfuld nødder som mandler eller valnødder; Et rent energi skud, perfekt til  vinterårstiden, ligesom også en juicepresser eller juicer er et rent guderedskab at have så du virkelig kan udnytte næringsstofferne fra frisk frugt og grønt. Friskpresset juice og smoothies bør primært være baseret på grøntsager og protein, især på denne årstid. Frugtjuice- og smoothies har tendens til at gøre blodsukkeret ustabilt på grund af en for stor koncentration af frugtsukker. 

Blender og juicepresser forhindre også spild af frugt og grønt, hvis du synes det er blevet for dårligt til at bruge i salat eller anden ret. Bare op i juiceren og du får stadig en skøn næringsgivende juice.  

Du kan eventuelt supplere med et kosttilskud som ORAC-MAX21, der indehold Ipe Roxo orange er 20 forskellige frugter og grønt samt grøn te.

ORAC-MAX21 

 

Fiber, fedt og fisk skal der også til. Vinteren er bestemt ikke tid for fedtforskrækkelse, så selvom indtagelse af fedt bør foregå med mådehold, så er det altså yderst vigtigt at vi indtager fedt af god kvalitet og i optimal mængde, så vi fodre hjerne, hormon- og  nervesystem, holder muskler og led optimale og sidst, men ikke mindst - så vi kan holde varmen. Fisk- og fiskeolie, hørfrø og nødder er super gode kilder til de essentielle fedtsyrer.

Fibrene får du ved at erstatte det hvide brød, pasta og ris med fuldkorn som brune ris og quinoa. De holder gang i din fordøjelse, der har så stor betydning for dit immunforsvar.

Lad nødder og lidt mørk chokolade erstatte slik og kage. Det giver en meget bedre mæthedsfornemmelse og tilføre energi i stedet for at dræne, som de sukkerholdige lækkerier ellers gør.

Har du trang til de sprøde, salte lækkerier, så find en opskrift på grønkål (kale) Candolicchips...lav rigeligt, for de forsvinder lige så hurtigt de kommer ud af ovnen.

Grøn te kan anbefales året rundt som dagligt tilskud - og især som varm te på denne årstid. To-seks kopper dagligt alt efter den grønne tes styrke og kvalitet. Grøn te styrker  immunforsvar og fordøjelse og er fantastisk til at hydrere kroppen, fordi den indeholder så mange af de næringsstoffer vi har brug for - undersøgelse på undersøgelse priser grøn tes sundhedsfremmende effekt.

En god vitaminpiller, der passer til dit behov som mand eller kvinde, din alder, aktivitetsniveau og kost er også at anbefale.  

 

Dertil kan du supplere med tilskud af D3-vitamin, som du roligt kan regne med at være i underskud af i vinterhalvåret, hvidløg, Echinacea (rød solhat), ginseng, Ipe Roxo og/eller Astragalus.

D3 Vitamin i stedet for influenza vaccinen?

Jeg er bestemt ikke entydigt imod vacciner, men jeg mener at vi først og fremmest skal gøre alt hvad vi kan for at holde os sunde og stærke via kost og levevis, så vi ikke har brug for diverse vacciner.

I denne sammenhæng vil jeg igen henvise til et studie, der undersøgte D3 vitaminets effekt på influenza i forhold til effekten af influenza vaccinen.

Influenza vaccinen havde i det pågældende studie en 8% forebyggende effekt mod 50% hos de deltagere der indtog D3 vitamin. D vitamin group

I 2010 offentliggjordes et studie, der viste at influenza vacciner kun virker hos 3% af alle tilfælde - det vil sige, kun 3 uf af 100 får den hjælp de forventer ved at tage imod tilbud om influenzavaccine...med risiko for bivirkninger som feber, hovedpine, kvalme og mere alvorlige og måske endda kroniske reaktioner.

Et stigende antal forskere er enige om at et dagligt tilskud af D3 vitamin er både et sikkert og billigt alternativ til influenza vacciner.

Hvad sker der i 2014?

Superfoods som quinoa og chia-frø, stenalderkost og fitness diller som cross-fit og Tabata havde sine rimelige andele af sidste års sundhedstendenser, men hvad vil 2014 mon byde på?

Fortidens kornsorter og frø er "in" og bliver mere og mere populære på grund af deres høje indhold af fiber og unikke næringsstoffer attributter

Specielt quinoa (KEEN - wah), der har eksisteret i tusinder af år og amaranth der ligesom quinoa, er glutenfri og indeholder aminosyren lysin, som ellers mangler i stort set alle andre kornsorter, fylder meget hos ernæringseksperter og i diverse sunde opskrifter.

 

Freekeh er en anden kornsort der høster opmærksomhed - det er en hvede der høstes mens det er umodent og grønt.  Freekeh er  i kraftig fremmarch på grund af sit indhold af fiber og protein. Den indeholder 4 gange så meget protein som brune ris. Freekeh er rig på zink, jern og kalcium og modsat de modne korn, har den unge hvede også et højt indhold af lutein og zeaxanthin. Med et lavt glykæmisk indeks, er Freekeh ideelt til folk der ønsker vægttab og/eller kæmper med ustabilt blodsukker og forhøjet kolesterol. Samtidig indeholder Freekeh betragtelige mængder af biofido- og lactobacilli mælkesyrebakterier. Den kan stadig være svær at finde i Danmark, men spørg din lokale helsekostforretnHampefrøing.

 

Chia og hør er allerede gamle nyheder, omend man bChiaestemt ikke skal glemme dem og  deres fantastiske indhold af essentielle næringsstoffer.

I år vil hampefrø være "frøet" der fokuseres på. Med et højt indhold af protein og en fedtsyresammensætning der hedder 1:3 af omega-3 fedtsyrer og omega-6 fedtsyrer, er hampefrøene attraktive at tilsætte smoothies, brød, salat eller blot at skylle ned med vand lige som de er. Der bliver mere fokus på hamp-protein som på grund af den høje protein og fedtsyrer sammensætning, også vil være attraktiv for vegetarer og veganere.

Hamp er fra samme plante som marihuana, men indeholder meget lave niveauer af THC, det stof der virker som en stimulans - så den eneste "buzz" du får er den energi alle de fantastiske næringsstoffer vil give dig!:)

 

Grøn te er forsat på grund af dets indhold af catechiner (antioxidanter) et hit at lade indgå i din daglige sundhed. Ud over den grønne tes effektive sygdomsbekæmpende funktion, viser forskning at især catechinet Epigallocatechingallat ( EGCg ), kan øge stofskiftet og medvirke til vægttab.

 

Kakao - som med te, kaffe og vin indeholder kakao nogle spændende sundhedsfremmende stoffer - polyfenoler - , der tiltrækker vores opmærksomhed. I fremtiden vil det som med grøn te og kaffebønner, handle om i hvilke kakaobønner du finder flest antioxidanter, mest smag osv.

Kakao anbefales til behandling af blandt andet nedsat blodomløb, anæmi, infektioner, udmattelse og nedsat libido.

Husk at kakao kan sødes med Birkesød eller Stevia, hvis du ønsker det sødet.

 

Ellers handler det nye år om funktionalitet og lokale indkøb.

"Funktionel fitness " eller træning, der inkorporerer styrketræning for at gøre fysisk aktivitet i hverdagen lettere, har eksisteret i årevis, men bliver nu mere og mere udbredt. Denne form for træning, markedsføres specielt til ældre mennesker. Meningen bag er at alle muskler skal styrkes samtidig med at balance og koordination udfordres, således at du ikke ender med at kunne løbe 10 km uden problemer, men din ryg  sætter sig fast fordi du skal bukke dig og snøre sko. Muskelstyrke, koordination og balance er målet, der har vist sig at bidrage til vægttab også.

Vi har også endnu mere fokus på at støtte den lokale økonomi, men specielt i forhold til fødevarer vil vi gerne købe lokalt dyrket. Vores mad skal være frisk, bæredygtig og CO2 neutral produceret...en udfordring, der altså tages mere alvorligt en det forgangne år.   

 

Årets kostplan

Den 7. januar 2014,  kunne man i U.S. News & World Report se hvilke kostplaner der er kåret som de bedste og mest effektive for 2014.

Som den bedste kost af alle ses DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) kosten Denne kostplan er i udgangspunktet sammensat til forebyggelse af forhøjet blodtryk og er en kostplan hvor der primært fokuseres på størrelse af portioner. Kosten er lav på mættet fedt, kolesterol, total fedt, salt, sukker og rødt kød. Der fokuseres på frugt og grønt og mejeriprodukter med fedtfri- eller lavt fedt indhold. Rig på fuldkorn, fisk, fjerkræ, bønner, nødder og frø.

I kampen om en overvejende plantebaseret kost, kommer Middelhavskosten igen ind på en sikker første plads. Her fokuseres på masser af frisk grønt, fisk og essentielle olier og gerne med et glas vin til - populært hos de fleste!

Ved vægttab ligger Vægtvogternes/Vægtkonsulenternes kostplaner i toppen.

De bedste kostplaner 2014, er udvalgt af et panel af amerikanske ernæringseksperter, med primær fokus på sund vægt, et sundt hjerte-og kredsløb og forebyggelse af diabetes.

Det er en oversigt der skal hjælpe befolkningen til identificere hvad der passer til deres behov uanset om de skal tabe sig, kontrollere kronisk sygdom eller opnå generel sundere livsstil.

 

Marianne

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også meget  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc