2013
Nyhedsbrev Nr.98
  null

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

 

Selvom den danske sommer har vist sig fra sin bedste side, er det et faktum at efteråret er lige rundt om hjørnet. Sommeren har forhåbentlig givet dig fornyet energi, som du selvfølgelig gerne vil holde fast i så længe som muligt og hvorfor ikke? Er tiltagende mørke og kulde  virkelig ensbetydende med forkølelser, influenza og anden sæsonbetinget sygdom eller følelsen af total udmattelse?

Nej, ikke hvis du sørger for at holde dit immunforsvar i top med sund kost, motion og gode relevante kosttilskud.

 

Sommerens friske afgrøder giver god næring, men fakta er desværre at vores jord mange steder er ganske udpint for de livsvigtige næringsstoffer, der er så vitale for vores sundhed.

Resultatet er at vi kommer i underskud af de stoffer der holder os stærke og forebygger sygdom. Så selvom vi umiddelbart mener at vi lever og spiser så vi burde være dækket ind ernæringsmæssigt, så er det jo umuligt at spise sig sund, hvis de livsvigtige næringsstoffer simpelthen ikke er tilstede i rette mængde i jord og afgrøder.

 

Med efterårets komme, er det tid til at overveje, hvordan vi hver især kan forebygge mangeltilstande og sygdom. Og har du levet lidt for godt med for megen grillmad og søde sager er der også råd dertil.

Skru kosten fornuftig sammen og supplér med relevante tilskud af næringsstoffer og olier, så kan du holde den gode energi, også når mørke og kulde tager over.

 

I denne udgave
Vitaminer og mineraler - får du nok?
Mineraler er uhyre vigtige
Elektriske Spormineraler
Omega-3 fedtsyrer og teenagere
Ferie efter ferien?
Mindre fedt med hjælp fra Arginin
Få styr på dit blodsukker
Grøn te forbedre dit blodsukker
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

Join Our Mailing List!


Mineraler og vitaminer - får du nok?

Du mener måske selv du er en god og sund spiser, men på basis af mangel på visse næringsstoffer i vores jord, bør du stadig overveje at supplere med et multi vitamin- og mineral tilskud.Maximum1

Vitaminer og mineraler er to grupper af næringsstoffer vi helst selv skal danne eller have tilført nok af hver eneste dag. 

Ofte er kroppens mulighed for at optage visse mineraler afhængig af, om vi også indtager et bestemt vitamin og omvendt, så det er ikke nok blot at få et højt indtag af få mineraler og vitaminer - alle stoffer skal tilgodeses for at der er optimal sammenspil næringsstofferne imellem. Det er derfor vi ofte anbefales at supplere kosten med et godt multivitamin- og mineral tilskud, så vi har en garanti for at hele paletten er tilstede.

 

Se dig om efter et koncentreret tilskud sammensat af natuligt virkende plantesubstanser og naturlige eller naturidentiske næringsstoffer. På det danske marked finder du Maximum, med en god sammensætning af næringsstoffer i form af livsvigtige vitaminer, mineraler og phyto-næringsstoffer (plantenæringsstoffer). Maximum har tretten forskellige vitaminer og ti mineraler der suppleres af sundhedsfremmede Bamsephytonæringsstoffer, der øger optagelsen af næringsstofferne. Ginseng, Guarana, Unik Spirulina, Bio Chlorella, Grøn Byg og frisk Gelé Royale er alt sammen tilstede og med til at give dig god energi og optimal udnyttelse af næringsstofferne. Yderligere har Maximum mavestyrkende planter som Aloe Vera og Ingefær, der blandt andet garantere at stort set alle kan håndtere optagelse og udnyttelse af den store koncentration af næringsstoffer og urter hver tablet indeholder. 

Husk også børnene når det gælder tilskud. Det er de færreste børn i dag, der er gode spisere. For megen sukker, forarbejdet mad og travlhed, giver mange børn og unge dårlige spisevaner.

Et tilskud af vitaminer og mineraler, kan sikre hovedparten af de essentielle stoffer samtidig med at vi bestræber os på at vende de usunde vaner til  sunde!

Jeg anbefaler altid et godt tilskud af essentielle fedtsyrer til de unge mennesker også - det er så vigtigt for deres indlærings- og koncentrationsevne.

Maximum

Bamse Bomstærk

Mineraler er uhyre vigtige

Vi glemmer ofte vigtigheden af mineraler og især de oversete spormineraler, fordi fokus primært er på de stoffer vi umiddelbart har brug for i større mængder.

Det er dog super vigtigt at få rette mængde af alle stoffer, da alle indgår i kroppens synergi for at opretholde eller opnå optimal sundhed.

Det er fint at der forskes meget i C-, D - og E-vitamin, men hvad nu hvis du er i underskud af molybdæn, vanadium, selen eller zink? Disse stoffer, er blot få af en lang liste af stoffer, der lider hårdt under vores overdyrkede og udpinte jord.

Moderne og intensiv landbrugsdyrkning har blindt fokuseret på storproduktion og har fuldstændig overset sporstoffernes vigtighed. De konventionelle landbrug og gartnerier bruger ikke produktionsmetoder, med fokus på indhold af næringsstoffer og hen over blot de sidste 50 år er næringsindholdet i vores jord, og dermed afgrøder, faldet drastisk.

Hvis du har den fulde forståelse for hvad en sund og balanceret kost er og sørger for kun at indtage rene fødevarer som økologisk- eller biodynamisk dyrkede fødevarer, så er der en chance for at du får næringsstoffer nok. Dog er det sådan at de fleste af os går rundt med mangelsymptomer af den ene eller anden karakter. Disse kan afhjælpes med relevante tilskud.

 

Mineraler er vitale for alle mentale og fysiske processer. De er essentielle faktorer i opretholdelsen af alle fysiologiske processer og er basis for tænder, knogler, væv, blod, muskler og nerveceller. De optræder som ioniserede ledere af kroppens elektriske strøm - en nødvendighed for, at kroppen kan fungere overhovedet.

Mineraler virker som katalysatorer og aktiverende processer for andre næringsstoffer og er blandt andet byggesten for enzymer, hormoner og andre naturlige substanser i organismen. Mineraler har en udlignende og afbalancerende virkning, der har stor betydning for kvalitet og mængde af kropsvæsker, væskepres og pH-værdi.

Mineraler har en livsvigtig betydning for vores fordøjelse og evnen til at optage næringsstoffer.

Nogle mineraler har meget individuelle specifikke funktioner hvor andre menes mere at indgå i et samspil med andre næringsstoffer, men alle har de en funktion! Det menes yderligere at tungmetaller har lettere ved at hobe sig op i kroppen, hvis vi er i mangel af bestemte spormineraler.

 

Det er svært at skulle fremhæve et minerals vigtighed frem for et andet, men når det kommet til antioxidant effekt, vil jeg alligevel nævne to, selen og zink, hvoraf specielt selen har lidt stærkt under nutidens dyrkningsmetoder og forurening.

 

Selen -

et grundstof, der findes i cellemembranerne(cellens væg) i alle kroppens celler. Jeg mener stadig der er meget man ikke ved om selen, men man ved i dag at selen er en kraftig antioxidant og indgår i komplekser, der er med til at fjerne frie radikaler. Dermed beskytter selen vores celler mod angreb og nedbrydning. Selen spiller også en vigtig rolle i visse enzymer, der er vigtige for dannelsen af stofskiftehormonerne T3 og T4. Nyere forsøg forstærker tidligere studier i selens forebyggende effekt mod visse typer af kræft, og selen anvendes i dag terapeutisk i behandling af nedsat immunforsvar og en lang række Selen kræftsygdomme. Der ses også en god effekt med tilskud af selen til kræftpatienter der modtager kemobehandling, da selen ser ud til at kunne sænke risiko for de bivirkninger og ubehag der er ved traditionel kræft behandling, herunder kemobehandling.Desuden anvendes selen i forebyggelse eller behandling af

hjertefejl og slagtilfælde, forhøjet blodtryk, seksuel funktion, infektioner, udrensning af giftstoffer, led-lidelser og gigt, synsproblemer herunder specielt grå stær, hud og hår - herunder også psoriasis og eksem. På grund af sin beskyttende effekt, menes tilskud af selen af kunne forhindre tidlige aldersbetingede tilstande.

Selen findes i fisk, fjerkræ, ris skaldyr, fuldkornsprodukter, sojabønner og æg, lever og mælkeprodukter. Det anbefales, at kvinder indtager 40 mikrogram (mcg) selen dagligt, mens mænd bør indtage 50mcg selen om dagen. Terapeutisk anvendes doser op til 300mcg.


Zink - findes i alle kroppens celler, men er især koncentereret i hjerne, øjne, hår, hud, negle, hypofyse, by=inrer, kønsorganer, skjoldbruskkirtlen, lever, nyrer, knogler og blod.

Det anvendes i kroppen i over 200 enzymer, der blandet andet indgår i omsætningen af kulhydrater, fedt og protein. Dette betyder at zink er vigtigt for omdannelsen af dem mad vi indtager således at kroppen har den energi der skal bruges overalt i vores system. Zink Herudover har zink en væsentlig funktion i forbindelse med "oversættelsen" af DNA, der betyder at zink spiller en væsentlig rolle i forbindelse med vækst og vævsdannelse. Zink er også vigtig for generel sårheling og forebyggelse af infektioner og vira. Almindelige manglesymptomer er dårlig sårheling, gentagne infektioner, hårtab og nedsat appetit.

 

Du finder zink i grønsager, østers, kød, fisk, lever, ølgær, benmel, bønner,nødder, hvedekim, æg, mælk, fuldkornsprodukter, ris, gulerødder og rødbeder.Det anbefales, at kvinder indtager 7 mg zink om dagen, mens mænd bør indtage 9 mg zink om dagen, men meget tyder på at en daglig dosis på 15mg er mere relevant. Nogen mineraler er især vigtige for bestemte grupper af mennesker, og zink er et af disse mineraler. Børn i puberteten samt gravide skal være særlig opmærksomme på at få nok zink.

Store mængder - over 25 mg dagligt, kan forstyrre kobbers funktion i kroppen, så har du brug for terapeutiske doser, så rådfør dig med en professionel behandler.

 

Elektriske spormineraler

Mineraltilskud fremstillet af havalger kan betragtes som ideelle på grund af den slående lighed af sammensætningen af mineralerne i henholdsvis havvand og menneskenullts blod.

 

Vælger man vand fra Salt Lake, den store salt sø i Utah, USA - så får man en mineral koncentration, som er 6-10 gange højere end i almindeligt havvand. Ved yderligere at koncentrere vandet har man i produktet Elektriske Spormineraler, en koncentration af mineraler, der er omkring 50 gange højere en havvand og behandlet således at det skadelige natriumklorid (kogsalt) er elimineret fra vandet.

  
I kroppen har vi elektrolytter, der er opløselige mineraler der findes i vores kropsvæsker og blodstrøm. Når vi sveder eller har væsketab generelt, går disse mineraler tabt, derfor bør de løbende erstattes. Hvis elektrolyt-niveauet ikke opretholdes, mister vi energi, nøjagtig på samme måde som et batteri gør det. Tabet går ud over vores muskel- og nervefunktioner og evnen til at klare stress-belastninger.
Erstattes de tabte elektrolytter, kommer energien tilbage.  
Med Elektriske Spormineraler har du et suverænt mineraltilskud, der specielt er relevant ved sport, væsketab under sygdom og til de mange af os, der generelt ikke drikker nok væske, af god kvalitet vel og mærke. Mange går rundt og er konstant dehydrerede og vil have stor glæde af spormineraler.

 

Elektriske Spormineraler

Omega-3 fedtsyrer har stor betydning for teenagers psykiske tilstand

Her hvor vores børn og unger er vendt tilbage til skole og studier, er det relevant at lægge vægt på vigtigheden af de essentielle fedtsyrer, der styrker vores indlæringsevne.

Som med visse vitaminer og mineraler, er vores moderne kost også fattig på essentielle fedtsyrer, herunder omega-3 fedtsyrerne. Perfect balance

Omega-3 fedtsyrer, som omfatter eicosapentaensyre (EPA), docosahexaensyre (DHA) og docosapentaensyre (DPA) fundet i olier af marin oprindelse, og alfa-linolensyre (ALA), der forekommer i planter, er flerumættede fedtstoffer der har været forbundet med en lavere risiko for kræft og hjerte-kar-hændelser, men deres tilstedeværelse er ofte mindre end optimal i standard vestlige kost.

Vi ved i dag at de essentielle fedtsyrer spiller en stor rolle i et hav af kroppens funktioner og at mangel dermed kan udløse voldsomme  tilstande af både fysisk og psykisk grad.

Omega-3 mangelfuld kost ser tydeligt ud til at være en af synderne bag forekomsten af angst, hyperaktivitet og dårlig indlæringsevne, der i stigende grad observeres blandt unge mennesker...i takt med en stigning i diagnosticeringer  af ADD og ADHD m.fl.

Studier dokumentere at kost med mangel på essentielle fedtsyrer øger tilfælde af angst, nervøsitet og hyperaktivitet samtidig med at evnen til indlæring og problemløsning daler.

Man har før studeret og troet at disse tilstande var miljømæssigt betingede, men det står Krill ganske klart at det nærmere er en ernæringsmæssig faktor, selvom miljønaturligvis ikke kan udelukkes i individuelle tilfælde.

Nye igangsatte studier fokusere på risikoen for udvikling af psykiske lidelser som skizofreni men også udvikling af afhængighed af diverse stimulerende stoffer, som hårde stoffer og alkohol.

Mangel på essentielle fedtsyrer som omega-3, påvirker adfærd hos både voksne og unge, men indflydelsen er stærkest under udvikling og dermed hos børn og teenagere. Det er specielt områder i hjernen der har ansvar for beslutninger og vanedannelse der påvirkes.

Det er også interessant at kostomlægning har effekt på generationsskifte, således at mors og fars kostvaner og eventuelle mangler, nedarves. Kost har altså ikke kun en kortvarig effekt på os, men påvirker således også vores børn senere.

29. juli 2013 Biological Psychiatry, University of Pittsburgh

 

Perfect Balance - Omega-3 fedtsyrer og indlæringsproblemer 

 

Krill og ADHD

 

Chia - det magiske frø

 

Har du brug for ferie efter ferien?

Kender du den der med at du har brug for bare lige en uges ferie mere for at kommer dig over ferien?

Mange laver lister over alle de praktiske gøremål der ønskes klaret i ferien, men som ofte ender med at tiden løber fra os eller listen blot vokser sig længere fordi det ene tager det Guarana kapsler andet med sig. Eller du kommer tilbage på arbejde hvor e-mails og opgaver, har hobet sig op, og prompte tager din nyerhvervede sommerenergi fra dig. Der sidder du nu med lysten til at tage en uges ferie mere blot til at komme ovenpå igen.

Hvis du føler du har brug for ekstra energi, så få hjælp fra naturens tilbud i stedet for at drukne dig i spandevis af stærk kaffe eller andre belastende stimulanser som farvestrålende energidrikke.

Guarana ekstrakt er en af mine yndlingsprodukter, når der er brug for et hurtigt og naturligt skud energi.

Guarana er en plante hvis små røde bær indeholder et kompleks af naturligt stimulerende stoffer, herunder guaranin men også de vigtige saponiner, som vi også finder i Ginseng. Saponiner er olieholdige stoffer, der i guaranas tilfælde er medvirkende til en konstant men behagelig stimulerende virkning på vores energi niveau, hukommelse og koncentrationsevne. En virkning der kan vare i op til seks timer, modsat kaffes hurtige "ind og ud" effekt.  Guarana indeholder fra naturens side mere koffein end kaffe, men i stedet for at irritere tarmslimhinden, virke vanddrivende og sende dig på hyppigt på toilettet, så har guarana ekstrakt rensende egenskaber, der støtter tarmsystemet og fremmer en sund fordøjelse uden ubehag. Den energi du får fra guarana er behagelig og holder som nævnt længe, hvor den Rosenrod måde kaffe giver os energi, blot skaber behov for mere for at opretholde energiniveauet med det resultat at fordøjelse, blodsukker og hjerterytme påvirkes negativt. Undersøgelser viser også at  indtag af guarana i signifikant grad, kan bremse mavesækkens tømning og forkorte den tid, der går inden du føler sig mæt, og dermed medvirke til vægttab. Der ud over bruges guarana som styrkende på hjerte- og kredsløb og som et generelt nervestyrkende middel,

der foruden at styrke energiniveauet, har vist sig at øge det generelle velbefindende og medvirke til mere behagelig søvn.
Anderson, T og Foght, J (2001). Weight loss and delayed gastric emptying following a South American herbal preparation in overweight patients". J Hum Nutr Diet 14(3):243.  

 

Af andre energigivende natur midler, kan nævnes Rosenrod, Ginseng og Schizandra.

Rosenrod

Ginseng

Schizandra  

Mindre fedt og større muskler med tilskud af arginin

Har sommerens isvafler og andre lækkerier sat sig som et bildæk rundt om maveregionen eller givet dig øget trang til sødt?

Måske har du brug for hjælp til at forbrænde det overskydende fedt og få styr på blodsukkeret nemt og effektivt.

En undersøgelse foretaget på Københavns universitet, viser at arginin blaArginin Maxndt andre egenskaber, har effekt på forbrænding af fedt fra maveregionen samtidig med at det øger insulinfølsomhed. 

To forsøgsgrupper fik begge i en periode på 10 uger, en kost med samme energifordeling af protein, kulhydrat og fedt, men den ene gruppe fik en diæt, som indeholdt betragtelige mængder arginin, svarede til 2 procent af det samlede energiindtag. Den  anden gruppe - kontrolgruppen - fik de 2 procent energi fra en aminosyreblanding sammensat af 10 forskellige aminosyrer dog ikke arginin.

 

Efterfølgende MR-scanninger afslørede, at arginin-gruppens  

muskler var vokset

samtidig med at man fandt mindre fedt omkring deres indre  

organer.

Arginin er en aminosyre der indeholder tre væsentlige ting som vores krop behøver for at fungere optimalt: ilt, næring og evnen til at fjerne affaldsstoffer.

Arginin stimulere til produktion af Nitrogen-oxid (NO), en gasart, så effektiv,  at det blandt forskere kaldes for mirakel-molekylet .

I dag bruges arginin i terapeutisk - og forebyggende behandling af hjerte/karsygdomme, herunder åreforkalkning, forhøjet blodtryk, intermittent halten eller "vindueskiggersyge", forhøjet lipidkoncentration og angina pectoris,  forhøjet kolesterol, diabetes, sårheling og i behandlingen af nogle former sexuel dysfunktion hos både mænd og kvinde, herunder impotens hos mænd. Den karbeskyttende effekt har ikke mindst betydning for patienter med diabetes (mellitus), der er særlig udsatte for degeneration af blodkar. Det er gasarten NO der er medvirkende til fjernelse  af det plak, der sidder på indersiden af vores blodårer og øger risikoen for blodpropper.

ArgininMax

Styr på blodsukker og sukkertrang med kanel

Sygelig trang til sukker, kronisk træthed, koncentrationsbesvær, modløshed, deprimeret og følelsen af at være uklar er klare symptomer på et ustabilt blodsukker som følge af overforbrug af sukker.

Er dit sukkerbehov stort, bør du forsøge at bringe det ned til et niveau, der ikke kræver daglig tilskud af slik, kager og sodavand. Vælg det du holder allermest af, og giv dig selv opgaver at løse, før du tillader dig den søde rus. Indtag af sødt, ud over mad, bør ikke være mere end 1-2 gange om ugen og i små doser. Chokolade af god kvalitet, jo højere % kakao (gerne over 70 %) des bedre, er en sundere måde at dække trangen til sødt. 

Når trangen til sødt opstår, kan du spørge dig selv, om der er andet end slik, kage, chokolade og sodavand, der kan dække trangen, f.eks. mandler, nødder, frugt eller grønt. Sørg for at have noget frugt og grønt skåret i stave mv., så det er nemt at gå til. På den måde kan du ikke bruge "mangel på tid", som undskyldning for at spise usunde ting. 

Visse næringsstoffer og urter kan hjælpe dig til at få styr på den søde trang.

 

Kanelbark ekstrakt Insucomplex

(cinnamomum cassia) har vist sig effektivt til at sænke trangen til sødt. Studier foretaget med kanelbark på type 2 diabetes patienter, har vist at et dagligt indtag af kanelbark i blot 1-2 måneder kan balancere blodsukkeret betydeligt. Det aktive stof i kanel barken hedder methyl-hydroxy-chalcon-polymer (MHCP). MHCP har evnen til, at stimulere de insulinreceptorer, der sidder på vores celler og samtidig hæmme det enzym der deaktiverer dem. Herved øges evnen til at udnytte glukosen betydeligt.

Desuden anvendes kanel til diabetes, kredsløbsproblemer, irritabel tyktarm, antimikrobiel virkning, generel styrkelse af immunforsvaret.

Overvej desuden følgende til balancering af blodsukkeret:

Multivitamintilskud eventuelt kombineret med: B-vitaminer, Zink 30-45mg, chrom 100-200mg, mangan 5-10mg og fedtsyrer i form af omega 3-6-9. (plante og fiske/hørfrøolier).

Urter: te af for eksempel grøn te, blåbærblade, salvie og brændenælde.

Spis hyppigt, regelmæssigt og gå efter fødevarer med et lavt glykæmisk indeks.

Der er også muligheder nok for at dække behovet for sødt med sødemidler, der ikke belaster blodsukkeret unødvendigt eller har skadelige bivirkninger. Prøv Birkesød eller stevia.

 

Insu-Complex MHCP (Methyl Hydroxy Chalcone Polymer), ca. 4 mg pr. kapsel. 1 kapsel indtages til hvert hovedmåltid.

 

Stevia

Grøn te forbedre vores blodsukkerregulering

Personer med risiko for at udvikle metabolisk syndrom, kan stimulere deres blodsukker regulering ved regelmæssig indtag af grøn te.

En analyse af data fra 1133 deltagere viste at indtagelse af grøn te er signifikant associeret med reduktion i fastende glukose og hæmoglobin A1c, en markør for diabetes. Grøn te kapsler

De deltagende indtog enten grøn te eller grøn te ekstrakt i en periode på minimum to uger. Fastende glukose eller insulin niveau blev målt før og efter behandlingen med grøn te.

Den grønne te der blev givet varierede i indhold af catechiner, det aktive stof i grøn te, fra 208mg  til 1.207 mg per dag. Blandt de deltagende havde man en blanding af raske personer og personer diagnosticeret som med overvægt, fedme, type 2 diabetes og pre-diabetes.

Man fandt at det fastende glukose blev reduceret hos deltagerne i risiko for metabolisk syndrom, men ikke hos de raske forsøgspersoner. Man fandt også et betydeligt reduceret niveau i det fastende insulin niveau.
Konklusionen er at grøn te har en tydelig sænkende effekt på  både fastende glucose niveau og koncentration af fastende insulin samt niveau af hæmoglobin A1c.

Juni, 2013, American Journal of Clinical Nutrition, Chongqing Medical Nutrition Research Center i Kina

 

Marianne

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også meget  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc