2011
Nyhedsbrev Nr.91
Granat�ble

NatureWise nyhedsbrev


Kære læser

Det er ingen hemmelighed at de fleste synes at det er svært at være vedholdende, når det gælder alle gode intentioner om diverse forbedringer af levevis og personlig udvikling i det nye år.

Det er dog beviseligt at en beslutning om forandring, er et stort skridt i den rigtige retning.

Ifølge en undersøgelse foretaget af University of Scranton, er de, der beslutter sig for et eller flere nytårsfortsætter, langt mere tilbøjelige til at udføre dem med succes, end de, der har samme ønsker om forandring, men ikke får planlagt hvordan og hvornår. For eksempel kunne man i den pågældende undersøgelse se, at de der laver en plan over hvad de ønsker at ændre, halvvejs inden i det nye år, har 46 procent succes i forhold til kun 4 procent hos de der ikke lige fik taget beslutningen om forandring, men stadig går med ønsket.

Der kan være lang vej fra målsætning til mål og det er krævende, men resultatet er som reglen også det hele værd.

Hvis du går med ønsket om at foretage forandringer i dit liv; det være sig ændringer i forhold til dit helbred, familie, job eller andet, men ikke lige fik lavet en plan til første uge af januar, så er det altså ikke for sent!  

Hvem siger at forandring kun høre nytåret til?

 

Godt Nytår!

 

 


I denne udgave
Få succes med dine mål
Det berømte og berygtede nytårsfortsæt
Kick-Start dit vægttab
Motion er den bedste løsning
Overvægt og fedme slår os ihjel
Kanel og metabolks syndrom
Alfa-Liponsyre og diabetes
Mad Fokus - Gurkemeje
Gurkemeje Smoothie
Dagens Multivitamin
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

 

 

Join Our Mailing List!


Få success med dine mål

Uanset hvornår du beslutter dig for forandring i dit liv, så kan det være rart med lidt at støtte sig til.

Det kan være et sæt "regler", tips der har hjulpet andre og ikke mindst opbakning fra familie og venner.

Husk altid den fantastiske følelse vi får når vi oplever succes! - det er alt sliddet værd når man kan klappe sig selv på skulderen og være super selvfed over at målet er nået. Vores resultater har ofte indflydelse på vores omgivelser og der er ikke noget bedre end at kunne del et "bedre jeg" med sine nærmeste eller måske endda hjælpe andre til at nå deres mål.

Her er et par afprøvede tips der kan hjælpe dig af sted, så du kan få dine ønsker opfyldt- jeg ved du kan, så bare kom i gang - ingen grund til at vente til næste mandag, næste måned eller næste år. Dårlige undskyldninger har ingen plads her.

- Stå til regnskab 
Der er næsten intet mere frygtindgydende end at fortælle omverden om dit nye, modige mål. Lige netop derfor skal du annoncere dine mål alle de steder hvor du kan blive gjort til regnskab for dine handlinger og din succes.

 

Fortæl dine nærmeste, dine venner og familie hvad du har planlagt. Del det via sociale medias, på din blog, i e-mails m.v. Det er en suveræn måde at holde sig motiveret på.

- Forbered dig

Afhængig af hvad dine mål er, så kan forberedelse være en god ide.

Hvis du ønsker at dyrke motion 5 gange om ugen, kan de være fint at starte med 2-3 gange om ugen og så sætte en dato på for hvornår du skal optrappe.

Vægttab, en anden af de helt store nytårsfortsætter, handler om kontrol af portionsstørrelser, kvaliteten af den mad og drikke vi indtager i kombination med fysisk aktivitet. Også her bør vi planlægge så man ikke går fra 500grams bøffer til salat og sesamfrø fra den ene dag til den anden.
Lyt til andre der har fået succes og lad dig støtte af venner og familie.
- Lad teknologien være din ven

Teknologi er et had-kærligheds forhold hos mig. Diverse "gadgets" kan være tidskrævende og skabe usunde vaner, men de kan også blive din bedste ven hvis du forstår at udnytte dem. I dag er der en overflod af tech værktøjer, der hjælper os med at organisere og holde styr på vores mål. Tjek denne liste af foretrukne sundhed og wellness apps.

Link til bedste motion-og sundheds apps på dansk m/danske priser (PDF attachment).
- Giv dig selv belønninger
Det lyder måske lidt barnligt, men voksne har også brug for belønninger for god opførsel og gode resultater!

Hvis du for eksempel har været power-shopper, der købte nyt dagligt og dit mål nu er kun at købe nyt en gang om måneden, så beløn dig selv med noget godt når du har bevist overfor dig selv at du kan overholde dit nye mål.
- Vær ikke hård ved dig selv

Den sidste ting vi ønsker, er at falde i vandet og efterfølgende give op uden af nå de ønskede resultater.
Lad ikke en enkelt tur i vandet, ødelægge dit hårde arbejde. Tillad dig selv at lave fejl, vær tålmodig - det behøver ikke at være en "alt-eller-intet" erfaring, så bare op på hesten igen og videre.
Det berømte og berygtede nytårsfortsæt - Vægttab!

De senere år er det ønsket om mindre stress, mere tid til nærvær og mindre arbejde, der pryder toppen af nytårsforsætterne. Dog er det stadig vægttab, rygestop og sundere levevis der ligger på top tre.

Når det drejser sig om vægttab, det nytårsfortsæt der stadig fylder mest i de små hjem, så er det jo middelbart ganske simpelt, for megen (og forkert) mad og for lidt fysisk aktivitet, gør os overvægtige og dræner os for energi! Løsningen er derfor lige så simpel: spis mindre og få gang i motionen.

Desværre er det ikke altid helt så simpelt.

 

Biologi, fysiologi, psykologi, gener og miljø har indflydelse på vores vægt og i årevis har vi forsket i at finde svaret på at mennesker med normal sund kropsvægt, verden over, efterhånden er en minoritet.

Det er jo nemt at tænke at det blot er manglende viljestyrke og selvkontrol, der er årsag til den stigende fedme, for vi kan jo bare sige nej til lækkerierne og skrue ned for portionerne. Dette kan også meget vel være en af årsagerne, men det forklarer stadig ikke helt den voldsomme stigning af fedme.

Vi ved i dag at visse fødevarer som sukker, virker som heroin på hjerne og nervesystem, ja måske endda med bivirkninger værre end de vi oplever i forbindelse med indtag af heroin.

Talrige studier har vist en genetisk sammenhæng mellem overspisning og stofmisbrug, hvilket forklarer hvorfor overvægtige og fede mennesker har en intens trang til overspisning af visse fødeemner.   

I dag bliver vi også fede i en tidligere alder, sammenlignet med tidligere generationer. Det betyder at vi også ser kroniske sygdomme langt tidligere end førhen. En sygdom, der er stærkt stigende er type 2 diabetes, også kaldet "gammelmandssukkersyge", der nu ses helt ned i 7-årsalderen.

Biologiske ændringer hos fede mennesker gør at der skal arbejdes endnu hårdere for at ikke igen at øge vægten efter vægttab. Har man aldrig været overvægtig før, har man lettere ved at tabe sig om ønsket.

Konsekvenserne af overvægt er enorme. Det estimeres at omkring 300.000 mennesker dør af fedme om året alene i USA. Det er op mod 850 mennesker dagligt!! Behandling af overvæg og diverse tilhørende services koster det amerikanske sundhedssystem godt $150 mia. årligt (ca. 853mia. Kr.) RTI International.
  

Overvægt sker oftest i årerne fra vi er 18-35år og årsagerne er mange. Vi har for travlt, er trætte, kan ikke overskue at skulle planlægge og ændre på livsstil eller ved ikke hvor vi skal begynde.

Vores mad skal være nem at tilberede og specielt for amerikanernes vedkommende, også helst kunne indtages mens man bevæger sig mod den næste destination eller sidder foran computeren eller andet elektronisk apparat. Alt sammen årsager der resulterer i overvægt, fedme, diabetes og hjerte-kredsløbs sygdomme i en alt for tidlig alder.

Der ses også en kraftig sammenhæng mellem fedme og depression, men her kan det dog være svært at finde ud af hvad der kom først - depressionen eller de dårlige spisevaner?

Flere af de samme hormoner og hjernens signalstoffer, er nemlig aktive ved begge tilstande og det er tilstedeværelse af disse stoffer og mængden heraf, der forklare hvorfor vi spiser selvom vi ikke er sultne.  

Mennesker er fra tidernes morgen programmeret til at kunne lide søde og fede fødeemner, således at vi kunne spise rigeligt af dem (bær, nødder, kød og fisk) når de endelig var tilstede. Den ene dag kunne der være rigeligt og den næsten måske intet - alt sammen afhængigt af vejr og geografi.

Hjernen er altså i udgangspunktet, kodet med et overlevelsesinstinkt der hedder spis fedt og sukker når du kan komme til det, så du kan overleve dårlige tider med knaphed på mad. Den ekstra energi vi indtager, lagres som fedt og når først kroppen har opbygget en fedtbank, beskytter den sit fedt og holder på det til vi får brug for det. I dag har de færreste af os i vores del af verden, dage med sult og den stigende fedtophobning, gør vægttab til en større udfordring.

Hen over millioner af år, har vi ændret os fra at være i omgivelser hvor der skulle kæmpes for mad til en hverdag med overflod af mad indeholdende for megen sukker, fedt (dårlige fedtstoffer) og masser af unødvendige tilsætningsstoffer.

Naturen har ikke skabt os med det formål at blive afhængige og selvdestruktive blot fordi vi
i en periode spiser mere
fed og sød mad, men i et samfund med sukker og fedt i form af fast food, slik, kager, sodavand og alkohol ad libitum, krydret med stress, sker der en mutation i vores system. Resultatet er at hjernen vil have mere af det forbudte -og vi er hermed blevet misbrugere af dårlig mad i for store portioner.

 

Når vi går på diet, vil kroppen i et forsøg på at få en genopfyldning af mad, sætte gang i en kompleks kaskade af hormoner og signalstoffer, der melder sult samtidig med at den nedsætter sit forbrug af energi for at holde på det der er. Jo længere tid vi forsøger at snyde kroppen for mad, des større bliver trangen til mad og mangelen på energi. Efterfølgende når vi har tabt os og ønsker at vedligeholde den nye vægt, vil vores stofskifte reagere ved bogstaveligt at suge fedt til sig, hvilket forklare hvorfor mange tager på igen. Logisk og smart, blot ikke tilpasset en verden som den ser ud i dag.

Vi har i dag et ret klart overblik over hvorfor vi bliver afhængige af fedt og sukker. En overflod af fedt og sukker resultere i en lammelse af de såkaldte "feel-good" signaler der gerne skulle fortælle vores belønningscenter i hjernen at vi har fået nok og er mætte. Når vi konstant overspiser af fedt og/eller sukker (de går ofte hånd i hånd), opstår den sammen tolerance stofmisbrugere oplever overfor det pågældende stof denne indtager. Resultatet er at man spiser mere og mere for at opnå den ellers naturlige mæthed/tilfredshed og vægten stiger.

Der er desværre ingen der kan love os at det er nemt at ændre sine dårlige vaner, men hårdt arbejde er som reglen besværet værd og når det gælder dit helbred, så kan jeg med garanti love dig at det er det hele værd.

Kick-Start dit vægttab

Chili har de seneste år fundet sin plads i det skandinaviske køkken. Har du selv prøvet at tage en bid af en frisk chili, så kender du også fornemmelsen at gå fra svag en pr BodyHeatikken på tunge og læber til ren flammehav med efterfølgende svedudbrud. Chili er fantastisk at varme sig med, på den kolde årstid og kan samtidig anbefales hvis du gerne vil sætte lidt ekstra skub i dit stofskifte eller nyder andre af chiliens styrkende egenskaber.

 

Det er det aktive stof capsaicin, der er årsagen til den varme vi føler når vi spiser chili.  Capsaicin er også årsagen til den  voksende lister over de sundhedsfordele der er ved at spise chili eller tage det som kosttilskud.

Flere undersøgelser styrker hinanden i chilis evne til at øge vores stofskifte og lægge en dæmper på appetitten, hvilket har gjort chili populær i kampen mod de ekstra kilo.  

Selve chilifrugten indeholder en betydelig mængde antioxidanter, herunder betacaroten og C-vitamin, hvilket blandt andet også har gjort chili egnet som forebyggede mod infektioner og forkølelser. 

Trods den påstand at man skal undgå stærke krydderier når man har for meget mavesyre og mavesår, så er chili faktisk beskyttende på maveslimhinden og anvendes ved sår i mave og tarm.

Chili har også vist sig at kunne sænke forhøjet blodtryk- og kolesterol.

Capsaicin anvendes også i mange salver og cremer anbefalet til ledsmerter for eksempel forårsaget af gigt.Valleprotein

Senest er det kræftforskningen der har vist interesse i chili og dens aktive stof capsaicin. Der er en mulighed for at capsaicin har en hæmmende effekt på visse typer af kræftceller.

Chili kan varmt anbefales og er fantastisk på denne kolde årstid, hvor du udover kosttilskud som for eksempel Body Heat, kan bruge frisk chili i din mad og/eller nyde en skøn kop te som ChiliForm, der består af chili m/frø, anis, lakridsrod, kakaoskaller, krusemynte, ingefær, pebermynte, brændenælde, sort peber, fennikel, kanel, kardemomme og nelliker.

Chiliform

Body Heat

Tilskud af protein er også nødvendigt hvis du vil tabe dig. Specielt hvis ikke du formår at spise dig til en god kvalitet eller er ny-udsprunget vegetar/veganer og ikke helt har styr på  protein-komplementeringen endnu, skal du sørge for at tage tilskud af en god kvalitet af protein. Maxiflor

Valle og ris protein er gode letoptagelige proteintyper, men også hamp, ærte- og soja protein er gode kilder. Brug dem i madlavning eller find dine smoothie favoritter og start dagen med en protein-booster.

Valle protein

Sørg for at din fordøjelse er velfungerende. Forstoppelse er ikke vejen til vægttab. Hvis du lider af en træg fordøjelse eller diarre, så tag et tilskud af mælkesyrebakterier.

Brottrunk 

Maxiflor

Det fleste af os har glæde af en udrensning, men ønsker måske ikke ligefrem fastekure eller dage lænket til toilettet. Her er de grønne alger som Chlorella eller spirulina, en suverænt løsning med mange fordele. Brug deSkallinm som en kur 1-2 gange årligt eller tag de som et dagligt tilskud. Ganske kort har de evnen til at absorbere uønsket materiale samtidig med at de tilfører livsvigtige  næringsstoffer.

Chlorella

Er din fordøjelse helt gået i stå, så sørg for godt med fibre og tag eventuelt, en kort periode, en naturlig igangsætter, som for eksempel naturlægemidlet Thea-Go. Husk ALTID rigeligt med væske ved træg fordøjelse - helst vand. 

Skallin

Thea-Go   

 

 

Motion er stadig den bedste løsning  til vedligeholdelse af vægttab.

Talrige undersøgelser har konkluderet at regelmæssig motion, gerne daglig motion a en varighed på 30-60 minutter, er den bedste løsning når det gælder vedligeholdelse af sund kropsvægt efter vægttab. Op til 90% af de der motionere, har succes med at holde den nye vægt når blot de sørger for at motionere regelmæssigt. Dette oven i købet uden at lave større ændringer i deres kostvaner. Igen, er det desværre sådan, at har man først været overvægtig, skal der arbejdes lidt hårdere for at undgå en ny vægtøgning, sammenlignet med de der aldrig har haft vægtproblemer. UNC Gillings School of Global Public Health, UNC-Chapel Hill.

I de fleste tilfælde, er opskriften til sund kropsvægt og vedligeholdelse heraf, helt enkelt MÅDEHOLD. Dertil anbefales en sund og varieret kost med masser af frugt og grønt, fuldkorn og protein af høj kvalitet uanset om du er til animalske fødevarer eller planteriget. Sørg for rigelig uforstyrret søvn og væske som rent vand eller drikke som grøn te og kokosvand (af god kvalitet) og lad så den daglige motion være af høj prioritet. Motion er en fantastisk investering til et langt, smerte- og sygdomsfrit liv.

Hvis du har brug for hjælp til at kick-starte dit vægttab, så er der en håndfuld effektive hjælpemidler leveret af naturen.

 Overvægt og fedme øger vores risiko for tidlig død

Normalt går jeg ikke specielt meget op i at måle mine klienters BMI, for der er andre faktorer end blot højde og vægt, der afgør om man er over- eller undervægtig.

Dog er BMI (body mass index), der udregnes ved at dividere din vægt i kilogram med din højde x din højde i centimeter (eks. 57 kilo og 1,67m - 57:1,67×1,67=BMI 20,4), en god indikator af hvor henne man ligger på vægtkurven og om det er tid til at omlægge sine levevaner.

BMI opdeles i følgende kategorier: Mindre end 18,5=Undervægt, 18,5-25=Sund vægt der bør vedligeholdes, 25-30=Overvægtig, Over 30=Svært overvægtig/fedme.

Man ved i dag at mennesker med et BMI mellem 25-30, (overvægtig), giver dem en 15% større chance for at dø tidligere af sygdomme relateret til overvægt (diabetes, hjerte-kredsløbsproblemer m.v.), sammenlignet med de der er normal vægtige.

Flere og flere får diagnosen "metabolsk syndrom", hvilket ganske kort dækker over forskellige risikofaktorer, der kan resultere i diabetes og sygdom i hjerte-og blodkar.

 

Fakta om Metabolsk Syndrom  
Metabolsk syndrom eller risikofaktorerne, der udgør Insu Complex metabolsk syndrom, opstår ved forstyrrelse i forbrændingen af sukker og fedt. Resultatet er nedsat glukosetolerance eller diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol der ender i åreforkalkning, bugfedme - den farlige æbleform. Det er bugspytkirtlen der producere den insulin kroppens muskler skal bruge for at optage glukose, der igen skal anvendes som energi. Ved insulin-resistens, som ses ved metabolsk syndrom, er insulins evne til at påvirke
musklernes glukoseoptagelse nedsat. Kroppen forsøger at regulere ved at øge produktionen af insulin, hvilket på sigt resulterer i, at kroppen ikke kan lave nok insulin. Resultatet er et forhøjet blodsukker, i forbindelse med måltider der bevirker glukose intolerance, der hvis ubehandlet vil kunne lede til type 2 diabetes (gammelmandssukkersyge).

Det er ikke kun blodsukkeret der påvirkes af en forhøjet insulinproduktion / insulinresistens.

 

Ved en normal insulin produktion, vil insulinet sørge for at fedt forbliver i fedtcellerne, men ved insulin-resistens, strømmer fedtet ud i blodet som frie fedtsyrer. Leveren øger dannelsen af VLDL (very low density lipoprotein), det skadelige kolesterol og samtidig øges også dannelse af triglycerider, der suser ud i blodet og danner aflejringer af fedt - begyndelsen til åreforkalkning er hermed igangsat.

Normalt ville leverens produktion af det gode kolesterol HDL (high density lipoprotein) tage sig af det skadelige fedtstof og transportere det væk fra blodårerne, men ved insulin-resistens nedsætter leveren produktionen af HDL.

Der ses også en tilbageholdelse af natrium fra nyrerne, der resultere i væskeøgning i blodbanen hvorved blodtrykket øges.

Tendensen til metabolsk syndrom, kan være genetisk, men øges af fedme og manglende motion.

Kanel mod metabolsk syndrom

Kanel er et krydderi, der er blevet brugt og værdsat i forskellige kulturer gennem tusinder af år.

I det antikke Rom, brugte man kanel mod forkølelse, hoste og betændelser. I Asien er det primært fordøjelsen kanel har været anvendt til og hos de gamle ægyptere brugtes dette velduftende krydderi til balsamering og konservering.

Kanel har gennem mange veldokumenterede undersøgelser, bevidst sit værd når det gælder stabilisering af blodsukkeret. Kanel stabiliserer blodsukkeret ved at aktivere frigivelsen af insulin.

I en undersøgelse med 60 deltagere som alle havde type II diabetes, resulterede indtag af henholdsvis 1, 3 og 6 gram kanel i et 18 til 29% fald i blodsukkerniveauet. En lang række studier har også bevist kanels evne til at kunne forebygge insulinresistens og dermed type 2 diabetes.

Selvsamme dosis på henholdsvis 1,3 og 6 gram kanel, kan sænke total kolesterol med 12-26% og triglycerider med 23-30%. Jo mere kanel, des større effekt.

I forbindelse med metabolsk syndrom, er det også bemærkelsesværdigt at kanel kan mindske antallet af blodplader (trombocytaggregation), da et forstørret antal kan føre til blodpropper , slagtilfælde eller anden hjerte-kar-sygdom.

Kanel har en fantastisk anti-bakterie, anti-mikrobe og anti-viraeffekt, så det var ikke uden mening at kanel blev brugt som konserveringsmiddel for tusinder af år siden.

Kanel/Insu-Complex

Alfa-Liponsyre til behandling af diabetes og diabetisk neuropati

For alle de der allerede er diagnosticeret med diabetes og lider af eller ønsker at forebygge diabetisk neuropati, så er Alfa-Lipon (ALA) et yderst effektivt og interessant produkt.

Faktisk har flere undersøgelser vist at ALA er så effektiv på blodsukkeret at dette bør overvåges, så blodsukkeret ikke bliver for lavt.

Tilbage i 1999 offentliggjordes en undersøgelse i Diabetic Medicine, der viste signifikante bedringer af nerveskader forårsaget af diabetes ved 600mg ALA dagligt. Nerveskader eller neuropati er en af de mest ødelæggende komplikationer ved diabetes. Et beskadiget nervesystem gør os modtagelige for hjertesygdomme, dårlig sårheling og infektioner. Det menes at diabetikere med neuropati har en fem gange større risiko for at dø for tidligt sammenlignet med de patienter der har et rask nervesystem. Neuropati påvirker mere end 50% af alle diabetikere og der har ikke før været nogen effektiv medicinsk behandling mod det.

Diabetic Medicine, (16 (12): 1040-1043) 1999

En nyere undersøgelse (Diabetes Care) har vist ALA kan genoprette diabetisk nervefunktion efter kun fire måneders højdosis (300mg 3X dagligt) oral behandling.

Generelt set anbefales ALA hvor der er hjertesygdom tilstede og især ved forhøjet kolesterol.
dette fordi ALA har en sænkende funktion på kolesterol i sig selv, men også fordi det stimulere E-vitamin der tidligere i en lang række undersøgelser har vist sig at kunne sænke kolesterol med 40% i blodet og 45% i aortavævet.

 

Alfa lipon syre, (Alpha lipoic acid eller ALA ), er en antioxidant der laves af kroppen og findes i alle celler hvor den hjælper med at omdanne glukose til energi. Som antioxidant er ALA med til at bekæmpe affaldsstoffer og uønsket materiale (frie radikaler), der kommer til, når kroppen omdanner mad til energi. Frie radikaler starter skadelige kemiske reaktioner der skader cellerne og svækker immunforsvaret, organer og væv. Modsat andre antioxidanter  som kun fungere sammen med vand eller fedt, er alfa lipon syre opløseligt i begge (vand-og fedtopløseligt).

Dette betyder at den kan udnyttes og virke overalt i hele kroppen.

 

ALA har vist sig at kunne "genoplive" sig selv efter at have kæmpet og ofret sig mod frie radikaler, men virker samtidig stimulerende på reparation af C-og E vitamin.

ALA tilstedeværelse i hele kroppen, også i de fedtholdige membraner og lipo proteiner og er kendt for sin evne til at sænke kolesterol og regulere blodsukkeret.

ALA er lever beskyttende ved at beskytte mod skader forårsaget af de kemikalier kroppen udsættes for på daglig basis. I USA er ALA blevet mange alternative behandleres første valg i behandling af leverbetændelse, candida, allergier og virale angreb.

 

Uden for Danmark har ALA i mere end 30 år været anvendt som en medicinsk godkendt behandling for diabetes. I 1970 viste undersøgelser udført på University of Pennsylvania, at ALA øger den hastighed kroppen tager om at omdanne sukker til energi, og samtidig forsinker skader hos diabetikere, såsom grå stær og neuropati.  Katarakt væv har lave niveauer af glutathion og ALA virker effektivt på produktionen af glutathion. Med hensyn til grå stær væv, så viser en undersøgelse fra 1995 af Dr. Lester Packer at ALA virker ekstremt beskyttende mod grå stær hos diabetikere netop fordi ALA er både vand-og fedtopløselig er det i stand til at trænge dybt ind i vævet af øjets linse og udføre sin mission at ødelægge frie radikaler.

(Packer, L., et al. Alpha-liponsyre som biologisk antioxidant. Free Rad Biol Med. 19:227-250, 1995.)

Alfa lipon


Hvis du tager statiner mod forhøjet kolesterol, skal du klart overveje at tage ALA. ALA er så banebrydende i dets positive effekt på både kolesterol og blodsukker og sammenlignet med de sidste års viden omkring statiners bivirkninger, ikke mindst på vores nervesystem neuropati), så bør et alternativ som ALA overvejes.

ALA har evnen til at beskytte det genetiske materiale DNA i cellekernen, og kan derfor være en potent betydning for beskyttelse mod nedarvede svagheder. Beskyttelse af gener så disse kan reproducere og regulere uden skader, har konsekvenser for både ældning og cancer.

 

I en nylig udgave af det danske magasin Tidslerne, nævnes den ALA som velegnet i behandling af kræft, netop på grund af ALA's kraftige antioxidant effekt og sin evne til at regenerere beskadiget væv og modvirke skader på nervevæv.

Folk bag Tidslerne er glade for at ALA endelig kan købes på det danske marked, hos Helsam, i helsekostbutikker og hos Matas.

ALA er absolut et vigtigt supplement til den daglige kost, og mens små mængder er tilgængelige i vores kost, er et supplement nødvendigt hvis man vil se positive resultater i behandling mod neuropati, diabetes forhøjet kolesterol m.v. , Den generelt anbefalede beløb er 50 mg dagligt, men om oplyst her er anvendes doser på 300-600mg som terapeutisk dosis. Rådfør med professionel behandler før indtag af høje doser ALA. Dette gælder også indtag af ALA under graviditet.

 

Der er andre spændende forsøg der viser en lovende effekt af ALA mod Alzheimers

http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/36936 , MS (multiple sclerose)

PMID: 9916881 [PubMed - indekseret for MEDLINE]

Van der Goes A, Brouwer J, Hoekstra K, Roos D, van den Berg TK, Dijkstra CD.
Institut for Cellebiologi og Immunologi, Det Medicinske Fakultet, Vrije Universiteit, BT Amsterdam, Holland.

Og nedbrydning af brusk i forbindelse med leddegigt.

(Lee EY, Lee CK, et al, Reumatologisk International, 2007; 27 (3): 225-233).

Alfa-lipon er i Danmark godkendt til ernæringsmæssig behandling af mangel på alfa-liponsyre ved diabetisk neuropati.

Mad fokus: GURKEMEJE

Gurkemeje eller curcumin, som gurkemejes aktive stof og gule farve hedder, kendes og anvendes primært som krydderi og farvestof.

Curcumin er det aktive anti-inflammatorisk ingrediens i gurkemeje. Det har været anvendt traditionelt i århundreder af Ayurveda og kinesisk medicin og er måske lige nu den lægeurt der forskes mest i, i den vestlige medicin.

De senere år er interessen for gurkemeje og specielt det aktive stof curcumin taget som kosttilskud, steget gevaldigt i takt med at der kommer flere resultater på dets fordele for vores mentale og fysiske sundhed, herunder gigt, hjertesygdomme og andre inflammatoriske baserede sygdomme og sidst men absolut ikke mindst, forskellige kræfttyper.

Fakta om gurkemeje (curcumalonga): I familie med ingefær og høstes primært for sine jordstængler, som efterfølgende finmales til det smukke gul-orange pulver indeholdende det aktive stof curcumin. 

Gurkemeje er rig på en lang række vigtige næringsstoffer som vitamin C, vitamin B6, niacin, mangan, jern, kalium, magnesium, omega 3-fedtsyrer, omega 6 fedtsyrer, fytosteroler og fibre.

 

Da den første måned i det nye år ofte handler om at smide overskydende kropsvægt og få styr på blodsukker og trang til sødt, vil jeg først nævne curcumins effekt på vores  blodsukker. Forsøg på overvægtige har vist at curcumin kan reducere insulinresistens og inflammation i lever og fedtvæv, hvilket er relevant i behandling og forebyggelse af specielt type 2 diabetes.

(Columbia University Medical Center).

 

Ved forsøg på spoleorm (C. elegans), har curcumin vist sig at have livsforlængende effekt og samtidig hæmme udvikling af visse sygdomme, der ofte er aldersbetinget. Når det gælder forsøg der handler om livsforlængelse, er orm ofte valgt fordi de kun har en levetid på få uger og derfor er resultaterne hurtige at konkludere.

Nu er forsøg på orm ikke det samme som forsøg på mennesker, men al naturligt der kan bremse ældningsprocesser og virke livsforlængende, har interesse i disse tider, og forskningen er meget positiv overfor curcumins effekt. Dette forstærkes af, at man har konkluderet at curcumin har en positiv effekt på det protein man ser misdannet hos Alzheimers patienter. Fakta er at i kulturer hvor der indtages meget gurkemeje, ser man stort set ingen tilfælde af Alzheimers og Parkinsons.

Gigt - curcumin har en kraftig anti-inflammatorisk egenskab, hvilket længe har været anerkendt og anvendt i den gamle indiske/Ayurvediske medicin, hvor curcumin Curcumabruges mod artritis og leddegigt. Det tyder på at den antiinflammatoriske egenskab sker ved at forhindre et protein (NF-KB) i at blive aktiveret i leddet. NF-KB er forbundet med øget inflammation.

Mavens ven - Curcumin bidrager til øget mavesaft, der kan fremme fordøjelsesprocesser. Blandt andet hos patienter der lider af irritabel tyktarm, har curcumin vist god effekt.

Lever - Curcumin har en betydelig lever-beskyttende virkning, der minimere skader fra patogene stoffer som tungmetaller, stråling, nikotin og andre kemikalier.

Heling af sår - Gurkemeje/curcumin er antiseptisk og virker smertestillende. I gamle dage anvendte man gurkemeje til sår og forbrændinger og til forebyggelse af infektioner.

Knoglestyrkende - Curcumin har en knoglestyrkende effekt. Et gammelt husråd er at drikke et kvart glas gurkemeje saft hver aften før sengetid for at undgå osteoporose.

Hjerte - Curcumin forebygger iltning af kolesterol, hvilket reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Hud - Curcumin er effektivt i behandling af akne, tørhed og misfarvning af hud. Du kan endda blande gurkemeje i din ansigtscreme eller ansigtsmaske og anvende på problemområder. Gurkemejepulver (krydderiet) kan også anvendes på skoldkopper (bland med lunken vand til grød konsistens), hvor det letter helingen af sårene.

Anti Cancer - de sidste par år er der blevet brugt mange ressourcer på curcumins effekt i behandling af cancer og flere og flere resultater peger på at curcumin, specielt i kombination med grøn te (eller andet indeholdende flavanolerne epigallocatechin (EGCG)), kan forhindre dannelse af kræftfremkaldende enzymer.

Under en forskning hvor man søgte at finde en behandlingen der kan dræbe cancercellerne uden at have de samme bivirkninger som traditionel kemobehandling har, fandt man overraskende ud af at curcumin kan skelne kræftceller fra normale celler og skabe celledød hos cancercellerne. Det der var specielt overraskende var at samtidig med at curcumin forårsagede cancercellernes død, forbedredes den cellulære sundhed hos de raske celler hvorved disse blev mere modstandsdygtige overfor angreb.

Ved negative epigenetiske påvirkninger, opstår DNA skader så hurtigt, at kroppen ikke kan følge i selvhelbredelse hvilket resulterer i en kædereaktion af gen aktivering eller inaktivering, der skaber celle mutationer - eller kræftceller.
Forsker har konkluderet, at curcumin (diferuloylmethane) udøver sin biologiske indflydelse gennem epigenetisk modulation, en proces, der fortsætter og hele tiden holder sig et skridt foran de negative genetiske påvirkninger, altså en fantastisk forebyggende effekt.
For nylig viste en undersøgelse fra Zheijian Provincial People's Hospital i Zheijiang, Kina, at curcumin er i stand til at forårsage apoptose (celledød) ved triple negativ brystkræftceller. Triple negativ brystkræft (TNBC - østrogen-negativ, progesteron-negativ og HER2-negativ) er en type kræft, der trodser konventionel behandling og indtil videre har man brugt uhyggelige mængder kemo i forsøg på at bekæmpe kræftcellerne.

Der er så mange positive resultater på curcumin og kræft, at det er yderst beklageligt at man ikke oftere anbefaler curcumin som en naturlig, sikker og billig løsning i behandling af kræft - specielt når man indenfor den konventionelle behandling ikke har andre effektive løsninger!
Selv PubMed, som er hårde med deres analyser, anerkender curcumins anti-cancer kapacitet til en række forskellige typer af kræft.

Naturlige fødevarer rige på flavanoler, især epigallocatechin gallate (EGCG) som blandt andet findes i grøn te, er også blevet undersøgt i kombination med curcumin og er sammen fundet yderst effektiv mod cancer. EGCG hæmmer overdreven angeogenesis (overdreven dannelse af blodkar), blodkar som kræftceller har tendens til at invadere og dermed skabe turmorvækst. 21. april 2011,University of Texas MD Anderson Cancer Center  

 

Gurkemeje kan bruges i både vegetar- og kødretter, men er også nemt at bruge i smoothies. Brug gerne sammen med frisk eller stødt ingefær.

 

Hvis du har mod på at afprøve en opskrift fra det traditionelle indiske køkken, så prøv gurkemeje pulver i varm mælk (kan være alternativer som ris, mandel eller kokosmælk), tilsæt lidt kokosolie og en knivspids af sort peber og du har en styrkende drik, som du kan bruge dagligt for lindre kronisk inflammation og samtidig forebygge en efterhånden lang liste af sygdomme.

Kan man ikke lide smagen af gurkemeje eller ønsker man at få en mere "ren" eller aktiv form af curcumin, kan man vælge et kosttilskud som Curcuma.

Der skrives meget om gurkemejes effekt på vores helbred, så ønsker du mere viden, så læs løs på følgende sider.

 

Curcuma Kapsler 

Generelt om Gurkemeje 

Gurkemeje som Naturmedicin  

Gurkemeje kan være nyt mirakelmiddel - B.T.  

Gurkemeje er Fedtets Fjende 

Stof i Karry og gurkemeje kan forebygge type 2 diabetes - www.diabetes.dk  

 

Pub Med
Greenmedinfo
 

 Gurkemeje Smoothie

Her får du opskriften på en styrkende, varmende og velsmagende smoothie med gurkemeje. Du kan nemt erstatte med andre krydderier som kanel eller chili for at udnytte andre gode sundhedsfremmende egenskaber - igen alt efter dine behov.

300 ml. rismælk eller anden alternative til mælk.

1 stk. Banan

1 god håndfuld frosne bær - genre blandede bær.

1 tsk. protein (valle, hamp, ris, ærte eller soja efter smag og behov).

¼ tsk. friskrevet Gurkemejerod eller pulver

1 spsk. friskrevet ingefærrod eller pulver

1 håndfuld Gojibær 

2 spsk. Perfect Balance Omega 3-6-9 olie

1 tsk. spirulina pulver

1 tsk. kakao nibs

1 tsk. knuste hørfrø - gerne økologiske. De hele frø kan opbevares i fryseren og knuses i en kaffekværn.

Kan sødes med honning (gerne rå og økologisk) eller stevia efter smag.

 

Hertil kan efter behov tilsættes ½ tsk. Ginseng - eller Echinacea pulver for mere energi eller immunstyrkelse.

Vitaminer styrker immunforsvaret og beskytter mod kræft

I tidsskriftet Pharma, kunne man i november 2012, læse om et amerikansk studie, hvor konklusionen er at multivitaminpiller nedsætter risikoen for kræft. Maximum blå

I undersøgelsen fulgte man 14.461 mænd fra 50 års-alderen i en periode på 12 år. Deltagerne blev opdelt i 2 grupper hvoraf den ene gruppe dagligt fik en multivitaminpille og den anden gruppe fik et placebotilskud.

Man fandt en nedsættelse i risikoen for kræft på 8 procent, hvilket er en lille men, ifølge forskerne, absolut signifikant nedsættelse. 

Den pågældende undersøgelse er den hidtil største af sin slags og foretaget af National Institute of Health, den amerikanske sundhedsstyrelse. Forskerne bag udtaler også, at på grund af undersøgelsens størrelse og resultat, afviser man tidligere langt mindre undersøgelser der har påvist at et multivitaminpille tilskud ikke virker forebyggende på kræft.

Et andet, langt mindre forsøg, foretaget på godt 100 ældre mennesker, der igen fik enten en multivitaminpille eller placebo, viste nedsat risiko for infektioner.

Forsøget løb over en periode på 12 måneder og deltageren fik løbende foretaget blodprøver Maximum1 og blev nøje observeret for infektioner og sygdom og sværhedsgraden heraf og eventuelt nødvendig behandling med antibiotika.

De ældre, der indtog vitamintilskud, havde sammenlagt infektioner i 23 dage sammenlignet med 48 dage hos de personer der indtog placebo/snydepiller.

Forskerne konkluderede at det ikke er særlig store doser af vitaminer og mineraler der skal til for at få en beskyttende virkning. Chandra RK, The Lancet.

Også et tidligere studie, fra år tilbage, foretaget på 89.000 sygeplejersker (The Nurse Health Study), viser at længere tids indtagelse af multivitaminpiller, kan sænke risikoen for tyktarmskræft betragtelig. I dette forsøg havde man hovesaglig fokus på folinsyre, da man mener at dette B-vitamin, spiller en stor rolle i reduceringen af spontane mutationer i DNA.

Så find dig en god multivitaminpille, gerne med supplerende urter og adapterne og tag den kontinuerligt. Alt tyder på, at det er vigtigt at gøre det til en daglig vane for at få den optimale effekt.

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også megMarianne Honore´et  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc