2012
Nyhedsbrev Nr.88
Granat�ble

NatureWise nyhedsbrev


Kære læser

Ingen kan give dig bedre råd end dig selv.
-Cicero

Kroppen har en fantastisk intelligens - den er konstant i gang og passer på dig, sørger for at blod og næring pumpes rundt, glemmer ikke et eneste hjerteslag og uanset hvilken kost du fodre den med vil den gøre sit bedste til at fordøje og opretholde sund balance.

 

Men hvad sker der i kroppen når vi pludselig får denne ustyrlige trang til sødt, salt eller surt...en is, en pose chips, en hamburger eller en hel plade chokolade? Er det en fejl i kroppens fascinerende "computer" eller er det blot dårlige vaner og manglende selvdisciplin?

 

Pludselig eller konstant trang til disse, ofte usunde lækkerier, er faktisk kroppen der prøver at fortælle dig noget! Hvorfor har du denne trang? Er din kost for restriktiv, for ensartet, eller spiser du generelt for usundt således at du mangler nutrienter/næringsstoffer, der kan rette op på denne ubalance? Er din livsstil stressende eller keder du dig? Mangler du opmærksomhed og kærlighed fra dine omgivelser? Noget bliver ikke fyldt op som det bør.

 

Lyt til din krop - tænk over hvad du føler når den overdrevne trang opstår! Trang til sødt kan betyde, at du har brug for mere protein, mere motion, mere vand eller mere kærlighed i dit liv. Løsningen af problemet med "hygge-spisning", de såkaldte cravings, er at forstå og handle på hvad din krop beder om.

 

Der findes ingen perfekt opskrift der 100% passer på hos alle når det gælder mad og levevis. Vi er hver især nød til at mærke efter - lære at tyde kroppens trang til forskelligt og dermed opretholde eller genoprette et varigt niveau for sundhed og balance.


I denne udgave
Styr din Trang
Naturlige Sødemidler
Vidste du at...
Lækre opskrifter med naturlige sødemidler
Aspartam - hvad er det?
Sund Mad holder os Smukke
Vordende mødre får for lidt D-vitamin
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

 

 

Join Our Mailing List!


Styr din Trang

Næste gang du får en ustyrlig trang til at overspise, så se altså på det som en kærlig besked fra din krop du skal lytte til i stedet for en svaghed. Du kan også afprøve et par forskellige tips og se hvad der virker for dig, for det er som reglen bare dårlige vaner der lige skal vendes til noget godt.
Prøv at drikke et glas vand og vent 10 minutter.
Spis en sundere version af det du "tørster" efter. For eksempel, hvis det er slik du har lyst til, så prøv at spise mere frugt og/eller søde rodfrugter.
Når du giver efter og kaster dig over det du har denne ustyrlige lyst til, så mærk lige efter hvilken effekt det har på dig. Får du dårlig samvittighed, mister energien eller bliver utilpas, så er det måske ikke værd at gentage seancen igen? Igen - hvilke følelser opstår før, under og efter når vi gentagne gange overspiser bestemte fødeemner.

Overkonsumering, også af god mad, men især af alle de fede og kulhydratholdige fødevarer som sodavand, slik, chips og kager, giver anledning til et hav af helbredsmæssige ubalance. Ikke kun overvægt, men hjerte-kredsløbsproblemer, diabetes, for lavt blodsukker, hukommelses- og koncentrationsproblemer, indlæringsvanskeligheder, demens, stress og generel uro. Bliv mere bevidst så du har overskuddet til at fylde dig med gode sager i rette mængde.

Naturlige sødemidler

Sødt er og bliver den smag de fleste af os oftest har trang til. Man kan vist roligt sige at vi får den søde smag ind med modermælken og går man tilbage i tiden, da vi vandrede rundt og plukkede det naturen bød på, var der også masser af naturlig sødme at tage af.


Hvem kender ikke den der umiddelbare tilfredsfornemmelse under og umiddelbart efter man har nydt et stykke kage eller chokolade? Det er den søde smag der stimulere til frigivelse af serotonin fra hjernen. Serotonin giver os en følelse af velvære, hvilket jo lyder ganske dejligt, det er blot ikke ligegyldigt hvilke sødemidler vi indtager. Der er nemlig beviseligt bivirkninger og sundhedsrisici ved indtag af raffinerede sødestoffer som det kemisk hvide sukker (i USA også High Fructose Corn Syrup/HFCS) og de kunstige sødemidler som aspartam, acesulfam, saccharin osv (i USA NutraSweet og Splenda). Da raffinerede sødestoffer er blevet ribbet for vitaminer, mineraler og fibre, de resultere i heftige blodsukker stigninger, hvilket igen kan føre til ustyrlig trang til mere sødt og negative udsving i både humør og energi niveau. Brug af naturlige sødestoffer, kan faktisk reducere trangen til sødt sammenlignet med brug af kemisk hvidt sukker samt de kunstige sødemidler, viser flere studier.

 

Her er et par naturlige sødemidler, der fint kan bruges i både kolde og varme drikke, til bagning og generel madlavning. De findes i dag i de fleste supermarkeder, Matas eller helsekost butikker.

 

Rå Honning

Honning har forskellig smag afhængigt af plantekilden. Nogle typer er mørke med intens aroma. Andre lysere og mildere i smagen.

Hvor det er muligt, skal du vælge rå honning, da det er den mest uspolerede honning med størst indhold af enzymer, mineraler og vitaminer.   

 

Rå honning, er cirka 1,5 gange sødere end raffineret sukker, så vær opmærksom på at du skal bruge mindre, hvis du gerne vil bruge det i bageopskrifter. Du skal også regne med at reducere mængde af væske i en opskrift når du bruger flydende sødestoffer som sirup og honning. Prøv dig frem!  

  

Birkesød Birkesød

Birkesød smager som sukker, men indeholder færre kalorier og er godkendt af både WHO og USA's sundhedsmyndigheder (FDA), som et sikkerr tilsætningsstof til fødevarer i begrænsede mængder. 

  

Birkesød (xylitol) tilhører polyol-gruppen af kulhydrater. Det går ofte under betegnelsen "sukkeralkohol", fordi det i kemisk opbygning ligner både sukker og alkohol.  

BirkeSød (xylitol) fremstilles af birketræer og kan med sit lave glykæmiske indeks på 8 (glukose har GI på 100), 2,4 kalorier per gram (40% færre Birkesød tyggegummikalorier end sukker) bruges som et kaloriefattigt sødemiddel og dermed er det en glimrende erstatning for sukker i mange af de kostprogrammer, der er populære for tiden.  

 

Xylitol kan give luftdannelse og selv om grænsen er forskellig fra individ til individ anbefales ikke mere end 20gram dagligt. En mængde der er mere end rigeligt til brug i kaffe og te m.v. 

Birkesød bruges også i tyggegummi, som jeg klart vil anbefale da stort set alle producenter af tyggegummi I dag bruges aspartam eller andet kunstigt sødemiddel.

 

SteviaSteviasødStevia sødetabletter

Stevia stammer fra sukkerplanten Stevia Rebaudiana, der primært dyrkes i Brasilien, Paraguay og Argentina, hvor den har været anvendt som sødemiddel i århundreder. I Danmark kan produktet SteviaSød, udvundet af stevia planten og helt uden brug af  kemikalier, klart anbefales. SteviaSød søder 5 gange mere end sukker (1 måleske/1ml svarer til 1 tsk./5ml sukker eller 15gram svarer til 100gram sukker), men har 0 kalorier og påvirker derfor ikke blodsukkeret.

 

Selv om stevia har været brugt i århundrede, er det først for nylig at EU og Danmark har tilladt brug og salg af stevia som sødemiddel til konsumering. Dog skal producenterne stadig gøre opmærksom på "sparsom indtagelse" og "ikke til indtagelse af gravide".

I USA er stevia som sødemiddel i fødevarer enormt populært. Et stigende antal producenter af slik, kager og sodavand og juice, bruger nu stevia for at appellere til de der ønsker sødt,  men ikke alle de tomme kalorier. Kæmpe succes i landet som sidder tungt på første pladsen i fedme og diabetes!

 

Erythritol (ZerOcent)

Erythritol (E968) er et andet naturligt alternativ til sukker og kunstige sødemidler. Det har omkring 70% af sukkers sødme, men er ligesom stevia helt kaloriefrit. Zerocent

Erythritol er en sukkeralkohol ligesom maltitol, sorbitol og xylitol, men disse tre har alle modsat erythritol, et kalorieindhold på 2,4 kcal/gram (0,6 ganges sukkers kalorieværdi).

Erythritol forekommer ganske naturligt i frugt og gærede fødevarer og kan fremstilles på basis af glukose via en naturlig gæringsproces.

Erythritol optages i tyndtarmen og udskilles uforandret via urinen, hvorved det menes ikke at give anledning til fordøjelsesgener, som andre sødestoffer kan give (luftdannelse og diarre).

I Danmark kan erythritol købes under navnet ZerOcent, der er fremstillet af fermenterede/gærede majskolber.

Vidste du at....

Ifølge de officielle anbefalinger bør madens samlede indhold af sukker per dag højst udgøre 10%.

Herved ser fordelingen således ud:

70 gram for mænd - svarer til 33 sukkerknalder
55 gram for kvinder - svarer til 26 sukkerknalder
30 gram for 2- til 5-årige - svarer til 14 sukkerknalder
45 gram for 6- til 9-årige - svarer til 21 sukkerknalder
55 gram for 10- til 13-årige - svarer til 26 sukkerknalder
65 gram for 14- til 17-årige - svarer til 31 sukkerknalder

Én sukkerknald er cirka 2 gram og for ca. 10.000 år siden indtog vi omkring 20 teskefulde sukker om året (100gram eller 50 sukkerknalder) - ja, om året!!

I dag indtager vi i gennemsnit 60 kilo sukker/sødemidler om året!

SÅ, spar på sukkeret. Brug ren rå sukker, når du vil søde maden. Hvis du foretrækker sødemidler, så brug de naturlige der har et lavere kalorieindtag og er mindre belastende for kroppen.

Prøv generelt at finde andet end sukker at forsøde livet med!

 Lækre opskrifter med naturlige kalorielette sødemidler 

Frugtkompot med Ahorn sirup og nødder ristede i honning og ingefær
Prep tid: 10 minutter, Tilberedningstid: 20 minutter, 4 pers.
Ingredienser:
2-3 æbler
2-3 ferskner eller pærer
2 spsk. ahornsirup
50 gram rosiner
saft af 1 citron
1 tsk. kanel
100 gram valnødder eller nødder efter eget valg
1/2 tsk. frisk ingefær, hakket
2 spsk. honning

Sådan gør du:
1. Vask æblerne (evt. Pærer) og fjern kernerne, hak frugt i skiver eller stykker.
2. Sæt i en stor gryde med 0.8dl (1/3 cup) vand. Tilsæt ahornsirup og rosiner.
3. Tilbered på medium varme, under jævnlig omrøring, i 10 minutter.
4. Tilsæt citronsaft og kanel. Kog i yderligere 10 minutter, indtil frugten er blød.
5. Mens frugten koges blød, skal de hakkede nødder panden ved medium varme, igen med jævnlig omrøring, i 5 minutter.
6. Honning "drysses" med let hånd hen over nødderne og derefter den friske ingefær

7. Sørg for at honningen ikke brænder på ved at rører flittigt.
8. Top varm frugt med ristede nødder og god fornøjelse!

 

"Fudget" brunkage sødet med steviaSkallin

Denne kage er et hit, hvis du som jeg, elsker de mere tunge, fudge-agtige svampede  chokoladekager.

Ingredienser:

1 banan
1 avocado
4 æg
1 - 1½ tsk. stevia
1 tsk. fiber a la Skallin (kan udelades)
½ vanilje stang
1 ¼ dl olivenolie
1 dl græsk yoghurt
50 gram god mørk kakaopulver
40 gram fuldkornshvedemel
Resultat Plus
1 tsk. bagepulver
40 gram hakkede valnødder

Sådan gør du: 

1. Pisk æggene sammen med stevia, fiber og vanilje.

2. Mos banan og avocado og hæld det sammen med æggemassen.

3. Tilsæt olivenolie og græsk yoghurt og kom herefter resten af ingredienserne i massen.

4. Pisk det hele sammen og put det i en lille bradepande.

5. Bages ved 175 grader i 20-25 min.  

 

Skallin 

Resultat Plus 

 

Aspartam - tilladt i mere end 90 lande trods sin skadelige effekt

Mere end 90 lande har givet det kunstige sødemiddel aspartam grønt lys til brug i tusindvis af mad og drikkevarer. 
Aspartam søder to hundrede gange mere sukker og er dermed fødevareproducenternes fortrukne kunstige sødemiddel når der skal produceres såkaldte "lavt kalorie" eller sukkerfrie føde- eller drikkevarer, noget der appellere til millioner af mennesker verden over.

 

Der er ingen tvivl om at jo mindre sukker du indtager, des bedre. Men at erstatte dit sukkerforbrug med et sødestof som aspartam, er med stor sikkerhed langt værre for dit helbred end indtaget af den naturlige sukker.

Fødevarestyrelser rundt omkring i verden, ja faktisk i mere end 90 lande, har besluttet at aspartam er sikkert at indtage, men en stor del af forskningen siger lige det modsatte!

 

Hvad er aspartam egentligt lavet af?

Stort set al materiale brugt i fødevareindustriens markedsføring, siger at aspartam er naturligt og fremstillet af to ganske uskadelige aminosyrer. Mens det er ganske rigtigt at vi har brug for aminosyrer og protein, er ovenstående påstand om at aspartam er naturligt, kun delvist rigtig. Aspartam er nemlig ikke kun opbygget af to aminosyrer! Det er ganske rigtigt fremstillet af de to aminosyrer phenylalanin og asparaginsyre, som er naturlige, men som dog kun udgør 90% af aspartam. De sidste 10% er en methyl ester binding (methanol), der er tilsat for, ganske forenklet, at binde aminosyrerne sammen og det er her balladen starter. Hold fast nu...ganske få timer efter indtag af aspartam, nedbrydes methanol ester bindingen i tyndtarmen, til fri methylalkohol eller methanol - også kendt som træsprit!

Problemet med træsprit er, at det passerer ind i blod-hjernebarrieren og omdannes til formaldehyd og myresyre. Mange eksperter mener det er myresyren der er problemet, men det er ganske givet formaldehyd, der kendes både som en dødelig nervegift og som kræftfremkaldende eller måske en kombination af de to.  

 

Det er interessant at methanol faktisk kun er toksisk på mennesker. Alle andre dyr er i stand til at afgifte og udskille før det forårsager skade.

 

Man ved også at methanol ødelægger myelin væv i kroppen. Myelin er det isolerende materiale omkring vores nerver, der gør det muligt for nervesignalernes kommunikation. Mangel på myelin eller demyelinisering, ses blandt andet hos MS (multiple sclerose) og migræne patienter.

 

Så det er altså ikke indtaget af de naturlige aminosyrer phenylalanin og/eller asparaginsyre, der kan give skader på hjernen, men snarere methanolet i aspartam! Dog er der nyere studier der også peger på at asparaginsyren kan krydse blod-hjerne-barrieren, angribe hjerneceller, hvilket skaber en form for cellulær overstimulation kaldes excitotoksicitet, som kan føre til celledød.

 

Blod-hjerne-barrieren, som normalt beskytter din hjerne fra f.eks. overskydende aspartat, samt masser andre toksiner, er ikke altid i stand til at beskytte dig mod virkningerne af aspartam, og det er her jeg mener at der er langt flere mennesker derude der er sensitive på aspartam, de ved det bare ikke fordi de symptomer de render rundt med kan være så meget andet.

Blod-hjerne-barrieren beskadiges af gentagne kroniske og akutte tilstande, er ikke fuldt udviklet i barndommen og derfor meget modtagelig for giftstoffer (hvor mange børn og unger drikker ikke diet soda- og saftevand) og beskytter ikke alle områder af hjernen.

 

Diverse fødevarestyrelser siger verden over at det kun er i "store" mængder at aspartam er farligt eller hvis du lider af Føllings syge eller phenylketonuri, men det er simpelthen for svagt! Hvad er for det første "store" mængder? Hvad hvis man er sensitiv overfor disse kemiske stoffer? Det er da for dumt at indtage noget der omdannes til træsprit blot fordi vi skal have styret vores trang til sødt og fødevareindustrien har overbevist os om at vi ikke blive fede hvis vi bare spiser og drikker "light" produkter.

 

Symptomer fra methanol (aspartam) forgiftning er mange, og omfatter hovedpine, øresusen, svimmelhed, kvalme, mave-tarm forstyrrelser, svaghed, kulderystelser, hukommelssvigt, følelsesløshed og pludselige smerter i ekstremiteterne, adfærdsforstyrrelser og neuritis. De mest kendte problemer fra methanol forgiftning er synsforstyrrelser, herunder diset vision, progressiv sammentrækning af visuelle felter, sløret syn, nedsat syn, beskadigelse af nethinden, og blindhed. Formaldehyd er et kendt karcinogen, der forårsager beskadigelse af nethinden, interfererer med DNA-replikation og kan forårsage fødselsdefekter og muligvis oxidativt stress i hjernen.

 

Sidstnævnte, oxidativt stress, defineres som den tilstand, hvor skadelige frie radikaler har taget over. Vores forsvar og antioxidanter er ikke længere i stand til at bekæmpe angreb fra de frie radikaler og resultatet er accelereret vævs- og organskade.

Et forsøg fra 2012, fortaget på rotter, der fik en høj dosis af aspartam, kunne man se en signifikant reduceret koncentration af antioxidanten glutathion - et tegn på oxidativt stress-induceret beskadigelse af kroppen. Mangel på glutathion er også forbundet med aldersrelaterede sygdomme som Alzheimers.

 

Vidste du Aspartam kan gøre dig fed?

Vi er blevet overbevist om at det er ok at spise og drikker produkter med kunstige sødemidler, for så tager vi ikke på i vægt som når vi spise rigtig sukker.

Fakta er bare at lige siden de kunstige sødemidler kom på markedet, er verdens befolkning blevet betragteligt tungere og en stor del af problemet ligger hos alle disse kemiske sødemidler.

Talrige undersøgelser viser at kunstige - eller sødemidler der har gennemgået visse processer (dette gælder især High Fructose Corn Sirup (HFCS) på det amerikanske marked)), 1) stimulere din appetit, 2) øger trangen til sødt og 3) stimulere optagelse af fedt og dermed forårsager vægtøgning.

 

 

Faktisk kan diet sodavand, som er en velkendt kilde til indtag af de kunstige sødestoffer, fordoble din risiko for fedme!

Det er fup og fidus at vi ikke tager på af diet og light produkterne - disse produkter er på ingen måde de overvægtiges løsning. Spis og drik noget ordentligt i stedet eller nyd lidt men godt af den naturlige slags. Der findes gode alternativer til sodavand på markedet, som ikke er fyldt med dårlig kemi.  

 
Kort og godt - lider du af overvægt, regelmæssig hovedpine, migræne, synsforstyrrelser, træthed, angst/nervøsitet, mavesmerter eller har du andre symptomer efter indtag af aspartam eller andre kunstige sødemidler, så hold dig fra dem.

 

 

For dig der ikke har disse symptomer, hold dig fra de kunstige sødemidler alligevel, da du aner ikke om du ved regelmæssig indtag af sodavand, saft, juice, slik, kager m.fl. "en dag" skal håndtere til en hjerneskade...en lidt abstrakt tanke, men risikoen er der!

Der er intet godt ved disse sødestoffer!

 

Så hvorfor er aspartam overhovedet godkendt?

I flere lande har aspartam faktisk i perioder været afvist og dermed ulovligt at bruge som sødemiddel grundet de studier der har bevist det skadeligt til indtagelse.

MEN, som sædvanlig handler det om interessekonflikter hvor slaget vindes af de med penge og politisk magt.

 

I USA er aspartam anset for værende sikkert, hvis indtaget er under 7,8mg dagligt. Så er det bare lige en katastrofe at der er millioner af amerikaenere, der dagligt indtager mere end 250mg eller 32 gange mere end det anbefalede, fordi de slukker tørsten i sodavand og juice sødet med aspartam.

Jeg tror jeg fortsætter med at gå langt uden om produkter der er sødet med kunstige sødemidler. Der er nemlig intet galt med naturens egen sødme hvis den indtages i rette mængde!

Sund mad holder os smukke

Næringsrige fødevarer ikke blot holder os sunde, de får os også til at se bedre ud, siger en amerikansk mad ekspert. Det er især vores hud, som effekten af den sunde mad kan Mega Cses på.

C-vitamin, fra frugt og grønt som peberfrugt, mørkegrønne grønsager (grønkål, broccoli, spinat, rosenkål etc.), krydderurter, kiwi, citrusfrugter, guava, ananas og jordbær, der  fungere som byggesten for kollagen, der har stærk betydning for din huds underliggende struktur.

Soja og edamama bønner (umodne sojabønner i bælg), er også medvirkende til et stærkere kollagen, men virker også beskyttende mod solens UV-stråler, der uden beskyttelse vil ælde vores hud med rynker som synligt resultat.

 

Tomater, især kogte tomater, indeholder lycopen, som også har vist et kraftig antioxidant effekt mod nedbrydning af vores hud - og også som forebyggende mod solskoldning. Lycopen beskyttende effekt er dobbelt så stor som beta-carotens og 100 gange stærkere end E-vitamins, to næringsstoffer der også bruges i behandling af nedsat immunforsvar, som hudbeskyttende m.v. Lycopen

Lycopen bruges i dag i behandling af cancer og andre livstruende sygdomme, hvor behandling med stærke antioxidanter er nødvendigt.

 
Løg, æbler, salvie, persille og citrusfrugter indeholder alle quercetin - en antioxidant, der giver en vis beskyttelse mod de "brændende" ultraviolet B-stråler - solens stråler, der forårsager for tidlig aldring af huden, øjenskader, herunder grå stær og hudkræft. Quercetin styrker det generelle immunsystem og har både en antihistamin og anti-inflammatorisk effekt. I forbindelse med huden, kan quercetin dæmpe hudirritation, men bruges også i lang mere alvorlige inflammatoriske tilstande. 

Omega-3 fedtsyrer
 
  Chia
Omega-3 fedtsyrer fra valnødder, hørfrø, chia frø, sardiner og laks har uendelige mange funktioner i kroppen, langt flere end vi er klar over på nuværende tidspunkt. De styrker  vores immunforsvar, hjerte-og kredsløb, muskler og led, hormonsystem og ikke mindst cellernes  kommunikation har de essentielle fedtsyrer stor indvirkning på. Det er vigtigt at denne kommunikation foregår uhindret og præcis for at opretholde balance i kroppen og ikke mindst hjernen. Omega-3 holder huden hydreret og glat. United Press International 21 september 2012   
Vordende mødre får for lidt D-vitamin

En undersøgelse fra Skotland viser at gravide kvinder ikke følger rådet om at supplere med D3-vitamin under graviditet. Dette er en undersøgelse, der fint afspejler andre europæiske lande, hvor man også ser alt for lave niveauer af D-vitamin i blodet.

Undersøgelsen udkom en dag efter at man i The Herald, kunne læse en artikel der afslørede at alt for mange kvinder er udsat for livstruende komplikationer under fødslen.

Specielt i vintermånederne kunne forskerne notere utilstrækkeligt niveau af D-vitamin, endnu værre hos de kvinder bosiddende i fattige områder.

I den første undersøgelse, hvor man kikkede på niveau af D-vitamin hos 1205 gravide kvinder fra 2000-20006 (Aberdeen Maternity Hospital), rapporterede kun 21% af kvinderne, at de tog tilskud af D-vitamin under graviditeten, hvoraf kun 1% indtog den anbefalede mængde.

Igen lægges der vægt på vigtigheden af opmærksomheden på hvor stor en betydning rette mængde af D-vitamin har for vores sundhed. Man planlægger endda at anlægge parker, således at folk i fattige områder har anledning til grønne områder og sol i sommermånederne. Det er et stort problem at, specielt gravide kvinder, ikke kommer nok ud i solen og får mulighed for at danne naturlig D-vitamin.

Dagligt tilskud af D-vitamin er en billig forebyggende behandling set i forhold til de omkostninger der er ved at skulle behandle ubalancer og sygdom forårsaget af mangel på D-vitamin. D vitamin group

På denne årstid, specielt på vores breddegrader, er det ikke længere muligt at tanke nok D-vitamin ved ophold udendørs, så det er nødvendigt at tage tilskud af D3 dagligt.

 

I 2012 viste et studie at mindst 42% voksne er i underskud af D-vitamin, specielt de med mørk hud og at 12% børn er i underskud suppleret af 40% børn og unge som ligger lige på grænsen af den ønskede mængde D-vitamin i blodet.

 

Der er stadig lidt forvirring omkring hvor meget D-vitamin vi har brug for, men en teori bygger på at vi skal have mindst lige så meget som når man tester på folk der opholder sig meget udendørs i solskinsmånederne og da vi ikke alle kan være tagdækkere eller livreddere, er dagligt tilskud at anbefale.

Niveau i blodet bør ligge omkring 50 nanogram. Dette niveau kan opnås ved daglig ophold i sol i 10-20 minutter med mindst 40% af kroppen afdækket eller et tilskud af D3 på 125mcg.

The University of Aberdeen har Rowett Institute of Nutrition and Health, The Herald 17 september 2012.

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også megMarianne Honore´et  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc