2013
Nyhedsbrev Nr.95
Quinea m jordbær

NatureWise nyhedsbrev

 

 

Kære læser

På trods af regn og svingende temperaturer, er det officielt blevet sommer og solen er begyndt at træde i karakter med den varme vi har hungret efter så længe.

 

Vi bruger i gennemsnit 90 % af vores tid indenfor og ganske forståeligt er det at vi, så snart solens varme slår igennem og vi kan se vores snit til det,  suser ud og suger solens stråler til os, dog ofte uden først at have forberedt kroppen på denne pludselige mega dosis af  sol og følgerne deraf.

De fleste af os er enige om at vi føler os sundere og bedre tilpas, har mere energi og ser bedre ud når vinterens bleghed udskiftes med sommerens gyldne glød.

Det er også nu vi kan udnytte en af naturens kilder til D-vitamin, da energi fra solens UV-B stråler er stærkest fra maj til september, her i vores dele af verden.

 

Soldyrkelse er den største årsag til hud cancer, en cancer form der desværre har vist sig stigende over årerene, trods større viden om forebyggelse.

Det er vigtigt at forstå fordele og ulemper når vi udsættes for solens stråler og hvad vi kan gøre for at forebygge den skadelige del af soldyrkelse.

 

Herpes, herunder også forkølelsessår, er en anden tilstand som solen kan stimulere til udbrud og som kan forebygges så du kan nyde solen uden at være bekymret for et pludseligt udbrud.

 

Hertil kommer diverse solforbrændinger, sår, rifter, forbrændinger og insektbid samt hvad sommerens udendørs liv ellers kan byde på; Alt sammen udfordringer der kan forebygges eller lindres med naturens egne midler.

 

Med lidt sund fornuft og respekt for solen, er det forsat vigtigt at vi kommer ud og nyder solen - hvis det kan lade sig gøre så snup for eksempel frokostpausen udenfor.

 

Det er igen årstid for mere energi, lys, varme og motion i det fri.

I denne udgave
Klar til solen
Spis dig til solbeskyttelse
Herpes
Har du fået din daglige dosis D-vitamin?
Marietidsel mod melanom hudkræft
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

Join Our Mailing List!


Klar til solen

Der er vist ingen der er i tvivl om vigtigheden af at beskytte huden mod solens UV-stråler. Ikke desto mindre har vi tendens til at kaste os ud i solen ved synet af de første varme Activinstråler, uden at forberede huden på den voldsomme bestråling.   

Solen er den største årsag til hud cancer og forekomst er desværre fortsat stigende i vores del af verden.

Sol i rette mængde er nødvendig for at kunne danne det yderst vigtige D-vitamin og de fleste af os kan godt lide at have lidt farve, men hvis du er soldyrker bør du beskytte huden og derved forebygge skader der forårsages af solens stråler. 

 

Tilskud som betacaroten, kalcium, magnesium og flerumættede fedtsyrer i kombination har i mange år været god beskyttelse mod soleksem og forbrændinger. Senere er stoffer som resveratrol (rødvin, druer og jordnødder), curcumin (turmeric) og quercetin, som du kan spise dig til i løg, te, rødvin, broccoli og tomater, kommet til med loven  Curcuma de resultater når det gælder beskyttelse mod den nedbrydning Betacaroten af kroppens celler der blandt kan skyldes sol og andre frie radikaler.  

Der er ingen tilskud der ændre det faktum at ophold i sol bør kontrolleres med solcreme, hat, briller og tøj, alt efter hudtype og varighed af ophold i solen. 

Activin 

Curcuma (turmeric) 

Beta-Caroten   

 

Spis dig til solbeskyttelse

Ud over solbeskyttelse i form af creme og lotion kan du udnytte de  

fødevarer der er rige på antioxidanter og derved beskytter din hud mod solskader. Lycopen

Flere af dem er netop tilgængelige på denne årstid og smager oven i købet skønt.

 

 - Spis farverige fødeemner som tomater, gulerødder, rød, gul og orange peber der indeholder antioxidanter som carotenoider (f.eks. betacaroten og lycopen).

Et studie har vist at et dagligt indtag af 40gram (3spsk.) tomatpuré og 10 gram (2tsk) olivenolie i en periode på mere end 10 uger, styrker huden således at der er 40 % lavere risiko for solskoldning.

Olie blev tilsat for at bedre optagelse og udnyttelse af antioxidanterne fra tomat.

Husk at der er mest lycopen at hente i tomatkoncentrat frem for friske tomater og er du ikke tomat spiser så kan du altid benytte dig af tilskud af Lycopen.

Lycopen ORAC 21 

 

- Spis grønne grøntsager som broccoli, kål og spinat. 

Et studie publiceret i International Journal of Cancer, med mere end 1000 deltagere fulover 11 år viste at dagligt indtag af grønne grøntsager rige på antioxidanter nedsætter risiko for hud cancer med 50 %.

I broccoli er det specielt stoffet sufforaphane der øger kroppens naturlige produktion af de enzymer der beskytter huden mod solen.

 

ORAC-Max 21 er en praktisk hjælp til mere frugt og grønt - hver dag.

Med et indhold af ekstragt fra mere end 21 forskellige frugter og Perfect balancegrønsager samt grøn te, der i sig selv indeholder 40% naturlige antocyanidiner, flavonoider og polyphenol-antioxidanter, der gavner vores sundhed. 

 

- Spis masser af fisk og udnyt de gavnlige Omega n-3 fedtsyrer. 

Fedtsyrerne virker antiinflammatoriske og beskyttende på huden.

Ørred, makrel, sardiner, sild og laks er gode kilder til omega-3.

Perfect Balance

Krill

 

- Grøn og sort te indeholder også de kraftigt beskyttende polyfenoler.

Journal of American Academy of Dermatology har publiceret et studie der konkludere at personer der drikker minimum to kopper grøn eller sort te dagligt har 30 % lavere Grøn te kapslerrisiko for hud cancer sammenlignet med de der slet ikke drikker te.

Studiet viste at de der havde drukket te kontinuerligt over en årrække, havde en nedsat risiko for at udvikle hudcancer, med helt op til med 51 %. 

Af grøn og sort te er det den grønne te der har det højeste indhold af polyfenoler. Det er specielt den kraftige antioxidant EGCg (epigallocatechin-3-gallat) der er til stede i stor mængde i den grønne te.

Grøn te kapsler 

 

Herpes - forebyg med sund kost og rette tilskud

De såkaldte forkølelsessår er en stor plage for mange om sommeren.

Herpes simplex er en virus infektion der kan opdeles i HSV1 (labialis/mund og læber) - den der provokeres til udbrud af solens stråler og HSV2 (genitalis/kønsorganer). Der er størst forekomst af HSV1, den herpesform vi også kalder forkølelsessår. Begge typer kan lave udbrud på kønsorganer.

Man skønner at 50-80 % af os vesterlændinge har HSV1 antistoffer i sig og at 2-5 % lider af udbrud af kortere eller længere interval og varighed.

Det menes at 50% og de resterende smittes gennem videre opvækst.

HSV2 er at finde hos 30-40 % af voksne i 30-40 års alderen.

Inkubations tid er 4-7 dage og smitter via berøring af slimhinder på læber, mund og omkring kønsorganer og ved hul på huden.

Udbrud og symptomer kommer ved immunsvækkelse og kommer til udtryk ved svie, prikken og smerter, ansamling af vesikler (blærer) og overfladiske smertefulde sår. Et ubehandlet udbrud kan vare op til tre uger.

Resistensudvikling sker sjældent og det er derfor vigtigt at holde kroppen fri for faktorer der påvirker virus, så er du først smittet med herpes virus har du sygdommen i dig for altid også selvom du ikke har umiddelbare udbrud. Virus "gemmer" sig i nervecellerne hvor det ligger beskyttet mod kroppens immunforsvar. Herfra dannes udbrud, hvis kroppens immunforsvar provokeres til det.

Der er forskning der tyder på at disse ubehagelige, men umiddelbart uskadelige udbrud, er årsag til mange langt værre sygdomme og betændelsestilstande som hjernehindebetændelse, betændelse i luftveje, blære, lever, rygmarv, bindevæv- og hornhinde. Flere cancer former som cancer i mundhule og underliv sættes også i forbindelse med herpesvirus.

 

Typiske faktorer der fremkalder herpes er:

UV-beståling fra sol og solarium, vejrforandinger, hormonændringer, infektioner, allergi, stress, kost med mangel på basale næringsstoffer.

 

Vigtige næringsstoffer ved forebyggelse af herpes

Generelt bør indtag af alkohol, tobak og sukker undgås eller minimeres kraftigt.

Undgå fødevarer som nødder, chokolade, appelsiner og gelatine. Undgå også kornsorter som hvede, havre, byg og majs. Og så skal du holde dig fra sukker!

Quinoa, bønner og fisk, fjerkræ, lam, ost og mælk, for de der nyder animalske fødeemner, kan hjælpe til at holde rette aminosyre balance.

 

Det er, med min erfaring ganske muligt, via en korrekt sammensat kost i kombination med antivirale kosttilskud som urter og næringsstoffer,at "udsulte" herpesvirus og hæmme nye udbrud.


- B-vitaminer (specielt B2, B3 og B6 da de arbejder sammen med aminosyren lysin, der virker hæmmende på herpes virus).

Beskytter generelt mod stresstilstande og infektioner og spiller enkeltvis eller som gruppe en rolle i stort set alle kroppens processer.   

- C-vitamin 1,000-2,000 mg gerne indtaget sammen med bioflavonoider.

Styrker immunforsvaret mod infektioner, betændelser, forgiftninger, allergi og stress.

- E-vitamin 300-400 mgMaxiflor

Styrker hud, kredsløb, muskler og hormonsystem og hæmmer infektioner, cancer og herpes simplex.

- Zink 22,5 mg 

Beskytter mod stress, infektioner, allergi, hudproblemer, spiseforstyrrelser, sukkersyge, styrker immunforsvaret og forebygger sygdomme i prostata.

- Mælkesyrebakterier

Hjælper til gendannelse og opretholdelse af god og sund balance i tarmens bakterieflora.

- Olivenblade (Olea europaea L.)

Brugen af olivenblade som medicin går langt tilbage i historien, hvor de typisk har været anvendt til behandling af sår og betændelsestilstande.

I USA er olivenblade ekstrakt i gennem flere år anvendt i behandling mod herpe Olivir s og det vides i dag at det er olivenbladenes aktive stof oleuropein, der står for den svampehæmmende, anti-inflammatoriske, anti-virale og anti-bakterielle effekt. Ekstrakt af olivenblade bruges i dag i behandling mod kronisk træthed, infektioner, vira som herpes, HIV, influenza og forkølelser, kønssygdomme, sår og hepatitis.

- Colostrum (råmælk) - vigtigheden af modermælk for nyfødte pattedyr er ikke ny viden, men råmælkens indhold af essentielle næringsstoffer studeres med stigende interesse. Råmælk er den første fede og proteinholdige mælk der dannes indenfor de første 24-48 timer efter at et pattedyr har født. Mælken er fyldt med næringsstoffer som vitaminer, mineraler, spormineraler og aminosyrer og immunfaktorer som immunoglobuliner (IgG, IgM, IgA, IgE), immunregulatorer (zytokin, lactoferrin og interleukin) samt vækstfaktorer der stimulerer til vækst af væv (IGF1, IGF2, TGF, EGF) m.v. Muno Colostrum

Naturen har skabt råmælken for at beskytte den nyfødte, der er født med et umodent immunforsvar og disse stoffer virker beskyttende mod vira, bakterier og inflammationer.

Tilskud af colostrum bruges i dag til behandling mod alt fra gentagne forkølelser til cancer, HIV, kronisk træthedssyndrom, candida albicans og herpes.

Olivir 

Muno Colostrum 

Ipe Roxo  

Maxiflor 

Et studie foretaget med det ønske at finde effekten af colostrum mod herpes simplex, viste at 62 % havde markant færre udbrud samtidig med at registrerede udbrud sås at være af  kortere varighed. Antal af tilfælde faldt fra et gennemsnit på 12 pr. år til 3,5 pr. år. De der havde de længste og værste udbrud oplevede en halvering af udbrud.

Lignende studie viste at indtag af colostrum som dagligt forebyggende tilskud, i gennemsnit kan tredoble Ipe Roxo Pebermynteperioden uden udbrud.

Lactoferrin er en af immunregulatorerne i råmælk, der vides at have en stor del af ansvaret for den immunstimulerende og anti-virale, anti-bakterielle og anti-inflammatoriske effekt. I sin isolerede form er lactoferrin et af de stoffer der forskes grundigt i, som et relevant tilskud mod nedsat immunforsvar generelt.

En måde at få ekstra lactoferrin på, er via valleprotein der indeholder både lactoferrin og  immunoglobulin.

Valle Protein

 

- Aloe Vera

De fleste mennesker kender aloe vera som et lindrende middel mod solskoldninger og forbrændinger, men faktisk er anvendelsesmulighederne uendelige, hvilket ikke er så underligt når man ser på plantens indholdsstoffer. I dag ved man at det er indholdet af polysakkarider Valleproteinder har ansvaret for de fleste af aloe veras egenskaber, men kombinationen af alle de mange næringsstoffer kan også tænkes at have stor betydning når man ser på aloe vera saftens evne til at hele og lindre samt hæmme vira, bakterier og svampe.

En normal daglig dosering er 2-3 spiseskefulde, men i tilfælde af herpes udbrud kan et dagligt tilskud på 2x100ml anbefales. Kan med fordel indtages op til et måltid.  

Aloe veras aktive indhold er essentielle næringsstoffer som vitaminer,  mineraler og aminosyrer. Enzymer, plantesteorider, antrakinoner (fx aloin), saponiner, lignin(cellulose) og polysakkarider (sukkerstoffer) hvor forskningen mere og mere peger i retning af, at det er sidstnævnte polysakkarider der har hovedansvaret for alle de gavnlige egenskaber her primært evnen til at fremme kroppens helingsprocesser. 

Dog er alle indholdsstoffer i aloe planten kendte stoffer der hver især stimulerer stofskifte, cellefornyelse, hæmmer uønsket vækst af bakterier, svampe og vira., plantehormoner virker sårhelende og anti-inflammatoriske og enzymerne stimulere fordøjelsen til bedre udnyttelse af den maden der indtages.

Aloe vera har anti-oxidant effekt, er anti-viral, anti-bakteriel og har svampe hæmmende effekt.Aloe Vera gel

Bruges i dag effektivt både indvortes og udvortes mod hudproblemer som eksemer, forbrændinger, solskoldninger, sår og rifter, fordøjelsesgener og sarte slimhinder.

Det er også dokumenteret at aloe vera øger optageligheden af de to antioxidanter C- og E-vitamin.

Aloe vera kan med stor være en fordel af vores husapotek. Den er suveræn til lindring af sommerens solforbrændinger og insektbid for ikke at glemme lindring af de fordøjelses gener, sommerens grillmad og det øgede indtag af alkohol har tendens til at skabe.

Aloe Vera

Andre enkelte råd ved herpes udbrud:

- Hold området omkring udbrud rent og tørt

- Undgå berøring af området, så smitte ikke spredes

- Undgå yderligere stress påvirkning

- E-vitamin olie og tea tree oil kan lindre og fremme helingsprocesser.

Har du fået din daglige D-vitamin dosis?
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin.  
Huden har en stor kapacitet til at danne D-vitamin, og processen sker hurtigt - i løbet af minutter. Ophold i solen i 5-30 minutter minimum tre gange om ugen i sommerhalvåret - maj-september - skønnes at være tilstrækkeligt, og længere tids solbadning har ingen fordele, da kroppen kun kan optage/omdanne en vis mængde D-vitamin.

Det anbefalede daglige indtag er 7,5 µg D-vitamin. De fleste danskere får 2-4 µg D-vitamin fra kosten. Kosten alene kan ikke dække behovet for D-vitamin, hvis man ikke får sol, hvorfor et dagligt tilskud af D3-vitamin anbefales. D vitamin group

 

I kosten finder vi primært D-vitamin i de animalske fødevarer som fisk, kød, æg og mælkeprodukter. Det anbefales at spise 200-300 gram fisk om ugen. Særligt de fede fisk som makrel, laks og sild er rige på D-vitamin.
Det er specielt vigtigt for veganere og vegetarer at komme ud i solen i højsæsonen og gerne supplere med D-vitamintilskud om ikke hel året rundt, så i hvert fald i vinter halvåret.


Nogle befolkningsgrupper bl.a. gravide, børn under 2 og plejehjemsbeboere anbefales generelt et forebyggende tilskud året rundt. 
Mangel på D-vitamin selv i solrige dele af verden, er et stigende problem. Er du i tvivl om du er i underskud af D-vitamin, så tal med din læge om at blive testet.

Husk at følge rådede om sikker ophold i solen!  

 

D-vitamin - får du nok?

 

D3 kan købes hos Matas og i helsekotforretninger i doser af 10mcg, 35mcg og 85 mcg. 

 

Marietidsel mod melanom hudkræft

Marietidsel har i en lang årrække været anvendt af alternative behandlere verden over i behandling af flere kræft typer og især leverskader.

Nu har en række forskere fundet ud af, at et af de aktive stoffer i marietidsel, silibinin, har en kraftig hæmmende effekt på væksten af melanom, en dødelig form for hudkræft der plager millioner af mennesker verden over. Cardulon marietidsel
Silibinin, også kendt som Silybin, er et naturligt og kendt anticancermiddel i marietidselplanten og anvendes ofte til  forebyggelse af leverskader og allergi.

Adskillige tidligere undersøgelser har vist at silibinin har kemoterapeutisk effekt mod forskellige kræftformer, herunder tyktarms-, prostata-, blære-og lungekræft.

Nu har man via ny teknologi, fundet at silibinin også hæmmer vækst af den mest aggressive form for hudkræft, melanom.

Hudkræft er den mest almindelige form for kræft i USA og melanom tegner sig for 75 procent af hudkræft dødsfald. Trods fald i andre kræftformer, ses en fortsat stigning af tilfælde af modermærkekræft, der stiger med anslået hastighed på 3.1% årligt.
Med resultatet af denne undersøgelse, håber forskerne at kunne bruge silibinin i behandling af modermærkekræft, især melanom i håbet om at reducere forekomsten og dermed dødeligheden af melanom hudkræft.

American Association for Cancer Research.

 

Marianne

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også meget  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc