26 juli 2016

Bij de verzending van de vorige nieuwsflash is er jammer genoeg iets misgelopen. Het rekeningnummer voor giften werd niet opgenomen. Mijn excuses hiervoor. Ik bezorg jullie graag de nieuwsflash opnieuw. Onderaan kan je de nodige gegevens terugvinden, indien je nog een gift zou willen doen.

Nahima

Een fijne vakantie aan iedereen!
            
Voor heel wat mensen is de vakantie al even bezig. Sommigen hebben hun vakantie zelfs al achter de rug. In de Kamer hebben we vandaag onze laatste vergaderingen. De vakantie wordt voor mij toch wat atypisch. Deze zomer ga ik namelijk eerst op projectreis naar Congo om het lokale project van Mama Lufuma vzw te bezoeken en mee de handen uit de mouwen te steken.
 
Ik engageerde mezelf als vrijwilliger, omdat ik geloof in de kleinschalige projecten en concrete aanpak van deze vereniging. Zij hebben onder meer al een ziekenhuiswagen geschonken aan het ziekenhuis van Matadi, een waterbron voor 6.000 mensen gerealiseerd en een kleinschalig opvanghuis voor tienermoeders en hun baby's opgericht.
 
Om u te informeren en sommigen misschien zelfs te prikkelen om dit project op de één of andere manier mee te ondersteunen, bezorg ik u graag de laatste nieuwsbrief van Mama Lufuma met alle informatie over de laatste projecten die op til staan.
 
Een fijne vakantie!
 
Nahima


Beste vrienden,

Lieve en Hyppo vertrekken op 28 juli samen met Nahima en Ilse van de Antwerpse ploeg naar Congo. Zoals elk jaar maken we voor ons vertrek de Mama Lufuma "spaarpot" leeg. Misschien wil u nog een centje in onze spaarpot steken en mee investeren in één van onze projecten?


De grote investeringen in het opvanghuis zijn voorlopig achter de rug. We gaan het opvanghuis nu verder uitbouwen tot een buurt-centrum, waar de buurtbewoners terecht kunnen voor nuttige en aangename activiteiten.

We zullen een bibliotheek openen voor buurtkinderen. Kinderen moeten goed kunnen lezen en Frans begrijpen of kunnen niet volgen op school. Een aantal vrienden verzamelde Franse boeken, die al naar Congo verscheept zijn. Als u nog Franstalige kinderboeken heeft, bezorg ze ons gerust.

In Kinshasa willen we nog een aantal Congolose strips kopen, bij "Editions Elondja", een kleine uitgeverij van educatieve stripverhalen. Misschien wil u wel voor ongeveer 5 euro een Congolese strip 'sponsoren' voor onze bibliotheek?


En ook ontspanning is belangrijk! We gaan een kleine "Cinema Matadi" starten. We stuurden een zeil, een oude projector en enkele laptops op. Als u dit project wil steunen: Franstalige kinder- en familiefilms op dvd en een set kleine luidsprekers om aan te sluiten op de laptop zijn welkom! En centjes om een generator aan te kopen...


We investeerden samen met de stad Matadi in de natuurlijke waterbron vlak achter het opvanghuis. Nu is er voldoende en zuiver water voor de buurtbewoners die van deze bron gebruik maken, volgens de stad een kleine 6000 inwoners!

Het grootste deel van de werken is al uitgevoerd.

Een laatste schijf van 300 euro moet nog betaald worden, om ook de "vloer" netjes af te werken zodat het water niet blijft staan. Erg belangrijk om zwermen muggen te vermijden! Steun voor deze laatste betaling is natuurlijk erg welkom!

 
Ons buurtcentrum wil zich ook op gezondheidspromotie richten. Optieker Lieve zal samen met het lokale ziekenhuis "zelfregulerende brillen" van vzw Eyes for the World aanpassen bij de buurtbewoners en -kinderen. Met deze eenvoudige bril kunnen heel wat mensen terug studeren, werken en deelnemen aan de maatschappij. Sponsort u misschien voor 20 euro een extra bril?
 

We zullen ook een instantie in Kinshasa bezoeken en met ons lokaal ziekenhuis afspraken maken om volgend jaar een project rond "family planning" op te starten voor vrouwen en families uit de buurt. Onze tienermama's zullen dit jaar al proefkonijn mogen zijn en een goede seksuele voorlichting krijgen. Een "prikpil" voor drie maanden kost ongeveer 15 euro.


En natuurlijk gaan we uitgebreid met onze mensen van de lokale asbl over het opvanghuis praten. We willen elke 2 à 3 maanden een nieuwe mama met kindje opvangen in het opvanghuis en dat lukt goed: er wonen nu 6 jonge mama's met hun kindjes, waarvan één tweeling, onder de hoede van Marie.

Deze snoezige baby David is voorlopig de enige man in huis!! Hij zoekt nog een adoptiemama of -papa: voor netto 17 euro in de maand kunnen wij David een veilige, warme thuis bieden!
We zullen ook wat nieuwe huisraad en meubels moeten kopen. Een extra stapelbed kost 200 euro. De werkuren van de timmerman zijn erg goedkoop, maar materialen zijn duur.


Op dit moment worden de poorten in de muur rond het opvanghuis geplaatst. De bewoners én alle huisraad zijn dan een stuk veiliger. We kunnen dan ook eindelijk kippen beginnen kweken, en de eitjes houden voor eigen verbruik én verkoop. Een legkip kost ongeveer 10 euro.En onze moestuin rond het opvanghuis "miezert" maar wat. We zouden de rotsbodem moeten laten omploegen en terrassen aanleggen ... maar dat verschuiven we naar volgend jaar. Een eerste offerte kwam op 1000 euro!

 
Enkele van onze mama's zullen in september naar school kunnen gaan. Voor inschrijvingsgeld, boeken en uniform voorzien we ongeveer 100 euro per meisje per jaar.

Maar vele meisjes zijn reeds te lang geleden gestopt met school. Onze ploeg in Matadi stelde dan ook voor om een nieuw project op poten te zetten: we gaan met een centrum voor vakopleidingen beginnen!! We beginnen klein: 6 naaimachines staan momenteel op de boot naar Congo. We zoeken een naaister/lerares die onze mama's en enkele vrouwen uit de buurt zal lesgeven in de living van het opvanghuis. En we beginnen te sparen voor de bouw van een naai-atelier en opleidingsruimte boven het opvanghuis, op de eerste verdieping!Beste vrienden, vele kleintjes maken samen iets groot! Elke gift voor een kip, een bril, een boek,... kan een leven veranderen. Wij hopen dan ook dat we op uw steun kunnen blijven rekenen! Voor giften vanaf 40 euro per jaar kan u trouwens een fiscaal attest krijgen. Alle practische gegevens vindt u onderaan.

Nog een kleine tip: we zullen regelmatig iets "bloggen" tijdens onze reis op onze Mama Lufuma facebook pagina. "Like" onze pagina en je kan onze avonturen in Congo volgen vanaf 28 juli!

Contacteer ons gerust als u vragen heeft. En hopelijk tot binnenkort, bijvoorbeeld op onze Quiz op zaterdag 27 juli in Zichem!


Nogmaals hartelijk dank voor uw steun en sympathie!

Lieve, Hyppo, en de hele Mama Lufuma ploeg

E-mail: mamalufuma@telenet.be
E-mail Antwerpen: mamalufuma.antwerpen@telenet.be
Website: http://www.mamalufuma.com
 
Giften vanaf €40, met fiscaal attest: OSJ-Steunfonds - Mama Lufuma
IBAN: BE14 7360 1595 8483 - BIC: KREDBEBB
Aub als begunstigde letterlijk "OSJ-Steunfonds - Mama Lufuma" vermelden.
- - -
Giften onder de €40: vzw Mama Lufuma
IBAN: BE66 7440 2041 3843 - BIC: KREDBEBB


   
Mama Lufuma wordt gesteund door:

               
Nahima Lanjri
Paleis der Natie
1008 Brussel 
Tel: 02/549 89 45 

 

Heeft U nog vragen of opmerkingen? Bent u verhuisd of is uw e-mailadres veranderd? Stuur een e-mail of bel mij gerust.
Kent u nog mensen aan wie ik deze nieuwsbrief mag sturen? Geef mij een seintje.

 Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor de voorgaande nieuwsbrieven!