2012
Nyhedsbrev Nr.90
Granat�ble

NatureWise nyhedsbrev


Kære læser

 

Der er mere i livet end at øge sin hastighed.
-Gandhi
 
Slap af

 

Har du ind imellem følelsen af, at der ikke er nok timer i døgnet?

Vi styrter gennem dagen - arbejde, hjem, indkøb, familie. Vi er her og der og alle veje og mange dage ender med følelsen af udmattelse.

Langsomt får vi fyldt dagen op med pligter og travlhed, som vi ikke altid ønsker, men som vi føler at vi bør tage os af. At være produktiv og konstant krydse ting af vores "to-do" liste er blevet målet i sig selv!

Fakta er at livet er en gave der vare forholdsvis kort, specielt hvis man ser på alle de muligheder der er for at leve et optimalt og passioneret liv.

I oktober udgaven af NatureWise, skrev jeg om "time-management" - hvordan vi bedst styre vores tid og fokusere på de opgaver der giver mening. Kunsten er at bruge mindre tid på ligegyldige ting, specielt hvis vi kun gør dem fordi vi tror andre forventer det af os! Og så til gengæld fokusere på mere at finde mere "slap-af" tid.


Mange mennesker har vitterligt travlt og kan ikke bare smide benene op på bordet og tage en slapper midt på dagen. Opgaver du ikke kan slippe, kan du stadig ændre ved at justere på selve kvaliteten af opgavens udførelse, så oplevelsen bliver nær så stressende.

I denne udgave
Arbejd smartere - ikke hårdere
Mad Fokus - Fedtstoffer
Omega-3 som kosttilskud
Månedens opskrift Tahin Sauce
God mad til en kold tid
Fedme og fejlernæring
Antioxidanter og inflammation
Article Headline
Article Headline
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

 

 

Join Our Mailing List!


Kunsten at slappe af

Hvordan kan du forvandle morgenens sprint-tur til toget, indkøb kl. 17.30 med børn der er utålelige fordi de er trætte og sultne eller telefonen der hele tiden, med diverse blip og blinken, minder dig om nye beskeder og e-mails der forventes besvaret nu og her?

Hvordan finder du mere "frihed" i din hverdag når opgaverne bare hober sig op? Hvordan lære du at slappe af?


Det er nok forskelligt hvad der virker for den enkelte, men da de fleste af os køre på rutiner og vaner, er det der vi skal justere.

Tag for eksempel et par minutter til at huske dine drømme når du vågner om morgenen. Tag et par dybe indåndinger inden du svinger benene ud over sengekanten. Brug et almindeligt vækkeur og ikke din telefon til at vække dig - Vi har tendens til at starte med at læse e-mails og derved fodre stressen fra morgenstunden, når vi ser at der allerede ligger opgaver der snupper din fokus, inden du har fået morgenmad og sendt ungerne af sted til skole.

Lad være med at pakke din kalender så stramt, at der ikke er tid til en gåtur, en dyb vejrtrækning, bygge en hule med ungerne, spille fodbold eller en spontan café-tur med din bedste ven.

Sørg for at tilføje et "langsomt" øjeblik her og der og det vil have en dybtgående effekt på dit velbefindende.

 

Personligt har vi øget familien med en meget aktiv hundehvalp, der kræver en del motion. Før min mand og jeg føjede os for vores pigers ønske om en hund, var min største bekymring om det ville øge familiens stressniveau at skulle tage sig at et nyt familiemedlem, men resultatet er blevet at jeg elsker vores gåture. Hvor jeg før var rimelig træt om morgenen når vækkeuret ringede, står jeg nu prompte op en halv time før og går dagens første tur med vovse. Det er nærmest blevet helt meditativt for mig at komme ud i al slags vejr og det er utroligt hvilken glæder jeg vender hjem med, klar til at smøre madpakker og tage hul på dagens opgaver. Det er en "opgave" der kræver energi, men det er samtidig blevet mit "langsomme" øjeblik hvor jeg nyder naturen, motionen og roen omkring mig.

Lige rundt om hjørnet har vi julen med dens sammenkomster, gaveindkøb og madlavning. Hvor denne ædle tradition - hjerternes fest, skulle være hygge, samvær og glæde, opleves den af mange som ganske udmattende og noget der skal overstås! Jeg mærker det specielt her i USA, hvor festlighederne starter allerede i slutningen af November og går løs indtil efter Nytårsfesten.

 

Prøv lige at træde et par skridt tilbage og nyd det samvær det giver at sidde roligt at lave juledekorationer, fletter stjerner, læse jule historier og bage julens småkager.

Julegaverne kan klares ved at starte tidligt. Kan familie og venner ikke melde ud hvad de ønsker sig, så må de være taknemmelige for det du finder på! Lav et budget, start tidligt, slap af og find glæden i alle de gamle traditioner. Julefrokoster bestemmer du jo selv om du vil deltage i. Man behøver måske ikke sige ja til dem alle og ej heller indtage så meget af julens lækkerier at det tager dagevis at komme sig for hver fest.

 

Slap af og nyd livet - der er kun dig der kan lave de justeringer, hvor selv de ganske små, kan have en enorm indflydelse.   

Mad Fokus: Fedtstoffer 

Fedt fylder en del i forbindelse med julen og er svært at undgå hvis man gerne vil nyde alle de traditionelle retter. Her kan jeg kun sige at mådehold er en god ting.


Ikke alle olier og fedtstoffer har samme fordele.

Stærkt behandlede, hydrogenerede, "trans" fedtstoffer og olier, der bruges i tilberedte, emballerede fødevarer kan være yderst skadelige for kroppen.

Til gengæld kan fedtstoffer og olier rene friske fødevarer og andre kilder af høj kvalitet, styrke vores immunforsvar, stofskifte, balancere vores hormonniveauer, nære vores hud, hår og negle og giver smøring til muskler og led. Kroppen har også brug for fedt til isolering og beskyttelse og til at opretholde organernes funktioner optimale.

Et sundt indhold af fedt af høj kvalitet i vores mad, tilfredsstiller kroppens behov og efterlader en følelse af god energi, varme og veltilpashed. 

Når der er overskydende fedt og olier i kosten, især de stærkt forarbejdede fedtstoffer, kan symptomerne omfatte vægtøgning, hudgener, belastning af leveren, højt blodtryk og en generel følelse af psykisk, fysisk og følelsesmæssig tyngde, der ikke altid kan måles eller forklares.

Klassiske symptomer på utilstrækkelig tilførsel af fedtstoffer af høj kvalitet, er skørt hår og negle, tør hud, sult efter måltider og følelse af kulde.Palmeolie

 

Det er stadig en overvejende enighed om at vi bør have en tredjedel af hver af hovedgrupperne af fedtstofferne; mættede, mono-umættede og flerumættede fedtstoffer.

Med al den præfabrikerede mad vi fylder os med, får vi oftest for meget af det mættede  fedt, som oveni købet oftest er af dårlig kvalitet, så generelt skal vi sørge for at bruge flere rene planteolier i vores madlavning.

 

Økologisk palmeolie (Elais) med et højt indhold af carotenoider (derfor den organge-røde farve). Har en fin eksotisk smag og duft og er yderst velegnet til stegning og bagning. Er fast I konsistens op til 24 grader, men bliver flydende ved opvarmning.


Der er mange kilder til sunde fedtstoffer og olier:
* Til sautering og bagning, prøv smør, ghee (klaret smør) eller kokosolie, da disse ikke nedbrydes ved høje temperaturer.
* Ved sautering af fødevarer ved moderate temperaturer, kan du også anvende ø
Solsikkeoliekologisk ekstra jomfru olivenolie.
* Olie som hørfrø, sesam, ristet sesam, valnød og græskar frø er bedst brugt uopvarmede i saucer, salater, på grønsager, i grød eller yoghurt.
* Andre sunde fedtstoffer findes i nødder, frø og kerner samt i "smør" lavet af disse (mandelsmør, hasselnøddesmør, jordnøddesmør, tahin osv.).
* Hele fødevarer såsom avocado, oliven og kokosnødder er gode kilder til sundt fe
dt og er du til fisk så spis de fede fisk som makrel (5890mg omega 3 per 100gr), høstsild (5400mg), stenbider (5180mg), laks (3010), røget sild (2659), hellefisk (2400mg), regnbueørred (1762mg).

 

Når du vælger olier, så køb den højeste kvalitet gerne økologisk. Gå efter det bedste, så længe det giver mening i madbudgettet - og hav gerne flere slags at vælge imellem.

Når du køber olier, så se betegnelser som "økologisk, koldpresset, ekstra jomfruolivenolie og uraffineret".

Omega-3 som kosttilskud 

Mange af os er nødt til at supplere kosten med tilskud af gode fedtsyrer for at få den anbefalede mængde - også selvom der ikke umiddelbart er symptomer på mangel.

Der har på det seneste været mange skriverier om utroværdige firmaer i Danmark, som sælger tilskud af fiskeolier af dårlig kvalitet eller som bruger urene metoder i markedsføring og/eller betalingsmetoder.

 

Det skal her nævnes at fiskeolie ikke er dårlig eller harsk blot fordi det smager eller/og lugter dårligt. Fiske- og Omega-3 olier er oftest lavet af sardiner og ansjoser og hvis du har prøvet at åbne for en dåse sardiner, så ved du udemærket hvordan den slags lugter! Oveni købet skal man huske at de tilskud man køber af fiskeolie/omega 3, er koncentrater, så lugt og smag kan derved også være stærkere.

Kemisk måling af harskhed eller oxideringsgrad, måles ud fra den såkaldte TOTOX værdi.

TOTOX tallet er udtryk for den totale iltning (oxidering) og dermed harskning af olien.

TOTOX tallet består af ansidinværdien (oliens håndtering og opbevarelse) og peroxidværdien (primære måleenhed for olien øjeblikkelige harskningsniveau og dermed olien kvalitet).

TOTOX = 2Xperioxidværdi + 1Xanisidinværdi. Jo højere en TOTOX værdi, des mere harsk er olien.

For lægemidler er TOTOX værdigen sat til 50, men den internationale brancheforening for produktion af fiskeolier  (Global Organizations for EPA and DHA Omega-3s) har sat en grænse der er betydeligt lavere, nemlig 26.

Alle produkter der blev testet for nyligt og udstillet i medierne have værdier fra 3-22 - alle langt under værdien på 50 og pænt under de 26.

Krill  

Som med alt andet er der gode og mindre gode leverandøer af kosttilskud - desværre kan man som forbruger ikke altid overskue hvad der er bedst for en, specielt når der i medierne er en tendens til at køre skræmme kampagner når det gælder alternative metoder at holde sig sund på.

Disse skræmme kampagner kan desværre afholde folk fra helt at beskytte sig med tilskud af god kvalitet, hvilket heller ikke er optimalt når nu der findes gode og sunde alternativer derude.

 

Hvis du har interesse i alternativ medicin -og behandling, herunder indtagelse af kosttilskud og naturlægemidler, så er mit råd altid at søge rådgivning hos professionelle der har en baggrund i det de udtaler sig om. Hvem stoler du på? Din lokale helsekostforhandler, din ernæringsterapeut eller din læge. Stil dine spørgsmål og ud fra de svar der giver mening for dig, kan du tage din beslutning. 

Det er katastrofalt at holde sig væk fra fiskeolie blot fordi der beklageligvis er nogle firmaer, der ikke har respekt for kvaliteten af det de sælger og måden de AD levertrangør det på og dermed "snyder" forbrugeren for noget der i sin naturlige format er yderst gavnligt for vores helbred.

  


Man kan ikke måle anisidinværdien på krillolie og derved heller ikke få en samlet TOTOX værdi. Til forskel fra fiskeolie, indeholder krill også fosforlipider og astaxantin. de opløsningsmidler, der benyttes til analyse af anisidin, opløser ikke krilloliens fosforlipider, og tilstedeværelsen af astaxanthin, som er en naturlig antioxidant, gør analysemetoden af anisidin ubrugelig. Peroxidværdien er herved den primære måleenhed for olien harskningsniveau og fortæller om oliens kvalitet.


AD Torskelevertran kapsler (Perioxidværdi < 0,5, grænseværdi <5,0. Anisidinværdi < 6,3, grænseværdi < 30,0 - Total TOTOX værdi <7,3 (2X<0,5+1X<6,3)). 

Månedens opskrift - Tahin Sauce

Tahin sauce 
Tamari Ingredienser:

120 ml tahin 
60 ml vand
Tahin
3 spsk. citronsaft
2 spsk. Tamari (soja sauce)

2 spsk. ahornsirup 
1-2 fed hvidløg, hakket
knivspids cayennepeber (alt efter smag)

1. I en skål piskes Tahin og vand grundigt sammen til det ikke skiller mere.
2. Tilføj de resterende ingredienser og pisk indtil det hele er samlet. 
3. Juster smagen så den passer dig. Tilføj yderligere vand, 
hvis du ønsker det tyndere.
4. Serveres på salater, over kogte grønsager m.v.
Cayenne
Bemærk: Tahin kan holde sig op til en uge på køl.

  

Avocado Dip  
Ingredienser:
1 stor skrællet avocado, uden sten.
160 ml almindelig yoghurt, gede- yoghurt eller soja-yoghurt
1 stor tomat skåret i tern
   

1 knivspids cayennepeber (efter smag) 

havsalt og sort peber (efter smag) 

1. Mos avocadoen med en gaffel, indtil den er fint most (ingen klumper).
2. Tilføj yoghurt, tomat og cayennepeber. Blend indtil fint samlet. Maldon
Dette kan ske i en foodprocessor, i en blender eller blot med en gaffel. 
3. Tilføj havsalt og frisk sort peber.
  4. Serveres afkølet med blandede rå grøntsager.
Bemærk: Bør tilberedes tidligst 1 time før servering, da avocado nedbrydes og bliver brun - du kan eventuelt tilsætte frisk citronsaft for at øge 
holdbarheden...og smagen.

Maldon havsalt, Lima Tamari og Lima Tahin (sesamsmør), kan købes i helsekostbutikker og udvalgte Matas butikker.  
Vi spiser langtfra sundt nok

Vi spiser langt fra sundt nok - sådan lyder overskriften på en artikel bragt Politiken d. 16. Nov. (2012).

 Maximum1

Overskriften er dannet på baggrund af en undersøgelse foretaget af DTU Fødevareinstituttet  i samarbejde med en række forskere. Undersøgelsen omhandler en evaluering af svar på et spørgeskema udfyldt af 11.500 personer fra Danmark, Norge, Finland, Island og Sverige.

Kostvaner, kropsvægt og fysisk aktivitet var de tre emner der blev lagt vægt på i spørgeskemaet, der til trods for alle gode intentioner og fødevarer i rigelige mængder viste at kun 9 ud af 24 personer kan kalde sig sunde. Mænd spiser mindre sundt end kvinder, hvilket ikke er noget nyt, men kun otte procent af nordens børn og unge, får en kost der kan kaldes "sund"!!

Nordmænd og Islændinge spiser flest fisk. Danskere er til skrabet smør på brødet, hvilket Finnerne til gengæld elsker i tykke lag og Islændinge har rekorden i indtagelse af slik og er hermed også overvægt, sammenlignet med befolkningen fra de andre Bamsenordiske lande.

Vi har adgang til den bedste mad og i rigelige mængder, vi er veluddannede og de fleste kan finde økonomien til at spise sundt, især hvis de prioriteres, så hvorfor spiser vi ikke  sundere?

Ganske kort - spise groft og fiberrigt i hvert måltid og gerne overvejende planteføde. Brug nødder, frø og kerner på dine salater og din morgenmad. Anvend gode fedtstoffer i madlavningen og som dressings.

Drik vand og te (gerne grøn te) i rigelige mængder.

Har du brug for mellemmåltider, så spis frugt og grønt og igen - nødder, kerner og frø.

Vælg noget nydt fra grønsags- og frugthylderne i supermarkedet hver uge - eksperimenter, så din mad bliver varieret.Ginsing

Og se så må vi altså se at passe bedre på vores børn og unge. At kun 8% vurderes til at spise "sundt" er jo katastrofalt! Og det er altså kun forælderene der kan ændre dette.

Det er ikke synd at sige nej til slikposer, sodavand eller kage nummer to! Det er synd at lade være og kan være direkte sundhedsskadeligt - mon lige det er det vi ønsker for vores børn, når vi sætter skålen med Matador-Mix frem på bordet? 

Ud med alt det unaturlige søde og fede og ind med frugt, grønt og gode proteiner og fedtstoffer. Schinzandra

Er du i tvivl om du får nok næringsstoffer eller er de små poder kræsne, så sørg for at tage/give et tilskud af vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer.

Der er en ret stor sandsynlighed for at vi alle kan have gavn af et dagligt tilskud.

Det er en fordel af tage en vitamin/mineral tilskud der er støttet af urter/planter og gerne de såkaldte adaptogener. Ginseng og schizandra, er blot to der kan nævnes. Adaptogener hjælper kroppen til at overkomme en eventuel stress tilstand og giver en god kombination af ro og energi.

"The Nordic Plan of Action for Better Health"

 

Husk at små ændringer i den rigtige retning er bedre end ingenting!

Fedme og fejlernæring

Jeg har altid fundet det interessant, at høre hvor mange læger der siger, at kosttilskud er spild af penge og i værste fald skadelige, for hvis bare vi spiser en sund varieret kostA-vitamin, så er vi jo dækket ind med alle tænkelige næringsstoffer!? 

Hvordan mon en sådan professionel behandler kan forklare sig ud fra det fakta at mere end 2 milliarder mennesker vurderes at være fejlernærede med grov mangel på især A-og D- vitamin, jern, selen og jod og at 1,5 milliarder vurderes til at være overvægtige eller fede? Noget galt i det regnestykke?

 

For ganske få år tilbage var det kun sult og fattigdom vi fokuserende på at sætte en stopper for og der er stadig mere end 900 millioner mennesker der sulter, af forskellige årsager. Men tab af biodiversitet Jern  og forringelse af økosystemet i kombination med en general forringelse af kosten over hele verden, har sat det meste af kloden i en sådan sundhedsmæssig tilstand, at FN's Organisation for Landbrug og Fødevarer (FAO), mener at der omgående skal gribes ind.

Vi udpiner simpelthen naturen og fylder os kort sagt med raffinerede kulhydrater og fedtstoffer - kost af ringe næringsmæssig kvalitet. 

 

Hvor vi før levede af en overvejende planterig kost, lever vi nu af kød, mejeriprodukter, fedt og sukker og der er skabt en afhængighed af et begrænset antal energirige fødevarer.

  Selen

Mange af de der før sultede fordi der var mangel på mad, fyldes nu med sodavand og raffinerede kulhydrater fordi det anses som et statussymbol at kunne vise man har råd til f.eks. en Coca Cola. Varer kommer nemmere frem og velfunderede firmaer i den vestlige verden har længe lugtet muligheder for at indtage store markedsandele i de såkaldte U-lande. Vi i den vestlige verden fylder bare på i kolossale mængder og resultatet er at begge grupper, både de under- og overvægtige, i en uhyggelig stigende grad udvikler diabetes og hjerte-kar sygdomme! 

Der er opstået et akut behov for at spise sundere og redde naturen og vi kan hver især gøre vores til at sænke efterspørgslen af skadelige fødevarer og stoppe overforbrug og udpining af vores jord.

u-landsnyt.com August i år (2012)

 

Øget antioxidant niveauer er forbundet med mindre inflammation

Øget antioxidant niveauer er forbundet med mindre inflammation, viser resultatet af et nyt studie (The Baltimore Hip Studies).

  

Undersøgelsen omfattede 148 kvinder fra 65 år og ældre, og man fokuserede primært på effekten af sport og motion, mod tab af knogle-og muskelmasse, opstået som følge af hoftebrud.  E-vitamin

 

Der blev taget blodprøver indenfor 15 dage efter bruddet og igen efter 2, 6 og 12 måneder.  Her analyserede man for inflammatoriske markører (interleukin-6 og tumornekrosefaktor-alphaR1(TNF-Ar1) og antioxidanter i serum (alfa-tocopherol, y -tocopherol, alfa-caroten, p-caroten, p-cryptoxanthin, lutein, zeaxanthin og lycopen).

 

Hos patienter med hoftefraktur, fandt man et fald i de inflammatoriske markører hos de med højere serumniveauer af specifikke antioxidanter, sammenlignet med de der havde lave niveauer.    

Inflammatoriske biomarkører var højest og tilstedeværelse af antioxidanter var lavestBetacaroten, umiddelbart efter hoftebrud og man fandt også en sammenhæng mellem lavere TNF-Ar1 og højere niveauer af alfa-tocopherol og totale carotenoider på den første blodprøvetagning. 

Alle carotenoider undtagen lycopen var individuelt forbundet med reduktion af TNF-AR1. Derudover blev et højere niveau af carotenoider forbundet med en reduktion i interleukin-6.

 

Mens serumkoncentrationerne af begge grupper (alfa-tocopherol og carotenoider) af disse  antioxidanter i kosten var forbundet med mindre inflammation, fandt man at carotenoiderne generelt viste stærkere effekt end E-vitamin. Man ved ikke nøjagtig hvorfor, men hvis man ser på halveringstiden i kroppen af serum carotenoider (26-76 dage) og E-vitamin (3 timer for gamma-tocopherol og 57 timer for a-tocopherol ), så er det sandsynligt at Urtepensilcarotenoiderne giver en mere vedvarende anti-inflammatorisk aktivitet end E-vitamin. Carotenoiderne har simpelthen en længere systemisk cirkulation i kroppen.

Forskerne konkludere at indtagelse af både E-vitamin og carotenoider, er stærkt berettiget i behandling af post-frakturer. 

The Baltimore Hip Studies , Oktober, 2012 Clinical Nutrition

 

Det kan også anbefales at bruge kombinationer af forskellige urter, der tilsammen har en suveræn anti-inflammatorisk funktion.

Et produkt jeg holder meget af at anbefale er Urtepensil - en klassiker, der har hjulpet et utal af danske forbrugere med alt fra kroniske tilstande til almindelige forkølelser og infektioner.  

Urtepensil indeholder en bredspekteret kombiation af: echinecea, bukkerhornsfrø, askeblade, tormentil, brudurt og harpiks.  

 

Urtepensil 

Dunaliella alger med Beta-Caroten

 

Curcumin kan forhindre metastaser

Curcumin kan hjælpe med at forhindre metastaser, viser en tysk/italiensk undersøgelse.

Curcumin, vi blandt andet finder i krydderiet gurkemeje, har nu vist sig at beskytte mod metastaser af prostatakræft.

 

Samme forskerhold som i denne pågældende undersøgelse, har tidligere fundet at curcumin hæmmer CXCL1 og CXCL2, proinflammatoriske cytokiner (signalproteiner), der er forbundet med brystkræft metastaser.

I dette pågældende studie, fandt man yderligere at curcumin hæmmer carcinomceller i prostata ved at hæmme NFKB (nuklear faktor kappa-beta).

Under forsøgene, der primært handlede om curcumins effekt på prostata, fandt man også at curcumin resulterede i et signifikant fald af lungemetastaser.

Man har fundet ud af, at kronisk betændelse kan fremkalde metastaser fra Curcuma prostatacancerceller og specielt når der opstår et såkaldt "loop" - en forbindelse mellem NFKB og CXCL 1 og 2. Indtagelse af curcumin forstyrre den feedback som forbindelsen mellem NFKB og CXCL 1 og 2 resultere i, hvilket resultere i en reducering af inflammation og metastaser.

Curcumin får kort beskrevet tumorcellerne til at syntetisere mindre mængder af cytokiner, så dannelse af metastaser mindskes.
Forskerne udtaler at resultatet af undersøgelsen kan komme til at spille en betydelig rolle i behandlingen af metastaster i forbindelse med kræfttyper som lunge-, bryst- og prostatakræft. Læger skal ikke nødvendigvis erstatte konventionel behandling med curcumin, men de bør overveje at kombinere de to behandlingsformer, ifølge forskerholdet bag denne undersøgelse.

5. oktober 2012 i tidsskriftet Carcinogenese, Beatrice Bachmeier af Ludwig-Maximilians-Universität München.

 

Curcuma

Højere D-vitamin niveauer beskyttende mod blærekræft

Højere D-vitamin beskytter mod blærekræft, viser et nyt studie der blev offentliggjort d. 29. Oktober i år (2012).

Indledende forsøg med D-vitamin i behandling af blærekræft, resulterede i observationen af nedsat vækst af cancerceller og højere niveau af FGFR3 (protein) i celler med et i forvejen lavt niveau.

Forskerne sammenlignede derefter 1125 patienter med urothelial blærekræft med 1.028 kontrolpersoner, der deltog i den spanske Blærekræft / EPICURO studie. Plasmaprøver taget på tidspunktet for diagnosen blev analyseret for 25-hydroxyvitamin D3 og tumorvæv blev analyseret for at bestemme mængde af FGFR3 og mutationsstatus.
Super D 85mcg Deltagerne blev kategoriseret som havende D-vitamin niveau, der var tilstrækkeligt ved 30 ng / ml eller højere, utilstrækkelig ved 20-29,99 ng / ml, mangelfuld ved 15-19,99 ng / ml, moderat mangelfuld ved 10-14,99 ng / ml og alvorligt mangelfuld ved et niveau mindre end 10 ng / ml. De med 25-hydroxyvitamin D niveauer, der var utilstrækkeligt, moderat eller alvorligt mangelfuldt, havde en over 50 procent større risiko for udvikling af blærekræft sammenlignet med deltagere, hvis niveau var tilstrækkeligt. 

Sammenhængen mellem mangel på D-vitamin og risiko for blærekræft, synes at være højere blandt rygere og de med muskel-invasive tumorer (siddende i vævet modsat overfladisk blærekræft) og især blandt dem med lavt niveau af FGFR3 protein.

Denne undersøgelse er den hidtil største, der vurdere risikoen for blærekræft i forhold til niveau af 25-hydroxyvitamin D3 og også den første analyse der ser på forbindelsen mellem molekylære funktioner i tumor og de biologiske effekter af D-vitamin.

Hermed igen et studie på D-vitamin og kræft, der viser vigtigheden af D-vitamins rolle i forebyggelse og behandling af endnu en kræfttype.

The Journal of National Cancer Institute offentliggjorde en artikel online den 29. oktober 2012.

 

På det danske marked er det nu muligt at købe D3 vitamin med 85mcg per tablet - det hidtil stærkeste D3-vitamin tilskud på markedet og til en god pris.   

D3-Vitamin 85mcg, kan købes i helsekostforretninger og hos Matas.

 

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også megMarianne Honore´et  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc