2013
Nyhedsbrev Nr.97
Quinea m jordbær

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

  

De fleste af os elsker de varme sommer temperaturer, men hvad gør du hvis hedeture forhindre dig i at nyde livet optimalt?

 

Forleden talte jeg sammen med en veninde, der er lidt ældre end jeg og mens stort set alle andre i Danmark - især de der har ferie - har nydt varmen, var hun nærmest depressiv. Overgangsalderen har sat ind og hun beskrev meget udførligt hvor ubehageligt det er at sidde i selskab med andre mens hun blussende føler at hun nærmest brænder op. De høje sommertemperaturer gør det ikke selvfølgelig ikke bedre.

Der sker forandringer i kroppen i takt med alder og udvikling, men i realiteten er der intet af det der behøver at medføre gener.

PMS, overgangsalder med hede-og svedeture, knogleskørhed og følelsen af at tyngekraften har fået taget i både hud og kropsdele, er ikke tilstande vi skal finde os i.

 

Motion og ernæring spille en vigtig rolle hvis kroppen skal gå igennem diverse faser uden ballade og forebyggelse er nu en gang bedre end behandling.

 

Sommeren en god tid at skabe nye vaner. Det er skønt at være udenfor og "let" mad som frugt og grønt, er ofte det vi har brug fordi varmen har tendens til at nedsætte appetitten.

Prøv nogle af de alle de lækre vegetar retter...der jo kan kombineres med fisk og fjerkræ, grønne smoothies, frugter, bær og grønt og du vil se hvordan kroppen slipper skidtet og fyldes med skøn energi.

 

I denne udgave
Til kamp mod hedeturene
Hvad er en østrogenreceptor?
Færre hedeture med E-vitamin
Søvnproblemer kan klares med baldrian
Klimakterie-kage - lækker opskrift
D-vitamin og vores knogler
Nedsat D-vitamin øger risiko for infektion
Øget indtag af polyfenoler er livsforlængende
Lycopen mod prostata cancer
Curcumin - effektivt og sikkert
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

Join Our Mailing List!


 Til kamp mod hedeturene - forebyg med naturlige midler
Hedeture, anspændthed og søvnbesvær, er blot nogle af de gener mange kvinder i overgangsalderen oplever.  Dertil kommer tørre slimhinder, slap hud, tyndt og glansløst hår.

 

Mange kvinder oplever også nervøsitet, præstationsangst og nedtrykthed. Koncentrationsbesvær og manglende sexlyst kan påvirke samliv med partneren og kredsløbssygdomme og knogleskørhed er også risici forårsaget af ændringer i kønshormonerne hos kvinden.

Mange kvinder starter hormonbehandling når niveauet daler, desværre med risiko for ubehagelige bivirkninger og sygdom.

Behandling med de naturlige plantehormoner vinder mere og mere ind, da der ikke ses alvorlige bivirkninger  forbundet med brugen af disse.

 

Så før du starter på - eller anbefaler tilskud af hormoner, så kig på kosten og prøv dig frem med et eller flere af de fremragende naturlige tilskud der findes hos helsekostbutikkerne og hos Matas.

 

Mere viden om planteøstrogener (phytoøstrogener)

Planteøstrogener er plantestoffer, som svagt minder om østrogener, de kvindelige kønshormoner, som produceres af kroppen hos begge køn.

Planteøstrogener har evnen til at konkurrere med kroppens eget østrogen om pladserne på østrogenreceptorerne, hvis østrogenniveauet er højt. Hvis niveauet er lavt, sørger de for at stimulere til supplerende østrogenaktivitet.

Planteøstrogener hører til gruppen af isoflavonoider, som indeholder isoflavoner. Isoflavonerne har en naturlig østrogenlignende virkning. Planteøstrogenerne findes fortrinsvis i ærteblomstfamiliens blade og frugter, som for eksempel de forskellige bønnearter. Den hidtil mest kendte plante indeholdende planteøstrogen er soja. Soja indeholder to typer af isoflavoner: genistein og daidzin.

Planteøstrogener i vores kost har en signifikant betydning for kønshormonernes dannelse og nedbrydning. Forstadierne til de virksomme indholdsstoffer stammer fra sojabønner, korn, bær, frø og nødder, men er her bundet til glykosider, der er organiske forbindelser i planter, der ved kemisk påvirkning udvikler et sukkerstof, herunder saponiner.

De egentlige planteøstrogener (og lignaner) bliver frigjort ved hjælp af tarmfloraens glykosidase. Et højt niveau af planteøstrogener kan måles i blod og urin, og vi ved i dag, at optagelse i kroppen af forstadier til planteøstrogener (lignaner m.fl.) hænger nøje sammen med en lav risiko for cancer.

Den højeste værdi af planteøstrogener, måles hos personer, der spiser mange fuldkornsprodukter, hør - og sesamfrø, bær og sojaprodukter.

Dette ses især hos vegetarer og hos den japanske befolkning, hvor man også ser færre tilfælde af cancer specielt prostata-, tarm-, og brystcancer sammenlignet med andre befolkningsgrupper. Japan har også rekorden i flest indbyggere der kan fejre 100 årsdagen, sammenlignet med resten af verden, hvilket delvist menes at skyldes kosten.

Vi kender til omkring femten forskellige planteøstrogener, der generelt er svagere end kroppens naturlige østrogener (de endogene østrogener), men som til gengæld har stærke antiøstrogene og østrogenregulerende egenskaber og dermed også cancerhæmmende egenskaber. Forskere mener, at planteøstrogenernes evne til at binde sig til østrogenreceptorerne på vores celler, bevirker, at kroppens egen produktion af østrogen nedsættes. Dermed nedsættes også risikoen for overstimulering af cellerne.

En anden god grund til at spise masser af friske frugter og grønt er planteøstrogenernes evne til at tage kampen op mod de såkaldte xenoøstrogener, de skadelige østrogen-lignende molekyler fra det omgivende miljø, som f.eks. pesticider. Sørg for at dyrke eller købe dine grøntsager og frugt så økologisk som muligt.

 

Her i USA, hvor jeg bor, kæmper vi hårdt for at slippe af med eller i det mindste kontrollere den gen-manipulerede soja, blandt andre afgrøder. Opholder du dig i USA, så spis kun produkter mærket "USDA Organic" og "non-GMO"! Dette gælder specielt også produkter indeholdende hvede og majs.

Problemet ulmer på det europæiske marked også, så hold øje med hvad du køber og forlang sikkerhed for en ren naturlig vare. I det mindste bør vi forlange at vores fødevarer er mærket så vi ved hvad vi spiser og kan træffe et valg.

  

Hvad er en østrogenreceptor?


En østrogenreceptor og et østrogen kan som par betragtet sammenlignes med en lås og dens tilhørende nøgle.

Det aktive østrogen passer perfekt ind i østrogenreceptoren, hvorved østrogens effekt aktiveres i cellen.

Det aktive østrogen er en lille veltilpasset nøgle, og jo bedre den er til at binde sig til en passende receptor og undgå at blive transporteret ud af kroppen, des mere Agnus-Castusvækststimulerende og større effekt har den. Denne vækst kan desværre også resultere i brystkræft.

Meget tyder på, at østrogeners evne til at bidrage til udviklingen af brystkræft hænger positivt sammen med deres evne til at binde sig til østrogenreceptoren og negativt sammen med deres evne til at binde sig til bestemte transportmolekyler, som inaktiverer østrogener. Des bedre et østrogen er til at binde sig til sin receptor og samtidig undgå transportmolekylet, desto kraftigere vækststimulerende (og muligvis også  kræftfremkaldende) effekt har østrogenet. Aktive østrogener har fra naturens side en form, der gør, at de har let ved at binde sig til østrogenreceptoren samt let ved at undgå de inaktiverende transportmolekyler. For de passive østrogeners vedkommende gælder generelt det stik modsatte forhold. 

Angus Castus

 

Typer af østrogenerDong_Queen

Der findes mange typer af østrogener, men overordnet taler vi om de endogene østrogener  (produceret af kroppen) og eksogene østrogener (østrogener produceret udenfor kroppen, i planter eller industrielt fremstillet som f.eks. P-piller og væksthormoner). Til gruppen af eksogene østrogener hører også miljøgifte som DDT, dioxin, PCB og blødgørere i PVC, som har en utilsigtet østrogenlignende effekt eller østrogenregulerende virkning. Sådanne stoffer hører under betegnelsen xenoøstrogener, der dækker over alle former for kropsfremmede østrogener-eller østrogenregulerende stoffer.

 

Endogene østrogener opdeles i aktive og passive

I kroppen produceres der både såkaldte aktive eller passive hormoner. Mængden af aktive og passive østrogener sammen med den indbyrdes forekomst af de forskellige aktive og passive østrogener betegner kvindes østrogen profil.

 

Aktive østrogener kaldes også de onde. De har en generelt vækstfremkaldende effekt og stimulerer celler som indeholder østrogenreceptorer. I udgangspunktet har vi lige mange af de aktive og de passive østrogener, men hos kvinder (og mænd) med brystkræft ses ofte øgede mængder af aktive østrogener i blodet. Gele Royal

De passive østrogener, de gode, har primært betydning for vores nervesystem og hjernens funktion. De har en svagere østrogeneffekt end de aktive, og jo flere passive østrogener vi har i blodet, des mindre er risikoen for brystkræft. Størstedelen af de passive østrogener udgøres af C2østrogen, som har evnen til at sænke ukontrolleret DNA-syntese i brystceller og dermed mindske uønsket celleaktivitet.

Ved nedsat produktion af passive østrogener ses op til 10 gange større risiko for brystkræft end hos kvinder med normal produktion. C2østrogen virker kun væksthæmmende i celler, der reguleres af østrogen. Brystkræftceller udvikler immunitet overfor østrogenernes effekt og kan derefter ikke påvirkes af C2østrogen.

Risikoen for brystkræft er tæt koblet til ændringer i østrogenprofilen, der altså betegner den samlede mængde og forekomst i blodet af de forskellige østrogener, kroppen producerer.

Arv, kost og motion og måske endda også klima og årstider har indvirkning på østrogenprofilen.

GeleRoyal

 

Planter med højpotente phytoøstrogener 
Ud over soja og hørfrø findes der flere arter, som indeholder isoflavoner med østrogenlignende virkning. Disse kan med fordel anvendes ved gener i overgangsalder eller ved PMS. Virkningen er individuel, men ifølge talrige studier har op til 70 % af de kvinder, der anvender naturlige alternative mod hormonubalancer, en positiv effekt. Søg mere viden på de enkelte planter og find den der passer på dine symptomer. Nedenstående er kun et udpluk af naturens alternativer til de kunstige hormoner.
Sølvlys (cimicifuga racemosa), Rød kløver (Trifolium pratense), Alfalfa (Medicago sativa), Lakridsrod (Glycyrrhiza glabra), Gelé Royale, Angelica Sinensis/Dong Quai, Agus Castus og Pollen.
 
Rødkløver - en af de allerbedste kilder til planteøstrogen -Rødkløver
har et højt indhold af isoflavoner. Ud over genistein og daidzin, indeholder planten også 

fomononetin og bioachanin. Sammensætningen af isoflavonerne er i rødkløver cirka 60% (biochanin + genistein)  og ca. 30% (formonentin + daidzein). Biochanin omdannes til genistein og formonentin til daitzein i tarmen. Indholdet af genistein og daitzein skulle være højere i rødkløverisoflavoner end i sojaisoflavoner, hvilket gør dem lettere optagelige.

Rødkløver 

 

Soja

kan forebygge hedeture med op til 59 % har et tidligere studie vist. De kvinder der deltog i studiet var alle i overgangsalderen og oplevede hedeture dagligt. Henover  forsøgsperioden på 12 uger sås en reduktion af hedeture på 34,5-58,7 %.Kvinderne indtog et tilskud af soja indeholdende S-equol, et stof der ved hjælp af specifikke bakterier i vores fordøjelse, dannes ud fra *daidzein. Daidzein er et af de planteøstrogener vi finder i soja. Det er ikke alle, der kan danne S-equol ud fra daidzein. Dannelse anhænger af, om den rette bakterieflora er tilstede i vores fordøjelse, og man vurderer at halvdelen af asiatere og kun 20-30 % af os europæere har evnenAlfalfa til at producere S-equol.

 

 

Et hold japanske forskere viste interesse i S-equols betydning for kvinder der lider af hedeture, og lavede dette studie:

En gruppe på 230 japanske kvinder, alle med daglige hedeture men uden evne til at danne S-equal, fik et dagligt tilskud af S-equol på 10 mg.

De kvinder der indtog S-equol oplevede et fald i antal af hedeture med 58,7 %. Gruppen af kvinder der i samme periode modtog placebo, oplevede til sammenligning et fald på 34.5% . Generelt oplevede S-equol gruppen langt større velvære med fald i andre gener relateret til hormonelle forandringer. 

 

S-equol er et planteøstrogen (phytoøstrogen) og det vurderes at være dets evne til at konkurrere med kroppens eget østrogen om pladserne på østrogenreceptorerne, der giver det effektive resultat i kampen mod gener i overgangsalderen.

S-equol kan altså tage kampen op både hvis østrogenniveauet er for højt, og omvendt sikre supplerende østrogenaktivitet, hvis niveauet er lavt.

Takashi Aso, MD, PhD, of the Department of Obstetrics and Gynecology, Faculty of Medicine, Tokyo Medical and Dental University

*Daidzin og genistin er to vigtige planteøstrogener, der også tilhører gruppen af isoflaovonoider.

Genistin og genistein udgør ca. halvdelen af isoflavonerne i sojabønner, hvor daidzin og daidzein udgør ca. 40 %.

Genistein og daidzein optages hurtigt i mavesækken og overføres til blodet. Genistin omdannes til genistein, og Daidzin omdannes til daidzein i tarmen.

Isoflavon Soja

 

Hørfrø - rig på lignaner - Lignaner er en gruppe af fiberlignende molekyler og hører til hos planteøstrogenerne. De findes i planter, men specielt kerner og frø er rige på lignaner. Lignaner har evnen til at binde de giftstoffer, der findes i fordøjelseskanalen. VHørfrøi finder dem specielt i hørfrø  - helst knust hørfrø og videnskaben mener, at der netop i hørfrø findes op til 800 gange så mange lignaner sammenlignet med andre lignan-holdige fødevarer.

 

Som hos andre planteøstrogener kan lignaner have østrogen eller anti-østrogen effekt alt efter østrogenniveauet i blodet. Dette er en fordel hos kvinder i overgangsalderen, hvor østrogenniveauet er dalende og lignaner er derfor effektive mod gener som hede- og svedeture forårsaget af det nedsatte østrogenniveau. 

Ifølge forskningen er lignanernes vigtigste egenskaber at beskytte mod kræft i bryst-, prostata- og tyktarm, forbedre kredsløbet og reducere symptomer i forbindelse med overgangsalderen. Lignaner har antioxidant effekt, virker forebyggende på nedbrydning af knoglemasse, er immunstimulerende med bakterie-,svampe og virushæmmende virkning - alt sammen med til at forklare den brede sundhedsfremmende effekt, lignanerne har.

Spis løs af ærter, bønner, bær, nødder og frø - gerne økologisk og frøene gerne friskmalet - du kan eventuelt have de knuste frø i fryseren.

Færre hedeture med E-Vitamin

 

Flere undersøgelser har vist, at tilskud af E-vitamin, kan halvere antal af hedeture. E-vitamin finder vi i planteolier, torskelever, mandler og andre nødder, men skal ofte tages som tilskud for at oprette eventuelle mangeltilstande. E_Vitamin

E-vitamin er generelt en vigtig faktor både ved forebyggelse og behandling af sygdomme; primært hjerte- og kredsløbslidelser, immunforsvar, infektioner og sygdomme i åndedrætsvejene. E-vitamin har med sin antioxidante effekt også stor betydning for vores cellers-, musklers-, blod og huds sundhed.

Et tilskud som Stærkt naturligt E-vitamin er fedtopløseligt og forhindrer nedbrydning af kroppens vitale fedtsyrer og det fedtopløselige A-vitamin.

 

E-vitamin salve er god at have i husapoteket til brug ved sårheling, rifter, forbrændinger, hudkløe, solforbrændinger, hudkløe, forbrændinger, tør hud, eksem, irriteret hud efter amning og til dannelse af nyt væv.

 Søvnproblemer kan klares med baldrian

Det er ikke unormalt at ændringer i hormonspejlet kan give søvnproblemer.

Før man kaster sig ud i konventionel sovemedicin, bør man prøve nogle af de glimrende naturlige midler der findes. Rolinat

Baldrian er en gammel kendt og effektivt middel til både uro, nervøsitet og søvnproblemer.

1-2 Rolinat kapsler, vist her -  15 minutter før sengetid vil garantere en god sammenhængende søvn for de fleste.

 Klimakteriekage - lidt lækkert til at dæmpe varmen 

Selv om det er primært er rene friske fødevarer der skal fokuseres på når man vil undgå problemer med overgangsalderen, er det svært at komme uden om lysten til lidt sødt.

Her er opskriften på engelske Linda Kearns "klimakteriekage", hvis ingredienser har højt indhold af phytoøstrogener/planteøstrogener.

Opskriften her er lavet til at give 7 stykker kage.

100 g sojamel

100 g grahamsmel

100 g havregryn

100 g hørfrø

50 g solsikkefrø

50 g græskarkerner

50 g sesamfrø

50 g mandelflager

2 stk. skrællet, frisk, finthakket ingefær

225 g rosiner

1½ tsk. revet muskatnød

½ teskefuld stødt kanel

½ tsk. stødt, tørret ingefær

4 ¼ dl sojamælk

1 spsk. maltekstrakt

Bland de tørre ingredienser i en stor skål. Tilsæt sojamælk og maltekstrakt, rør godt og lad dejen stå og trække i en halv time. Hvis den virker for tør, tilsættes lidt mere sojamælk. Konsistensen skal være blød, men ikke for tynd.

Opvarm ovnen til 190 grader. En aflang bageform fores med bagepapir. Kom dejen op i bageformen. Bag kagen i cirka 1½ time. Test om den har fået nok.

Kagen skal være helt tør, når den er færdig.

D-vitamin og knoglerne - nedsat kalkoptag

For lidt D-vitamin forringer dit optag af kalk i kroppen, hvilket giver forhøjet risiko for osteoporose/knogleskørhed. Hertil kommer at den nedsatte produktion af østrogen, får knoglemassen til at svinde med cirka 3% årligt. Mange kvinder nedsætter også deres fysiske aktivitet, endnu en faktor der går ud over knoglernes sundhed.

Fed fisk som laks, sardiner og makrel og et dagligt tilskud af D3-vitamin er at anbefale.

D-vitamin  

Nedsat D-vitamin øger risiko for infektion hos intensive patienter

Patienter indlagt på neurokirurgisk intensivafdeling, har større risiko for infektioner, hvis niveau af D-vitamin er lavt.

En forsøg med 55 mænd og kvinder, indlagt på intensiv, evaluerede man niveau af serum 25-hydroxyvitamin D og 1,25-dihydroxyvitamin D samtidig med niveau af hvide neutrofile blodlegemer. Man fandt at 15 af de 55 patienter havde infektion i kroppen, bekræftet af enten blod, spyt eller urin prøver.

To uger efter indlæggelse observerende man at det gennemsnitlige serum 25-hydroxyvitamin D niveau var faldet til mangelfulde niveauer defineret som mindre end 10 nanogram per milliliter (ng / ml) hvor niveau af serum 1,25-dihydroxyvitamin D sås mangelfuld efter fire uger. Forskerne så et øget antal af hvide blodlegemer i forbindelse med fald af D-vitamin. I sammenligning med personer, som ikke havde tegn på infektion, var serum 25-hydroxyvitamin D niveauer signifikant lavere i både dem med mistanke og bekræftet infektion på alle tidspunkter i op til 28 dage efter indlæggelse.

 

Forskning har tidligere vist at D-vitamin spiller en rolle i regulering af vores medfødte og adaptive immunitet, og at den aktive form af vitaminet stimulere vores immunsystem til at producere hvide blodlegemer.

Vitamin D-tilskud har vist sig effektiv i forebyggelse eller behandling af smitsomme sygdomme, herunder lungebetændelse, der er en klassisk komplikation blandt patienter indlagt på intensiv afdeling.

En optimal dosis af D-vitamin er nødvendig for både at normalisere mangel på D-vitamin og dermed forebygge og behandle infektion.

Hvis man kan forebygge infektioner hos disse patienter, vil man kunne sænke dødeligheden  markant.

I Danmark rammes 100.000 indlagte hvert år af infektioner, heraf dør 30.000 - hermed kan konkluders at flere mennesker dør af infektioner end af brystkræft!!  

Neural Regeneration Research, Je Hoon Jeong, MD, ph.d., i Soon Chun Hyang University Bucheon Hospital

Statens Serum Institut

Øget indtag af polyfenoler forbundet med længere levetid

...nu hvor vi har fokus på fordele ved planteføde, så lidt om gevinsten ved planternes indhold af polyfenoler.

 

Polyfenoler er forbindelser, der forekommer i planter, der har vist sig blandt andet at have antioxidant og anti-inflammatorisk effekt.

Nu har et nyt studie konkluderet at højt indtag af polyfenoler, kan forlænge livet med op til 12 år, sammenlignet med de der indtager laveste niveauer. Rødvinsresveratrol

I det pågældende studie målte man niveau af polyfenoler i urinen hos 807 ældre mænd og kvinder. Spørgsmål vedrørende kost og dermed indtag af polyfenoler blev løbende foretaget samtidig med regelmæssige tests for polyfenoler i urin.  

Over opfølgningsperioden på 12 år, døde 66 af de deltagere af hjertekarsygdomme, 112 døde af kræft og 72 dødsfald var på grund af andre årsager.

Blandt deltagerne, hvis samlede urin polyfenoler var blandt den øverste tredjedel af deltagerne, var risikoen for at dø 30% lavere end de, hvis niveau var blandt den laveste tredjedel.

Man konkludere at højt indtag af plantepolyfenoler, er forbundet med lang levetid, hvilket også giver mening når man ser på kosten hos de befolkningsgrupper der lever længe, herunder Japanere.

Journal of Nutrition, Invecchiare, Chianti, Italien.

 

Et andet studie lignende om end noget mere omfattende studie, konkluderede at større indtag frugt og grønt indtag forbundet med en øget levetid på op til 13 år...stort set samme konklusion som ovenstående studie.

 

Analysen foretaget på oplysninger fra 38.221 mænd i perioden 1997-1998 og 33.485 kvinder i 1987-1990, viste at de der intet frugt og grønt havde i deres kost, havde 53% større risiko for at dø indenfor opfølgningsperioden på 13 år end de der indtog 5 portioner frugt og grønt om dagen. 

Oplysninger fra de deltagende omfattede kost, indtag af alkohol samt diverse livsstilsfaktorer. ORAC 21

De deltagende der indtog et stykke frugt eller grønsag dagligt, levede i gennemsnit 19 måneder længere end de der intet frugt og grønt indtog. Tre portioner frugt og grønt dagligt gav et 32 måneder længere liv, igen sammenlignet med de der ikke indtog frugt og grønt dagligt.

Forskning har tidligere hovedsageligt fokuseret på sammenhængen mellem frugt og grøntsager og de specifikke store kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og forskellige kræftformer. Denne undersøgelse fokuserede på sammenhængen mellem indtagelse af frugt og grønt og deres virkning på vores generelle sundhed.

American Journal of Clinical Nutrition

 

Lycopen mod prostata cancer

Lycopen

Endnu en undersøgelse på effekten af lycopen, bekræfter at dette røde carotenoid, der blandt andet findes i tomater, har en signifikant forebyggende effekt på prostatacancer.  Lycopen konkluderes at have evnen til at påvirke de proteiner der er involverede i antioxidant beskyttelse, generel beskyttelse af cellenedbrydning, celledød og cellevækst.

Data i dette studie er i overensstemmelse med tidligere undersøgelser og tyder stærkt på, at lycopen kan forebygge kræft i humane prostataepitelceller i både tidlige og fremskredne stadier af prostatakræft.

Cancer Prevention Research, 2013 6 (5) :419-427. American Association for Cancer Research - www.aacr.com, Cancer Prevention Research - cancerpreventionresearch.aacrjournals.org /) 

Lycopen

 

Curcumin er både effektivt og sikkert i behandling af depression

Et studie I journalen Phytotherapy Research, bekræfter at den primære polyfenol curcumin, der blandt andet findes i gurkemeje (turmeric), er både effektiv og sikkert at indtage i behandling mod stærk depression.

Forskningen involverede patienter diagnosticeret med svær depression og formålet med forsøget var at sammenligne effekt og sikkerhed af curcumin med lægemidlet fluoxetin (Prozac/Fontex) hos 60 patienter. Patienterne blev opdelt i grupper til enten at modtage en seks ugers behandling med henholdsvis fluoxetin (20 mg) og curcumin (1000 mg) eller i en kombination heraf. Curcuma

Resultatet var at indtag af curcumin havde en næsten lige så stor succes rate som indtag af fluoxtin med henholdsvis 62,5% og 64,7%.

Kombinationsgruppen have en succes rate på 77,8%, men her skal man huske på at der kan være alvorlige bivirkninger og afhængighed ved indtagelse af fluoxetin og spørgsmålet er om man overhovedet behøver det? - Her bør man tale med professionel behandler før man ændre behandlingsmetode. Meget tyder dog på at man kan klare sig med naturlige midler og dermed undgå ubehagelige bivirkninger.

 

Konklusionen af denne undersøgelsen er at curcumin blev tolereret af alle patienter og kan anvendes som en effektiv og sikker modalitet til behandling af patienter med depression uden samtidig selvmordstanker eller andre psykotiske lidelser.

Department of Pharmacology, Government Medical College, Bhavnagar, Gujarat, Indien. Vha.17-item Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D17). 

Helsefordele ved Curcuma


 

Marianne

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også meget  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc