Contactlens Nieuws Nederland
In deze editie:
Column
Myopiebeheersing
Buitenlucht
Extended Wear
Spleetlamp
Nieuws van de Sponsor
Programma
De Sponsor:
Abonneren op
CNNederland
Join Our Mailing List
Januari 2013
CNNederland geeft sinds 2007 maandelijks een onafhankelijk overzicht van nieuwe publicaties uit de internationale literatuur op het gebied van contactlenzen. 'Like' us op Contactlens Nieuws Nederland/Facebook, voor meer onderwerpen en discussies.
Column
'Krommingen? Dat is zó 2012'

Bij het aanpassen van scleralenzen, in de breedste zin van het woord, wordt altijd uitgegaan van sagittahoogten, en de lenzen worden als zodanig aangepast. Als je met die bril op ernaar kijkt (al is dat in dit kader wellicht niet zo'n gelukkige terminologie), verbaas je je erover dat zachte lenzen in krommingen worden uitgedrukt. 'Dat is 2012'. Ouderwets dus. Want de kromming van de centrale cornea (zoals gemeten met de keratometer) zegt heel weinig over de passing van de lens op het oog. Sterker nog: het is nog maar de vraag of de BCR die op de lens staat, daadwerkelijk de kromming van de lens is. Laat staan dat het iets zegt over de perifere passing, en de limbale passing. Veel handiger zou het zijn om in sagitta's te denken bij zachte lenzen. Mijn voornemen voor 2013? Alleen nog denken in hoogte (niet te verwarren met 'uit de hoogte' natuurlijk). Maar krommingen, die zijn behoorlijk krom in ieder geval.

Eef van der Worp
Myopiebeheersing
Puzzelstukjes

De vruchten van het onderzoek naar myopiebeheersing beginnen langzaam hun vruchten af te werpen, zodat we hopelijk de puzzelstukjes aan elkaar kunnen gaan leggen. In de januari editie van Optometry & Vision Science worden onder andere twee artikelen gepubliceerd die van belang zijn. Ten eerste een onderzoek van Anita Ticak en Jeff Walline die onderzoeken: 'Are Corneal Reshaping and Bifocal Contact Lenses Creating the Same Peripheral Refractive Error?'. En ten tweede een onderzoek van Miguel Faria-Ribeiro et al: 'Peripheral Refraction and Retinal Contour in Stable and Progressive Myopia', dat laat zien dat de perifere refractie bij gelijke leeftijd, axiale lengte en centrale refractie in progressieve ogen anders is dan in niet-progressieve ogen. Deze bevindingen kunnen bijdragen aan het verder begrijpen van myopiebeheersing, en waarom het bij sommigen wel werkt en bij anderen niet. 
Myopiebeheersing
Buitenlucht


Verder in het kader 'myopiebeheersing'; sommige onderzoeken naar spelen in de buitenlucht laten een relatie met myopieontwikkeling zien - andere niet. Nu is er echter een meta-analyse gedaan, een onderzoek naar alle onderzoeken over dit onderwerp, om uitsluitsel te geven. Uit deze meta-analyse van Sherwin et al blijkt dat er inderdaad een verband lijkt te bestaan tussen de verblijftijd in de buitenlucht en myopieontwikkeling: een toename van de in de buitenlucht doorgebrachte tijd leidde tot een significant minder snelle progressie van de myopie.
Extended Wear
Wake-Up Call

Extended wear dragen van lenzen wordt geassocieerd met een verhoogde kans op complicaties. Wat nu als we de lens elke dag vervangen - neemt het risico dan af? Het antwoord is ja, volgens onderzoekers in Australië. Maar het is wel belangrijk, wannéér de lenzen worden vervangen. Gebeurt dit 's avonds dan is er geen verbetering, waarschijnlijk door contaminatie van de lens tijdens het inzetten. Wordt de lens 's morgens vervangen, dan is de kans op complicaties ('adverse events') gereduceerd. Op basis hiervan wordt extended wear dragers geadviseerd om aanraken van de lens zoveel mogelijk te vermijden voor het slapengaan. Dit artikel is in zijn geheel in te zien via onderstaande link.

Spleetlamp
Goed Gereedschap

 

De spleetlamp is waarschijnlijk ons belangrijkste stuk gereedschap in de contactlenspraktijk. Maar halen we er ook uit wat er in zit? Steve Thomson, oud medewerker van Haag-Streit in Zwitserland en nu oogheelkundig fotograaf, schreef een kort en bondig stukje in 'the Optician' (zie link hieronder en klik 'View PDF') onder de titel 'Getting the best from your slit lamp'. Naast het geschreven deel zijn het juist de plaatjes, aangevuld met illustraties van de verschillende spleetlamptechnieken, die het stuk zo waardevol en de moeite waard maken. Zie ook een video over 'How to build a slit lamp' van Timothy Root met een hilarisch verhaal, met toch ook een goede boodschap. 

Steve Thomson, the Optician 17.08.12 

Nieuws van de Sponsor
Silicone Allergie  

 

Dit jaar gaan we in Nieuws van de Sponsor van start met een serie over mythen. Het woord komt uit het Grieks en betekent verhaal. In ons moderne spraakgebruik hebben we het dan over een verhaal wat feitelijk nooit echt is gebeurd of een verzonnen verhaal. Wel hebben deze mythen ergens een oorsprong, maar het verhaal is wellicht daarna een eigen leven gaan leiden. Dit keer: De Silicone Allergie. Zie het complete verhaal in de Nieuws van de Sponsor van deze maand door Marco van Beusekom en Lisette Wijdemans.

Programma

Congressen & Lezingen

*zie ook www.optiekagenda.nl 

Aanmelden of het opgeven van een nieuw e-mail adres kan via linkerkolom van deze nieuwsbrief (vul uw nieuwe e-mail adres in onder 'Join Our Mailing List') dan wordt het automatisch toegevoegd (u krijgt een e-mail bevestiging). Om uw oude e-mail adres te verwijderen, of om u af te melden: klik op de 'unsubscribe' link hieronder.

Mail uw aanpastips/suggesties/opmerkingen s.v.p. naar Eef van der Worp op onderstaand e-mail adres.