Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Digital Eye Strain
Daglenzen
Traanmeniscus
Going Dutch
Nieuws van de Sponsor
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Augustus 2015
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen (archief).
Column
Brien Holden

Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn - onlangs is Brien Holden overleden. Toevallig schreef ik recent een column voor het vakblad Eyeline over hem: 'Onlangs zag ik Brien Holden weer eens optreden in Freiburg (Duitsland), op een congres waar ik ook mocht spreken. Brien is inmiddels 73 jaar, en in mijn  eerste herinneringen op gebied van congressen - de ANVC congressen van toen waarschijnlijk - zie ik die man al voor me. Je zou verwachten dat op deze leeftijd hij wel wat aan overredingskracht en energie heeft ingeboet. Maar niets is minder waar. Hij krijgt wel eens kritiek, dat hij een olifant in de porseleinkast van de toch al breekbare contactlenzen kan zijn. Maar ik ken niemand die zo'n overtuigingskracht heeft als Brien Holden. Charisma in pure vorm.' Hij is voor mij, als 'educator', een groot voorbeeld - een icoon. Zijn verhaal in Freiburg ging over de dramatische toename van myopie. Vervolgens schreef ik op basis van zijn verhaal: 'Of Brien dat allemaal nog mee gaat maken is de vraag - maar dat er veel gaat veranderen tussen nu en 2050 staat vast. We zullen alles in het werk moeten stellen om deze epidemie te stoppen - of in ieder geval zoveel mogelijk te remmen.' Helaas zal Brien het dus niet meer meemaken... Maar zijn profetische woorden zullen voortleven. Rust zacht Brien.
Eef van der Worp
Fluopatronen
Hoe lang wachten met beoordelen na toedienen?    
  
De Ophthalmic Research Group van de Life and Health Sciences afdeling van Aston University in Birmingham (UK),onder leiding van James Wolffsohn, onderzocht wat het optimale tijdsmoment is om vormstabiele lenzen te beoordelen. Parallelpassingen, en lenzen die 0.2mm vlakker en 0.2mm dieper werden aangepast, werden geobserveerd met kobaltblauw licht en een geelfilter. Statistische analyse van de data liet zien dat de optimale intensiteit varieert met het type lenspassing: dus anders is voor een vlakke, een parallel aanpassing en voor een diepe passing. Maar gemiddeld nam de stabiliteit van de fluoresceļne intensiteit standaard af, met een optimale intensiteit na 30s tot 3min. Dit indiceert volgens de onderzoekers dat dit (30s tot 3min) het beste tijdslot is voor subjectieve beoordeling van vormstabiele in de praktijk.
Myopiebeheersing
Wat is het verschil tussen -3D en -5D?

De nieuwe website 'Myopia Profile' van Kate Gifford is een mooi platform en discussieforum. In een van haar columns vraagt Kate zich af of er verschil is tussen -3D en -5D refractieafwijking. Los van de dikkere glazen en lenzen met lagere Dk/t, is vooral een netvliesloslating een zorg. Myopen tussen -0.75D en -3.00D hebben een 3.2x grotere kans hierop dan emmetropen. Tussen -3D en -5D verdriedubbelt dit. Voor maculopathie als gevolg van myopie, een nog relatief klein probleem wat vrijwel zeker zal toenemen, geldt dat tot -5D de kans hierop heel klein is (0.42%), maar boven de -5D dit toeneemt tot 25.3%. De kans op maculapathie is dus 1 op 4 boven de -5D, schrijft Kate. Volgens haar zijn er dus wel degelijk belangrijke verschillen, en is het remmen van myopie in de contactlenspraktijk een 'must' voor de gezondheid van onze lensdragers.
Roodheid & De Bulbaire Conjunctiva
Eerst Luisteren, dan Kijken

Thomas Quinn kijkt in het augustusnummer van Contact Lens Spectrum naar het rode oog. 'Location, Location, Location' is een voorname pijler van het onderzoek bij een rood oog volgens het artikel. Daarnaast is het belangrijk na te gaan of er andere symptomen zijn, zoals jeuk (denk aan allergie) of branderigheid (denk aan een droog oog) bijvoorbeeld. En natuurlijk: zijn er contactlenzen, en hoe is de staat daarvan? Maar niet alle rode ogen bij lensdragers zijn per se contactlens gerelateerd. De belangrijkste tip in het artikel is een goede anamnese af te nemen: 'eerst luisteren, dan kijken'. Gelieerd aan het voorgaande, en ook in hetzelfde blad, kijkt Jill Woods in bredere zin naar de conjunctiva, in relatie tot contactlens dragen: naast conjunctivale hyperaemie (roodheid dus) worden conjunctivale staining en conjunctivale indentatie (door de lensrand) onder de loep genomen. Daarnaast komen ook conjunctivale flaps, LIPCOFs en zelfs limbale stamcel deficiėntie aan bod.
Going Dutch
Scleraal Verhaal
 
Scleralenzen blijven verbazen, en de populariteit wereldwijd blijft groeien. Specialty congressen wereldwijd staan er bol van. Ontwikkelingen op scleralens gebied volgen zich snel op - het aantal publicaties op dat vakgebied van na 2010 is inmiddels talrijker dan het aantal van voor 2010. Reden genoeg om het standaardwerk 'A Guide to Scleral Lens Fitting', wat in 2010 is geschreven en welke inmiddels in acht verschillende talen beschikbaar is, te herzien. De 2.0 versie van 'A Guide to Scleral Lens Fitting', welke gratis te downloaden is van de Pacific University website, lijkt in eerste instantie misschien veel op zijn voorganger, maar bijna geen zin is onaangeroerd gebleven.Het aantal pagina's ging van 54 naar 68 en de referentielijst van 2.5 naar 5 pagina's. De bijdrage van Nederlandse specialisten aan de nieuwe gids is niet onaanzienlijk.
Nieuws van de Sponsor
Limbale Roodheid
  
Nu de zomer op zijn einde loopt is het weer tijd om onze reeks Educational Moments® weer voort te zetten. Voor de zomervakantie waren we gebleven bij de bulbaire roodheid, iets wat in de praktijk kan worden gezien bij zowel lensdragers als ook de niet-lens dragers. Deze keer nemen we de limbale roodheid onder de loep, iets wat we bij contactlens dagers met latente problemen tegen kunnen komen. Limbale roodheid is een belangrijk signaal wat duidt op een probleem in de interactie met de contactlens. Daarmee is natuurlijk nog niet de oorzaak direct bekend, maar we zullen moeten gaan zoeken. In deze Educational Moment® vindt u weer een overzicht van de mogelijke symptomen, de klinische beelden en de mogelijke oorzaken en eventuele oplossingen. Uiteraard is er voor diegene die graag meer verdieping willen in het onderwerp ook weer een lijst beschikbaar met aanvullende informatie.
 
  

Programma

Congressen & Lezingen

 

*zie ook www.optiekagenda.nl  

Na- & Bijscholing 

ANVC-CE

 

ANVC-CE staat voor continue educatie van de ANVC - een online educatieplatform voor de contactlensspecialist. Modules kunnen in eigen tijd, en eigen tempo, worden gevolgd en worden afgesloten met een online multiple choice toetsing. Twee beschikbare modules gaan over de vorm van het oog: 'de vorm van de cornea' en 'de irregulaire cornea'; hoe herken ik bijvoorbeeld een keratoconus? Twee andere modules samen gaan over 'Contactlens Complicaties'.

ANVC-CE website

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.