2012
Nyhedsbrev Nr.85
Granat�ble

NatureWise nyhedsbrev


Kære Læser, 

Sommer er mange ting, men for de fleste er det lig med ferie og fritid, tid med familie og venner enten til fjerne rejsemål eller i mere vante omgivelser. Det kan være alt fra daseferie til ren arbejdslejr, hvor du får kæmpet dig igennem din liste af praktiske ting der har hobet sig op. Uanset hvilke planer du har, er sommeren ofte ensbetydende med flere udendørs aktiviteter, masser af god mad i det fri og fakta er at årstidens indtag af alkohol, grillmad og isvafler, er medvirkende til vægtøgning og overvægt.

De lange lyse dage, varmere vejr og naturens bugnende tilbud af sunde farverige fødevarer, appellere til sunde vaner. Så hvad med at bruge noget af sommeren på at finjustere spise-og levevaner? Måske lave madplaner, afprøve eller opfinde nye opskrifter, tage børnene med på råd til nye madpakke ideer. Det vil med sikkerhed gør hverdagen med job, børn, indkøb og madlavning nemmere når arbejde og skoledage igen bliver en realitet.

Sommeren er en god tid at forme sunde vaner der fungere hele året og det betyder jo ikke at man ikke kan nyde en kold øl eller is.

Og hvordan er det nu med ophold i solen - skal vi undgå den så vi ikke får hudkræft eller skal vi suge den til os så vi får nok D-vitamin? Optimal ophold i solen, det naturlige rejseapotek og hvordan holder du dig hydreret i sommervarmen - læs med her..

I denne udgave
Sunde Sommervaner
Ophold i Sol og Varme
Rejseapoteket
Vitaminer om sommeren?
Sund Grillmad
Chia - det magiske frø
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

 

 

Join Our Mailing List!


Sunde Sommervaner

"On-the-road"

Uanset om du holder ferie i hjem-eller udland, så er fristelsen for at snuppe den hurtige og alt forlettilgængelige "junk-food", større hvis vi ikke har forberedt vores ture ud i det blå. Når først sulten melder sig, skal det helst gå stærkt og selvfølgelig smage godt, og det er der valg af pizza, burgere, chips, sodavand og diverse andre lækkerier, kommer først hvis ikke vi har sundere alternativer ved hånden.

Mellemmåltiderne er lige så vigtige som hovedmåltiderne og uanset hvordan du bevæger dig rundt i hverdagen og på ferien, er det en god idé at have forberedt et par sunde "snacks", lige til at nyde når sulten melder sig.

Frugt og grøntsager skåret i tern og stænger, tørret frugt og nødder er nemt at have med i små madkasser eller poser og kan ofte holde sig i flere dage hvis blot de holdes koldt.

Visse morgenmadsprodukter, som er rige på fibre, men har et lavt indhold af kulhydrater, kan også hældes i en lille pose - et lille trick der ofte er et hit til børn.

Sandwich lavet af fuldkornsbrød og med pålæg - gerne proteinrigt som æg, kylling eller kalkun kan være gode til at stille sulten som hovedmåltid.

Hummus og fuldkornspitabrød, popcorn eller en energibar rig på protein og lav på kulhydrater, kan skæres i mindre stykker, så man ikke fristes til at sluge hele baren i et par mundfulde - og husk så at have vand med. Ved en korrekt sammensætning og regelmæssige måltider fordelt på dagen, undgås trang til sødt, når kroppen egentligt signalere rigtig sult.

Frugt og grønt i store mængder

Er man så heldig at have en gårdbutik eller et lokalt frugt- og grønt marked i nærheden, så er det her man skal handle sommerens friske lækkerier. Der er intet bedre end at eksperimentere med nye grøntsager eller lave salater efter smag og behag. Her henter du det meste af din næring, -vitaminer, mineraler, antioxidanter og andre essentielle plantenæringsstoffer. En rigtig sammensat salat kan også give dig de essentielle fedtsyrer og det protein du har brug for i et måltid. Nemt, friskt og lige efter årstiden.

Brug et miks af salattyper, spinat, krydderurter, tomater, avocado, fersken, asparges, melon, jordbær, vindruer m.v. For ikke at glemme protein og godt med fibre kan du supplere med bønner, kikærter, kylling, nødder, frø som hørfrø eller chia eller lidt ost. Kik i køleskabet brug hvad du har. Det kræver ikke megen planlægning, blot lidt fantasi. Husk også at det meste af en grøntsag kan bruges...vi har tendens til at skære for meget bort og smide det væk i stedet for at prøve det af f.eks. i salater.

Hvis ikke du allerede har en køkkenhave, så start en hvis plads og mulighed er der. Selv et par krydderurter i krukker kan gøre en forskel når du laver mad. Smagen af friske krydderurter i en salat, en varm ret eller i en sommercocktail, er der intet der stikker!

Mere aktivitet udendørs

Sommer bør være ensbetydende med mere aktivitet udendørs - træk stikket for computere, spillestationer og TV. Uanset om du dyrker udendørs sport, klipper græsplæne eller graver have, så prioritér tiden udendørs - stop op og lyt til de summene sommerlyde og indsnus duftene der følger med årstiden...det er ren meditation og ganske livsgivende.

Eftermiddags siesta er tilladt

Måske kan du ikke snuppe 15 minutter midt på dagen på dit arbejde, men i ferien er tiden din egen og der er ikke noget der er meget bedre end en hængekøje-lur, et skyggefuldt sted på en varm sommerdag. Blot 15-30 minutters døsen om dagen, minimum tre gange om ugen, kan nedsætte risikoen for forhøjet blodtryk og hjerteproblemer med op til 1/3. Derudover kommer de 8-10 timers uforstyrret nattesøvn, som vi også skal prøve at prioritere.

Drik når du er tørstig

Vi har tendens til at spise, og det er specielt trang til sødt der melder sig, når det faktisk er væske vi har brug for.Spørg dig selv, om du virkelig er sulten - tørst kommer før sult og må ikke ignoreres, specielt ikke når det er varmt.Grøn te

Det er ikke lige meget hvad du drikker

Start altid med et glas vand når du føler tørst. Som hovedregel bør en voksen drikke 8 glas vand dagligt, alt efter væsketab, stofskifte, varme, aktivitet m.v. Mange mennesker føler ikke rigtig tørst, hvorved det kan være nødvendigt at gøre en indsats for at skabe sig nogle gode vaner, hvor man f.eks. starter dagen med en glas vand og så ellers sørger for at drikker før både mellem -og hovedmåltider. På den måde kan man faktisk godt komme op på 8 glas vand uden de store problemer og er hele tiden dejligt hydreret.

Sodavand, sødmælk, alkohol, sødet iste, sports- og energidrikke indeholder uhyggelige mængder kalorier. De giver en underlig mæthedsfornemmelse, men slukker ikke rigtig tørsten, hvilket resultere i at vi blot drikker endnu mere og så kører den onde cirkel med indtag af tomme kalorier.

Hvis du trænger til andet end vand, så prøv alle de mange gode urteteer, grøn te m.v., eller tilsæt friske krydderurter til vandet. Teen vil give dig mange gode plantenæringsstoffer samtidig.

Skiver af lime, citron, appelsin, ingefær, agurk eller friske mynteblade, er også alternativer der giver vand en frisk smag og er samtidig meget dekorativt at se på.Steviasød

Har du brug for at søde din drik, så kik på de mere naturlige alternativer som Stevia og Birkesød.

Grøn te 

Stevia

Vand - og honningmelon er også en sund måde at få væske på.

100 gram vandmelon indeholder omkring 40 kcal og består af 92 % vand. Samtidig indeholder vandmelon lycopen, kalium, A - B6 og C-vitamin. Nemt og lækkert!

 

Ophold i Sol og Varme

Solens UV-stråler har givet anledning til megen forvirring. UVA er det ultraviolette lys, der giver huden den umiddelbare flotte og sunde kulør, men som samtidig står for ødelæggelse af hudens DNA der medføre ældning og hudkræft. UVB-stråling derimod giver huden rødme, og gør huden solbrændt og skoldet. Både UVB-stråler og UVA-stråler kaBetacarotenn være årsag til kræft i huden, selv om det menes at være UVA-strålerne der udgør den største risiko. Hudkræft er den hyppigste form for kræft i Danmark, hvor omkring 75.000 danskere ifølge Kræftens Bekæmpelse, er diagnosticeret og 240 årligt mister livet. Der ud over kommer alle de tilfælde der slet ikke er registeret.

Vi ved at vi har brug for solens UV-stråler for at danne den yderst vigtige immunstyrkende D-vitamin, men omvendt kan vi udvikle hudkræft hvis vi for meget sol!?

Blot 10-20 minutters ophold i direkte sol, er reelt nok til at danne og aktivere den mængde D-vitamin der skal til for at vedligeholde et optimalt niveau. Herefter bør vi beskytte huden mod forbrændinger. Det skal gøres med rigelige mængder solcreme eller tøj der dækker udsatte områder.

Solcreme opdeles i dag i grupper med beskyttelse der er "lav", "mellem", "høj" eller Lycopen"meget høj". Jo lysere din hud er, des højere beskyttelse bør du bruge. Faktor 15 anbefales som et minimum og de fleste af os kan godt klare os med denne under ophold i den danske sol og hvis solcremen påføres i rigelige mængder. Rejser til fremmede himmelstrøg kan være en anden sag ligesom ophold i solen midt på dagen kan kræve højere faktor. Blot husk, at en faktor 30 beskytter ikke dobbelt så meget som en faktor 15. Den vil blot forhindre lidt flere stråler i at trænge igennem. Din solfaktor skal desuden både indeholde UVA og UVB filter, hvilket skal stå på emballagen. Forskere i solbeskyttelse hælder primært mod af vi skal bruge solcreme med fysiske filter. Solcreme findes med kemiske eller fysiske solfiltre og forskellen er, at det kemiske filter trænger ind i huden og opsuger solens stråling, mens det fysiske filter lægger sig som et hvidligt lag på huden og reflekterer strålingen. Der har været for og imod, men pt. hælder forskningen altså klart mod fordelene ved det fysiske filter.

Spar ikke på solcremenDolomit

Det er nemlig her de fleste begår en fejl. Vi vil spare på solcremen, eller synes det er irriterende at smøre på - børnene står aldrig stille osv.En voksen af gennemsnitsstørrelse, skal bruge cirka 40 ml, eller en god håndfuld creme, for at beskytte hele kroppen. Et barn skal smøres med cirka 20 ml for at dække hele kroppen. Sørg for at smøre alle dele af kroppen der ikke er dækket af tøj. Husk også næse, nakke, fødder og det øverste af ørerne. Hudkræft mellem tæerne er, tro det eller ej, et stort problem fordi vi ikke beskytter disse områder ordentligt! Det kan være fornuftigt at benytte en creme med en højere faktor på de mere udsatte områder, såsom næsen og ører. Har du købt en af de såkaldte "vandfaste" solcremer, så husk at de fleste af dem halveres i styrke, når du har været i vandet og det er derfor en god ide at påsmøre igen i rigelige mængder når huden er blevet tør. Det gode gamle råd med at søge skygge midt på dagen kl. 12 og 15, hvor solenPerfect balance står højest på himlen, er stadig gældende.
Husk også at kikke på datoen på din solcreme. Er den udløbet så smid den væk og køb en ny - hellere være på den sikre side når det gælder risiko for forbrænding.

Du kan styrke din hud og forebygge soleksem med gode tilskud af næringsstoffer som beta-karoten, calcium, magnesium, fedtsyrer, lycopen og pycnogenol. Spis masser af friske økologiske gulerødder, så kan du nemlig spare på solcremenJ Vand er igen en vigtig faktor, specielt hvis man er sart overfor varmen. Hvis kroppen ikke kan håndtere varmen, kan man få hedeslag, der igen i værste fald kan føre til hjerteanfald.

Brun men ikke branket

Lycopen   

Dunaliella, Lycopen, Dolomit og Perfect Balance er dansk producerede kosttilskud af høj kvalitet og lav transport forurening.  

Rejseapoteket

Hvis du skal rejse til fremmede himmelstrøg, kan det være en god ide at have et par simple remedier med i bagagen hvis der skulle opstå uforudsete gener, som fremmede bakterier, insektbid og solskoldning kan give.Brottrunk

Ganske få remedier kan klare ganske meget, så man ikke behøver at afsætte en hel kuffert fungerende som nødhospital. Mælkesyrebakterier sørger for balance i vores fordøjelse og kan bruges både forebyggende og helbredende mod forstoppelse og diarré. Brottrunk er en brøddrik fremstillet af surdejsbrød fra økologisk dyrket korn. Som flydende drik kan du også bruge Brottrunk til at duppe på insektbid, forbrændinger og sår generelt. Ved halsonde eller mundproblemer kan du skylle munden i Brottrunk og efterfølgende synke drikken, så den gavner fordøjelsen. Hvis du ikke vil rejse med en flaske, så medbring Fermentkorn kapsler, der er fremstillet på stort set samme måde som Brottrunk, men som findes i tørret form og med mælkesyrebakterier i en langt højere koncentration. Eller du kan tage de mere velkendte mælkesyre bakterier, som i produktet Maxiflor, der indeholder 11 forskellige mælkesyre bakterier, med i alt 4 milliarder frysetørrede levende mælkesyrebakterMaxiflorier.

Brottrunk 

Maxiflor 

Aloe Vera, til alle former for sår, rifter, forbrændinger, halsbrand, forkølelsessår, insektbid, men også en perfekt makker til fermentkorns- og mælkesyrekapsler. Kan tages både forebyggende og ved gener.

Citronelle olie, 8-10 dråber blandet i en lille flaske ren planteolie, som f.eks. mandel-, jojoba-, eller avocadoolie, er yderst effektiv forebyggende mod insektbid. Du kan eventuelt komme et par dråber tea tree olie i også, så du samtidig har en olie med desinficerende effekt.

 

Maxiflor er et dansk produceret kosttilskud af høj kvalitet og lav transport forurening.

 
Skal jeg virkelig tage tilskud af vitaminer om sommeren?

Ind imellem kan man læse studier der siger at vi ikke behøver at tage tilskud af næringsstoffer om sommeren fordi vi spiser masser af friske næringsrige fødevarer. Det kan også være studier der viser at tilskud ikke optages lige så effektivt, som de næringsstoffer du får via den daglige sunde mad og folk opfordres ligefrem til at droppe indtag af tilskud fordi det er penge ud af vinduet.

Til det kan jeg kun sige at det er en individuel sag. De fleste mennesker heriblandt også klienter jeg kender, har klare mangelsymptomer, hvilket altid dokumenteres i efterfølgende blodprøver , så min konklusion er at de fleste af os IKKE spiser os til det vi har brug for og har derfor brug for at få tilført relevante næringsstoffer. Det er dog en unødvendig Bamsediskussion hvorvidt man skal forsøge at spise sig til god ernæring via sund mad eller via kosttilskud. Svaret er selvfølgelig at du skal gå efter sund, ren og varieret kost. Hvis dette ikke kan lade sig gøre af forskellige årsager, kan man supplere med kosttilskud og skulle man have synlige eller mærkbare mangeltilstande bør man tage det ganske alvorligt og sammen med professional behandler få styr på sine mangler.

Jeg anbefaler og tager selv tilskud hele året, men de varierer alt efter årstid og behov, der jo ændres alt efter aktivitet, tilstand, alder og hvor gode vi er til at spise sundt og varieret.

Mennesket er bygget til en kost bestående af, fisk og magert vildt-kød, grøntsager, nødder, rødder, frugt og bær. Den såkaldte stenalder kost eller paleo diæt, der er optimal på næring og som i dag findes i rigelige mængder, i vores del af verden. I stedet spiser vi alt for meget, af nogle bestemte fødevarer som f.eks. sukker, hvedemel og mælkeprodukter; oven i købet i den raffinerede udgave. Dertil kommer, at vi stadig er fedtforskrækkede. Vi misforstår, at selv om nødder og frø, er rige på fedt, så er den lige netop den type fedtstoffer vi bør indtage. I stedet for, at nyde disse vigtige fødevarer Maximum1fravælger vi dem og kaster os i stedet over de såkaldte light produkter - light majonæse, light dressing, light sodavand o.lign.

Det er også de færreste af os, der kommer op på "6 om dagen", der som et stigende antal forskere mener, at burde hedde "9 om dagen". Et minimum på 600 gr. frisk, og gerne økologisk, frugt og grønt om dagen, vil tilføre de fibre og næringsstoffer vi har brug for fra denne gruppe af fødevarer.

Er man veganer eller vegetarer har man endnu større grund til at overveje tilskud af visse næringsstoffer.

Sommeren gør det nemmere, at få visse næringsstoffer, men ikke alle spiser så meget anderledes på denne årstid. For de fleste vil forskellen være så lille, at vi ikke vil kunne undvære det daglige kosttilskud.

 

Maximum 

13 vitaminer og 12 mineraler, ginseng, guarana, ingefær, spirulina, chlorella, grøn byg, gelé royale, aloevera 


Bamse Børnevitamin og Maximum er
dansk producerede kosttilskud af høj kvalitet og lav transport forurening.
Sund Grillmad

Er det sundt at grille? Det er et spørgsmål der kan diskuteres for på den ene side er grillmad og udendørs spise med familie og venner lig med sommer, men på den anden side er der ulemper ved grillning, der dog kan undgås med ganske få gode råd.

Grillning sker ved høj temperatur, der kan resultere i kemiske forandringer i det kød vi griller. Disse forandringer kaldes stegemutagener (polycycliske aromatiske hydrocaroner (PAH)), kan skade vores immunforsvar og arveanlæg og er dokumenteret kræftfremkaldende. Jo højere temperatur og længere tid på grillen, des større risiko for dannelse af stege mutagener.

Er dit kød eller dine grønsager branket så skær det væk - det er her du med garanti kan finde de sundhedsskadelige stoffer.

Hvis du gerne vil marinere dit kød med olie, så pak det ind i folie eller sørg for at olien ikke kan dryppe ned på kul og briketter. Når fedtstof rammer det varme kul, udvikles der tjæreholdig røg der øger vores risiko for kræft.

Indpakning vil samtidig forhindre grill-os i at sætte sig i kødet.

Det er specielt vigtigt at du vælger grillkul- og briketter der belaster både sundhed og miljø mindst muligt. Når du køber kul og briketter der er mærket SIS eller VAREFAKTA, er du sikret at der er stillet krav til indhold. Disse efterlader kun lidt aske. Hvis de også er FSC-mærkede, sikre du også at der er kontrol med skovdrift, så du ikke støtter rydning af skovområder uden at vide det.

Briketter varmer længere end kul, hvilket er en fordel ved langtidsstegning, men kul har det laveste indhold af tungmetaller, hvorfor disse fortrækkes.

Råt og stegt bør altid holdes adskilt, så risiko for smitte af bakterier som salmonella forhindres. Det gælder også skærebræt, grilltænger og andre køkkenredskaber - hav to sæt til henholdsvis råt og stegt, til rådighed eller vask grundig mellem håndtering. Husk at bakterier som kampylobakter og salmonella ikke kun kan overføres fra råt til stegt kød, men også sagtens kan overføres til andre fødevarer som brød, frugt og grønt. Sørg altid for at kød, fisk og fjerkræ er gennem-, men ikke overstegt!

Rengør altid din grill, så der ikke sidder gamle brændte rester på risten. Dette undgås også ved at pakke fedtholdige fødevarer som kød ind i folie under tilberedelsen.

Kan du ikke leve uden den klassiske smag af grill og de fine grill-striber i dit kød, så vær ekstra opmærksom på vigtigheden af god rengøring af rist og grill og igen...brug de bedste og mindst skadelige kul du kan finde!

Hemmeligheden bag det lille frø med den magiske kraft

Her kommer en kort version af historien om et lille frø med stor kraft og som til vores held...og sundhed, er blevet genopdaget. En perfekt spise til sommerens lette mad og lækre salater!

Længe før de første store opdagelsesrejsende fik fingrene i fremmede afgrøder og krydderier, har chia frøene været anvendt som hverdagskost i stil med majs og bønner. Chia (Salvia Hispanica) betyder "styrke" på Mayan (befolkningsgruppe i Sydamerika og Mexico) og det er lige præcis hvad dette lille frø er fuld af. 

Mayaerne knuste frøene til mel, pressede olie af dem og drak dem blandet i vand. Allerede omkring 3500 f.Kr. ansås chia for at være magiske på grund af deres evne til at øge stamina og give et langtidsvarende energiniveau. Man lavede gel af frøene ved at lægge dem i vand, og anvendte denne gel mod ledsmerter, hudproblemer og generelle infektioner. I en lang periode, hvor spanierne introducerede deres egne nye spændende fødevarer og faktisk forbød dyrkning af chia, gled dette spændende frø hen i glemsel.

I dag hvor et stigende antal ernæringsforskere har fået øjnene op for befolkningens mangel på essentielle næringsstoffer i den vestlige verden, søger man tilbage i historien for a finde naturlige løsninger der kan bringe balance i vores kost igen og det er er her interessen for chia frøene er blevet genskabt.Chia

Chia frøene er kommet med i gruppen ad de såkaldte "super-foods"; fødevarer der indeholder store mængder af livsvigtige næringsstoffer og sygdomsbeskyttende antioxidanter.

Chi ligner på mange måder hørfrø, men modsat hørfrø skal chia frøene ikke knuses for at kunne udnytte deres indhold af næringsstoffer. I USA anbefaler ADA (American Dietetic Association) et dagligt indtag af 20-35 gram fibre, men den gennemsnitlige amerikaner får kun 12-15 gram. Fibre er vigtige for at vedligeholde en sund kropsvægt og holde fordøjelse og tarmbevægelse optimal. De giver nedsætter hastigheden af madens passage gennem tarmsystemet, suger væske til sig og får det til at svulme op og dermed give god mæthedsfornemmelse. Chia frøene indeholder omkring 5 gram fibre per 15 gram frø og har en fantastisk evne til at absorbere væske. Faktisk kan de opsuge (og udvide sig) 10-14 gange deres egen vægt hvorved et dagligt tilskud af chiafrø ikke kun vil give dig næsten halvdelen af den mængde fibre der anbefales, men også give dig mæthedsfornemmelse og dermed reducere risikoen for at indtage unødvendige kalorier. Den kraftige opsugningsevne og den store mængde fibre, er også en fordel for diabetikere, fordi kulhydraterne herved frigives langsommere og dermed bremses deres omdannelse til sukker. Chiafrø har ikke meget smag og kan derfor let anvendes til bagning, i mysli, på yoghurt, i salater, i smoothies osv. Ved let ristning udvikler de en dejlig nøddeagtig smag.

Ernæringsmæssige fakta om chia frø: Chia frø indeholder omkring 20% protein (19-23% af frøet vægt er protein), 30% fedt og 40% kulhydrater, hvoraf fedtet indeholder en meget høj koncentration af primært omega-3 fedtsyrer, men også omega-6, MEN er helt fri for kolesterol! Chia frø har et højere niveau af alfalinolensyre (ALA) end hørfrø. ALA er en væsentligt syre, fordi kroppen ikke selv kan producere den. Generelt har chia en større mængde omega-3 end den mængde vi finder i laks. Chia indeholder også signifikant indhold af omega-6 fedtsyrer.

Chia indeholder pæne mængder vitaminer og mineraler. Ved blot 30gram chia frø, får du for eksempel18% af dit daglige behov for calcium dækket. Dette er af stor værdi for specielt vegetarer og veganere, der ikke indtager de typiske kilder til calcium. (fakta: 10millioner amerikanere lider nu af osteroporose / knogleskørhed og 34 millioner har osteopenia (begyndende nedbrydning af knoglevæv))!

Med et indhold af fibre på 5 gram per 15 gram frø, er chia også en fantastisk kilde til fibre, der er med til at forebygge problemer med hjerte-og kredsløb, fordøjelse og overvægt.

Chia er rig på antioxidanter, herunder chlorogenicsyre, caffeicsyre, myricetin, quercetin og flavonoler. 15g chiafrø svare til 5 stk. frugt i indhold af antioxidanter. Af andre næringsstoffer kan nævnes calcium, fosfor, mangan, kalium, jern, zink og kobber. Chia har et lavt indhold af natrium, hvilket er vigtigt for personer med forhøjet blodtryk.

Chia indeholder 700% mere omega-3 end laks, 500% mere kalk end mælk, 200% mere jern end spinat , 100% mere kalcium end banan, 1400% mere magnesium end broccoli, 100% mere fiber end all-bran kellogg´s, 500% mere protein end kidneybønner, 300% mere selen end hørfrø, 800% mere fosfor end sødmælk og flere antioxidanter end blåbær.

Ud fra tusinder af års erfaring med chia frø og deres indhold af de her beskrevne næringsstoffer er der god grund til at tro at frøene kan forebygge eller afhjælpe følgende sygdomme/tilstande: hjertekar-sygdomme, ustabilt blodsukker, problemer med overspisning- og overvægt, knogleskørhed (osteroporose og ostepenia), fordøjelsesproblemer, infektioner, hudproblemer og ældning af huden, PMS samt andre hormonelle ubalancer samt visse typer af cancer.

I Europa er chia frøene blevet betragtet som novel-food. Fordi man ikke i Europa har nogen historisk baggrund med indtagelse af frøene har man forsøgt at beskytte forbrugeren mod denne "nye" fødevare, trods det at chia er blevet indtaget af store befolkningsgrupper i mere end 4000 år! Først i 2009 blev frøene tilladt i EU og i Danmark er chiafrø nu godkendt som ingrediens til brød, hvor brødets koncentration af chiafrø højst må være 5 %.

I USA så man i 2011 mere end 30 nye produkter indeholdende chiafrø og her i 2012 er tallet allerede oppe på 15 med flere på vej.

De knuste chia frø kan, ligesom hørfrø, knuses og drysses på grød og yoghurt, blandes i salater, blandes i bagværk eller røres i desserter.

Som hele frø kan du spise dem som de er hvis du blot husker at drikke godt med vand. De kan også lægges i blød i vand, hvorved de danner gel, men ikke alle bryder sig om konsistensen. De hele frø kan også bages med i bagværk.

Det lille kraftfulde frø er forhåbentlig kommet for at blive denne gang - ingen tvivl om at der er store fordele ved at inkorporere chiafrø i den daglige kost.

 

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også megMarianne Honore´et  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc