2013
Nyhedsbrev Nr.96
Quinea m jordbær

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

 

Jubiii - det er sommer!  

 

Jeg ved ikke med dig og måske er det noget der kommer snigende med alderen, men jeg synes vinter månederne føles længere og længere!?

 

Hvad skal du i år - slappe af eller rydde op? Ferie under fremmede himmelstrøg eller nyde din hjemlige oase? Sommer er så mange ting, - lange lyse dage, summen i luften og skønne dufte af blomster, frisk luft- og havvand.  Udendørs aktiviteter, fester i det fri og masser af is og god sommermad samt skøn samvær med familie og venner!

 

Hvis du går med tanken om at få lagt mere motion ind i din hverdag eller spise lettere i form af mere frugt og grønt, så er årstiden perfekt. Sunde eller sundere vaner kan skabes på kort tid hvis du forbereder sig lidt og gør det simpelt og om altid skal du huske på, at det er ikke ensbetydende med at du nødvendigvis skal sige farvel til sommerens isvaffel eller kolde drinks, blot justere så du hele tiden føler sig i topform, glad og fuld af energi.
I denne udgave
Sundere vaner - tag sommeren til hjælp
Hjemmelavede energi barer
God balance mellem afslapning og aktivitet
Ophold i sol og varme
Rekseapoteket
Hampefrø som tilskud
Opskrift på sunde snack-kugler
Tilskud om sommeren?
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

Join Our Mailing List!


Sundere vaner - tag sommeren til hjælp

Når vi ønsker sundere levevaner, er det ofte sundere kropsvægt der står øverst på listen. 

Det er jo ganske logisk at vi skal spise mindre og booste vores forbrænding hvis vi skal tabe os og skal vi holde en sund vægt, så skal vi blot sørge for at finde en balance hvor vi igen ikke indtager mere end vi forbrænder. 

Uanset hvad dit ønske er med hensyn til sunde spisevaner, er det vigtigt at få den optimale mæthedsfornemmelse ud af dem mad du spiser. 

Snyd er tilladt Steviasød

Det er som reglen ikke pænt at snyde, men når det gælder mæthed, så er det helt på sin plads at snyde kroppen lidt. 

Vand 

- Om sommeren, og især i stærk varme, skal vi drikke meget vand. Derfor er sommeren en god tid at lære dig selv at drikker mere vand.  Også for bedre mæthed, bør du drikke et stort glas vand ca. 20 min. inden et måltid. Det er sundt og det mætter. 

 

Start altid med et glas vand når du føler tørst. Som hovedregel bør en voksen drikke 8 glas vand dagligt, alt efter væsketab, stofskifte, varme, aktivitet m.v. Mange mennesker føler ikke rigtig tørst, hvorved det kan være nødvendigt at gøre en indsats for at skabe sig nogle gode vaner, hvor du starter dagen med en glas vand og så ellers sørger for Birkesød at drikker før både mellem -og hovedmåltider. På den måde kan du faktisk godt komme op på 8 glas vand uden de store problemer og er hele tiden dejligt hydreret. 

Sodavand, sødmælk, alkohol, sødet iste, sports- og energidrikke indeholder uhyggelige mængder kalorier. De giver en underlig mæthedsfornemmelse, men slukker ikke rigtig tørsten, hvilket resultere i at vi blot drikker endnu mere og så kører den onde cirkel med indtag af tomme kalorier.

Har du brug for noget med smag i så tilsæt agurk, ingefær, friske basilikum- eller mynte blade, bær, citron og/eller lime m.v. til dit vand eller lav dig en kande iste. Grøn te er  suveræn til at hydrere på. Lav en stor kande og stil på køl, så du nemt kan komme til en forfrisGrøn tekende, nærings- og energivende drik.

Har du brug for at søde din is te så brug stevia, birkesød eller honning - alt efter behov.

Fakta er at vi har tendens til at spise, og det er specielt trang til sødt der melder sig, når det faktisk er væske vi har brug for. 

Spørg dig selv, om du virkelig er sulten - tørst kommer før sult og må ikke ignoreres, specielt ikke når det er varmt.

Vand - og honningmelon er også en sund måde at få væske på.

100 gram vandmelon indeholder omkring 40 kcal og består af 92 % vand. Samtidig indeholder vandmelon lycopen, kalium, A-, B6- og C-vitami n. Nemt og lækkert!

 

Frugt og grønt

- giver god mæthedsfornemmelse på grund af fiberindhold og du kan stort set ikke spise for mange grøntsager. Frugt skal ikke spise alene i for store mængder, da det vil resultere i et ustabilt blodsukker. Er man så heldig at have en gårdbutik eller et lokalt frugt- og grønt marked i nærheden, så er det her man skal handle sommerens friske lækkerier. Der er intet bedre end at eksperimentere med nye grøntsager eller lave salater efter smag og behag. Her henter du det meste af din næring, i form af vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre essentielle plantenæringsstoffer. En korrekt sammensat salat kan også give dig de essentielle fedtsyrer og det protein du har brug for i et måltid. Nemt, friskt og lige efter  årstiden.

Brug et miks af salattyper, spinat, krydderurter, tomater, avocado, fersken, asparges, melon, jordbær, vindruer m.v. For ikke at glemme protein og godt med fibre kan du supplere med bønner, kikærter, kylling, nødder, frø som hørfrø, hampefrø eller chia eller lidt ost. Kik i køleskabet og brug hvad du har. Det kræver ikke megen planlægning, blot lidt fantasi.  

 Chia

Husk også at det meste af en grøntsag kan bruges...vi har tendesn til at skære for meget bort og smide væk i stedet for at tilsætte "dagens salat" eller sautér på panden.  

 

Hvis ikke du allerede har en køkkenhave, så start en hvis plads og mulighed er der. Selv et Resultat Plus par krydderurter i krukker kan gøre en forskel når du laver mad. Smagen af friske krydderurter i en salat, en varm ret eller i en sommercocktail, er der intet der stikker!

Er du nervøs for at du ikke får fibre nok så tag et tilskud som

 

Spis langsomt og tyg din mad- hver bid, anhængig af konsistent, bør tygges 30-50 gange og er faktisk en at de sværeste vaner at ændre. Læg kniv og gaffel fra dig ind imellem og slap af! Det er blot god bordskik at man ikke ser ud som man angriber sin mad for derefter at sluger den.

Portionsstørrelse  - Spis af en mindre tallerken end du plejer, det får portionen til at se større ud og det vil din hjerne opfatte som en større portion. Husk, at det også er øjet, du skal mætte og derfor er farver og anretning af maden også vigtig. Koncentrer dig om smagen af hver enkelt bid! På denne måde stimulere og tilfredsstiller du dine sanser med det resultat at mæthedsfornemmelsen styrkes. Ekstra portioner er som reglen ikke nødvendige, hvis du slapper lidt af og tygger din mad grundigt. Bemærk også at det tager cirka 20 minutter før du er mæt, så giv kroppen ro til at give dig denne melding. 

 

Nej til elektronik under måltiderne -TV, computere og elektronisk underholdning, bør være slukkede eller uden for rækkevidde når du spiser. Koncentrér dig om maden og dem du eventuelt nyder den med! 

 
Spis i det fri - at spise i det fri er fantastisk! Så kan man virkelig nyde sommerens dufte og lyde, mens man nyder sin frisk tilberedte sommermad. Kom ud så meget som muligt og tag omgivelserne ind.

På rejser - er fristelsen for den hurtige og alt for let-tilgængelige "junkfood", uanset om du holder ferie i hjem-eller udland, større hvis vi ikke har forberedt vores ture ud i det blå. Når først sulten melder sig, skal det helst gå stærkt og selvfølgelig smage godt, og det er der valg af pizza, burgere, chips, sodavand og diverse andre lækkerier, kommer først hvis ikke vi har sundere alternativer ved hånden.Mellemmåltiderne er lige så vigtige som hovedmåltiderne og uanset hvordan du bevæger dig rundt i hverdagen og på ferien, er det en god idé at have forberedt et par sunde "snacks", lige til at nyde når sulten melder sig.

Frugt og grøntsager, skåret i tern og stænger, tørret frugt og nødder, er nemt at have med i små madkasser eller poser og kan ofte holde sig i flere dage på køl, så du kan tage det ud du har brug for på dagens udflugt.

Visse morgenmadsprodukter, som er rige på fibre, men har et lavt indhold af kulhydrater, kan også hældes i en lille pose - et lille trick der ofte er et hit til børn. Selv lidt popkorn, kan tages med som et sundere alternativ til chips.

Sandwich, pitabrød og wraps lavet af fuldkornsmel og med pålæg - gerne proteinrigt som æg, tun, kylling eller kalkun kan være gode til at stille sulten som et hovedmåltid.

Hummus er altid et hit og en hjemmelavet energibar rig på protein og lav på kulhydrater, kan skæres i mindre stykker, så man ikke fristes til at sluge hele baren i et par mundfulde - og husk så at have vand med. Ved en korrekt sammensætning og regelmæssige måltider fordelt på dagen, undgås trang til sødt, når kroppen rent faktisk beder om rigtig mad.  

 

Hjemmelavede energi barer

Müsli barer er et nemt og sundt mellemmåltid at have med på tur, især hvis du selv laver dem!Palmeolie

Energibarer (12 stk.):

2 spsk. Kokosolie eller palmeolie
2 spsk. jordnøddesmør  

200 gram friske dadler uden sten - gerne medjool dadler.
75 gram hasselnødder eller anden nødde-type/blanding
40 gram proteinpulver - valle er rimeligt smagsneutralt, men ønskes en mere nøddeagtig smag, bruges hamp protein.

Valleprotein 2 spsk. ren økologisk kakao pulver
Kanel og vaniljepulver efter smag og behag.

1/2 dl almindeligt kokosmel 

 Kokosolie og jordnøddesmør smeltes sammen i en gryde ved svag varme. Dadler, nødder, proteinpulver, kakao, kanel og vanilje blandes til en ensartet masse i foodprocessor. Kokosolie og jordnøddesmør kommes med og til sidst tilsættes kokosmelet. Massen presses i en form og fryses et par timer, hvorefter den skæres i barer i passende størrelse. Nem at tage med på tur når sult eller trang til lidt lækkert melder sig!

 

Find balancen mellem aktivitet og afslapning

Sommer bør være ensbetydende med mere aktivitet udendørs. Hver solstråle og lyse time skal udnyttes til det yderste. Træk stikket for computere,  diverse elektroniske spil og TV. Uanset om du dyrker udendørs sport, klipper græsplæne eller graver have, så prioritér tiden udendørs - stop op og lyt til de summene sommerlyde og indsnus duftene der følger med årstiden...det er ren meditation og totalt livsgivende.

 

Snup en siesta - det er tilladt

Måske kan du ikke snuppe 15 minutter midt på dagen på dit arbejde, men i ferien bør tiden være din egen og der er  ikke noget der er meget bedre end en lur i hængekøjen, et skyggefuldt sted på en varm sommerdag. Blot 15-30 minutters døsen om dagen, minimum tre gange om ugen, kan nedsætte risikoen for forhøjet blodtryk og hjerteproblemer med op til 35%.

Ophold i sol og varme - D-vitamin og solbeskyttelse?
Solens UV-stråler har givet anledning til megen forvirring.  UVA er det ultraviolette lys, der giver huden den umiddelbare flotte og sunde kulør, men som samtidig står for ødelæggelse af hudens DNA der medføre ældning og hudkræft. UVB-stråling derimod giver huden rødme, og gør huden solbrændt og skoldet. Både UVB-stråler og UVA-stråler kan være årsag til kræft i huden, selv om det menes at være UVA-strålerne der udgør den største risiko. Hudkræft er den hyppigste form for kræft i Danmark.

 

Vi ved at vi har brug for solens UV-stråler for at danne den yderst vigtige immunstyrkende D-vitamin, men omvendt kan vi udvikle hudkræft hvis vi for meget sol!?  

Blot 10-20 minutters ophold i direkte sol, er reelt nok til at danne og aktivere den mængde D-vitamin der skal til for at vedligeholde et optimalt niveau. Herefter bør vi beskytte huden mod forbrændinger.  Det skal gøres med rigelige mængder solcreme eller tøj der dækker udsatte områder. Du kan forberede din hud så den bedre takler ophold i sol, gode tilskud af næringsstoffer som beta-karoten, calcium, magnesium, fedtsyrer, lycopen og pycnogenol, men almindelig fornuft og en kik på  

 


Rejseapoteket

Hvis jeg skal anbefale blot et middel til rejseapoteket, så bliver det mælkesyrebakterier.

Mælkesyrebakterier sørger for balance i vores fordøjelse og kan bruges både Maxiflor forebyggende og helbredende mod forstoppelse og diarré.  

er en brøddrik fremstillet af surdejsbrød fra økologisk dyrket korn. Som flydende drik kan du også bruge Brottrunk til at duppe på insektbid, forbrændinger og sår generelt. Ved halsonde eller mundproblemer kan du skylle munden i Brottrunk og efterfølgende synke drikken, så den gavner fordøjelsen. Hvis du ikke vil rejse med en flaske, så medbring Fermentkorn kapsler, der er fremstillet på stort set samme måde som Brottrunk, men som findes i tørret form og med mælkesyrebakterier i en langt højere koncentration. Eller du kan tage de mere velkendte mælkesyre bakterier, som i produktet Maxiflor, der indeholder 11 forskellige mælkesyre bakterier, med i alt 4 milliarder frysetørrede levende mælkesyrebakterier. Brottrunk


Aloe Vera, til alle former for sår, rifter, forbrændinger, halsbrand, forkølelsessår, insektbid, men også en perfekt makker til fermentkorns- og mælkesyrekapsler - kan anvendes forebyggende og ved akutte gener.

Myggeolie - 8-10 dråber eukalyptus eller citronelle olie, blandet i en lille flaske ren planteolie, som f.eks. mandel-, jojoba-, eller avocadoolie, er effektivt forebyggende mod insektbid med en virketid på 2-3 timer.

Hampefrø som tilskud- Jo, det er skam lovligt!

Frø og kerner er helt suveræne at tilsætte hvor som helst når som helst! Med et højt indhold af næringsstoffer, fibre og gode fedtstoffer, gør de underværker for din sundhed.

Hampefrø er for ganske nylig blevet et stort hit og ja, de er ganske lovlige at sælge og indtage! Hvis du følger at du bliver "høj" af at indtage dem, så er det fordi de fulde af gode næringsstoffer! Hampefrø  har nemlig et naturligt indhold af protein, kostfibre samt omega 3-, 6- og 9-fedtsyrer. De økologiske, afskallede hampefrø vist her, er behandlet ved stuetemperatur (ca. 25°C), hvilket godkender fødevaren som en Raw food (rå fødevare).  Smagen af afskallede hampefrø minder nok mest om smagen af solsikkefrø og pinjekerner.  Med et indehold på ca. 30 % komplet protein, er frøene et godt alternativt til vegetarer, fordi det kan erstatte mange forskellige typer af animalske proteiner. Frøene indeholder store koncentrationer af essentielle fedtsyrer med ca. 45 % olie og en god balance mellem omega 3- og omega 6-fedtsyrerne. 2 spsk. (ca. 30 g) indtages dagligt. Det kan nævnes at  hamp er anerkendt af WHO som en fødevare med optimalt forhold mellem omega-3 og omega-6 (3:1) og kan dermed være medvirkende i forebyggelse af hjertesygdomme, depression og diabetes. Hampefrø

Frøene har en lækker nøddeagtig smag og kan bruges i smoothies, salater og som drys på morgenmaden - gerne sammen med andre frø, kerner og selvfølgelig nødder. Kun fantasien sætter grænser.

 

Også hamp protein i pulverform, kan anbefales hvis du for eksempel bruger proteinpulver i smoothies eller vil tilsætte protein til bagværk som brød, kager og tærter (25% hamp protein til 75% mel) Den viste hamp protein er den første lovlige hamp protein på det danske marked og du finder den i helsekostforretninger og hos Matas.

 

Af andre frø kan nævnes:

Sesamfrø består af 50% sesamolie, 25% jern, fibre, vitaminer og andre mineraler herunder blandt andet magnesium og fosfor, vigtige for nerver og muskler. 40 g dækker en tredjedel af dit daglige kalciumbehov.
Solsikkefrø rige på E-vitamin der beskytter kroppens celler og styrker reparationsprocesser. 2 spsk. Solsikkefrø dagligt vil give dig et godt skud naturligt E-vitamin.
Græskarkerner er rige på zink og sunde Omega-3 fedtsyrer, forebygger forstørret prostata og er gavnlige for immunforsvaret. 50 g er nok til at dække 33% af dit daglige behov for zink.
Hørfrø er meget fiberrige og gode for fordøjelsen. Er suveræne til at transportere uønsket "skidt" ud af kroppen. Meget tyder på at de sammen med andre fibre, kan forbygge tarmkræft. 1 spsk. dækker behovet for omega 3.

 

Hampefrø/pistacie-kugler og protein smoothies

Disse "kugler" er helt fantastiske som et mellemmåltid eller når du har trang til sødt. De er usødet, hvilket vil sige at den rige sødme du vi opleve kommer udelukkende fra dadlerne!  

 

12-15 stk.

Ingredienser:

8 udstenede medjool dadler - hvis du kun har alm dadler, brug da det dobbelte - medjool er de sødeste af dadlerne.
1 stor spsk. kakao pulver eller karob pulver
1 stor spsk. afskallede hampefrø
1 stor tsk. kokos - eller palme olie
1/2 tsk. eller et par dråber mandelessens (kan udelukkes)
1/4 - 1/2 tsk. vaniljepulver
1 spsk. hakkede usaltede pistacienødder

Til pynt:
1-2 spsk. afskallede hampefrø
1-2 spsk. hakkede usaltede pistacienødder

Kør det hele i foodprocessoren indtil massen samler sig.
Form til små kugler, og rul dem i blandingen af hakkede pistacienødder og h
Hampampefrø.
Sættes på køl i cirka 1 time.

Opskrift fra smaamirakler.com

 

Simpel proteinbombe med bær 

4 spsk. Hamp protein Complex pulver

180 ml økologisk plantedrik som for eksempel ris eller soja

½ banan

350 ml friske bær - gerne en blanding

Tilsæt evt. frø som chia eller hampefrø.

Både banan og bær kan anvendes frosne. Hvis du bruger frisk frugt og bær, så tilsæt en håndfuld isterninger.

Kom alle ingredienser i en blender og lad den køre på høj hastighed, til du får en cremet og blød konsistens.

 

Prøv også

4 spsk. Hamp Protein Complex pulver

180ml  økologisk gulerodssaft

180ml økologisk appelsinsaft

1- 1½ banan   

 

Blendes og nydes!

 
Er tilskud af vitaminer nødvendigt om sommeren?

Sommeren gør det nemmere, at få visse næringsstoffer, men ikke alle spiser så meget anderledes på denne årstid. For de fleste vil forskellen være så lille, at vi ikke vil kunne undvære det daglige kosttilskud.

Det er en individuel sag om vi har brug for vil tage tilskud om sommeren. De fleste mennesker heriblandt mine egne klienter, har klare mangelsymptomer, så min konklusion er at de fleste af os IKKE spiser os til det vi har brug for og derfor har brug for tilførsel af relevante næringsstoffer. Bamse

Du skal selvfølgelig forsøge at spise dig til alle de gode næringsstoffer du kan ved hjælp af sund, ren og varieret kost.

Hertil suppleres med kosttilskud og skulle man have synlige eller mærkbare mangeltilstande bør man tage det ganske alvorligt og sammen med professional behandler få styr på sine mangler.

 

Mennesket er bygget til en kost bestående af, fisk og magert vildt-kød, grøntsager, nødder, rødder, frugt og bær - en kost rig på livsvigtige næringsstoffer og med korrekt balance af syre-base, omega 3-6-og 9, aminosyre og indtag af sukker.

 

I stedet spiser vi alt for meget sukker, hvedemel og mælkeprodukter; oven i købet i den raffinerede udgave. Dertil kommer, at vi stadig er fedtforskrækkede. Vi misforstår, at selv om nødder og frø, er rige påMaximum1 fedt, så er det den type fedtstoffer vi har brug for. I stedet for, at nyde disse rigtige fødevarer fravælger vi  dem og kaster os i stedet over kost frarøvet alt det gode men tilsat stoffer, kroppen ikke kan genkende som mad og derfor skal forholde sig til som gift. 

 

Det er også de færreste af os, der kommer op på "6 om dagen", der som et stigende antal forskere mener, at burde hedde "9 om dagen". Et minimum på 600 gr. frisk, og gerne økologisk, frugt og grønt om dagen, vil tilføre de fibre og næringsstoffer vi har brug for fra denne gruppe af fødevarer.

Er man veganer eller vegetarer har man endnu større grund til at overveje tilskud af visse næringsstoffer.

 

Bamse Bomstærk BørneVitamin

13 vitaminer og 12 mineraler, ginseng, guarana, ingefær, spirulina, chlorella, grøn byg, gelé royale, aloevera

 

ORAC-Max21 - praktisk hjælp til mere frugt og grønt 

 

 

 

Marianne

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også meget  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc