Header3
17 oktober 2013 
Afscheid van Wilfried Martens
Strengere straffen voor schijnhuwelijk en schijnsamenwoonst
Politici moeten consequent zijn
Akkoord eenheidsstatuut arbeiders/bedienden
Jongeren blijvend activeren naar werk
Gewenst: meer duidelijkheid over Salduz (bijstand van advocaat)
SOSAME wint de prijs Caritas International
De Turnhoutsebaan moet voor iedereen veiliger worden
Jeugdbeleid in Borgerhout: veel overleg, te weinig actie
En het Sociaal Reuzeke 2013 gaat naar ...
Iedereen welkom
Nahima in beeld


Beste ,

Zoals u wellicht al heeft gemerkt, draait het parlement al een tijdje op volle toeren. In september zijn we gestart met de besprekingen van wetsvoorstellen over de staatshervorming, intussen zijn ook alle commissies volop bezig en deze week bespreken we de regeerverklaring. Het belooft alleszins weer een boeiend jaar te worden met vele uitdagingen voor de boeg. Ik zet het begin van het officiŽle werkjaar dan ook graag in met een nieuwe nieuwsbrief met heel wat informatie, initiatieven die ik heb ondernomen, wetsvoorstellen die ik nog wil verwezenlijken en het afscheid van een groot man.


Afscheid van Wilfried Martens
10 oktober 2013  

Vorige week donderdag overleed Wilfried Martens op 77-jarige leeftijd. Ik zal mij Wilfried altijd herinneren als een enorm plichtsbewuste, lieve en warme man. Een man die nooit zijn idealen verloochende, maar ook wist dat men enkel met een compromis vooruit kan. Europa, BelgiŽ en Vlaanderen verliezen met zijn heengaan een "grote meneer"

Lees meer 

Federaal


Strengere straffen voor schijnhuwelijk en schijnsamenwoonst
23 september 2013  

Op 3 oktober werd de nieuwe wet op de schijnhuwelijken en schijnwettelijke samenwoonst van kracht. Een dossier waar ik al jaren mee aan de kar trek in het parlement.

Ik ben tevreden met de aanpak van deze misbruiken, want ze maken veel slachtoffers. Maar ik wil er echter ook op wijzen dat het werk nog niet af is. In de praktijk kunnen de opvolging en de vervolging in deze dossiers nog veel beter.


Lees meer 

Politici moeten consequent zijn
27 september 2013   

 

zevende dag

Naar aanleiding van het dossier van Navid Sharifi laaiden de emoties in het migratiedebat hoog op. Ik pleit in eerste instantie voor sereniteit. We hebben met z'n allen in het parlement gekozen voor duidelijke asielprocedures en een onafhankelijk orgaan, namelijk het Commissariaat Generaal voor Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS), dat na grondig onderzoek beslissingen neemt op basis van criteria die internationaal vastliggen. Die beslissingen dienen we als politici dan ook te aanvaarden. We moeten consequent zijn.

 

Herbekijk het debat op de zevende dag 

Lees meer 


Akkoord eenheidstatuut arbeiders/bedienden
27 september 2013  

  

(c) ACV 
Voor de zomer hebben we er in de commissie sociale zaken al heel wat besprekingen gevoerd over de harmonisering van het statuut van arbeiders en bedienden. Maar eindelijk is het zover: vanaf 1 januari 2014 gaat het nieuwe eenheidsstatuut arbeiders en bedienden in.  

 

Hierover is er namelijk een akkoord bereikt tussen de sociale partners en de regering. Binnenkort bespreken we de wetteksten en kunnen we die eindelijk goedkeuren.

 

Lees meer  


Jongeren blijvend activeren naar werk
9 oktober 2013  

jongeren
BelgiŽ kent een jongerenwerkloosheid van net geen 20%. Om iets te doen aan deze hallucinante cijfers bestaan er in BelgiŽ specifieke tewerkstellingsmaatregelen voor jongeren. Ik kwam te weten dat een deel van deze werkloze jongeren spijtig genoeg niet kunnen genieten van deze maatregelen omdat ze vanuit het OCMW begeleid worden.

Ik heb de minister van werk tijdens de commissie sociale zaken van 9 oktober dan ook hierover ondervraagd en gevraagd om de maatregelen ook te verruimen naar deze doelgroep.
 

 

Hier kan u mijn mondelinge vraag vinden 

Lees meer


Gewenst: meer duidelijkheid over Salduz (bijstand van advocaat) 
2 oktober 2013  

Ik heb bij de minister van justitie aangedrongen op betere richtlijnen voor de politie, opdat deze de Salduz-wetgeving in de praktijk correcter zouden toepassen. Bij de politie van Antwerpen was namelijk onduidelijkheid gerezen of "afstand van rechtshulp" nu gold voor het eerste verhoor, of de eerste 24 uur.

Hier kan u mijn mondelinge vraag vinden
Lees meer  

SOSAME wint de prijs Caritas International - Deckers
9 juli 2013  

(c) Isabel Corthier 
De prijs Caritas International - Deckers, waar ik in de jury zit, ging in 2013 naar het psychiatrische centrum SOSAME (Soins de Santť Mentale) in Rwanda dat onder leiding van Jean-Baptiste Musawu in moeilijke omstandigheden fantastisch werk levert en voor een mentaliteitswijziging
omtrent psychiatrische zorgverlening zorgde in de Kivustreek .

Lees meer

Borgerhout


De Turnhoutsebaan moet voor iedereen veiliger worden
30 september 2013 

ATV Met belgerinkel naar de winkel, ik ben er voorstander van, maar ik heb liever dat deze fietsten niet op het voetpad rijden, waar ze - zeker als ze racen - een gevaar vormen voor de voetgangers. Een toenemende problematiek in Borgerhout en ook op andere plekken in de stad.

We moeten onze ogen echter niet sluiten voor het echte probleem. Vele fietsers wijken uit naar het voetpad omdat ze zich onveilig voelen op de Turnhoutsebaan.


Herbekijk het verslag van ATV
Lees meer

Jeugdbeleid in Borgerhout: veel overleg, te weinig actie
30 september 2013   
 

De laatste districtsraad van Borgerhout stond in het teken van jongeren. Tijd om het districtsbestuur te ondervragen over het jeugdbeleid. Ik juich het overleg toe dat het districtsbestuur onderhoudt met de jeugdverenigingen, maar ik hoop dat men in de toekomst verder gaat dan enkel overleg en zich meer toelegt op concrete initiatieven. Met praten alleen los je het probleem van het tekort aan ruimte en lokalen voor jongeren niet op.

 

Lees meer 


En het Sociaal Reuzeke 2013 gaat naar ...
28 september 2013

Ik had de eer om op zaterdag 28 september " 't Sociaal Reuzeke 2013", de prijs voor vrijwilligerswerk, uit te reiken aan Al Ikram en Steunproject.

Met deze tweejaarlijkse prijs wil ACW-Borgerhout organisaties ondersteunen die zich inzetten voor een betere verstandhouding en samenwerking tussen diverse groepen in
de samenleving.

Lees meer 

Iedereen welkom
Nahima in beeld


Openingsceremonie van het Belgian Asia Forum (20/07/2013)
Opening Belgian Asia Forum 3
Opening Belgian Asia Forum 2 Opening Belgian Asia Forum 1
Feest in de wijk, Kerkstraat Plage (27/07/2013)

Gedachtewisseling met onze collega's van CDA in Den Haag (06/09/2013)

Samen in dialoog over vrouwen, emancipatie en islam  (10/10/2013)

 OVSE top in Dubva (Montenegro) (14/10/2013)parlement

Ik ben parlementslid kunnen worden dankzij de steun en sympathie van velen. Daarom maak ik graag tijd vrij voor jou. Wil je met je vereniging graag eens het Federaal Parlement bezoeken en genieten van een gratis rondleiding ?  

 

Wil je met je vereniging een debat of informatiesessie inrichten over ťťn van de onderwerpen die ik volg: armoede, sociale zekerheid, pensioenen, statuut arbeiders/bedienden, vrouw en emancipatie, gezin, vrijwilligerswerk, asiel en migratie of een onderwerp naar keuze ?  

 

Aarzel dan niet en contacteer mij via de hieronder staande contactgegevens. 

Nahima Lanjri
Paleis der Natie
1008 Brussel 
Tel: 02/549 89 45 

 

Heeft U nog vragen of opmerkingen? Bent u verhuisd of is uw e-mailadres veranderd? Stuur een e-mail of bel mij gerust.
Kent u nog mensen aan wie ik deze nieuwsbrief mag sturen? Geef mij een seintje.

 Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor de voorgaande nieuwsbrieven!