Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Myopiebeheersing
Psychologie van Lenscomfort
Traanproduktie
Going Dutch
Nieuws van de Sponsor
Programma
ANVC-CE
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
Mei 2014
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen (archief). 'Like' ons op Contactlens Nieuws Nederland/Facebook, voor actuele onderwerpen en discussies.
Column
Naar de Therapeut

Het onderwerp psychologie binnen ons vakgebied intrigeert me enorm. De psychologie op elk vakgebied trouwens - van topsport tot economie. Wat het laatste betreft bijvoorbeeld; daar is een aparte studierichting voor ('behavioral economy' ofwel 'gedragseconomie'). Razend boeiend. Voor ons vakgebied; zie het derde item in deze nieuwsbrief met als onderwerp 'How contact lens comfort may be influenced by psychiatric and psychological conditions and mechanisms'. Volgens mij is daar nog wel wat te 'winnen'. Maar nu wat anders. Myopiebeheersing gaat naar alle waarschijnlijkheid ons vak veranderen. Waren we tot nu toe 'slechts' symptoombestrijders voor de myoop, het lijkt erop dat we nu therapeutisch kunnen gaan voorschrijven. Myopie is namelijk te remmen met optische interventie - vooralsnog vooral met contactlenzen: orthokeratologie en zachte bifocale lenzen. Daarnaast is er hoogstwaarschijnlijk een farmacologische variant mogelijk...0.01% atropine kan bijvoorbeeld ook, zonder al te veel bijwerkingen, myopie remmen is de inschatting. De vraag is alleen...wie mag dat zometeen allemaal gaan voorschrijven? De optometrist? De contactlensspecialist? Of alleen de oogarts? Boeiende discussie. Een discussie die nu al gevoerd moet worden misschien. Vanuit tactisch, maar ook uit psychologisch oogpunt wellicht.   
Eef van der Worp
Myopiebeheersing
Welke Contactlens Kies Ik voor Myopiebeheersing?   

 

Er wordt heel wat afgepraat over myopiebeheersing met lenzen, maar Jeff Walline (Ohio, USA) voegt bijna dagelijks 'boter bij de vis': hij houdt zich al jaren bezig met myopiebeheersing in zijn praktijk. Oorspronkelijk een orthokeratologie-fan bij uitstek, nu richt hij zich ook op zachte bifocale lenzen in zijn 'kinder-contactlenskliniek' aan die universiteit. In Contact Lens Spectrum schreef hij er een stukje over - met een hele praktische component. Zo bevat het artikel een tabel met alle center-distance zachte bifocale lenzen die aan het profiel voldoen voor myopiebeheersing. Volgens Walline hebben we de plicht om ouders van jonge myopen te informeren over myopie, de ontwikkeling van myopie, en over de verschillende correctiemethoden - inclusief contactlenzen. Indien ouders worden voorzien van de juiste informatie, kiezen ze vaak voor myopiebeheersende lenzen volgens Walline.

Comfortklachten
De Psychologie van Lenscomfort 

Klachten van discomfort: zijn ze altijd even relevant, en moeten we ze altijd even serieus nemen? Een review artikel door Charles McMonnies kijkt naar de psychiatrische en psychologische factoren die mogelijk een rol spelen bij comfortklachten, en of/wanneer ze een probleem vormen voor de drager. Depressies, angst en stress kunnen bijvoorbeeld een verlaagde ondergrens voor het acceptateren van discomfort veroorzaken. Bij chronisch discomfort kan de perceptie van het discomfort ook veranderen, maar dan mogelijk juist andersom (verhoogde ondergrens voor discomfort acceptatatie). Vermoeidheid aan het eind van de dag kan tevens zijn invloed hebben op de ervaring van sensorische stimuli - zoals het lens draagcomfort. In veel landen, waaronder de VS en de UK, wordt een anaestheticum geadviseerd bij de aanpassing van een vormstabiele lens. Is dat een goed idee, en wat doet dat met de perceptie van de lensdrager als die uiteindelijk de lenzen krijgt (zonder anaestheticum)? Boeiende vragen. Charles McMonnies schreef eerder over de psychology van discomfort een artikel in Optometry & Vision Science.
Scleralenzen
Big News

Scleralenzen zijn de laatste tijd niet alleen letterlijk groot (qua diameter), maar ook figuurlijk in de zin van populariteit - wereldwijd eigenlijk. Mensen die soms jarenlang suboptimaal zicht hebben gehad door bijvoorbeeld een cornea ectasie (soms met verlies van baan als gevolg) kunnen vaak goed geholpen worden met scleralenzen. Het indicatiegebied breidt zich daarbij duidelijk uit: waren scleralenzen vroeger uitsluitend voor de zeer irregulaire cornea, nu wordt ook bij een matig irregulaire cornea (en zelfs bij regulair cornea-astigmatisme) steeds vaker gekozen voor scleralenzen in plaats van vormstabiele lenzen. Een overzicht van alles wat er op scleralensgebied in de afgelopen 50 jaar is gepubliceerd in de internationale peer-reviewed literatuur, is nu verwerkt in een review artikel. Opvallend is de recente piek in publicaties in de laatste 5 jaar. De vorige piek dateert van eind jaren zestig, begin jaren zeventig.  Meer weten over scleralenzen? De Scleral Lens Fitting Guide en een Scleral Lens Case Report Series zijn gratis te downloaden op de Pacific University website.   
Van der Worp et al. - Cont Lens & Ant Eye, April 2014 
Going Dutch
Under Pressure

  

In deze rubriek staat elke maand een Nederlandse publicatie centraal. Deze keer 'Under Pressure', een bijzondere casus van Vincent Molkenboer, in ContactLensInside. De casus begint alsvolgt: 'Stel je eens voor dat een cliënt je belt met het verzoek voor een periodieke controle van haar contactlenzen, "maar", zegt ze er nadrukkelijk bij "het zijn wel ortho-K contactlenzen". Waarschijnlijk is jouw reactie gelijk aan de mijne "maar natuurlijk, neemt u de lenzen bij de controle in ieder geval even mee", waarna het even stil blijft en de opmerking volgt dat ze de lenzen natuurlijk in doet omdat ze anders niets kan zien.' Vervolgens volgt een boeiend verhaal over orthokeratologie anno 1981 (inderdaad: het jaar van 'Under Pressure' van Queen en David Bowie) waarbij het ortho-K effect nog werd verkregen door standaard vormstabiele lenzen steeds vlakker aan te passen. Gevolg, zoals ook in deze casus beschreven, forse corneatopografische veranderingen en veel klachten. Een verslag van enkele weken zonder lenzen volgt. 

Molkenboer - ContactlensInside, 1/2014 

Nieuws van de Sponsor
Offline & Online      

  

Sinds 2004 verzorgt THE VISION CARE INSTITUTE® opleiding en trainingen op 14 verschillende instituten verspreidt over de gehele wereld. Inmiddels hebben ruim 100.000 oogzorg professionals gebruik gemaakt van het aangeboden programma. En dat kan nu ook in Amersfoort op ons hoofdkantoor. Via onze geheel vernieuwde B2B website kunt u naar de speciale website, waar u ook direct kunt registreren en inschrijven voor verschillende trainingen. Daarnaast biedt de website via MyAccount ook de mogelijkheid om veel online materiaal uit de trainingen te bekijken. Na de zomer zullen wij op dit deel van de website ook online trainingen gaan aanbieden. Om een MyAccount aan te maken en daarmee toegang te krijgen tot veel digitaal materiaal hoeft u zich slechts te registreren. Indien u dit wenst kunt u ook uw Johnson & Johnson Vision Care account koppelen zodat u al uw online bestellingen ook dezelfde nieuwe website kunt regelen.

J&J - Business to Business website

Programma

Congressen & Lezingen

*zie ook www.optiekagenda.nl 

Na- & Bijscholing 

ANVC-CE

 

ANVC-CE staat voor continue educatie van de ANVC - een online educatieplatform voor de contactlensspecialist. Modules kunnen in eigen tijd, en eigen tempo, worden gevolgd en worden afgesloten met een online multiple choice toetsing. Twee modules gaan over de vorm van het oog: corneatopografie van het normale oog en 'de Irregulaire Cornea': hoe herken ik bijvoorbeeld een keratconus? Twee andere modules samen gaan over 'Contactlens Complicaties'.

ANVC-CE website

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.