2013
Nyhedsbrev Nr.99

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

Selvom jeg klart foretrækker varme frem for kulde, så er efteråret for mig den smukkeste årstid.  

De farver som naturen frembringer, gør mig glad og varm helt ind i det inderste. En glæde og varme der kun forstærkes af resten af årets varme traditioner, ThanksGiving (Taksigelses fest) og Jul.

ThanksGiving har familien og jeg taget til os efter vi flyttede til New York for snart 7 år siden. Det er en tradition vi ikke fejre i Danmark, men som giver os mulighed for at fokusere på alt det vi er eller burde være taknemmelige for. Interessant nok, så skal vi mennesker jo ofte mindes om det nære førend vi virkelig værdsætter det!

Før vi for set os om, er det december med skønne traditioner der samler familie og venner og fylder de små hjem med glæde og forventninger.

 

Rent sundhedsmæssigt er det tid til at tænke på mad og drikke der varmer og nærer.

Har du tendens til at suge årstidens snue og influenza  til dig, så suppler din kost med gode tilskud der styrker dit forsvar.

 

Vær god ved dig selv så du kan nyde de kommende måneders festligheder i topform.

I denne udgave
Kaffe - lidt er godt
Hvordan skære du ned på indtaget af kaffe?
Fordele ved den grønne te
Varme drikke til en kold tid
Rosmarin mod alverdens ondskab
En gammel klassiker med fornyet styrke
Et godt fundament til vinteren
Børnevitamin- og mineral tilskud
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

Join Our Mailing List!


Begræns dit indtag af kaffe for længere levetid

Med "mad og drikke der varmer", er det et godt spørgsmål om kaffe gælder - for varmer det gør det jo!

Kaffe har de senere år fået en del positiv opmærksomhed efter i årtier at være kaldt "den sorte gift". Indhold af både antioxidanter og koffein har vist sig at sænke risiko for visse sygdomme, men hvor meget kan vi så drikke af denne populære drik?

Hvis du har fået for vane at drikke kaffe løbende gennem hele dagen, kan det være tid til at skære ned  på kopperne.  Forskere bag en undersøgelse offentliggjort af Mayo Clinic Proceedings har konstateret, at de , der i gennemsnit dagligt drikker fire kopper kaffe, kan have en højere risiko for død, sammenlignet med de, der drikker mindre eller slet ikke nyder kaffe.
Undersøgelsen er baseret på data fra et større igangværende studie (Aerobic Center Longitudinal Study), med omkring 44.000 deltagere, hvor fandt man en klar sammenhæng mellem øget indtag af kaffe og en stigning i dødsfald.

De deltagende gennemgik en grundig lægeundersøgelse og skulle besvare spørgsmål om livsstil og sundhed både via interviews og spørgeskemaer. Herefter fulgte forskerne dem i en periode på 17 år.

Resultatet af de indsamlende oplysninger viste at personer under 55år, der drak mere end 28 kopper kaffe om ugen, havde en 56% øget risiko for dødsfald sammenlignet med ikke-kaffedrikkere .

Interessant nok var kaffe ikke forbundet med stigende risiko for dødsfald hos hverken mænd eller kvinder over 55år.

Mens kaffe længe har været beskyldt for at forårsage en række sundhedsproblemer, har andre undersøgelser vist, at kaffedrikkere har lavere risiko for depression, type 2 diabetes, Parkinsons, Alzheimers og visse cancertyper sammenlignet med ikke- kaffedrikkere. Samtidig stimulere indtag af kaffe stofskiftet der igen kan resultere i vægttab.

Nogle undersøgelser tyder endda på at et beskedent kaffe forbrug - 2 til 3 kopper om dagen, er knyttet til lavere risiko for hjertesygdomme og død generelt.

Resultaterne fra denne undersøgelse er foreløbige , fordi de kommer fra observationer og ikke er et klinisk forsøg. Ikke desto mindre konkludere undersøgelsens forfattere at på grundlag af resultaterne forekommer det hensigtsmæssigt at foreslå, at yngre mennesker undgår et større forbrug  af kaffe, der defineres som et gennemsnit på 4 kopper dagligt .

