Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Zacht Torisch
Veiligheid Zachte Lenzen
Myopiebeheersing
Going Dutch - Het Rode Oog
Nieuws van de Sponsor
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Juni 2015
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen (archief).
Column
Prutsers?

Hoe goed kunnen we een zachte lenspassing beoordelen op het oog? Belda-Salmerón et al in Contact Lens & Anterior Eye vergeleken subjectieve beoordelingen (door vier onderzoekers) met objectieve beoordelingen (via digitale spleetlampbeelden) in dat kader. Ze beoordeelden de centratie van de lens, de horizontale 'lag' na oogbewegingen, de beweging van de lens na een knipperslag bij het naar boven kijken en de beweging van de lens na een push-up test. De waarden van de subjectieve waarnemingen in vergelijking met de objectieve waarden varieerden significant. Dit geeft aan dat subjectieve gradering zowel in de praktijk als in klinische studies van beperkte waarde is. De objectieve beeld-analyse daarentegen liet goede resultaten zien: volgens de onderzoekers kan met digitale technieken een accurate en betrouwbare beoordeling van de zachte lens plaatsvinden, met een goede herhaalbaarheid. De objectieve beoordelingen waren substantieel nauwkeuriger en betrouwbaarder dan de subjectieve beoordelingen.
Eef van der Worp
Zacht Torisch
Torische Lenzen beter bij Autorijden? 
  

Autorijden is voor een groot deel een visuele aangelegenheid. Indien astigmatisme bij zachte lenzen niet wordt gecorrigeerd - kan dit dan een nadelig effect hebben op het rijgedrag? Voorgaande studies konden dat effect niet aantonen, maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Virginia in de VS kan dat te maken hebben met het soort rijtest dat gebruikt wordt. In hun studie (met een rijsimulator) vond men dat het type correctie een verschil in rijgedrag kon maken. Correctie met torische lenzen resulteerde in significant veiliger rijgedrag dan geen correctie (p<0.05), terwijl dit bij sferische correctie (ten opzichte van geen correctie) niet het geval was (p=0.118). Dit is een voorlopige studie en vervolgonderzoek is nodig, stellen de onderzoekers, om deze resultaten te bekrachtigen. Zie link hieronder voor het volledige (PDF) artikel en de discussie.
Veiligheid Zachte Lenzen onder de Loep
Educatie is het Sleutelwoord

Het Amerikaanse blad 'Optometric Management' kijkt in een special naar 'What do Consumers Want'. Onder andere online service en online (visus-)testen worden onder de loep genomen. Onder het kopje 'contactlenzen' kijkt Jason Miller vooral naar hoe de lensdragers onze contactlenspraktijk bekijken. Alles is perceptie immers. Wat is het beeld dat wij achterlaten? Niet iedereen begrijpt dat regelmatige controles noodzakelijk zijn, en ook wat betreft het verzorgingssysteem bestaat vaak onduidelijkheid. Reinigt en vervangt men regelmatig het lensbakje bijvoorbeeld? Gebrek aan educatie en informatievoorziening blijkt telkens weer een van de voornaamste oorzaken te zijn van contactlensgerelateerde problemen. Onlangs werden zachte lenzen weer eens flink onder de loep genomen - vaak op een ongenuanceerde manier en breed uitgemeten in de media. Nieuws was er niet, maar belangrijk is het wel. Deze publicaties kunnen ons helpen dit agendapunt weer op de kaart te zetten - tijdens een (hopelijk) periodieke lenscontrole. Educatie is het sleutelwoord.

Myopiebeheersing
De Myopie Epidemie  

 

Educatie en informatievoorziening is ook een van de sleutelwoorden als het gaat om myopiebeheersing - onderwerp van een 'special' in de laatste editie van CNNederland. Het vooraanstaande blad NATURE besteedde onlangs aandacht aan dit fenomeen, in een omslagartikel met als titel 'The Myopia Boom'. Internationaal gaat het om een epidemie, in Europa valt de incidentie in relatieve termen mee. Een Europees consortium heeft de handen ineen geslagen om te onderzoeken hoe vaak myopie voorkomt binnen Europa, en in welke mate: de European Eye Epidemiology (E(3)) Consortium. Binnen hetzelfde thema van myopiebeheersing bericht de Britse krant The Daily Mail dat het in Taiwan illegaal is om kinderen onder de twee jaar op een iPad te laten spelen (omdat dit myopie ontwikkeling zou stimuleren), en onder de 18 jaar moet het tot 'redelijke proporties' worden gelimiteerd.

Going Dutch
Het Rode Oog

 

Op 1 juni werd de OVN themadag 'het rode oog' georganiseerd. Aanleiding was dat er een handelingsinstructie rond dat thema is opgesteld omdat we in de eerstelijns oogzorg nogal eens als eerste aanspreekpunt benaderd worden, zeker bij contactlensdragers. De vraag daarbij is: is het ernstig, en is (spoed-?) doorverwijzing nodig? Roodheid heeft in essentie een alarmfunctie - eigenlijk is het een ingebouwde sirene in het oog. Het is niet de roodheid an sich die ons zorgen baart (die gaat doorgaans wel weer weg) - maar wat is de oorzaak? Dit kan heel divers zijn, en vele van die oorzaken kwamen aan bod: van een toxische reactie (Marco van Beusekom), infiltraten en ulcera (Gabriëlle Janssen), acuut en neovasculair glaucoom (oogarts Richard Zegers), Stevens-Johnson syndroom (Michaella Sas-Meertens) en ooglidafwijkingen (oogarts John Hughes) tot uveitis, episcleritis en scleritis (Ton Nguyen, oogarts in opleiding). Daarnaast werden er inspirerende presentaties gegeven door Nienke van de Mortel-Peeters, over de opgestelde richtlijn, en Inge Stegeman (optometrist en epidemioloog) over het verschil tussen een richtlijn en een protocol. Stuk voor stuk uitstekende lezingen van Nederlandse bodem. De handelingsinstructie 'Het Rode Oog' is binnenkort op de website van de OVN beschikbaar.  

Nieuws van de Sponsor
Educational Moments: Een Rood Oog 

 

Vandaag presenteren wij u alweer de derde EDUCATIONAL MOMENTS® van dit jaar. Deze keer geven wij u enkele nuttige klinische tips over het rode oog. Begin deze maand organiseerde de OVN een themamiddag over dit onderwerp. Het dragen van contactlenzen op het oog lokt in feite een afweerreactie van het oog uit. In een artikel enige jaren geleden vroeg Professor Nathan Efron zich dan ook af: "Is Contact Lens wear Inflammatory?". Daarnaast gebruiken wij onderhoudsproducten om lenzen te verzorgen en te desinfecteren, maar gaat het lensmateriaal ook een interactie aan met de traanfilm. Allemaal zaken die uiteindelijk een rood oog als gevolg kunnen hebben. Meer tips en literatuur vindt u via de link hieronder in deze EDUCATIONAL MOMENT®. (Voor België: klik deze link s.v.p.).

 

Programma

Congressen & Lezingen

*zie ook www.optiekagenda.nl  

Na- & Bijscholing 

ANVC-CE

 

ANVC-CE staat voor continue educatie van de ANVC - een online educatieplatform voor de contactlensspecialist. Modules kunnen in eigen tijd, en eigen tempo, worden gevolgd en worden afgesloten met een online multiple choice toetsing. Twee beschikbare modules gaan over de vorm van het oog: 'Corneatopografie van het Normale Oog' en 'de Irregulaire Cornea'; hoe herken ik bijvoorbeeld een keratoconus? Twee andere modules samen gaan over 'Contactlens Complicaties'.

ANVC-CE website

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.