2012
Nyhedsbrev Nr.82
Granat�ble

NatureWise nyhedsbrev


Kære Læser, 

Bedst som vi er ved at ryste vinterens øget risiko for forkølelser og influenza af os, sætter pollensæsonen ind. Og lige så meget vi glæder os til forårets lunere vejr, de tiltagende lyse time og fuglefløjt fra oven, lige så lidt glæder de stakkels allergikere sig til træer, græs og blomster fylder luften med pollen. Forår og efterår er de perioder, hvor de fleste mennesker lider af allergi , med høfeber og bihulebetændelser som resultat. Overdreven nysen, tilstoppet næse og rindende øjne er de gener vi kæmper med under pollensæsonen.

 

Måske er du en af dem der får lyst til at rydde op, gøre rent, smide ud og organisere når foråret melder sig. Lige nøjagtig sådan en "forårsrengøring" kan din krop have stor gavn af, især hvis du lider af allergi.

Befri kroppen for toksiner der har ophobet sig i vintermånederne og du vil tydeligt kunne mærke en positiv bedring samt langt mere energi.

Tag 3-4 uger hvor du helt udelukker hvede (også pasta heraf), kartofler, sukker, mejeriprodukter, alkohol og rødt kød.

Disse fødeemner kan være belastende og dissiderede allergi fremkaldende, så ved at udelukke dem for en kort periode, giver du kroppen en god chance for at kunne reetablere et sundt og stærkt immunforsvar, der ikke tillader kroppen at reagere overfor naturlige faktorer som pollen.

Spis masser af frugt og grønt, nødder, bønner og linser. Erstat kød med fisk og fjerkræ. Brug gode olier som oliven og hørfrø og drik mindst 8 glas vand fordelt på dagen. Pasta af hvede kan nemt erstattes af andre kornsorter som fuldkornsris, quinoa, hirse og majs.

Glem ikke fordelene ved at inkorporere daglig motion, gerne et minimum på 15-30 minutter. Husk at lidt er bedre end ingenting!

 

I dette nyhedsbrev kan du også hente information om flere af de kosttilskud der kan være enten nødvendige eller i hvert fald medhjælpende til hurtigere at få bugt med allergier; både overfor pollen, støv, dyr og fødevarer.

 

Ingen tid at spille...se at få lagt en plan over hvordan du kan slippe din allergi uden belastende lægemidler.


I denne udgave
Forår uden allergi!
D-vitamin er anti-inflammatorisk
D-viatmin og metabolsk syndrom
Curcumin hæmmer Alzheimers
Curcumin og D-vitamin som makkerpar
Curcumin mod prostata cancer
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

 

 

Join Our Mailing List!


Forår uden allergi!

Hver femte dansker og mere end 40 millioner amerikanere menes at lide af allergi, primært pollenallergi. Hvad enten en allergi er årstidsbestemt, varer hele året, er arveligt betinget eller opbygget gennem årerne, er det et udtryk for et svækket immunforsvar.

Allergi kan være arveligt, men det kan også være et tegn på at man har været udsat for det pågældende allergen i for kraftige mængder over længere tid. Af en eller anden årsag kan kroppens immunforsvar simpelthen ikke kan klare mere "forurening".Maximum1

Det menes at 2 ud af 10 oplever en eller anden form for allergi i forskellig grad og af kortere eller længere varighed.

Fælles for de mange allergiformer er at de skyldes en overfølsomhed overfor ting i vores omgivelser der ellers normalt er harmløse. En allergisk reaktion udløses ved at kroppen danner større mængder antistof i et forsøg på at bekæmpe det uønskede. Overproduktionen af antistof resulterer i symptomer som nysen, kløe iøjne, mund og svælg, hududslæt, eksem og fødevareallergi der kan være så kraftig at det i værste tilfælde kan være livstruende. 

Nogle udvikler pollenallergi eller høfeber i en sådan grad at der udvikles astma.

Der er mange relevante næringsstoffer og urter der har en styrkende indvirkning på vores immunforsvar og dermed udvikling og helbredelse af allergi. Nogle er en "must", andre kan være relevant alt efter den enkeltes allergier og symptomer. Fælles for alle er, at det er en god idé at styrke med et multivitamin-og mineral tilskud.

 

Essentielle fedtsyrerPerfect balance

De essentielle fedtsyrer EPA og DHA, der findes i fiskeolie og hørfrø hæmmer produktion af de inflammationsfremkaldende kemikalier i kroppen (prostaglandin E2 og cytokiner) og kan reducere både allergiske og inflammatoriske reaktioner. Desuden er der en direkte sammenhæng mellem indtag af omega-3 fedtsyrer og lindring af astma.

Dosis: Ved svære tilfælde af allergi ses dosis på 10-20gr EPA/DHA omega-3 fedtsyrer.

Ved dosis så høje anbefales det at vælge flydende olie eller i kombination med kapsler, da et indtag på f.eks.18 gelatine kapsler kan give irritation hos en allergiker.

De flydende olier kan også integreres i madlavningen som fx salatdressing, i yoghurt, grød og smoothies.

1-3 spsk. hørfrø olie dagligt og/eller en håndfuld valnødder er også

en god kilde til omega-3 fedtsyrerne.

 

Probiotics og fordøjelsesenzymerBrottrunk

Et sundt immunforsvar hænger voldsomt sammen med et sundt tarmsystem, da mere en 80% af vores forsvar styres af tarmsystemet! 

Er tarm og fordøjelse ikke velfungerende med det rette samspil mellem gode og mindre gode bakterier, skabes der grobund for svamp, virus og bakterier med risiko for allergi og andre sygdomme.

Ved pollenallergi og andre allergier bør gives tilskud af probiotiske produkter og eventuelt enzymer.

Brottrunk - genvej til en sund tarm 

 

A-vitamin

A-vitamin styrker immunforsvaret og lindre irriterede slimhinder.

Terapidosis: 25.000-50.000 i.e. (5.000-10.000 mcg)A-vitamin

Mangelsymptomer: Allergier, infektioner, hudproblemer, natteblindhed, migræne og træthed.

Tilskud af A-vitamin bør kombineres med ekstra Zink. 

Zink bruges også ved nedsat immunforsvar så ekstra tilskud på 30-60mg alt efter indhold i multi-vitamin og mineraltilskud.

 

C-vitamin 

C-vitamin fungerer som et mildt antihistamin og reducerer symptomer på allergi uden bivirkninger.

Allergi mod pollen, støv, fødevarer og svamp kan markant nedsættes ved dagligt tilskud af C-vitamin. Dog har flere placebo kontrollerede studier vist at tilskud af C-vitamiMega Cn under 2gr ikke reducerer symptomerne.

Ved lettere allergier tages 3-10gr fordelt på dagen og ved svære allergier kan det være nødvendigt at tage 30-50gr!Behandling med doser på 10-50gr bør ikke fortages uden kontrol af professionel behandler!

Optrap gradvist dit indtag af C-vitamin indtil du mærker lindring i symptomer og stop når

kroppen har nået sin evne til at absorberer C-vitamin, hvilket den viser ved at reagere med løs afføring. Den høje dosis bør holdes i en periode der kan være individuel, så igen er det en god ide at samarbejde med en professionel behandler.

Mangelsymptomer: Infektioner, stress, blå mærker, næseblod, blodudtrædelser, kar sprængninger i huden, parodontose, dårlig fordøjelse og cancer.

 

E vitaminE vitamin

Et dobbelt-blind studie af patienter med pollenallergi under traditionel behandling viste, at et tilskud af 500 mg E-vitamin reducerede de værstesymptomer med 23 % sammenlignet med de to andre grupper der enten fik placebo eller almindelig medicinsk behandling mod pollenallergi.

E-vitamin er en vigtig antioxidant og dermed vigtig for immunforsvaret.

Terapidosis: 500-2.000 mg

Mangelsymptomer er: allergi, eksem, hudproblemer, hormonelle problemer som abort, PMS og menstruationsbesvær. Kredsløbsproblemer som åreforkalkning, åreknuder, årebetændelse og hjerteproblemer. 

 

CarotenoiderBetacaroten

Carotenoider en del af planternes farvepigmenter, hvoraf de fleste bedst  

kenderbeta-caroten.

Der findes ikke umiddelbart nogle gode studier der beviser carotenoidernes effekt på høfeber, men hos mennesker med en kost lav på carotenoider ses en hyppigere tendens til inflammationer i luftvejene.

Da carotenoider er gavnlige for så mange andre tilstande, forstadie til A-vitamin, forebygger soleksem, solforbrænding, cancer m.m., vil jeg klart anbefale at integrerer carotenoiderne i den daglige kost. Gode kilder er kål, spinat, gulerødder, græskar, sød kartoffel og abrikoser.

   

MSM  (methyl sulfonylmethan)

MSM er en naturlig forekommende svovl-forbindelse der findes i alle levende organismer og hos mennesker det ottende mest udbredte mineral.

I forbindelse med allergi er cellerne ved MSM mangel mere hårde og stive, hvilMSM pulverket hæmmer den naturlige udveksling og udskillelse af frie radikaler, allergener og fremmede proteiner.

Flere studier har vist signifikant reduktion i gener af både øvre og nedre luftveje grundet pollenallergi, ved indtagelse af 1300mg MSM 2 gange dagligt i 30 dage. Ingen deltagere havde gener ved indtagelse af MSM i pågældende dosis og der var ingen af de velkendte bivirkninger som sløvhed og svimmelhed, som ofte opleves ved brug af medicin mod pollenallergi.

Dosis:2-6gr. pulver oprørt i væske.

MSM anvendes også til: astma, gigt, inflammationer og smerter i forbindelse med inflammation, hudproblemer, eksem og cancer; specielt tyktarms- og bryst cancer.

Lignisul MSM 

 

Allergisk reaktion/histamin

Histamin tilhører en gruppe af stoffer, der benævnes biogene aminer. Øvrige stoffer i denne gruppe er fx tyramin, phenylethylamin, dopamin, tryptamin, serotonin, putrescin, cadaverin, spermidin, spermin og agmatin. Histamin frigøres ud fra immunreaktioner der reagerer uhensigtsmæssigt.

Histamin findes i vores væv i små ansamlinger og aktiveres når antistof fer kobler sig til antigener. En række reaktioner opstartes herved og de små kapillærer udvides og gør karvæggene gennemtrængelige for plasma.

Slimhinder og hud reagerer med ødemer og kløe, der skyldes histaminets irritation af nerveender.

Kraftig akut udskillelse af histamin kan føre til et dødeligt allergisk anfald, også kaldet anafylaktisk chok.

Naturlige fødevarer
Stofferne findes naturligt i mange fødevarer. Lave indhold af biogene aminer er normalt ikke en sundhedsmæssig risiko for mennesker, men hvis man spiser fødevarer med høje indhold af disse stoffer, kan man få akutte symptomer på forgiftning.
Histamin og andre biogene aminer kan forekomme i forhøjede mængder i fx rødvin, ost, spegepølse, surmælksprodukter og visse fisk.

D-Vitamin's Anti-Inflammatoriske Effekt

I forbindelse med allergi, er det vigtigt også at huske på D-vitamin. Måske får du rigeligt gennem kost og udendørs aktivitet i solen, men fakta er at de fleste af os er i underskud af dette multifunktionelle vitamin, der konstant overrasker med sin vigtighed.

For nylig fandt en gruppe forskere ud af at hvide blodceller der ikke får tilført rette mængde D-vitamin producere flere cytokiner af arten interleucin (IL-6) samt mere tumor nekrosis faktor-alfa (TNF-a), begge involveret i inflammationsprocesser og celledød. D vitamin group

Hos de hvide blodlegemer der blev behandlet med 30 nanogram/ml D-vitamin eller mere, sås en kraftig nedsættelse af de inflammations skabende faktorer; størst effekt sås ved 50 nanogr./ml. Man fandt også at D-vitamin hæmmer proteinet MAPK (mitogen-activated protein kinase phosphatase-1), der også har en stærk indflydelse på inflammation.

Sørg for at få rigelige mængder D-vitamin dagligt, så du kan styrke dit generelle immunforsvar og eliminere inflammation der er stærkt relateret til allergier af enhver slags. Husk at ubehandlet allergi, der får lov til at udvikle sig, kan føre til astma.

The Journal of Immunology, National Jewish Health, Denver - USA.

D-Vitamin nedsætter antal af dødsfald forårsaget af metabolsk syndrom

Metabolsk syndrom øger risikoen for tidlig død, men denne risiko kan nedsættes ved at optimalt niveau af D-vitamin i blodet. Dette gælder også kardiovaskulære sygdomme som angina, åreforkalkning og slagtilfælde.

I et studie fortaget på 1.801 mænd og kvinder over en periode på 7 år, vises en nedsat risiko for tidlig død med op til 75%! (Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health study).

Deltagernes blod blev analyseret for 25-hydroxyvitaminD (25(OH)D), glukose m.m.

I løbet af studiets periode, observerede man 462 dødsfald hvoraf 267 var forårsaget af kardiovaskulære sygdomme.

De der var klassificeret som havende optimalt niveau af D-vitamin (minimum 75 nmol/liter), havde 75% lavere risiko for dødsfald, sammenlignet med de deltagere der havde mindre end 25 nmol/l D-vitamin i blodet. Ved dødsfald forårsaget af kardiovaskulære sygdomme alene, sås en 67% lavere risiko for de med optimalt niveau af D-vitamin.

Igen konkluderer forskerne vigtigheden af at vi sørger for at have optimale doser af dette yderst betydningsfulde vitamin og at der et stigende behov for at øge de anbefalede daglige doser af D-vitamin.

7 Marts, 2012, Diabetes Care. G. Neil Thomas, PhD, University of Birmingham, England

Curcumin hæmmer Alzheimers

Et svensk dyreforsøg publiceret i sidste måned (februar 2012), viser at tilskud af curcumin(udvundet af turmeric/gurkemeje) med stor sandsynlighed virker livsforlængende på patienter med Alzheimers.

Det man ofte ser på er om et givent stof hæmmer amyloid plak, et stof som oftest ses forhøjet ved Alzheimers, men i dette tilfælde ser curcumin givet som separat stof mere ud til at have en effekt på forløberen til amyloid plak, nemlig *amyloid fibril, også kaldet oligomerer, end på selve det amyloide plak. Curcuma

Der er mange teorier, der omhandler oligomerens effekt på en øget udvikling af blandt andet Alzheimers. Nogle mener at oligomerene laver ballade i cellernes synapser og derved hæmmer nerveimpulser og signaler til hjerne og krop, andre mener at de forårsager celledød ved at punktere selve cellemembranen.

Med dette studie mener man at have konkluderet at oligomerene er dem der laver størst skade på nervecellerne og det er derfor vigtigt at sætte ind med midler der hæmmer disse. Curcumin ser ud til at kunne indkapsle oligomerene og derved nedsætte eller helt stoppe deres ødelæggende effekt.

13 februar, 2012 PLoS One. Professor Per Hammarstrom, Linköping University

Curcuma   

 

*Hvad er en amyloidfibril?

Navnet amyloid blev først introduceret af Virchow i 1854 til at beskrive et proteinaggregat (samling af proteiner) fundet i hjernen på en syg patient. Et proteinaggregat er ofte define­ret som en ansamling af ikke-kovalent bundet protein. Amyloid betyder stivelseslignende og stammer fra den oprindelige, men fejlagtige identifikation af stoffet som stivelse (amylum på latin). På trods af misforståelsen bliver termen stadig brugt, og de trådagtige proteinag­gregater kaldes amyloide fibriller.

Dannelse af amyloide fibriller (oligomerer) er observeret i forbindelse med mere end 20 ofte alvorlige sygdomme inklusive Alz­heimers, Creutzfeldt-Jakobs syge, og Type II-diabetes, hvor et eller flere sygdomsspecifikke proteiner ændrer deres struktur. Herefter begynder proteinerne at fibrillere og er ikke længere funktionelle.

Sådan kan du forebygge Alzheimers  

Curcumin i samarbejde med D-vitamin modvirker Alzheimers

En artikel offentliggjort i denne måned (marts 2012), beskriver en kombination af D-vitamin og curcumin og stoffernes effekt på amyloid beta, det protein der danner den plak som stadig menes at være en af de største årsager til den neurodegeneration der føre til Alzheimers.

Forskerne studerede makrofager taget fra blod fra raske deltagere og patienter diagnosticeret med Alzheimers. Makrofager er immunforsvarets "ædeceller", der konsumere affald samt patogene og andre uønskede stoffer i kroppen, herunder amyloid beta.

Tidligere undersøgelser har bevist at type I makrofagers effekt øges når man tilfører 1-alpha,25-dihydroxyvitamin D3 (en aktiv form af D3 normalt aktiveret i lever og nyrer) og curcuminoider, curcumins aktive stoffer. Type II makrofager bliver kun stimuleret af D3 og ikke af curcumin.Calcium med D

Det aktive D3 vitamin er involveret i en proces der understøtter begge typer af makrofagers evne til at optage amyloid beta, hvor altså curcumin kun virker på type I makrofagerne.

Man fandt også at mekanismerne var afhængige af calcium for at få den optimale kommunikation mellem cellemembranens vitamin D3's receptor og dets DNA.

Forskerne konkludere at D3 er en vigtig faktor i reguleringen af makrofagerne evne til at udfører forskellige immunaktiviteter, der renser hjernen for amyloid plak, både ved at øge og forbedre celle kommunikationen men også ved at øge selve makrofagernes evne til at indfange og "æde" det uønskede protein.

Der er fordele ved at kombinere curcumin og D3 vitamin, men det ligger klart at det er D3 der udgør den vigtigste faktor i dette pågældende studie.

6. marts , 2012 Journal of Alzheimer's Disease, Milan Fiala, MD, University of California and the Scripps Institute

 

Curcumin i behandling mod prostata cancer

Curcumin, en isoflavon fundet i gurkemeje indgår i dag i cancerterapi ved flere former for cancer. Senest har det vist sig effektivt i behandling af kastrations-resistent prostatacancer (CRPC) hos patienter der gennemgår den såkaldte androgene deprivations behandling.

Androgen deprivation* er en behandling hvor man hæmmer receptorerne for de mandlige kønshornoner, herunder testosteron. Det er for mange patienter en effektiv behandling, men de fleste bliver på sigt resistente overfor behandlingsformen.

I dette pågældende studie fandt man at curcumin hæmmer mindst to proteiner (p300 og CREB1-bindende protein (CBP)), der begge modarbejder androgen deprivation terapi.

I forsøget sås også en reduktion i overlevelsen af de celler der blev udsat for curcumin modsat de der ikke blev behandlet med curcumin.

I et sideløbende forsøg foretaget på mus, så man en mindskning af både vækst og størrelse på eksisterende cancervæv, hos de mus der blev behandlet med curcumin sammenlignet med de der ikke fik curcumin.

Man er meget interesseret i at lave yderligere forsøg med curcumin på andre cancertyper, da både p300 og CBP, er vigtige faktorer i andre cancerformer som for eksempel brystcancer.

18 januar 2012 in Cancer Research, Professor Karen Knudsen, PhD, Thomas Jefferson University

 

* ANDROGEN DEPRIVATION

Ved androgen deprivation forstås elimination og/eller blokade af androgener (mandlige kønshormoner). I den umodne prostata stimulerer androgener DNA syntese og celledeling (proliferation). Senere vedligeholder androgenerne celleantallet og undertrykker samtidig et genetisk program for celledød (apoptose).

Elimineres/blokeres androgen-stimulationen indtræder apoptose (celledød) som en aktiv proces. Ophævet androgen stimulation har derfor en dobbelt virkning: aktivering af celledød og hæmning af DNA syntese og celledeling.

 

 

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også megMarianne Honore´et  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc