2012
Nyhedsbrev Nr.80
Granat�ble

NatureWise nyhedsbrev


Kære Læser, 

 

Så er et nyt år skudt i gang og mange har igen i år sat sig for at lave nogle ændringer enten til gode for sig eller andre. Således kunne jeg mandag morgen d. 2 Januar nærmest ikke komme ind i mit lokale sportscenter for nye ansigter. Meget interessant at se disse nye medlemmer kaste sig over løbebånd og vægtredskaber med en, i udgangspunktet imponerende energi og gåpåmod.

 

Nytårsfortsætter er fra gammel tid blevet brugt til at korrigere eventuelle mangler eller uvaner fra det forgangne år. Det være sig ændringer til gavn for os selv eller andre, men altid til det bedre.

I dag er det meget vores sundhed det handler om når vi beslutter os for at gøre det nye år til et bedre år. Stress, rygning, dårlige spisevaner, overvægt og manglende motion gør starten af ethvert ny år til kronede dage for sportsklubber og forhandlere af slankepiller og nikotinplastre.

Kunsten er så bare lige at holde ved; at opretholde motivationen så det nye og gode også bærer frugt.

Hvad der motivere den enkeltes vedholdenhed til de nye sundere vaner er blevet en naturlighed, er forskelligt. Dog er det oftest af stor vigtighed at målsætningen er klar. Sæt dato, tid, navne på dine mål, lav kost- og indkøbsplaner, skriv dagbog/journal så du kan holde dig selv ansvarlig og hele tiden følge med i dine fremskridt.

Sørg for at have realistiske mål. Hvis du gerne vil dyrke mere sport, så vælg en eller flere sportsformer du kan lide i stedet for at kaste dig ud i noget du ikke bryder dig om. Hvis du elsker kød, men spiser for meget af det, skal du måske ikke ligefrem være vegetar, men blot sørge for at spise mindre kød og mere planteføde - et mål der vil være mere realistisk at opnå end fuldstændig at kvitte kødet, hvis det metalt forbedre din livskvalitet at nyde kød.

Mål er meget nemmere at nå når vi drives af lyst. Realistiske mål giver resultater, som igen giver os fornyet lyst og energi til at nå det næste mål.

 

Held & Lykke med dine mål for et nyt spændende år! 

 

I denne udgave
Energi eller vinterhi?
Grønkål chips
Gode råd mod forkølelse
Dagens kur
Opsummering af D-vitamin
D3 bedre end influenza vaccine
Kanel til blodsukkeret
Calcium og D-vitamin mod overvægt
Magnesium og slagtilfælde
Isoflavoer fra soja mod kræft
Links

Find us on Facebook 

 

Visit our blog 

 

 

Join Our Mailing List!


Energi eller Vinterhi?

Det er tillokkende at blive indendørs når det er mørkt og koldt indenfor, men fakta er at hvis du vil have en sjov og energifyldt vinter, så må du op af sofaen og skabe din egen energi.

De lange mørke aftener kan bruges til at dyrke familie, venner og romantik. Der ud over er det bare med at tænke positivt, ryste alle tanke om sygdom af sig også selvom kollegaerne nyser og hoster omkring dig.

Dyrk motion, dans, sørg for om muligt at komme udenfor i de lyse timer eller køb dig en lyslampe eller de specielle lyspærer, der giver samme virkning som det naturlige dagslys. Se på mindre børn, der efter en lang skoledag, stadig har energien til at hoppe, danse og lege - det er den energi du skal finde når sofaen trækker i stedet for gåturen eller turen til motionscenteret. Find det indre barn og dets energi frem igen og har du mindre børn eller børnebørn, så hop, dans og leg med dem, også selvom det kun bliver til få minutter i en travl hverdag. Kvalitet er oftest bedre end kvantitet.

Regelmæssig uforstyrret søvn, gerne 7-8 timer i et veludluftet mørkt rum, er at foretrække.

Nyd de mange vintergrøntsager, som kål og rodfrugter. Der er fordele ved at spise efter årstiderne, men jeg undlader nu ikke at bruge friske urter eller frugter og bær i min smoothies, selv om de er uden for sæson. De indeholder så mange vigtige næringsstoffer og antioxidanter, der klart mindsker risikoen for sygdom, herunder forkølelse og iORAC 21nfluenza. Også deres anti-inflammatoriske effekt er perfekt for de, der i kulden oftere lider af led- og muskelsmerter.

Laver du smoothies kan du også nemt snige blade fra grønkål og spinat i efterfuldt af en håndfuld nødder som mandler eller valnødder; Et rent energi skud, perfekt til vinterårstiden, ligesom også en juicepresser er et rent guderedskab at have så du virkelig kan udnytte næringsstofferne fra frisk frugt og grønt.

Blender og juicepresser sørger også for at du aldrig behøver smide frugt og grønt ud hvis du ikke får det brugt i din madlavning. Bare op i maskineriet og voila - to fluer med et smæk.

Du kan eventuelt supplere med et kosttilskud som ORAC-MAX21, der indeholder 20 forskellige frugter og grønt samt grøn te.

ORAC-MAX21 

 

Fiber, fedt og fisk skal der også til. Vinteren er ikke tid for fedtforskrækkelse, så selvom indtagelse af fedtholdige fødevarer skal foretages med mådehold, så er det altså yderst vigtigt at vi indtager fedt af god kvalitet og i optimal mængde, så vi blandt andet kan holde varmen. Fisk- og fiskeolie, hørfrø og nødder er super gode kilder til de essentielle fedtsyrer.

Fibrene får du ved at erstatte alle de hvide fødevarer, brød, pasta og ris med fuldkorn som brune ris og quinoa. De holder gang i din fordøjelse, der har så stor betydning for dit immunforsvar.

Lad nødder og lidt mørk chokolade erstatte slik og kage. Det giver en meget bedre mæthedsfornemmelse og tilføre energi i stedet for at dræne, som de sukkerholdige lækkerier ellers gør.

Har du trang til de sprøde, salte lækkerier, så prøv nedenstående opskrift på grønkål chips...lave rigeligt, for de forsvinder lige så hurtigt de kommer ud af ovnen.

Brug også masser af chili, ingefær og hvidløg i din madlavning og te. En skøn varmende te der kan anbefales i en kold tid er Chiliform, der indeholder chili, anis, lakridsrod, kakaoskaller, krusemynte, ingefær, pebermynte, brændenælde, sort peber, fennikel, kanel, kardemomme, nelliker og chili m. frø. 

Chiliform 

 Grøn te

Og så er den grønne te altid at anbefale som dagens drik. To-seks kopper dagligt alt efter den grønne tes styrke og kvalitet. Grøn te styrker immunforsvar og fordøjelse og er fantastisk til at hydrere kroppen, fordi den indeholder så mange af de næringsstoffer vi har brug for.

En god vitaminpiller, der passer til dit behov som mand, kvinde, alder, aktivitetsniveau og kost er også at anbefale.

 

Dertil kan du supplere med tilskud af D-vitamin (du kan roligt regne med at du er i underskud i vinterhalvåret), hvidløg, Echinacea (rød solhat), ginseng, Ipe Roxo og Astragalus.

 

 Ipe Roxo orangeCandolic AstragalusGinseng kapslerechinacea

IpeRoxo    Candolic   Astragalus  Ginseng G1000  Echinacea  

 

Grønkål chips m/sesam

500 gram frisk grønkål, 1 spsk. olivenolie, 1,5 spsk. sesamfrø, ½ tsk. salt.

Tænd ovnen på 100 grader. Skyl grønkålen grundigt og sørg bagefter for at få så meget væske af som muligt - brug eventuelt en salatslynge eller tryk væsken ud i et tørt viskestykke.

Fjern de grove stængler og del kålbladene i mindre stykker.Kale chips

Kom kålen i en stor skål.

Hæld olien over kålen og massér den ind i bladene med fingrene. Sørg for at komme godt ind i alle fordybningerne.

Hæld salt og sesamfrø over og bland med fingrene.

Fordel kålen på bagepapir på 2 bageplader.

Bag i ca. 1,5 time 100 grader eller indtil bladene er helt tørre og sprøde.

Afkøl inden du pakker dem ned og husk at bruge en lufttæt plasticpose så sprødhed bevares.


Hold dig varm og vask dine hænder ofte

Det er ikke kulden som sådan der giver dig forkølelsessymptomer, men har du vira i kroppen eller du er udsat for vira, er risikoen for sygdom større, hvis du fryser. 

Når vira suser ind gennem vores næse, hvilket oftest er tilfældet, vil en mindre blodgennemstrømning forårsaget af nedkøling, også betyde et nedsat flow af immunforsvarets antistoffer, der skal forhindre sygdom. Blodbanen trækker sig sammen når vi fryser og kroppen beskytter vores organer ved at trække varme fra arme og ben; derfor årstidens kolde hænder og fødder. At holde fødderne varme, er altså ikke blot en gammel skrøne. Ej heller er det en skrøne at rene hænder mindsker risikoen for smitte.

 

Dagens kur mod forkølelse

Pres 1-2 hvidløgsfed i en kop og hæld saften fra en hel citron i. Kom kogende te i koppen og bland med 1 teskefuld honning. Smagen og lugten kan diskuteres, men kuren er

Urtepensil

effektiv. Drikkes et par gange dagligt som forebyggende eller i det øjeblik de første symptomer viser sig.

  

 

Kan eventuel suppleres med en håndfuld (gerne 6 stk.) Urtepensil dagligt, til alle symptomer er helt forsvundet.

Urtepensil kaspler kan også med fordel anvendes som forebyggende med 2-3 stk. daglig.  

 

Urtepensil 

D-Vitamin

Efterhånden kan vi læse om D-vitamin alle steder. Der kommer flere og flere studier der støtter tidligere studier eller belyser nye områder hvor vigtigheden af at have rigeligt D-vitamin i kroppen bekræftes.

Indenfor de sidste 10 år er videnskaben blevet meget klogere på både effekt, vigtighed og dosering af D-vitamin. Hvor det før var et vitamin man skulle være særdeles påpasselig med ikke at overdosere, kan man i dag nærmest ikke få nok.

Vi har i mange år kendt D-vitamins betydning for sunde knogler og de senere år også den beskyttende på vores immunforsvar.

Der er ingen tvivl om at D-vitamin er af så stor betydning at man bør sørge for at daglig ophold i solen, kost eller kosttilskud, garanterer et optimalt niveau i kroppen året rundt.

Skulle du have glemt hvordan det nu lige er D-vitamin aktiveres og hvad det ellers er godt for, så læs med her.

D-vitamin kan dannes i huden via solens stråler og skal derfor ikke nødvendigvis tilføres udefra. Dette kræver dog at man opholder sig i solen hver dag i en vis periode og at solen står højt på himlen, hvilket den desværre kun gør nogle få måneder om året på vores breddegrader. Den form af D-vitamin, vi danner i huden, er anderledes, end den vi spiser, hvilket betyder, at den skal aktiveres i nyrerne og i leveren før den er aktiv. Lever- og nyresygdomme kan derfor nedsætte evnen til at danne aktivt D-vitamin fra huden.

Fordi vi selv kan danne D-vitamin, er betegnelsen pro-vitamin egentligt en mere korrekt betegnelse.D vitamin group

D-vitamin høre til gruppen af fedtopløselige vitaminer og kan derfor ikke opløses i vand og derefter udskilles via urinen, men kræver derimod at vi spiser mad med fedt i for optimal optagelse og udnyttelse og at vi selvfølgelig ikke overdoserer, da dette vil medføre forgiftningstilstande, som med de andre fedtopløselige vitaminer A, K og E-vitamin.

D-vitamin findes primært i fed fisk som makrel, sild, ål, sardiner m.fl. og i begrænset mængde i de fedtfattige mælkeprodukter og æg.

D-vitamin omdannes til biologisk aktivt vitamin via en proces i lever og nyrer. Det aktive D-vitamin fremmer optagelsen af calcium fra tarmen, opbygning af knogler og tænder og er medvirkende til at calcium tilbageholdes i nyrerne.

Calcium er et livsvigtigt grundstof, der har betydning for mange processer i kroppen og de to stoffer har et vigtigt samarbejde, der kræver at der er rigeligt tilstede af begge. Også magnesium har en betydningsfuld funktion for dette samarbejde, men når det kommer dertil er det jo faktisk svært at udelukke nogen stoffer for intet stof er uden betydning og alle har de betydning for hinanden på den ene eller anden måde. Derfor anbefales det ogå oftest at tage et multivitamin-og mineral tilskud.

D-vitamins (kalciferol) overordnede funktion er at øge optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er af stor nødvendighed og betydning for vores tænder og knoglers omsætning af mineralerne calcium og fosfat. D-vitamin har evnen til at regulere koncentrationen af calcium i blodet meget præcist. Har vi for eksempel for lidt calcium i blodet, kan muskelkramper opstå. Her vil bi-skjoldbruskkirtlerne sørge for at afgive en større mængde parathyroidea hormon, der igen stimulerer nyrerne til at aktivere D-vitaminet i nyrerne. Herfra kan D-vitaminet hæve niveau af calcium via følgende funktioner: øge optagelsen af calcium fra tarmkanalen, trække calcium ud af knoglerne, tilbageholde calcium fra nyrerne. I samarbejde med skjoldbruskkirtelhormonet calcitonin, der hæmmer frigørelse af calcium fra knoglerne, vil D-vitamin på denne måde regulere calciumindholdet i blodet.

Der er heller ingen tvivl om mere, at D-vitamin har en stor rolle for vores immunforsvar, vores energiniveau, humør og en tiltagende mængde studier peger kraftigt på D-vitaminets forebyggende effekt på både diabetes og flere kræfttyper.

Med hensyn til diabetes er der flere interessante studier der peger på at den høje forekomst af Type 1 diabetes, blandt andet i Skandinavien, skyldes mangel på D-vitamin grundet mangel på dagslys. Man mener at op til 80% tilfælde af diabetes kan forebygges, hvis man giver spædbørn tilskud af D-vitamin og derefter sørger for at have et optimalt niveau i blodet.

Dosering: I Danmark indtager /producere vi generelt for lidt D-vitamin til at kunne opretholde det optimale niveau.

Det anbefalede daglige tilskud er i øjeblikket 7,5mcg for mænd og kvinder på op til 60år hvor gravide, ammende, børn og folk med mørk pigment bør tage 10mcg per dag. Der er dog studier der peger kraftigt på at vi skal op på langt større doser for at D-vitamin kan udfører sine funktioner optimalt og dermed også udnytte dets forebyggende effekt.

Generelt bør du tage ekstra doser af D3-vitamin, hvis du lider af nyre- eller leversvigt, bor i områder hvor du ikke dagligt kan opholde dig i sollys, ved mørk pigment, hvis du går tildækket, ved kost med lav indhold af fed fisk og æg, ved alkoholisme, efter menopause. Det skønnes at jo ældre vi bliver des mere opholder vi os indendørs, hvorved man ser hyppigere D-vitamin mangel hos ældre mennesker.

Et af de største symptomer på D-vitamin mangel hos voksne er forstyrrelser i calcium og fosforomsætningen, også kaldet osteomalaci. Osteomalci medfører at knoglerne ikke forbener og derfor ikke bliver så stærke som de skal være. Dette skyldes nedsat forkalkning af kroppens knoglevæv, der kan medføre knogleskørhed med deformitet og brud, tandforfald, muskelsvækkelse, træthed, øget autoimmune aktivitet, Type 1 diabetes (ifølge nyere studier) samt flere psykiske og neurologiske sygdomme som humørsvingninger, depression, skizofreni, Alzheimers og MS (sklerose).

Hos børn kaldes osteomalci for rachitis eller engelsk syge, hvilket er når sygdommen indtræder inden knoglerne er færdigbenet. Denne sygdom er yderst sjælden i Danmark, men der er ingen tvivl om at mange børn og unge stadig er i underskud, hvilket altså kan have indflydelse på langt andre funktioner end blot vores knogler.

D-vitamin mangel bør behandles med tilskud af D3-Vitamin samt en kost rig på D-vitaminrige kostemner.

Der er meget der indikere at det anbefalede daglige tilskud på 7.5-10mcg er alt for lidt for flere udenlandske forskere anbefaler at vi indtager en mængde der svarer til vores vægt i kilo X 1.8 - Eksempel ved en vægt på 60 kilo bør man dagligt indtage 108mcg (1.8x60).

Er man i tvivl eller ikke lyst til at selvdosere kan man med lethed få foretaget en blodprøve hos sin læge, der kan fortælle hvor meget hydroxyvitamin D der er i blodet. Er det for lavt bør man tage høje doser i en periode på 3 måneder og derefter tage en dosis der kan vedligeholde det optimale niveau.

En blodprøve en gang årligt vil indikere om du har brug for mere D-vitamin.

Der er meget der indikere at niveau i blodet bør ligge på 120-150nmol/l hydroxyl D-vitamin, så spørg din læge hvad resultatet på din blodprøve er.

Tilskud af D-vitamin bør suppleres med calcium og meget også magnesium.

Ved graviditet bør man konsultere med sin læge for at være sikker på at man tager korrekt dosis og spædbørn bør også have ekstra tilskud. Hos sidstnævnte er det i øjeblikket 10mcg dagligt fra to-ugers alderen der anbefales. Barnet vil også få overført D-vitamin via modermælken, så her er moderens kost bestemt også vigtig.

Ved kvalme, hovedpine, forstoppelse eller hvis du ved du i forvejen har forhøjet calcium eller fosfat i blodet, bør du konsultere egen læge eller anden professional behandler, inden du tager tilskud af D-vitamin.

D3-vitamin er bedre end influenzavaccine
En videnskabelig undersøgelse har undersøgt D3-vitamins effekt mod influenza set i forhold til influenza vaccinen.
Det viste sig at influenza vaccinen standsede influenza infektionen i 8% af de tilfælde der opstod hos de deltagende, hvor D3-vitamin
klarede 50%!
Cochrane instituttet publicerede i 2010 et studie, der viser at influenza vaccinerne kun virker i 3% af alle tilfœlde, dvs 3 ud af 100 personer får hjælp af den årlige indsprøjtning og skal måske endda ovenikøbet slås med bivirkninger som feber, hovedpine, kvalme og de mere alvorlige allergiske reaktioner.
Et stigende antal forskerne er enige om at daglig tilskud af D3 vitamin er et både sikkert og billigt alternativ til blabdt influenza vacciner.
 
Et andet studie, her på D3_vitamin og calcium i cancerbehandling, viste et særdeles positivt resultat.
1.179 raske kvinder fra Nebraska deltog i studiet og indtog enten 1.500mg calcium og 28mg D3-vitamin eller placebo. Efter de første 4 år af studieperioden, sås en forebyggende effekt på 60% på cancertyper som blandt andet bryst, tyktarm og hudcancer, hos de kvinder der indtog calcium og D3-vitamin. Efter yderligere 3 år af studiet sås en forebyggende effekt på 77%. En effekt der er noget stærkere end noget medicin nogensinde anvendt mod cancer!
Kanel balancere dit blodsukker

Varmende krydderier er virkelig værd at huske i den daglige kost, især om vinteren.

Chili, spidskommen, karry, ingefær og kanel giver smag og har fantastisk helsebringende effekt som tilgodeser både fordøjelse og stofskifte.

Således viser et studie, offentliggjort i december 2011, at kanel med stor fordel kan sænke det fastende glukose niveau hos diabetikere og præ-diabetikere, både mænd og kvinder. Forskerne i det pågældende studie evaluerede 8 anodiserede, placebo-kontrollerede studier, alle med det formål at undersøge kanel og kanelekstrakts effekt på diabetes og præ-diabetes.

Alle 8 studier peger på kanels evne til at sænke blodsukkeret og specielt kanelekstrakt viser signifikante resultater.

Kanel indeholder procyanidiner, en del af flavonoid familien og også kendt som OPC's (oligomeric proanthocyanidins). Det er disse der menes at være årsag til kanels effekt på blodsukkeret.

På grund af det stigende antal af diabetikere, er forskere verden over på jagt efter omkostningslave behandlingsformer, der kan reducere risikoen for diabetes.

Så ønsker du at tabe dig og/eller balancere dit blodsukker uanset om du har diabetes eller ej, så er kanel et krydderi der er værd at bruge i hverdagen.

Brug kanel i smoothies, på grød, på toppen af en skål skåret frugt, i suppe og te eller tag som tilskud til maden.

InsuComplex kan købes i Matas og helsekost forretninger.

Journal of Medical Foods, Paul A. Davis of the University of California, Davis, Wallace Yokoyama, Western Regional Research Center, Albany, California.

 

Insucomplex

Kost og levevis er årsag til sygdom, herunder også overvægt, fedme og Type 2 diabetes.

Vi spiser for meget af noget og for lidt af noget andet, spiser for sent eller springer måltider over der får os til at voldspise på andre tidspunkter, drikker for lidt vand og for

mange sukkerholdige drikke og stress generelt gør ikke noget godt for vores fordøjelse, der blot reagere med diarré, forstoppelse, oppustethed m.v.

 

InsuComplex 

 

Brug krydderier og urter ofte, drik nok vand og sørg for pro-biotics/mælkesyrebakterier - top med en gang meditation. Fordøjelse og smagsløg vil elske dig!

"Hvis din mave er iorden og stærk, kan alverdens sygdomme helbredes"
- oversat fra kinesisk ordsprog.

 

Calcium og D-vitamin mod abdominal fedt

Studie på 88 overvægtige mænd og kvinder viser signifikant effekt af en kombination af D-vitamin og calcium mod abdorminal fedt, den fedt der sidder i bughulen og dens organer eller som vi bedre kender det: fedtet omkring maven. Denne type overvægt er af den farlige slags og kædes sammen med talrige stofskifte sygdomme.Calcium med D

Deltagerne, der alle var overvægtige indtog dagligt et glas appelsin juice henholdsvis ren (kontrolgruppen) eller beriget med 350gram calcium og 2,5mcg D-vitamin i en periode på 16 uger.

Sideløbende kørte man et studie, foretaget på 83 mænd og kvinder, hvor man evaluerede effekten af en "light" udgave af appelsinjuicen med D-vitamin og calcium, men altså færre kalorier end den oprindelige appelsinjuice.

Alle deltagere gennemgik en generel fysisk lægeundersøgelse ved studiets begyndelse samt hver 4. uge hen over de 16 uger, hvor man også målte omfang af talje og abdomen samt CT scannede for at kunne følge mængden af abdorminal fedt før og efter studie-perioden.

Man fandt ikke den store forskel i kropsvægt, BMI og talje omfang hos de to grupper, men hos de to grupper der indtog juice beriget med D-vitamin og calcium, sås en tydelig reduktion af abdominal fedt hos de der indtog D-vitamin og calcium på 12,7cm2 mod 1,3cm2 hos de der indtog ren juice (kontrolgruppen).

Indtag af den kalorielette appelsin juice med D-vitamin og calcium resulterede i en 13,1cm2 mod 6.4cm2 i kontrolgruppen.

Forskerne konkludere at D-vitamin og calcium har en tydelig rolle i omsætningen af abdominal fedt.

December 14, 2011, American Journal of Clinical Nutrition, Massachusetts General Hospital

Magnesium beskytter mod slagtilfælde

Et studie publiceret i December 2011, viser at større indtag af mineralet magnesium, har beskyttende effekt mod iskæmisk apopleksi, den mest almindelige type af slagtilfælde.

Studiets forskerhold ønskede bevis på relationen mellem indtag af magnesium og risikoen for slagtilfælde af forskellig type, hvilken de ikke mente var detaljeret belyst.

 

Syv forskellige studier med ialt 241.378 deltagere og 6.477 slagtilfælde blev analyseret.

Man fandt en 8% reduktion af det totale antal af slagtilfælde for hver 100mcg magnesium indtaget i eller med kosten. Dette tal forblev gældende da man sideløbende analyserede for tilstedeværelse af diabetes for forhøjet blodtryk.Magnesium

Ved gennemgang af de forskellige typer af slagtilfælde, var det især iskæmisk slagtilfælde magnesium havde forebyggende effekt på.

Man ved at magnesium virker nedsættende på forhøjet blodtryk, glukose, lipid og harskning af lipoprotein (kolesterol) samt mulig nedsættelse af risikoen for Type 2 diabetes.

Forskeren konkludere at vi bør spise mere magnesium og gerne fra mørkegrønne grønsager, bønner og fuldkorn, for at mindske risikoen for slagtilfælde.

December 28, 2011 American Journal of Clinical Nutrition, Susanna C. Larsson, Sweden's Karolinska Instituttet.

 

Apopleksi (slagtilfælde) dækker over både blodprop eller blødning I hjernen. Det viser sig typisk ved pludselig lammelse af dele af kroppen. I de fleste tilfælde, op til 85%, er der tale om en blodprop og I de resterende tilfælde en blødning. Symptomerne opstår når nogle hjerneceller ikke for nok blod tilført eller simpelthen dør. Arten af symptomer afhænger af hvor cellerne rammes. En scanning vil afgøre hvor skaden er sket og om det er en blødning eller en blodprop.

Apopleksi opstår oftest på grund af åreforkalkning. Forkalkningen øger risikoen for blodpropper i de kar der forsyner hjernen med blod. Disse kan også lettere briste og give anledning til blødning.

Apopleksi kan også forårsages af forhøjet blodtryk ligesom uregelmæssig hjerterytme, diabetes, rygning, overvægt, alkoholisme og alderdom også øger risikoen for hjerneblødning og/eller blodprop i hjernen.

Isoflavon-soja i cancerbehandling

Der er stadig delte meninger om indtagelse af soja i kosten og som kosttilskud, ved risiko for eller under behandling af cancer.

Dog har man i november måned, 2011 i magasinet Radiotherapy and Oncology publiceret et studie der taler for brugen af soja isoflavoner som en beskyttende faktor mod flere typer af cancer tumorer. Forskerne reportere at isoflavonerne ser ud til at hjælpe og forstærke effekten af stråleterapi og samtidig beskytte det raske væv.

Et tidligere studie fra september 2010, fandt man at patienter med prostata cancer der gennemgik strålebehandling, havde langt færre bivirkninger af behandlingen når de indtog soja isoflavoner samt det omkringliggende væv havde langt mindre beskadigelse sammenlignet med lignende patienter der ikke indtog soja isoflavoner.

Isoflavonerne øger effekten af strålebehandlingen i cancercellerne ved at hæmme DNA reparations og overlevelsesmekanismer aktiveret af strålebehandlingen. En reaktion der ikke aktiveres i normale raske celler.

Man mener også at kunne forbedre sekundære tilstande som f.eks. nedsat lungefunktion og vejrtrækning i forbindelse med lungecancer, netop fordi soja isoflavonerne beskytter vævet mod beskadigelse fra strålebehandlingen.

Forskerne konkludere at set i forhold til traditionel medicin, er behandling med soja både billig og sikker. Beskyttelse af det raske væv og samtidig forbedring af patienternes livskvalitet mens de gennemgår strålebehandling, er et stort skridt i den rigtige retning når det gælder behandling af cancer.

Gilda Hillman, PhD, Wayne State University's School of Medicine, Barbara Ann Karmanos Cancer Institute. Nutrition and Cancer September 2010.

 

Soja-isoflavoner er plante-østrogener, der blandt andet indeholder genistein og daidzein. Disse betegnes, men den viden man har i dag, som værende den førende årsag til sojas positive effekt på vores velbefindende. Isoflavon kapsler

Der er talrige studier der viser at planteproteiner med isoflavoner giver et generelt øget velbefindende. Blandt andet har studier også vist at soja isoflavoner kan reducere hede- og svedture med op til 50%. Ved et af disse studier gav man 76mg soja isoflavon dagligt.

Uanset om man ønsker at tage øge sin kost med soja eller tilskud af soja isoflavoner, kan man ved tvivlsspørgsmål, henvende sig til en professional behandler der har forstand på plantephytogener. Det er vigtigt at være tryg ved de tilskud man tager dagligt og især når der er delte meninger som ved brugen af soja. Det der virker for dig, er måske ikke rigtigt for din nabo.

Isoflavon Soja 

 

Jeg er altid på jagt efter nye studier, emner, spændende opskrifter, bøger m.v., så skriv endelig hvis du har lyst at  bidrage med dine erfaringer eller spørgsmål. Du er også megMarianne Honore´et  velkommen til at gå direkte til min blog hvor du kan kommenterer på det skrevne.

Kender du nogen, du mener vil have glæde af nyhedsbrevene, er du meget velkommen til at videresende dem.  

 

Kærlig Hilsen

 

Marianne


Naturopath ibm, Health Counselor, CHHC, AADP

Naturewise Inc