2012
Nyhedsbrev Nr.89
Granat�ble

NatureWise nyhedsbrev


Kære læser
"Hemmeligheden ved at komme foran er at komme i gang. Hemmeligheden ved at komme i gang er at splitte komplekse, overvældende opgaver op i mindre håndterbare opgaver og dernæst starte med den første".

- Mark Twain    


Har du nogensinde ønsket et par timer mere i døgnet?
Hvorfor er det, at nogle mennesker synes at få alt gjort ubesværet, og andre føler, at tiden hele tiden unddrager sig dem?

Hemmeligheden bag "time management" er planlægning i stedet for blot at arbejde flere timer.

Det handler om at prioritere de vigtige ting og lære at bruge den tid, du har mere effektivt.
Happy Halloween fra et blæsende New York!

M.
I denne udgave
Arbejd smartere - ikke hårdere
Kampen mod forkølelse
Små nemme råd mod forkølelse
Mad Fokus - Rodgrønsager
Månedens opskrift
God mad til en kold tid
Rom Toddy
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

 

 

Join Our Mailing List!


Arbejd smartere - ikke hårdere!
Nogle af os fungere bedst, af natur, med at få opgaver af vejen før vi slapper af og finder tid til at "lege". Andre slapper fint af med at lade arbejdet vente og tager sig af det når lysten eller nøden melder sig.
Det er vigtigt at erkende, hvilken type man er, så man kan indrette og eventuelt forbedre sig, så det passer til det liv man ønsker.
Hvis du er super-organiseret på arbejdet, men totalt brændt ud når du kommer hjem til familien, er du nød til at fordele energien, så der stadig er overskud til at "lege" med dine nære. Er du den mindre organiserede type, der virkelig forstår at slappe af, men som er utilfreds fordi opgaver, mål og drømme hober sig op, så må du se at få lavet en model der får fordelt prioriteterne anderledes.

 

I stedet for at synke ned I mere utilfredshed, depression eller ligegyldighed, så skal du indse at "time management" er et område af dit liv som du kan styrke.

For at hjælpe dig i gang, er her nogle gode råd til at strømline din hverdag, både på job og hjemme.
Afsætte tid til at planlægge og organisere.
Skab "to-do" lister, der er realistiske. Brug kun én to-do liste.
Afsæt ekstra tid til dine gøremål, således at der frigøres tid uventede opgaver og afbrydelser. Hvis noget tager dig 30 minutter, så afsæt 40 minutter i alt.
Planlæg din tid på en måde, der reducerer afbrydelser, der kan sænke din produktivitet.
Forsøg at eliminere trivielle opgaver.

Prioriter hvad der er vigtigst, og udfør disse opgaver først.
Overvej din biologiske "prime time" - på hvilket tidspunkt af dagen arbejder du bedst? Planlæg derefter at udføre de vigtigste opgaver på det tidspunkt.
Hvis du siger ja til alt, hvad der kommer din vej, må du til at lære at sige nej.
Bed om hjælp og sørg for at uddelegere.
 

Lav din "to-do" liste om aftenen, så den er klar til næste morgen. Forlad din arbejdsplads og/eller gå i seng om aftenen med rent skrivebord og et klart hoved.

 

Giv dig selv ros dagligt for alt hvad du udretter.

 

Kik også på hvad der forhindre dig i at udføre visse opgaver effektivt. Mangler der et formål eller er opgaven skræmmende? Vi plejer generelt at trække tiden ud, når en opgave virker uoverskuelig, skræmmende eller for kompliceret.

Her kan det være en fordel at dele opgaven op så den bliver mere håndtérbar.

Hvis årsagen til at du trækker tiden med at løse en opgave, er at du keder dig og føler dig uinspireret, så er spørgsmålet ganske klart: laver du det du elsker og er passioneret omkring? Er det meningsfuldt for dig? De mest effektive mennesker vil oftest kunne fortælle dig at de elsker deres arbejde og gøremål.

Time management er løsningen til mere sjov, større tilfredshed og mere frihed.


 Kampen mod forkølelse

Det er efterår og de første grimme forkølelser har allerede meldt sig.

Det er det samme hvert år - temperaturskift og kolde blæsedage giver anledning til snue hos de med et i forvejen nedsat immunforsvar.

Man kan med fordel forebygge både forkølelser og influenza, men det skal gøres i god tid og skal være en kontinuerlig del af vores hverdag, specielt i den periode hvor vi er mest udsat.

Det betyder at kost, kosttilskud, motion og generel levevis skal planlægges og følges alt efter din tilstand. Man kan ikke bare snuppe en håndfuld C-vitamin den ene dag og så ikke tage dem den næste, men stadig tro man nu er immun overfor diverse angreb.

Naturens medikamenter er fantastiske når de tages korrekt og med akutte tilstande, gælder det altid om at gribe ind med tilskud af næringsstoffer og plantetinkturer i det øjeblik de første symptomer viser sig!

 

Vi ved at sund kost og motion ruster immunforsvaret i kampen mod forkølelse. Er man god til at passe på sig selv, kan man fint gå igennem forkølelsessæsonen uden større gener. Der er dog ingen garanti og ind mellem sker der ting i vores liv, der stresser systemet og nedsætter den naturlige modstandskraft, så symptomer opstår. Vel vidende at der er mere en 100 vira der kan starte en forkølelse, er det næsten umuligt helt at undgå at blive påvirket, så her får du en række tips, som kan mildne symptomerne, skulle du alligevel få raget en forkølelse til dig.  

 

- Ro på  Undgå større fysiske aktiviteter - det vil bare forværre symptomerne og forlænge sygdomsperioden. Du kan IKKE løbe fra en forkølelse. Der skal ro til.

- Klassikeren honning  Med sin antibakterielle og antimikrobielle effekt, er honning er effektivt mod forkølelse og især hoste, og honning i varm mælk var førhen fast på natbordet hos forkølelsesramte.

Det virker stadig, blot vil jeg anbefale at du udskifter mælken med varm te eller varm vand med citron. Mælk virker slimdannende hos de fleste af os og er ikke hvad man har brug for når næsen er stoppet i forvejen.
Mod hoste gælder det samme - pres saften af en citron i varmt vand og sød med en spsk. honning. Eller lav en mikstur af friskpresset gulerodssaft eller anden/andre grøntsager tilsat honning.     

 - Rask med løg

Hvidløg og løg generelt, har siden tidernes morgen været skattet for sin direkte virus- og bakteriedræbende virkning, og forsøg viser, at de har en forebygge effekt på forkølelse.

Pres et par fed hvidløg og kom det ned i en kop varm suppe eller Candolicbouillon.
Almindelige løg kan også bruges. Overhæld skiver af rå løg med kogende vand, lad det trække nogle minutter og sød evt. med honning eller ingefær. 

Brug hvidløg og løg af alle arter så meget som mulig i din daglige madlavning, både som forebyggende og når snuen har sat sig.

Jeg anbefaler ofte tilskud af hvidløgskapsler som en del af dine basis tilskud, specielt i den kolde sæson! Hvidløg beskytter desuden mod åreforkalkning, sænker blodtrykket og forebygger kræftsygdomme i fordøjelseskanalen.

Hvidløg

- Mælkesyrebakterier - probiotics ..og hvorfor så lige det?

Fordi 80 % af vores immunforsvar sidder i tarmen. Det er her størstedelen af vira og bakterier og på alle tider af døgnet, har immunforsvaret i tarmen travlt med at forhindre skadelige stoffer i at lave ballade og nedbryde vores forsvar. Balladen kommer dels fra arvelige tilstande, men endnu mere vigtigt, fra den mad og drikke vi indtager, miljøgifte og medicin hvor antibiotika, spiller en stor rolle.Maxiflor

Dette forklarer sammenhængen mellem et sundt tarmsystem og forekomst af forkølelser, influenza og sygdom generelt. 

Yoghurt og andre produkter indeholdende mælkesyrebakterier, som f.eks. acidophilus, kefir, kærnemælk og gæret brøddrik, fodre tarmen med gavnlige bakterier, der skal forhindre de mindre gode og toksiske bakterier i tarmen i at lave skade. Det er ikke kun forkølelser og vira, tarmen beskytter os mod, men også allergier, intolerance og inflammation (betændelser).

En forstyrret tarmflora gør os altså mere modtagelige for forkølelser og lignende i den kolde del af året. Blandt ernæringsforskere, er man klart enige om at tarmen skal styrkes med levende mælkesyrebakterier både som forebyggende og ved behandling af et nedsat immunforsvar.Chia

Maxiflor

  

For de der nyder og kan tåle yoghurt, er det en fin måde at styrke tarmens bakterieflora og dermed immunforsvar på. Det kræver dog at du vælger yoghurtprodukter, der indeholder aktive bakteriekulturer som f.eks. Lactobacillus casei og Lactobacillus reuteri. Disse to  bakterietyper har vist sig effektive i forebyggelse af forkølelse, opbygning af immunforsvar og er effektive til at forkorte antal af sygedage. Og Undgå generelt yoghurt med frugt. Disse indeholder generelt al for megen sukker. Tilsæt i stedet selv den friske frugt du har lyst til og supplér med nødder og frø (gerne de omega-3-holdige chia frø).

 Brottrunk

Hvis du ikke er til mælkeprodukter, så tag et tilskud af mælkesyrebakterier på anden vis. Maxiflor er en mulighed med et indhold af 11 forskellige mælkesyre bakterier og 4 milliarder frysetørrede levende mælkesyrebakterier i hver kapsel.Kapslerne er entero coated og dermed beskyttet mod nedbrydning af mavesyre. 

Brottrunk er også et genialt alternativ til mælkeprodukterne. Et vegetabilsk mælkesurt gærprodukt lavet på økologisk korn, indeholdende 5 mio. Levende bakterier pr. Ml., lav på kalorier, modsat mange mejeriprodukter. 1-3 glas Brottrunk dagligt kan varmt anbefales. Dosis kan sættes op, hvis man er eller har været under behandling med antibiotika.

Brottrunk
Mega C

- C-vitamin

C-vitamin har i årevis været vitaminet til forebyggelse af infektioner. Fakta er nok, at der er mange andre immunstyrkende næringsstoffer (A, B og D-vitamin, selen, zink, mangan, urter osv.), der i symbiose sørger for at holde os sunde, stærke og immune overfor sygdom. Dette betyder at vi bør sørge for et godt tilskud af vitaminer og mineraler og gerne i kombination med immunstyrkende urter. 

Kan en håndfuld C-vitamin hjælpe og afkorte en sygdomsperiode? Det bedste er nu engang at forebygge og er uheldet alligevel ude, er fakta er at vi skal være hurtige med diverse naturmidler for at få optimal effekt. Ved det første tegn på snue, kan du godt bombardere kroppen med vitaminer og urter og studier på C-vitamin har vist, at tilskud af 1 gram C-vitamin, lindre forkølelses symptomer og forkorter længden af forkølelsen! Flere studier peger på, at højere doser (fra 1gram og op til flere gram dagligt), Maximum1 reducerer symptomerne hos mennesker med infektion i luftvejene. Her skal du blot rådføre dig med en professionel behandler inden du starter en eventuel selvdosering.

Fakta omkring C-vitamin er, som med alle næringsstoffer, at det bør tages regelmæssigt, men kan tages i højere doser ved optræk til eller udbrud af infektioner.

Efteråret og vinteren byder på masser af citrusfrugt i form af appelsiner, mandariner og klementiner. Endnu bedre er hyben, bær, grønkål, rosenkål og peberfrugter.

Maximum

 

- D-vitamin

Netop publiceret i Journal of Leukocyre Biology, kan man endnu engang læse at D-vitamin har direkte forbindelse med immunforsvarets effektivitet og styrke.

Niveau af D-vitamin bliver mindre med alderen, hvilket øger risiko for forkølelse, knogleskørhed og generel sygdom. Lever man i område hvor mørke fulder en del af året, D vitamin group som i Danmark, er behovet endnu større. Forskerne fandt, at D-vitamin-niveauet faldt med alderen og typisk efter 40-års alderen, hvilket mest sandsynligt skyldes mindre udsættelse for sol samt et fald i den medfødte evne i receptorerne i huden til at fremstille forstadier til D-vitamin.

Om vinteren kan vi med fordel tage tilskud af D-vitamin og har du mulighed for at slippe afsted til varmere himmelstrøg midt i den kolde tid, så gør endelig det!

 

 - Immunstyrkende UrterUrtepensil

Der er mange urter der er immunstyrkende og som med fordel kan tages forebyggende på denne årstid. Echinacea, propolis, Ipé Roxo samt adaptogene planter som ginseng og schizandra er blot få af mange effektive naturmidler. 

Man kan også vælge urtekombinationer som f.eks. Urtepensil, der består af echinacea, bukkehornsfrø, askeblade, tormentilrod, brudurt og bi harpiks.

Urtepensil er med stor succes blevet solgt i Danmark i mere end 35 år og er tidligere blevet kåret som den bedste salgssucces, da det år efter år er blevet solgt til en stigende kundeskare med stor tilfredshed.

Urtepensil

 

- Alt godt fra havet

De fleste af os tænker på omega-3 fedtsyrer, når vi taler om hvor sundt det er at spise fisk, men udover de essentielle fedtsyrer, så er mange fisk og skaldyr også rige på D-vitamin og ikke mindst mineralet selen; endnu en potent antioxidant.

En mindre studie foretaget af forskere fra University of California, fandt mænd hvis kost var rig på selen, havde et langt stærkere immunforsvar, blandt andet sås en bedre funktion af de hvide blodlegemer (B-lymfocytter og T-celler).

Indtag af den lille rejelignende Krill, er en anden måde hvorpå du kan styrke dit immunforsvar.

Krill indeholder ikke nær den samme mængde omega 3 olie som fisk gør, men til forskel fra fisk gør den store mængde fosfolipider krillolien særdeles interessant. Krill

I gennemsnit består krill af 40% fosforlipider og ud af disse udgør de såkaldte omega-3 fosforlipider 55% (hovedsaligt fosfatidylcholin og fosfatidylinositol samt en mindre mængde af fosfatidylserin og fosfatidylinositol). Disse stoffer spiller en stor rolle for vores centralnervesystem og menes at spille en rolle i forebyggelsen af degenerative sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Fosfolipid strukturen i krillolien, giver en nemmere optagelse og derved opleves heller ikke gener som opstød, hvilket ofte ses ved indtagelse af almindelig fiskeolie.

Det er det høje indhold af omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA), der gør at krill kan fungerer i det iskolde vand, og samtidig er det også det, der gør krill interessant som kosttilskud.

Olien fra krill er fra naturens side, en meget stabil olie, grundet af sit høje indhold af antioxidanter (*Astaxanthin, A-og E-vitamin), der beskytter olien mod harskning og dermed også giver olien en længere holdbarhed.

Når krill olien skal bruges som kosttilskud, bør den dog stadig fremstilles ved skånsom koldekstraktion, så alle aktive stoffer forbliver aktive og sunde.

Ifølge studier er antioxidant effekten i krillolie 48 gange mere potent end i fiskeolie og netop indholdet af astaxanthin gør olien særdeles interessant.

Billede af Antarktisk Krill Omega-3 - disse Krill fanges efter eco-harvesting metoden, udviklet af Aker Bio Marine, der samarbejder med Verdensnaturfonden i Norge om at sikre bæredygtig høst af antarktisk krill.

Antarktisk Krill Omega-3  

 

- Forebyg og helbred med grøn teGrøn te kapsler

Det er vist efterhånden gået op for de fleste, at grøn te kan noget helt specielt når det gælder vores sundhed. Gentagne studier beviser hvordan grøn tes indhold af catechiner, styrker vores immunforsvar. Studier viser blandt andet at de der dagligt indtager grøn te, har et  signifikant forbedret immunforsvar blandt andet fordi de udskiller mere vira-bekæmpende interferon sammenlignet med de der ikke indtager grøn te.

Interferon er et naturligt protein der produceres af kroppens immunforsvar, som en reaktion af virusinfektioner.

De fleste studier viser at vi skal drikke 2-3 kopper grøn te dagligt, for at have den forebyggende effekt, men det kommer alt sammen an på kvaliteten af den grønne te.

Er du slet ikke til smagen af grøn te, så kan den grønne te tages i kapselform, så du stadig kan opnå mange af de grønne blades fordele.

 

- Protein 

Valle protein styrker immunforsvaret og sænker forhøjet blodtryk

En anden måde at styrke immunforsvaret på, er at sørge for at få tilstrækkeligt protein af god kvalitet. Valle protein indeholder flere immunstyrkende stoffer, serumalbumin og Valleprotein immunoglobuliner (IgG1, IgG2, IgA og IgM), lactoferrin og aminosyren arginine.

Det bedste er selvfølgelig at få vores proteiner fra komplet uraffineret kost (frisk, økologisk og ubehandlet); nødder, frø, kerner, fuldkorn, fisk, fjerkræ og kød m.v.

Dog er det sådan at det for de fleste mennesker ikke spiser sådan. I disse tilfælde, kan det anbefales at tage et tilskud af proteinpulver af høj kvalitet.

Valle protein, et biprodukt fra produktion af mælk og ost, har været anbefalet siden Hippokrates tid, men der har de senere år været fornyet fokus på valle proteinet fordi forskningen nu kan klarlægge hvilke hvad det er for stoffer, der har indvirkning på vores immunforsvar.

Ønsker du at indtage planteprotein, er der talrige muligheder i form af soja-, ris-, ærte-, eller hamp protein.

Valle 

Mega Ærte Protein 

Hamp Protein Complex 

Soja Body Kraft

Små nemme råd så du undgår forkølelse 

Og her en håndfuld råd, der er mere eller mindre nemme at følge i hverdagen, hvis du sænke risikoen for at fange en forkølelse.  

 

- Vask hænder ofte (det bedste råd mod forkølelse)

- Undgå at røre ved dine øjne, mund og ansigt generelt

- Undgå rygning (irritere slimhinderne i luftvejene og er generelt ikke godt for noget)

- Luft ud i (herved elimineres virus og bakterier i hjemmet og risiko for forkølelse mindskes betydeligt)

- Brug papirservietter eller køkkenrulle fremfor håndklæder til at tørre hænderne efter håndvask (håndklæder er gode bakteriekilder især med børn i huset)

- Smid alle lommetørklæder og papirservietter ud efter brug (f.eks. efter at have pudset næse)

- Husk at rengøre legetøj, hvis der er børn i hjemmet

- Oprethold en sund livsstil (spis sundt og varieret - gerne primært planteføde , dyrk motion og drik masser af rent vand (uden brus))

- Sørg for at få rigeligt med god søvn (gerne 8-10 timers uforstyrret søvn eller en lur hen på eftermiddagen hvis muligt).

- Tag tilskud af vitaminer, mineraler og fedtsyrer alt efter din tilstand og behov og brug skyl gerne næsen med saltvand/saltvandsspray.

- Hold dig varm og tør (frem med det uldne undertøj)

- Fjern eller kontrollér elementer der stresser dig.

- Sørg for jævnlig afrensning/afspritning af overflader med hyppig kontakt: dørhåndtag, bordplader, skuffehåndtag, computermus- og tastaturer, hånd- og køkkenvaske, telefoner m.v.

- Hvis du ofte bliver syg, skal du tage dine vaner op til revision.
- Alle bliver ramt af bakterier og vira i ny og næ og i gennemsnit får vi 2-3 infektioner årligt.
Men sunde kostvaner, en stærk fysik, regelmæssig god søvn osv., vil styrke dit immunforsvar så du rammes mindre hyppigt og med hurtig rekonvalescens.

 Mad Fokus: Rodgrøntsager

Enhver plantes rod, fungere som dens anker og fundament. Det er rødderne der understøtter og nærer planten.

I visse kulturer siger der at indtagelse af rodfrugter, gør os mere jordnære og robuste både fysisk og psykisk, ved at øges vores modstandskraft og udholdenhed.

Rødder er en rig kilde til nærende komplekse kulhydrater, der igen er en god kilde til nødvendige sukkerstoffer og energi til kroppen. Disse kulhydrater har en stabiliserende effekt på vores blodsukker, så vi har en god lang energi i stedet for den hurtige "ind og ud" energi som de raffinerede, specielt søde, fødevarer giver os.

Rødder optager vitale næringsstoffer som de sender videre til os når vi enten indtager selve roden eller andre dele af planten. Disse stoffer er igen med til øge vores fordøjelseskanals evne til at absorbere og udnytte de gode stoffer fra planteføden.

Lange rødder, ligesom burre, gulerødder og pastinak har en fremragende blodrensende effekt og bidrager til bedre blodcirkulation. Runde rødder, ligesom majroer, radiser og rødbeder, er nærende for maven, milt, bugspytkirtel og muligvis også vores forplantningsorganer og har generelt et god blodsukkerregulerende effekt, der kan hindre vores lyst til at overspise søde sager.


 

Månedens opskrift - Ristede Rodfrugter

  

Forberedelse: 10 minutter - Tilberedningstid i ovn: 25-35 minutter portioner: 4-6  
 
Ingredienser: 
1 sød kartoffel 
2 pastinak 
2 gulerødder 
2 majroer eller 1 stor kålroe 
1 squash eller anden favorit grøntsag 
olivenolie 
salt og peber 
urter: rosmarin, timian eller salvie (frisk hvis muligt) 
Tilberedning: 
1. Forvarm ovnen til 190 grader. 
2. Vask og hak alle grøntsagerne i mindre stykker, efter ønske. 
3. Anbring i et stort ovnfast fad og smør olivenolie over hele fadet, husk også kanterne. 
4. Drys med salt, peber og krydderurter og sæt i ovn.  
5. Bag udækket i 25-35 minutter indtil grøntsagerne er møre og gyldne brune, vend grøntsagerne i fadet cirka hvert 10. minut så de ikke brænder fast. 
Bemærk: Enhver kombination af grøntsager vil fungere i denne opskrift, selv hvis du kun har én slags i køleskabet. Fisk, kød eller fjerkræ kan fint serveres til, hvis man ønsker.

 

Rodfrugt og nøde karbonader

God mad til en kold tid

Lyt til hvad det er du og din krop kræver af mad. Der er nemlig altid en årsag til at vi søger bestemte fødevarer. Om vinteren har vi færre solskinstimer og det serotonin (et af hjernens "feel-good" stoffer) vi har lagret i løbet af sommeren, slipper op hvormed lysten til kulhydratholdige fødevarer og søde sager stiger.

For at dæmpe denne trang til alle de "hyggelige" og ofte usunde fødevarer, bør du spise kulhydrater af god kvalitet. Gå efter fuldkornsprodukter både i brød, ris og pasta. Brune ris, hirse, quinoa, byg m.v. og pasta lavet heraf, giver en bedre mæthedsfornemmelse og langt flere næringsstoffer.

Sød kartoffel, græskar, squash og rodfrugter er også vigtige for at dæmpe trangen til de mindre gode kulhydrater.

Vælg årstidens frugter - selvom vinteren ikke byder på det samme udbud af farverige friske bær, er der stadig mange sunde muligheder at tage af. Granatæble, tranebær, citrusfrugt, blå druer og de farvede rodgrøntsager, er pakket med næring og tilfører måltiderne friske farver og smag.

Et andet forslag er granatæble, der også går under navnet pomegranat, og udnævnt til "verdens mest kraftfulde frugt". Spækket med antioxidanter i et udtal af kerner (typisk 600-1000 per frugt), viser forskningen, at granatæble er effektivt i forebyggelse og behandling af infektioner, sænkning af LDL kolesterol, stimulere kredsløbet til hjertet hos patienter med begrænset blodtilførslen til hjertet, også kaldet myocardial iskæmi og har muligvis også en positiv effekt på erektil dysfunktion (rejsningsbesvær).

Granatæblekerner giver en skøn friskhed i salater og desserter, både hvad smag og farve angår. Pomegranat kapsler

Tip: At fjerne 1000 kerner fra et granatæble kan tage tid og afholder mange fra at anvende den, men der er en metode, der gør det hele langt nemmere:

Fyld en stor skål med vand. Jo større en skål, des mindre risiko for at du sprøjter saft på dit tøj.

Skær granatæblet i kvarte fra top til bund, uden at skære det helt igennem. Hold frugten under vand og begynd forsigtigt at skille den fra hinanden, mens du skubber kernerne af. Kernerne vil falde til bunds. Når du har fået alle kerner ud, hælder du dem over i en si/dørslag og skyller dem. Granatæblekerner kan fryses i op til 3 måneder!

 

En anden måde at udnytte granatæblets aktive stoffer, er som tilskud - eksempel her er Pomegranat Complex Granatæble, hvor du i kapselform nemt og forholdsvis billigt kan nyde fordelene af denne potente frugt.

Pomegranat Complex

  

Man ved i dag at det faldende indhold af næringsstoffer som f.eks. mineraler, der ses i mælk, kød og grønsager hen over de seneste 60 år, har alvorlige alvorlige konsekvenser for folkesundheden.

Ved målinger af jernindhold i fem forskellige varianter af kød, er indhold af jern faldet med 47% i årerne fra 1940-2002 (offentliggjort 2006). I andre produkter som mælk er indholdet faldet med 60% og fald på op til 80% er set.

Kikker man på et yderst vigtigt mineral som magnesium, så man i samme undersøgelse, et fald på 10% og kobber 60% .

Mælk er en af de fødevarer hvor man ser et størst fald af næringsstoffer - her et fald på 90% for kobbers vedkommende og 70% tab af calcium i f.eks. parmasan ost.

Alt dette er sket i takt med den forarbejdningen af vores fødevarer, så man i dag står med produkter som nærmest ikke indeholde næring overhovedet. ORAC 21

Når indhold af livsvigtige næringsstoffer forsvinder i den normale kost og "fast food", dårlig kvalitet af kød, sodavand, chips og søde sager samtidig fylder mere og mere, så har man en del af svaret på megen kronisk sygdom og hvorfor man ser et stigende antal af 7-8 årige der pludselig har Type-2 sukkersyge; det der førhen hed "gammelmandssukkersyge".

Får du ikke spist nok frugt og grønt, så supplér din kost med f.eks. ORAC-Max"21".

Her får du et ekstrakt fra flere end 21 forskellige frugter og grønsager, samt grøn te med 40% naturlige polyfenol antioxidanter, der styrker kroppens naturlige forsvar.

 

ORAC-MAX"21" indeholder ekstrakt af solbær, gulerødder, løg, papaja, jordbær, agurk, tomater, kirsebær, grønne/blå vindruer, asparges, kål, abrikos, oliven, hvidløg, broccoli, ananas, æbler, grapefrugt, blåbær og maltodextrin fra majs.

Anbefalet dagligt dosis er 1-3 kapsler. Hver kapsler indeholder 1.250 ORAC. Et måltid der indeholder 5 stykker frugt og/eller grønt, indeholder til sammenligning ca. 5.000 ORAC.   

  

Eksempler på kosttilskud, kan i Danmark købes eller bestilles hos helsekost- og Matas forretninger, til prisgunstige priser.   

 

Rom Toddy

 

2 spsk. mørk muscovadosukker (eller anden mørk sukker)
1 strimmel økologisk citronskal
1 godt skvæt citronsaft

1 ½ dl spilkogende vand
1/2 dl mørk rom (kan også bruge rødvin hvis du fortrækker)

Du kan med fordel lave opskriften til flere personer/glas og lade en hel kanel stang og et par frisk skåret skriver ingefær koge med sammen med 6-10 hele nelliker.

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også megMarianne Honore´et  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc