2 september 2016

Op projectreis met Mama Lufuma: wat een ervaring!
            
Mama Lufuma is een kleinschalige vzw in Matadi (Bas-Congo) die jonge moeders en kinderen helpt om een toekomst op te bouwen. Vrienden van me uit Vlaams-Brabant, Lieve en haar partner Hyppo (zelf afkomstig van Matadi) hebben de werking enkele jaren geleden opgestart. Voor de zomer zijn we ook in Antwerpen een werking begonnen en samen met trekker Ilse heb ik me geŽngageerd om daar actief aan mee te werken.
 
Eind juli vertrokken Lieve, Hyppo, Ilse en ikzelf op projectreis om daar ter plekke te helpen in ons opvanghuis voor jonge moeders en hun baby's en om andere projecten en organisaties waarmee we kunnen samenwerken, te ontmoeten. Ik bezorg u dan ook graag een kort reisverslag voor het geval u dit niet heeft kunnen volgen via Facebook. Bekijk ook zeker de ATV-reportage onderaan deze nieuwsbrief. 
 
Nahima

Eerste dagen in Kinshasa

We landden in Kinshasa en hadden tijdens de eerste twee dagen enkele erg inspirerende ontmoetingen en gesprekken. We brachten een bezoek aan Elondja, een uitgeverij van Congolese kinderstrips en het weeshuis van Matumaini asbl. We hadden er ook een erg leerrijk gesprek met Jean-LoÔc GuiŤze, de landsdirecteur van de NGO Trias.
 
 

Overweldigende eerste indrukken, warme ontmoetingen
               
Zondag volgde een hele lange, hobbelige rit naar Matadi. 's Avonds bij aankomst in ons hotel, kregen we een warm welkom van onze vrijwilligers ter plekke. Vooral vrouwen: girlpower is er duidelijk aanwezig. De volgende dag bezochten we ons opvanghuis dat een jaar geleden gebouwd is. De eerste ontmoetingen met de tienermama's en hun kindjes in het opvanghuis in Matadi zijn overweldigend. Mijn eerste indrukken: 1) wat zijn deze jonge vrouwen klein (wellicht door ondervoeding, want andere Congolese vrouwen zijn best groot) en 2) het opvanghuis is absoluut geen grote luxe: geen afgewerkte muren of vloeren want er zijn nu andere prioriteiten. Maar de jonge moeders zijn blij, hier hebben ze bed, bad, brood, alles is erg proper ... Sommige meisjes gaan nog naar school, anderen kijken uit naar de opleiding in het naaiatelier dat we aan het opstarten zijn, met de steun van de stad Antwerpen en WereldMissieHulp. Een gediplomeerde lerares naad start 5 september met de lessen!
 
 
 
We brengen nog een bezoek aan de waterbron achter het opvanghuis. Ook dit is een realisatie van Mama Lufuma. De bron zorgt voor drinkbaar water voor zo'n 6.000 mensen uit de buurt.
 
Na de eerste kennismakingen is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. De dozen uitladen met naaimachines, kledij, boeken, ... Nooit gedacht dat ik het PMS, het vroegere CLB, dankbaar zou zijn dat ze me verkeerd oriŽnteerden richting snit en naad in het middelbaar. Ik testte de manuele naaimachines en gaf de tienermama's hun eerste naailes. Hun oogjes fonkelden van blijdschap! Bedankt, Griet, om de naaimachines te schenken. Naast de naailessen werd er onder meer hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de opening van ons kinderbibje voor de buurt. De vele boekjes en strips, die in 4 kartonnen dozen vanuit Antwerpen naar Matadi verscheept werden, kregen een stickertje en een dag later - eens de kast geÔnstalleerd - krijgen ze een plaats in de "bibliotheek".Bekijk hier twee filmpjes met een korte impressie van die eerste dagen:
 

 
 
 
Bezoek aan 'ons ziekenhuis' La Patience
               
Op 3 augustus brengen we een bezoek aan het ziekenhuis "La Patience", samen met de oprichter dokter Nkunga. Door de Belgische vzw Levenskruis kon Mama Lufuma een ambulance schenken aan dit ziekenhuis. In ruil krijgen de tienermama's en hun kindjes hier gratis medische verzorging. We hebben er een gesprek met dokter Diala, de gezondheidscoŲrdinator van de stad, over een eventuele samenwerking. Hij wil graag werken rond familieplanning, omdat de kindersterfte in Congo nog steeds zeer hoog is. Stof om over na te denken! Na ons ziekenhuisbezoek nemen we ook een kijkje in de bibliotheek in het centrum van de stad. Spijtig genoeg is de drempel voor de arme kinderen daar erg hoog. Met onze buurtbibliotheek hopen we deze drempel alvast te verlagen. 


Kinderbib direct een groot succes!
               
Op de opening van onze kinderbib bleven de buurtkinderen maar toestromen. We telden er meer dan 120! Al snel hadden we stoelen tekort. Dan maar met twee of drie op een stoel of op de geÔmproviseerde bankjes die we hadden klaargezet om 's avonds openluchtcinema (= beamer + mijn oude pc) te houden. En Narcisse, vrijwilliger bij het opvanghuis, ontpopte zich tot geboren entertainer en lesgever. Hij leest voor en geeft tegelijk Franse les. De buurtkinderen hangen echt aan zijn lippen. De iets oudere kinderen zitten ondertussen zelf met hun neus in de boeken. Ze vragen zelf naar boeken over scheikunde, informatica en zelfs Latijn. Tienermama Jeanine, die enkel naar de lagere school ging, leest voor aan haar baby. Een droom!

Bekijk hier een filmpje met een korte impressie van de opening:
 
 
 
Tussendoor kregen we nog een inburgeringscursus in Congolese klederdracht
 
 
De kinderen zingen opgewerkt... een triestig liedje. Luister mee.
  
De kinderen zijn heel blij met de ballonnen die we meekregen van WMH, WereldMissieHulp. We zijn WMH trouwens heel dankbaar voor de financiŽle steun. Maar elke keer als er eentje ontplofte zongen ze een liedje. Als ik naar de vertaling vraag, word ik even stil. Tekst: In plaats van eten te kopen, kocht je een ballon en poeff, nu is die kapot. Het was maar lucht dat je kocht...
 
 
De eerste brilletjes dankzij Eyes for the World
  
Op de 5de dag in Matadi start Lieve met het testen van de ogen van de buurtkinderen. Lieve is zelf opticien en de trekker van dit prachtige project. Eťn van de jongens begon te huilen van geluk toen hij een bril op had. Voor het eerst kon hij zijn huis, aan de overkant van het opvanghuis, zien. Dankzij de samenwerking met Eyes for the World konden we een heel aantal kinderen een
gratis en manueel aanpasbaar brilletje schenken. De week nadien krijgen nog een aantal kinderen en vrijwilligers van weeshuis Zaba Kina in Boma ook een brilletje.
 
Laatste werkbezoeken en een gezellig afscheidsetentje

We deden tussendoor nog boodschappen op de markt en brachten nog een bezoek aan een aantal gezinnen met tienermama's die graag in ons opvanghuis zouden opgenomen worden. Eťn van hen is Lisette, die met haar zieke moeder, grootmoeder en zussen in schrijnende armoede leeft. Nadien brengen we nog een werkbezoek aan een klein ziekenhuis in ťťn van de armste wijken van de stad. Ook deze arts vraagt of we hem kunnen helpen met afgedankte apparatuur voor zijn "materniteit". In het opvanghuis hadden we nog een gesprek met vrijwilliger Narcisse. Hij zal onze bib verder openhouden en zorgen dat een moestuin wordt aangelegd. Wij zullen hem steunen met de financiering van zijn studies. De dag wordt afgesloten met een gezellig afscheidsetentje. Ik vertrek namelijk terug naar Kinshasa, om de dag erna weer naar BelgiŽ te reizen.

Bekijk hier een filmpje met een impressie van de laatste dagen:
 
  
Lieve, Ilse en Hyppo blijven nog een week langer om het werk verder te zetten. Ze bezoeken in Boma weeshuis Zaba Kina en in Lukula twee coŲperatieven van mama's die handel drijven en zeepproducenten, die daardoor hun gezin kunnen onderhouden. Enkele dagen later worden nieuwe tienermama Lisette en haar baby Destin onthaald in het opvanghuis.
  
 
ATV-reportage over vzw Mama Lufuma

Ook ATV maakte een kleine reportage over onze reis voor het nieuws van 6 augustus. Toen ik telefoon kreeg van ATV om via Skype een interview te doen, stond ik al op de luchthaven van Matadi. Toch werd het een geslaagde reportage, oordeel zelf maar:
 Vele kleintjes ...
Beste vrienden, vele kleintjes maken samen iets groot! Elke gift voor een kip, een bril, een boek,... kan een leven veranderen. Wij hopen dan ook dat we op uw steun kunnen blijven rekenen! Voor giften vanaf 40 euro per jaar kan u trouwens een fiscaal attest krijgen. Alle praktische gegevens vindt u onderaan. U kan ook een mama of kindje steunen via een vaste maandelijkse bijdrage.
 
Voor alle duidelijkheid: elke eurocent die u schenkt, gaat rechtstreeks naar de mama's en baby's en de concrete projecten. Er blijft niets "plakken", de werking van Mama Lufuma steunt op vrijwilligerswerk hier en ginder. Uiteraard betaalden we ook uit eigen zak alle reis- en verblijfskosten van deze projectreis.
 
Contacteer ons gerust als u vragen heeft. 

Nogmaals hartelijk dank voor uw steun en sympathie!

De hele Mama Lufuma ploeg

E-mail: mamalufuma@telenet.be
E-mail Antwerpen: mamalufuma.antwerpen@telenet.be
Website: http://www.mamalufuma.com
 
Giften vanaf €40, met fiscaal attest: OSJ-Steunfonds - Mama Lufuma
IBAN: BE14 7360 1595 8483 - BIC: KREDBEBB
Aub als begunstigde letterlijk "OSJ-Steunfonds - Mama Lufuma" vermelden.
- - -
Giften onder de €40: vzw Mama Lufuma
IBAN: BE66 7440 2041 3843 - BIC: KREDBEBB


   
Mama Lufuma wordt gesteund door:

               

Nahima Lanjri
Paleis der Natie
1008 Brussel 
Tel: 02/549 89 45 

 

Heeft U nog vragen of opmerkingen? Bent u verhuisd of is uw e-mailadres veranderd? Stuur een e-mail of bel mij gerust.
Kent u nog mensen aan wie ik deze nieuwsbrief mag sturen? Geef mij een seintje.

 Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor de voorgaande nieuwsbrieven!