Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Lid Wiper Epitheliopathy
Conjunctivale Sensitiviteit
Het Droge Oog
Daglenzen
Nieuws van de Sponsor
Programma
ANVC-CE
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
Oktober 2014
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen (archief).
Column
Bijzonder

Op 26 september werd Rudy Nuijts in Maastricht benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Hoornvliestransplantatie en Refractiechirurgie'. In Nederland zijn er volgens de cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) 44 hoogleraren in de oogheelkunde. Maar wat bijzonder is, is dat er niet één was die is gespecialiseerd in de cornea. Nuijts beschreef in zijn rede 'Eye on Innovation' onder andere nieuwe technieken op het gebied van hoornvliestransplantaties, zoals lamellaire technieken met femtoseconde lasers. Maar ook contactlenzen kwamen aan bod. Volgens Nuijts is de wereldwijde toename van Acanthamoeba infecties een zorg. Hij beschreef een bijzonder geval in de kliniek van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) van een 13-jarig meisje met zachte lenzen die een bilaterale Acanthamoeba infectie opliep. Acanthamoeba is lastig te behandelen. Een zeer intensieve behandeling met ziekenhuisopname en diverse hoornvliestransplantaties volgde. En uiteindelijk, gedeeltelijke restauratie van het zicht. Naast het grote leed dat dit met zich meebracht, vroeg Nuijts zich af wat de gevolgen kostentechnisch zijn. Die zijn niet gering uiteraard. Extra aandacht voor hygiëne bij het lensdragen, en met name het uitbannen van het gebruik van leidingwater is hiermee gerechtvaardigd lijkt het. Nuijts pleitte verder voor het ontwikkelen van anti-microbiële lensmaterialen en het gebruik van daglenzen.
Eef van der Worp
Lid Wiper Epitheliopathy
'There's a Fraction Too Much Friction' 

Er is veel aandacht voor lid wiper epitheliopathy (LWE) sinds Korb et al. dit voor het eerst beschreven in 2002. LWE is gecorreleerd met droge ogen symptomen bij contactlens-dragers. Nieuw onderzoek laat nu zien dat LWE vaker voorkomt op de onderooglidrand (39.5%) dan op de bovenooglidrand (12.0%) bij niet-lensdragers. Bij lensdragers was het verschil tussen bovenste en onderste ooglidrand LWE niet statistisch significant. Wel was de kans op LWE in het algemeen bij lensdragers groter dan bij niet-lensdragers: bovenste ooglidrand LWE werd gezien in 58.1% van de onderzochte ogen en onderste ooglidrand LWE in 68.1% van de onderzochte ogen bij zachte lensdragers. Bij vormstabiele lenzen waren deze waarden respectievelijk 84.4% en 71.9%. Volgens de onderzoekers moet er meer aandacht besteed worden aan de frictiecomponent tijdens de knipperslag. De prevalentie van zowel bovenste als onderste ooglidrand LWE was ook significant hoger bij jongeren ten opzichte van ouderen.
Conjunctivale Sensitiviteit
'Een Gevoelig Punt'?
 

Alle aandacht gaat meestal uit naar corneale gevoeligheid. Maar hoe zit het met de conjunctivale gevoeligheid eigenlijk? Onderzoekers in Japan keken naar de invloed van zachte contactlenzen op conjunctivale sensitiviteit. De conjunctivale gevoeligheidsgrens werd gemeten met een Cochet-Bonnet esthesiometer. De gevoeligheidsgrens in de zachte lensdragers groep (n=12) was met 10.7±2.57 g/mm2 significant lager dan in de niet-lensdragers groep (n=14) met 24.6±7.3 g/mm2. Deze waarden waren voor de palpebrale conjunctiva 9.07±3.02 en 19.2±7.8 (bovenooglid) respectievelijk 12.33±3.02 en 45.31± 42.77 (onderste ooglid). Voor de bulbaire conjunctiva werden waarden van 10.89±7.91 versus 18.7±11.6 nasaal, en 10.38±5.91 versus 15.34±10.64 temporaal gemeten. Significante verschillen tussen lensdragers en niet-lensdragers werden gemeten op alle locaties op de conjunctiva, waarbij  lensdragers een verhoogde gevoeligheid hadden. Volgens de onderzoekers kan dit effect mogelijk bijdragen aan het waarnemen van klachten bij droge ogen of comfortklachten bij zachte lensdragers.  

Het Droge Oog
Dr-oog
 

Als oorzaak van droge ogen wijzen steeds meer onderzoeken in de richting van een ontstekings-mechanisme. Wei en Asbell bekeken 458 publicaties sinds 1992 voor een review artikel met de veelzeggende titel 'The Core Mechanism of Dry Eye Disease Is Inflammation'. Zowel weefselonderzoek, als onderzoek bij dieren en mensen wijzen alle in dezelfde richting volgens de auteurs. In chronologische volgorde lijkt het erop dat ontregeling van anti-ontstekingsmechanismen kan leiden tot een cyclus van continue staat van ontsteking, wat vergezeld wordt door diverse veranderingen aan het oculaire oppervlak. Het ontwikkelen van ontstekingsremmers staat derhalve hoog op de agenda bij het bestrijden van droge ogen. Daarnaast kan gekeken worden naar de oorzaak van droge ogen, om de cascade mogelijk te voorkomen.  

In Eye & Contact Lens een onderzoek door
Koktekir et al., die keken naar vasten om religieuze redenen en het effect op de traanfilm. Conclusie volgens de onderzoekers: vasten kan significant de traanproductie verminderen en de traanfilm osmolariteit verhogen. Corneatopografische veranderingen of toename van oculaire aberraties werden niet waargenomen.
Going Dutch
De Dagprijs van Daglenzen

 

In deze rubriek staat elke maand een Nederlandse contactlens publicatie centraal. Deze keer aandacht voor het vakblad Eyeline. Er zijn markten waar daglenzen de eerste keuze zijn bij de eerste aanpassing. Zo niet in Nederland. Uit een rondetafeldiscussie in het genoemde vakblad (3/2014) bleek dat daglenzen vaak als 'te duur' worden ervaren. Door wie dat zo wordt ervaren is even een tweede vraag (is het de aanpasser, of is het de lensdrager die hier uiteindelijk over gaat?). Natuurlijk hangt aan 60 stuks lenzen per maand voor twee ogen een ander prijskaartje dan aan 2 lenzen (of desgewenst 4 lenzen in geval van 2-wekelijkse vervanging). Maar....is iedereen wel een fulltime lensdrager, of wil dat zijn? Dan lijkt de vraag gerechtvaardigd: 'Bij hoeveel dagen lensdragen ligt het break-evenpoint, kortom, wanneer loont het om daglenzen te gaan dragen uit financieel oogpunt (even los van de voordelen die daglenzen zonder meer kunnen hebben)?'. Zie het complete verslag van Jeroen Mulder en ondergetekende in de 4/2014 uitgave van het vakblad Eyeline.

Nieuws van de Sponsor
Kijk op Sport        


Dat sporten gezond is voor lijf en leden zal niemand ontkennen. In Nederland sport het overgrootte deel van de bevolking tenminste eenmaal per week. Dat een bril met het sporten niet echt handig is weten we ook. Uit cijfers blijkt ook dat ongeveer 50% van de brildragende sporters deze niet draagt tijdens het sporten zelf. Een fantastische kans voor contactlenzen zouden we dan kunnen zeggen? De praktijk lijkt echter geheel anders te zijn. Op 17 november 2014 organiseert Johnson & Johnson Vision Care een symposium met als titel KIJK OP SPORT. Tijdens deze dag willen wij u informeren over de wijze waarop we sporters  kunnen begeleiden in visueel opzicht, maar ook samen met u nadenken over hoe we sporters kunnen binden aan het optiekbedrijf. Vraag uw ACUVUE® accountmanager om een registratieformulier of klik op de link hieronder. 

Programma

Congressen & Lezingen

*zie ook www.optiekagenda.nl 

Na- & Bijscholing 

ANVC-CE

 

ANVC-CE staat voor continue educatie van de ANVC - een online educatieplatform voor de contactlensspecialist. Modules kunnen in eigen tijd, en eigen tempo, worden gevolgd en worden afgesloten met een online multiple choice toetsing. Twee beschikbare modules gaan over de vorm van het oog: 'Corneatopografie van het Normale Oog' en 'de Irregulaire Cornea': hoe herken ik bijvoorbeeld een keratconus? Twee andere modules samen gaan over 'Contactlens Complicaties'.

ANVC-CE website

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.