Abonneren op
CNNederland
|  |
|
|
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen (archief).
|
Column
| |
'Elk Voorjaar heb se Nadeel'
Al gaat de vergelijking helemaal mank - het origineel is immers 'elk nadeel heb se voordeel' - het voelt goed om toch nog een keer indirect Cruijff aan te halen (originele quote Volkskrant, Michiel Severin). Cruijff was veel - maar niet per se had hij de behoefte grappig te zijn. Meestal serieus. En zo is het ook met dit onderwerp. Het voorjaar is heerlijk - we kijken er allemaal naar uit: zonnetje, tulpen, bloesems, etc. Maar voor veel mensen, waaronder veel contactlensdragers, heeft het ook een groot nadeel. Het nadeel weegt soms zelfs op tegen het voordeel. Daar moeten we serieus mee omgaan in onze praktijk. Daarom in Review of Cornea & Contact Lenses: '20 Pearls on Ocular Allergy and Dry Eye'. Nu komt er vanuit de VS een nieuw onderzoek, met een opvallende uitkomst. Waar gaat het om: 5744 participanten van boven de 12 jaar deden mee aan een enquête naar de relatie tussen hooikoorts en myopie in deze grote cross-sectie studie. Het gemiddelde percentage hooikoorts was 12.1%, en het opvallende was dat hoog-myopen een 2.7 maal grotere kans op hooikoorts hadden vergeleken met emmetropen. De onderzoekers geven aan dat deze associatie opvallend is en uitnodigt tot verder onderzoek. Met andere woorden: harde conclusies zijn nog niet te trekken. Maar het is minimaal een interessante observatie. Of zoals Cruijff zei: "Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt".
Eef van der Worp
|
Multidisciplinaire Aanpak
| |
Myopie Controle - the Dutch Way
'Get in charge of myopia control, the Dutch way' was de titel van een sessie op het NCC, dat de stand van zaken op het gebied van myopiebeheersing in Nederland besprak. Myopie controle behoeft een multidisciplinaire aanpak. Ons beroep kan hier mogelijk een centrale rol in spelen want de refractie (ons vak) is leidend, de setting (eerstelijns oogzo'rg) en kennis van optiek (lenzen en oog) kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Jan Roelof Polling, samen met Willem Tideman van het Erasmus MC aanwezig, stelde in deze sessie: "De refractie, daar kunnen we in 90% van de gevallen op af gaan. Een enkele keer klopt de aslengte niet met de refractie. Maar wij vinden het een noodzaak voor de 100% zekerheid de gehele biometrie in kaart te brengen... hoe jonger we beginnen des te beter het is". Gabriëlle Janssen namens de OVN voegde toe: "Voor mij is het een noodzaak dat we inzetten op de kwaliteit van de mensen die de behandeling doen. Een multidisciplinair team." Ron Beerten sluit daarbij aan: "Een goede dialoog opstarten met oogheelkunde is de basis. Wij willen onze klanten behoeden voor hoge myopie. Als contactlenzen daar een rol bij kunnen spelen dan doen wij natuurlijk graag mee. Alles in het belang van het kind". Roel Jonker namens de ANVC zegt: "Ik ben het eens met alle sprekers en wil er extra voor waarschuwen dat het makkelijk een commerciële zaak kan worden. En dat moeten we voorkomen. Het gaat in eerste instantie om het kind, dat moet centraal staan." Riens Gort schreef hier een mooie synopsis over: zie hiervoor een van de volgende edities van Eyeline Magazine.
|
Myopiebeheersing
| |
Langis Michaud, ook spreker op het NCC 2016, geeft in Contact Lens Spectrum een prachtig overzicht van myopie controle (MC) in de praktijk. Hij stelt hierin dat MC in ieder geval aan iedereen aangeboden moet worden die tot een risicogroep behoort en/of waar een snelle progressie van myopie wordt waargenomen. Hij stelt dat er typisch een hoge verandering in refractiesterkte ontstaat (een snelle afname van de hypermetropie die standaard bij jonge kinderen aanwezig is) ongeveer twee jaar voordat myopie wordt vastgesteld. Dit is meestal bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar; is een voorname risicofactor, en is reden om een MC behandeling in te stellen. Nadat myopie is vastgesteld, is de mate van verandering meestal geringer: -0.50D tot -0.75D per jaar, en vertraagt het daarna nog verder. De axiale lengte (AL) volgt hetzelfde patroon: AL elongatie accelereert doorgaans ook in de twee jaren voor het ontstaan van myopie. Het is belangrijk volgens Michaud dat de oogonderzoeker inziet dat myopieprogressie niet lineair is. Wanneer te beginnen met MC? Volgens Michaud is dat geïndiceerd als de myopie de 1D al heeft bereikt voor het 10e-12e levensjaar en/of als de progressie meer dan 0.5D verandering per jaar is - dat is het moment om na te denken over een traject met MC behandeling - atropine en/of contactlenzen.
|
Contactlens Verzorging
| | Advies op Maat
Onderzoekers in Spanje onderzochten of het drogen van het lensbakje aan de lucht invloed heeft op de effectiviteit van alles-in-een vloeistoffen. Ze stelden vast dat het dagelijks drogen van het lensbakje aan de lucht de osmolariteit van de lensvloeistof kan verhogen. En een hogere osmolariteit leidt tot meer comfortklachten en vaker tot een prikkerig gevoel, terwijl de kans op roodheid en corneale danwel conjunctivale staining toeneemt. Bij klachten kan hier eventueel rekening mee worden gehouden. Een studie in Eye & Contact Lens kijkt naar het effect van lens verzorgingssystemen op de bevochtiging van silicone hydrogel contactlenzen. De studie laat zien dat er grote individuele verschillen zijn tussen verschillende materialen in combinatie met verschillende vloeistoffen. Nog meer over contactlensvloeistoffen: de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) geeft op hun website (5 april 2016) voor de lensdrager een 'checklist' voor waterstofperoxide. Hun voornaamste advies: 'To Avoid Injury, Follow All Instructions'. Een advies dat we in de praktijk ook niet genoeg kunnen benadrukken. Al deze onderzoeken onderstrepen het belang van een individuele aanpak met betrekking tot lensvloeistoffen, en dat de lensdrager beseft dat hij bij een specialist aan moet kloppen voor een goed advies over verzorgingssystemen.
|
Going Dutch
| |
Proefschrift Multifocale Intraoculaire Lenzen
Jan Willem van der Linden verdedigde op 30 maart met succes zijn proefschrift ' Clinical developments in Multifocal Intraocular Lens Surgery' aan de Universiteit van Amsterdam. Multifocale implantlenzen die zowel dichtbij als veraf een scherp beeld geven, maken een leesbril na een staaroperatie overbodig. De bijwerkingen van de lens zijn acceptabel stelt optometrist Van der Linden in zijn proefschrift. Voor zijn onderzoek vergeleek de promovendus 90 ogen met diffractieve multifocale implantlenzen, met 143 ogen die een lens kregen met een leessegment. De diffractieve multifocale implantlenzen presteerden daarbij beter op een afstand van dertig tot veertig centimeter. De patiënttevredenheid verschilde niet tussen de twee groepen. In beide groepen hebben mensen, zeker de eerste maanden na de operatie, soms last van schitteringen, of van halo's rond een lamp. Dat verdwijnt doorgaans wanneer het uitgerekte kapseltje waarin de ooglens zit, zich heeft aangepast aan de maat van de nieuwe lens, stelt het proefschrift.
|
Nieuws van de Sponsor
| |
Eenvoud en Succes
Heeft u de eenvoud en het succes al ervaren van 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL? Tijdens het NCC 2016 - GET IN CHARGE is onze nieuwste lens 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL gelanceerd. Deze innovatieve nieuwe multifocale lens met INTUISIGHT™ technologie is ontworpen op basis van wetenschappelijk onderzoek en heeft maar liefst 183 verschillende optische designs. Het resultaat hiervan is dat deze lens eenvoudig is aan te meten (dus veel minder stoeltijd) en zeer succesvol is gebleken in de praktijk. Afgelopen week hebben wij de speciaal ontwikkelde aanpasblokjes voor deze lens rondgestuurd. Hierin staan in 4 verschillende stappen uitgelegd hoe de aanmeting van 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL in zijn werk gaat. Daarnaast staat hier ook uitgelegd welke stappen u kunt zetten om het verkregen resultaat verder te optimaliseren. Eenvoud en succes zijn de sleutelwoorden. Daarnaast is deze lens gebaseerd op het succes van 1-DAY ACUVUE® MOIST, waarmee comfort is gegarandeerd op het presbyope oog. Mis dit niet!
Klik hier voor meer informatie.
|
Hot Spot
| |
Het best gelezen item van de vorige editie van CNNederland was:
|
Programma
| | Congressen & Lezingen
- EFCLIN, 28-30 april, Valencia (ES)
- ECLSO, 30 sept-1 okt, Parijs (FR)
- European Ophthalmology Conference, 21-23 sept, Amsterdam
- BCLA ASIA conference, 13-14 sept, Hong Kong
- AAO, 9-12 nov, Anaheim (US)
|
Na- & Bijscholing
| | ANVC-CE
ANVC-CE staat voor continue educatie van de ANVC - een online educatieplatform voor de contactlensspecialist. Modules kunnen in eigen tijd, en eigen tempo, worden gevolgd en worden afgesloten met een online multiple choice toetsing. Twee beschikbare modules gaan over de vorm van het oog: 'de vorm van de cornea' en 'de irregulaire cornea'; hoe herken ik bijvoorbeeld een keratoconus? Twee andere modules samen gaan over 'Contactlens Complicaties'.
ANVC-CE website
|
|
|