Abonneren op
CNNederland |
 |
|
|
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen (archief). 'Like' us op Contactlens Nieuws Nederland/Facebook, voor actuele onderwerpen en discussies.
|
Column
| |
'Mind the Sag!'
In de januari editie van CNNederland werd aangegeven dat mijn voornemen voor 2013 was, om niet meer in radii te denken. Krommingen zijn behoorlijk krom, was mijn conclusie - in de zin dat voor de aanpassing van een zachte lens de centrale keratometerwaarden behoorlijk (als in 'vrijwel volledig') zinloos zijn. Maar wat is dan wel zinnig? Sagittahoogten, en begrijpen hoe die werken, geven in ieder geval een beetje inzicht in de materie. Maak je de lens namelijk 1mm groter, dan hakt dat er aardig in met een sagittahoogte toename van wel 700-900 micron (het normale oog heeft een sagittahoogte van ongeveer 3700 micron). Ter vergelijking: de cornea is grofweg 540 micron dik. Een verandering van 'een' 8.3 mm radius naar 'een' 8.7 mm radius van een lens daarentegen, geeft slechts een verandering in de orde van grootte van 300 micron. Het zoeken van de juiste sagittahoogte van een lens, bij een gegeven sagittahoogte van het oculaire oppervlak lijkt wellicht een logischere keuze dan alleen uit te gaan van de centrale radii. Voor de aanpasser zijn de exacte krommingen eigenlijk eerder misleidend en overbodig in ieder geval, en creëren een soort schijnveiligheid of schijnhouvast. Meer weten? Zie het artikel 'Op Grote Hoogte' van het drieluik in Eyeline over dit onderwerp.
Eef van der Worp
|
Contactlens Controle
| |
Lensevaluatie in Beweging

In het derde artikel van het bovengenoemde drieluik in Eyeline, wordt ingegaan op het beoordelen van de lenspassing. Wat voor mogelijkheden hebben we nu eigenlijk helemaal? Beweging lijkt slechts een hele matige voorspeller van het succes van de lenspassing, evenals evaluatie van het lens comfort. Maar wat is dat dan wel? Het beoordelen van veranderingen in de corneafysiologie biedt misschien wel de meeste houvast. Zie ook de column van Marco van Beusekom hierover in de laatste Contact Lens Inside. Het beoordelen van de staining onder de lens (inderdaad - even de lens uithalen, en met fluoresceïne kijken) kan bijvoorbeeld informatie geven over de lenspassing, zeker als de staining zich uit als een midperifere corneale ring. Daarnaast kan het beoordelen van de topografische veranderingen onder de lens bijzonder inzichtelijk zijn. De verandering in corneatopografie tussen het moment van aanpassing en een x-tijdstip erna is vaak niet gering, tot schrik van velen die deze exercitie vaker ondernemen. Misschien moeten we naar een systeem zoals bij nachtlenzen, waarbij de lenspassing pas de volgende dag (en de dagen erna) wordt beoordeeld? Meer hierover in het artikel 'Survival of the Fitting' in Eyeline. Photo: Vincent Molkenboer, Struijk Optiek - corneal warpage onder een zachte lens
|
Digitaal
| |
Electronische Contactlens Controle
Meredith Jansen et al. onderzochten of je via e-mail betrouwbare informatie onder contactlensdragers kan verzamelen, voor onderzoek of voor klinisch gebruik, over bijvoorbeeld het verloop van een nieuwe aanpassing. Het percentage mensen dat reageerde op de electronische vragen (per e-mail) was op doordeweekse dagen (96.5%) wel significant hoger dan in het weekend (91.1%), maar de onderzoekers concludeerden dat deze manier van werken tot goede resultaten kan leiden. Geslacht van de deelnemer maakte geen verschil. Op deze manier zou volgens de onderzoekers ook de compliance van de lensdragers kunnen worden gemeten en/of verbeterd.
|
Graderen
| |

Op het NCC 2012 werd een workshop gehouden over het graderen van vormstabiele lenzen. Nu is op basis daarvan, plus de input van diverse internationale experts, een wetenschappelijk artikel gepubliceerd - met een wereldwijde consensus hierover. De 'RGP consensus groep' was het erover eens, dat het fluoresceïne patroon van een vormstabiele lens in twee hoofdmeridianen dient te worden gegradeerd, waarbij drie zones kunnen worden gedefinieerd: het centrale (50%) deel van de lens, het mid-perifere deel (de buitenste 50% van de lens, exclusief de lensrand) en de lensrand. De fluoresceïne beoordeling dient plaats te vinden met een geelfilter, en met de lens centraal gecentreerd op de cornea - waarbij ooglid manipulatie indien noodzakelijk gebruikt moet worden om dit te bereiken. Ervaren vormstabiele lens aanpassers (n=35), waarvan vele uit Nederland, beoordeelden vijf foto's van fluoresceïne patronen, en ook vijf topografie-gesimuleerde fluoresceïne patronen van dezelfde ogen. Dit gebeurde in willekeurige volgorde en volgens de hierboven beschreven methode. De overeenkomsten tussen de beoordelingen van de experts waren aanzienlijk, waarbij ongeveer 50-60% van de beoordelingen exact overeen kwam, onafhankelijk van elkaar.
|
Case Report
| |
Hybride Lens bij Litteken en Stoffige Werkomgeving

In december 2009 werd een 27-jarige man naar ons doorverwezen. Hij had 2 weken eerder tijdens zijn werk bij het boren een stukje beton tegen het linkeroog gekregen, wat heeft geleid tot een corneaal litteken. Een vormstabiele lens zal door zijn gladde, sferische voorzijde een betere gezichtsscherpte opleveren in vergelijking tot de bril - maar de stoffige werkomgeving is in dit geval suboptimaal voor die lenskeuze. Met de aanpassing van een hybride contactlens, wordt het beste van twee verschillende typen contactlenzen gecombineerd bij deze man. Onder een zachte contactlens komen geen stofjes en de harde lenskern verbetert de visus. Zie deze link voor weergave van de volledige casus door Rob Koster (PDF).
Chretien Frambach van Oculenti heeft
samen met collega's een boek samengesteld met case reports met als titel 'contactlenzen op medische indicatie'. Om in aanmerking te komen voor dit boek, schrijf een e-mail met je motivatie waarom je het boek gratis opgestuurd wilt krijgen naar info@oculenti.nl. Vergeet uw adresgegevens niet.
|
Nieuws van de Sponsor
| |
Evoluon & 360 Support
In de maand Juli en Augustus (de vakantiemaanden) zal er geen nieuws van de sponsor verschijnen. Wel willen wij u alvast informeren over het Support 360 Event wat wij op maandag 7 oktober zullen organiseren. Dit event zal worden gehouden in het Evoluon in Eindhoven. Zoals u in de eerdere edities al heeft kunnen beleven bieden wij u naast interessante lezingen ook diverse workshops. De lezingen zullen o.a. gegeven gaan worden door Robin Chalmers OD, FAAO en Sarah Morgan. Daarnaast zullen nog een paar sprekers uit zowel binnen- als buitenland u komen informeren over een aantal interessante onderwerpen. Naast het lezingen programma zullen wij ook een workshop programma opzetten, waarover binnenkort meer. Tevens zullen wij op deze dag ook een aantal nieuwe initiatieven het daglicht laten zien, kortom absoluut een reden om maandag 7 oktober alvast in uw agenda te noteren. Binnen kortontvangt u van ons een uitnodiging voor dit prachtige event en meer informatie over hoe u zich kunt registreren. Uiteraard biedt Johnson & Johnson Vision Care u dit event graag kostenloos aan. Prettige vakantie en graag tot ziens op 7 oktober aanstaande!
|
Programma
| | Congressen & Lezingen
Het Contact Lens Specialist Symposium 2013 vindt plaats 28 & 29 septemb er 2013 in The Renaissance Hotel, Bath Road, London Heathrow. Keynote speakers zijn Patrick Caroline, Eef van der Worp and Randy Kojima. www.clss.eu
- CLSS, september 28-29, Londen
- ESCRS, oktober 5-9, Amsterdam
- AAO, oktober 23-26, Seattle US
- ECLSO, oktober 25-26, München DE
- Podiumavond/ALV ANVC, november 18
- GSLS, januari 23-26 2014, Las Vegas US
- NCC 2014, maart 16-17 2014, Veldhoven
*zie ook www.optiekagenda.nl |
|
|