30 september 2015

Vluchtelingencrisis: van integratie naar wintegratie
Nee tegen opdeling in 'A-burgers en B-burgers'
Solidariteit helpt, wegkijken niet (Interview De Morgen)
In debat over de vluchtelingencrisis in ATV Wakker op Zondag
De vluchtelingencrisis zullen we samen moeten aanpakken, ook in Antwerpen
OVSE: zorg voor veilige vluchtroutes
Toelichting vluchtelingencrisis
Iedereen welkom op de gespreksavond met Minister van Justitie Koen Geens in Antwerpen

Beste ,
  
Een zomer bestaat voor heel wat Vlaamse gezinnen voornamelijk uit genieten van de zon, het gezin, vrienden en barbecues. Voor sommigen komt daar een vakantie in het buitenland bij en anderen verkiezen de eigen kust of hun stille achtertuin.
  
Heel wat anderen brachten afgelopen zomer op een andere manier door. Vluchtend voor oorlog en hebben en houden achtergelaten. Op zoek naar veiligheid. De vluchtelingencrisis kondigde zich eerst zachtjes aan. Maar aan het einde van de zomer werden we met onze neus op de feiten gedrukt. Ook in ons land komen heel wat vluchtelingen toe, op zoek naar een veilige omgeving. Nu de herfst is aangebroken en de winter nadert, moeten de populaire stellingen aan de kant geschoven worden. Het is tijd voor beslissingen. Daarom deze speciale editie van mijn nieuwsbrief, in het teken van deze crisis.
  
Niet iedereen kan naar ons land komen, zoveel is duidelijk. Maar het is oorlog aan de grenzen van Europa. Solidariteit werkt, wegkijken niet. 
 
Nahima

Vluchtelingencrisis: van integratie naar wintegratie
10 september 2015

De huidige vluchtelingencrisis is schrijnend. De vluchtelingen, maar ook de mensen hier verwachten van ons, de politiek, het beleid antwoorden op die dringende noden. Het is een zeer complex dossier dat zeer vele vragen oproept, waarvoor niet altijd kant-en-klare oplossingen voor zijn en waarin zovelen een verantwoordelijkheid hebben.
 
Als CD&V vragen we om meer in te zetten op opvang van oorlogsvluchtelingen in ons land. Wie hier verblijft als erkende vluchteling krijgt waar hij recht op heeft: niet meer, maar ook niet minder. Opvang begint aan de buitengrenzen van de EU. Alle EU-lidstaten moeten een gelijkwaardige inspanning leveren. Een evenwichtig spreidingsplan over alle Europese landen is de sleutel. Ook moet er ingezet worden op voldoende taal- en inburgeringscursussen, zodat we van integratie WINTEGRATIE kunnen maken. Ten slotte is het van groot belang om de oorzaak ook aan de bron aan te pakken. Ik bepleitte ons CD&V-standpunt niet enkel in de Kamercommissie op 10 september, maar ook in de Zevende Dag van 13 september.
 

Nee tegen opdeling in 'A-burgers en B-burgers'
27 augustus 2015

In verschillende media verwierp ik het voorstel  van N-VA voor een apart statuut voor vluchtelingen. Als CD&V staan wij voor een strikt maar humaan asielbeleid. We kunnen niet het droomland zijn van iedereen in armere landen, dus economische migranten worden hier afgewezen. Maar voor vluchtelingen is de situatie compleet anders. Het zijn mensen die vluchten voor oorlog of omdat ze vervolgd worden omwille van hun politieke of religieuze overtuiging, geaardheid, ...
  
Wij zeggen duidelijk njet op een systeem van eerste- en tweederangsburgers, van A- en B-burgers. We willen mensen geen andere behandeling geven louter op basis van hun afkomst. Mensen in dezelfde situatie hebben recht op dezelfde rechten en plichten. 
  

Solidariteit helpt, wegkijken niet (Interview De Morgen)
7 september 2015             
 
De vluchtelingenstroom moet in perspectief geplaatst worden. Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht. In tegenstelling tot wat velen ook denken, komen die mensen niet allemaal naar hier. Slechts een fractie komt naar Europa. Meer dan 95% van de vluchtelingen wordt opgevangen in de buurlanden. De vluchtelingencrisis is heftig, maar beheersbaar. Solidariteit helpt, wegkijken niet.

Een fragment uit het interview:

Ze benadrukt het vaker: niet iedereen kan naar ons land komen. Maar het is oorlog aan de grenzen van Europa. "En als mensen vrezen voor hun leven, dan gaan ze op de vlucht. En dan is het aan BelgiŽ om genereus te zijn. Iedereen begrijpt dat de situatie niet houdbaar is voor landen als Griekenland en ItaliŽ. We moeten solidair zijn en kiezen voor een eerlijke spreiding."
 

In debat over de vluchtelingencrisis in ATV Wakker op Zondag
6 september 2015             

 

Het politiek debat tijdens Wakker op Zondag van 6 september stond ook in het teken van de vluchtelingencrisis. Het was een pittig debat, waarin ik pleitte voor solidariteit en menselijkheid in plaats van profileringsdrang op de kap van de zwaksten.

 

Ook Antwerpen kan haar steentje nog bijdragen. Onze stad kan zich bijvoorbeeld richten op een specifieke groep, zoals niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. We hebben daar al de nodige expertise in. We kunnen als stad niet zeggen dat we niets doen.

   

Bekijk het debat hier. 


De vluchtelingencrisis zullen we samen moeten aanpakken, ook in Antwerpen
8 september 2015
 
Niemand zal ontkennen dat Antwerpen al zware inspanningen levert als het gaat om begeleiding van erkende vluchtelingen. Zoals in veel grootsteden staan we ook voor extra uitdagingen als het gaat om de aanpak van armoede, werkloosheid en integratie van nieuwkomers.  Maar, als we pleiten voor solidariteit en een goed spreidingsbeleid in Europa en in ons land, dan zullen we ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen en iets doen. 
  
Maar Antwerpen moet ook een bijdrage leveren in de aanpak van deze vluchtelingencrisis.  Heel concreet stel ik, samen met onze fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad Caroline Bastiaens en ons OCMW-raadslid Paul Devroey het volgende voor: meer NBMV (niet-begeleide minderjarige vreemdelingen) opvangen, ondersteuning door pleeggezinnen en meer intensieve taalcursussen Nederlands.
 
Lees meer.

OVSE: zorg voor veilige vluchtroutes
 14 september 2015

               

Tijdens de herfstmeeting van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die doorging in MongoliŽ, pleitte ik voor veilige vluchtroutes voor oorlogsvluchtelingen via humanitaire/tijdelijke visa. Zo kunnen we niet alleen mensenlevens redden, maar ook de mensensmokkelaars droog leggen. Mijn pleidooi werd opgepikt in de gemeenschappelijke verklaring van christendemocraten, socialisten en liberalen.

Toelichting vluchtelingencrisis

 

Heel wat mensen zitten met vragen: waarom komen ze naar hier? Kunnen we hen opvangen? Waar hebben zij recht op? Hoe moeten deze mensen integreren? Kunnen wij nog helpen? ...

 

In de komende weken en maanden geef ik een toelichting over de aanpak van de vluchtelingencrisis in heel wat CD&V-afdelingen. Een overzicht:

 

Woe.7/10
20u00
CD&V Oud-Turnhout
Parochiezaal Meuletiende, Meuletiende, Turnhout
Iedereen welkom
Do. 8/10
20u00
CD&V Rumst
Parochiale kring, Veerstraat 46, Rumst
Enkel CD&V-leden Rumst
Di. 20/10
20u00
CD&V Willebroek
Locatie te bevestigen
Iedereen welkom
Vrij. 23/10
20u00
CD&V Sint-Amands
Parochiezaal Lippelo, Lippelodorp, Sint-AmandsCD&V-ledenfeest
Di. 27/10
20u00
CD&V Kapellen
Locatie te bevestigen
Iedereen welkom
Woe. 28/10
20u00
CD&V Puurs
Locatie te bevestigen
Enkel CD&V-leden Puurs
Do. 29/10
20u30
CD&V Antwerpen-Borgerhout
Cortina, Kerkstraat 66, Antwerpen
Iedereen welkom
Ma. 9/11
20u00
CD&V Kalmthout
Zalen De Kievit, Kievitstraat, Kalmthout
Iedereen welkom

Iedereen welkom op de gespreksavond met Minister van Justitie Koen Geens in Antwerpen

 

Op woensdag 21 oktober komt Minister van Justitie een toelichting geven over zijn justitieplan. Iedereen is welkom vanaf 20u00 in de Karel De Grote-Hogeschool, Nationalestraat 5 in Antwerpen.

 



Ik ben parlementslid kunnen worden dankzij de steun en sympathie van velen. Daarom maak ik graag tijd vrij voor jou. Wil je met je vereniging graag eens het Federaal Parlement bezoeken en genieten van een gratis rondleiding ?  

 

Wil je met je vereniging een debat of informatiesessie inrichten over ťťn van de onderwerpen die ik volg: armoede, sociale zekerheid, pensioenen, statuut arbeiders/bedienden, vrouw en emancipatie, gezin, vrijwilligerswerk, asiel en migratie of een onderwerp naar keuze ?  

 

Aarzel dan niet en contacteer mij via de hieronder staande contactgegevens. 

Nahima Lanjri
Paleis der Natie
1008 Brussel 
Tel: 02/549 89 45 

 

Heeft U nog vragen of opmerkingen? Bent u verhuisd of is uw e-mailadres veranderd? Stuur een e-mail of bel mij gerust.
Kent u nog mensen aan wie ik deze nieuwsbrief mag sturen? Geef mij een seintje.

 Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor de voorgaande nieuwsbrieven!