2013
Nyhedsbrev Nr.98
  null

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

Er du nogensinde i tvivl om du spiser den rigtige kost? I tvivl og bliver blot mere forvirret når du bladre i alle de flotte og farverige koge- og sundhedsbøger, kostforslag og lister af må/må ikke som vi bombarderes med fra alle kanter?

Hvilken kost er mon bedst for dig, din familien og de mennesker du måske rådgiver i kost?

 

Vi har alle individuelle behov, der påvirkes af alder, miljø, klima og hvad vi nu måtte have fået med af nedarvede fordele- og/eller ulemper.

 

Sygdom og mangeltilstande kræver ofte specielle kostændringer, men er der en kostsammensætning, der umiddelbart giver os alle det vi har behov for?

 

Hvad siger din sunde fornuft dig når du skal forholde dig til vores moderne mad? Skal vi have noget fra hele palletten - vel og mærket  af den sunde og naturlige fødevare pallette - eller skal vi udelukke visse fødeemner og følge en bestemt kostform?

 

Stress i forskellige former og forurening af både jord, luft og fødevarer kræver sin fordøjelse, så den mad du vælger er essentiel for dit velvære og helbredstilstand.

 

Kost og ernæring tegner sig for 80% af din succes eller fiasko når det gælder sygdom og velvære så det er bestemt ikke ligegyldigt hvad vi fylder på.

Brug fornuften, spis så rent og så farverigt som muligt og mærk efter hvad der giver god energi og hvad der dræner. Kroppen vil altid fortælle dig hvis noget ikke fungere - du skal blot lytte og justere derefter.

I denne udgave
Stenalder kost
Sundhedsmæssige frodele ved stenalder kost
Er stenalder kost primært baseret på animalske fødevarer?
Omega-3 fedtsyrer sænker risiko for brystkræft
Omega-3 fedtsyrer beskytter hjernen mod alkohol skader
Gurkemeje i behandling af lupus
D-vitamin beskytter mod infektioner
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

Join Our Mailing List!


Stenalderkost
Du kan nok ikke undgå at have hørt om stenalder kost, også kaldet Paleo kost - en koststil der er blevet voldsom populær, fordi der er fokus på vores forfædres rene "jæger-samler" kost  OG - hvilket for mange er en endnu større grund til at følge denne kostplan,  fordi de fleste taber sig, ofte ganske betragteligt.

 

Hvad er stenalder kost?

Ifølge mange ernæringskyndige, er stenalderkosten den sundeste måde hvorpå vi kan spise - dog er der uenighed om hvorledes man kan tilpasse datidens kost til nutidens moderne livsstil og behov.

 

Jeg har selv som behandler ofte sat mine klienter på stenalder kost, hvor vegetar eller veganer kosten ikke har passet. Stenalder kosten er en god måde at eliminere visse belastende fødeemner og give kroppen fred til at slippe toksiner og dermed hele. Jeg har dog med let bekymring set hvordan misforståelser kan føre til andre livstruende belastninger, som for eksempel at stenalder kost primært skal bestå af animalske fødemener, herunder masser af mættede fedtstoffer.

 

Det er vigtigt at forstå forskellen på datidens og nutidens mennesker. Jægeren og samleren havde primært reproduktion som fokus,  hvor mennesket i dag ønsker at leve så længe som muligt med et så aktivt liv og ungdommeligt udseende som muligt. 

 

Ganske forenklet er stenalder kost simple- og rene fødeemner som dem vores forfædre - jægerne og samlerne - havde adgang til i naturen, når de vandrede rundt - før agerlandbruget kom til - dog uden at du behøver bo i huler og gå svøbt i skind.

Ideen er at man skal lytte til sin krop og kun spise når der er behov og vel og mærket kun spise den mængde der er brug for. Ikke noget med at ligge på sofaen og slå mave efter et måltid. Alle måltider skal give en fornemmelse af sund mæthed og energi.

Slut med at stoppe al mulig i munden udenfor måltiderne, som reelt kun mætter vores følelsesregister fordi vi keder os, mangler aktivitet eller kærlighed i vores liv.

 

Følger du stenalderkosten skal du primært undgå alle stivelses- og sukkerholdige fødevarer, mælkeprodukter samt bælgfrugter. En anden hovedregel er at fødevarerne skal kunne spises uden at de er varmebehandler-stegt-eller kogt - uden dog at skulle sammenlignes med den rå/raw kost, der også er meget "in" i tiden.

Hvad bør du undgå når du følger stenalder kosten:

-        Al forarbejdet mad

SUKKER fra sodavand, chokolade, slik, kage, is og forarbejde fødevarer der er
tilsat sukker som f.eks. supper, ketchup m.v.

     

Kornprodukter som hvede, rug, byg, havre, spelt, kamut, boghvede, hirse,  majs, alle typer mel, brød også rugbrød, og pasta.
 • Kartofler og alt der indeholder kartoffelstivelse
 • Majs
 • Ris, ris-kager, ris-mælk, risotto osv.
 • Bælgfrugter -  bønner, linser, quinoa osv.
 • Mælkeprodukter - herunder mælk, fløde, smør, ost, yoghurt osv.
 • Alkohol
 • Kaffe (der os en forkert mæthedsfornemmelse så vi ikke kan mærke kroppens behov ordentlig).

Hvad består stenalderkosten primært af:

 • Animalsk protein: æg, fjerkræ, svin, okse, kalv, vildt, indmad m.v
 • Fisk, skalddyr, muslinger
 • Tang
 • Grøntsager: Alt på nær kartofler og majs
 • Frisk frugt, avocado og bær
 • Nødder og kerner  og chiafrø (små mængder)
 • Tørret frugt (små mængder)
 • Koldpressede olier (hørfrø, oliven, solsikke, avocado)
 • Honning (i begrænset mængde til at søde med)

Rent ernæringsmæssigt giver det god mening overvejende at følge stenalderkosten.

Du undgår alle de forarbejdede fødevarer fyldt med salt, sukker, farvestoffer og smagsforstærkere m.v.

Du får de  magre proteiner der giver stærke muskler, sunde knogler og optimal immunforsvar og som giver en god mæthedsfornemmelse mellem måltiderne.
Frisk frugt og grønt tilføre antioxidanter, vitaminer, mineraler og fyto-næringsstoffer (de antioxidante plantenæringsstoffer), der i talrige studier har vist sig at mindske risikoen for at udvikling af en række degenerative sygdomme, herunder kræft , diabetes og neurologisk degeneration.

Sunde fedtstoffer får du fra nødder, frø , avocado , olivenolie, fiskeolie og kød fra græs-fodret dyr.

Vi ved fra videnskabelig forskning og epidemiologiske undersøgelser viser, at kost rig på monoumættede og omega- 3 fedtstoffer signifikant reducere forekomsten af fedme, kræft, diabetes, hjertesygdomme og kognitiv tilbagegang.
Mættet fedt er desværre blevet dæmoniseret af vores sundhedsmyndigheder og medier og til dels med rette. Det er nemlig ikke ligegyldig hvor vi får det mættede fedt fra - eller nærmere hvilken kvalitet det er.

Rent personligt mener jeg at man skal passe meget på ikke at indtage for lidt af det mættede fedt og de nuværende anbefalinger er muligvis for lave...hvis man igen vel og mærket får sine mættede fedtstoffer fra sunde kilder. Omvendt skal man heller ikke tro at fordi fortidens menneske have brug for meget mættet fedtstof, så har vi også!! Den vinkel kan som nævnt før, være sundhedsskadelig.
Hvis man ser bort fra den forarbejdede mad fyldt med salt og sukker, så er en af de største forskelle på vores forfædres -og vores moderne kost, mængder og typer af fedt.

Den foder vi giver vores landbrugsdyr og måden vi opdrætter dem på, resultere i en helt anden fedtsammensætning en de typer af fedt der findes i dyr opdrættet på græs eller endnu bedre,  vildt kvæg-, fjerkræ -og fisk . Vildt kød er bemærkelsesværdigt magert og har relativt lave mængder af mættet fedt, samtidig med betydelige mængder af gavnlige omega-3 fedtstoffer såsom EPA og DHA .

Analyser af vilde arter af elge og hjorte viser en komplet fedtsyre profil.

Så er du kødspiser, så bør du spiser efter det faktum at kød fra fritgående dyr er sundere end konventionelt kød.

Sundhedsmæssige fordele ved stenalder kost 


Der er umiddelbar mange sundhedsmæssige fordele ved stenalder kosten.

Generelt forbedrede blodprøve resultater, - forbedret blod-lipid, balanceret blodsukker, vægttab og nedsat smerte fra autoimmune sygdomme, er bevis nok for at denne kost har visse sundhedsmæssige fordele.

 

Diabetes

Undersøgelser har vist signifikante fordele ved overvejende at følge stenalder kostens principper hos patienter med insulin resistent type 2 diabetes.

Hidtil har det primært været Middelhavs kosten vi har anbefalet, men sammenlignet med resultaterne fra stenalderkosten, ses der klart bedre resultater i behandling af diabetes med stenalderkost.

 

Kardio vaskulær sygdom

Her mangler der stadig resultater fra moderne studier, men tidligere undersøgelser af vore forfædre, viser stort set ingen tegn på hjerteanfald - og/eller slagtilfælde.


Autoimmunitet
Autoimmunitet er en proces, hvor vores kroppes eget immunsystem vender sig mod kroppen selv.

Det normale sunde immunsystem, beskytter os mod bakterielle, virale og parasitære infektioner. Immunsystemet identificerer fremmede og uønskede stoffer, angriber og udrydder ideelt set den pågældende "fare". Stevia sødetabletter

Et godt eksempel på autoimmunitet er vævsafstødning efter organdonation.

Ved organ donation af f.eks. hjerte, lunge eller nyre på grund af skade eller sygdom, kan en organ donor donerer et organ til den syge. 

Det første skridt i denne proces er at forsøge at finde et vævs " match". Da vi alle har forskellige væv er det vigtigt at donorens væv matcher modtagerne væv så meget som overhovedet muligt, således at modtagerens immunforsvar ikke angriber og udstøder det donerede organ.

I autoimmunitet opstår en lignende proces, da ens eget væv pludselig forvirre kroppens eget immunsystem, der derved reagere ved fejlagtigt at angribe. Almindelige former for autoimmunitet omfatter multipel sklerose, leddegigt, lupus og vitiligo, for blot at nævne en brøkdel af autoimmune sygdomme. Andre sygdomme- eller tilstande der menes kan være påvirket af autoimmune processer er, skizofreni,  barnløshed og forskellige former for kræft. Steviasød

Meget tyder på at mange af disse umiddelbart uafhængige sygdomme deler en fælles faktor: skader eller nærmere utætheder på tarmens slimhinde. En utæt tarm giver store ufordøjede mad-partikler, bakterier m.v. adgang til kroppen i en form der ikke bør være i. Herved startes en autoimmun respons.

 

Vægttab

Taber man sig på stenalder kost? Tja, det kommer nok an på hvilken kost du kommer fra, men fakta er at talrige studier viser at vi taber os på en kost med lav mængde af kulhydrater, herunder stenalder kosten.

Fra at have været temmelig fedtforskrækkede i vores del af verden, hvor overvægt og fedme er et stort problem, har man nu fokus på at det er kulhydrater der er en den store synder - specielt sukker og kunstige sødestoffer.

Stenalder kosten udelukker sukker og andre kulhydrater og derfor oplever mange vægttab.

 

Stevia

Er stenalder kost primært baseret på kød?

Mange kritikere påpeger at det er et problem at stenalder kosten er så rig på kød. Dette var også min egen skepsis da jeg begyndte at læse nogle af de talrige bøger og tekster der er udgivet, specielt her i USA, gennem de seneste par år. Stenalder kost bliver desværre meget kædet sammen med primale skrig, tung vægttræning, muskler og bacon i lange striber! Dog tyder alt på at den kyndige følger af stenalder-livsstilen, primært lever af plantekost, hvilket jeg klart støtter! To tredjedele af paletten bør være fra planter. Er du
Stenalder Brødmix vegetar - ja, så skal sammensætningen af aminosyrer/protein blot klares med mere fokus på bælgfrugt, nødder, kerner og frø. 

 

Skal man virkelig helt undgå korn- og kornprodukter?

Der er jo beviser for at vi spiste korn så langt tilbage som for 100.000 år siden - altså længe før agerlandbruger virkeligt slå igennem, så hvorfor skal vi undgå korn- og kornprodukter?

For mig handler det ikke om at vi ikke må spise korn - det ville ikke være ernæringsmæssigt korrekt i min verden, men det handler om at den konventionelt dyrkede korn vi primært lever af og de mængder vi konsumere, er årsagen til at de hardcore stenalder folk, fraråder korn.  

Vi er også nød til at tage med i vores overvejelser at vi nok, i nogle kultureMaxiflorr, har tilpasset os til at kunne klare visse fødevarer som kornsorter og mælkeprodukter og min klare overbevisning er at hvis vi kunne styre vores trang til at proppe os med alverdens forarbejdede fødevarer, fedt, salt, hvidt mel og især sukker, så ville vi slet ikke have alle de tilfælde af fødevare allergi - herunder mælke- og gluten intolerance- og allergi. 

Størstedelen af os har ikke brug for mejeriprodukter, men det udelukker ikke at nogle rent faktisk kan fordøje det og have ernæringsmæssigt glæde af det.


Igen - spis uforarbejdet "rigtig" mad - gerne økologisk eller endnu bedre,  biodynamisk dyrkede fødeemner.

 

At følge stenalderkost betyder jo ikke at vi skal bo i huler og gå med lændeklæder af skind - ej heller skal vi ud og jage efter mammutter som vores forfædre, men vi skal ganske forenklet gøre hvad vi kan for at få så frisk og ren en kost som mulig. Græsfodret kvæg, fritgående kyllinger, vilde fisk, frisk frugt og grønt osv.

Vi kan ikke genskabe det der eksisterede for titusinder af år siden - tror heller ikke at der er nogen der nødvendigvis vil tilbage til en tid hvor man levede så primitivt og hårdt,  med stor spædbørnsdødelighed, men...vi kan gøre det bedste vi kan med det vi har - stille krav til  vores fødevarer og især producenterne og kun købe det bedste. ORAC 21

Ville jo være dejligt hvis vi kan kombinere en stenalder kost sammensat til at dække de behov vi genetisk er designet med men samtidig nyde det moderne livs luksus og bekvemmeligheder.

 

Vegetarkost, Atkins kost, South Beach kost , Middelhavs kost eller Stenalder kost? - jeg tror ikke der en bestemt kost der virker for alle, men meget tyder på at stenalder kostens sammensætning  er relevant for mange af os. Intolerance og allergi kan opstå for os alle og vi må tilpasse vores kost og levevis efter behov.

Er du i tvivl om hvilke kost der er rigtig for dig, må du i gang med at eksperimentere.

 

Man kan altid få lavet blodprøver, lave kost ændringer i 2-3 måneder og så få taget blod prøver igen og se hvad det gjorde ved en. I den sidste ende er det jo hvordan du føler dig. Hvis du ser godt ud, føler sig godt tilpas og vågner op glad - så er der nok holde gør, hvad du laver, fordi det virker for dig.

 Perfect balance

Brug din sunde fornuft!

 

Har du lyst til at afprøve stenalder kosten, i en version der er tilpasset til vores moderne liv? 

Det er klart en kost der er langt mere skånsom og letfordøjelig end det mange af os fylder os med og du vil højst sandsynligt mærke en klar forbedring i energi og velvære, alt hvor store de pågældende kostændringer vil være for dig.

 

Her er  min tilpassede version af stenalderkosten - uanset om du vil tabe dig eller blot indtage en sund og næringsmæssig rig kost.

 

- Spis RIGTIG mad! Jo færre ingredienser, des mindre "skidt" skal kroppen rense ud og des sundere er maden sandsynligvis for dig. Spis gerne økologisk eller biodynamisk.
- Minimer forbruget af korn- og mejeriprodukter, specielt hvis dit mål er vægttab. Overvej helt at tage en pause fra disse fødeemner, og så langsomt introducere dem igen efter et par uger og mærk efter hvordan du reagere.
- Spis flere grøntsager, men undgå majs, der har utroligt meget stivelse - her i USA hvor jeg befinder mig, er langt det meste majs genmodificeret, endnu en grund til at undgå det! Brottrunk
- Sørg for gode proteiner - gerne fra magert og/eller vildt kød. Tidligere retningslinjer indenfor ernæring siger 0.8gram protein per kilo kropsvægt, men noget tyder på at vi skal have 1,5gram.

Indtagelse af mere protein og mindre stivelse, giver større mæthed og bedre evne til at holde en sund vægt.
- Minimer flydende kalorier! Undgå sodavand, saftevand, juice og diverse energi drikke.

- Spis regelmæssige måltider, så du ikke blive for sulten og kaster dig over usunde alternativer.

- Fokusér på at opbygge små permanente ændringer snarere end voldsomme gennemgribende ændringer, der ender med kun at vare et par uger.
- Slap af! Gør det bedste du kan med hvad du har, hvor du er lige nu.   

Korrekt sammensat kost med eventuelle tilskud af relevante næringsstoffer og urter, er en god investering!

 

Hamp

Til alle Jer læsere der sværger til en vegetar eller veganer kost, så vil jeg blot nævne at jeg ikke mener at man nødvendigvis skal gå fra plantekost til stenalderkost. Jeg lever selv overvejende vegetarisk primært på grund af min holdning til dyrevelfærd, men absolut også fordi jeg virkelig mener at en kost overvejende bestående af vegetabilske fødeemner,  er ernæringsmæssig mest korrekt.

Det der tiltaler mig ved stenalder kosten er princippet om at slippe al forarbejdet mad og at den, hvis fulgt korrekt, stadig er primært plantebaseret.  

 

Brottrunk

Omega-3 fedtsyrer sænker risiko for brystkræft


Indtag af omega-3 fedtsyrer sænker risiko for udvikling af brystkræft hos post-menopausale kvinder. Det viser resultatet af en omfattende analyse på 883.585 kvinder fra USA, Europa og Asien, hvoraf 20.905 var diagnosticeret med brystkræft.

Med fokus på sammenhængen mellem risiko for brystkræft og indtagelse af marin omega-3 fedtsyrer, fandt man at de kvinder hvis indtag af marin omega-3 fedtsyrer var højest, havde en 14% lavere risiko for udvikling af brystkræft end de der havde det laveste indtag.

Forskerne fastslog, at for hver 100 milligram stigning i indtaget af marin omega-3 fedtsyrer, bliver risikoen for brystkræft sænket med 5%. Krill

Yderligere analyse af data viste, at den beskyttende effekt var signifikant for post-menopausale kvinder, sammenlignet med præ-menopausale kvinder, hvilket kan betyde, at langsigtet eksponering er nødvendig for virkelig at udnytte fedtsyrernes beskyttende effekt.

Man mener omega-3 har anticancer mekanismer forbundet med regulering af faktorer involveret i cellevækst eller/og programmeret celledød.  

 

 

Det er aldrig for sent at begynde at tage tilskud af omega-3 fedtsyrer, men fakta er at jo tidligere indtag, des større forebyggende effekt.

Med vores moderne livsstil anbefaler jeg ofte tilskud af omega-3 så tidligt som muligt - altså også til børn og især teenagere og opad.

Essentielle fedtsyrer og så stor en indflydelse på vores energi, immunforsvar og indlærings- og koncentrationsevne.  
Juli 2013, British Medical Journal, Hangzhou Kina 

 

Perfect Balance - Omega-3 fedtsyrer og indlæringsproblemer 

Chia - det magiske frø

Omega-3 fedtsyrer beskytter hjernen mod alkohols skadelige effekt 

Indtag af alkohol er for mange os en stor del af vores sociale liv. Et glas vin til maden eller sammen med gode venner, skaber stemning og det er sådan alkohol bør nydes. Lidt men godt kan oven i købet have sundhedsmæssige fordele.

Dog er virkeligheden at alt for mange indtager for store mængder alkohol og at alkohol stadig er den stimulans der rammer os hårdest når det gælder skader på hjerne og organer.

 

Resultater fra en undersøgelse, der omfatter beskyttelse af hjernen ved indtag af alkohol, viser at docosahexaensyre (DHA), en omega-3 flerumættet fedtsyre, som findes i fiskeolie, har en beskyttende virkning af hjernen mod udvikling af specielt demens.

Chia
I en tidligere analyse af 143 undersøgelser, fandt man en sammenhæng mellem moderat indtag af alkohol (socialt forbundet indtag) og en lavere risiko for demens og kognitiv svækkelse.  Øges forbruget til større mængder alkohol kan resultatet blive dannelse af inflammation, der igen fører til øget oxidativt stress og hjernecelledød og dermed grundlag for demens som ofte ses hos alkoholikere.

Ved behandling med DHA (docosahexaensyre), fandt man en 90% reduktion af neuro-inflammation og neuronal død! DHA undertrykker PARP1, AQP4 og PLA2, der alle er faktorer der forstærkes af alkoholmisbrug. Denne undertrykkelse eller blokering reducere den forgiftning af vores hjerneceller, der sker når vi drikker for meget.

Indtag af fiskeolie eller DHA er selvfølgelig ikke ensbetydende med at man fortsat kan drikke løs af alkohol, men er man nyder af alkohol, kender nogen som er i behandling for alkohol misbrug, har unge mennesker omkring sig som ikke altid har fornuftig dømmekraft osv., så er her endnu en god grund til at anbefale indtag af fiskeolie.  

European Society for Biomedical Research om Alkoholisme afholdt September 8-11, 2013 i Warszawa.

Michael A. Collins ph.d. og Edward J. Neafsey, ph.d. i Loyola University Chicago Stritch School of Medicine.

 

Gurkemeje kan hjælpe mod lupus, kræft og diabetes
Gurkemeje, det smagsfulde krydderi der bruges i karry og giver sennep sin smukke gulefarve, er effektiv i forsøg med kræft, depression og diabetes,viser ny amerikansk forskning - der bakkes op af tidligere lignende studier. Curcuma Gurkemeje pulver

 

Der foreligger mange studier der beskriver curcumin, en komponent af gurkemeje, og dets sundhedsmæssige effekt, men ganske lidt er foretaget på gurkemejen som helhed.
Traditionelt har dette krydderi været anvendt i folkemedicinen til behandling af gynækologiske problemer, mave problemer, leverlidelser, infektionssygdomme og blodsygdomme.
Men moderneforskningsresultater har dannet grundlag for anvendelse af gurkemeje i cancerterapi, alverdens fordøjelsesgener, bakterielle- og virus betingende tilstande, betændelsestilstande, depression, diabetes, fedme, åreforkalkning og gigt.  

Videnskaben har gennem de senere år haft stor fokus på dette krydderi fordi det er så alt omfattende for vores sundhed. Forskellige kemiske bestanddele er blevet isoleret, herunder polyfenoler, sesquiterpener, diterpener, triterpenoids, steroler og alkaloider og især curcumin, der er et polyfenol og udgør 2-5% af gurkemeje, har været i søgelyset hos forskerne.
I kliniske forsøg har gurkemeje i sin hele form for nylig vist en markant positiv effekt i behandlingen af lupus, irritabel tyktarm, akne ogfibrose men det er måske primært undersøgelser som de der har konkluderet at curcumin kan hæmme vækst af hjernesvulster med op til 81%, der virkelig har sat fokus på krydderiet som et vigtigt middel i behandling af sygdom. 100 gram gurkemeje indeholder 3-5 gram curcumin, så brug løs af gurkemeje i din mad og suppler med den rene curcumin som et kosttilskud så kan du forebygge eller behandle mange ubehagelige tilstande og sygdomme.

MolecularNutrition& FoodResearch, SubashC.Guptaog Dr.BharatB.Aggarwal, CytokineResearch Laboratorypå University ofTexasMDAndersonCancerCenter.

D-vitamin beskytter mod hospitalserhvervede infektioner

Indlæggelse på hospital, især over længere tid, kan være ensbetydende med infektioner.

Jeg har før beskrevet hvor uhyggeligt et stort antal patienter der dør på grund af infektioner erhvervet grundet hospitalsindlæggelse.

D-vitamin beskytter mod hospitalserhvervede infektioner, siger ny forskning.

Den pågældende (1993-2010) undersøgelse består af 2.135 mænd og kvinder, hvis serum 25 - hydroxyvitamin D niveauer blev målt før indlæggelse og igen 48 timer efter indlæggelse. Blodprøver blev dyrket for hospitalserhvervede blodbane infektioner, herunder aerobe, anaerobe og svampe kulturer.
De patienter der blev indlagt med et niveau af D-vitamin på mindre end 10 nanogram per milliliter ( ng / ml), viste sig at havde dobbelt så stor en risiko for infektion sammenlignet med de patienter der ved indlæggelse havde en niveau på 30 ng / ml eller mere.

Ved højere niveau af D-vitamin end 30ng/ml, sås helt op til 70% mindre risiko for infektion, igen sammenlignet med de der havde det laveste niveau af D-vitamin i blodet.

Forskerne konkludere at der sker et brist i vores medfødte immunitet når vi har for lidt D-vitamin i blodet. D vitamin group

D-vitamin er involveret i opregulering af antimikrobielle peptider der har vist sig at være aktive i bekæmpelse af bakterier, vira og svampe og D-vitamin er nødvendig for T-celle (dræber celle) respons på infektion.

Konklusionen på denne undersøgelse er at man kraftigt bør overveje, at forebygge med tilskud af D3-vitamin før indlæggelse og sker indlæggelse akut, så ved indlæggelse.

Da op til 85% af os er i underskud i vores del af verden, burde vi alle tage et dagligt tilskud - det er en nem og billig forebyggende behandling der vil kunne forebygge mange sygdomme og redde menneskeliv.

Oktober 2013, American Journal of Clinical Nutrition, Dr. Kenneth B. Christopher

 

 

Marianne

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også meget  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc