2012
Nyhedsbrev Nr.87
Granat�ble

NatureWise nyhedsbrev


Kære Læser, 

Vores krop er bygget til fysisk udfoldelse men selvom der er mærkbare fordele ved at dyrke regelmæssig motion, så føler mange både uro og kedsomhed blot ved tanken om at skulle dyrke sport.

Tænk et øjeblik over hvilken form for bevægelse du godt kan lide uden at det føles som den rene tortur. Måske hader du tanken om medlemskab til det lokale træningscenter, mens du elsker at danse? Måske leger du med tanken om at suse af sted på rulleskøjter eller mestre en hovedstand i yoga.

Du kan spille fodbold med ungerne, gå en morgentur med en ven eller nabo eller tage dig en svømmetur i det åbne hav. Sommer og sensommer byder på så mange valgmuligheder, også selv om det regner. Det er op til dig, hvilken form for bevægelsesaktivitet der fungere for dig. Dit hjerte vil takke dig, dit sind være afslappet, dine muskler, knogler og kropsholdning vil være stærk og du vil få en bedre søvn som gevinst.

 

På gode vejrdage kan både bevægelse og afslapning foregå udendørs.

Snup en tur i hængekøjen efter at du har slået plænen og nyd duften af nyslået græs.

Gå hen i parken og meditér eller læs en bog under dit favorit træ.

Det mest populære sted at slappe af, er ved vandet. Der er noget magisk og livsgivende ved at opholde sig i nærheden af sø og hav - afslappende og foryngende.

 

Uanset om du slapper af, dyrker motion eller gør begge, så har ophold i naturen en fantastisk måde at evnen til både fordybelse og nærvær - motion, afslapning og fred i sindet er god basis for et sundt liv, så ud i den friske luft og nyd sol, vind og vand...også selvom vandet kommer fra regn...og sug den næring til dig som disse elementer bringer os.

Mere tid til leg og afspænding er en del af sommerens aktiviteter og mange af os bruger sommeren til at fylde energi depoterne op. I en stresset hverdag med arbejde og familie, glemmer vi ofte at stoppe op og tage lidt tid til afslapning og fordybelse.

Måske har du haft sommerfri, er midt i det eller har stadig ferie til gode; uanset så prioriter tid til at genopbygge krop og sind gennem bevægelse og afslapning.

I denne udgave
Vand
Sukkerholdige drikkervarer ændre muskelmasse
DHA's effekt på hjernen
Nedsat D-vitamin niveau øger risiko for fedme
D-vitamin sænker risiko for metabolisk syndrom
Æbler forhindre fedme
Spinat forebygger kræft
Stenfrugter kan bekæmpe metabolisk syndrom
Beta-Caroten sikkert ved prostata kræft
Sund kost og motion forlænger livet
Alfa-Lipon - nyt spændende levnedsmiddel i DK
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

 

 

Join Our Mailing List!


Vand

De fleste af os ved godt at det er vigtigt at drikke vand, i rigelige mængder og af god kvalitet. Den daglige dosis af vand hjælper vores organer til at udføre deres funktioner, udskille uønsket materiale, holde vores hud sund og hydreret, og tillader at diverse fysiologiske funktioner i vores kroppen forløber glat. Selv med denne viden, kan det stadig være svært at drikke alt det vand vores krop fortjener dagligt.

Om sommeren, når vi opholder os mere i sol og varme, er det ekstra vigtigt at holde os hydreret. Drikker du ikke nok kan tilstande som dårlig fordøjelse, sløv tankegang, svimmelhed, hudproblemer som bumser, hovedpine, dårlig ånde og generel træthed nemt opstå.

 

Start din dag med et stort glas vand som du allerede om aftenen kan sætte klar ved sengen, så det er klar til indtagelse når du slår øjnene op.

   

Dette dagens første glas, vil hjælpe gårsdagens toksiner ud af kroppen og give dig en frisk start på dagen. Hav en flaske vand tilgængeligt hele dagen, uanset om du er på farten eller på et skrivebord. At have en flaske vand i nærheden, vil minde dig om at tage en slurk, når tørstig. Den første tår vil normalt lade dig vide, hvor meget mere vand du har brug for. En slurk eller to kan være nok, eller du kan få brug for et stort glas. Hvis du drikker det meste af dit daglige indtag af vand inden aftensmad, vil du højest sandsynligt ikke være specielt tørstig inden sengetid, hvilket er en fordel for så forstyrres søvnen ikke af natlig tissetrang.Familie te


Hvad med kvaliteten? Nogle mennesker kan lide flaskevand, mens andre foretrækker vand fra hanen eller filtreret vand. Kunsten er at nyde det vand du drikke. Eksperimenter med tilsætning af urter og citrusfrugt og find dine favorit opskrifter på vand. Et par friske mynteblade, en skive citron eller appelsin, en kvist persille, skiver af agurk eller frisk ingefær kan virkelig gøre underværker. Indtagelse af te og juice (ren), rå frugt og grøntsager bidrager også til hydrerings processen.

Lav en kande med 2 liter te af din ynglings te (husk at grøn te er god at hydrere på).

Hvis du bruger tebreve kan du putte 3-4 breve te ned i kanden og lade dem trække hele dagen.

Du kan søde med honning, agave eller stevia, om nødvendigt og tilsætte friske citron skiver og/eller skriver af frisk ingefær. Nyd teen varm, afkølet eller som iste.

 

 Sukkerholdige drikkevarer kan ændre muskelmasse på få måneder 
Indtag af sukkerholdige drikkevarer kan føre til ændringer i musklerne svarende til dem, man ser hos personer med fedme og type 2 diabetes, konkludere et hold forskere fra Storbritannien. 

Stevia sødetabletter
Dr. Hans-Peter Kubis fra Bangor Universitet i England, udtaler at forskningsresultaterne viser at regelmæssig indtag af sukkerholdige drikkevarer som sodavand, læskedrikke og visse juicetyper, ændre musklernes måde at omsætte den mad vi spiser ved at foretrække at forbrænde sukker før fedt.

 

Det er en undersøgelse der blot kan tilføjes rækken af studier der giver anledning til stigende bekymring på grund af det stigende indtag af sukkerholdige føde- og drikkevarer.

Ikke alene kan indtag af sukker ændre vores stofskifte akut, men ved regelmæssig indtag vil musklerne fornemmer of foretrække sukker før fedt, hvilket på sigt vil føre til en nedsat evne til at forbrænde fedt . En ineffektiv fedtforbrænding vil føre til øget vægt og gøre det sværere for kroppen at klare de hyppige stigninger i blodsukkeret. Ved regelmæssig indtag af bestemte fødevarer; i dette tilfælde sukker, vil kroppen altid forsøge at justere og forberede sig på det næste skud af sukkerholdig føde-eller drikkevare. For at kunne klare denne nye sukkerholdige "kost", ændre kroppen sit muskel stofskifte via gen aktivitet, således at de nye tilpasninger ligner dem vi ser hos mennesker med Type 2 diabetes og fedme.

Den pågældende undersøgelse blev offentliggjort i European Journal of Nutrition, og viste at en nedsætning af kroppens stofskifte finder sted hos raske mænd og kvinder med en sund kropsvægt, ved indtag af sodavand- og læskedrikke over blot en 4-ugers periode! Steviasød

Regelmæssigt indtag af sodavand og søde drikkevarer giver generelt et underligt falsk forhold til den søde smag hvorved alt på sigt skal være sødt eller ikke kan blive sødt nok. Vi skaber et behov der gør at vi ingen mæthedstrang får når det gælder søde sager, hvorved også trangen for slik, kager, chokolade og andre søde sager ses stigende.

 

Har du trang til søde drikkevarer så prøv at tilsætte agurk, jordbærskiver, frosne vindruer (fungere samtidig som isterninger) eller frisk mynte til vand og se om det ikke kan slukke din tørst for en sød drik. Du kan altid lave en iste af grøn te eller søde urter, evt. tilsat stevia eller honning. Dog er det en god ide at undgå at tilsætte sødemidler, så du kommer væk fra den konstante søde smag og dermed på sigt kan slippe for den styrende trang til sødt.  

Stevia 

DHA's effekt på hjernen

Et nyt studie klarlægger forklaringen på DHA (docosahexaenoic), fundet i fed fisk og alger, og dets effekt på vores hukommelse.

Under studiet fik to grupper henholdsvis en kost med eller uden tilskud af DHA. Hos de der indtog en kost beriget med DHA fandt man 29% højere niveau af DHA i den del af hjernen som kaldes *hippocampus, sammenlignet med kontrolgruppen der ikke indtog DHA.

Højere niveau af DHA er stærkt associeret med øget stimulering af transmission/kommunikation mellem synapserne i hjernens hippocampus (det limbiske system). Denne stigning i synaptisk transmission kan forbedre både indlæring og hukommelsesevnen. Krill
Forskerne ønskede at finde ud af, hvordan fiskeindtag forbedrer hukommelsen og det de konkluderede var at hukommelsesceller i hippocampus har en bedre kommunikation og samspil jo højere niveauet af DHA er i dette område af hjernen. Dette forklare tidligere studier hvor kost høj på DHA har vist øget hukommelsesevne. Forskerne tilføjer også at vi bør supplere kosten med tilskud af DHA enten ved at øge indtaget af fisk eller ved at tage omega-3 kosttilskud, hvis vi vil reducere tabet af DHA med alderen og dermed forebygge indlærings- og hukommelsessvigt, herunder også risiko for Alzheimers.
*Hippocampus - et område i hjernes medial tindingelap med form som en søhest, deraf navnet hippocampus. Mennesket har to hippocampi, en på hver side af hjernen. Hippocampus er en del af det limbiske system og spiller en rolle i menneskets orienteringsevne og hukommelse. Hippocampus er blandt de første hjerneregioner hvor der ses ændringer i forbindelse med Alzheimers sygdom

29. juni 2012 Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, Yves Sauve, Faculty of Medicine & Dentistry, University of Alberta, Edmonton.

Højt indhold af DHA findes i Antarktisk Krill olie, der endvidere er noget af de reneste man kan få fra havet. 

 

 Fakta om Antartisk Krill Olie  

 Nedsat D-vitamin niveau giver risiko for øget vægt hos kvinder  

Et nyt forsøg offentliggjort i juni måned 2012, styrker tidligere forsøgs resultater der viser at nedsat niveau af D-vitamin kædes sammen med øget vægt hos kvinder.

I dette pågældende forsøg deltog 4659 kvinder over 65 år (Study of Osteoporotic Fractures), hvor niveau af 25-hydroxy D-vitamin serum blev målt før studiets begyndelse og igen under den opfølgende del af studiet. Af de deltagende kvinder fandt man at 78% var i underskud af D-vitamin defineret som niveau under 30 ng/mL.

Over de næste 4,5 år af studiets periode fandt man at 27% af de deltagende havde et vægttab på 5% eller mere og 12% øgede deres vægt med mere end 5%. Blandt de kvinder der tog på fandt man at deres D-vitamin var langt lavere end hos de der tabte sig.

Fakta er at ud af en gruppe på knap 5.000 kvinder var næsten 80% i underskud af D-vitamin. Dette har langt flere negative følger end blot en eventuel vægtøgning og det kan derfor igen kraftigt anbefales at komme ud i solen og/eller tage et dagligt tilskud af D3 vitamin.

Journal of Women's Health 25 juni , 2012 Kaiser Permanente Center for Health Research in Portland, Oregon, USA.

Højere indtag af D-vitamin sænker risiko for metabolsk syndrom

I maj måned i år (2012) offentliggjordes resultatet af en undersøgelse (Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), foretaget på 4.727 mænd og kvinder i alderen 18-30 år.

Undersøgelsen gik ud på at klarlægge risikoen for udvikling af metabolsk syndrom blandt voksne unge. Metabolsk syndrom defineres som en gruppe af symptomer der kan føre til hjertekar sygdomme. ved interview af de deltagende indgik blandt andet spørgsmål omkring hvor meget D-vitamin der blev indtaget via kost og kosttilskud. D vitamin group

Helbredsundersøgelser og blodprøver blev foretaget før og under forsøget som forløb over en 20 års periode.

Næsten 19 procent af forsøgspersonerne udviklede metabolisk syndrom, defineret som at have tre eller flere af følgende: Forhøjet blodtryk, øget abdominal omkreds, lavt HDL-kolesterol, høje triglycerider og høje fastende blodsukker.

For de deltagere der lå blandt den 1/5 der indtog mest D3-vitamin fandt man en 18% lavere risiko for at udvikle metabolsk syndrom, sammenlignet med de der lå blandt den 1/5 der indtog mindst D3.

Henover den 20 år lange opfølgningsperiode, så en tydelig relation mellem udvikling af metabolsk syndrom og indtaget af D-vitamin fra kost og/eller kosttilskud.

Dette er endnu et studie der bidrager til konklusionen af vigtigheden af at indtage nok D3-vitamin til forebyggelse af kronisk sygdom; i dette tilfælde kardiovaskulære sygdomme.

 

Juni 11, 2012. I en artikel publiceret online den 30. maj 2012 i American Journal of Clinical Nutrition, rapporterer forskere fra University of Minnesota

Æbler forhindre fedme

Et hold forskere fra universitet i Iowa, har fundet ud af at stoffet ursolic acid, der findes i æbleskræl, kan forhindre vægtøgning.

Et 6 ugers studier med forsøgspersoner opdelt i to grupper, hvoraf den ene fik kost tilsat ursolic acid, viste at den gruppe der fik ursolic acid tog mindre på en gruppen der ikke indtog ursolic acid. Hertil kom at gruppen der indtog det spændende stof fra æbleskræl endda en større mængde mad end kontrolgruppen. Samtidig så man også en positiv effekt på massen af skelet muskulaturen, gribestyrke, motionskapacitet, nedsat mængde af brunt fedt (fedt sammensat af ORAC 21 triglycerider+enzymer til dannelse af varme) og leverfedt samt forbedret glukose tolerance.

Ursolic acid har i tidligere studier vist en positiv effekt på muskelmasse og muskelstyrke og er i søgelyset som mulighed behandlingsmulighed for forebyggelse af muskelsvind. I dette studie var det primære formål at teste ursolic acids effekt på fedme og metabolsk syndrom, ved indtagelse af en fedtholdig kost.

Den positive effekt på muskelmassen er relevant ved fedme fordi muskler er gode til at forbrænde kalorier. Forskerne havde en forventning om at ursolic acid ville forbedre muskelmassen, men blev positivt overraskede over at se at der også sås en øget mængde brunt fedt, der er en fantastisk kalorieforbrænder. Den øgede mængde af brunt fedt kan være med til at beskytte mod fedme.

Man konkludere med dette studie at indtag af æbleskræl og dermed ursolic acid, via sin effekt på muskelmasse og det brune fedt, øger kalorieforbrændingen så meget at fedme, diabetes og fedtlever kan forebygges.

June 20, 2012 journalen PLoS ONE. Christopher Adams, MD, PhD , University of Iowa

 

ORAC-MAX 21 indeholder ekstrakt fra 21 forskellige frugter og grønsager samt grøn te med 40% naturlige  antocyanidiner, flavonoider og polyphenol-antoixidanter (æbler, solbær, ananas, papaya, jordbær, agurk, tomater, kirsebær, grapefrugt, blåbær, grøn te, grønne/blå vindruer, oliven, hvidløg, gulerødder, løg, broccoli, asparges, kål, abrikos og maltodextrin fra majs.  

 

Spinat forebygger kræft forårsaget af kød

Det er ikke tilfældigt at Skipper Skræk spiser spinat når der skal tilføres kræfter, for denne bladgrønt fortsætter med at imponere forskningen med sit indhold af livsvigtige næringsstoffer og dens sygdomshæmmende effekt.

I juni i år (2012) offentliggjorde man et resultat der viser spinats effekt på et af de kræftfremkaldende stoffer der dannes under kogning af kød.

Det er det kræftfremkaldende stof, et såkaldt karcinogen,der har vist sig at påvirke microRNA. microRNA blev engang betragtet som såkaldt affalds DNA, men har sidenhen vist sig at have betydning for hvilke områder af DNA (vores genetiske kode), der enten stimuleres eller sættes i bero. I dag ved man at microRNA er ganske små faktorer, der kan udrette store forskelle på vores sundhed.

I et forsøg på rotter, hvor man via et kræftfremkaldende stof (2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo [4,5-b] pyridin), en heterocyklisk amin, der forekommer i tilberedt kød, fremprovokerede kræftsvulster i tyktarmen på de pågældende *forsøgsdyr, fandt man en reduceret forekomst af svulstdannelse fra 58 til 32 procent ved at tilsætte spinat til kosten.

Udvikling af kræft er en kompleks proces, der foregår trinvis med udvikling og formering af cancerceller. I dette pågældende studie koncentreret omkring effekten af indtagelse af spinat, fandt man at microRNA kan påvirke markørerne af kræftstamceller i blandt tyktarmskræft. Micro-RNA tilhører "lad-7-familien" og tidligere studier har vist at det er en af de vigtigste *epigenetiske mekanismer, der er medvirkende til cellulær regulering af både syge og normale væv, men i modsætning til mutationer, der er faste genetiske ændringer i DNA, kan epigenetik og microRNA via kost og sund livsstil, stimulere til genoprettelse af normal cellefunktion.

*epigenetik: i dag ved man at kost, ernæring, stress, tanker og følelser kan påvirke og ændre det genetiske udtryk (ikke den genetiske kode) og derved kan vi selvom vi er disponeret for sygdom, stadig ændre det genetiske udtryk så sygdom ikke opstår.

29. maj 2012 Dr. Parasramka ph.d., i molekylær ernæring og fødevareteknologi Research, OSU "s Linus Pauling Institute , Oregon State University (OSU).

*Desværre  stammer visse forskningsresultater stadig fra dyreforsøg. Jeg tager naturligvis kraftig afstand fra misrøgt af dyr og håber meget at forskningen vil benytte andre muligheder for at kunne gennemføre deres studier. 

Stenfrugter kan bekæmpe metabolisk syndrom

Det er højsæson for blommer, nektariner og ferskner og der er meget der tyder på at der er store fordele ved at spise løs af disse stenfrugter.

Det tyder stærkt på at det er indholdet af de fire store fenol grupper, (anthocyaniner, clorogenic syrer, quercetin derivater og katekiner), der blandt andet kan forebygge metabolsk syndrom (en klynge af faktorer fedme, diabetes og/eller kardiovaskulær sygdom).

Fenolerne har vist tydelig antifedme, anti-inflammatoriske og antidiabetiske egenskaber samtidig med at de reducere oxidation (iltningsproces) af LDL kolesterol og specielt de fire grupper nævnt her, arbejder på forskellige celler som fedt celler, makrofager og vaskulære endotelceller. Hver især har de forskellige effekter på gener og proteiner, hvorved de både som enkelte stoffer og som en store fælles gruppe af fenoler, arbejder og angriber de forskellige fronter af sygdom.

Hver af disse stenfrugter indeholder lignende fenol grupper, men i forskellige proportioner, så de er alle en god kilde til sundhedsfremmende stoffer.

19-23 august, 2012 i Philadelphia American Chemical Society, Texas AgriLife Research bromatolog Dr Luis Cisneros-Zevallos.

Grønt lys for beta-caroten ved strålebehandling for prostata

En artikel offentliggjort i maj, 2012 nummer af International Journal of Radiation Oncology, afslører sikkerheden af at supplere med beta-caroten, sideløbende med strålebehandling for prostatacancer.

Betacaroten er et næringsstof; en antioxidant, der fungerer som forløber for A-vitamin. Fordi strålebehandling fungerer via pro-oxidant effekt, der skal skade og bekæmpe kræfttumorer, har der gennem årerne været rejst tvivl om sikkerheden ved brug af visse antioxidanter, herunder beta-caroten. Man har simpelthen været i tvivl om de antioxidante næringsstoffer ville virke beskyttende på kræftvævet. Betacaroten

I dette pågældende forsøg analyserede man data fra 383 deltagere (Physician's Health Study), der alle gennemgik strålebehandling for prostatakræft. Forsøgspersonerne blev randomiseret til at modtage 50 mg beta-caroten hver anden dag eller placebo i en periode fra 1982 til 2003.

Midtvejs i forsøget, efter 10,5 år undersøgte man risikoen for dødelige prostatakræft, defineret som prostatakræft død eller knoglemetastaser. Man fandt ingen sammenhæng mellem brug af beta-caroten og øget prostatakræft død eller metastaser ved sammenligning af de der indtog beta-caroten og de der indtog placebo.

Denne undersøgelse viser, at antioxidant tilskud af beta-caroten under strålebehandling synes ikke at aflede opmærksomheden fra til fordel for strålebehandling.

Andre forsøg har endda vist fordele ved at indtage antioxidanter under kræftsygdomme, med og uden strålebehandling. En kost rig på frisk frugt og især grønt er klart at foretrække under sygdom, men det er også vigtigt at man for hjælp at professionel sundhedsekspert til at sammensætte de kosttilskud der er nødvendige for at bekæmpe sygdom, især livstruende sygdom hvor der ofte ingen tid er at spilde.

Danielle Margalit, MD, MPH, stråling onkolog, Bostons Dana-Farber Cancer Institute i Boston.

 

Sund kost og motion virkelig forbedre chancerne for et længere liv

Dette er blot endnu en reminder på vigtigheden af sund kost og motion, der efterhånden ikke kan komme bag på nogen, men som har det med at smutte lidt i glemmebogen i en travl hverdag.

Resultatet af en undersøgelse, der udkom i maj måned, bekræfter hvad vi alle burde vide nu; en kost

indeholder rigelige mængder af frugt og grøntsager kombineret med regelmæssig motion forbedre den forventede levetid.
Den aktuelle undersøgelse analyserede data fra 713 forsøgspersoner i alderen 70 til 79
(Women's Health and Aging Studies), designet til at vurdere årsagerne til fysisk handicap hos ældre kvinder. Fysisk aktivitet og samlede serum carotenoider, en markør for indtagelse af grøntsager og frugt, blev vurderet ved start af forsøg. Over de efterfølgende fem år noterede man 82 dødsfald blandt de deltagende kvinder.
Ved gennemgang af kvindernes fysiske aktivitet noterede man at 21 procent af kvinderne var moderat aktive og 26 procent blev kategoriseret som den mest aktive gruppe. Dog rapporterede over halvdelen af gruppen at de ikke var engageret i motion overhovedet.

 

Ved slutningen af forsøgets forløb, målte man niveau af serum carotenoid og fandt at disse var 12% højere end hos de afdøde. Ligeledes var det fysiske aktivitets niveau langt højere hos de overlevende.

De deltagere hvis carotenoid niveau lå blandt den 1/3 der indtog mest carotenoid (frugt og grønt) havde en 50% lavere risiko for at dø sammenlignet med den 1/3 der indtog mindst carotenoid.

 

En række tidligere undersøgelser har længe bevist den positive virkning af henholdsvis motion og sund kost på den forventede levevis, men dette er et af de første studier hvor man har kigget på de to faktorer samtidig.

Forskerne konkludere at ud over den positive effekt rygestop har på vores sundhed og livslængde, er kost og motion de faktorer, og gerne sammen, der giver os størst garanti for en langt sundt liv.

Som med anti-ryge kampagner, burde der være flere "spis sundt og dyrk daglig motion" kampagner, så vi sikre at befolkningen er oplyste omkring vigtigheden af god ernæring og fysisk aktivitet.

Journal of American Geriatri Society den 15 maj 2012, Dr. Emily J. Nicklett, fra University of Michigan School of Social Work.

Nye spændende levnedsmiddel på vej ind på det danske marked

Alfa-lipon hedder det, det nye produkt på det danske marked som vi danskere, ifølge amerikanske forskere godt kan glæde os til.

Det har taget det danske sundhedssystem årtier at forstå vigtigheden af at godkende dette produkt, der har været kendt og anvendt i årevis i andre lande, herunder specielt USA.

Alfa lipon syre, (Alpha lipoic acid eller ALA ), er en antioxidant der laves af kroppen og findes i alle celler hvor den hjælper med at omdanne glukose til energi. Som antioxidant er ALA med til at bekæmpe affaldsstoffer og uønsket materiale (frie radikaler), der kommer til, når kroppen omdanner mad til energi. Frie radikaler starter skadelige kemiske reaktioner der skader cellerne og svækker immunforsvaret, organer og væv. Modsat andre antioxidanter  som kun fungere sammen med vand eller fedt, er alfa lipon syre opløseligt i begge (vand-og fedtopløseligt).

Dette betyder at den kan udnyttes og virke overalt i hele kroppen. Alfa lipon

 

ALA har vist sig at kunne "genoplive" sig selv efter at have kæmpet mod frie radikaler og samtidig stimulere reparation af C-og E vitamin.

ALA tilstedeværelse i hele kroppen, også i de fedtholdige membraner og lipo proteiner og er kendt for sin evne til at sænke kolesterol og regulere blodsukkeret.

ALA er lever beskyttende og beskytter herved leveren mod skader forårsaget af de kemikalier kroppen udsættes for på daglig basis; herunder også allergi og candidiasis. I USA er ALA blevet mange alternative behandleres første valg i behandling af leverbetændelse og virale angreb.

 

Uden for Danmark har ALA i mere end 30 år været anvendt som en medicinsk godkendt behandling for diabetes. I 1970 viste undersøgelser udført på University of Pennsylvania, at ALA øger den hastighed kroppen tager om at omdanne sukker til energi, og samtidig forsinker skader hos diabetikere såsom grå stær (en af hovedfunktionerne ved ALA, er at fremme og beskytte glutathion  produktionen i cellerne, og katarakt væv har lave niveauer af glutathion) og neuropati. Med hensyn til grå stær væv, så viser en undersøgelse fra 1995 af Dr. Lester Packer at ALA virker ekstremt beskyttende mod grå stær hos diabetikere netop fordi ALA er både vand-og fedtopløselig er det i stand til at trænge dybt ind i vævet af øjets linse og udføre sin mission at ødelægge frie radikaler.

(Packer, L., et al. Alpha-liponsyre som biologisk antioxidant. Free Rad Biol Med. 19:227-250, 1995.)

 

Hvis du tager statiner mod forhøjet kolesterol, skal du klart overveje at tage ALA. ALA er så banebrydende i dets positive effekt på både kolesterol og blodsukker og sammenlignet med de sidste års viden omkring statiners bivirkninger, ikke mindst på vores nervesystem neuropati), så bør et alternativ som ALA overvejes.

Faktisk har flere undersøgelser vist at ALA er så effektiv på blodsukkeret at dette bør overvåges, så blodsukkeret ikke bliver for lavt.

Tilbage i 1999 offentliggjordes en undersøgelse i Diabetic Medicine, der viste signifikante bedringer af nerveskader forårsaget af diabetes ved 600mg ALA dagligt. Nerveskader eller neuropati er en af de mest ødelæggende komplikationer ved diabetes. Et beskadiget nervesystem gør os modtagelige for hjertesygdomme, dårlig sårheling og infektioner. Det menes at diabetikere med neuropati har en fem gange større risiko for at dø for tidligt sammenlignet med de patienter der har et rask nervesystem. Neuropati påvirker mere end 50% af alle diabetikere og der har ikke før været nogen effektiv medicinsk behandling mod det.

Diabetic Medicine, (16 (12): 1040-1043) 1999

En nyere undersøgelse (Diabetes Care) har vist ALA kan genoprette diabetisk nervefunktion efter kun fire måneders højdosis (300mg 3X dagligt) oral behandling.

Generelt set anbefales ALA hvor der er hjertesygdom tilstede og især ved forhøjet kolesterol.
dette fordi ALA har en sænkende funktion på kolesterol i sig selv, men også fordi det stimulere E-vitamin der tidligere i en lang række undersøgelser har vist sig at kunne sænke kolesterol med 40% i blodet og 45% i aortavævet.

ALA har evnen til at beskytte det genetiske materiale DNA i cellekernen, og kan derfor være en potent betydning for beskyttelse mod nedarvede svagheder. Beskyttelse af gener så disse kan reproducere og regulere uden skader, har konsekvenser for både ældning og cancer. 

 

ALA er absolut et vigtigt supplement til den daglige kost, og mens små mængder er tilgængelige i vores kost, er et supplement nødvendigt hvis man vil se positive resultater i behandling mod neuropati, diabetes forhøjet kolesterol m.v. , Den generelt anbefalede beløb er 50 mg dagligt, men om oplyst her er anvendes doser på 300-600mg som terapeutisk dosis. Rådfør med professionel behandler før indtag af høje doser ALA. Dette gælder også indtag af ALA under graviditet.

Der er andre spændende forsøg der viser en lovende effekt af ALA mod Alzheimers

http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/36936 , MS (multiple sclerose)

PMID: 9916881 [PubMed - indekseret for MEDLINE]

Van der Goes A, Brouwer J, Hoekstra K, Roos D, van den Berg TK, Dijkstra CD.
Institut for Cellebiologi og Immunologi, Det Medicinske Fakultet, Vrije Universiteit, BT Amsterdam, Holland.

Og nedbrydning af brusk i forbindelse med leddegigt.

(Lee EY, Lee CK, et al, Reumatologisk International, 2007; 27 (3): 225-233).

Alfa-lipon er i Danmark godkendt til ernæringsmæssig behandling af mangel på alfa-liponsyre ved diabetisk neuropati og kan inden for kort tid købes hos apoteker og helsekostforretninger der forhandler håndkøbsmedicin.    

Alfa-Lipon 

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også megMarianne Honore´et  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc