2012
Nyhedsbrev Nr.90
Granat�ble

NatureWise nyhedsbrev


Kære læser

 

 

De fleste af os glæder os til julens traditioner og til at tage hul på et nyt og spændende år. December og januar byder på masser af samvær med familie og venner og vi er omgivet af alverdens lækkerier der serveres undervejs.

Hvis du allerede er ved at gå til af stress over juleindkøb, madlavning, julefrokoster - angst for de ekstra kilo der har tendens til at sætte sig, udmattelsen, tømmermænd og andre "bivirkninger" højtiden kan resultere I, så husk lige at du selv bestemmer hvor meget du vil deltage både med hensyn til festligheder og økonomi. Mådehold er også en mulighed hvis man vil forsøge at holde sig nogenlunde oven vande. Med bare lidt selvkontrol, behøver kostomlægning og vægttab ikke at lægge øverst på listen over nytårsfortsætter.

 

Glædelig Jul og Godt Nytår  

I denne udgave
Tips til Jul og Nytår
Kanel - Julens krydderi med meget mere
Sund, glad og varm med te
Te drikkere har lavere risiko for diabetes
Grøn te stabilisere blodsukker
Højt indtag af antioxidanter hæmmer inflammation
C-vitamin styrker hjernen i fosterstadiet
D-vitamin og Diabetes type 1
D-vitamin forebygger MS
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

 

 

Join Our Mailing List!


Tips til Jul og det NytÅr

 - Gå aldrig til fest på total tom mave - sørg for at indtage noget godt protein inden du sætter dig til det store festbord. Du kan eventuelt lave dig en protein-smoothie lige før du tager af  sted til festlighederne. På denne måde er der en langt mindre risiko for at du overspiser og proteinet vil samtidig booste dit stofskifte.

 

- Mådehold - du kan sagtens nyde julegodter, dessert og alkohol uden skyldfølelse, hvis blot du praktisere mådehold. Gå efter mindre portioner, så der er plads til at smage det hele uden fornemmelse af overspisning og utilpashed. Husk at julen byder også på masValleproteinser af frugt og grønt som æbler, appelsiner, mandariner, rødkål og nødder. Så får du gode fibre, næringsstoffer og fedtsyrer.

- Drik vand - drik mindst 1 glas vand for hver genstand alkohol. Alkohol, sort te og kaffe virker dehydrerende, hvilket øger risikoen for tømmermænd. Drik også altid et glas vand før måltiderne. Det giver fylde og hjælper din fordøjelse.

Fysisk aktivitet - gå- og løbeture er ren velvære og er en dejlig måde, at nyde naturen og hinandens selskab på.

I den sidste ende er det ikke maden vi spiser mellem jul og nytår, der giver problemer, men det vi fylder på mellem nytår og jul. Har vi styr på den daglige kost og motion, så er der fint plads til at skeje lidt ud i ny og nå, uden de store skader.

Halsbrand og oppustethed - December og januar er højsæson for syredannelse, fordi vi indtager en mere syreholdig og syredannende kost i rigelige mængder. Et naturligt syreneutraliserende middel er fennikel eller anisfrø, som kan tygges umiddelbart inden et større måltid. De er yderst velsmagende, giver frisk mund og Mavens venånde og stimulere dine fordøjelsesenzymer, mens de samtidig beskytter mavetarm- slimhinden. Hvis du ikke er til tygning af frø, kan du også vælge at tage et par kapsler Rød Elmebark efter et større måltid. Rød Elmebark har mange sundhedsmæssige funktioner når det gælder fordøjelsen.  

Hvis din fordøjelse reagerer med at være træg, kan et middel som Mavens Ven Nr.2

anbefales. Dette tilskud indeholder en urteblanding, der er velegnet i perioder, hvor  kosten er mindre fiberrig eller vores væskeindtag er for lavt og niveau af motion er nedsat. Den har en let afførende effekt, som uden problemer kan kontrolleres.
VIGTIGT: Man kan variere eller øge dosis, så man opnår den rette positive afføringskonsistens.  

 

 Tag eventuelt et dagligt skud mælkesyrebakterier som Maxiflor, der har 11 forskellige mælkesyrebakterier og mere end 4 milliarder frysetørrede levende bakterier.

  

 

Kamille er et godt gammelt råd mod mavesyre og irriteret fordøjelse. Kamille virker generelt beroligende, antiseptisk og syreneutraliserende. Drik et par kopper i løbet af dagen og gerne lige før sengetid.

Aloe Vera Gel er et rent universalmiddel og bør altid være en del af husapoteket. Kan med stor fordel anvendes mod irriteret fordøjelse, halsbrand, forebyggelse af tømmermænd og  brandsår, skulle du være så uheldig, at brænde dig under madlavningen. Tag 1 spsk. 1-3 gange dagligt eller smør den rene aloe gel på sår og rifter. 

- Tømmermænd - At bede folk om at kvitte alkohol i forbindelse med festlige lejligheder, er ikke særlig realistisk omend det er det bedste råd til forebyggelse af tømmermænd. Tømmermænd skyldes dehydrering af kroppen og dermed mangel på vigtige næriAloe Vera gelngsstoffer og er samtidig en forgiftning af leveren. Før du tager til fest bør du sammen med et STORT glas vand, gerne tilsat 1-2 spsk. Aloe Vera sammen med en håndfuld Chlorella kapsler. Chlorella har evnen til, at absorbere uønsket materiale og tilføre de næringsstoffer du mister når du indtager alkohol i større mængder. Drik et glas vand for hver genstand, så du "fortynder" alkoholens skadelige effekt og undgår dehydrering. Efter fest og inden sengetid, gentager processen og så undgår du de velkendte "dagen-der-på" symptomer.

- Stress - urter som Ginseng og Schizandra er begge adaptogene og kan med stor fordel tages før, under og efter til forebyggelse af stress eller genetablering af balance. Adaptogene urter har evnen til at få vores krop til at tilpasse sig den stresstilstand vi er i og give os styrke til at komme igennem diverse stresstilstande.

Er det en nu og her energi du har brug for så tag en par Guarana kapsler, så får du et hurtigt og effektivt spark til at komme videre på.

 

Kanel - Julens krydderi med dokumenteret effekt på metabolisk syndrom

Kanel er gennem mange studier over de sidste år, blevet stærkt relateret som et effektivt middel til forebyggelse eller behandling af fedme og diabetes og nu også metabolsk syndrom, defineret som en kombination af forskellige sygdomsrelaterede tilstande.

Det er de aktive stoffer, de vandopløselige polyfenoler, der i kanel, og især i produkter med kanel ekstrakt, virker beskyttende mod metabolsk syndrom.

Kanel øger insulinfølsomheden, sænker blodsukkeret og er med til at begrænse skaderne ved fremskreden glycosylering (glykosylering er små sidekæder af sukkerstoffer, der tilkobles molekyler). Kollektivt sænker indholdet af polyfenolerne risikoen for udvikling af metabolisk syndrom.

Kanel polyfenoler er stærke antioxidanter, der udøver direkte beskyttende virkning på celler og væv. I de senere år har vi lært, at kanel både øger antal og aktivitet af de såkaldte glukose transport komplekser, der giver cellerne evnen til at optage glukose i nærvær af insulin. Insu Complex
Kanel øger også produktionen af de metaboliske sensorer kendt som PPAR, der lige nu studeres grundigt af medicinalfirmaer, som en mulig kilde og dermed udvikling af anti-diabetiske lægemidler.

PPAR'er repræsenterer også en anden mekanisme, som får cellerne til at reagere på øgede glucosekoncentrationer, ved at sænke dem. Øget PPAR aktivitet bidrager til forbedret insulinfølsomhed.

Talrige forsøg på mennesker har bevist kanels evne til at vores blodsukker og øge insulinfølsomheden, som derved hæmmer de kraftige stigninger i blodsukkeret i forbindelse med indtagelse af sukker-og kulhydratholdige måltider.

Kanel øger også mæthedsfornemmelsen, hvilket forhindre os i at overspise.

Kanel har også vist sig at sænke blodtrykket og er hermed igen med til at forebygge metabolisk syndrom. Kanels kombinerede effekt på blodsukker, insulinfølsomhed og blodtryk, ser lovende ud for de der allerede er diagnosticeret med begyndende metabolisk syndrom.

Hos diabetikere, der oplever smertefulde skader på væv og nerver, ses også positive resultater ved behandling med kanelekstrakt.

Polyfenoler i kanel virker desuden antimikrobiske, anti-inflammatoriske, anti-tumor, sænkende på kolesterol og generelt immunstyrkende.

Specielt kanel i form af ekstrakt, har vist sig at reducere de såkaldte cytokiner der er medvirkende til inflammation i fedtvæv og sænker dermed risikoen for kardiovaskulær sygdom.

Ren kanel kan bruges som krydderi i din madlavning og bagning, tilsættes smoothies eller drysses på din morgengrød- eller yoghurt. Den stærke beskyttende og stabiliserende effekt opnås dog primært ved at indtage kanel som ekstrakt.

Og du behøver slet ikke vente på at lægevidenskaben for godkendt et middel, for det findes i bedste velgående på det danske marked og endda ganske prisgunstigt. 

InsuComplex   

Sund, glad og varm med te

Ud over vand, er te den drik der indtages mest på verdensplan. Selv ikke alverdens kaffe lattes med mocha dit og dat, har kunnet tage fokus væk fra te. Tværtimod har man set en stigning i te drikkeriet.

Vi ved i dag en masse om tes påvirkning af vores krops sundhed. Det er her specielt de ægte teer (sort, grøn og hvid te), vi kan finde endeløse studier på, men også urteteerne, lavet på både blade, stængler og rødder, har igennem tusindevis af år vist sig effektive på vores helbred. Jeg er selv kaffenyder i ganske små mængder, men hvor jeg ofte ser kaffe indtaget i forbindelse med stress, har te en evne til at være mere forbundet med ro og fordybelse. Hvor te, i vores del af verden, tidligere var noget rent socialt, er den nu også forbundet med dens sunde virkninger - at drikke te er blevet et symbol på at man passer på krop og sind.

Vil man gerne udnytte de sundhedsmæssige fordele der er ved at drikke te, så gå man aldrig galt ved at vælge de ægte teer, sort, grøn og hvid te. De fleste hælder mest til den grønne te, primært fordi der forelægger flest studier på denne.

Immunforsvar, hjerte-kar sygdomme, kræft, forhøjet kolesterol, fordøjelsesproblemer, infektioner, gigt m.v. - er nogle af hovedområderne hvor der forelægger studier på de ægte teers positive effekt.

Urteteerne drikkes ofte som "velvære" te, på grund af deres smag, men også her kan man forske lidt i de forskellig urter og vælge dem der passer på den tilstand man er i.

Har man brug for noget der virker kølende eller varmende, skal den lindre fordøjelsesgener elle ren forkølelse, osv. Vi kan vælge de enkelte urter, en af de mange effektive blandinger, eller blande selv, så vi får lige netop det der passer til vores fysiske og psykiske tilstand her og nu.

En varm kop te gør godt på en kold vinterdag, men prøv en te der ikke kun varmer fordi den temperaturmæssigt er varm, men fordi dens indhold virkelig skaber varme i kroppen.

Et eksempel er  Chiliform - stærk urtete med chili, anis, lakridsrod, kakaoskaller, krusemynte, ingefær, pebermynte, brændenælde, sort peber, fennikel, kanel, kardemomme, nelliker, m.fl. 1 tsk. (2gram) per kop.

 

Te drikkere har lavere risiko for diabetes

En analyse af te-drikkere verden over, viser en signifikant sammenhæng mellem indtagelse af te og forekomst af diabetes. En gruppe af europæiske forskere har analyseret data fra WHO på forekomst af kræft, hjerte-kar sygdomme, smitsomme sygdomme og diabetes og indtagelse af sort te per person i 50 forskellige lande. Grøn te kapsler

I de lande hvor indtagelse af sort te var størst (Irland, Storbritannien, Tyrkiet og Rusland) sås en langt lav Grøn te er  e forekomst af diabetes end i de lande hvor indtag af sort te var lavest (f.eks. Mexico og Venezuela). Hvor mange drikker den grønne te  for at nyde godt af indholdet af de antioxidante catechiner, er det i den sorte te, flavonoiderne theaflaviner og thearubiginer, der menes at have forebyggende effekt på diabetes. Der er lignende studier på grøn te, men i dette tilfælde mener man at theaflaviner og thearubiginer har en stærkere forebyggende effekt på diabetes end den grønne te. 

Det er den gæringsproces de grønne teblade gennemgår, for at blive til sort te, der resultere i dannelse af de komplekse flavonoider.

7. november 2012 i tidsskriftet BMJ Open

 

Grøn te normalisere blodsukker


Grøn te kan medvirke til stabilt blodsukker, viser en undersøgelse publiceret i tidsskriftet Molecular Nutrition and Food Research, i oktober 2012.

Det er de aktive stoffer, epigallocatechin-3-gallate (EGCG), i den grønne te, der stærkt menes at medvirke til reducering i stigningen i blodsukkeret, der opstår som følge af indtagelse af stivelsesholdige fødevarer.

Som med kanel, menes det også her at mennesker med diagnosticeret metabolisk syndrom, en klynge af symptomer, der blandt andet omfatter forhøjet blodsukker og er knytStevia sødetablettertet til en øget risiko for diabetes, kan have stor glæde af dagligt at indtage grøn te.

I dette forsøg have man en gruppe der indtog majsstivelse og EGCG og sammenlignet med den gruppe der kun fik majsstivelse, så man en 50% reduktion i stigning af  blodsukkerniveau. Der var ikke umiddelbart noget effekt ved indtag af maltose, saccharose eller glucose, hvilket tyder på, at EGCG påvirker den måde kroppen omdanner stivelse til sukker

Forskerne anbefaler at vi indtager grøn te, som te eller som ekstrakt i form af kosttilskud, i umiddelbart forbindelse med stivelsesholdige måltider. Så er der pasta og kartofler på menuen, så snup et par kapsler med grøn te eller nyd en kop te før, under eller lige efter måltidet.

Din grønne te bør ikke sødes med sukker, men føler du trang til at søde den, kan du for eksempel bruge stevia.

Den dosis af EGCG, der blev givet i denne pågældende undersøgelse, cirka svarende til at drikke 350ml grøn te. Forskerne er meget positive over for forholdsvis lidt EGCG der skal til for at få en signifikant effekt.

5. oktober 2012 i tidsskriftet Molecular Nutrition and Food Researchsuggest, af Joshua D. Lambert fra Pennsylvania State University

Højt indtag af antioxidanter mindsker risiko for inflammation
Des højere indhold af antioxidanter i din kost, des større anti-inflammatorisk virkning, påviser en evaluering af fire forskellige analyser.  

Undersøgelsen omfattede 443 japanske kvinder i alderen 18-22 år hvor forskerne via spørgeskemaer, søgte at finde sammenhængen mellem kostens samlede anti-oxidante kapacitet (TAC) og dens effekt på inflammation. Man målte forskMaximum1ellige enheder som ORAC, FRAP, TEAC og TRAP, der alle giver en indikation ORAC 21 af  til stedeværelse af antioxidanter og/eller deres effekt sammenlig  net  med tilsted  eværelse af C-reaktivt protein (CRP) og andre m  arkører for inflammation.

Ved analyser fandt man at der var 61-60% lavere risiko for forh  øjet C-reaktivt protein hos de med højest indhold af antioxidant kapacitet, i forhold til de med den laveste antioxidant kapacitet.

Konklusionen er at jo højere koncentration af antioxidanter, des lavere forekomst af  inflammation.   

30. oktober 2012 i Nutrition Journal.

 

Forstå ORAC og antioxidant-værdier

Cellsikker 

 

C-vitamin nødvendigt for udvikling af hjerne i fosterstadie

Meget tyder på at det er yderst vigtigt at kvinder, under graviditet, har en sundt niveau af C-vitamin, for optimal udvikling af det ufødte barns hjerne.

Resultaterne fra et studie foretaget på marsvin og afslører således at C-vitamin har en betydelig rolle for hjernens udvikling hos pattedyr der ikke selv producere C-vitamin.
Professor Jens Lykkesfeldt og hans medarbejdere (Københavns Universitet) opdelte 80 drægtige marsvin til henholdsvis at indtage en kost, rig eller fattig på mængde af C-vitamin.

Ved fødsel, af marsvinene, blev ungerne, fra hver af de to grupper af mødre, også opdelt til at modtage en kost henholdsvis høj eller lav på indhold af C-vitamin.
Efter gennemgang af de marsvin-ungernes hjerner blev det konstateret, at de unger født af mødre med mangel på C-vitamin, havde en reduktion i størrelsen af hippocampus,
Mega C et område der er involveret i hukommelsen. Ved supplement af C-vitamin til disse unger, så man ingen genopretning og man konkludere derfor at det er vigtigt at C-vitamin er tilstede i rigelige mængder under graviditeten. 

Selv ved minimalt underskud af C-vitamin, så man påvirkning af hippocampus med 10-15%.

Forskerne udtaler at de tidligere har troet at moderen kunne beskytte barnet med en selektiv transport af nødvendige næringsstoffer fra mor til barn og at fostrene derfor var dækket ind med C-vitamin. Dette studier viser tydeligt at hvis moderen mangler C-vitamin under graviditeten, så kan det resultere i uoprettelig skade på afkommets hjerne - specielt i forbindelse med hukommelse og muligvis også indlæring, hvilket potentielt kan få alvorlige konsekvenser for de berørte afkom.

Man valgte at foretage dette forsøg på marsvin, fordi de ligesom mennesker ikke selv danner C-vitamin, men skal have det tilført via kost eller kosttilskud.

Man ved at mennesker med lav økonomisk status, der spiser dårligt - og måske også ryger, ofte lider af C-vitaminmangel, pointere forskerne og netop derfor bør man bruger mere energi på at brede budskabet om vigtigheden af indtag af C-vitamin under graviditet.

31. oktober 2012 i tidsskriftet PLoS

Lavt niveau af D-vitamin har indflydelse på udvikling af type 1 diabetes 

Dr Garland fra University of California, har med offentliggørelsen af et nyt studie på D-vitamin, fundet en sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og udvikling af type 1 diabetes.
Dr. Garland forsker team målte niveau af 25-hydroxyvitamin D i frosne serumprøver fra 1.000 patienter med type 1 diabetikere (afdelingen "Defense Serum Registry" for sygdomsovervågning) og 1.000 militære service medlemmer uden sygdom, alle taget fra blodprøvet fortaget på damme dato. Tidsperioden fra tapning til udvikling af diabetes 1 varierede fra 1 måned til ti år, med en gennemsnitstid på 1år. D vitamin group


Et omvendt forhold blev observeret mellem niveau af højere D-vitamin serum og en reduceret risiko for insulin-krævende diabetes. De forsøgspersoner, hvis D-vitamin niveau var blandt den laveste femtedel af deltagerne havde 3,5 gange større risiko for at udvikle diabetes i forhold til dem, hvis niveau var højest. Dr. Garland anslår, at niveauet af 25-hydroxyvitamin D , serum er nødvendig for at forebygge type 1 diabetes, er 50 nanogram per milliliter baseret på undersøgelsens resultater.
Tidligere undersøgelser foreslået, at der foreligger en sammenhæng mellem D-vitaminmangel og risiko for type 1 diabetes, men det er første gang, at teorien er blevet testet på en måde, der giver denne sammenhæng mellem dosis og udvikling eller forebyggelse af diabetes 1.

Der er forhold der påvirker D-vitamin stofskiftet, men for de fleste mennesker, vil en daglig dosis på 100mcg D3-vitamin, være nødvendig for at opnå de forebyggende og nødvendige niveauer.

Dr. Garland er professor ved Institut for Familie-og Sygdomsforebyggelse ved Universitetet i San Diego.  

Den vidste D3-Vitamin findes i 10mcg, 35mcg og 85mcg. 

European Association for Studiet af Diabetes (EASD) tidsskrift Diabetologia, Garland, DrPH , University of California, San Diego School of Medicine

 Prænatal tilskud af D-vitamin foreslået som MS forebyggende

Prænatal tilskud af D-vitamin foreslås som forebyggende mod udvikling af multiple sclerose (MS).

Ifølge et britisk studie, bør gravide kvinder indtage D-vitamin for at beskytte det ufødte barn mod udvikling af multiple sclerose.

Børn født om vinteren har en lavere risiko for multipel sklerose, hvorimod de der fødes i løbet af sommeren, har større risiko. Dette tyder på at D-vitamin har en beskyttende prænatal rolle hos de ufødte børn, med fokus på vigtigheden af at gravide holder et sundt niveau af D-vitamin. 

Vitamin D dannes i huden under eksponering af ultraviolette (UV) stråler. Mængden og styrken af UV stråler er utilstrækkelige til D-vitamin produktion i månederne mellem oktober og marts på vores breddegrader (ved 52 graders bredde eller mere fra ækvator).


Data fra ti forskellige undersøgelser, herunder 151.978 mænd og kvinder med MS, blev evalueret for at undersøge sammenhængen mellem variationen af prænatal eksponering for sol og sygdomsrisiko. Man fandt, at patienter født i april havde en 5% stigning i MS risiko, og de der var født mellem oktober og november havde en 7% lavere risiko.

Undersøgelsen understøtter andre studier der beviser et samspil mellem gravide kvinders udsættelse for UV-stråling og udvikling af sygdom hos afkom, genereret allerede i fostertilstand.

14. november 2012 i Journal of Neurology, Neurokirurgisk og Psykiatri, Dr. Ruth Dobson fra Queen Mary Institute i London.

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også megMarianne Honore´et  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc