Abonneren op
CNNederland |
 |
|
|
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen (archief). 'Like' ons op Contactlens Nieuws Nederland/Facebook, voor actuele onderwerpen en discussies.
|
Column
| |
Going Dutch
Deze nieuwsbrief heeft sinds enige tijd een rubriek dat 'Going Dutch' heet (zie onderaan de nieuwsbrief). Hierin staat elke maand een Nederlandse publicatie centraal. Maar deze september uitgave van CNNederland gaat verder: elk item heeft, min of meer toevallig, een Nederlands tintje. In aanloop naar het volgende NCC, waarvan nu in feite alweer de voorbereidingen begonnen zijn, willen we Nederlands talent ook een kans geven zich verder te ontwikkelen. Hierbij willen we ze graag helpen, middels begeleiding, training en support. Hiervoor wordt een speciaal traject ontwikkeld. Mocht u meteen enthousiast zijn, en interesse hebben (om deel te nemen, of om te helpen begeleiden) - dan kunt u nu al contact opnemen via de NCC website. Hopelijk kunnen we op het NCC 2016 nog meer Nederlands talent op het podium verwelkomen. Overigens zit het OVN congres er ook alweer aan te komen, begin volgend jaar in Den Bosch. Het belooft een mooi congres te worden, met een gedegen serie lezingen over contactlenzen, met ook veel Nederlandse inbreng. Gabriëlle Janssen en de commissie Onderwijs en Opleiding zijn hard aan het werk om een gevarieerd programma samen te stellen, waarbij met name maandag een hele mooie voorsegmentdag wordt. We'll keep in Dutch.Eef van der Worp
|
Zwemmen & Contactlenzen
| |
Nattigheid
Nu, aan het eind van de zomer, is het wellicht een goed moment om het zwemmen met contactlenzen te evalueren met uw lensdragers. Volgens Jeff Walline in Contact Lens Spectrum is de kans dat bacteriën zich hechten aan het lensoppervlak aanzienlijk groter als met de lenzen in gezwommen wordt. De belangrijkste infectie is echter waarschijnlijk Acanthamoeba (geen bacterie, maar behoort tot de protozoa). Volgens een studie van Stehr-Green et al. is de kans op een Acanthamoeba keratitis ruim zes keer zo groot voor mensen die hun lenzen dragen tijdens het zwemmen, al is dat onderzoek alweer van even geleden (1987). Een recent Rotterdams onderzoek, alhoewel niet specifiek gerelateerd aan het zwemmen, gaf aan dat 1 op de 5 gevallen van corneale contactlens-gerelateerde infecties na het dragen van contactlenzen met ziekenhuisopname tot gevolg, leidde tot een corneatransplantatie. Het gebruik van zwembrillen (alhoewel dat zijn beperkingen lijkt te hebben), het onmiddellijk desinfecteren van de lenzen na het zwemmen of (beter wellicht) het direct vervangen van de lenzen na zwemmen (daglenzen lijken een uitstekende optie) zijn enkele suggesties uit het artikel van Walline. Maar het belangrijkste advies is wellicht: overleg met de lensdrager en informeer over de mogelijke risico's en gevolgen.
|
Orthokeratologie
| |
Pole Position
De European Council of Optometry and Optics (ECOO) heeft een 'position paper', een standpuntnota, samengesteld over orthokeratologie, waar onder andere de Nederlandse optometristen Rob Gevers, Ron Beerten, Koen Koers en Vincent Molkenboer aan mee hebben gewerkt. 'Pole position', als in de beste positie bij het autoracen, wordt voor orthokeratologie omschreven als het opvolgen van de volgende adviezen: gebruik 'Informed Consents' (verplicht), frequente vervangingsschema's (jaarlijks), volg een intensief initieel controle-schema (controle na de eerste nacht, na de derde nacht, na de zevende nacht en na twee weken) en stel strikte inclusiecriteria (sferische sterkte tussen -0.75D en -4.50D en cilindersterkte tussen -1.50D volgens de regel en -1.00D tegen de regel). Niet specifiek genoemd, maar wel essentieel wellicht in dit onderdeel, is het afraden van het gebruik van leidingwater (ook voor afspoelen van de lenzen) om de infectiekans (met name Acanthamoeba, zie item hierboven) te verminderen. De standpuntnota is te downloaden via de website van de Optometristen Vereniging Nederland (OVN), zie link hieronder.
|
De Irregulaire Cornea
| |
Thinking Big
Wishal Ramdas en Charles Vervaet publiceerden een onderzoek van de Erasmus universiteit in Rotterdan in de Augustus editie van Contact Lens & Anterior Eye (CLAE). Het onderzoek richt zich op 'pancorneale' vormstabiele lenzen, waarbij gekeken wordt of er een verschil is in de progressie van keratoconus in vergelijk met niet-pancorneale vormstabiele lenzen. De progressie bij lensdragers van de pancorneale lenzen in dit onderzoek was lager dan de progressie bij niet-pancorneale vormstabiele lenzen. Photo: Jan Pauwels UZA Antwerpen
|
Contact Lens Spectrum
| |
The Whole Spectrum
Contact Lens Spectrum is waarschijnlijk het meest gelezen contactlensvakblad ter wereld, met een breed spectrum aan onderwerpen. Natuurlijk is het dan leuk en goed om publicaties van Nederlandse bodem te zien. In de juli editie was daar het al eerder gememoreerde verslag van de NCC workshop met als titel 'Decoding Soft Lens Fitting', waarin (definitief?) af wordt gerekend met keratometrie-waarden (om een zachte lens aan te passen), de 'BCR' op de verpakking (is lang niet per se altijd de echte kromming van de lens), beweging van de lens als allesbepalende factor (want beweging is niet per definitie gelijk aan traanfilm uitwisseling), centratie (grotere lenzen centreren niet per definitie beter) en nog enkele andere 'mythen' uit de zachte lenspraktijk. Daarnaast in de augustus editie van Spectrum een artikel met Korine van Dijk als hoofdauteur, naar aanleiding van haar lezing op het Global Specialty Lens Symposium in Las Vegas (USA) eerder dit jaar. Het artikel kijkt naar 'Contact Lenses After Keratoplasty'. Naast een prachtig overzicht van de verschillende soorten corneatransplantaties, wordt vooral gekeken naar wanneer en wat voor lenzen het beste kunnen zijn. Er wordt geadviseerd om mechanische stress en hypoxie zoveel mogelijk te minimaliseren. Lamellaire keratoplastieken kunnen mogelijk in de toekomst het contact lens management eenvoudiger maken omdat de cornea minder instabiel en irregulair is dan na een penetrerende keratoplastiek.
|
Going Dutch
| |
In deze rubriek staat elke maand een Nederlandse contactlens publicatie centraal. Deze keer aandacht voor de 2/2014 editie van VISUS.
Aberraties
John de Brabander en Frenne Verbakel van de Universiteit van Maastricht (pagina's 25-28) beschrijven een casus en stellen vast dat, alhoewel verder onderzoek noodzakelijk is, het visuele systeem waarschijnlijk moeilijker om kan gaan met negatieve of meridionaal ongelijke sferische aberratie. Bij astigmatisme, zeker in combinatie met hoge myopie, zijn contactlenzen met correctie vanof stabilisatie tegen meridionale sferische aberratie daarom aan te bevelen.
Dua's layer
Korine van Dijk en collega's van het NIIOS schrijven hierover (pagina's 22-24): 'Toen in juni 2013 bekend werd dat de cornea mogelijk niet uit vijf, maar uit zes lagen bestaat, werd dit breed uitgemeten in de wereldpers. Er was veel opwinding en verbazing over de ontdekking van deze tot nu toe onbekende laag van het menselijk hoornvlies, welke door de ontdekker, Dr. Harminder Dua, 'Dua's layer' is genoemd. Deze laag blijkt een stevige, aan het membraan van Descemet grenzende, ongeveer 10 micron dunne, a-cellulaire laag van posterieur stroma te zijn, welke sterke overeenkomsten heeft met de laag van Bowman.' Zij concluderen dat, hoewel er momenteel nog onvoldoende bewijs lijkt te zijn voor het bestaan van Dua's layer, het wellicht wel meer inzicht kan verschaffen in de mechanische structuur van de cornea en welke rol deze speelt bij zowel de preparatie als operatie van verschillende lamellaire corneatransplantaties.
|
Nieuws van de Sponsor
| |
De Keuze is Reuze
We kunnen contactlenzen tegenwoordig in allerlei vormen, maten en soorten verkrijgen. Voor onze cliënten betekend dit uiteraard goed nieuws, alleen impliceert dit als specialist dat je wel een keuze zult moeten maken voor je cliënt. Sommige keuzes zijn overduidelijk, denk bijvoorbeeld aan de keuze tussen vormstabiel of zacht. Minder bekend zijn echter de keuzes die gemaakt kunnen worden voor torische lenzen en dan in het bijzonder als het gaat om de monoculaire toepassing van torische lenzen. Vrijwel alle torische lenzen worden gestabiliseerd met een op een prisma gebaseerd ontwerp, hoe mooi de naam ook is van het design. In de optische zones van deze lenzen ontstaat daardoor een prismatisch effect, zoals uit een publicatie van Hawke (2013) blijkt. Daar staat tegenover dat het unieke ASD (Accelerated Stabilisation Design) garant staat voor een prisma vrije optische zone. Op onze website vindt u meer informatie over dit onderwerp
|
Programma
| | Congressen & Lezingen
- ECLSO, Oct 10-11, Dubrovnik (KR)
- AAO, Nov 12-15, Denver (US)
- Cornea & CL Symposium, Dec 6-7, Houston (US)
- Global Specialty Lens Symp, Jan 22-25, Las Vegas (US)
- OVN congres, Febr 8-9, Den Bosch
- CLSS, March 14-15, Billund (DK)
*zie ook www.optiekagenda.nl |
Na- & Bijscholing
| | ANVC-CE
ANVC-CE staat voor continue educatie van de ANVC - een online educatieplatform voor de contactlensspecialist. Modules kunnen in eigen tijd, en eigen tempo, worden gevolgd en worden afgesloten met een online multiple choice toetsing. Twee beschikbare modules gaan over de vorm van het oog: 'Corneatopografie van het Normale Oog' en 'de Irregulaire Cornea': hoe herken ik bijvoorbeeld een keratconus? Twee andere modules samen gaan over 'Contactlens Complicaties'.
ANVC-CE website
|
|
|