Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Silicone Hydrogels
Daglenzen
Astigmatisme
Scleraal
IACLE Youtube Channel
Case Report
Nieuws van de Sponsor
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
Januari 2014
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen (archief). 'Like' ons op Contactlens Nieuws Nederland/Facebook, voor actuele onderwerpen en discussies.
Column
Schaatsen

Deze column gaat over culturele verschillen. Nee, dit wordt geen maatschappelijke discussie of politiek (in-)correcte column. Maar na Sinterklaas en het vuurwerk is het nu weer tijd voor de jaarlijkse analyse van het contactlens aanpasgedrag, op basis van de wereldwijde enquête. Allereerst - ontzettend bedankt voor het (opnieuw) invullen van de gegevens: Nederland doet al sinds het eerste uur trouw mee, en ook nu hebben velen van u de formulieren weer ingevuld. Met als resultaat: de gegevens van 1280 aanpassingen. In 30 andere landen werd hetzelfde gedaan, wat gegevens opleverde van 21.673 aanpassingen. Wat een interessant gegeven is en blijft: het aantal vormstabiele lenspassingen is opvallend (vorm-)stabiel: 18% van de passingen in Nederland is met vormstabiel, en daar komt nog 5% orthokeratologie bij, 23% in totaal dus. In 2009 was dit bijvoorbeeld niet veel anders (24% in totaal, 20% vormstabiel en 4% orthokeratologie). Nederland zit daarmee traditiegetrouw in de kopgroep met een paar andere landen, waaronder Oostenrijk en Duitsland. Maar veel andere landen, waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk, doen substantieel minder vormstabiel. Het lijkt bijna een beetje op schaatsen: de nationale trots is groot - maar in een vrij kleine sport. Maar toch: ik hoop dat we voor goud gaan en winnen in Sotsji! 

Eef van der Worp
Enquête
Softie

  

Binnen het zachte lenssegment, waaruit uiteraard verreweg de grootste groep van aanpassingen komt in de enquête, wordt sinds dit jaar 77% van de aanpassingen met silicone hydrogel materialen gedaan en dus maar 23% met conventionele materialen. Wereldwijd is 59% van de aanpassingen met silicone hydrogels. 86% van alle aanpassingen in Nederland bestaat uit lenzen die 2-wekelijks of maandelijks vervangen worden - wereldwijd is dat 62%. Zie voor het volledige verslag de januari-editie van Contact Lens Spectrum, met een verdere opdeling van lenzen per categorie.  

Morgen et al, Contact Lens Spectrum, Jan 2014 (open access)  

Enquête
Een Nieuw Jaar, een Nieuwe Dag(-lens)

  

Daar staat tegenover dat bij een andere tak van sport, daglenzen, Nederland juist laag scoort. Traditionele daglenzen worden in 2% van de gevallen aangepast, bij silicone hydrogel daglenzen is dat 4%. Als we dat vergelijken met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, is dat daar respectievelijk 30% en 8%, en wereldwijd zijn de percentages 18% en 8%. Kathy Dumbleton et al. keken naar het mogelijke hergebruik van daglenzen in verschillende landen (Australië, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk en de VS). Er werd geen verschil in gedrag gevonden tussen verschillend geslacht, aantal jaren lensdragen of materiaal (silicone hydrogel versus conventioneel). Het algehele hergebruik van daglenzen was in absolute aantallen niet hoog (9%), met significante verschillen tussen landen (van 18% in Australië, tot 12% in de VS, 7% in het Verenigd Koninkrijk en 4% in Noorwegen). Hergebruik leidde tot een verhoogd discomfort bij het inzetten van de lens en vlak voor het uithalen ervan (p=0.001) volgens de ondervraagden. Betere educatie zou, al kost het tijd, een positieve bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van hergebruik. Wellicht een mooi voornemen voor 2014?  

Dumbleton et al, Contact Lens & Ant Eye - Dec 2013  

Enquête
Geniet - met Astig-mate

  

Ook een interessant gegeven: het percentage torische zachte lenspassingen ligt relatief hoog (36%) in Nederland ten opzichte van het wereldwijde gemiddelde (27%). Dat percentage op zich is niet om naar huis te schrijven (of in een nieuwsbrief). Maar met het hoge percentage vormstabiele lenzen, waarbij cornea-astigmatisme automatisch gecorrigeerd wordt, zou je wellicht een wat lager percentage torisch zacht verwachten. Nederland is en blijft een 'technisch aanpasland' blijkt hieruit. In Contact Lens Spectrum van december 2013 kijkt Jason Miller naar het aanpassen van torische lenzen, en waar het nog beter kan. Veel mensen denken onterecht dat astigmatisme een beperking is voor het dragen van lenzen. Met alle soorten en maten torische lenzen op de markt, is dat verleden tijd volgens Miller. Een ander belangrijk fenomeen om in de gaten te houden is, dat astigmatisme verandert gedurende het leven. Het veel voorkomende 'volgens-de-regel' astigmatisme ontstaat waarschijnlijk door druk van de bovenste oogleden en omdat deze spanning met de leeftijd afneemt, is er een trend te zien naar een afname van het volgens-de-regel astigmatisme  

Miller, Contact Lens Spectrum - Dec 2013 (open access)  

Enquête
Scleraal

  

Scleralenzen werden voor het eerst opgenomen in de enquête - waarbij in totaal 170 scleralens passingen werden geregistreerd (alle deelnemende landen). Mogelijk een matig betrouwbare statistiek, aangezien veel passingen in ziekenhuizen plaatsvinden die niet noodzakelijkerwijs participeren in de enquête. Dat het onderwerp in de belangstelling staat blijkt onder andere uit de recent gehouden populaire podiumavond, met meer dan 200 deelnemers en een uitverkocht huis. Het boek, dat alle deelnemers meekregen, is ook gratis te downloaden via de Pacific University website. Tevens is er een Case Report Series boek beschikbaar (met 30 casussen). De internationale markt voor scleralenzen, in al zijn vormen en diameters, wordt inmiddels groter geschat dan de totale orthokeratologie-markt. Van Nederlandse bodem: Esther-Simone Visser publiceerde recent in Optometry & Vision Science een scleralens artikel, over een nieuwe binnentorische scleralens en de voordelen daarvan. Tekening: Hans Mader

A Guide to Scleral Lens Fitting (free PDF download) 

Scleral Lens Case Report Series (free PDF download)  

IACLE YouTube channel
Mucin Balls

 

IACLE Case Report 3 - video 5 mucinballs 
IACLE Case Report 3 - video 5 mucinballs
 

The International Association of Contact Lens Educators (IACLE) heeft een online database

met verschillende contactlens gerelateerde filmpjes. Bekijk onder andere het filmpje met mucin balls. Mucin balls zijn kleine discrete partikeltjes of plugjes die tussen de lens en het oculaire oppervlak worden waargenomen. Ze bestaan uit mucine, eiwitten uit de traanfilm en lipiden. Mucin balls bewegen niet als de lens beweegt. Bij het verwijderen van de lens kunnen ze een kleine indentatie achterlaten (waar fluoresceïne in blijft staan, zogenaamde 'pooling' van fluoresceïne). Deze indentatie verdwijnt snel weer.
Zie Contact Lens Update voor meer info. 
Case Report
Vormstabiele Lens voor het Droge Oog  

  

Helaas worden in onderzoeken naar de behandeling van het droge oog met contactlenzen nauwelijks de mogelijkheden van vormstabiele contactlenzen onderzocht. Echter, een grote sferische vormstabiele contactlens kan bijna de volledige cornea bedekken en voorkomt zo verdamping van de traanlaag. Het gebruik van kunsttranen in combinatie met vormstabiele contactlenzen bevordert het comfort en de gewenning. In deze casus wordt een 26-jarige vrouw die al langer dan 7 jaar last heeft van tranende ogen OS>OD op deze manier geholpen. Zie deze link voor een PDF van het volledige casusverslag door Chrétien Frambach, en oogarts A.J.M. Geerards. 

Dit is één van de case reports uit een boek samengesteld door
Chrétien Frambach (Oculenti) samen met collega's met als
titel 'contactlenzen op medische indicatie'.
Nieuws van de Sponsor
Johnson & Johnson introduceert...     
 

Eind 2013 hebben wij al aangekondigd dat onze B2B website geheel vernieuwd gaat worden. Inmiddels is deze nieuwe website live gegaan en hiermee heeft u dus toegang tot veel achtergrond informatie, maar ook toegang tot actueel nieuws over contactlenzen. Het enige wat u moet doen is een account aanmaken via MyAccount. Op de nieuwe website zullen wij u maandelijks op de hoogte gaan houden van ontwikkelingen in contactlensland. Via Nieuws van de Sponsor zullen wij u ook informeren over het nieuwe aanbod van nieuwsfeiten. Naast nieuws zullen ook de prachtige filmpjes uitgebracht door The Vision Care Institute® kunnen worden bekeken. Deze maand vindt u onder de rubriek ContactlensNieuws een samenvatting en praktische tips uit een artikel van Walther et al.,dat afgelopen oktober (2013) in het wetenschappelijk blad Optometry & Vision Science is gepubliceerd. Veel leesplezier! 

 

Programma

Congressen & Lezingen

 

Het programma is bekend - nu alleen nog  de lastige keuze maken welke van parallellezingen of workshops het meeste aanspreekt! De geboden onderwerpen zijn niet altijd zwart-wit, vandaar het thema van het NCC 2014: 'Decoding the Secret'. Zie link hieronder voor het volledige programma NCC 2014. 

*zie ook www.optiekagenda.nl 

Na- & Bijscholing 

ANVC-CE

 

ANVC-CE staat voor continue educatie van de ANVC - een online educatieplatform voor de contactlensspecialist. Modules kunnen in eigen tijd, en eigen tempo, worden gevolgd en worden afgesloten met een online multiple choice toetsing. Mirjam van Tilborg coördineert het project, en Gabriëlle Janssen en Eef van der Worp hebben de eerste modules ingevuld - vele andere modules zullen volgen door diverse experts uit het Nederlandse beroepenveld. Twee modules gaan over de vorm van het oog: 'corneatopografie van het normale oog' en 'de Irregulaire Cornea': hoe herken ik bijvoorbeeld een keratoconus? Twee andere modules gaan allebei over 'Contactlens Complicaties'.  

ANVC-CE website

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.