( Mayo Clin Proc 2013: doi: PII : S0025 - 6196 [13] 00.578 til 8 )

 

Min umiddelbare konklusion af de seneste års studier er, at kaffe har visse fordele hvis det begrænses til et par kopper, er økologisk og uden tilsætning af mælk og/eller sødemidler.

 

Nyd det, men nyd den rene kvalitetsvare.

Hvordan skære jeg ned på mit kaffeindtag? 


Kaffedrikkere oplever ofte abstinenser som hovedpine , træthed og tåget uklarhed , når de forsøger at skære ned på indtaget af - eller helt stopper med at drikke kaffe.
Hvis du forsøger at skære ned, er her et par gode råd, der kan afhjælpe abstinense rnes ubehag.

- Trap langsomt ned eller ud af dit kaffeforbrug
Prøv eventuelt at drikke af en mindre kop størrelse og drik en daglig eller ugentlig kop mindre, alt efter fo
  rbrug, så du oplever en langsom nedtrapning.
 

- Drik vand 

eventuelt med ingefær og/eller citron så du holder væskebalancen i top. Ind imellem når vi har trang til stimulanser som kaffe, cola og sukker generelt, så er det faktisk bare tørst (og kedsomhed) der er årsagen. Et glas vand kan gøre underværker!

- Gå grønt - drik grøn te  
Nogle mennesker finder at den antioxidant-rige og koffeinholdige grønne te er et godt alternativ til kaffe. Indholdet af den naturlige koffein er langt lavere end i kaffe, men kan stadig være nok til at abstinenserne fra den manglende kaffe kan tolereres. Grøn te giver en behagelig energi, er mild i smagen og har en lang liste af 
sundhedsmæssige kvaliteter.  Steviasød

 - Prøv noget nyt - Urtete

Urteteer kan give komfort, mens du trapper ned eller ud af dit kaffe forbrug og/eller du kan prøve nogle af de kaffelignede alternativer som korn kaffe, en drik lavet af korn sorter som cikorie, rug, byg og/eller agern og som har en kaffe lignende smag. 

 

Er du både afhængig af kaffe og kaffe sødet med sukker eller syntetiske alternativer, så prøv de naturlige sødemidler som stevia og slå to fluer med et smæk...sig farvel til både overforbrug af kaffe og sukker!
Stevia

Fordele ved den grønne te

Som læser, uanset om du beskæftiger dig med sundhed på et personligt eller professionelt niveau, er du garanteret stødt på positive tekster om den grønne tes kvaliteter for vores sundhed.

Jeg nævner med jævne mellemrum den grønne te og vil gerne og især nu hvor vi går ind i den kolde tid, endnu engang opsummere hvorfor grøn te bør være en del af din daglige sundhed.

Vægttab er bestemt ikke det jeg  fokusere mest på når det gælder grøn tGrøn tees egenskaber, men fakta er at det stimulere visse systemer der kan resultere i vægttab, så er overvægt et problem, så drop sodavand og andre søde drikke og indfør grøn te som en del af din daglige væske. Grøn te kan nydes kold som varm.

 

Grøn te forebygger mod kræft og sygdomme

Grøn te er fyldt med potente antioxidanter også kaldet polyfenoler og katekiner. Disse er bemærkelsesværdigt effektive til at bekæmpe de frie radikaler, der forårsager cellulære skader, sygdom, aldring og kræft. 

Grøn te forebygger rynker og fremmer sund hud

De samme frie radikaler der forårsager kræft og sygdomme påvirker også vores hudceller i form af tegn på ældning, rynker og pletter på huden. De aktive stoffer i grøn te lokalisere og dræber de frie radikaler og hjælper med at fremme en sund og glat hud.

Grøn te bekæmper ældning  

Samtidig med bekæmpelse af de synlige tegn på ældning, hjælper grøn te også med at bekæmpe de mindre synlige former for ældning. En undersøgelse fortaget på et japansk universitet har vist at 2 kopper grøn te dagligt, sænker risikoen for kognitiv sv Grøn te kapsler ækkelse hos ældre patienter med 63%. Det er et signifikant positivt resultat der virkelig viser grøn tes effekt imod kognitiv svækkelse, hukommelsestab, demens og Alzheimers sygdom.

Grøn te øger mental fokus 

Grøn te indeholder en smule koffein der har en stimulerende effekt på nervesystemet. Grøn te indeholder også aminosyren L-theanine der stort set kun findes i te planten. Theanine påvirker hjernens neurotransmittere og øger alfa hjerne-bølge aktiviteten (hjernens evne til at køre i tomgang - samme tilstand man opnår ved meditation) -  Resultatet er en roligere, men mere opmærksom sindstilstand.

Grøn te styrker immunforsvaret 

En undersøgelse fra 2003 har dokumenteret at theanine kan hjælpe kroppens  immunforsvar i bekæmpelse af infektion. Undersøgelsen sammenlignede kaffedrikkere med te-drikkere og fandt at produktionen af anti-bakterielle proteiner var op til fem gange højere hos te-drikkerne, en klar indikator for et stærkere immunforsvar. Andre undersøgelser har konstateret at et af antioxidanterne i grøn te, dramatisk hæmmer formering af influenzavirus.Personligt vil jeg til enhver tid hellere anbefale indtag af rigelige mængder af grøn te frem for den årlige influenza indsprøjtning.

Grøn te forbedre mundhygiejnen 

Polyphenolerne i grøn te har bevist at kunne hæmme væksten af de bakterier der forårsager dårlig ånde. Disse antibakterielle egenskaber hjælper også tænder og tandkød mod karies og parodontose. Listen af fordele er næste uendelig - og en lang række studier støtter hinanden i at grøn te er effektiv både i behandling af, men også som forebyggende når det gælder sygdomme som diabetes, leddegigt, infektioner, stress, hjertesygdomme, åreforkalkning, hjerteanfald, knoglesundhed, hjerneskader, forhøjet blodtryk og med en beskyttende effekt på nyre og lever samt opretholdelse af både fysisk og psykisk stamina. 

 

Et japansk studie helt tilbage fra 1994, hvor man fulgte 40.500 voksne kvinder i en periode på 11 år, konkluderede at drikker du 5 eller flere kopper grøn te dagligt, har du en 22% lavere risiko for at dø uanset årsag andet end ulykker.  

Drik grøn te!!

Sandheden om grøn te 

Andre varme drikke der styrker i en kold tid

 

Årstiden er også til skønne varmende drikke som chili - og ingefær te.

Selvom jeg ikke personligt er til voldsomt krydret mad, så er der ikke noget bedre end at udnytte de stærke krydderiers sundhedsmæssige egenskaber og mærke hvordan de kan varme kroppen op i den kolde tid. En af mine ynglings te-blandinger er ChiliForm.

Sammensætningen af urter i Chiliform er fantastisk når det gælder forebyggelse af snue og influenza - også som lindrende, skulle bakterier og vira allerede have angrebet, er denne te suveræn.

Hvis man kikker på sammensætningen af Chiliform forstår man hvorfor den er så effektiv; - lakridsrod, kakaoskaller, krusemynte, ingefær, pebermynte, brændenælde, sort peber, fennikel, kanel, kardemomme, nelliker, anis og chili med frø, alle fantastisk effektive urter der i kombination kan hæmme stort set alt hvad vintersæsonen kan bringe af helbredsmæssigt ubehag. 

Du kan lade den trække 3-5 minutter alt efter hvor kraftig en smag og virkning du vil have og du kan sagtens nyde op til 3 kopper dagligt.

Chili, der indeholder papsaisin er i sig selv bakteriedræbende og et effektivt smertestillende middel. Kan blandt også bruges ved gigtsmerter, smerter relateret til herpes zoster, diabetisk neuropati, smerter forbundet med operation og hovedpine.

Sammen med de øvrige urter har du i Chiliform et kraftigt værn mod diverse uønskede bakterier og vira.

  Ingefær

Ren ingefær er en anden nem og effektiv drik til vinteren   

Bare skær et par skiver af en frisk ingefær rod og lad den ligge og trække i en kop varm vand et par minutter.  Skiverne kan genbruges til flere kopper til de mister smag og kraft.

Friskrevet ingefær rod er også en skøn og effektiv ingrediens til en kop varm suppe.

Både chili og ingefær fås som kapselform, skulle du have brug for stærkere effekt end te kan give dig. 

Ingefær 

 

Ipe Roxo® - forebyggende som ingen anden te

Ipe Roxo bruges primært som te og er udvundet af barken fra Ipe Roxo-træet (Tabebuia). Ipe Roxo Pebermynte

Vi kender primært Ipe Roxo® som anvendt i cancer terapi, men det er en te der er fantastisk at have stående og anvende som forbyggende eller så snart der er tegn på infektion. 

I Sydamerika hvor Ipe Roxo gror, har de indfødte anvendt teen til behandling af forkølelse, diarré, feber, slangebid, halsonde, åbne sår, hovedpine, kræftsygdomme, mavesår, hudproblemer, parasitter, kronisk anæmi, malaria, hjertesygdomme, tuberkulose og diabetes.

Ipe Roxo er svampedræbende, anti-bakteriel og anti-viral.

Studier har vist hvordan Ipe Roxo øget aktiviteten af makro-fager og dermed øger immunforsvaret og beskyttelse mod sygdom.

 

Ipe Roxo® kan være lidt i overvældende med sin "jordagtige" smag, men for nylig kom den på markedet med både pebermynte - og orangesmag.

Ipe Roxo® kan laves henholdsvis mild og stærk, alt efter om du bruger den forebyggende eller i behandling af sygdom.

Mild te: ½-1 teske pr. liter kogende vand.

Stærk te: ½-1 teske pr. kop kogende vand. Simrer 3-5 min. Trækker ca. 15 min. og afsies. Drikkes varm eller kold, tilsæt gerne honning - eller stevia og citron.

Fås også som kapsler og tinktur.  

Rosmarin mod alverdens ondskab

 

Måske er du som jeg, storforbruger af krydderurter - friske som tørrede. Som smagstilsætning til diverse madretter er de uundværlige, men dertil kommer at der ikke findes en eneste krydderurt der ikke gavner vores sundhed på en eller flere måder.

En af mine ynglings urter er rosmarin som virkelig kommer til sin gavn om vinteren fordi den passer så godt til de lidt mere "tunge" varmende retter der finder vej til spisebordet på denne årstid. Rosmarin har samtidig har en meget fin immunstyrkende effekt.

 

Allerede i 1525 beskrives rosmarin som et middel mod "alverdens ondskab" og under Anden Verdenskrig brændte man rosmarin- og enebærblade af på hospitalerne for at dræbe bakterier der hang i luften.

Rosmarin har en langliste af egenskaber når det kommer til både forebyggende - og lindrende behandling. Med sin antibakterielle, anti-oxidante, astringerende, beroligende, slimløsende, vanddrivende, og energi stimulerende effekt, er rosmarin blevet populær mod hovedpine, depression, nervøse tilstande, nedsat energiniveau, forkølelse og kolik. Også ved astma og andre luftvejsproblemer har rosmarin bevist sit værd.

Når man måler på rosmarins evne til at bekæmpe frie radikaler -uønsket materiale der ilter og harsker vores celler, har studier vist at rosmarin har en stærkere effekt end for eksempel C-vitamin og grøn te, to stoffer vi kender der også har kraftig anti-oxidant effekt, 

Rosmarin er i årtusinder blevet brugt som krydderurt og konserveringsmiddel, i kosmetik og hårprodukter og som urtemedicin mod en lang række sygdomme dog har man indtil nu ikke haft fuld klarhed over de kemiske forbindelser, der giver planten dens kraftige sundhedsfremmende virkning.

Der findes masser af forskningsrapporter om rosmarins omfattende antioxidant aktivitet og det menes at rosmarin indeholder over 20 antioxidanter og virker dissideret regulerende på vores immunforsvar.

Rosmarinekstrakt er i årevis blevet anvendt kommercielt som et antimikrobialt fødevarekonserveringsmiddel, men nu ved vi med sikkerhed, at det også har meget at byde på som kosttilskud - særligt til forebyggelse af infektioner, visse kræfttyper, allergier og udvikling af Alzheimers.

 

Hvorfor tage rosmarinekstrakt? 

Naturen byder på masser af kraftige antioxidanter, der bekæmper skader forårsaget af frie radikaler. Men rosmarinekstrakt indeholder omkring 20 antioxidanter og giver kraftig beskyttelse mod kroniske sygdomme, herunder også Alzheimers, en af de efterhånden mest frygtede sygdomme vi slås med i uhyggelig stigende grad.
Rosmarinekstrakt giver kraftig antioxidant beskyttelse, beskytter hjernecellerne mod almindelige aldringstegn, ser ud til at kunne bremse udviklingen af Alzheimers,

beskytter cellerne mod kræftfremkaldende stoffer og hæmmer vækst i kræftceller,

medvirker til at reducere symptomer på allergi, særligt over for støvmider, øger virkningen ved E-vitamin, medvirker til at reducere forhøjet blodtryk og stimulerer produktionen af galde og mavesaft.


Hvad gør rosmarinekstrakt så specielt? 

Det er bevist, at antioxidanter kan ødelægge frie radikaler, men ikke alle antioxidanter er lige effektive. Oftest kan en antioxidant, når den har neutraliseret en fri radikal, ikke længere anvendes som antioxidant, fordi den omdannes til et passivt stof - eller endnu værre,  den omdannes selv til en fri radikal.
Rosmarinekstrakt adskiller sig fra andre antioxidanter fordi dets antioxiderende effekt holder sig længere. Desuden indeholder det som beskrevet over 20 antioxidanter, bl.a. carnosin-syre, som er en af de eneste antioxidanter, der er i stand til at de-aktivere frie radikaler via en kaskadeproces. Reagensglasforsøg har vist, at når carnosin-syre angriber frie radikaler, omdannes det til mindst fire andre stoffer, som hver især har evnen til at neutralisere yderligere frie radikaler.

 

Når rosmarinekstrakt kombineres med andre antioxidanter, øges disses virkning. Et eksempel herpå er E-vitamin. Som skrevet ovenfor, øger rosmarin effekten af E-vitamins antioxidant effekt. Efter ødelæggelse af en fri radikal skal E-vitamin normalt gendannes, før det kan bruges "i kamp" igen. Men når det kombineres med rosmarinekstrakt, forynges det af carnosin-syren, som starter kaskadeprocessen, så E-vitaminet opnår sin oprindelige form og er dermed kampklar igen.

Selv om du elsker rosmarin som krydderi, kan det være svært at spise sig til den mængde der skal til for at give optimal beskyttende effekt - nytter nok heller ikke at tilsætte rosmarin til al din mad - kan jo ende med at du bliver træt af smagen.

Et tilskud som Rosmarin Ekstrakt, ny på det danske marked, indeholder 20 mg carnosinsyre og er et suverænt tilskud til forebyggelse af den kolde tids bakterielle -og virale angreb.

Rosmarin Ekstrakt

En gammel klassiker med fornyet styrke

Selvom jeg nu har boet næsten 7 år i USA, landet der bugner af gode og kraftige kosttilskud, så har jeg aldrig til dato, fundet et tilskud så effektivt og anvendelsesrigt som den danske UrtePensil.

Til glædelig overraskelse findes denne gamle kending nu også under navnet UrtePenCil, samme urteblanding som UrtePensil, men nu tilført C-vitamin.

Hvis du ikke kender UrtePensil, der næsten har været på det danske marked i 40 år, så vid, at den bør være en del af husapoteket.

UrtePensil har dokumenteret effekt på følgende sygdomme og tilstande:

Betændelse - ind- som udvortes, herunder blandt andet underlivs- og halsbetændelse. Træthed og luftdannelse i tarmen. Hudproblemer, som blister, bylder, akne og generel uren hud. Blodforgiftning og seneskedehindebetændelse. 

UrtePensil er nok mest kendt i de danske hjem som midlet mod forkølelse enten taget forebyggende eller akut med øget dosis ved allerførste tegn på angreb.

UrtePensil består af Askeblade (Fraxninus excelsior L.), gelatine (okse), vitamin (calciumascorbat), bukkehornsfrø (Trigonella foenum gracum L.) echinacea (Echinacea purpurea L.) propolisekstrakt, glukose, antiklumpningsmiddel (siliciumdioxid), overfladebehandlingsmiddel (calcium- og magnesiumsalte af fedtsyre), brudurt (Herniaria glabra L.), tormetilrod (Potentilla erecta L.).

 

Den nye UrtePenCil, som ud over den originale magiske urteblanding har tilsat C-vitamin, styrker blot den immunstyrkende effekt og understøtter dannelse af kollagen, der igen bidrager til sund hud og sundt tandkød.  

Et godt fundament til vinteren

 

Hvad vi hver især har brug for af næringsstoffer er individuelt. Det svinger fra person til person, er forskelligt alt efter køn, alder og livsstil. Dog er der alligevel et fundament - et basis tilskud som stort set kan anbefales alle.  

 Krill

- Et multivitamin- og mineral tilskud

- Essentielle fedtsyrer som fiskeolie eller krill-olie  

- Mælkesyrebakterie, også kaldet pro-biotika

- D-vitamin - gerne 25-50mcg / 1.000-2.000 i.e.

- Q-10 ubiqinon (gerne med lecithin)  

 

Børn og unge skal vi huske, for de går igennem faser hvor de opbygger deres immunforsvar. 

  

Det de er født med rækker ikke langt og det er derfor vigtigt at vi sørger for sund og varieret kost og et tilskud der hos mig som et minimum hedder multivitamin-og mineral, Maximum1 essentielle fedtsyrer  og D-vitamin. 

Q10

Kamille er stadigvæk en urt der holder helt og især til børn med snotnæse. Bland eventuel kamille te med lidt ris-mælk eller honning så den får en sødere smag. 

 

Q10 Lecithin  

MaximumMultivitamin 

MaxiflorMælkesyrebakterier

KrillOmega3

Børnevitamin- og mineral tilskud

 

Leder du efter et godt tilskud til børn i alderen 3-10 år, så prøv den nye Bamse Bomstærk.

Bamse Bomstærk har en god sammensætning set i forhold til ADT -- anbefalet daglig tilførsel -- og med sin naturlige velsmagende jordbærsmag, sødet med STEVIA og Erythritol og sin fine størrelse, kan Bamse Bomstærk fint både tygges og synkes alt efter barnets ønske og kunnen

I en fin lille film viser Bamse Bomstærk børnene hvordan man holder sig sund og stærk.

Bamse Bomstærk -
Bamse Bomstærk - "En sund start"

 

 

Bamse Bomstærk anbefaler at du slukker tørsten i vand, sparer på fedt især fra kød og   mejeriprodukter, sparer på sukker især fra slik, sodavand og kager, spiser fisk og fiskepålæg flere gang ugentligt, spiser frugt og grønt - 6 om dagen - spiser kartofler, ris og   fuldkornsbrød hver dag. Spis desuden varieret og bevar en sund vægt blandt andet ved at være fysisk aktiv mindst 30 minutter dagligt!

Et ret godt fundament for os alle til skabelse af en sund og aktiv tilværelse - børn kopiere vokse, så gælder om at skabe gode sunde familie mønstre.

Bamse Bomstærk

 

Marianne

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også meget  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc